Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΣΕ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ"

Wang Zhao/AFP via Getty Images
Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού είναι από τη Δευτέρα το Πεκίνο για πρώτη φορά στα χρονικά, με τα επίπεδα της αιθαλομίχλης να αγγίζουν το υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει εκτοξευτεί δεκάδες φορές πάνω από το όριο, με τους ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.
Κάτοικοι και ΜΜΕ έχουν προσδώσει στο φαινόμενο το παρατσούκλι «Airpocalypse».
Οσοι αναγκάστηκαν να βρεθούν στους δρόμους της πόλης φορούσαν μάσκες για να μπορέσουν να προστατευθούν.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η πόλη είχε κηρύξει «πορτοκαλί» συναγερμό, διατάζοντας τις βιομηχανίες να σταματήσουν τις μηχανές τους.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Η ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

Η χώρα στην οποία οι γυναίκες δολοφονούνται από τις ίδιες τις οικογένειές τους
Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 66.000 γυναίκες δολοφονούνται σε όλο τον κόσμο. Μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό βίας με θύματα γυναίκες είναι η Γουατεμάλα.
«Μας σκοτώνουν οι πατεράδες μας, τα αδέρφια μας, οι πατριοί μας... οι ίδιοι οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μας φροντίζουν», λέει χαρακτηριστικά η Ρεμπέκα Λέιν στο BBC, μία ράπερ από τη Γουατεμάλα.
«Οι περισσότερες από εμάς αναγκαζόμαστε να ζούμε σιωπηρά μέσα στη βία, οπότε όταν κάποιος μας χτυπάει ή μας ουρλιάζει, απλά κλείνουμε τα μάτια και συνεχίζουμε. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό», συμπληρώνει.
Στα 15 της, η Λέιν είχε σχέση με έναν μεγαλύτερο άνδρα, ο οποίος την κακοποιούσε, σεξουαλικά και μη. «Ηξερε τι έκανε. Με είχε απομονώσει από την οικογένεια και τους φίλους μου. Ξέρω πώς είναι να ζεις με βία από τόσο μικρή ηλικία», λέει για τη σχέση που διήρκεσε τρία χρόνια.  
Τώρα, χρησιμοποιεί τη μουσική για να κάνει καμπάνια για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ έχει δημιουργήσει εργαστήρια για νεαρές μητέρες, ώστε να τους μάθει τα δικαιώματά τους και πώς να αντιμετωπίζουν την κακοποίηση που βιώνουν.
Η Γουατεμάλα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών γυναικών στον κόσμο, μετά από το Ελ Σαβαδόρ και την Τζαμάικα. Από το 2007 έως το 2012 γίνονταν 9,1 δολοφονίες για κάθε 100.000 γυναίκες, σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας. Πέρυσι, 846 γυναίκες δολοφονήθηκαν σε ένα πληθυσμό που μόλις ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια.
Ο λόγος για αυτό φαίνεται πως κρύβεται στο βίαιο παρελθόν της χώρας. Η Λέιν εμπνέεται από τη θεία της, μία φεμινίστρια, της οποίας το όνομα πήρε, αλλά δεν την γνώρισε ποτέ. Ομως, η ιστορία της δείχνει τη σαφή σχέση ανάμεσα στη σημερινή κοινωνική αστάθεια και τον 36ετή εμφύλιο πόλεμο της Γουατεμάλας.
