Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ "ARIDAIA NEWS"



Κυκλοφόρησε σήμερα 25/6 το πρώτο τεύχος της σύγχρονης εβδομαδιαίας εφημερίδας Aridaia news που εκδίδεται στην Αριδαία και φιλοδοξεί να γίνει η απαραίτητη συντροφιά των πολιτών του νομού μας.
Αποτελεί την φυσική συνέχεια του  ομώνυμου ενημερωτικού διαδικτυακού blog , που έχει γίνει από τις πρώτες πηγές ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα της περιοχής μας και αναμένεται να αναρριχηθεί και στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του αναγνωστικού κοινού στον έντυπο τύπο.

Καλαίσθητη, έγχρωμη με ιλουστρασιόν χαρτί, μικρό και εύχρηστο σχήμα και με μια τεράστια θεματολογία, που επιμελούνται οι έμπειροι συντάκτες του Aridaia news, με την προσεκτική  και έγκυρη αρχισυνταξία του Σταύρου Βαβειάδη, "αιχμαλωτίζει" τον αναγνώστη και ενημερώνει με την στρωτή και κατανοητή γραφή.

Σημαντική και όμορφη πρωτοβουλία, που ενδυναμώνει την πολυφωνία της ενημέρωσης, και ανεβάζει τον δείκτη πολιτισμού της επαρχίας μας, και εμείς από τα "Προμαχιώτικα Νέα" ευχόμαστε στους φίλους του Aridaia news, καλά ρεπορτάζ και καλοτάξιδο το νέο τους εγχείρημα. 

Σταύρος Βαβειάδης - Δημήτρης Σαλαμάνης

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ LEADER ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ



Υπογραφή συμβάσεων υλοποίησης νέων έργων LEADER από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και δικαιούχους του Προγράμματος

Τρία νέα έργα, στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης του Προγράμματος Leader (Άξονας 4) υπογράφηκαν σήμερα (25/6) από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και δικαιούχους του Προγράμματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έργα που συμβάλλουν στην βελτίωση των τοπικών συνθηκών επιχειρηματικής ανάπτυξης και στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Αναλυτικά τα έργα που θα υλοποιηθούν είναι:

1.      Κατασκευή αποθηκευτικού χώρου και στεγάστρου εργασιών, από τον επιχειρηματία κ. Καραογλάνη Βασίλειο και με προϋπολογισμό 124.796,78 ευρώ.
2.      Επετειακές πολιτιστικές εκδηλώσεις Νέας Πέλλας 1924-2014, από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Πέλλας και με προϋπολογισμό 17.962,46 ευρώ.
3.      Προώθηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού, από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Ριζαρίου και με προϋπολογισμό 22.163,24 ευρώ.


  Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συζητώντας με τους δικαιούχους της οικονομικής συνδρομής του προγράμματος, τους συνεχάρη για την ποιότητα των προτάσεών τους που εγκρίθηκαν και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην υλοποίηση. Σε σύντομη δήλωσή του αναφέρει: «Μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER συμβάλλουμε στην βιώσιμη ανάπτυξη της Πέλλας, αξιοποιώντας και ενεργοποιώντας τον φυσικό και πολιτισμικό της πλούτο. Ειδικά τα έργα πολιτισμού είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές, αν και σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα ετοιμάζουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση την οποία θα προωθήσουμε στο νέο ΕΣΠΑ. Επίσης, η ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα, καθώς ενδυναμώνει και κινητοποιεί την τοπική πραγματική οικονομία. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα υπογραφούν συμβάσεις και με άλλους δικαιούχους της 3ης Πρόσκλησης που δημοσιεύτηκε από την Αναπτυξιακή Πέλλας και διαχειρίζεται το Πρόγραμμα με πλήρη διαφάνεια και τεχνική αρτιότητα». 




ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Θετικός ο απολογισμός της επίσημης επίσκεψης του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στην Αυστραλία

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Η Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας σύμμαχός μας στην προσπάθεια εξωστρέφειας της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας»


Εποικοδομητικές συναντήσεις και επαφές είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας και, συγκεκριμένα, στο Darwin. Ο κ. Θεοδωρίδης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Hellenic Macedonian Association και, προσωπικά του Προέδρου του Συλλόγου κ. Στράτου Πούλου και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιάννη Νικολάκη, για την εγκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας της Π.Ε. Πέλλας με την Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας.

Ο κ. Θεοδωρίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin όπου συζήτησε με τον Πρύτανη κ. Simmon Maddocks, τον Καθηγητή κ. Martin Jarvis, τον Επίκουρο Καθηγητή και Υπεύθυνο του Προγράμματος Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας κ. Γεώργιο Φρατζή και τη Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Darwin κα. Monica Turvey, την πορεία του Προγράμματος εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας.  Άλλωστε, οι φοιτητές και καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επισκέπτονται κάθε χρόνο την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αναπτύσσοντας μια βιωματική σχέση με τον τοπικό πολιτισμό, την οικολογία, την οικονομία και την κοινωνία. Ακόμη, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε την ενδεχόμενη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Darwin με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη δημιουργία μιας Πανεπιστημιακής Έδρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Darwin. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Θεοδωρίδης παρακολούθησε από κοντά την προετοιμασία του Ελληνικού Φεστιβάλ, είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κα. Lillian Gomatos και είχε θερμές συνομιλίες με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Darwin και τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Νικολάκη. Επίσης, είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Επικράτειας κ. Adam Giles, τον Υπουργό Πολυπολιτισμικότητας κ. Peter Styles, τον Επίτιμο πρώην Πρόξενο της Ελλάδας κ. George Kapetas και την Εξοχότατη, Διοικητή του Darwin κα. Sally Thomas. Στο Ελληνικό Φεστιβάλ, με την ονομασία Greek Festival 2014, το οποίο πραγματοποιήθηκε 7-8 Ιουνίου, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συμμετείχε με περίπτερο όπου παρουσιάστηκαν προϊόντα που παράγονται από επιχειρήσεις της περιοχής, τα οποία είχαν μεγάλη απήχηση στους επισκέπτες της διοργάνωσης οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά και φυσικά, για την ιστορία και τους τουριστικούς προορισμούς της Πέλλας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δύο ημέρες του Φεστιβάλ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 35.000. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ δρομολογήθηκαν μάλιστα, ενέργειες επιχειρηματικής συνεργασίας για την είσοδο προϊόντων ποιότητας της Πέλλας σε διακεκριμένες αγορές της Αυστραλίας.

Σημαντικές συνομιλίες είχε ο κ. Θεοδωρίδης με τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. John Anictomatis, τον κ. Kosta Vatskalis, μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης της Τοπικής Κυβέρνησης και την Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κα. Della Lawrie. Συζητήθηκαν θέματα της Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που επισκέπτονται την Αυστραλία μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Ταυτόχρονα οι αντιπρόσωποι του Τοπικού Κοινοβουλίου ενημέρωσαν τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Επικράτεια.

Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συνάντηση που είχε ο κ. Θεοδωρίδης, στο περιθώριο των επαφών του στο Darwin, με τον Υπουργό Πολυπολιτισμικότητας κ. Peter Styles και τον Υπουργό Εκπαίδευσης κ. Peter Chandler. Οι τρείς άνδρες συζήτησαν για μια σειρά από θέματα και, κυρίως, για το νέο κύμα οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα, τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα μας και τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρίδης παρουσίασε τα επίπεδα Διοίκησης στην Ελλάδα και συζητήθηκε λεπτομερώς ο νέος θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης και, με αφορμή το Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο Charles Darwin, ο κ. Θεοδωρίδης πρότεινε την ανταλλαγή φοιτητών ανάμεσα στις δύο Χώρες και τη θέσπιση ευνοϊκού πλαισίου, ώστε, απόφοιτοι των Ελληνικών Πανεπιστημίων να συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Darwin και, παράλληλα να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά με χαμηλό κόστος ζωής και ευκαιρίες ανέλιξης. 

