Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ



Αμεσότατη ήταν η αντίδραση του Βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σηφάκη μετά το δημοσίευμα του Aridaia News, όσον αφορά στην προθεσμία για το Κτηματολόγιο που λήγει την Τρίτη 2/6/2015. 

Ο κ. Σηφάκης, όπως μας ενημέρωσε, επικοινώνησε με τη Διοίκηση της εταιρίας που έχει αναλάβει την κτηματογράφηση και υπήρξε -κατά δήλωσή του- δέσμευση ότι οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα γίνονται δεκτές χωρίς καμία επίπτωση ούτε πρόστιμο, οπότε καλό θα είναι οι πολίτες να συνεχίσουν να δηλώνουν τις ιδιοκτησίες τους το συντομότερο δυνατό, πριν αρχίσει να υπάρχει η σκέψη για κάποιο πρόστιμο, καθώς όπως είναι λογικό θα υπάρξει κάποια στιγμή αυτό το ενδεχόμενο.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, το ποσοστό που έχει προβεί σε δήλωση είναι –σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς- μόλις 35%.

ΠΗΓΗ...http://aridaianews.blogspot.gr

ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ - ΝΙΤΣΕ

ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ή το κακό, εξασκεί τη δύναμή του σε άλλους και δεν ζητά τίποτε περισσότερο. Κάνοντας το κακό, εξασκείς τη δύναμή σου σ’ όλους εκείνους που είσαι αναγκασμένος να τους κάνεις να τη νιώσουν, να την αισθανθούν, γιατί το κακό, ο πόνος δηλαδή, για τον σκοπό αυτό είναι ένα μέσο περισσότερο αισθητό από την ηδονή. Ο πόνος πάντοτε ζητά να μάθει την αιτία του, ενώ η ηδονή έχει την τάση να κλείνεται στον εαυτό της και να μη γυρίζει να κοιτάξει προς τα πίσω.
Κάνοντας το καλό, ή με το να επιθυμούμε το καλό των άλλων, εξασκούμε τη δύναμή μας σε όλους εκείνους που, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, εξαρτώνται κιόλας από μας (δηλ. που έχουν συνηθίσει να μας σκέπτονται σαν αιτία τους). Προσπαθούμε να αυξήσουμε την δύναμή τους γιατί έτσι μεγαλώνουμε και τη δική μας δύναμη, ή θέλουμε να τους αποδείξουμε πόσο κερδισμένοι είναι που βρίσκονται στην εξουσία μας. Έτσι θα τους ικανοποεί περισσότερο η κατάστασή τους, θα κάνουν εχθρούς, τους εχθρούς της δικής μας δύναμης και θα είναι περισσότερο έτοιμοι να τους πολεμήσουν.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ Ή ΤΟ ΚΑΚΟ, ακόμα κι αν παίζουμε κορώνα-γράμματα τη ζωή μας, όπως ο μάρτυρας κάνει θυσία για το πιστεύω του, για την εκκλησία του, και τότε πάλι κάνουμε θυσίες για την ανάγκη μας για δύναμη, ή για να διατηρήσουμε το συναίσθημα της δύναμής μας. Αν συλλαμβάναμε σε όλη του την έκταση το «κατέχω την αλήθεια», πόσα και πόσα αγαθά δεν θα αφήναμε στην άκρη, για να διατηρήσουμε το συναίσθημα αυτό!
ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΡΙΧΝΑΜΕ στο «ποτάμι», για να μπορέσουμε να σταθούμε στην επιφάνεια, να σταθούμε δηλαδή πάνω απ' όλους εκείνους που στερούνται την αλήθεια. Βέβαια, είναι πολύ σπάνιο, η κακή πράξη να είναι το ίδιο ευχάριστη με κείνη την πράξη του καλού. Αυτό είναι ένα δείγμα που φανερώνει πως μας λείπει ακόμα δύναμη ή που εκδηλώνει το πείσμα μας γι' αυτή τη φτώχεια. Είναι ο προάγγελος για νέους κινδύνους ή για νέες αβεβαιότητες στο κεφάλαιο της δύναμης που διαθέτουμε. Είναι ο προάγγελος του ορίζοντά μας που τον σκεπάζουν προοπτικές εκδίκησης, τιμωρίας, αποτυχίας, εμπαιγμού. Μονάχα οι πιο ευέξαπτοι άνθρωποι, οι πιο άπληστοι για το αίσθημα της δύναμης, μπορούν να νιώσουν κάποια ευχαρίστηση, όταν αποτυπώνουν τη σφραγίδα της κυριαρχίας τους σ' έναν δύστροπο άνθρωπο. Το ίδιο συμβαίνει και με κείνους που βλέπουν μόνο ανία και βάρος στο αντίκρισμα ενός πλάσματος που έχει πλέον υποδουλωθεί, που έγινε, δηλαδή, αντικείμενο καλοσύνης.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ «ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ» ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ να βάζουμε στη ζωή μας; Πρέπει να ξέρουμε, αν θέλουμε το αργό ή το απότομο μεγάλωμα της δύναμής μας; Το σίγουρο, ή το επικίνδυνο και παράτολμο; Είναι πλέον ζήτημα γούστου. Γυρεύουμε το ένα ή το άλλο καρύκευμα, ανάλογα με την κλίση της ιδιοσυγκρασίας μας. Για τις αγέρωχες φύσεις, η εύκολη λεία είναι κάτι το ευκολοκαταφρόνητο.
ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ που θα μπορούσαν να γίνουν εχθροί τους, νιώθουν ένα αίσθημα ευεξίας, καθώς επίσης και στο αντίκρισμα απρόσιτων αποκτημάτων. Πολλές φορές, είναι σκληροί για όποιον υποφέρει, γιατί δεν τον θεωρούν άξιο για την προσπάθεια και την περηφάνια τους, ενώ δείχνουν ευγένεια στους όμοιούς τους, που μ' αυτούς η πάλη θα ήταν σίγουρα τιμητική αν παρουσιαζόταν η ευκαιρία.
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ που τους δίνει την προοπτική, οι άνθρωποι της ιπποτικής κάστας έχουν συνηθίσει να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο με πολύ λεπτή ευγένεια. Ο οίκτος είναι το πιο ευχάριστο συναίσθημα σε κείνους που δεν είναι αρκετά υπερήφανοι και που δεν έχουν πιθανότητες να κάνουν μεγάλες κατακτήσεις. Η εύκολη λεία -και κάθε άνθρωπος που υποφέρει είναι εύκολη λεία- είναι ένα πράγμα που τους χαροποιεί. Επαινούν τον οίκτο σαν αρετή των πρόστυχων γυναικών.
b55857
  ~ Απόσπασμα από το βιβλίο του Φρίντριχ Νίτσε, Η θεωρία του σκοπού της ζωής, εκδ. Δαμιανός.
     Πηγή: www.doctv.gr

