Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΩΝ ΠΕΛΛΑΣ ΣΚΥΔΡΑΣ



Ξεκίνησε η κτηματογράφηση γεωτεμαχίων των Δήμων Πέλλας και Σκύδρας

Συνάντηση εργασίας των υπευθύνων του έργου με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη

Συνάντηση εργασίας είχαν οι υπεύθυνοι του έργου Κτηματογράφησης των Δήμων Πέλλας και Σκύδρας Δρ. Βασίλειος Τσίγκας και Ραφαήλ Ζουμής με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Οι υπεύθυνοι του έργου ενημέρωσαν τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τους στόχους της κτηματογράφησης και τα οφέλη που απορρέουν για τους πολίτες, την τοπική κοινωνία και το ελληνικό κράτος. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης το στέλεχος του αρμόδιου για τις δημόσιες γαίες Τμήματος Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού κα. Νικολέτα Δασκάλου.  


Στόχος του έργου είναι η γρήγορη και ακριβής καταγραφή των ιδιοκτησιών (γεωτεμαχίων, οικοπέδων, χωραφιών) των δύο Δήμων από τα Γραφεία Κτηματογράφησης που έχουν δημιουργηθεί και η ένταξή τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι εργασίες της κτηματογράφησης χρησιμοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες συλλογής και επεξεργασίας των γεωγραφικών δεδομένων εξασφαλίζοντας ευκολία χρήσης, ασφάλεια και δυνατότητες αξιοποίησης των στοιχείων στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης. 

ΔΩΡΕΑΝ 6.000 ΒΙΒΛΙΑ (και σχολικά) ΑΠΟ ΤΟ 1828 - 1980


Η Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), Βιβλιοθήκη του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.), προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλη την εκπαιδευτική / ερευνητική κοινότητα.

Χιλιάδες τίτλοι εκπαιδευτικών / επιστημονικών συγγραμμάτων και εκπαιδευτικών περιοδικών, έρευνες, μελέτες, διπλωματικές εργασίες και διδακτορικά καθώς και μια αξιόλογη Ιστορική Συλλογή σχολικών βιβλίων από τις αρχές ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη μας.


Στόχος μας η ανατροφοδότηση, η επιμόρφωση και η διά βίου μάθηση των Λειτουργών της Εκπαίδευσης, αλλά και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού.

Δείτε εδώ στην διεύθυνση περίπου 6000 βιβλία

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Η ΔΙΑΣΗΜΗ PALEO DIET (Παλαιολιθική δίαιτα)



Επικίνδυνη για την υγεία η δίαιτα Paleo
Παίρνουμε 15% περισσότερο βάρος μέσα σε δύο μήνες, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Τι εξηγεί η διατροφολόγος Άννα Κόμπου.


Περισσότερο βάρος αποκτούν όσοι ακολουθούν τη διάσημη δίαιτα
Paleo στην προσπάθειά τους να αδυνατίσουν. Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα που διενήργησαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η δίαιτα είναι επικίνδυνη για την υγεία: τα πειραματόζωα που ακολούθησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής για δύο μήνες (20% υδατάνθρακες, 60% λίπος κ.ά) έγιναν παχύτερα κατά 15%, ενώ η λιπώδης μάζα τους διπλασιάστηκε.

Η δίαιτα
Paleo
«Η αλήθεια είναι ότι οι διατροφολόγοι τονίζουμε εδώ και χρόνια στον κόσμο να μην παρασύρεται από δίαιτες της μόδας που στερούνται επιστημονικής βάσης ως προς τα αποτελέσματά τους» τονίζει η διατροφολόγος της
Advanced Nutrition Άννα Κόμπου. Όπως αναφέρει η ίδια, η δίαιτα Paleo έχει στοιχεία από τη διατροφή του ανθρώπου των σπηλαίων. Είναι πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε κρέας που ήταν διαθέσιμο στον άνθρωπο-κυνηγό, αλλά και σε φυτικές ίνες, ενώ στερείται ζάχαρης. Όμως σύμφωνα με την ειδικό, είναι καλό ο καταμερισμός να γίνεται αλλιώς (υδατάνθρακες 50%, πρωτεΐνες 30% και λιπαρά 20%).

