Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ.


Ιστορικό ρεκόρ καταρρίπτουν σήμερα οι αναγνώστες μας φτάνοντας την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας σε μεγάλα ύψη.
Σπάσαμε λοιπόν το φράγμα του 1.000.000 κλικ στις αναρτήσεις μας και σας ευχαριστούμε θερμά για την αγάπη και την στήριξη.
Μας έχετε καθιερώσει μέσα στη πρώτη πεντάδα των ιστολογίων της επαρχίας μας και αυτό μας δίνει φτερά για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, να προβάλλουμε τον αγαπημένο μας τόπο.
Όπως πάντα τονίζουμε, είμαστε ερασιτέχνες και θα παραμείνουμε, έχοντας καθαρή την συνείδησή μας, μη εξαρτώμενοι από κανέναν, ούτε από διαφημίσεις, ούτε από χορηγούς.
Μοναδικό μας κίνητρο είναι η αγάπη μας για τα ευλογημένα μας χώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ!

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: Κέντρα Εκτίμησης και Πιστοποίησης της Αναπηρίας

Οι ανάπηροι της χώρας μας έχουν χαρακτηρίσει δικαίως τα ΚΕΠΑ ως σφαγεία, που κατακρεουργούνται δικαιώματα σε επιδόματα και συντάξεις αλλά και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οδηγώντας στην εξαθλίωση κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες ανάπηρους και τις οικογένειες τους. Γιατί όταν μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας κάτω από το 67% χάνουν το επίδομα αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, παίρνουν ποσοστά από 35% - 50%, καρκινοπαθείς και ψυχικά πάσχοντες «αποθεραπεύονται» με τις αποφάσεις των επιτροπών. Ενώ τυφλοί χωρίς καθόλου μάτια παίρνουν 80%. Πάνω από 60.000 ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες υπολογίζονται σήμερα αυτοί που περιμένουν για πάνω από 3 μήνες για να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ. Ενώ για το διάστημα που περιμένουν να επανεξεταστούν μένουν χωρίς κανένα εισόδημα και περίθαλψη για μήνες. Το πρόσφατο μέτρο για να καταβάλλεται για αυτό το διάστημα το 50% της σύνταξης αφορά ένα μέρος μόνο και δεν αντιμετωπίζει το κύριο πρόβλημα, αυτό καθεαυτό το θέμα των περικοπών αλλά και της μεγάλης αναμονής που φτάνει για ένα μεγάλο μέρος(νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά) και τους 15 μήνες.
Η κυβέρνηση σηκώνει την προπαγάνδα περί των αναπήρων «μαϊμού», γιατί θέλει να συγκαλύψει την σχεδιαζόμενη επέλαση κατά των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, για να συμπιεστεί το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Για να φορτωθεί το κόστος για τη στήριξη του αναπήρου και του χρονίως πάσχοντα στην ήδη εξαθλιωμένη εργατική λαϊκή οικογένεια.
Αυτό που έχει δικαιολογημένα ανησυχήσει, ακόμη περισσότερο, τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης για νέα μαζική επανεξέταση όλων των αναπήρων και ενιαιοποίηση των κριτηρίων για τις όποιες παροχές για όλες τις κατηγορίες. Οι όποιες παροχές θα δίνονται σε αυτούς που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, αλλά και σε αυτούς με προϋποθέσεις (εισοδηματικά και άλλα κριτήρια). Πράγμα που σημαίνει μαζικό πετσόκομμα παροχών.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ούτως ώστε:

Να μην γίνει ούτε ένα ευρώ περικοπή στα επιδόματα και τις συντάξεις των ΑΜΕΑ, να γίνει επαναφορά σε μισθούς και συντάξεις στο προ περικοπών επίπεδο.
Να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να μην σταματάει η επιδότησή τους για όσο χρόνο εκκρεμεί η επανεξέτασή τους από τις επιτροπές και να ενισχυθούν άμεσα με 1000€ όλες οι οικογένειες των ΑΜΕΑ για να μπορέσουν στοιχειωδώς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις τις κρίσης.
Ο Βουλευτής του ΚΚΕ
Σπύρος Χαλβατζής.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 4.7R ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.








Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13.45 νότια - νοτιοανατολικά της
 Κοζάνης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα νότια - νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 287 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 14 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ωστόσο, σύμφωνα με τους κατοίκους που επικοινώνησαν με το zougla.gr, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή.

Οι κάτοικοι θορυβήθηκαν, δεδομένου ότι έχουν ακόμη ζωντανές στη μνήμη τους τις εικόνες του καταστροφικού σεισμού, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε σημειωθεί το Σάββατο 13 Μαΐου του 1995.

Στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου ο σεισμός 

Ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Χουλιάρας δήλωσε στο zougla.gr πως το φαινόμενο παρακολουθείται, ενώ πρόσθεσε πως ο σεισμός εντοπίζεται κοντά στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα στον Νομό Κοζάνης.



Αισθητή η δόνηση σε όλη τη Δ. Μακεδονία 

Σύμφωνα με τον κ. Άρη Σαμαρά, δημοσιογράφο του kozan.gr, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, ενώ διήρκεσε 4 - 5 δευτερόλεπτα. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο zougla.gr, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.





(Το επίκεντρο του σεισμού)

Στις 13.51, πέντε λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση των 4,7R, ακολούθησε μία ασθενής δόνηση μεγέθους 3R, κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού, όπως αναφέρεται από το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο. 





(Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στην Κοζάνη)


(Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Πεντάλοφο Κοζάνης)




ΠΗΓΗ...http://www.zougla.gr

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Σ. ΠΡΟΜΑΧΟΙ.



Ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ  Αλέξανδρος Νάνος, 
ο γενικός γραμματέας Βασίλης Δήμπαλας
 και όλο το συμβούλιο, εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες στο κατάστημα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΜΠΑΡΗΣ, χρώματα- σιδηρικά- εργαλεία στην Αριδαία,
  για την γενναιόδωρη προσφορά του σε υλικοτεχνική υποδομή, για το φρεσκάρισμα και τον καλλωπισμό των αποδυτηρίων του κοινοτικού γυμναστηρίου "Χρήστος Τζιβάνης".

Για το Δ.Σ.
ο γενικός γραμματέας
Βασίλης Δήμπαλας.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΙΩΠΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.