ΔΕΚΑ ΓΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟ


Τα παιδιά δεν ακούν πάντα τους γονείς τους. Προτιμούν να  τους μιμούνται” – Τζέιμς Μπόλντουιν
Αν θέλουμε πραγματικά να ωθήσουμε τα παιδιά μας  προς την ανεξαρτησία, χρειάζεται πρώτα εμείς να σπάσουμε τα δεσμά μας. Και τα πιο ισχυρά και επίμονα δεσμά είναι κάποιες συμπεριφορές και συνήθειες που συνήθως δεν θέλουμε να υιοθετήσουν τα παιδιά, παρ΄όλο που εμείς οι ίδιοι δεν απαρνούμαστε. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Τα παιδιά μάς αντιγράφουν και μας μιμούνται, ακόμα κι αν τους λέμε να κάνουν το αντίθετο.
Ιδού ένας δεκάλογος  προσωπικών προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει κάθε γονιός ή επίδοξος γονιός. Οσο πιο συνειδητά ξεκινήσει το “ξεκαθάρισμα” τόσο το καλύτερο. Φυσικά κανείς  δεν είναι τέλειος ούτε υπάρχουν γονείς γκουρού. Θυμήσου πως η ειλικρινής προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση είναι από μόνη της ένα ισχυρό μήνυμα προς το παιδί, που βλέπει το γονιό του να παλεύει να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του αντί να παραδίνεται παθητικά σε ό,τι προκύπτει.
Για το καλό των παιδιών σου (και το δικό σου),  λοιπόν, βγάλε συνειδητά από τη ζωή σου όσο πιο άμεσα μπορείς:

1. Την κατινιά και το κουτσομπολιό

Αν συνηθίζεις να σχολιάζεις όλη την ώρα τι κάνουν οι άλλοι, πώς είναι ντυμένοι, πού πάνε κοκ (και να διανθίζεις τα σχόλιά σου με την απαραίτητη “σάλτσα”), σκέψου αν θα σ΄ άρεσε η κόρη σου να είναι η κουτσομπόλα της τάξης. Τη βοηθάς έτσι να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας με τους συνομηλίκους της; Είναι υγιές για ένα παιδί να μάθει να συνδέεται με τους άλλους μέσα από τέτοιες συμπεριφορές; Προφανώς όχι. Σταμάτα τώρα και αναζήτησε δημιουργικούς  τρόπους επικοινωνίας και εκτόνωσης για όλη την οικογένεια, ξεκινώντας από τον ίδιο σου τον εαυτό.