Ειδικότερα, όσοι ακολουθούν την
Paleo diet απέχουν από γλυκά, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντίθετα καταναλώνουν άφοβα ψάρια, κρέας, φρούτα, λαχανικά, καρπούς, αβγά, ελαιόλαδο.

Οι κίνδυνοι
Γιατί λοιπόν πήραν βάρος τα πειραματόζωα; Όπως εξηγεί η Άννα Κόμπου: «Είναι σαφές ότι η αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων και ζάχαρης μπορεί να φανεί πολύτιμη στην μείωση σωματικού βάρους και στην ρύθμιση του γλυκαιμικού δείκτη αλλά από  την άλλη η αύξηση των διατροφικών λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση σωματικού βάρους και πιθανότατα σε εμφάνιση αυξημένης αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει αύξηση άγχους και εμφάνιση κατάθλιψης».

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, οτιδήποτε ξεφεύγει από το πλαίσιο μία ισορροπημένης διατροφής είναι ικανό να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα της ειδικού είναι πως η καλύτερη διατροφική πρόταση είναι το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Χαρακτηρίζεται από μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης, επαρκή πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών και ικανοποιητική πρόσληψη λιπαρών προερχόμενα από εξαιρετικές πηγές όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί. 
Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην ρύθμιση του σωματικού βάρους και προάγει την καλή υγεία.
Info: Advanced Nutrition
, τηλ.: 210 6980451, www.advancednutrition.gr

Η ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΚΥΛΙΤΣΑΣ ΠΟΥ ΦΥΛΟΥΣΕ ΤΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ



Μια σπαρακτική εικόνα που κάνει το γύρο του διαδικτύου κατέγραψε ο Paul Skinner, όταν κάνοντας ποδήλατο με ένα φίλο του στο Lincolnshire, είδε στην άκρη του δρόμου ένα θηλυκό σπάνιελ να στέκεται με ακουμπισμένο το κεφάλι πάνω σε μια σακούλα, η οποία περιείχε τα νεκρά κουτάβια της.

    Ο ποδηλάτης δεν πίστευε στα μάτια του με το φριχτό θέαμα που είχε μπροστά του. "Ήταν μια σκηνή που σου ράγιζε την καρδιά. Στεκόταν εκεί, ήσυχη, με δάκρυα στα μάτια και το κεφάλι της πάνω στη σακούλα, που μέσα είχε τέσσερα νεκρά κουτάβια" αφηγείται ο ίδιος στην Daily Mail, ο οποίος είναι μέλος του Boston Borough Council. Μάλιστα θυμάται πως όταν την βρήκαν, εκείνη τα έγλυφε συνεχώς. 

   "Στην αρχή σχεδόν την προσπεράσαμε, έμοιαζε με νεκρό πουλί έτσι όπως ήταν κουλουριασμένη δίπλα στο δρόμο. Αλλά μετά είδαμε κάτι να κινείται. Πλησιάσαμε και τότε ήταν που καταλάβαμε τι συμβαίνει. 
Δεν φορούσε κολάρο αλλά εμείς ψάξαμε καλού καλού μήπως υπήρχε κάποιος τριγύρω, αλλά τελικά ήταν ολομόναχη. Στεκόταν από πάνω τους και απλώς τα έγλυφε συνέχεια, όπως ήταν μέσα στην σακούλα" λέει ο 58χρονος Skinner. 



Αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία, την RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) και ένα τοπικό κυνοκομείο, που ήρθαν και μάζεψαν το μικρό σπάνιελ. "Δεν μπορώ να πιστέψω πως κάποιος στερείται τόσο πολύ ανθρωπισμού που φτάνει σε σημείο να κάνει κάτι τέτοιο" λέει ο Skinner, που παραμένει σοκαρισμένος με όλο αυτό. 

  Ο υπεύθυνος του Fen Bank Greyhound Sanctuary, Mick Fern, προσπάθησε να σώσει τα κουτάβια, καθώς όπως λέει πολλές φορές δίνουν την εντύπωση πως πέθαναν αλλά αν ζεσταθούν λιγάκι ενδέχεται να την γλιτώσουν. Τελικά όμως δεν τα κατάφερε. Πιθανολογεί δε πως η σκυλίτσα τα είχε γεννήσει λίγες μόλις ώρες πριν την βρουν δίπλα στο δρόμο και πως όταν την παράτησαν μάλλον ήταν ακόμα ζωντανά αλλά πέθαναν από το κρύο.

