Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2025

Α. Σ. Πρόμαχοι – Εθνικός Αριδαίας 4 – 2


2 Νοεμβρίου 2025
4η Αγωνιστική Α’ κατηγορίας ΕΠΣ Πέλλας
Α. Σ. Πρόμαχοι – Εθνικός Αριδαίας 4 – 2

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης












Σε μια υπέροχη καιρικά ημέρα, ιδανική για ποδόσφαιρο, οι εκατοντάδες φίλαθλοι παρακολούθησαν έναν πολύ καλό αγώνα, ποιοτικό σε πολλά διαστήματα, με πολλά γκολ, πρέσινγκ και φάσεις στις δυο εστίες.
Σαφής υπεροχή των γηπεδούχων οι οποίοι δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες, τέσσερεις από της οποίες μετέτρεψαν σε γκολ, ενώ οι φιλοξενούμενοι αγωνίστηκαν με φιλότιμο, όμως αρκέστηκαν μόνο στο να ακολουθούν το σκορ.

Τα γκολ:
0-1 στο 10’ ο Dusuku
1-1 στο 37’ ο Παπαδημητρίου
2-1 στο 70’ ο Καραμήτσος
3-1 στο 80’ ο Παμπόρης
3-2 στο 85’ ο Παπαδημητρίου(αυτογκόλ)
4-2 στο 87’ ο Ελευθεριάδης

Από τους νικητές διακρίθηκαν οι Μ. Παμπόρης, Μίσκος, Καραμήτσος και Σέλκος.
Από τους ηττημένους ξεχώρισαν οι Κατσιάκης, Τσιμτσιρίδης, Σπανίδης και Dusuku.
Η διαιτησία των Φώτη, Τετραγώνη – Γιώτη ήταν πολύ καλή.


































Ο Προμαχιώτης Μακεδονομάχος Αντώνιος Παππάς.


Ο Μακεδονομάχος Αντώνιος Παππάς, ο οποίος γεννήθηκε και πέθανε στους Προμάχους, και που κατά την διάρκεια του Μακεδονικόού Αγώνα 1903-1909 έδρασε για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης Μακεδονίας, συνεργαζόμενος με πολλούς θρυλικούς Καπεταναίους, όπως ο Κώστας Γαρέφης, προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες, για τις οποίες η Πατρίδα τον τίμησε όπως αξίζει στους Ήρωες.






Ευχαριστούμε τον Αντώνη Τσιπάρη για την ευγενική παραχώρηση των σπάνιων ντοκουμέντων.

Απομνημονεύματα του Μακεδονομάχου ιερέα παπά Χρήστου Μιλτιάδη. (Προμαχιώτες αγωνιστές).



Καπετάν Γαρέφης, ο θρυλικός ηρωισμός, το μοιραίο Τέλος και η αέναη υστεροφημία.
   Το καλοκαίρι του 1906 και πιο συγκεκριμένα στις αρχές Αυγούστου, στα βουνά του Γαρεφείου  έμελλε να γραφτεί μια ιστορία απαράμιλλου θάρρους και ανδρείας που ακόμα και σήμερα, έναν αιώνα μετά, συνεχίζει να προκαλεί δέος σε όσους έχουν τη τύχη να την ακούσουν ή να διαβάσουν γι΄αυτήν. Πρόκειται για την ηρωική σύγκρουση του μακεδονομάχου Καπετάν Κώστα Γαρέφη με τους Βούλγαρους αρχικομιτατζήδες Λούκα - Καρατάσο και την υπόλοιπη συμμορία τους. Η έκβαση της μάχης κατέληξε νικηφόρα για τον "Αϊτό του Πηλίου". Ήταν δε τόσο σπουδαία και προκάλεσε τόση χαρά στον Γαρέφη που τον οδήγησε σε μια μοιραία στιγμή απροσεξίας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από "χέρι αδερφικό".
   Η θαρραλέα αυτή πράξη εξύψωσε την υστεροφημία του Καπετάν Γαρέφη και διατήρησε ζωντανό το μύθο του στη λαϊκή προφορική παράδοση, στον γραπτό λόγο αλλά και στο δημοτικό τραγούδι.

























ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΙΕΡΕΑ ΠΑΠΑ-ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




ΠΗΓΗ...http://garefipellas.blogspot.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...