2. Την εύκολη, ρηχή και ανόητη προσέγγιση της ζωής

Ειδικά τα κορίτσια πιέζονται πολιτισμικά από πολύ νωρίς να ασχοληθούν με το ντύσιμο, το βάψιμο, τα μαλλιά και τα συναφή “κοριτσίστικα” θέματα.  Αντί λοιπόν να ενισχύεις  αυτή την επιρροή, τόνωσε πλευρές της προσωπικότητάς τους που συνδέονται με τα ουσιαστικά τους ενδιαφέροντα και χαρίσματα, τα ταλέντα τους, την κοινωνικότητα και την ανεξαρτησία τους.

3. Το καθισιό

Αν είσαι άνθρωπος του καναπέ, καιρός να ανακαλύψεις τα καλά της άσκησης. Θα βγεις κερδισμένος κι εσύ και τα παιδιά, γιατί η φυσική δραστηριότητα ευεργετεί τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και ενισχύει την εμπιστοσύνη στον εαυτό. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

4. Τη διαχείριση του άγχους μέσα από το τσιγάρο, το φαγητό, το ποτό

Αν καταφεύγεις στο ψυγείο, στο αλκοόλ και στον κάπνισμα για να αντέξεις τα επώδυνα συναισθήματα, δείχνεις άθελά σου στα παιδιά ότι το φαγητό, το ποτό, το τσιγάρο είναι αποδεκτοί τρόποι για να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους. Προσανατολίσου σε υγιέστερες επιλογές μέσα από την επικοινωνία με φίλους, καλλιέργησε μια αίσθηση κοινότητας και σύνδεσης, υιοθέτησε μια πρακτική χαλάρωσης για να υποστηρίξεις τον εαυτό σου σε απαιτητικές φάσεις της ζωής.

5.  Την κακομοιριά και τη θυματοποίηση

Γύρω μας υπάρχουν τα πάντα: ομορφιά κι ασχήμια, συμπόνια και σκληρότητα. Οπως έγραψε κάποτε ένας ανώνυμος ποιητής: “Δυο άνθρωποι κοιτούσαν έξω από τα κάγκελα της φυλακής. Ο ένας έβλεπε λάσπες, ο άλλος έβλεπε αστέρια”. Πού εστιάζεις  την προσοχή σου; Ποια  εικόνα του κόσμου μεταφέρεις μέσα στην οικογένεια; Ανοίγεις το δρόμο στα παιδιά για να μάθουν ν΄αναγνωρίζουν το όραμα, την ελπίδα, τις ανθρώπινες αρετές και την ομορφιά ή τα ωθείς να προσδοκούν το σκοτάδι και τη σκληρότητα;

6. Τους καυγάδες και τις φωνές μέσα στο σπίτι

Πώς διαχειρίζεσαι τις εντάσεις και τις διαφωνίες στην προσωπική και οικογενειακή ζωή; Με ψυχραιμία, διαλλακτικότητα, ειλικρίνεια και διάθεση επικοινωνίας  ή με απειλές, καρφώματα,  μούτρα και κατεβασμένα ρολά; Ο,τι κι αν κάνεις είσαι το παράδειγμα προς μίμηση.  Αν αδικήσεις το παιδί  ή του μιλήσεις άσχημα, μη διστάσεις να ζητήσεις συγγνώμη. Όχι μόνο δεν θα μειωθεί το κύρος σου, αλλά θα το βοηθήσεις να πάρει ένα σημαντικό μάθημα: να συγχωρεί, να αποδέχεται ότι κανείς δεν είναι τέλειος  και να μην κρίνει αυστηρά τον εαυτό του όταν κάνει  λάθος.