Η θεία της Λέιν εξαφανίστηκε το 1981, αφού εντάχθηκε στις τάξεις των δεξιών ανταρτών που πολεμούσαν τη στρατιωτική κυβέρνηση. Την εποχή που εκείνη πέθανε, άρχισαν να κυκλοφορούν νέα για τους βιασμούς, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες δεκάδων χιλιάδων γυναικών και κοριτσιών, οι περισσότερες από κοινότητες ιθαγενών, που κατηγορούνταν ότι υποστήριζαν τους αντάρτες.
Πάνω από μία δεκαετία αργότερα, μία αναφορά του ΟΗΕ τόνιζε ότι η κακοποίηση είχε γενικευθεί και ήταν συστηματική, εκτιμώντας ότι το 25%, ή 50.000, των θυμάτων του εμφυλίου ήταν γυναίκες. Η σεξουαλική βία ήταν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και χρησιμοποιούνταν ως «εργαλείο» πολέμου, λέει η Ελεν Μακ, ανθρωπιστικής οργάνωσης. «Το στερεότυπο ήταν πως οι γυναίκες χρησιμοποιούνταν για το σεξ και αντιμετωπίζονταν ως αντικείμενα, για να υπηρετούν τις οικογένειες. Κάτι που συνεχίζεται και σήμερα», τονίζει.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ένας άνδρας περίπου 40.000 ανδρών και μία πολιτοφυλακή περίπου ενός εκατομμυρίου είχαν εκπαιδευθεί για να ασκούν βία στις γυναίκες. Οταν ο πόλεμος τελείωσε και αυτοί οι άνδρες επέστρεψαν στο σπίτι τους, δεν είχαν καμία βοήθεια για να προσαρμοστούν.
Η Μακ θεωρεί ότι έστρεψαν την επιθετικότητά τους στις συζύγους, της μητέρες και τις συντρόφους τους. Μία κουλτούρα βίας ενάντια σε γυναίκες και μία προσδοκία ασυλίας, που υπάρχει ακόμη και σήμερα, ανεπτυγμένη.
«Αυτή την εβδομάδα δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα από μία γυναίκα. Ο σύζυγός της είχε περάσει από πάνω της με το αυτοκίνητο αρκετές φορές, για να σιγουρευτεί ότι θα πεθάνει. Τελικά επέζησε και μεταφέρθηκε στην πόλη της Γουατεμάλα για να δεχθεί θεραπεία. Ομως ο σύζυγός της δεν την άφηνε να φύγει. Εστειλε τον πατέρα του μαζί της, απειλώντας την προκειμένου να μην καταγγείλει την επίθεση», διηγείται η Μακ.
Από την εμπειρία της, είναι συχνό φαινόμενο οι γυναίκες να δέχονται τέτοιες απειλές ή και να δολοφονούνται από εκείνους που τους επιτίθενται. Η βία ενάντια σε γυναίκες θεωρείται συνήθως οικογενειακό πρόβλημα, λέει, παρά τους νέους νόμους. Το 2008 η Γουατεμάλα έγινε η πρώτη χώρα που επίσημα αναγνώρισε ως έγκλημα τη δολοφονία γυναικών εξαιτίας του φύλου της.
«Η διαφορά στη Γουατεμάλα ανάμεσα στη δολοφονία μίας γυναίκας και ενός άνδρα είναι ότι η γυναίκα υποφέρει πριν πεθάνει, βιάζεται, ακρωτηριάζεται και ξυλοκοπείται», εξηγεί η γενική εισαγγελέας της χώρας, Θέλμα Αλντάνα.
Η ίδια προσπαθεί να αλλάξει την αντιμετώπιση που έχουν τα θύματα, τα οποία κατηγορούνται συχνά για την κακοποίηση που υφίστανται. «Πριν από μερικά χρόνια, η αστυνομία θα έφτανε στη σκηνή ενός εγκλήματος και θα έλεγε ''Κοίτα πώς είναι ντυμένη. Για αυτό τη σκότωσαν'' ή ''Βγήκε από τη ντίσκο στη 1 τα ξημερώματα, πήγαινε γυρεύοντας''», λέει η γυναίκα που κατάφερε το 2011 να δημιουργήσει ένα ειδικό δίκτυο δικαστηρίων στη Γουατεμάλα, για υποθέσεις δολοφονιών γυναικών.
Αν και το Νοέμβριο σε μία εβδομάδα μόνο βρέθηκαν τα πτώματα πέντε γυναικών, η Ελεν Μακ πιστεύει ότι σημειώνεται πρόοδος. «Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε προχωρήσει. Τουλάχιστον τώρα, οι γυναίκες μιλάνε», λέει.


