Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Ομιλία Γιάννη Σηφάκη στην Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης 

Κε Πρόεδρε , κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Τα πρώτα ζητήματα  που απασχολούν  την κυβέρνηση και είναι και τα βασικά αιτήματα  της Ελληνικής κοινωνίας  ( που συνεχίζει να στενάζει από την ανεργία και την φτώχεια στην οποία την καταδίκασαν οι πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών και  χειροτέρευσαν πολύ τα τελευταία 5 χρόνια με την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της  χώρας  ) είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας  σε συνδυασμό με την αίσθηση, με την κατεύθυνση κοινωνικής δικαιοσύνης , κοινωνικής προστασίας και αναδιανομής προς όφελος των μικρών και μεσαίων στρωμάτων.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας πρώτα από όλα απαιτεί την σταθερότητα που θα εξασφαλιστεί με την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών που, μετά την ρύθμιση των κόκκινων δανείων με τρόπο που να σωθεί η πρώτη κατοικία του κοσμάκη  που δεν μπορεί να πληρώσει, οφείλουν να περάσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην υγιή επιχειρηματικότητα για να επενδύσει. Γιατί επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς τράπεζες δεν γίνεται. Και εδώ πρέπει να επαινέσουμε την σημαντική  δέσμευση του πρωθυπουργού για αλλαγή των διοικήσεων στις τράπεζες που θα ενταχθούν στην ανακεφαλαιοποίηση, να μην συνεχίζεται ο απόλυτος ανορθολογισμός  να παραμένουν τόσα χρόνια στις τράπεζες οι ίδιες διοικήσεις που τις είχαν χρεωκοπήσει.  
Εργαλεία για την  επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το  ΕΣΠΑ που αναπροσανατολίζεται και θα περάσει 4,5 δις στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους , ο αναπτυξιακός νόμος που έρχεται  με νέα  κριτήρια που θα είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία, η  απασχόληση και η καινοτομία και η αναπτυξιακή Τράπεζα για μικρομεσαίους και αγρότες από το Β’ εξάμηνο του 2016. 
Επανεκκίνηση που θα στοχεύει να οδηγήσει σε παραγωγική  ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας με την κοινωνία όρθια, με μισθούς, μεροκάματα και εργασιακές σχέσεις Ευρώπης, όχι Κίνας και με υγιή επιχειρηματικότητα και όχι  την διαιώνηση της κλεπτοκρατίας, των σκανδάλων  και της αρπαχτής. Και προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών  αναγκών και, όπως κατήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός, το 80% των έργων του Υπουργείου να κατασκευάζεται  από 6 εταιρίες που οι μισές έχουν και κανάλια. 
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όσον αφορά τον αγροτικό κόσμο απαιτείται ο διαχωρισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και η προσπάθεια προστασίας του, ιδιαίτερα του μικρού αγρότη που πραγματικά δοκιμάζεται σκληρά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Να μπορεί να περάσει στα βιβλία εσόδων – εξόδων, που ορθώς εξαγγέλθηκε ότι πρέπει να έχουν οι αγρότες, όλα του τα έξοδα, τα οικογενειακά τεκμαρτά μεροκάματα, τα μεροκάματα και λοιπά έξοδα των μετακλητών εποχιακών εργατών μετά την ολοκλήρωση της ριζικής  μείωσης του κόστους μετάκλησης  ( που είναι σχεδόν έτοιμη). Να δοθεί η καλλιεργητική κάρτα για να μπορέσει να προμηθευτεί τα απαραίτητα για την καλλιέργεια. Να ψηφιστεί ο νέος νόμος για τις συνεταιριστικές οργανώσεις και να γίνει μεγάλη προσπάθεια για την οργάνωση εκ νέου του αγροτικού κόσμου και των κτηνοτρόφων σε τελείως άλλη βάση , απαλλαγμένη από τις παθογένειες και λαμογιές του παρελθόντος. Να διεκδικηθούν ποιοτικές αγορές  και σοβαρή συμμετοχή στις διεπαγγελματικές οργανώσεις για να καλυτερεύσει το αγροτικό εισόδημα , παράλληλα με την παρέμβαση στην σχέση τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή.
Όσον αφορά την ενέργεια :  
Η ελληνική ενεργειακή αγορά χαρακτηρίζεται σήμερα από στρεβλώσεις και αλληλοσυγκρουόμενες επιλογές προς όφελος συγκεκριμένων ολιγοπωλίων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ως αποτέλεσμα της πλήρης απουσίας μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού και εθνικής πολιτικής τόσα χρόνια, αλλά και μηχανισμών έγκαιρης προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.
Η επιτυχία των αναπτυξιακών στόχων της κυβέρνησης για την 
περιβαλλοντική, κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας 
, προϋποθέτουν το ριζικό μετασχηματισμό και της ενεργειακής αγοράς 
η οποία μπορεί να αποτελέσει έναν από τους τομείς αιχμής για το 
ξεπέρασμα της κρίσης, για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, για την 
οικοδόμηση παραγωγικής δομής και για την ύπαρξη έργων υποδομής 
ακόμη και μέσα στην πολύ δύσκολη σημερινή συγκυρία.
Βασικοί στόχοι του νέου ενεργειακού σχεδιασμού θα αποτελέσουν η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, η προάσπιση των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων της ενέργειας, ιδιαίτερα των μικρών αποκεντρωμένων έργων που πραγματικά συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όλων των κατηγοριών της εγχώριας παραγωγικής δομής και η προστασία των καταναλωτών με την μείωση ακόμη ( αν είναι δυνατόν) του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και τέλος πάντος σε καμιά περίπτωση την περαιτέρω αύξηση του.
Η εξαγγελία του Υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, πριν λίγο, για την ίδρυση Εθνικού Φορέα Ενέργειας με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.  
Κες και Κοι συνάδελφοι
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ , την οποία εμπιστεύτηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές,  για να διαχειριστεί την δύσκολη κατάσταση ( και την εμπιστεύτηκε γιατί αυτή η κυβέρνηση μη έχοντας καμιά σχέση με την διαπλοκή και την διαφθορά, δεν έχει καμιά σχέση με τις παθογένειες που ταλάνισαν την χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι η μόνη κυβέρνηση που μπορεί και θα τα βάλει μαζί τους )  θα προχωρήσει με γρήγορα βήματα στην σταθεροποίηση, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στην μείωση της ανεργίας, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην κοινωνική προστασία και στην αναδιανομή
Σας ευχαριστώ   

