Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΕΔΕΣΣΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: «Παραστάσεις Παιδικής Σκηνής-Work in progress από το Θεατρικό Εργαστήρι»



«Παραστάσεις Παιδικής Σκηνής-Work in progress από το Θεατρικό Εργαστήρι»

Πυγολαμπίδες, νύμφες, ψαράδες, αγρότες, εργάτες, χρώματα, μελωδίες αλλά κυρίως κέφι, χαρά και πολλά μηνύματα, συνθέτουν το παζλ, του παραμυθιού «Το ποτάμι που θύμωσε» που έγραψε και σκηνοθετεί ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, για την Παιδική Σκηνή. Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας, από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου ως και την Παρασκευή 1 Απριλίου για τους μαθητές, καθημερινά  με ώρες έναρξης 08.45πμ και 10.45πμ, ενώ την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 και ώρα 7 το απόγευμα, θα δοθεί παράσταση φιλανθρωπικού χαρακτήρα για το κοινό. Τα έσοδα θα διατεθούν στο ΚΔΑΠμεΑ «Ορίζοντας».

«Ως ισότιμοι πολίτες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια στην ίση μεταχείριση, στην αυτόνομη διαβίωση και στην πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία. Σε έναν κόσμο που χτίζει φράχτες και εγκλωβίζει ανθρώπους, εμείς επιλέγουμε την αλληλεγγύη, ανοίγοντας μονοπάτια αξιοπρέπειας, αγκαλιάζοντας όλους όσους το έχουν ανάγκη.
Με πίστη σε αυτήν την αρχή, το Εδεσσαϊκό Θέατρο στηρίζει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες «Ορίζοντας» στην προσπάθεια που καταβάλλει για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση, αποδεικνύοντας πως η ευαισθησία και η αλληλεγγύη παραμένουν βασικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής κοινωνίας . Η παράσταση της Τετάρτης 30 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας, είναι αφιερωμένη σε αυτά τα παιδιά. Δεν είναι φιλανθρωπία, είναι χρέος και καθήκον όλων όσων υποστηρίζουν πως προάγουν πολιτισμό» είναι το μήνυμα της Προέδρου του Εδεσσαϊκού Θεάτρου κας Οτουντζίδου Δέσποινας, η οποία εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο, καλεί το θεατρόφιλο κοινό να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.
Περισσότεροι από 40 άνθρωποι εργάστηκαν μπροστά και πίσω από τα φώτα της σκηνής. Ηθοποιοί και τεχνικοί, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, γι αυτή την παραγωγή, που σίγουρα θα καταπλήξει μικρούς και μεγάλους. Αξίζει να τους χειροκροτήσουμε!


Παράλληλα σας καλούμε να παρακολουθήσετε ανοιχτή πρόβα διαδραστικού θεάτρου από την Πειραματική ομάδα Εφήβων και το Θεατρικό Εργαστήρι στην  οποία "εν δυνάμει" ηθοποιοί, με  συντονίστρια τη Χρύσα Αλεξάκη, αυτοσχεδιάζουν επί τόπου.
Οι τεχνικές του Θεάτρου Επινόησης που διδάσκονται στο Θεατρικό Εργαστήρι, χρησιμοποιούνται και σε εκπαιδευτικά πλαίσια προκειμένου τα μέλη της ομάδας που συμμετέχουν, να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν , καλλιεργώντας τη φαντασία, τη σωματική και την συναισθηματική έκφραση.