Πηγή: www.iefimerida.gr

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2 ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ


Λιγότερο από ένα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι U2 επέστρεψαν στο Παρίσι και πραγματοποίησαν την συναυλία τους, η οποία είχε αναβληθεί.
Η συναυλία, η μεγαλύτερη που έγινε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου, έγινε στο AccorHotels Arena και σε αυτή συμμετείχε και η Πάτι Σμιθ.
 Η διάσημη τραγουδίστρια ερμήνευσε το «Gloria» και το «People have the Power».
 Το κοινό, από κάτω, χειροκροτούσε και τραγούδαγε κατενθουσιασμένο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 13ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ
Τα Χριστούγεννα είναι αγάπη!
ΑΠΟ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ
Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του 1ου Χριστουγεννιάτικου Χωριού που διοργανώνει ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗ.Κ.Ε.Α., με τίτλο «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΑΛΜΩΠΙΑ» στο parking του Δημαρχείου.
Η πρώτη μέρα θα σηματοδοτηθεί από το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, το οποίο έχει αναλάβει να στολίσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αριδαίας. Και κάπως έτσι θα ξεκινήσει ένα μαγικό ταξίδι που θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου 2016.
Στο Χωριό του Αη Βασίλη θα συναντήσει κανείς τον αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων μαζί με τα ξωτικά του και θα γίνουμε όλοι παιδιά.Το πρόγραμμα της 13ης Δεκεμβρίου 2015
17.00: Συμβολικό άναμμα των Χριστουγεννιάτικων Δέντρων ταυτόχρονα σε όλους τους οικισμούς της Αλμωπίας με δεντράκια και καραβάκια που θα δοθούν από την ΔΗ.Κ.Ε.Α. στα πλαίσια της δράσης «Στολίζω το δέντρο μου, φωτίζω τον τόπο μου».
19.00: Άναμμα του μεγάλου Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Χωριό του Αη Βασίλη στο parking του Δημαρχείου.
19.30: Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή των Πολιτιστικών, Μορφωτικών και Λαογραφικών Συλλόγων της Αλμωπίας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα καταπληκτικό πρόγραμμα. Οι Σύλλογοι θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα από κάθε γωνιά της Αριδαίας και θα γεμίσουν την πόλη με γιορτινές μουσικές και χορούς. Η κορύφωση θα γίνει στο Χωριό του Αη Βασίλη.
Παράλληλες δραστηριότητες
Στον χώρο του 1ου Χριστουγεννιάτικου Χωριού θα βρει κανείς ζαχαρωτά, ροφήματα και κάθε λογής γλυκίσματα, ενώ ξεχωριστή νότα θα δίνει το μεγάλο λούνα πάρκ που έχει στηθεί και περιμένει μικρούς και μεγάλους.
Επίσης, οι εθελοντές του Αη Βασίλη θα αναλάβουν να συντροφεύσουν τους μικρούς μας φίλους στο μαγικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι τους, με face panting, γράμματα στον Αη Βασίλη και άλλες πολλές δράσεις και παιχνίδια.
Παράλληλα, ξυλοπόδαροι και κλόουν θα χαρίσουν μοναδικές στιγμές γέλιου και ξεγνοιασιάς σε όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα.
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αλμωπίας
Επειδή τα Χριστούγεννα είναι αγάπη, στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό θα υπάρχει σπιτάκι το οποίο θα χωράει μέσα την αλληλεγγύη όλων μας. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στην ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στον Δήμο Αλμωπίας.
Ακούστε το ραδιοφωνικό σποτάκι:

https://www.youtube.com/watch?v=V_p23M2gpwg 

ΟΙ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΤΣΙΓΓΑΝΟΥΟΙ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΤΣΙΓΓΑΝΟΥ

Τι θέλει αυτός εδώ; είπε δυνατά μια φωνή και όλοι στραφήκανε να δούνε.
Στο μεγάλο τραπέζι και δίπλα σ’ έναν φορτωμένον παράσημα, ένας μαυροντυμένος άνθρωπος είχε καθίσει, κίτρινος κίτρινος, που θα φαινότανε δίχως ζωή, αν δυο μάτια, που λάμπανε σα δυνατά φωσάκια, δεν έδειχναν όχι μόνο το ενάντιο, αλλά και κάτι περισσότερο ακόμα.
Ο άνθρωπος έγειρε λίγο το κεφάλι, σαν από το βάρος των τόσων ματιών, που στυλωθήκανε πάνω του.
- Τι θέλεις εδώ εσύ; τον ρώτησε ο οικοδεσπότης, άρχοντας μεγάλος.
Ο άγνωστος τον κοίταξε με τα λαμπερά του μάτια, έπειτα είπε, κατεβάζοντας τα μάτια στο γεμάτο από αχνίζοντα φαγιά τραπέζι.
- Βρήκα την πόρτα ανοιχτή, τους φύλακες να μιλούνε με ωραία κορίτσια, και μπήκα. Πεινούσα!
- Ωραία!
- Αυτός το πήρε για μοναστήρι!
- Έτσι φαίνεται…
Όπως πριν τα μάτια, τώρα τα λόγια φάνηκαν να τον βαραίνουν.
Ο πρίγκιπας πάλι μίλησε:
- Ποιος είσαι; Πώς σε λένε; Τι κάνεις;
- Τραγουδώ και λέγω ιστορίες! απάντησε αυτός με σιγαλή φωνή.
Όλοι γελάσανε.
- Σιωπή!... φώναξε ο άρχοντας, γυρίζοντας το βλέμμα στο τραπέζι.
Έγινε σιωπή. Έξω ακούστηκε η θύελλα να δυναμώνει. Τα παράθυρα ταραχθήκανε σ’ ένα δυνατό χτύπημα του ανέμου και μια αστραπή έλαμψε· Το χαλάζι χτύπησε τα γυαλιά των παραθύρων.
- Ωραία! είπε ο άρχοντας, φέροντας το βλέμμα στον άγνωστο, απ’ τα παράθυρα, που τα χτυπούσε το χαλάζι. Ύστερα, γυρίζοντας στις κυρίες:
- Ορίστε! Σα να τον είχατε παραγγελία για ιστορίες που σας αρέσουν! Όχι τραγούδι. Τώρα όμως, πρώτα πρώτα εμπρός στο φαΐ, γιατί σχεδόν εκρύωσε!
Για λίγη ώρα μέσα στη μεγάλη αίθουσα έγινε ησυχία από φωνές. Μόνον ο κρότος των πιάτων, περουνιών και κάποια ρώτηση ακουγόταν.
Ο άνεμος έξω βογκούσε, η αστραπή έλαμπε και η βροχή και το χαλάζι χτυπούσανε κάθε τόσο τα παράθυρα, σα να κοιτάζανε μέσα.
- Τώρα θα μας κάνεις αρχή απ’ τη δική σου ιστορία! είπε ο άρχοντας άμα τέλειωσαν, σφογγίζοντας τα χείλια του.
Ένα χαμόγελο μικρό με δυσκολία άνοιξε τα χείλια του αγνώστου.
- Την ιστορία μου; είπε. Καλά! Μα όχι, θα σας πω την ιστορία ενός άλλου και μαζί είναι και η δική μου ιστορία.
Ο άρχοντας σήκωσε το ποτήρι.
- Εις υγείαν!
- Εις υγείαν! απάντησαν οι άλλοι και φέρανε τα ποτήρια στα χείλια.
Μια αστραπή έλαμψε, δείχνοντας τη μαύρη κορυφή ενός κυπαρισσιού να σαλεύει τρελά έξω απ’ το παράθυρο.
Ο άγνωστος άρχισε, άμα είδε τα ποτήρια να έρθουνε στο τραπέζι και τα μάτια να στυλώνονται σ’ αυτόν.
- Ήτανε ένας ξεπεσμένος άνθρωπος, αλήτης, δυστυχισμένος. Έτσι το νόμιζα! Γύριζε κι έπαιζε στα χωριά βιολί για να ζήσει. Έπαιζε στα πανηγύρια, στους στενούς δρόμους του χωριού, για να χορέψει η μάνα το παιδί της και να πηδήσουνε τρελά τα χωριατόπαιδα… Τον ήξερα, πολλές φορές τον είδα να παίζει βιολί στη μικρή πλατεία του χωριού μου, κάτω απ’ τα μεγάλα πλατάνια.
Μια βραδιά τον απάντησα, καθώς γύριζα έτσι άκοπα. Και μη γνωρίζοντας τι να κάνω, τον ακολούθησα. Αυτός προχωρούσε έξω, προς τις ερημιές, πολύ έξω. Εκεί που η ερημιά τη φωνή του λύκου γνωρίζει μόνο, και η σιωπή έχει στήσει τη σκηνή της.
Εκεί έβγαλε το βιολί του.
Ο ουρανός κείνη τη νύχτα είχε στολιστεί σα να εόρταζε, και ο αέρας ήτανε γεμάτος από μυρουδιές αγρίων λουλουδιών.