Ακόμη, τέθηκε το θέμα της συνεργασίας και συνέργειας σε τομείς που υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και περιθώρια οικονομικής συνεργασίας όπως στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. Με πρωτοβουλία του κ. Αντιπεριφερειάρχη συμφωνήθηκε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και της Βόρειας Επικράτειας του Darwin. Τέλος, ο κ. Styles δήλωσε ότι θα κάνει ιδιαίτερη μνεία στην επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη στην Βόρεια Επικράτεια, στην τελετή αποφοίτησης του Ιδρύματος Αυστραλών Αγροτών όπου θα παρευρεθεί το επόμενο διάστημα και θα μιλήσει για θέματα συνεργασίας στον αγροτικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.

Στη συνέχεια της επίσκεψης στην Αυστραλία ο κ. Θεοδωρίδης μετέβη στην Μελβούρνη όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το Δ.Σ. και μέλη της Ένωσης Ποντιακών Σωματείων και με φορείς και συλλόγους της Ελληνικής Τοπικής Κοινότητας. Συζήτησαν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Αυστραλίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τοπικοί παράγοντες ζήτησαν τη βοήθεια της Πολιτείας και της Περιφέρειας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. 

Συνοψίζοντας το αποτέλεσμα των επαφών του κατά την επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Είχα μια σειρά από εποικοδομητικές συναντήσεις και γνωριμίες με ανώτατα στελέχη της Κυβέρνησης της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στο Darwin και στην Μελβούρνη και με άρτια καταρτισμένους και έμπειρους επιστήμονες. Η προσφορά της Ελληνικής Ομογένειας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Αυστραλίας είναι μεγάλη και αυτό δημιουργεί μεγάλη υπερηφάνεια. Στην προσπάθεια που κάνουμε στην Πέλλα και στην Κεντρική Μακεδονία να αναπτύξουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας οι Έλληνες της Αυστραλίας, οι φορείς και οι τοπικοί επιχειρηματίες της Αυστραλίας είναι σημαντικός εταίρος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Hellenic Macedonian Association και, ιδιαίτερα, τον Πρόεδρο κ. Στράτο Πούλο, την κα. Αγγελική Πούλου και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Darwin κ. Γιάννη Νικολάκη για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και το γεγονός ότι με  συνόδευσαν σε όλες τις συναντήσεις που είχα. Ταυτόχρονα εκφράζω τις ευχαριστίες μου στα Κυβερνητικά Στελέχη για την υποδοχή και για το υψηλού επιπέδου περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαμε. Στην Πέλλα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία συνεργειών για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο του τόπου. Είναι ένας στόχος που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από στρατηγικές συμμαχίες και την υποστήριξη της Ελληνικής Ομογένειας».

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στο Darwin προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο του επόμενου έτους να πραγματοποιηθεί επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής, συνοδεία υπουργών της Κυβέρνησης του Darwin και επιχειρηματιών, στην Πέλλα, για τη δρομολόγηση συνεργασιών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε συγκεκριμένους τομείς (αγροτικά προϊόντα ποιότητας, τουρισμός, πολιτισμός κ.ά.).

Ο Ο.Σ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΤΗΝ 31η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ



Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η 31η Συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων Βορείου Ελλάδας στο καταφύγιο του ΕΟΣ Βελβεντού στα Πιέρια Όρη.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας συμμετείχε με αντιπροσωπεία τριών μελών.
 Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αντιπροσώπων των συλλόγων για θέματα που αφορούν την ορειβασία και την προστασία των Ελληνικών βουνών.
 Στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ των συλλόγων και το γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
 Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στις κορυφές Τούρλα (2.104 μ.) και Φλάμπουρο (2.193).  (φωτο)








Την Κυριακή 29 Ιουνίου ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει πεζοπορία από το Αετοχώρι έως την κορυφή Μαύρος Βράχος του όρους Πίνοβο (6,5 ώρες). Η ομάδα των αρχαρίων θα πραγματοποιήσει μικρότερη διαδρομή από το Αετοχώρι έως την Κοιλάδα των Βράχων (4 ώρες).