7. Τον υπερβολικό ανταγωνισμό και το κυνήγι των υψηλών επιδόσεων

Δεν υπάρχει πιο ψυχοφθόρο πράγμα για ένα παιδί απ΄το να έχει την πίεση να διαπρέψει σ΄ό,τι κι αν κάνει, προσπαθώντας συνήθως  να ευχαριστήσει τους γονείς, τους δασκάλους ή κάποιον κοινωνικό περίγυρο. Πού είναι η χαρά της ζωής, η απόλαυση του παιχνιδιού και της προσπάθειας, η αγάπη για τη μάθηση; Επειδή το εκπαιδευτικό σύστημα επιβαρύνει από νωρίς και σε παράλογο βαθμό τα παιδιά, χρειάζεται η συνειδητή θετική επιρροή των γονιών για να μετριαστούν οι συνέπειες του ψυχαναγκασμού που υπονομεύει ύπουλα την ψυχική υγεία της νέας γενιάς.

8. Τον υπερβολικό χρόνο μπροστά στην οθόνη

Eίναι άδικο και άστοχο να βάζεις κανόνες για τη χρήση του υπολογιστή και της τηλεόρασης στα παιδιά σου όταν εσύ ο ίδιος δεν ξεκολλάς από το Facebook ή έχεις την τηλεόραση όλη την ώρα ανοιχτή μέσα στο καθιστικό. Η αληθινή ζωή είναι εκεί έξω και οι περιορισμοί χρειάζεται να ισχύουν για όλους. Τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη έχουν προβλήματα ύπνου, δυσκολία στη συγκέντρωση, μειωμένη σχολική επίδοση και  μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν παχύσαρκα.

9. Tην κριτική του εαυτού σου μπροστά στον καθρέφτη

Αν κάθε φορά που βλέπεις το είδωλό σου κάνεις κι ένα αρνητικό σχόλιο για το σώμα ή το πρόσωπό σου, εκπέμπεις  άθελά σου το επικίνδυνο μήνυμα “δεν είμαι αρκετά καλή”.  Τα παιδιά θα σε αντιγράψουν εν ριπή οφθαλμού.
Η αποδοχή της εικόνας μας  είναι το θεμέλιο της αυτοπεποίθησης, γι΄αυτό μπροστά στον καθρέφτη – όσο δύσκολο κι αν είναι στην αρχή – αντί να γκρινιάξεις για τις ρυτίδες σου, απλά χαμογέλασε και πες μια καλή κουβέντα: “Μ΄αρέσει το χαμόγελό μου”, “τα μαλλιά μου σήμερα λάμπουν”.  Το μήνυμα είναι πανίσχυρο και εκπέμπεται προς όλες τις κατευθύνσεις!

10. Την απουσία πνευματικότητας

Τα μικρά παιδιά έχουν εξ ορισμού στενή επαφή με την πνευματικότητα κι έχουν πολλά να μας διδάξουν για το πώς θα βρούμε κι εμείς τη χαμένη μας σύνδεση.  Οταν πάτε μια βόλτα στο δάσος παρατήρησέ τα πώς εξερευνούν ένα λουλούδι ή πώς απολαμβάνουν με περιέργεια τα θαύματα της φύσης και της ζωής. Σα γονιός το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τους επιτρέψεις με σεβασμό να ξεδιπλώσουν την εσωτερική τους σοφία, να τα κρατήσεις ασφαλή, να τους δώσεις την ευκαιρία να εκτεθούν σε μια ποικιλία ερεθισμάτων και να τους καλλιεργείς τη φυσική αίσθηση του ηθικού στο χαρακτήρα τους.  Πες τους παραμύθια για ήρωες και ηρωίδες που γιατρεύουν αντί να σκοτώνουν, που αντιπροσωπεύουν αρετές όπως το θάρρος, την  εργατικότητα, την αλληλεγγύη, την προσφορά, το σεβασμό του ίδιου του εαυτού τους και της αξιοπρέπειας των άλλων.
Αν όλα αυτά μαζί σου φαίνονται βουνό μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνος! Ολοι μας έχουμε ανοιχτά θέματα, αν όχι με όλες, σίγουρα με κάποιες από τις δέκα προκλήσεις. Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι ακόμα και μια μικρή αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να φέρει κορυφαία αποτελέσματα. Αν, για παράδειγμα, είσαι του καναπέ (πρόκληση νο 3) ξεκίνα κάθε μέρα να περπατάς μισή ώρα. ΄Η πήγαινε με τα παιδιά για μπάνιο και μπητς βόλλεϋ κάθε Κυριακή (εννοείται ότι θα κολυμπάς και θα παίζεις μαζί τους). Αν έχεις θέμα με την πρόκληση νο 9 (κριτική μπροστά στον καθρέφτη) άρχισε συνειδητά θετικές δηλώσεις φωναχτά (τότε είναι ακόμα πιο ισχυρές). Στην αρχή μπορεί η νέα σου συμπεριφορά να ξενίσει, αλλά μην πτοηθείς. Σύντομα θα σου ανοίξει η όρεξη και για άλλες θετικές αλλαγές, γιατί τα ίδια σου τα παιδιά, αργά ή γρήγορα, θα σε ακολουθήσουν!
Πηγή:  newagemama.com

