Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

3ο ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ




Ο Δήμος Αλμωπίας και το Γραφείο Αθλητισμού Δήμου Αλμωπίας σας προσκαλούν στο 3ο ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014 στην Κεντρική Πλατεία Αριδαίας και ώρα 7:30 μ.μ.
Σκοπός του Τουρνουά είναι η μύηση μικρών και μεγάλων στα αθλήματα της άρσης βαρών, του taekwon-do και του καράτε και  η προώθηση της ευγενούς άμιλλας και του ''ευ αγωνίζεσθαι''.
Στην παραπάνω εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα τιμηθούν για την μεγάλη προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας, Νικόλαος Ηλιάδης, Βαλέριος Λεωνίδης, Λεωνίδας Σαμπάνης, Βίκτωρας Μήτρου, Μυστακίδου Έλλη και Σαλτζίδης Παύλος.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα στους συμμετέχοντες.


                                                                                                                                                                        Από το Δήμο Αλμωπίας

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ "LIVING HISTORY-LIVING NATURE" ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πράξη “Living history, Living nature” του Δήμου Αλμωπίας. Από την Τρίτη 26/08 έως την Πέμπτη 04/09, δεκαεννέα καλλιτέχνες θα εργαστούν για την Αλμωπία, δημιουργώντας πρωτότυπα έργα με αφορμή συγκεκριμένους τόπους της, όπως τα Λουτρά Λουτρακίου, το Κάστρο της Χρυσής, ο Άγιος Δημήτριος Αετοχωρίου, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιλαρίωνα στους Προμάχους, η Ιερά Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ στον Αρχάγγελο, η Καλή Πεδιάδα στο Λουτράκι, τα όρη Τζένα και Πίνοβο και πολλά άλλα. Τα έργα θα στοχεύουν στην αποκάλυψη του «genius loci» της Αλμωπίας, ή αλλιώς του πνεύματος του τόπου, και καλούνται να αποδώσουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μέσω ποικίλων εκφραστικών μέσων, δίνοντας συνολικά ένα ιδιαίτερο στίγμα της σύγχρονης Τέχνης.
Οι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν μετά από κάλεσμα του Δήμου Αλμωπίας, σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το οποίο στηρίζει την προσπάθεια του Δήμου Αλμωπίας για τη σύνδεση της Tέχνης με την τοπική ανάπτυξη. Η συνεργασία αυτή μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για πολλές δράσεις προς όφελος των δημοτών και της ευρύτερης περιοχής.
Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου δημιουργίας πρωτότυπων έργων για την Αλμωπία θα παρουσιαστούν στο τέλος του προγράμματος σε ειδική εκδήλωση.
Η πράξη χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-π.Γ.Δ.Μ. 2007-2013» και εντάσσεται στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση για τον φυσικό και ιστορικό πλούτο της Αλμωπίας, καθώς και στην προβολή του με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού. 


Από το Δήμο Αλμωπίας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ



Η επίσκεψη στους χώρους του σχολείου(γραφείο  διευθυντή, γραμματεία, τουαλέτες , καντίνα )  πριν από το πρώτο κουδούνι, αποβάλλει το άγχος από τα πρωτάκια, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες!
«Παράλληλα  βοηθά  τα παιδιά να προσαρμοστούν πιο  γρήγορα στην νέα τους καθημερινότητα και τα γεμίζει αυτοπεποίθηση για  να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους όταν αυτό χρειαστεί»τονίζει η  παιδοψυχίατρος  κ Μερσύνη Αρμενάκα.
Σύμφωνα με τους παιδοψυχίατρους η επίσκεψη στο  σχολείο και η ξενάγηση του είναι πολύ βασική για το παιδί και καθοριστική για την συμπεριφορά του  στο νέο περιβάλλοντα χώρο.