Sleeping.... Work in progress ...ραντεβού στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Απρίλη 2016 στις 8 το βράδυ. Είσοδος ελεύθερη.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΚΣΚΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΒΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ Τ.Κ. ΚΑΙ Δ.Κ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


            Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλμωπίας προκηρύσσει Πρόχειρο Διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την εκτέλεση εργασιών εκσκαφής για την επισκευή βλαβών και κατασκευή νέων δικτύων και συνδέσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στις Τ.Κ. και Δ.Κ. του Δήμου Αλμωπίας, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή (μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης) προϋπολογισμού 73.800,00 ευρώ με το ΦΠΑ.
            Οι φάκελοι των προσφορών μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα κατατίθενται στα γραφεία της ΔΕΥΑ Αλμωπίας που βρίσκονται στην Αριδαία στην πλατεία Αγγελή Γάτσου και ενώπιον της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού την Τετάρτη 06.04.2016 και ώρα 10:00 με 10:30. Οι προσφορές μπορούν να αποστέλλονται με οποιοδήποτε τρόπο, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα περιέρχονται στα γραφεία της Επιχείρησης μέχρι την προηγούμενη ημέρα από τη διενέργεια του διαγωνισμού.
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος αναγνωρισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους σκαπτικά μηχανήματα (φουξ) με την απαραίτητη άδεια κυκλοφορίας επανδρωμένα με χειριστές με την αντίστοιχη άδεια χειριστή. Η εργασία θα ανατεθεί σε συμμετέχοντα η προσφορά του οποίου θα κριθεί τεχνικά αποδεκτή και θα προσφέρει την μεγαλύτερη έκπτωση.
            Πληροφορίες για το διαγωνισμό παρέχονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία της ΔΕΥΑ Αλμωπίας και στο τηλέφωνο 2384024590. 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ




ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΔΟΥ Ε.Ο.2 (Δ.Κ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ)



Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Η οδική ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι άρρηκτα δεμένες αναπτυξιακές προϋποθέσεις
                                                                                                 
Δημοπρατείται την Τρίτη, 29/3, το έργο για τη λύση του προβλήματος στην περιοχή Καπέλλη συνολικού Π/Υ 180.000,00 €


Την Τρίτη, 29/3 δημοπρατείται το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση υδραυλικών έργων οδού Ε.Ο. 2 (Δ.Κ. Γιαννιτσών)» που αφορά το πρόβλημα που εντοπίζεται στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, στην περιοχή Καπέλλη, με τη συσσώρευση όμβριων υδάτων και την διακοπή της κυκλοφορίας.

Με προσωπικές ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη εξασφαλίστηκε το ποσό των 180.000,00 € από πόρους που αφορούν περιοχές οι οποίες είχαν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το έργο περιλαμβάνει την εξολοκλήρου ανακατασκευή των υδραυλικών έργων αποχέτευσης της οδού από τα όμβρια ύδατα που συσσωρεύονται από την επιφάνεια του οδοστρώματος και τη λεκάνη απορροής που αναπτύσσεται βόρεια της οδού, με στόχο την οριστική λύση του προβλήματος.


Η καθυστέρηση για τις παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην οριστική επίλυση του προβλήματος οφείλονταν στην ιδιαιτερότητα του έργου και, στο γεγονός ότι χρειάζονταν ειδική μελέτη για την ανακατασκευή των υδραυλικών έργων. Επίσης, ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα και η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα των παρεμβάσεων των περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, αλλά και οι διαδικασίες δημοπράτησής του.

ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ



Ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα η κατασκευή του νέου αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων στην πόλη της Αριδαίας.
Ένα έργο μεγάλης σημασίας που θα στοχεύσει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών μας. Με αυτό το έργο θα μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη η όποια θα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα εξασφαλίζουν την υγεία των πολιτών με την διαχείριση των λυμάτων, για να μπορούμε να αισθανόμαστε ήσυχοι για το μέλλον και τα παιδιά μας.
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου, θα δημιουργηθούν συνδέσεις με το κάθε ακίνητο της πόλης. Γι’ αυτό το λόγο οι καταναλωτές θα κληθούν να επιβαρυνθούν στους έξι επόμενους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την Επιχείρηση μέχρι το τέλος του 2017 με το ποσό των 240 ευρώ προ Φ.Π.Α. ανά σύνδεση που θα κατανεμηθεί σε ισόποσες δόσεις.
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. κ. Χρήστος Γεωργίου έκανε την εξής δήλωση:
«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και γι’ αυτό έχουμε φροντίσει από την πρώτη στιγμή να τους παρέχουμε ευνοϊκές ρυθμίσεις και να τους διευκολύνουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Όσον αφορά στην παραπάνω ισόποση κατανομή των έξι δόσεων προσπαθήσαμε να είναι η χαμηλότερη δυνατή και σε συνολικό χρονικό διάστημα δυο ετών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι συνδημότες μας. Έχουμε να κάνουμε με ένα έργο πνοής για τον τόπο μας».

TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



            Σας καλούμε να έρθετε στις 29 Mαρτίου ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00΄π.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο
Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2016.

ΘΕΜΑ 2ο 
Ορισμός μελών της επιτροπής ελέγχου θετικών ζημιών για το Υποέργο 1 « Επέκταση Χ.Υ.Τ.Α. 1ης διαχειριστικής ενότητας Ν. Πέλλας (Χ.Υ.Τ.Α. Αλμωπίας) και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος Βιολογικού»

ΘΕΜΑ 3ο  
 Έγκριση επειγουσών πρόσθετων εργασιών για το ΥΠΟΕΡΓΟ 1:   «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ» της Πράξης(340155) «ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ» κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 56 του Ν.3669/08

ΘΕΜΑ 4ο 
Έγκριση υπεργολαβίας για το ΥΠΟΕΡΓΟ 1:   «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ» της Πράξης(340155) «ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ»



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ


Ξεκίνησαν τα Προγράμματα Ενίσχυσης της Μελισσοκομίας
(Αντικατάσταση κυψελών και μετακίνηση ως 30 Απριλίου 2016)

Μέχρι τις 30 Απριλίου μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι μελισσοκόμοι που επιθυμούν να υπαχθούν σε προγράμματα ενίσχυσης της μελισσοκομίας.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας  στο Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας  αποστέλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τις δράσεις 3.1 “Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων” και 3.2 “Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας” (Καν. 1234/ΕΚ/2007) («Αντικατάσταση Κυψελών» και «Μετακίνηση Κυψελών»).
Το Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας στεγάζεται πλέον στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογεννετικών πόρων στη Νάουσα στη διεύθυνση Σ.Σ. Νάουσας 38 Τ.Κ. 59035 με τηλέφωνο επικοινωνίας 2332041548.
Για την εξυπηρέτηση των μελισσοκόμων του νομού Πέλλας οι επόπτες του Κέντρου Μελισσοκομίας θα βρίσκονται στο γραφείο 228 στο δεύτερο όροφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας στο διοικητήριο Έδεσσας, έως και τις 1 Απριλίου, όπου μπορούν να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Η αίτηση είναι κοινή και για τις δύο δράσεις και δε θα χρειαστεί ο αιτών να φέρει δύο φορές τα ίδια δικαιολογητικά.
Όσον αφορά την δράση «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΨΕΛΩΝ 2016» (Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων) δικαιούχοι είναι όλοι οι μελισσοκόμοι.
Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύονται από:
α) Φωτοαντίγραφο του Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου που έχει εκδοθεί σύμφωνα με την 370910/14-5-2001 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Το μελισσοκομικό βιβλιάριο πρέπει να είναι θεωρημένο για να ισχύει (φωτοτυπία της πρώτης σελίδας και της σελίδας όπου φαίνεται η θεώρηση). Υπενθυμίζουμε ότι τα μελισσοκομικά βιβλιάρια θεωρούνται ανά δύο έτη από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
β) Φωτοαντίγραφο του εντύπου Ε1 και Ε3 της πιο πρόσφατης φορολογικής δήλωσης.
γ) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του τραπεζικού λογαριασμού.
δ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86, ότι οι συγκεκριμένες δράσεις δεν ενισχύονται από άλλη πηγή.
Όσον αφορά  τη Δράση «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΔΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ 2016» δικαιούχοι είναι μόνο οι επαγγελματίες αγρότες και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ κάτοχοι τουλάχιστον 150 μελισσιών. Οι δικαιούχοι αυτοί πέρα των παραπάνω δικαιολογητικών θα πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον τα εξής:
α) Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.
β) Φωτοαντίγραφο της Άδειας Κυκλοφορίας του ΦΙΧ μελισσοκομικού - αγροτικού αυτοκινήτου που ανήκει στον αιτούντα (όχι συζύγου ή τέκνου).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με του επόπτες του Κέντρου Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας Ρέππας Σταύρος και Άννα Σαββίδου στο τηλέφωνο 2381351294 της Π.Ε Πέλλας όπου θα βρίσκονται μέχρι και τις 1 Απριλίου.
                         