   Αν και το τριών ετών σπάνιελ έχει τσιπ, η έρευνα οδήγησε απλώς στα ίχνη του εκτροφέα και παραμένει άγνωστο ποιος την παράτησε εκεί με τα κουτάβια της. Αυτή τη στιγμή, το κυνοκομείο, που την ονόμασε Carly, έχει αναλάβει την φροντίδα της και ζητά σε οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι για αυτήν να επικοινωνήσει μαζί τους.  





Πηγή: www.lifo.gr

ΟΡΓΑΣΜΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΘΡΑΥΣΗ



Οι γυναίκες πληρώνουν για "fingering" από έναν χειροπρακτικό που θα τους ανοίξει νέους σεξουαλικούς ορίζοντες

"Ποιος δεν θα ήθελε να δέχεται ευχάριστα χάδια άνευ όρων στα γεννητικά του όργανα" γράφει ένας επαγγελματίας θεραπευτής του οργασμικού διαλογισμού για τα μαθήματα που παραδίδει. Ο ίδιος αναφέρει πως αυτά τα μαθήματα θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα επιδρώντας θετικά σε θέματα όπως η καλύτερη επικοινωνία με το σύντροφό σας και το χτίσιμο μιας βαθύτερης σχέσης και άνεσης με το σώμα σας.

   Η σκέψη όμως πως κάποιος άγνωστος θα αγγίζει και θα "ψαχουελεύει" τρυφερά το αιδοίο σας, μάλλον δεν ακούγεται κάτι που θα χαρακτήριζε κανείς άνετη κατάσταση, αλλά, σύμφωνα με το Dazed, για χιλιάδες Λονδρέζους έχει γίνει μιας ζωτικής σημασίας συνήθεια για την ερωτική ζωή και την εφαρμόζουν μια φορά την εβδομάδα.

   Η πρακτική είναι επίσης γνωστή ως OM (OM-ing) και έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των γυναικών στη Βρετανική πρωτεύουσα. Η κάθε συνεδρία έχει διάρκεια 15 λεπτά και η διαδικασία έχει ως εξής: Η γυναίκα που συμμετέχει στη συνεδρία εισέρχεται στην αίθουσα και γδύνεται από τη μέση και κάτω. Στη συνέχεια ξαπλώνει μπροστά στον άγνωστο "χειροπράκτη" και για τα επόμενα 15 λεπτά δέχεται χάδια και διείσδυση με τα δάχτυλα στον κόλπο και την κλειτορίδα της. Ο στόχος είναι να υπάρξει μια κοινή εμπειρία διαλογισμού που συνδέεται με εμπειρία οργασμού.

 "Βγάζουμε το σεξ από το σκοτάδι, πάνω από τα σκεπάσματα, στο φως" εξηγεί η γιατρός Rachel Tayeb. "Παίρνουμε την πιο ισχυρή ώθηση, την ώθηση για οργασμό, και πετυχαίνουμε μια προσέγγιση με έναν εντελώς νέο τρόπο. "Όταν κανείς μαθαίνει πως να χειρίζεται το αιδοίο τότε μπορεί να μεταχειριστεί καλύτερα όλο το σώμα της γυναίκας " συμπληρώνει.
 Γενικά τα σχόλια για ΟΜ-ing είναι διθυραμβικά και οι περισσότερες γυναίκες που το δοκίμασαν έχουν γίνει πιστές του και το προτείνουν η μία στην άλλη. Πέρα από τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής τους κάνουν λόγο για θεαματικά αποτελέσματα στη λίμπιντο και αγχολυτικές ιδιότητες.

   Ο οργασμικός διαλογισμός μπορεί λοιπόν, να ακούγεται σαν ένα παράξενο, και άβολο κόνσεπτ, αλλά η επιτυχία του έχει κλείσει τα στόματα των επικριτών. Η πρακτική «ανακαλύφθηκε» από την χαρισματική ακαδημαϊκό Nicole Daedone και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας μια νέα μορφή σεξουαλικού "Διαφωτισμού" σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που την εφαρμόζουν.