Εννόησα ότι ο Ατσίγγανος θα έπαιζε τώρα, για το λαμπροστόλιστο ουρανό, για τη φύση, που εόρταζε. Και άρχισε. Ο σκοπός που έπαιζε δεν ήταν όμοιος με κείνους, που χτυπούσε στα πανηγύρια, στις πόρτες, στις πλατείες. Ήτανε μια μελωδία που δεν είχα ακούσει έως τότε, και που ήτανε όμοια άλλοτε με τραγούδι νεράιδας ερωτευμένης άνθρωπο, και άλλοτε με θρήνο δαίμονος που θυμάται ότι υπήρξε άγγελος!
Σε λίγο άρχισε και η φωνή του να συνοδεύει το βιολί, μια βαθιά βαθιά φωνή και βραχνή, σαν τους στεναγμούς του ανέμου. Και έψελνε τα δάση, τα λαγκάδια, τις πεδιάδες, τη νύχτα με τη μαύρη καλλονή της και τη ζωή, τη ζωή την ελεύτερη του Ατσίγγανου, που δεν έχει κατοικία, παρά όλη τη γη με τον ελεύτερο ουρανό… Και ψάλλει, ψάλλει, και το βιολί του τον συνοδεύει, κι εγώ αισθανόμουνα μέσα μου τα λόγια εκείνα, τα γεμάτα ελευτεριά και μυρουδιά των άγριων δασών να παίρνουν ζωή! Και τότε, χωρίς να μπορώ να σταματήσω κάτι που μ’ έσερνε να πλησιάσω κοντά του, βγήκα απ’ το μέρος που ήμουν κρυμμένος, και τον πλησίασα.
Στο βήμα μου, που τάραξε την ησυχία που μέσα χυνόταν το τραγούδι της ελεύτερης ζωής, ο Ατσίγγανος έπαψε και στράφηκε.
Είδα τότε το πρόσωπό του.
Ήτανε όμοιο, ομοιότατο με το δικό μου πρόσωπο!
Και πριν προφτάσω να σκεφθώ, μεμιάς, μ’ αυτό που είδα, παρουσιάσθηκα εγώ στη θέση του! Ο Ατσίγγανος που έπαιζε, ήμουν εγώ ο περαστικός, που τον είχα ακολουθήσει! Και απ’ εκείνη τη νύχτα δεν είμαι πια εγώ εκείνος που ήμουν, είμαι ο Ατσίγγανος που δεν έχω ούτε σπίτι, ούτε πατρίδα! Αυτή είναι η ιστορία μου!
- Η ιστορία σου;
- Είσαι βαγαπόντης!
- Κανένας κατεργάρης θα ’ναι!
- Όχι! είπε σιγά σιγά και με μελαγχολία ο άγνωστος, σα να μιλούσε μόνος του, είμαι παιδί της τρικυμίας, και αυτή μ’ έριξε δω.
- Σ’ έριξε η τρικυμία! φώναξε κάποιος που τον άκουσε.
- Ναυαγός θα ’ναι!... Μια φωνή γυναικεία συμπαθητική ακούστηκε μέσα στο θόρυβο του γέλιου.
- Όχι, όχι! Είναι, λέει, παιδί της!
- Για πες μου πώς ήρθες; διέταξε ο άρχοντας.
- Πώς ήρθα; Να, σ’ ένα πλοιάρι μπήκα, φτιαγμένο από δέντρο που το είχε χτυπήσει κεραυνός, και το ρεύμα του ποταμού με έφερε δω!
- Μα τούτος είναι τρελός!
- Άστε τον! φώναξε πάλι ο άρχοντας. Κι έπειτα είπε στον άγνωστο:
- Για πες μας τώρα καμιά ιστορία…Για τις κυρίες.
Ο άγνωστος άρχισε:
- Χθες είδα έναν άνθρωπο, που δικάζανε σ’ ένα δικαστήριο για κάποιο λάθος που είχε κάνει. Στο σπίτι τον περίμεναν γυναίκα, παιδιά για να πάει, και προσευχότανε όλοι μαζί στον Πλάστη για να βοηθήσει τον προστάτη τους και να τον σώσει απ’ το στόμα του Νόμου. Απ’ τα χέρια του ζούσαν! Έχετε δει, κυρίες, δικαστές; Έχετε δει; Να, κάθονται σε έδρες ξαπλωμένοι και δικάζουνε. Κάποτε είναι σοβαροί, συχνά όμως γελούνε και ο πονεμένος, που κάθεται κάτω, βλέπει το γέλιο τους και γελιέται! Αλίμονο! Αλίμονο σε κείνον που δεν έχει στον κόσμο τούτον Θεό! Λοιπόν. Οι δικαστές κείνη την ημέρα γελούσαν περισσότερο και δικάσανε πιο αυστηρά τον δυστυχή, που καθότανε κάτω, και που για μια στιγμή, βλέποντας τα γελαστά πρόσωπα των δικαστών, έγινε κι αυτός γελαστός! Τι θα γίνει τώρα η οικογένεια του φτωχού εκείνου;
- Ουφ!
- Μωρέ ιστορία!