Για περισσότερες πληροφορίες:

Χάρης Νικολαΐδης:6942 609 794
Αλέξανδρος Μυλωνάς:6945 425 524
Ιωαννίδης Ισίδωρος : 6976979137

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 2014

           Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που εορτάζεται την 26η Ιουνίου κάθε έτους, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Τον Δεκέμβριο του 1987 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων
Εθνών  αποφάσισε να εορτάζεται η 26η Ιουνίου κάθε έτους ως η Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και ως η ημέρα  τιμής για τον Κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), ο οποίος απαγόρευσε το εμπόριο του οπίου στην Καντώνα της Κίνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839 .
Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών,  το Γραφείο για τα Nαρκωτικά και το Έγκλημα UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) δημιουργήθηκε το 1997 από τη συγχώνευση του αντίστοιχου γραφείου του ΟΗΕ και του Κέντρου για την Πρόληψη του Διεθνούς Εγκλήματος. Λειτουργεί σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου γραφείων.
Για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΠΝΤ) EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction). Δημιουργήθηκε για να παρέχει στην Ε.Ε. και στα κράτη- μέλη αντικειμενικά, αξιόπιστα και συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με τα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με το γραφείο UNODC του OHE, σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν παράνομα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, η κάνναβη, τα παραισθησιογόνα, τα οπιούχα, τα υπνωτικά κ.λπ.
Σε έκθεση της Europol (2011) αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (EWS) , 49 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Τα νέα φάρμακα αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και μέσω του διαδικτύου .
Το 2012 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία εξέδωσε ένα νέο ορισμό της  «χρήσης  ναρκωτικών υψηλού κινδύνου» στον οποίο συμπεριλήφθηκαν περισσότερες ουσίες.
Στην Ελλάδα από το 1995 έως το  πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους 6.467 άνθρωποι από τα ναρκωτικά με χειρότερη χρονιά το 2003 (991 άτομα).
Κύρια ουσία κατάχρησης είναι η ηρωίνη και τα οπιοειδή ενώ με μια πιο πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας διαπιστώθηκε ότι το 8,6% των ατόμων ηλικίας 12-64 ετών ανέφεραν χρήση παράνομων ουσιών, κυρίως κάνναβης. Στους νέους 15-34 ετών η επικράτηση στη χρήση της κάνναβης ήταν 10,8%   ( Εurostat).
Η ηπατίτιδα C αποτελεί το επικρατέστερο λοιμώδες νόσημα μεταξύ των χρηστών με μόνο έναν στους τέσσερις να ξέρει ότι πάσχει, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό αυτών που δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες B και C ή για τον ιό HIV.
To 2011  το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) πραγματοποίησαν μία πανελλήνια έρευνα με αντικείμενο  τη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές (ESPAD).
Στην έκθεση ESPAD 2011 που ακολούθησε,  τα υψηλότερα ποσοστά στην για πρώτη φορά χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας,  στην ηλικία 19 και άνω,  εμφανίζονται στις  περιφέρειες Αττικής  και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενώ στην ηλικία 13-14 ετών (πρώτη φορά χρήση οποιασδήποτε ουσίας ) υψηλότερο ποσοστό εμφανίζει η Κεντρική Μακεδονία (3%).
Στη χρήση οποιασδήποτε ουσίας από 3 φορές και πάνω στην ηλικία άνω των 19 ετών, το ποσοστό στο σύνολο της χώρας είναι 29,2%.
Στην εκστρατεία για τα ναρκωτικά το κυρίαρχο θέμα φέτος είναι η υγεία.
 Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη χρήση ουσιών. Η χρήση στους νέους είναι διπλάσια από ό, τι στο γενικό πληθυσμό, η δε αύξηση της ανεργίας προκαλεί όξυνση του προβλήματος.
Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων. Τείνει επιπλέον  να πάρει τη διάσταση και το χαρακτήρα της κοινωνικής απειλής.  
H λύση είναι η πρόληψη και η αγωγή υγείας που ως στόχο έχουν τη καλλιέργεια μίας θετικής στάσης ζωής αφ’ ενός και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αφετέρου που θα κρατήσουν τους νέους μακριά από τις εξαρτήσεις.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν 73 Κέντρα Πρόληψης Εθισμού και Ψυχοκοινωνικής Προαγωγής της Υγείας  σε ένα  πανεθνικό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ ΟΚΑΝΑ και τοπικών αρχών και φορέων.