Ο Δήμος Αλμωπίας συγχαίρει θερμά τη μαθήτρια της Β’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας Φωτεινή Σιώπη για τη βράβευσή της στο Διαδημοτικό Μαθητικό Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό, που οργανώθηκε από το ΤΕΕ και τους Δήμους που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα SEAP – PLUS, με θέμα: «Ζωγραφίζω τι κάνουμε στην πόλη μας για να καθαρίσουμε τον ουρανό της».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μικρή Φωτεινή ήταν η μικρότερη μαθήτρια που βραβεύτηκε στο διαγωνισμό και αποτελεί «φωτεινό» παράδειγμα για όλους τους δημότες του Δήμου Αλμωπίας, προάγοντας μέσα από τη ζωγραφιά της την ανάγκη να αποκτήσουμε πλέον όλοι μας περιβαλλοντική συνείδηση για την προστασία και την ανάδειξη του τόπου μας.

Σας παραθέτουμε παρακάτω το δελτίο τύπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας, που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Εκτελεστικός Οργανισμός για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (24 - 28 Ιουνίου 2013), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής πραγματοποίησαν στις 27 Ιουνίου 2013 εκδήλωση με τίτλο: «Δράσεις των Τοπικών Κοινωνιών για την Αειφόρο Ενέργεια». Στη συνέχεια, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη, έγινε τελετή βράβευσης των νικητών του Διαδημοτικού Μαθητικού Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού, που οργανώθηκε από το ΤΕΕ και τους Δήμους που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα SEAP – PLUS, με θέμα: «Ζωγραφίζω τι κάνουμε στην πόλη μας για να καθαρίσουμε τον ουρανό της». Οι μαθητές/τριες των οποίων τα έργα ζωγραφικής βραβεύθηκαν είναι οι: 

Γεωργία Άγγου, Στ΄τάξη, 8ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών 
Άρτεμις Αρχοντούλη, Στ’ τάξη, Δημοτικό Σχολείο Ροδόπολης, Δήμου Σιντικής 
Βησσαρίωνας Δρόσος, Ε’ τάξη, 4ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων 
Λουΐζα Λεβεντοπούλου, Ε’ τάξη, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου 
Σωτήρης Μάτης, Ε’ τάξη, 4ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων 
Βαλέρια Μιρζάκ , Δ’ τάξη, Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων 
Στελίνα Πάπα, Στ’ τάξη, Δημοτικό Σχολείο Ροδόπολης Δήμου Σιντικής 
Ευγενία Ραφτοπούλου, 6ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων, Δήμου Πεντέλης 
Αναστάσιος Σουμπάκη, Δημοτικό Σχολείο Τανάγρας 
Φωτεινή Σιώπη, Β’ τάξη, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας, Δήμου Αλμωπίας 
Μαρία Τσιώση, Ε’ τάξη, 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης 
Νικολέττα Φαρμάκη, Ε’ τάξη, 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης.



"ΕΦΥΓΕ" ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΝΤΡΑΜΕΡΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.




Πιο φτωχός είναι από σήμερα ο μουσικός κόσμος της χώρας μας καθώς ένας από τους κορυφαίους ντράμερς έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή.
Το πρωί κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η δυσάρεστη είδηση ότι σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή ο Σπύρος Δόριζας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις φίλων και συναδέλφων του στο facebook, o Σπύρος το βράδυ αισθάνθηκε πόνους στο σώμα, πήγε στο νοσοκομείο αλλά δυστυχώς τον πρόδωσε η καρδιά του.
Ο Σπύρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο, Η.Π.Α. Ξεκίνησε να παίζει τύμπανα στην ηλικία των έντεκα ετών, στο υπόγειο του σπιτιού των γονιών του. Συνέχισε με το πάθος του για τα τύμπανα σπουδάζοντας συμφωνικά κρουστά στο πανεπιστήμιο Depaul του Σικάγο, με μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σικάγο, της Λυρικής Όπερας, καθώς και με μελέτη τυμπάνων με τον Joel Spencer και άλλους μεγάλους ντράμερς του Σικάγο. Ήταν μέλος των παγκόσμιων πρωταθλητών D.C.I., των Cavaliers Drum & Bugle Corps., κατά τα έτη 1990-1992. Διατέλεσε επίσης καθηγητής κρουστών στους Cavaliers, στους Blue Stars και στην μπαντα του Prospect High School. Έπαιξε με διάφορες jazz, rock και world music μπάντες, κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Σικάγο. Μετακόμισε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2003 και ήταν ένας από τους κορυφαίους session drummers και καθηγητές στην Ελλάδα. Ήταν καθηγητής στο Modern Music School – Αθήνας και Χαλκίδας κι αυτήν την περίοδο ο Σπύρος έπαιζε ντραμς στο σχήμα με την Νατάσα Θεοδωρίδου.
Βαθιά θλίψη για τον καλλιτεχνικό κόσμο αποτελεί ο χαμός ενός από τους καλύτερους μουσικούς, που είχε συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού πενταγράμμου.
 Μιλώντας για τον Σπύρο που έφυγε από τη ζωή, με συγκινητικά λόγια τον αποχαιρέτησαν στο διαδίκτυο:
dantis


chryso stamatopoulou

alexis serkos

thanasis vasilopoulos

evridiki

manto

filippos ktenas

karafotis

rallia christidou

kokkinou

giorgos giannias

vrettos

O αποχαιρετισμός του  Σπύρου Δόριζα θα γίνει την Τρίτη 2 Ιουλίου στις 18:30 το απόγευμα στο Κοιμητήριο Σχιστού. Η κηδεία του Σπύρου θα γίνει στην Κεφαλονιά τις προσεχείς ημέρες. Kαλό ταξίδι Σπύρο..



ΠΗΓΗ...http://www.tralala.gr

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Τ.Κ. ΘΗΡΙΟΠΕΤΡΑΣ.

Με αφορμή την πρωτοβουλία εθελοντικής ομάδας κατοίκων της Τ.Κ. Θηριόπετρας, υπό την καθοδήγηση του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, να καθαρίσουν τμήμα αχρησιμοποίητου τα προηγούμενα χρόνια αρδευτικού αύλακα και να τον δώσουν προς χρήση, νιώθω την ηθική υποχρέωση να αναδείξω τη συγκεκριμένη, αλλά και κάθε εθελοντική προσπάθεια, η οποία πέρα από το πρακτικό όφελος αποδεικνύει ότι η κατανόηση και η συνεργασία μεταξύ των πολιτών μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να δώσει.
Τέτοιες πράξεις εθελοντισμού, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

      
                            Ο Αντιδήμαρχος                                   
                                                          

    Σταύρος Καραμαριάς

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΑ Σ-Μ FAMILY.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αλμωπίας ευχαριστεί θερμά την αλυσίδα SUPER MARKET FAMILY και ιδιαίτερα τη διεύθυνσή του για την ευγενική χειρονομία της διάθεσης και προσφοράς τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, τα οποία και δίνονται σε ευπαθείς οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.
Ευελπιστούμε και προσμένουμε ότι παρόμοιες κινήσεις θα βρουν μιμητές και από άλλους επαγγελματίες της περιοχής μας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία της ΔΗΚΕΑ στο τηλέφωνο 2384350284.