- Πού τη βρήκες;
- Δε σας αρέσει; Δε σας ενδιαφέρει για τον φτωχό εκείνον, καλοί μου άρχοντες; Καλά! Άλλη…
- Όχι σαν κι αυτή!
Ο άγνωστος φάνηκε να ακροάζεται τη θύελλα. που πάλευε έξω, κι έπειτα είπε:
- Χθες, καθώς περνούσα από ένα δρόμο παλιό, γεμάτο ερείπια άκουσα μια γριά να μιλά με μια νέα που καθισμένη στο κατώφλι της μικρής πόρτας του σπιτιού της, έκλαιε, σφογγίζοντας τα μάτια της με την ποδιά της τη μαύρη.
- Κλαις εσύ; με τα τόσα νιάτα και κάλλη! Αχ, να τα ’χα!
- Και τι θες να τα κάνω; Δεν υπάρχει μέσα ούτε ψωμί, κι η μάνα άρρωστη, κοντεύει να πάει απ’ την πείνα! της είπε η κόρη.
- Καλέ, της λέγει η γριά πάλι, έτσι να την κάνεις εσύ, και θα παρουσιασθούνε χιλιάδες να σου δώσουν ό,τι θέλεις!
- Φεύγα! της έκανε η κόρη και σηκώθηκε, καλύτερα το ποτάμι!..
- Τι κουτή! έλεγε η γριά φεύγοντας. Αχ, να ’μουν νέα!
Και όμως, όταν ήτανε νέα η γριά, ήτανε τίμια!
- Τι θες να πεις;
- Θα μας πεις τίποτα καλύτερο;
Ο άγνωστος περίμενε να πάψει ο θόρυβος, χτυπώντας σιγά το τραπέζι με το δάχτυλο κι έπειτα άρχισε πάλι:
- Σ’ ένα χωρίο αγρίων… έχει ιδεί, κυρίες, αγρίους; Είναι παντού. Φτάνει να προσέξει λίγο κανείς! Λοιπόν! Σ’ ένα χωριό αγρίων είχανε ένα θεό μέσα σ’ ένα μεγάλο ναό! Τον είχανε σκεπασμένο μ’ ένα χρυσό πανί και κανείς δεν τον έβλεπε, εκτός απ’ τους παπάδες και τους μεγάλους!
Μια μέρα ένα περίεργος, γιατί υπάρχουνε περίεργοι και μέσα στους αγρίους, μπήκε κρυφά μέσα στο ναό και πήγε να δει το θεό. Αυτός ο θεός, καθώς φαίνεται, κοιμότανε, γιατί τον άφησε να πλησιάσει! Μη νομίζετε ότι δεν κοιμούνται και οι θεοί. Να, απόδειξη κι ο δικός μας, ο αληθινός, που κοιμάται απ’ τον καιρό που έκανε τον κόσμο! Λοιπόν… Πήγε σιγά σιγά, ο περίεργος, και πιο σιγά σήκωσε το χρυσό πανί, που σκέπαζε το θεό, και είδε. Μα και τι νομίζετε είδε; Ο θεός που προσκυνούσαν όλοι, ήτανε ένα χονδρό χονδρό κούτσουρο!
Φωνές άγριες διέκοψαν τον άγνωστο.
- Πάψε!
- Βλαστημάς!
- Θεός ψεύτικος ή αληθινός, σεβαστός είναι! φώναξε ο άρχοντας.
Ο άγνωστος, μόλις έπαψε ο θόρυβος, άρχισε πάλι, χωρίς να του πει κανείς:
- Σε μια ερημιά, κάτω από ψηλά δέντρα, στη σκιά τους, κοιμόντανε πολλοί δυστυχισμένοι. Ζητούσαν στον ύπνο να βρούνε την ευτυχία. Από πάνω τους, στα δέντρα, τα πουλιά ψέλνανε την ελεύτερη ζωή. Αυτοί κοιμόντανε και δεν άκουγαν τίποτα! Κάποιος περαστικός τους είδε, τους ξύπνησε και τους έβαλε στο χέρι ένα μαχαίρι.
- Στον ύπνο μη ζητάτε την ευτυχία, μ’ αυτό θα τη βρείτε! τους είπε.
- Τι θες να πεις; φώναξε ο άρχοντας άγριος και σηκώθηκε.
Μαζί του όλοι σηκωθήκανε και αρχίσανε να φωνάζουνε. Κι ο άγνωστος είχε σηκωθεί.
- Φωνάξετε τους φύλακες! είπε ο άρχοντας.
- Φύλακες! φωνάξανε πολλές φωνές. Αλλ’ ο άγνωστος όρμησε ξαφνικά γρήγορος έξω, ρίχνοντας κάτω ένα φύλακα, που κείνη τη στιγμή έτρεχε να δει τι συνέβηκε.
Τον ακολούθησαν, ενώ ο φύλακας φώναζε και άλλους να τρέξουν.
Έξω είδαν τη νύχτα τη μαύρη, την αστραπή να σχίζει γρήγορη το σκοτάδι, τον άνεμο, τη βροχή, το βόγκο του πελάγους άκουσαν.
Ο άνθρωπος είχε χαθεί! Έψαξαν. Τίποτα.
Ίσως, είπε κάποιος, θα ήτανε κανένα στοιχειό της τρικυμίας, της θύελλας, κι ενώθηκε μ’ αυτή!