    Παρά το γεγονός ότι το ΟΜ είναι ως επί το πλείστον προνόμιο για τις γυναίκες, η TurnON, το επίσημο τμήμα της Βρετανίας προσφέρει επίσης μαθήματα για τους άνδρες που αισθάνονται πως θέλουν να μάθουν πολύ περισσότερα πράγματα για τον γυναικείο οργασμό και την τεχνική αυτή.
 Η πρώτη συνεδρία κοστίζει περίπου 147 βρετανικές λίρες, αλλά στη συνέχεια τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα μια και γίνεστε συνδρομητής στις τάξεις και μπορεί κανείς να εφαρμόζει δωρεάν την πρακτική με όποιον άλλο έχει κάνει την πρώτη συνεδρία. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ



Συμπλοκές μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και της Άντερλεχτ σημειώθηκαν τα ξημερώματα έξω από το νυχτερινό μαγαζί «why sleep» στο Γκάζι.

   Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δύο ομάδες οπαδών άρχισαν να πετάνε αντικείμενα η μία στην άλλη, όπως καρέκλες και πυροσβεστήρες ενώ ήρθαν και στα χέρια.

   Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οπαδοί της βελγικής ομάδας με την οποία αγωνίζεται σήμερα ο Ολυμπιακός για το Europa League, ήταν υπό την επήρεια μέθης και ενώ βρισκόταν στο νυχτερινό κατάστημα από τις 22.00 άρχισαν μετά τα μεσάνυχτα να ανάβουν φωτοβολίδες και να φωνάζουν συνθήματα. 

  Στη συνέχεια εντοπίστηκαν από οπαδούς του Ολυμπιακού και άρχισαν τα επεισόδια, τα οποία έληξαν με επέμβαση αστυνομικών. Τέσσερις τραυματίες και 35 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 6 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, είναι ο απολογισμός της συμπλοκής.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ BRITS AWARDS 2016

Αντέλ και Μπίμπερ οι μεγάλοι νικητές των βρετανικών βραβείων μουσικής
Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο οι νικητές των διάσημων βρετανικών βραβείων μουσικής Brits Awards 2016, με μεγάλη κερδισμένη την Αντέλ.
Πιο συγκεκριμένα τα βραβεία απονεμήθηκαν σε:
Βρετανίδα Σόλο Καλλιτέχνης: Adele
Βρετανός Σόλο Καλλιτέχνης: James Bay
Διεθνές Συγκρότημα: Tame Impala
Βρετανικό Σίνγκλ: Adele – Hello
Βρετανικό Συγκρότημα: Coldplay
Διεθνής Σόλο Καλλιτέχνης (Άνδρας): Justin Bieber
Διεθνής Σόλο Καλλιτέχνης (Γυναίκα): Björk
Παγκόσμια Επιτυχία: Adele


ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

EUROKINISSI-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Μέχρι τις 30 Ιουνίου παρατείνονται οι συντάξεις αναπηρίας για τους δικαιούχους, των οποίων η αξιολόγηση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Η παράταση, που αφορά στις συντάξεις αναπηρίας με ποσοστό άνω του 67%, προβλέπεται σε τροπολογία, που κατέθεσε χθες το υπουργείο Εργασίας στο σχέδιο νόμου για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
Οι συνταξιούχοι, εφόσον η καθυστέρηση αξιολόγησης από τα ΚΕΠΑ δεν είναι από δική τους υπαιτιότητα, θα συνέχισουν να παίρνουν την ίδια σύνταξη.  Προβλέπεται επίσης ότι εάν μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α., κριθεί ότι οι ασφαλισμένοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ.
Οι ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζονται και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας (προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικό, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.), καθώς και συντάξεις με αιτία την αναπηρία (συντάξεις θανάτου σε ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιά κ.λπ.), ενώ για τον ίδιο χρόνο παρατείνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων εμπίπτουν στο παρόν άρθρο.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΡΑΔΙΟΚΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Αστρονομία: Για πρώτη φωτίστηκε η προέλευση μιας γρήγορης «έκρηξης» ραδιοκυμάτων στο σύμπαν
Οι αστρονόμοι κατάφεραν για πρώτη φορά να εντοπίσουν την προέλευση μιας «γρήγορης εκπομπής (έκρηξης) ραδιοκυμάτων» (Fast Radio Burst-FRB). 
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις υποψίες τους ότι αυτές οι πολύ σύντομες αλλά εντυπωσιακές «αναλαμπές» ραδιοκυμάτων προέρχονται από το μακρινό σύμπαν και η προέλευσή τους δεν είναι κάποια πηγή κοντά στη Γη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έβαν Κιν του Οργανισμού SKA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποίησαν αρχικά το ραδιοτηλεσκόπιο «Παρκς» της ανατολικής Αυστραλίας και στη συνέχεια το ιαπωνικό οπττικό τηλεσκόπιο «Σουμπαρού» στη Χαβάη. Οι μυστηριώδεις FRB, που για πρώτη φορά έγιναν αντιληπτές το 2007, εκπέμπουν σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου τόση ενέργεια, όση ο Ήλιος μας σε 10.000 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί 16 τέτοιες «εκρήξεις», αν και οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι συμβαίνουν γύρω στις 10.000 καθημερινά στον ουρανό. Παραμένει όμως ακόμη άγνωστο ποιό φυσικό φαινόμενο τις προκαλεί. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι προέρχονται από τη σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων και πάντως μάλλον όχι από εξωγήινους, όπως έχουν ισχυρισθεί ορισμένοι!
Αυτή τη φορά, τουλάχιστον, οι αστρονόμοι κατόρθωσαν να υπολογίσουν ότι μια τέτοια ραδιο-έκρηξη, που έγινε αντιληπτή τον Απρίλιο του 2015, προερχόταν από έναν πολύ μακρινό ελλειπτικό γαλαξία σε απόσταση περίπου έξι δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
Επίσης, χάρη στον εντοπισμό της προέλευσης της ραδιο-εκπομπής, βρήκαν μια εναλλακτική μέθοδο να μετρήσουντην πυκνότητας της ύλης και να «ζυγίσουν» έτσι το σύμπαν. Επιβεβαίωσαν με αυτό τον τρόπο ότι η ορατή (κανονική ή βαρυονική) ύλη αποτελεί περίπου μόνο το 5% του σύμπαντος. Το υπόλοιπο 28% εκτιμάται ότι είναι σκοτεινή ύλη και το 67% σκοτεινή ενέργεια.


Πηγή: /www.iefimerida.gr

"ΟΔΟΝΤΩΤΗ ΜΝΗΜΗ" ΤΗΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΝΙΚΗΤΑ

Ευρυδίκη Νικήτα

Οδοντωτή μνήμη


Στην εξαιρετική νουβέλα Οδοντωτή μνήμη της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα Ευρυδίκης Νικήτα παρουσιάζονται δύο αλληλοσυνδεόμενες ιστορίες εξάρτησης. Δύο παράλληλες, όχι χρονικά αλλά συναισθηματικά, ιστορίες ζωής. Ίσως και αγάπης, εάν η αγάπη φτάνει ως εκεί που βλέπει κανείς τα λάθη του στο πρόσωπο του άλλου ή βλέπει στο πρόσωπο αυτό τη σωτηρία από αυτά τα λάθη.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, κάποτε γονιών, πατέρας-θύμα του πατέρα και μητέρα-θύμα εκείνου. Ένα ζευγάρι νεαρών, άντρας-θύμα του εαυτού και κοπέλα-θύμα της μητέρας της.

Ο καιρός κυλά μέσα σε τεχνητές χαρές, δάκρυα δειλίας, αλλά και αχτίδες ελπίδας, γιατί κάποτε κάποιος χόρεψε πάνω στην μπαλαρίνα με τα κερασένια χείλη του λούνα παρκ, κάποια κολύμπησε ξέγνοιαστα σ’ ένα κυκλαδίτικο νησί, κάποιος άλλος ζωγράφιζε τα χωράφια του χωριού του και κάποια άλλη αποκοιμιόταν στο σαλόνι μυρίζοντας την πίπα του πατέρα της.

Στ’ αλήθεια, γινόμαστε αυτό που μας κάνουν οι γονείς μας;



Η Ευρυδίκη Νικήτα γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου με ειδίκευση στη δερματολογία. Από το 2005 εργάζεται ως δερματολόγος στην Αθήνα.


Εκδόσεις «Ιωλκός»  • Ανδρέου Μεταξά 12, ΤΚ 106 81, Αθήνα   
Τ: 210 3304111 ‖  210 3618684

Ε iolkos@otenet.grW www.iolcos.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...