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΧΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ"



Το πρωί της περασμένης Κυριακής, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός ενόψει της νέας χορευτικής χρονιάς στα γραφεία του συλλόγου στην κεντρική πλατεία των Προμαχών.
 Τον αγιασμό τέλεσε ο π. Γεώργιος, παρόν έδωσαν μικροί και μεγάλοι χορευτές, φίλοι και μέλη του συλλόγου.
 Αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού και τις καθιερωμένες ευχές για την νέα χρονιά, ακολούθησε γενική συζήτηση στα πλαίσια του συλλόγου όπου απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα από τα μέλη του Δ.Σ.
 Ευχόμαστε στους χορευτές του συλλόγου υγεία και καλή χορευτική χρονιά γεμάτη με επιτυχίες. 





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ



Μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής αφορούσε εξ αρχής τον νευραλγικό τομέα της καθημερινότητας. Εδώ και ένα χρόνο γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν κάποια σημαντικά ζητήματα που βαλτώνανε κατά την προηγούμενη Δημοτική περίοδο.
Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνται ασφαλτοστρώσεις, με στόχο να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα με τις λακκούβες. Είναι αλήθεια ότι σε αυτό το θέμα υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, λόγω της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις τράπεζες και γι’ αυτό οφείλουμε να ζητήσουμε συγνώμη από τους συμπολίτες μας.
Περνώντας στο σήμερα, πλέον, η εικόνα στην πόλη της Αριδαίας και στις Τοπικές Κοινότητες αλλάζει άρδην. Οι λακκούβες κλείνουν με ζεστή πίσσα αρχικά στην Αριδαία, την Υδραία, την Κωνσταντία και την Ίδα, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα χωριά όπως οι Πρόμαχοι, το Άλωρο κ.α.
Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας ήταν και συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Δήμαρχο και όλη τη Δημοτική Αρχή. Με αργά αλλά σταθερά βήματα κάτι φαίνεται πως αλλάζει. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ως Διοίκηση του Δήμου.





ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΚΕΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΔΗ.Κ.Ε.Α.)
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (Κ.Δ.ΑΠ.)

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.ΑΠ.), μία από τις πιο χρήσιμες και παραγωγικές δομές του Δήμου Αλμωπίας, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Χρήστος Γεωργίου, στα πλαίσια της ενημέρωσης που λαμβάνει για τυχόν προβλήματα και δυσλειτουργίες
Πρόκειται για μία κοινωνική δομή που εξυπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο τομέα που σχετίζεται με μικρά παιδιά. Γι’ αυτό το λόγο η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής που χαράσσει η σημερινή Δημοτική Αρχή, προχώρησε έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων από 25 που ήταν πέρσι σε 90. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Κ.Δ.ΑΠ. λειτουργεί φέτος με χρήματα από Ευρωπαϊκούς πόρους και δεν θα απαιτείται οικονομική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό του Δήμου όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για πρακτικά ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Κ.Δ.ΑΠ. και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτο πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα όπως έκανε γνωστό δρομολογούνται κάποιες εργασίες που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τον χώρο φιλοξενίας μικρών παιδιών.





ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΕΒΑ



Το «Όραμα» νέο μέλος της Κοινωνικής Σύμπραξης για την υλοποίηση του Προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για απόρους  
Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Η ψυχοκοινωνική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων εξίσου σημαντική με την παροχή βασικών αγαθών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης καλωσορίζει τον κοινωνικό φορέα «Όραμα» ως νέο μέλος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Πέλλας για την υλοποίηση του Προγράμματος «Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)». Η διεύρυνση της σύμπραξης, η οποία περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τους 4 Δήμους της Πέλλας, την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, τους Συλλόγους Καρκινοπαθών Εδέσσης και Γιαννιτσών και πλέον το «Όραμα», αποφασίστηκε και επικυρώθηκε με την υπογραφή αντίστοιχης σύμβασης σήμερα (6/10) στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πέλλας «Όραμα», διαθέτει πιστοποίηση και σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση δράσεων ψυχολογικής υποστήριξης και ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων. Η συμμετοχή του στην σύμπραξη, η οποία υλοποιεί τη σημαντικότερη κοινωνική παρέμβαση για την ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση, πρόκειται να εξασφαλίσει την υλοποίηση συνοδευτικών μέτρων, πέραν της παροχής τροφίμων και βασικών αγαθών, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης καθώς και κοινωνικής ένταξης σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο για τους δυνητικά ωφελούμενους του προγράμματος.  


Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η κρίση και οι οικονομικές επιπτώσεις της έχουν φέρει αρκετούς ανθρώπους σε απόγνωση. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί συνθήκες που κάνουν δύσκολο ένα νέο επαγγελματικό ή επιχειρηματικό ξεκίνημα. Η αντιμετώπιση των ψυχολογικών εμποδίων και η δημιουργία συνθηκών ομαλής επανένταξης στην καθημερινότητα και παραγωγή αποτελεί σημαντικό στόχο που οφείλουμε να επιδιώξουμε μέσα από τη δράση της κοινωνικής σύμπραξης που δημιουργήσαμε, με τη συνδρομή του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για απόρους. Το «Όραμα» με το επιστημονικό δυναμικό και την εμπειρία που διαθέτει αποτελεί τον καλύτερο στρατηγικό εταίρο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και επιτυχία στην σημαντική αυτή αποστολή μας».   

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...