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΣ
Από τη συλλογή «Τριανταδύο διηγήματα» (1921)

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΑΛΜΩΠΙΑ


ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΔΥΣΕΙΣ
Image

Αισχύλου, Προμηθεύς Δεσμώτης.
 Μετ. Κυριακή Ξυλά, εκδ. ΜΙΕΤ 

Πηγή: www.lifo.gr

ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝΥπό το "σοκ" της ιστορικής νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών ξυπνά σήμερα η Γαλλία, καθώς το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε την πρωτιά σε έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσυρε τους υποψηφίους του από τις δύο πιο ευαίσθητες περιφέρειες, τη Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία και την Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή. 

  "Το Σοκ" έχουν τίτλο στα πρωτοσέλιδά τους -κάτι σπανιότατο για τις δύο γαλλικές εφημερίδες- η (συντηρητική) Le Figaro και η (κομμουνιστική) L'Humanité, ενώ η εφημερίδα Le Parisien/Aujourd'hui en France βλέπει πλέον "Το Εθνικό Μέτωπο στις πόρτες της εξουσίας" και η Libération γράφει (το FN) "Πλησιάζει". 

  Δεκαοκτώ μήνες πριν απόό τις προεδρικές εκλογές του 2017, σε μια Γαλλία τραυματισμένη ακόμη από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και με την ανεργία να καλπάζει, το ακροδεξιό κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό ρεκόρ σχεδόν 28% των ψήφων, με τη Λεπέν να δηλώνει ότι είναι "πρώτο κόμμα της Γαλλίας", καθώς προηγείται της δεξιάς αντιπολίτευσης του Νικολά Σαρκοζί (27%) και των σοσιαλιστών του προέδρου Φρανσουά Ολάντ (23,5%). Ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου. Οι περιφερειακές εκλογές είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μετά τις πολύνεκρες τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και η τελευταία πριν από τις προεδρικές του 2017. Η πρόεδρος του FN χαιρέτισε το "εξαιρετικό αποτέλεσμα" στο βορρά και υποστήριξε την "αποστολή του για την επίτευξη της εθνικής ενότητας που χρειάζεται η χώρα". Στο νότο, η Μαρεσάλ-Λεπέν χαιρέτισε ένα "απολύτως ιστορικό ποσοστό", που σημαίνει "το τέλος ενός παλιού συστήματος". 

Το κόμμα της στρατολογεί στο εξής μέλη από όλες τις κοινωνικές τάξεις, ποντάροντας σε μια απόρριψη της παραδοσιακής πολιτικής τάξης, σε μια χώρα όπου η ανεργία καλπάζει με σχεδόν 3,6 εκατομμύρια ανέργους. Μετά τις επιθέσεις αυτές, το FN ενίσχυσε την εθνικιστική και αντιμεταναστευτική του ρητορική έπειτα από την αποκάλυψη ότι δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας είχαν φτάσει στη Γαλλία, μαζί με το κύμα των μεταναστών που είχε φτάσει στην Ελλάδα. 

Οι σοσιαλιστές πάσχουν από τις διχόνοιες της αριστεράς και δεν επωφελήθηκαν από τη θεαματική άνοδο της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ, του οποίου οι πρωτοβουλίες όσον αφορά την ασφάλεια μετά τις επιθέσεις επιδοκιμάστηκαν και υποστηρίχτηκαν από την κοινή γνώμη.   Μια νίκη της άκρας δεξιάς στις 13 Δεκεμβρίου σε μία ή περισσότερες περιφέρειες θα είναι ιστορική πρωτιά στη Γαλλία. Πηγή: www.lifo.gr

ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 Νωρίτερα και πριν τα Χριστούγεννα οι συντάξεις Ιανουαρίου 

Λίγο πριν τις ημέρες των Χριστουγέννων θα πληρωθούν όλοι οι συνταξιούχοι τις συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2016 όπως θέλουν πληροφορίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης ώστε να λάβουν τα χρήματα για να περάσουν τις γιορτές οι εκατομμύρια συνταξιούχοι της χώρας.