Με εκτίμηση

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού
Χρήστου Αναστάσιος

Ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α.

 Δεμιρτζίδης Θωμάς

ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ - APURIMAC ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ 2013


ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ  - APURIMAC

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ 2013
Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013
Ώρα έναρξης: 21:30

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους και την κυκλοφορία του digital single “Mi Ultimo Tango En Atenas” που σημείωσε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως, η Έλλη Πασπαλά και οι Apurimac συνεχίζουν την κοινή τους πορεία. 
Παρουσιάζουν τις γνωστές δημιουργίες της Πασπαλά διασκευασμένες  σε latin ρυθμούς καθώς και ττραγούδια από τη δισκογραφία των APURIMAC.

Παίζουν οι μουσικοί: 
Daniel Armando (κρουστά, ινδιάνικα πνευστά, κιθάρα, φωνή)
Δημήτρης Βαρελάς (μπάσο)
Pedro Fabián Cordova (κρουστά, ινδιάνικα πνευστά και έγχορδα, φωνή)
Μάκης Παπαγαβριήλ (κιθάρα, κρουστά, φωνή)
Σταύρος Λίνος (πλήκτρα, κρουστά)
Δημήτρης Καραγιάννης (άλτο, σοπράνο, τενόρο σαξόφωνο, κρουστά)
Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα, κρουστά) 

Έλλη Πασπαλά
Από την Αστόρια περνά την γέφυρα για το Manhattan School of Music (σπουδάζοντας παράλληλα τραγούδι με την σοπράνο Judith Raskin και υποκριτική με τον ηθοποιό William Hickey), διασχίζει τα σύνορο του Καναδά για συναυλίες και παραστάσεις όπερας, και αρχές του 1982 αμέσως μετά την συμμετοχή της στην όπερα «Μήδεια» του Gavin Bryars σε σκηνοθεσία Robert Wilson, περνά και τον Ατλαντικό και επιστρέφει στη χώρα των γονιών της. Για τα έξι επόμενα χρόνια καθιερώνεται ως βασική συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι. Η Πορνογραφία, Οι Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς, Μεμέντ γεράκι μου, Η Ρωμαϊκή Αγορά, Η Λαϊκή Αγορά αλλά και η συμμετοχή της στις παραστάσεις του Σείριου, δεν είναι παρά μόνο οι υπέρτιτλοι σε μια βαθιά και καθοριστική σχέση μαθητείας και ταυτότητας δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι.
Τέλη του 1988, ο πρώτος της προσωπικός δίσκος Στη λάμψη του φεγγαριού. Ακολουθούν πολλές νέες συνεργασίες και περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 διευρύνει ακόμα περισσότερο τα όρια τόσο της μουσικής αναζήτησης όσο και της ανατροπής: από το Χάραμα στην Καισαριανή με την Δήμητρα Γαλάνη βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής, από τον Βασίλη Τσιτσάνη περνά στον Tom Waits. Μίκης Θεοδωράκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Σταμάτης Κραουνάκης, Στάμος Σέμσης, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Κυπουργός, Active Member είναι μερικοί από τους δημιουργούς με τους οποίους συνεργάζεται αυτή την περίοδο. Ακολουθούν ο δίσκος Για την συνήθεια του έρωτα, ένας από τους σημαντικότερους προσωπικούς της δίσκους, σε μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, παραστάσεις που ξεχωρίζουν όπως Οι Μουσικές του Κόσμου με την Μαρία Φαραντούρη και την Σαβίνα Γιαννάτου και ο δίσκος της Trio (Έλλη Πασπαλά, David Lynch, Σταύρος Λαντσιας). Έπονται τα Φτηνά τσιγάρα, καλοκαίρια στην Πράγα, μουσικές διαδρομές από την Faithful στους Faithless, περιοδείες με το Trio, συνεργασίες στην δισκογραφία, στην σκηνή, στο θέατρο και στην οθόνη με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο. Ένας ακόμη προσωπικός της δίσκος με τον Στάμο Σέμση Σε ποιό θεό να πιστέψω, Ένα τσίρκο κάλπικο, και ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, από το οποίο έκτος των άλλων, προέκυψε και η συνεργασία με τους Raining Pleasure στα νέα Reflections. 
 Έχοντας χορέψει έναν Χορό τον Άστρων με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Ελένη Ζιώγα και μετά από μία δεύτερη συνάντηση με τις Φαραντούρη και Γιαννάτου, ακολουθεί μία μεγάλη περιοδεία με τον Σταύρο Ξαρχάκο.  Εδώ και δύο χρόνια η συνεργασία της με τον πιανίστα Τάκη Φαραζή έχει αποκαλύψει την μεγάλη εκφραστική της δύναμη και ωριμότητα σε τραγούδια ξένων δημιουργών όπως Tom Waits, Leonard Cohen, Rufus Wainwright, George Gershwin, Cole Porter και άλλων. Το πιο πρόσφατο «μουσικό» της ταξίδι την έχει πάει στης μουσικές της Λατινικής Αμερικής με το συγκρότημα Apurimac. Το τραγούδι τους ‘Mi ultimo tango en Atenas’
ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους διαδικτυακά με μεγάλη επιτυχία.



Ανάμεσα στην δισκογραφία και τη σκηνή, πάντα στο δρόμο, εκεί όπου δοκιμάζεται
διαρκώς η μουσική σχέση με τους δημιουργούς, με το κοινό και, εν τέλει, με τον τρόπο να υπάρχει κάνεις μουσικά.


APURIMAC
Το συγκρότημα APURIMAC ξεκίνησε το 1983, όταν ακόμα η λατινοαμερικάνικη μουσική στην Ελλάδα ήταν «εξωτικό είδος». Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, καθιερώθηκαν σαν ένα από τα μακροβιότερα  live group της Ελλάδας παίζοντας ζωντανά σε περισσότερες από 1000 συναυλίες.
Το πρόγραμμά τους περιέχει ένα συνδυασμό από μουσική και τραγούδια της δισκογραφίας τους, διασκευές σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών και γνωστά παραδοσιακά κομμάτια από τη μουσική γκάμα της Λατινοαμερικάνικης ηπείρου και διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες. Χρησιμοποιούν παραδοσιακά όργανα με ποικιλία ηχοχρωμάτων, ενώ συνδυάζουν τις λεπτές παραδοσιακές αποχρώσεις της Ινδιάνικης μουσικής των Άνδεων με το δυναμισμό του Αφροκουβάνικου ρυθμού της Καραϊβικής.