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΣΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΤΡΥΠΑ - ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ;

Κι όμως, στα τζάμια των παραθύρων των αεροπλάνων υπάρχει μια μικρή τρύπα -Σε τι χρησιμεύει [εικόνες]
Παράθυρο ή διάδρομο; Μα φυσικά παράθυρο! Είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να κάτσουν στις μέσα θέσεις του αεροπλάνου, ενώ μπορούν να έχουν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, που ταξιδεύουν με αεροπλάνο, προτιμούν να κάθονται στις θέσεις που έχουν εκείνο το παραθυράκι που βλέπει τα πάντα.
Είναι σαν να σου προτείνουν να κάτσεις στο καλύτερο καφέ με την ωραιότερη θέα του κόσμου και εσύ να αρνείσαι. Μόνο που εδώ αντί για ανθρώπους, μερικά σπίτια ή μνημεία βλέπεις θάλασσες, βουνά και πόλεις.
Πόσοι, όμως, από εσάς που λατρεύετε τα παράθυρα έχετε παρατηρήσει τη μικρή τρυπούλα που υπάρχει; Τρύπα; Ποια τρύπα;
Αυτή τη μικρή τρύπα, που παρά το μέγεθός της είναι πολύ σημαντική για την ασφαλή πτήση.
Αν κοιτάξετε προσεκτικά σε ένα τυπικό παράθυρο της καμπίνας των επιβατών, θα δείτε ότι αποτελείται από τρία τζάμια, συνήθως από ακρυλικό υλικό. Ο σκοπός του εσωτερικού τζαμιού, που μερικές φορές ονομάζεται «τμήμα μηδέν», είναι απλώς για να προστατεύσει το επόμενο. Ακολουθεί το μεσαίο τζάμι, στο οποίο υπάρχει αυτή η μικρή τρυπούλα, γνωστή και ως «οπή αερισμού» και τέλος, το εξωτερικό τζάμι που είναι και το πιο σημαντικό.
Και είναι το πιο σημαντικό καθώς, όπως είναι γνωστό, καθώς ένα αεροσκάφος ανεβαίνει, η πίεση του αέρα προς την καμπίνα αυξάνεται. Την ίδια ώρα, το σύστημα συμπίεσης του αεροσκάφους διατηρεί την πίεση του θαλάμου σε ένα άνετο και ασφαλές επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο εσωτερικό του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι τυπικά πολύ μεγαλύτερη από την πίεση έξω.
Τα δύο εξωτερικά τζάμια των παραθύρων της καμπίνας είναι σχεδιασμένα να αντέχουν αυτή τη διαφορά πίεσης μεταξύ της καμπίνας και του ουρανού. Και αν και τόσο το μεσαίο όσο και το εξωτερικό τζάμι είναι αρκετά ισχυρά για να αντέξουν τη διαφορά πίεσης,το εξωτερικό τζάμι είναι εκείνο που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. 
Γιατί υπάρχει αυτή η μικρή οπή αερισμού
Σκοπός της μικρής οπής εξαέρωσης στο «μέσο τζάμι» είναι να επιτρέψει την πίεση να ισορροπήσει μεταξύ του θαλάμου επιβατών και του διάκενου μεταξύ των δύο τζαμιών (του εσωτερικού και του εξωτερικού), έτσι ώστε η πίεση της καμπίνας κατά τη διάρκεια της πτήσης να εφαρμόζεται μόνο στο εξωτερικό τζάμι.
Η Bret Jensen, μηχανικός γκουρού της Boeing Commercial Airplanes, παράλληλα μιλά για μία ξεχωριστή αλλά σχετική λειτουργία της τρύπας: Να απελευθερώνει την υγρασία από το διάκενο αέρα (αυτόν που εγκλωβίζεται ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό με το μεσαίο τζάμι και ανάμεσα στο μεσαίο τζάμι και το εσωτερικό τζάμι) και να αποτρέπει το σχηματισμό παγετού στο παράθυρο ή ακόμη και τη θόλωσή του.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΓΕΡΜΑΝΟΣ "ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΣ" ΠΗΡΕ 1.5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Γερμανός... «μπαταχτσής»: Πήρε 1,5 εκατ. ευρώ παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη [έγγραφα]
Συμβαίνει και με άλλους, αλλά στην ίδια... χώρα. Πολίτης φαγε 1,5 εκατ. ευρώ σε παράνομες επιδοτήσεις για να μετατρέψει αγρούς σε δάση στην Κρήτη, όμως αυτή τη φορά δεν ήταν Ελληνας, αλλά... Γερμανός.
Το candianews.gr, παρουσιάζει έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ένας Γερμανός εισέπραξε παράνομα 1,5 εκατ. ευρώ από 5 αιτήσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Δάσωσης Γεωργικών Εργων» που εφαρμόστηκε και στο νησί.
Για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, δήλωσε μεγάλες γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή του Ρεθύμνου τις οποίες στόχευε να μετατρέψει σε δάσος.
Χρημαοτοτήθηκε για το 80% της επένδυσης, λαμβάνοντας τμηματικά τα χρήματα, από το 1997 έως το 2011.
Στους ελέγχους που του έγιναν το 2012 που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα οι δασικές εκτάσεις δεν βρέθηκαν ή δεν βρέθηκαν τέτοιες που να δικαιολογούν την είσπραξη του 1,5 εκατ. ευρώ.
Από τις αρχές του 2013 η διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου άρχισε να ζητάει την επιστροφή των χρημάτων και με αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης του καταλογίστηκαν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και του ζητήθηκαν πίσω. Συνολικά 1.495.055.
Πάντως, το candianews, σημειώνει ότι παραμένει άγνωστο αν το ποσό πληρώθηκε ολόκληρο ή μέρος του.