 Συγκεκριμένα όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας θα πληρώσουν αρκετές ημέρες πριν τις καθορισμένες ημερομηνίες τις συντάξεις για τον μήνα Ιανουάριο 2016 που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθούν τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου από το ΙΚΑ και το Δημόσιο και τις πρώτες ημέρες του χρόνους για τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.
 Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλου οι συντάξεις κύριες και επικουρικές του μηνός Ιανουαρίου θα καταβληθούν ως εξής:

     Οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου αντί στις 4 Ιανουαρίου 2016 

    Οι συντάξεις όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο κ.λ.π.) θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου αντί στις 30 Δεκεμβρίου 2015.

ΠΗΓΗ...www.dikaiologitika.gr

ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


Οργασμός προετοιμασιών στο προαύλιο του δημοτικού κτιρίου στην Αριδαία για την έναρξη του πρώτου Χριστουγεννιάτικου χωριού που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

Δεκάδες υπάλληλοι του δήμου και εθελοντές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ετοιμάσουν μια μαγική παραμυθένια ατμόσφαιρα, για να δώσουν μια ευχάριστη νότα την περίοδο των εορτών και μια προσωρινή διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα σε μικρούς και μεγάλους.
Ο βασικός κορμός του χωριού έχει ήδη στηθεί και απομένουν οι πολύχρωμες λεπτομέρειες που θα τον ολοκληρώσουν. Δεκάδες μικρά σπιτάκια έχουν τοποθετηθεί διάσπαρτα στον χώρο, ενώ ένα μεγάλο λούνα παρκ έχει εγκατασταθεί παράπλευρα.

Να θυμίσουμε ότι την ευθύνη για το όλο εγχείρημα έχει η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας υπό την αιγίδα του δήμου, ενώ αντί εισιτηρίου θα παραλαμβάνονται τρόφιμα που θα εμπλουτίσουν το Κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν τις ανάγκες συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Αξιόλογη και θεάρεστη προσπάθεια, που θα πρέπει να υποστηριχτεί από όλους μας, γιατί τα Χριστούγεννα είναι ΑΓΑΠΗ.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΔΩΡΟΘΕΑΣ - ΑΚΡΙΤΑΣ ΣΩΣΑΝΔΡΑΣ 1 - 2


Ο Ακρίτας Σωσάνδρας κέρδισε τελικά το γειτονικό ντέρμπι, αντιμετωπίζοντας την Αναγέννηση Δωροθέας μέσα στο γήπεδό της με σκορ 1-2.

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης

Ήταν ένα αμφίρροπο παιχνίδι με μοιρασμένες τις φάσεις, με τους φιλοξενούμενους πιο ουσιώδεις στις προσπάθειές τους, ενώ οι της Αναγέννησης εμφανίστηκαν φλύαροι και αναποτελεσματικοί.

Τα γκολ του αγώνα:
0-1 στο 34’ με ευθύβολο διαγώνιο σουτ του Χ. Καραγιαννίδη.
1-1 στο 36’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ανδρίτσου.
1-2 στο 73’ με έξοχη κεφαλιά του Αμπάρη μετά από κόρνερ.

Από την ομάδα της Δωροθέας διακρίθηκαν οι Ανδρίτσος, Χαλιλάη και Τοσουνίδης.
Από τον σύλλογο της Σωσάνδρας  ξεχώρισαν οι Χ. Καραγιαννίδης, Αμπάρης και Στούπης.

Η διαιτησία του κυρίου Παναγιωτίδη (Αποστολούδας, Κουκούλης) ήταν καλή.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Καζατζής, Κουρουκαφόπουλος, Ανδρίτσος, Μπουλγούρης, Παρτσανάκης, Μπελητάσιος, Μπλαδινιώτης, Δ,Τσαβδάρης, Τοσουνίδης, Χ. Τσαβδάρης, Χαλιλάη. 
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γ. Σέλκος(Μπέιλη).

ΑΚΡΙΤΑΣ
Καρατζίδης, Α. Παρτσανάκης, Κ. Σαπουντζής, Π. Παρτσανάκης, Σ. Σαπουντζής, Δόσης, Π. Στούπης, Καραγιαννίδης, Χ. Στούπης, Αμπάρης, Ρακιάρης.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Δούμος.  ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...