Η δισκογραφική τους πορεία:
1986, ηχογραφούν το «ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ» με διασκευασμένα παραδοσιακά ινδιάνικα  τραγούδια από τις Άνδεις. 
1989, παρουσιάζουν το «ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΜΠΡΑΧΑΜΕΣ» με τη συμμετοχή του Λουκιανού Κηλαϊδόνη. (ΜΙΝΟΣ)
1992, «ΟΝΕΙΡΟΠΕΙΡΑΤΙΑ» (ανεξάρτητη παραγωγή, LYRA)
1993, συμμετοχή στο δίσκο του Β. Καζούλη , «ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΥΑΛΙΖΕΙ».
1997, «ΜΑΝΑ ΓΗ», όπου μελοποιούν ινδιάνικα ποιήματα σε στιχουργική απόδοση του Χ. Κατσιμίχα και με τη συμμετοχή του ίδιου, του Π. Θαλασσινού και της Δ. Πανουργιά. (LYRA)
1998, συμμετοχή στο δίσκο της LYRA, «ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»,με διασκευές τραγουδιών του Β. Γερμανού.
2000, συμμετοχή στη Latin παραγωγή «ΣΕ ΡΥΘΜΟ LATIN». (ΜΒΙ)
2000, κυκλοφορούν το maxi single «ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» με συμμετοχή των: Γ. Νταλάρα, Β. Παπακωνσταντίνου, Λ. Μαχαιρίτσα, Δ. Τσακνή, Α. Ιωαννίδη, Μ. Πασχαλίδη, Χ. Θηβαίου και Al Dimeola, τα έσοδα του οποίου διατίθενται για τους σκοπούς των «ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» της Ελλάδας. (ΜΙΝΟΣ, ΕΜΙ)
2001, ηχογραφούν την δισκογραφική τους δουλειά «ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» σε μουσική δική τους και στίχους της Δ. Φορτσερά και με τη συμμετοχή της Αργεντίνας τραγουδίστριας  Mercedes Sosa. (LYRA)
2002, “NOCHES LATINAS”, με επιτυχίες από όλη την καριέρα τους. (LYRA)
2004, κυκλοφορεί  ο νέος δίσκος  “ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ”  με 12 «διασκεδασμένα» τραγούδια. Συμμετέχουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Χρήστος Θηβαίος. (LYRA)
2008, κυκλοφορεί ο δίσκος «Η ΣΚΟΥΝΑ» με παλιά αγαπημένα τραγούδια τους.
2009, κυκλοφορούν το cd «ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ» με τη συμμετοχή των Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Παντελή Θαλασσινού, Μάρκου Κούμαρη (LOCOMONDO), Ηλία Μαμαλάκη, της μεξικάνας τραγουδίστριας Martha Moreleon και της αργεντίνας Gabriela Torres.
2012 , κυλοφορούν το digital single MI ULTIMO TANGO EN ATENAS με την συμμετοχή της Έλλης Πασπαλά.




Εισιτήρια: Προπώληση 10 ευρώ, Είσοδος: 12 ευρώ
Σημεία προπώλησης: Μονή Λαζαριστών, Εκδοτήρια ΚΟΘ (Αριστοτέλους)
Ώρα έναρξης: 21:30

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2013
Κολοκοτρώνη 21
564 30 Σταυρούπολη
Θεσσαλονίκη
Τ 2310 589.200
F 2310 651.099
Ε press@monilazariston.gr
www.monilazariston.gr
Facebook: Moni Lazariston Festival

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) παρουσιάζει την ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, στις 11.30 το πρωί, στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ» (Λαγκαδά 221- Σταυρούπολη), το ντοκιμαντέρ με θέμα: «Εργοστάσια Απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων». Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προχώρησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ σχετικά με το ανεπανόρθωτο πλήγμα που θα επέλθει στο Δημόσιο συμφέρον αν προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης αλλά και πολλών αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατασκευή των ιδιωτικών εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων, όχι μόνο στην Αττική αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο ντοκιμαντέρ, με αλφαβητική σειρά μιλούν οι: Σπύρος Δανέλλης (Ευρωβουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Ηρώ Διώτη (Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) Φίλιππος Κυρκίτσος (Περιβαλλοντολόγος), Θέμης Μπαλασόπουλος (Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.–Ο.Τ.Α.), Αλέξανδρος Οικονομόπουλος (τέως καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης) και Νίκος Χαραλαμπίδης (Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace). Με βάση τις δικές τους γνώσεις και τη διεθνή εμπειρία τους (Γερμανία, Ιταλία) αναλύουν, πώς, τα ιδιωτικά εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων θα σημάνουν:
-         Σημαντική αύξηση στα Δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα ο λαός να κληθεί να βάλει για μια ακόμη φορά το χέρι στην τσέπη.
-         Μυθικά κέρδη για τους εργολάβους που θα αλώσουν έναν επιπλέον τομέα οικονομικής δραστηριότητας.
-         Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή καθώς το αίτημα της ανακύκλωσης παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον.
-         Ακόμη χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους χιλιάδες εργαζόμενους στους Δήμους, που ήδη εργάζονται υπό απαράδεκτες συνθήκες.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προχώρησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ για να καλύψει το κενό ενημέρωσης που σκόπιμα δημιουργούν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, προσπαθώντας να εμφανίσουν ως τετελεσμένη την ανάγκη κατασκευής ιδιωτικών εργοστασίων.
Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανοίγουν το Δημόσιο διάλογο. Κυρίως όμως καλούν τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς σε επαγρύπνηση για να αποτρέψουν τις καταστροφικές αυτές λύσεις.
Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 38’ και παραγωγή της INFOWAR PRODUCTIONS διατίθεται δωρεάν σε DVD τόσο στους Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. όσο και σε κάθε κοινωνική ομάδα που θα το ζητήσει προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες για τα σε βάρος τους παιχνίδια συγκυβέρνησης και συντεχνίας ιδιωτών επιχειρηματιών-εργολάβων.
Το ντοκιμαντέρ είναι επίσης διαθέσιμο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.poeota.gr/doc και www.info-war.gr, από όπου όσοι επιθυμούν μπορούν να το παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου ή να κατεβάσουν το αρχείο σε υψηλή ανάλυση για να το χρησιμοποιήσουν σε Δημόσιες προβολές και να δημιουργήσουν τα δικά τους DVD.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.