Το μήνυμα ελπίδας είναι ότι οι διαταραχές από τη χρήση των ναρκωτικών είναι και προλήψιμες και θεραπεύσιμες». 

ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ


Αρχίζει ο διάλογος με τον αγροτικό κόσμο

  
        Ευρύ διάλογο με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα ξεκινά από αυτήν την εβδομάδα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την επωφελή για τη χώρα μας και τους Έλληνες αγρότες εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων και προβλημάτων ανά κλάδο και προϊόν.

        Στο διάλογο θα κληθούν να λάβουν μέρος όλες οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις και φορείς που έχουν να κάνουν με την παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, εμπορία, διακίνηση και εξαγωγές αγροτικών και διατροφικών προϊόντων, από τους οποίους πέραν της εφαρμογής της καινούργιας ΚΑΠ θα ζητηθεί να υποβάλλουν αναλυτικό κατάλογο με τα πλέον σημαντικά ζητήματα, αλλά και τα μέτρα και ρυθμίσεις, που θεωρούν ότι πρέπει ληφθούν άμεσα, με τις υφιστάμενες φυσικά οικονομικές δυνατότητες της χώρας.  


       Στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος συναντώνται σήμερα με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), ενώ τις επόμενες μέρες ο κ. Καρασμάνης θα μεταβεί σε περιοχές όπου οι καλλιέργειες υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/6 2014 ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΓΑ


 Ιορδάνης Τζαμτζής: «Πληρωμή ΕΛΓΑ την Παρασκευή 27-6-2014»


 Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής ενημερώνει τους αγρότες ότι ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις των αγροτών την Παρασκευή 27-6-2014 που εκκρεμούν για το έτος 2013 από ζημιογόνα αίτια όπως παγετό, χαλάζι, βροχόπτωση,  ανεμοθύελλα και άλλα αίτια για τις παρακάτω περιοχές του Νομού Πέλλας:


1.     Άγιος Αθανάσιος (Χαλάζι 29-6-2013)
2.     Άγιος Λουκάς (Παγετός 17-3-2013)
3.     Άγρας (Χαλάζι 11-6-2013)
4.     Άθυρα (Βροχόπτωση 30-9-2013, Παγετό 18-12-2013)
5.     Ακρολίμνη (Παγετός 17-3-2013)
6.     Άλωρο (Παγετός 4-12-2013)
7.     Άνυδρο (Χαλάζι 29-6-2013)
8.     Αξός (Χαλάζι 16-8-2013)
9.     Αραβησσός (παγετό 19-12-2013, Παγετό 17-3-2013, Πλημμύρα 2-3-2013)
10.  Άρνισσα (Χαλάζι 11-6-2013, Χαλάζι 29-6-2013, Ανεμοθύελλα 26-5-2013)
11.  Αρσένι (Χαλάζι 10-6-2013)
12.  Αρχάγγελος (Χαλάζι 8-6-2013)
13.  Άσπρο ( Παγετός 16-12-2013, Παγετός 17-3-2013, Χαλάζι 10-6-2013)
14.  Αχλαδοχώρι (Χαλάζι 10-8-2013, Παγετός 17-3-2013)
15.  Γαλατάδες (Παγετός 17-3-2013, Χαλάζι 10-6-2013)
16.  Γιαννιτσά (Παγετός 5-10-2013, Παγετός 17-3-2013, Παγετός 21-12-2013)
17.  Δάφνης (Παγετός 173-2013, Πλημμύρα 25-2-2013)
18.   Δροσερό (Παγετός 17-3-2013)
19.  Δυτικό (Παγετός 04-12-2013)
20.  Εσωβάλτα (Παγετός 17-12-2013, Χαλάζι 10-6-2013, Παγετός 17-3-2013)
21.  Καλή (Χαλάζι 29-6-2013, Παγετός 17-3-2013)
22.  Καλλίπολη (Παγετός 17-3-2013, Χαλάζι 29-6-2013)
23.  Καλύβια  (Χαλάζι 10-6-2013)
24.  Καρυδιά (Χαλάζι 30-6-2013)
25.  Καρυώτισσα (Παγετός 17-3-2013)
26.  Κρύα Βρύση (Πλημμύρα 26-2-2013, Παγετό 11-12-2013, Παγετός 17-3-2013)
27.  Λιπαρό (Παγετός 17-3-2013, Χαλάζι 10-6-2013)
28.  Μάνδαλο (Παγετός )
29.  Μαυροβούνι (Χαλάζι , Παγετός)
30.  Μηλιά (Παγετός )
31.  Μυλότοπος (Παγετός)
32.  Παλαίφυτο (Παγετός, Χαλάζι)
33.  Παναγίτσα (Χαλάζι)
34.  Πετριά (Παγετό, Χαλάζι, Ανεμοθύελλα) 
35.  Πλαγιάρι (Παγετός)
36.  Πρόμαχοι (Βροχόπτωση)
37.  Προφήτης Ηλίας (Χαλάζι, Παγετός)
38.  Ριζάρι (Βροχόπτωση, Παγετός)
39.  Ριζό (Χαλάζι, Παγετός)
40.  Σαρακηνοί (Χαλάζι, Βροχόπτωση)
41.  Σκύδρα (Παγετό, Χαλάζι)

42.  Φλαμουριά (Βροχόπτωση) 

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "3ο ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ


Ξεκινούν οι προετοιμασίες για το "3ο ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ" που διοργανώνει ο ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ  το διήμερο 9 και 10 Αυγούστου στην ειδυλλιακή τοποθεσία του φράγματος των Προμάχων.
Μετά από τις δυο πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις των περασμένων ετών, το "ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ" έχει καταστεί θεσμός και τα μέλη του συλλόγου ευελπιστούν φέτος να διοργανώσουν το τελειότερο event του καλοκαιριού, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας μας.
Για όσους θέλουν να μυηθούν στο κλίμα, παραθέτουμε τα λινκ από τις περασμένες χρονιές...

http://promahi-nea.blogspot.gr/2013/08/2_11.html

http://promahi-nea.blogspot.gr/2013/08/2-2.html

http://promahi-nea.blogspot.gr/2012/08/1_20.html


ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ


 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
                                                        
                                                           Αθήνα 25-6-2014
                                        

                                              ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αποκαθίστανται οι μισθολογικές αδικίες των δικαστικών λειτουργών, αποτελεί για τους δικαστικούς μια θετική εξέλιξη, με δεδομένο, την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις και για τους βουλευτές.
  Περιμένουμε όμως ταυτόχρονη κίνηση αποκατάστασης των μισθολογικών αδικιών των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που ήδη έχουν δικαιωθεί από την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε τη σχετική τροπολογία στη Βουλή.

                                                  Οι Βουλευτές

1)      Ηλίας Βλαχογιάννης Βουλευτής Τρικάλων
2)      Ιορδάνης Τζαμτζής  Βουλευτής Πέλλας
3)      Θεόδωρος Σολδάτος Βουλευτής Λευκάδος
4)      Παύλος Βογιατζής Βουλευτής Λέσβου

5)     Δημήτριος Κυριαζίδης  Βουλευτής Δράμας

"ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ"

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ για την παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ»