"ΕΧΩ ΔΥΟ ΝΕΦΡΑ. ΘΕΣ ΤΟ ΕΝΑ;" - ΣΕΡΒΙΤΟΡΑ ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ ΝΕΦΡΟ ΤΗΣ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΕΛΑΤΗ

Ραγίζει καρδιές η σερβιτόρα που δώρισε το νεφρό της σε έναν άγνωστο πελάτη
Υπάρχουνε στιγμές σε αυτή τη ζωή που χαίρεσαι που είσαι άνθρωπος μιας και οι γύρω σου σε εκπλήσσουν ευχάριστα και παρά τα προβλήματα δείχνουν να έχουν μέσα τους αγάπη και ανθρωπιά.
Η Mariana Villarreal, η οποία είναι σερβιτόρα σε γνωστή αλυσίδα εστιατορίων στην Αμερική, έκανε κάτι πραγματικά εκπληκτικό. Δώρισε το νεφρό της σε ένα πελάτη, που μετά βίας ήξερε.
Ο Don Thomas της εκμυστηρεύτηκε το πρόβλημά τους, πως έχασε και τα δύο του νεφρά και εκείνη με απόλυτη φυσικότητα τον ρώτησε: «Εχω δύο, θες το ένα;».
Η Mariana δεν είναι, όμως, «υπερφυσικά» ανιδιοτελής. Πίσω από την πρότασή της υπάρχει μια πικρή ιστορία, καθώς μερικές μέρες πριν η γιαγιά της είχε χάσει τη ζωή της από νεφρική ανεπάρκεια.
«Δεν ήμουν σε θέση να κάνει τίποτα για τη γιαγιά μου. Αν μπορεί ο Don να ζήσει παραπάνω ευτυχισμένος, εμένα μου αρκεί. Είναι στο χέρι μου και στο χέρι του Θεού να τον κρατήσει στη ζωή», ανέφερε η νεαρή κοπέλα.
Οι δυο τους υποβλήθηκαν σε εγχείρηση και χαίρουν άκρας υγείας.
Η Mariana ελπίζει η κίνησή της να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που τα έχουν ανάγκη.

THE THRILL IS GONE: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ

Τα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος BB King παρευρέθηκαν στην κηδεία του που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην εκκλησία Bell Grove Missionary Baptist Church στην Ιντιανόλα του Μισισίπι, που θεωρούνταν η γενέτειρα του.
Ο μουσικός, ο οποίος επηρέασε γενιές τραγουδιστών και κιθαριστών, πέθανε στις 14 Μαΐου στην κατοικία του στο Λας Βέγκας, σε ηλικία 89 ετών.
Στην τελετή παρευρέθηκαν συγγενείς, φίλοι και ο κυβερνήτης του Μισισιπή Φιλ Μπράιαντ ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων που ήρθαν να πουν το τελευταίο αντίο στον βασιλιά των Blues, ενώ διαβάστηκε και μία επιστολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα: «Ο Β.Β. μπορεί να έφυγε αλλά ο θρύλος του θα είναι μαζί μας για πάντα και απόψε θα γίνει μία εκπληκτική μπλουζ συναυλία στον Παράδεισο» έγραψε.
Ο Κινγκ γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη 18 μίλια μακριά από την Ιντιανόλα, αλλά την αγάπησε ως πατρίδα του καθώς εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

1ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΡΥΣΟΘΗΡΩΝ - 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΙΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Κυνήγι θησαυρού, το χόμπι των Ελλήνων -Πάνω από 3 εκατ. ψάχνουν λίρες και κοσμήματα
Τουλάχιστον 3.000.000 Ελληνες έχουν ως χόμπι το κυνήγι του θησαυρού, ενώ αρκετοί έχουν καταφτάσει στη Νάουσα, τη θεωρούμενη ως «Μέκκα των χρυσοθήρων» με αφορμή το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Χρυσοθήρων.
«Η εύρεση ενός θησαυρού είναι χόμπι που είτε σε προσελκύει είτε όχι» αναφέρει ο κ. Χατζηιωαννίδης, ο οποίος βγήκε για την πρώτη του αποστολή σε ηλικία 7 χρονών, και προσθέτει ότι από τα τρία του αγόρια, ηλικίας 25, 22 και 8 χρόνων, μόνο ο μικρός τον ακολουθεί στις εξορμήσεις του.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, βάσει της πολυετούς εμπειρίας του και ενασχόλησής του με τη χρυσοθηρία, στην Ελλάδα υπερβαίνουν τα 3 εκατ. οι λάτρεις του «μυστήριου αυτού σπορ». Κοινός παρανομαστής όλων τους, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηιωαννίδης, είναι «ο φόβος». «Ενώ δεν κάνουμε κάτι παράνομο και τις περισσότερες φορές κάνουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να βγάλουμε άδειες για να σκάψουμε, ωστόσο η πλειοψηφία μάς αντιμετωπίζει πολύ περίεργα» επισημαίνει και προσθέτει ότι«όλοι μας έχουμε σκάψει παράνομα, αλλά όχι επειδή θέλουμε, αλλά κυρίως λόγω του ότι δεν μας αντιμετωπίζουν σοβαρά και μας προβάλλουν ανυπέρβλητα εμπόδια προκειμένου να μας καθυστερήσουν και τελικά να μας αποθαρρύνουν».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι πολλές φορές κάνουν πεζοπορία στα βουνά και τα δάση για μέρες, κουβαλώντας μαζί τους εφόδια και τρόφιμα και δαπανώντας μέχρι και 50.000 ευρώ, προκειμένου «να ικανοποιήσουν τη φωνή που ακούν από μέσα τους» και να φέρουν στην επιφάνεια τον...κρυμμένο θησαυρό. «Είναι επικίνδυνη αποστολή, αλλά δεν μας πτοεί και σε γκρουπάκια ριχνόμαστε στο κυνήγι, με πάθος και αγωνία γι' αυτό που θα βρούμε ή και δεν θα βρούμε» λέει, σημειώνοντας ότι «η απογοήτευση είναι μέρος αυτού που κάνουμε, αλλά ποτέ δεν μας εμπόδισε από το να συνεχίσουμε».
Επίσης, όπως αναφέρει, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα παραδεχθούν ανοιχτά ότι βρήκαν ή δεν βρήκαν κάτι, ενώ τονίζει ότι μεταξύ τους γνωρίζονται και έχουν στήσει μάλιστα και δίκτυο με συναδέλφους τους σε Αλβανία και Βουλγαρία, ενώ στην Ελλάδα χρυσοθήρες εντοπίζονται από την Κρήτη μέχρι και τον Έβρο.
Πού ψάχνουν να βρουν θησαυρούς και πόσο τους κοστίζει;  
Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι χρυσοθήρες, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηιωαννίδης, πρώην ποδοσφαιριστής στην Καλαμαριά και τη Νάουσα και επιχειρηματίας στον κλάδο του τουρισμού, σκάβουν στα έγκατα του Βερμίου, στην Ημαθία, στοές, προκειμένου να βρουν 30 μεγάλες πλάκες χρυσού, βάρους 12 κιλών και αξίας 480.000 ευρώ η καθεμιά, που προέρχονται από τον χρυσό των Εβραίων, τον οποίο φέρεται να έλιωσαν και να έκρυψαν εκεί οι Γερμανοί. Παράλληλα, ψάχνουν και… εκατομμύρια χρυσές λίρες που πέταξαν Άγγλοι κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για να ενισχύσουν τους αντάρτες.
Η Ελλάδα, διευκρινίζει, είναι χωρισμένη σε… ζώνες. Αρχαία νομίσματα, κοσμήματα και αντικείμενα αναζητούν οι χρυσοθήρες στην Πέλλα, την Αμφίπολη Σερρών και γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Στο Παγγαίο και τη Χαλκιδική, άλλοι αναζητούν τον χρυσό του Φιλίππου εδώ και αιώνες, ενώ στο Βέρμιο, στη Δράμα και σε χαμηλούς λόφους της δυτικής Μακεδονίας, ψάχνουν χρυσές λίρες, σε τσουβάλια, πιθάρια, σεντούκια, ακόμη και θαμμένα σε σπηλιές, από την εποχή του εμφυλίου. Συμπληρώνει ότι το πόσο δαπανηρό είναι το χόμπι για καθέναν, εξαρτάται από τον ίδιο και τις δυνατότητες που έχει.