ΠΑΓΩΤΟ Η ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ;






Δείτε τι τρώμε, χρόνια τώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Νίκο Κατσαρό αλλά και την αδιαφορία των υπευθύνων για την υγεία μας‼!

 Κοινώς μας σκοτώνουν, το ξέρουν και εμείς… τους λέμε και ευχαριστώ‼! Άντε και καλό καλοκαίρι‼!
Δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα σε παγωτά και παγωμένα γλυκίσματα ή επιδόρπια παγωτού και που είναι συνήθως τα παγωτά οικογενειακής συσκευασίας και βρίσκονται στα ίδια ράφια με τα παγωτά στα πολυκαταστήματα και αλλού.
Διαβάστε λοιπόν τι περιέχει ένα παγωμένο γλύκισμα ή επιδόρπιο παγωτού:
1. Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν.
Τι καταλαβαίνει ο καταναλωτής; Τι είδους ανασύσταση έχει υποστεί το ήδη αποβουτυρωμένο γάλα ; Γιατί αποβουτυρώνεται αφού όπως βλέπεται παρακάτω προστίθεται λίπος και μάλιστα φυτικό που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό; Απλά εννοούν γάλα σκόνη αλλά δεν το λένε.
2. Ζάχαρη (εμπορίου)
3. .Σιρόπι γλυκόζης (εμπορίου)
4. Φυτικό λίπος
Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ.) και αφαίρεσαν το λίπος δηλ. το βούτυρο από το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιο επικίνδυνο φυτικό λίπος.
5. Στερεά ορού γάλακτος. Ο όρος γάλακτος είναι κυρίως νερό.
6.Γαλακτοματοποιητές.
Μην σας παρασύρει η ονομασία δεν έχει καμία σχέση με το γάλα, αποτελούν μονογλυκερίδια- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, φωσφατίδια του αμμωνίου, πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος ,αλγινικό νάτριο και μία σειρά από άλλες χημικές ουσίες που καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα..
7.Σταθεροποιητές
Αυτές συνήθως είναι έλαιο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο δηλ. γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες κλπ πού καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.
Η νομοθεσία επιτρέπει ένα σημαντικό μέρος να είναι γάλα σκόνη, που δεν περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, όπως το φρέσκο γάλα. Δυστυχώς υπάρχει κενό στην νομοθεσία των παγωτών.
Τα παγωμένα γλυκίσματα πού περιέχουν φοινικελαιοή έλαιο ινδικής καρύδας που συχνά προστίθεται στα παγωτά, και συνήθως δεν αναγράφεται προκαλούν βλάβες στην υγεία. Τα παγωτά των ζαχαροπλαστείων συνήθως δεν περιέχουν όλα αυτά τα συνθετικά συστατικά.
Τέλος τα παγωτά πρέπει να είναι καλά συντηρημένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης δεν έχει προβλήματα λειτουργίας. Πρέπει να προσέχουμε ότι το παγωτό δεν έχει χαρτί συσκευασίας σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο τρόφιμο και δεν έχει παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία. Επίσης δεν είναι μαλακό ή με υφή που θυμίζει γιαούρτι ή βούτυρο ή είναι ξινό, δεν εμφανίζει ίζημα ούτε θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια, δεν περιέχει μικροκρυστάλους, ούτε έχει άλλη περίεργη γεύση ή οσμή.
Είναι γεγονός ότι στα παγωτά και την σύσταση τους υπάρχει νομοθετικό κενό και η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, μέχρι τότε να εντείνει τους ελέγχους για τα ευαλλοίωτα αυτά προϊόντα. Δυστυχώς οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Μέχρι τότε ας επιβληθεί στα ράφια των καταστημάτων να υπάρχει σαφής και διακριτός διαχωρισμός των παγωτών από τα παγωμένα γλυκίσματα.


Νικος Κατσαρός
π. πρόεδρος ΕΦΕΤ





ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ.


Γράφει ο Dr Gabi Hoffbauer, παθολόγος ειδικός σε θέματα ψυχοσωματικής υγείας

Η ξεκούραση κι ο ύπνος αποτελούν στοιχειώδεις ανάγκες του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος. Αν δεν τις καλύπτουμε τακτικά σε ικανοποιητικό βαθμό, αργά ή γρήγορα θ’ αρρωστήσουμε. Ένα πρώτο και βασικό σύμπτωμα ελλιπούς ξεκούρασης και ύπνου είναι η κόπωση. Συνήθως γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι οφείλεται η κούραση που νιώθουμε και που μας περνάει, μόλις ξεκουραστούμε και κοιμηθούμε αρκετά.

Υπάρχουν όμως μορφές κούρασης, απ’ τις οποίες δεν μπορούμε να απαλλαγούμε ακόμα και αν κοιμηθούμε αρκετά η πολύ περισσότερο απ’ ότι συνήθως και οι οποίες καλύπτουν σαν βαριά ομίχλη την καθημερινότητά μας επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο που λειτουργούμε.

Αυτό το είδος κούρασης μπορεί να οφείλετε σε διάφορες ορμονικές διαταραχές όπως η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή οι διακυμάνσεις των τιμών του αίματος και των γενετικών ορμονών ή ακόμα να αποτελεί και ένδειξη καταθλιπτικής διάθεσης. Ωστόσο η συχνότερη αιτία της χρόνιας κόπωσης είναι το αρνητικό στρες, η διαρκής πίεση, οι άλυτες διενέξεις, οι πολλές έγνοιες αλλά και η βαθιά απόρριψη των δεδομένων συνθηκών της ζωής μας και της πορείας που ακολουθούμε.

Η μόνιμη κούραση μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι της νοημοσύνης του σώματος, που μας ειδοποιεί ότι έχουμε μπουχτίσει από μια κατάσταση ότι κατά βάθος δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να την ανεχτούμε άλλο, ακόμα κι αν η λογική μας επιμένει να βλέπει μόνο τα πλεονεκτήματά της.

Αυτό το είδος της κούρασης υποδηλώνει- τις περισσότερες φορές- μια μορφή άρνησης, ένα ήπιας μορφής αντανακλαστικό του συνδρόμου της ολοκληρωτικής απόσυρσης, με το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε μια ανυπόφορη κατάσταση ή και να πάψουμε να έχουμε ακραία αρνητικά συναισθήματα. Κάθε άνθρωπος νιώθει δυσάρεστα σε διαφορετικές καταστάσεις. Η πεθερά που βρίσκεται μέσα στο σπίτι, μουρμουρίζει διαρκώς, τα ξέρει όλα και ανακατεύεται σε όλα μπορεί να μας προξενήσει την ίδια χρόνια κόπωση με ένα μισητό επάγγελμα ή ένας ανυπόφορος συνάδελφος.