«Να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ για την παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ για το έτος 2013» ζητάει ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με ερώτηση που κατέθεσε στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γιώργο και Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη.
Ο κ. Τζαμτζής στην ερώτηση του επισημάνει ότι παρόλο που ο ΕΛΓΑ έδωσε παράταση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2013 τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν εκδόσει την σχετική ΚΥΑ με αποτέλεσμα οι αγρότες που πλήρωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ μετά τις 30 Απριλίου να μην μπορούν να πληρωθούν τις αποζημιώσεις τους στην πληρωμή που θα πραγματοποιήσει ο ΕΛΓΑ τις επόμενες μέρες.
Ο Βουλευτής κ. Τζαμτζής στην ερώτηση του αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ με ανακοίνωση του στις 20 Μαΐου 2014 αποφάσισε και έδωσε παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2013 από τους αγρότες για δυο επιπλέον μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2014.
Ο ΕΛΓΑ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει πληρωμή στην οποία συμπεριλαμβάνονται αποζημιώσεις για το έτος 2013 για τους αγρότες οι οποίοι πλήρωσαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ για το έτος 2013 μέχρι τις 30 Απριλίου 2014. Οι πληγέντες αγρότες οι οποίοι πλήρωσαν από 1η Μαΐου 2014 και έπειτα δεν συμπεριλαμβάνονται στην πληρωμή που θα πραγματοποιήσει ο ΕΛΓΑ, διότι μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί  η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δίνει παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2013.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή ήδη έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος για τους αγρότες,
Επειδή και για το έτος 2014 έχουν καταγραφεί ζημιές στις καλλιέργειες λόγω των άστατων καιρικών φαινομένων
Επειδή όσοι αγρότες πλήρωσαν από την 1η Μαΐου και έπειτα, σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ είναι εμπρόθεσμοι στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2013 και δικαιούνται τις αποζημιώσεις,
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
α) Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ που ορίζει την παράταση εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2013;

β) Τι προτίθεσθε να πράξετε για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις τους οι πληγέντες αγρότες στην επόμενη πληρωμή που θα πραγματοποιήσει ο ΕΛΓΑ;»

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ 2-1

Ο σπουδαίος Γιώργος Σαμαράς παρηγορεί τον τερματοφύλακα της Ακτής Ελεφαντοστού μετά το πέναλτι


Η απίστευτη Εθνική Ελλάδος νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «16» του Μουντιάλ.
Το άξιζε και δεν μπόρεσε να της το στερήσει ούτε η Ακτή Ελεφαντοστού, ούτε τα δοκάρια, ούτε οι τραυματισμοί! Η Εθνική ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο, νίκησε απόλυτα δίκαια και πανηγυρίζει μαζί με όλους τους Έλληνες!
Η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σαμαρά στο 93ο λεπτό έφερε την λύτρωση αλλά την αρχή είχε κάνει στο 42' ο ψυχωμένος Ανδρέας Σάμαρης που μπήκε ως αλλαγή και στο ντεμπούτο του σε Μουντιάλ, έπαιζε σα να έχει φάει τέτοιες διοργανώσεις με το κουτάλι.
Η ισοφάριση του Μπονί στο 74' ήταν απλά μια κακή παρένθεση για την ομάδα του Σάντος που είχε τρία δοκάρια (33' Χολέμπας, 68΄Καραγκούνης, 86' Σαλπιγγίδης) αλλά δεν σταμάτησε να το παλεύει εκεί... Και δικαιώθηκε με τον γνωστό ελληνικό τρόπο!
Άφησε με την χαρά τους Ιβοριανούς των εκατομμυρίων ευρώ και τώρα θα βρει στον δρόμο της την Κόστα Ρίκα. Γιατί το ταξίδι συνεχίζεται και πού μπορεί να σταματήσει δεν το ξέρει κανείς. Εξάλλου πρέπει να είσαι αφελής για να ξεγράψεις την Ελλάδα!

Ελλάδα: Καρνέζης (24΄Γλύκος), Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Καραγκούνης (77΄Γκέκας), Κονέ (12΄Σάμαρης), Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς

Ακτή Ελεφαντοστού: Μπαρί, Μπόκα, Κόλο Τουρέ, Καλού, Τιοτέ (60΄Μπονί), Ζερβίνιο (82' Σιό), Ντρογκμπά (78' Ντιομαντέ), Οριέ, Γιάγια Τουρέ, Ντιέ, Μπαμπά



 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...