9.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΥΠΕΡΤΥΧΕΡΟ ΣΤΟ ΤΖΟΚΕΡ

Ενας υπερτυχερός κέρδισε τα 9,5 εκατ. ευρώ του Τζόκερ
Η κληρωτίδα χαμογέλασε και με το παραπάνω σε έναν υπερτυχερό, ο οποίος κερδίζει τα 9,5 εκατ. ευρώ μετά τα απανωτά ΤΖΑΚ ΠΟΤ στο Τζόκερ. 
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί:
39, 19, 16, 38, 29
Τζόκερ ο αριθμός 11
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΚΕΡΔΗ
5+1 1 9.526.392,58
5 11 85.360,46
4+1 174 2.500,00
4 3.872 50,00
3+1 6.555 50,00
3 138.716 2,00
2+1 78.926 2,00
1+1 365.996 1,50


ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
Την κατιούσα αναμένεται να πάρουν οι βάσεις, ακόμα και στις σχολές μεγάλης ζήτησης, όπως η Ιατρική και η Νομική. Από τη μία τα δύσκολα θέματα και από την άλλη ο μικρότερος αριθμός εισακτέων αλλάζουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Εκτιμήσεις καθηγητών και βαθμολογητών, αν και ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι Εξετάσεις, είναι πως τα άριστα γραπτά θα είναι λιγότερα και θα υπάρξει συγκέντρωση στις λεγόμενες «μεσαίες βαθμολογίες». Οπως είναι λογικό, λοιπόν, θα μειωθούν τα μόρια σε πολλές σχολές.
Στην περιφέρεια φαίνεται πως θα υπάρξει η μεγάλη διαφορά, καθώς ελάχιστοι θα πάρουν μετεγγραφή από αυτούς που θα εισαχθούν, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν περιφερειακές σχολές από υποψηφίους που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους. Πέρυσι, επί παραδείγματι, η Σχολή Μηχανικών στην Κοζάνη είχε ανέβει κατά 2.000 μόρια, καθώς όλοι στόχευαν σε μία μετεγγραφή κατόπιν, ενώ η ίδια σχολή φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί πτωτικά, καθώς ελάχιστοι μπορούν να ελπίζουν σε μια μετεγγραφή.
Μετά μέχρι στιγμής στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, τα περισσότερα γραπτά που αφορούν τα Μαθηματικά και τη Νεοελληνική γλώσσα συγκεντρώνουν βαθμούς γύρω στο 13-15.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η Φυσική κατεύθυνσης ήταν για δυνατούς λύτες, όπως και η Νεοελληνική Λογοτεχνία της Θεωρητικής, για την οποία αρκετοί είπαν πως τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από τα περυσινά.
Η Βιολογία, από την άλλη πλευρά, ήταν λίγο πιο δύσκολη σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που θα μειώσει τις βάσεις στις Ιατρικές Σχολές και στις σχολές των Επιστημών Υγείας. Στην κλίμακα από 18-20 οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τα γραπτά δεν θα είναι πολλά.
Το ίδιο ισχύει και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.
Απαιτητικά ήταν και τα θέματα των Λατινικών με τη γνώση των γραμματικών και συντακτικών κανόνων που διδάχθηκαν στην ύλη της Β’ Λυκείου να είναι απαραίτητη.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...