Πέρα από αυτά, υπάρχουν άπειρες καταστάσεις που μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο δυστυχισμένο, χωρίς να το συνειδητοποιεί απόλυτα. Γιατί η λογική συχνά αντιστέκεται σθεναρά και δεν θέλει να δει την δυσαρέσκεια.

Όποιος όμως εμπιστεύεται τη σωματική νοημοσύνη κι ακούει τα μηνύματα που του στέλνει το σώμα του, πρέπει να αναζητήσει χωρίς καθυστέρηση τις αιτίες της μόνιμης κόπωσης και να επιδιώξει μια αλλαγή προς το καλύτερο.

Το ζευγάρι, για παράδειγμα, μπορεί να πάρει αποστάσεις από την πεθερά και να μην έχει άμεση επαφή μαζί της ή εκείνη να μένει σε ξεχωριστό διαμέρισμα. Όσο πιο νωρίς αναγνωρίσετε ότι η μόνιμη κούραση αποτελεί ένδειξη σοβαρής δυσαρέσκειας και προσπαθήσετε να αλλάξετε την κατάσταση, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να μετατραπεί η κόπωση σε κατάθλιψη και σε σύνδρομο ολοκληρωτικής εξουθένωσης(burn out) του οργανισμού.

Στη χρόνια κόπωση φανερώνεται συχνά η υπερβολική επιβάρυνση από μια κατάσταση, που εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε καν αντιληφθεί (ή δεν θελήσαμε να αντιληφθούμε), επειδή έτσι κι αλλιώς δεν βλέπουμε πουθενά διέξοδο. Απ’ τη μια πλευρά είναι τα επαγγελματικά ραντεβού, που δεν μπορούν ν’ αναβληθούν, απ’ την άλλη τα παιδιά, που πρέπει να πάνε στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, τα ψώνια, το μαγείρεμα, το συγύρισμα, οι γονείς και τα πεθερικά, που χρειάζονται φροντίδα, το τραπέζωμα των φίλων, η τακτοποίηση των οικονομικών, τα σχέδια για τις επόμενες διακοπές, – και ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε για να συμπληρώσετε αυτή τη λίστα.

Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος που μένει για τις δικές σας ανάγκες, ιδίως αυτές που αφορούν το σώμα σας, είναι ελάχιστος. Μην απορείτε, λοιπόν, που το σώμα δείχνει με συγκεκριμένα σημάδια τις ελλείψεις αυτής της ιδιαίτερα πιεστικής ζωής- μ’ένα αίσθημα κόπωσης, για παράδειγμα, που γίνεται όλο και πιο επώδυνο και βασανιστικό, αφού η κούραση δεν φεύγει ούτε και με τις πολλές ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο.

Κι όμως, αντί ν’ αντιληφθούμε τις πολύτιμες υποδείξεις της σωματικής μας νοημοσύνης και να προσπαθήσουμε ν’αλλάξουμε προς το θετικό τα πράγματα, πίνουμε ακόμη περισσότερο καφέ το πρωί, επισκεπτόμαστε τον ένα γιατρό μετά τον άλλο και μερικές φορές πηγαίνουμε επιπλέον σε κάποιον εναλλακτικό θεραπευτή, ελπίζοντας ότι κάποιος από αυτούς θα μας βγάλει απ΄ το αδιέξοδο της υγείας μας- την αγιάτρευτη κόπωση.

Ίσως φταίει ο φόβος, ότι δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε τίποτα, που δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να δεχτούμε ότι η χρόνια αυτή κόπωση αποτελεί ένα μήνυμα του σώματος μας, που επισημαίνει τη βαθιά δυσαρέσκειά μας ή την ανυπόφορη πίεση που νιώθουμε. Και μέσα απ’αυτή την απόλυτη κούραση και απελπισία, συχνά αδυνατούμε να δούμε ότι σχεδόν πάντα, ακόμα και στις πιο μπερδεμένες καταστάσεις, υπάρχουν δυνατότητες γι’αλλαγή προς το καλύτερο.


Το Σύνδρομο της Ολοκληρωτικής Εξουθένωσης (Burn Out)

Αναφερόμαστε σ’ αυτό το σύνδρομο όταν κάποιος υποφέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα από βαριάς μορφής βασανιστική κόπωση και εξάντληση, που διαρκώς επιδεινώνεται. Αυτοί που κυρίως πλήττονται απ’ το φαινόμενο της απόλυτης εξάντλησης είναι όσοι ασκούν κοινωνικό λειτούργημα και προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους. Κατά τη διάρκεια της καθημερινής άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, που συνδέεται συχνά με διαρκές στρες και μόνιμο φόρτο εργασίας, νιώθουν αρκετές φορές να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους.

Έτσι, ο αρχικός τους ενθουσιασμός μετατρέπεται σε απαισιοδοξία, σε αίσθημα κενού, σε πεσιμισμό, απελπισία και μελαγχολία. Συχνά έρχονται να προστεθούν και σωματικά προβλήματα, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, κοιλιακοί πόνοι, προβλήματα του πεπτικού συστήματος, ζαλάδες και συχνές λοιμώξεις.

Χαρακτηριστικό, ωστόσο, αυτών των ανθρώπων είναι ότι κλείνουν τα μάτια τους στα μηνύματα της σωματικής τους νοημοσύνης (που γίνονται όλο και πιο έντονα) και στα προβλήματα που κρύβονται πίσω από αυτά.

Μολονότι η νοημοσύνη του σώματος αγωνίζεται όλο και πιο επίμονα να επιστήσει τη προσοχή μας σε αυτές τις δυσεπίλυτες καταστάσεις (καταφεύγοντας σε όλο και πιο σκληρά μέσα), για να αντιληφθούμε πόσο αυτοκαταστροφική είναι αυτή η συμπεριφορά μας, εμείς αρνούμαστε να καταλάβουμε. Πηγαίνουμε απ’ τον ένα γιατρό στον άλλο, ελπίζοντας σε μια “αποτελεσματική” θεραπεία, που θα μας απαλλάξει από την κούραση. Πολύ συχνά είναι αδύνατον να λύσει κανείς τέτοια προβλήματα μόνο μέσω της επαφής και του διαλόγου με τη σωματική νοημοσύνη.