                                                                                                      Ο Διευθυντής



                                                                                                Τρύφων Τσαντάκης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΥΣ



Όσοι κτηνοτρόφοι δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2015 ''Συνδεδεμένη
ενίσχυση στον τομέα του Βόειου Κρέατος'' να προσέλθουν στο ΚΕΑ Αλμωπίας
για διευκρινίσεις.

Απαραιτητα δικαιολογητικα
- Καρτελες Βοοειδων

ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ



       Σοκ στην παγκόσμια κοινότητα προκαλούν τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  για την ενδομητρίωση , η οποία πλέον εξελίσσεται σε σιωπηρή επιδημία!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ πάνω από 176 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από ενδομητρίωση, ενώ οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι δυσοίωνες.
«Το πρόβλημα είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι στα 180 εκατομμύρια ( άνδρες και γυναίκες) υπολογίζονται οι διαβητικοί στον κόσμο , ενώ η ενδομητρίωση πλήττει μόνο τις γυναίκες ( 176 εκατομμύρια)!»τονίζειο  Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς.

 
« Τα νέα στοιχεία του ΠΟΥ, συμπληρώνει ο κ Χανδακάς, είναι συγκλονιστικά και θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό για την ενημέρωση των νέων γυναικών».
Για το λόγο αυτό οι γυναικολόγοι κάνουν έκκληση στις νέες γυναίκες να διερευνήσουν περαιτέρω το πρόβλημα, αν έχουν πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου και της σεξουαλικής επαφής. Κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει υποδιάγνωση στην ενδομητρίωση.
Η ενδομητρίωση δεν είναι μεταδοτικό νόσημα, ούτε καρκίνος, είναι μια όμως χρόνια πάθηση που μπορεί να στερήσει τη χαρά της γονιμότητας αλλά και την καλή ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.
               
                  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ  ΠΑΘΗΣΗΣ
Η πάθηση δεν παρουσιάζει πάντα συμπτώματα, γι’ αυτό και δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε την αρχή της εμφάνισής της (  μέσος όρος  είναι τα 27χρόνια). Οι περισσότερες γυναίκες ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση μετά από 3 με 5 χρόνια!
Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία συνήθως έξω από τη μήτρα. Τα σημεία όπου εμφανίζεται συχνότερα ενδομητρίωση είναι:
Øτο περιτόναιο
Øοι ωοθήκες,
Øοι σάλπιγγες
Øη ουροδόχος κύστη
Σε σπάνιες περιπτώσεις η ενδομητρίωση αναπτύσσεται στο έντερο  ή ακόμα και σε άλλα όργανα (πνεύμονες, νεφρά).           
Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:
  • πόνος   στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης, τόσο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά(δυσπαρευνία), όσο και  κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια)
  • έντονη αιμορραγία και  επώδυνη ούρηση κατά την περίοδο
Ωστόσο κάποιες από τις γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να εξετάζουν αν:
Øη μητέρα ή αδελφή είχε ενδομητρίωση
Øξεκίνησε η έμμηνος ρύση σε νεαρή ηλικία
Øη έμμηνος ρύση διαρκεί πάνω από επτά ημέρες και εάν έρχεται πιο συχνά από 27 ημέρες
Øδεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα
Øέχει διαγνωστεί με συγγενείς ανωμαλίες των έσω γεννητικών οργάνων (δίκερη μήτρα, δίδελφη μήτρα, ατρησία υμένα κ.ά.)
 
