Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Ανακοίνωση Δήμου Αλμωπίας για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ

 


Ανακοίνωση Δήμου Αλμωπίας

Ενημερώνουμε όλους τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, ότι έχει γίνει αυτόματα η παράταση ισχύος όλων των βιβλιαρίων ΟΓΑ μέχρι και τις 28/02/2022, επομένως δεν απαιτείται η ανανέωση από τον ασφαλισμένο.

Με γοργούς ρυθμούς η εκτέλεση εργασιών καθαρισμού ρεμάτων από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

 


Έδεσσα, 1 Μαρτίου 2021

 

Με γοργούς ρυθμούς η εκτέλεση εργασιών καθαρισμού ρεμάτων από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

 

Μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές (11 και 12 Ιανουαρίου 2021) που έπληξαν περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πολλά ρέματα γέμισαν με φερτά υλικά και λάσπη, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρών σε επόμενη βροχόπτωση. Μετά από συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και τις οικείς υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων, ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και τον καθαρισμό των ρεμάτων.

 

Οι εργασίες εκτελούνται με γοργούς ρυθμούς και, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί στις περιοχές  Αγίου Αθανασίου, Άρνισσας, Ριζού, Μανδάλου, Λεπτοκαρυάς, Προφήτη Ηλία, Μελισσίου και άλλων περιοχών.

 

Σε σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Αξιοποιήσαμε τις προηγούμενες μέρες που είχε καλοκαιρία για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, έχω την αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το έργο των καθαρισμών, τουλάχιστον των πιο σημαντικών και επικίνδυνων ρεμάτων για πλημμυρικά φαινόμενα σε οικισμούς, ανθρωπογενείς δραστηριότητες και το οδικό δίκτυο. Παράλληλα, συνεχίζονται και τα σημαντικά έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας που αποτελούν σημαντική προτεραιότητά μας στο τεχνικό πρόγραμμα που υλοποιούμε».

Δράσεις Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Πρασίνου

 


Αριδαία, 01/03/2021

 

Θέμα: Δράσεις Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Πρασίνου

 

Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό των τελευταίων ημερών, πραγματοποιήθηκαν χωματουργικές, οικοδομικές εργασίες και ελαιοχρωματισμοί σε Κοινότητες του Δήμου μας. Συγκεκριμένα, στην Κοινότητα Βορεινού – Νεοχωρίου – Πευκωτού , πραγματοποιήθηκαν έργα αγροτικής οδοποιίας, για την διευκόλυνση της μετακίνησης των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Στην Κοινότητα Δωροθέας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ελαιοχρωματισμού και συντήρησης της πλατείας.

Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού του προαύλιου χώρου του Κ.Υ Αριδαίας με την κοπή κλαδιών και την αλλαγή των σπασμένων πλακιδίων, ώστε ο χώρος να είναι ασφαλής και καλαίσθητος.  

Τα συνεργεία Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου μας βρίσκονται καθημερινά σε όλες τις Κοινότητες, συνεχίζοντας τις απαραίτητες εργασίες.

 

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΝΑΝΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ

«Μάρτης», «Μαρτιά», «Μαρτίνκα».


Καλό μήνα σε όλες και όλους!

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» φοριέται κυρίως από τα παιδιά για να προστατεύει τα πρόσωπά του από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.


Ο "Μάρτης" φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.
"Μάρτη" δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι.

 Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο.
 Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
































ΠΗΓΗ...http://omospondiamakedonon.blogspot.gr/

Μέτρα πρόληψης και περιορισμού της διασποράς COVID-19 στο Διοικητήριο Πέλλας

 


Έδεσσα, 28 Φεβρουαρίου 2021

 

Μέτρα πρόληψης και περιορισμού της διασποράς COVID-19

στο Διοικητήριο Πέλλας

 

Μετά από τον εντοπισμό συρροής θετικών κρουσμάτων COVID-19 σε υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης του Διοικητηρίου Πέλλας, μέσα από την συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή, την οικεία Διεύθυνση Υγείας-Πρόνοιας, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Πέλλας και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δρομολογήθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των εξυπηρετούμενων πολιτών και της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, έχουν ξεκινήσει οι διοικητικές ενέργειες για την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών στις οποίες εντοπίστηκαν τα θετικά κρούσματα και πραγματοποιείται απολύμανση των χώρων των γραφείων, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων του Διοικητηρίου. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προχωρά η διαδικασία της ιχνηλάτησης για την ενημέρωση και προστασία των προσώπων που πιθανών εκτέθηκαν στον ιό.

 

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Η κατακόρυφη μείωση των θετικών κρουσμάτων στην Πέλλα, εμπνέει μία αίσθηση ελπίδας και ανακούφισης, αλλά είναι σημαντικό να μην εφησυχάζουμε. Είναι αναγκαίο να παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις και να παρεμβαίνουμε  έγκαιρα, με στόχο την πρόληψη και αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας. Μετά από τον εντοπισμό συρροής θετικών κρουσμάτων στο Διοικητήριο, προχωρήσαμε άμεσα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και της Κοινότητας. Χρειάζεται να διατηρήσουμε τις αντοχές μας και, κυρίως, μία υπεύθυνη στάση στο κομμάτι της ενημέρωσης και εφαρμογής των μέτρων προστασίας».

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...