Το σύνδρομο της ολοκληρωτικής εξουθένωσης είναι μία σοβαρή ασθένεια. Συνήθως απαιτείται μακροχρόνια ψυχοθεραπεία – στην αρχή είναι προτιμότερο σε ειδική κλινική για ψυχοσωματικές ασθένειες- ώστε με την κατάλληλη αγωγή να θεραπευτεί σε μόνιμη βάση η ίδια η ασθένεια και όχι μόνο το σύμπτωμά της (η κόπωση).


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ.

Τέρμα πια τα παλικάρια. Του Γιάννη Μακριδάκη












ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ.

Κάποτε σ’ ένα χωριό εδώ κοντά, εμφανίστηκε ένα τέρας, ένα θερίο και πήγε και κατοίκησε μέσα στο χωριοπήγαδο, εκεί που κόρες λυγερές με τα σταμνιά τους κάθε μέρα παίρνανε νερό κι αγόρια σαν τα κρύα τα νερά κλέβανε πότε πότε τα κορίτσια.

Ήτανε το νερό η ζωή και το ξερε αυτό το θερίο. Γι αυτό πήγε και κατοίκησε μες στο πηγάδι, σου λέει άμα ορίζω το νερό, ορίζω τους ανθρώπους, όλα δικά μου θα ‘ναι με μιας, ό,τι ζητώ και ορέγομαι θα μου το προσφέρουν.


Και πράγματι έτσι έγινε. Μια μέρα από κείνες στέρεψε το πηγάδι. Πανικός έπεσε στο χωριό, η έλλειψη ρευστότητος όλους τους τρόμαξε, δεν ξέρανε τι να πούνε και τι να κάνουνε, πού να την αποδώσουνε τέτοια κακοτυχία.

Μαζευτήκανε οι προύχοντες πάνω από το πηγάδι και βάλανε τα δυνατά τους να σκεφτούνε κάποια αιτία και κάποια λύση για το πρόβλημα. Φωνάξανε και τους γερόντους, τότες τους εκτιμούσανε ακόμα τους γερόντους, δεν τους θωρούσανε σαν ναυάγια και ρετάλια της ζωής, μα για σοφούς τους είχανε κι ακούγανε τις ορμήνειες τους

Κι απάνω λοιπόν στην περίσκεψη, να σου και πετάγεται το θεριό μέσα από το πηγάδι. Τρία κεφάλια είχε και τρία στόματα, εγώ βαστώ το νερό, τους είπε με το ένα του το στόμα, και γουρλώσανε τα μάτια τους. Για να το αφήνω να τρέχει και να μπορείτε να το πάρετε, θα μου ρίχνετε μες στο πηγάδι ένα παλικάρι ή μια κοπελιά όποτε το ζητήσω, είπε μετά με το άλλο του το στόμα. Μόλις στερεύει το νερό θα ξέρετε πως θέλω το μερδικό μου από σας για να το ξαναφήσω, έκλεισε ό,τι είχε να πει με το τρίτο του το στόμα και ξαναχάθηκε στου πηγαδιού τον πάτο.

Είδανε κι αποείδανε οι προύχοντες και οι γερόντοι οι σοφοί, κι αποφασίσανε να θυσιάσουνε στην αρχή καμπόσους νιούς και κοπελιές ίσαμε να δούνε με τι τρόπο θα μπορέσουνε να κάμουνε ζάφτι το θεριό. Για το καλό του χωριού ρίχνανε στο ηγάδι κάθε μήνα κι ένα από τα παιδιά τους, να χορρταίνει το θεριό, να αφήνει το νερό τους

Μέχρι που ένα παλικάρι μετά από καιρό, το νίκησε το θεριό, το κάρφωσε με το δόρυ του και έτσι όπως το σήκωνε ψηλά κρεμάστηκε αυτό από τα κλαριά του πλάτανου κι απόμεινε ξεκοιλιασμένο εκεί απάνω. Ήρθανε τότες όλοι οι χωριανοί από κάτω και το είδανε, πιάσανε τότε τον χορό, φωνάξανε τα όργανα και κάνανε πανηγύρι, το οποίο βάστηξε για χρόνια κι ακόμα θα βαστούσε αν δεν εμφανιζότανε ένα άλλο θεριό κι αυτό με τρία κεφάλια.

Κάποτε ήτανε το νερό η ζωή. Και τώρα είναι. Αλλά οι καταναλωτές νομίζουν ότι είναι το χρήμα. Και η έλλειψη ρευστότητας αφορά το χρήμα πλέον κι όχι το νερό. Και το θεριό είναι παρόν ξανά. Και ζητά πάλι θυσίες καταναλωτών για να αφήνει το χρήμα να ρέει. Όλα ίδια με το παραμύθι μας ως εδώ.

Μόνο το παλικάρι που ξεκοίλιασε το θεριό και ξανάδωσε ζωή στο χωριό, μονάχα αυτό μας λείπει. Διότι η μετάλλαξη του ανθρώπου σε καταναλωτή, αφάνισε και την παλικαριά, το τσαγανό, αφάνισε την ψυχή κι έκαμε τους ανθρώπους γυαλιστερούς και άψυχους. Τέρμα πια τα παλικάρια.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ.

Περήφανα γηρατειά!

2000. Όταν έκανα δάνειο με την τράπεζα για 200,000 ευρώ ήμουν 55 ετών και ύστερα από πόσα χρόνια σκληρής δουλειάς έπαιρνα 1300 το μήνα. Η σύζυγος έπαιρνε κι αυτή άλλα 1000. Εγώ δημόσιος υπάλληλος εκείνη ιδιωτική. Το δάνειο για 20 χρόνια. Δόση περί που 1350. Θα δυσκολευόμασταν για δέκα χρόνια όμως μετά θα το εξοφλούσαμε με τ εφάπαξ από τη σύνταξη μου και τέρμα, θα ζούσαμε τα περήφανα γερατειά μας.

2013. Εδώ και 1,5 χρόνο η σύζυγος είναι άνεργη και εμένα ο μισθός μου έχει γίνει 950 καθαρά το μήνα. Η τράπεζα μας έκανε την τεράστια χάρη να πληρώνουμε μόνο 500 το μήνα απο το χρέος μας. Περιμέναμε το εφάπαξ που θα έπαιρνα αν είχα συνταξιοδοτηθεί πριν τρία χρόνια.
Όμως δεν συνταξιοδοτήθηκα τότε γιατί άλλαξαν τους νόμους. Τώρα που θα συνταξιοδοτηθώ θα μου δώσουν αντί για 30,000 μόνον 7,000. Η σύνταξή μου θα είναι η μισή κι αυτή. Γιατί; Γιατί άλλαξαν τους νόμους.
Αν δώσω το εφάπαξ για να γλιτώσω το σπίτι, δεν θα μου μείνουν για να ζήσω. Μπορώ βέβαια να ξοφλήσω το δάνειο στην τράπεζα και ύστερα να αυτοκτονήσω....