                       ΔΙΑΓΝΩΣΗ  ΚΑΙ    ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί μόνο με λαπαροσκόπηση μετά από ιστολογική εξέταση του ιστού. Επιπλέον μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός εξάπλωσης της ενδομητρίωσης και να αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά. Μπορούν ενδεχομένως να γίνουν κα άλλες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία, διορθικό υπερηχογράφημα, προκειμένου να εντοπισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εστίες της ενδομητρίωσης.
 «Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση συγχρόνως με την διαγνωστική λαπαροσκόπηση με στόχο την εξάλειψη και απομάκρυνση των εστιών της από όλα τα σημεία όπου εντοπίζεται» καταλήγει ο κ Χανδακάς.

  www.drchandakas.gr   τηλ 210 6436258

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΟ ΑΛΩΡΟ


Αριδαία, 27/3/2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΟ ΑΛΩΡΟ

Την Τοπική Κοινότητα Αλώρου επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους κ. Γιώργο Τσιμτσιρίδη και κ. Γιάννη Κετικίδη και τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ κ. Γιώργο Γούδη. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος.
Μετά τον καθιερωμένο εκκλησιασμό, ο Δήμαρχος μπήκε στη διαδικασία να περπατήσει στο χωριό για να διαπιστώσει τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος, το χωριό βρίσκεται σε ένα αρκετά καλό επίπεδο, ωστόσο υπάρχουν κάποια ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.
Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στους αγροτικούς δρόμους, οι οποίοι χρειάζονται άμεσα συντήρηση καθώς παρουσιάζουν μία προβληματική εικόνα λόγω των πολλών βροχοπτώσεων του περασμένου χειμώνα. Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του δεσμεύτηκαν να μεριμνήσουν, όπως έγινε άλλωστε και την προηγούμενη άνοιξη όπου υπήρχαν παρόμοια προβλήματα.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος ζήτησε από τον Δήμαρχο να κατασκευαστεί ένα κανάλι όμβριων υδάτων σε τοποθεσία εντός του οικισμού όπου παρατηρούνται προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα υπέδειξε ένα τμήμα του οδικού δικτύου το οποίο χρειάζεται επισκευή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις λακκούβες που δεν κατάφερε η Δημοτική Αρχή να ολοκληρώσει την αποκατάστασή τους κατά το περσινό πρόγραμμα, ένα θέμα το οποίο δρομολογείται άμεσα σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου.
Όσον αφορά στο κέντρο του χωριού, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι θα ήταν καλό να αποκατασταθούν κάποιες φθορές που έχουν σημειωθεί στο ηρώο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του κοινοτικού καταστήματος. Συγκεκριμένα, θα γίνει αλλαγή των μαρμάρων στο κάτω μέρος του μνημείου. Επίσης, δρομολογήθηκε η ηλεκτροδότηση των φωτιστικών που βρίσκονται σε ένα από τα πάρκα του χωριού, το οποίο αν και κατασκευάστηκε πριν πολλά χρόνια δεν έχει φωτιστεί μέχρι σήμερα.
Τέλος, συζητήθηκε ο καθαρισμός της κοίτης του χειμάρρου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και για τον οποίο έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και θα το έργο θα ξεκινήσει άμεσα.
Στα πλαίσια της επίσκεψης ο Δήμαρχος μαζί με τον Πρόεδρο βρέθηκαν στην τοποθεσία που στέκονται μέχρι και σήμερα όρθια κάποια τμήματα της «Γέφυρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου», η οποία χρονολογείται στην Βυζαντινή περίοδο και παρότι αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο για την περιοχή μας, δεν είχε την ευκαιρία μέχρι σήμερα να αξιοποιηθεί. Σε αυτά τα πλαίσια, αναζητείται ήδη ένα πλαίσιο ανάδειξης της συγκεκριμένης Γέφυρας.








ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...