Ετσι έγινα ληστής τραπεζών κοντά στα εβδομήντα μου. Μαζί με την επίσης γριά γυναίκα μου. Σκεφτήκαμε ότι αν μας σκοτώσουν κατά τη διάρκεια της ληστείας δεν έχουμε τίποτα πλέον να χάσουμε. Ευτυχώς η πρώτη μας ληστεία πέτυχε. Αρπάξαμε 30,000 κοντά και, τι ειρωνεία, πληρώσαμε στην τράπεζα το χρέος μας (άλλο κατάστημα ληστέψαμε όμως το ίδιο δεν είναι όλες;)

Μας μένουν καμπόσα για λίγο καιρό με την ανύπαρκτη σύνταξη. Μετά θα αναγκαστούμε να ληστέψουμε άλλη μια τράπεζα. Οι τράπεζες λήστεψαν όλη τη χώρα, μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ. Αυτές το έκαναν με το νόμο εμείς τις ληστεύουμε με την περηφάνια μας. Το μόνο που μας έχει απομείνει. Τα περήφανα γερατειά μας.


από Xenofon Issaris




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΖΩΑ!

Μερικά παιδιά, εύχονται οι γονείς τους να ήταν... ζώα - Video

Η βραβευμένη διαφήμιση κατά της παιδικής κακοποίησης. Μερικά παιδιά, εύχονται οι γονείς τους να ήταν ζώα.



"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ".


1Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Ένας συνάδελφός σου σού επαναλαμβάνει συνεχώς: “ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ!” Καί αισθάνεσαι σά νά σέ χτυπά μέ μαστίγιο. Κι εσύ αγωνιάς γιά τήν ψυχή του καί τή ζωή του. Καί καλά σκέφτεσαι.

Άν δέν υπάρχει ο Ζών κι ο Παντοδύναμος Θεός κι άν δέν είναι ισχυρότερος από τό θάνατο, τότε ο θάνατος είναι ο μοναδικός κυρίαρχος. Καί η κάθε ζωντανή ύπαρξη δέν είναι παρά ένα κλωτσοσκούφι τού θανάτου. Ένα ποντικάκι στό στόμα τής γάτας. 

Μία φορά, αντικρούοντας τόν, τού είπες: “Ο Θεός υπάρχει. Γιά σένα δέν υπάρχει”. Καί δέν έσφαλες. Γιατί εκείνοι πού αποκόπτονται από τόν Αιώνιο καί Ζωοδότη Κύριο εδώ στήν γή, αποκόπτονται από τή ζωή τήν πραγματική. Καί έτσι ούτε εδώ, ούτε στήν άλλη ζωή θά γευθούν τό μεγαλείο του Θεού καί τής πλάσης Του. Καί καλύτερα νά μήν είχαμε γεννηθεί, παρά νά είμαστε αποκομμένοι από τόν Θεό.

Άν ήμουν στή θέση σου , θα του έλεγα τα εξής:
* Κάνεις λάθος, φίλε μου! Ορθότερο θα ήταν, αν έλεγες: «Εγώ δεν έχω Θεό». Διότι το βλέπεις, ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι γύρω σου, που έχουν Θεό και γι’ αυτό διακηρύττουν ότι υπάρχει Θεός.
Λοιπόν, μη λες: «Δεν υπάρχει Θεός»! Περιορίσου να λες: «Εγώ δεν έχω Θεό»!

* Κάνεις λάθος! Μιλάς σαν τον άρρωστο, που λέει ότι δεν υπάρχει πουθενά υγεία!

* Κάνεις λάθος! Μοιάζεις με τον τυφλό που λέει:
«Δεν υπάρχει φως στον κόσμο». Όμως φως υπάρχει. Και είναι διάχυτο παντού.
Αυτός ο δυστυχής δεν έχει το φως του.
Και θα μιλούσε σωστά αν έλεγε: «Εγώ δεν έχω μάτια και δεν βλέπω φως».

* Κάνεις λάθος! Μιλάς σαν το ζητιάνο, που λέει: «Δεν υπάρχει χρυσάφι στή γη». Μα χρυσάφι ὑπάρχει! Και επάνω στή γη! Καί μέσα στή γη! Αυτός δεν έχει χρυσάφι! Το σωστό θα ήταν να έλεγε: «Εγώ δεν έχω χρυσό»!

* Κάνεις λάθος! Μοιάζεις με τον παλιάνθρωπο που λέει: «Δεν υπάρχει καλωσύνη στόν κόσμο». Ενώ θα έπρεπε να πει: «Εγώ δεν έχω ίχνος καλοσύνης μέσα μου».

Αυτό να του πεις κι εσύ:
Συνάδελφε, κάνεις λάθος! Λάθος διακηρύττεις ότι δεν υπάρχει Θεός! Γιατί, όταν κάτι δεν το έχεις εσύ και δεν το γνωρίζεις εσύ, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πουθενά κι ότι δεν το έχει κανείς!

Ποιός σου έδωσε το δικαίωμα να μιλάς εκ μέρους όλου του κόσμου; Ποιός σου έδωσε την άδεια να διακηρύττεις,ότι την δική σου αρρώστια την έχουν όλοι; Ότι όλοι έχουν την δική σου πλάνη;

Φωνάζεις ότι δεν υπάρχει Θεός! Το διακηρύττεις σέ όλον τεν κόσμο! Πολεμάς την αλήθεια!

Εκείνοι που δεν θέλουν να ζουν με τον Θεό είναι ελάχιστοι. Αλλά και γι’ αυτούς ο Θεός υπάρχει! Τους περιμένει. Μέχρι την τελευταία πνοή σ’ αυτή τη γη!

Και μόνο αν δεν φροντίσουν να μετανοήσουν, έστω στην τελευταία τους στιγμή, μόνο τότε ο Θεός στην άλλη ζωή θα πάψει να υπάρχει γι’ αυτούς.

Και θα τους διαγράψει από το βιβλίο της ζωής.

Γι’ αυτό πές του, σε παρακαλώ φίλε μου.

Γιά το καλό της ψυχῆς σου. Για τα επουράνια αγαθά. Για τα δάκρυα που έχυσε ὁ Χριστός και τις πληγές πού δέχθηκε γιά όλους μας. Άλλαξε μυαλό! Μετανόησε!

Διορθώσου! Καί γύρισε στην Εκκλησία μας!

Aπό το βιβλίο «Δρόμος χωρίς Θεό δεν αντέχεται» 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...