«Καλό και ωφέλιμο θα είναι κατά την επίσκεψη του παιδιού στους χώρους του σχολείου  να υπάρξει συνάντηση-γνωριμία με το δάσκαλο ή άλλα πρωτάκια»αναφέρει η κ Αρμενάκα.
«Μάλιστα, προσθέτει, κατά τη διάρκεια της συνάντησης πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και να ενθαρρυνθεί το παιδί να μιλήσει για τον εαυτό του,  για τα αγαπημένα του παιχνίδια ,το χόμπι του  , που πήγε  διακοπές, κ,λ,π».
           Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η προετοιμασία του παιδιού ,όπως τονίζουν οι παιδοψυχίατροι,για την πρώτη ημέρα στο σχολείο απαιτεί ηρεμία και συνεργασία μαζί του.
Στην καλύτερη προετοιμασία, πέρα από την επίσκεψη στο σχολείο, μπορούν να βοηθήσουν αντίστοιχα βιβλία, τα οποία οι γονείς μπορούν να τα προμηθευτούν  από βιβλιοπωλεία,  και από τις βιβλιοθήκες των δήμων και των σχολείων .
Η τακτική ανάγνωση των βιβλίων, τονίζοντας τις ευχάριστες δραστηριότητες που θα έχει το παιδί  στο σχολείο, του κεντρίζουν το ενδιαφέρον και του αποβάλλουν το φόβο του αυστηρού  δάσκαλου.
Αν υπάρχει ανησυχία και υπερβολικό άγχος για την πρώτη ημέρα τότε οι γονείς θα πρέπει να επιλέξουν βιβλία που αναφέρονται σε διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων  ή να απευθυνθούν σε παιδοψυχίατρο.
Παράλληλα αρκετές ημέρες, πριν από το πρώτο κουδούνι οι γονείς μπορούν να   διοργανώσουν "ειδικές εκδρομές" σε καταστήματα για την αγορά αθλητικής φόρμας , σχολικής τσάντας, μολυβιών και μαρκαδόρων κ.λ.π.
«Οι εκδρομές αυτές είναι καλό να γίνουν με μορφή περιπέτειας σε μια χαλαρή μέρα, χωρίς βιασύνη ,αρκετές μέρες πριν από τον χαμό που γίνεται στα βιβλιοπωλεία και στα καταστήματα παιχνιδιών»εξηγεί η κ Αρμενάκα και προσθέτει
 «Για να είναι ευχάριστη η "εκστρατεία" τους δεν πρέπει να ξεκινήσουν πολύ νωρίς το πρωί για να μην είναι αγχωτική η διαδικασία .Καλό είναι να αγοράσουν ταμπέλες για τα ρούχα που αλλάζει ,όπως μπουφάν, ζακέτες ,μαγιό ,γάντια, καπέλα  για να αποφύγουν ταραχή και στεναχώρια αν χάσουν κάτι.
Επίσης κάτι που στρεσάρει τα παιδιά είναι τα ρούχα και τα παπούτσια, που είναι σφιχτά με δύσκολα κουμπώματα και κορδόνια .Το τελευταίο που θέλουμε είναι το παιδί να λερωθεί τις πρώτες μέρες από ένα παντελόνι που δεν ξεκουμπώνει εύκολα ,με ότι συνέπειες υπάρχουν για την ψυχολογία του αν το δουν οι συμμαθητές του λερωμένο».
Βασικό της εύκολης προσαρμογής του παιδιού στη νέα του ζωή είναι να γνωρίζει να αυτοεξυπηρετείται .Τα περισσότερα παιδιά με την παρακολούθηση παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου έχουν κατακτήσει πολλές δεξιότητες γύρω από την σίτιση και τον υγιεινή της τουαλέτας. Αν υπάρχουν ακόμα ελλείμματα οφείλουν οι γονείς να τα καλύψουν καθώς θα δυσκολέψει πολύ την καθημερινότητα του παιδιού στο σχολείο αλλά και την αυτοπεποίθηση του συγκρινόμενου με τα άλλα παιδιά .
 
             ΠΡΩΤΕΣ  ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ - ΝΕΟΙ ΦΙΛΟΙ
Η μεγαλύτερη ανησυχία  του 99% των παιδιών της πρώτης τάξης είναι ότι δεν θα έχουν κανένα φίλο, την πρώτη εβδομάδα. Αυτό αγχώνει και απομονώνει  το παιδί που έχει δυσκολία στην επικοινωνία.
Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο σχολείο πριν από το πρώτο κουδούνι, το παιδί να γνωριστεί, μέσω των γονιών , με άλλα πρωτάκια και να έχει μαζί τους επικοινωνία πριν από την έναρξη των μαθημάτων.
Επίσης καλό είναι να έχει κάνει την διαδρομή του σχολείου με το αυτοκίνητο ή τα πόδια, μαζί με άλλα πρωτάκια.
Στο τέλος της πρώτης σχολικής ημέρας οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν το παιδί και όχι να τους περιμένει βλέποντας τα άλλα πρωτάκια να φεύγουν συνοδευόμενα. Είναι σημαντικό να μην περιμένει το παιδί  ούτε λεπτό ,καθώς θα του φανεί αιώνας.
Η επιστροφή στο σπίτι δεν πρέπει να γίνει με κατακλυσμό ερωτήσεων για το πώς πέρασε. Οι γονείς θα πρέπει να αφήσουν το παιδί μόνο του να αφηγηθεί την εμπειρία του.

www.armenakamersyni.comΤηλ. 2105720500, 6947727140

16α ΠΟΖΑΡΙΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


"ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ" ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



΄΄ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ 2011-2014΄΄ - Θεατρικές παραστάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας 

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ 2011 – 2014» το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει θεατρικές παραστάσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες το επόμενο διάστημα.
Στην Π.Ε. Πέλλας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο, 30-8-14, στις 21.00 με την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Ανοιχτό Θέατρο Γαβαλιώτισσας στην Έδεσσα. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αφορά όλες τις ηλικίες ενώ, τα έργα προσφέρουν ψυχαγωγία και ενδιαφέροντα νοήματα. Είναι ένα πρόγραμμα στον τομέα του πολιτισμού που υλοποιείται για τέταρτη χρονιά σε όλη την Π.Κ.Μ. με έργα σπουδαίων δημιουργών για το κοινό.  

Ακολουθεί η παρουσίαση του έργου:
Το κορυφαίο έργο της Ελληνικής Δραματουργίας, η θυσία της ηρωίδας του υπογραμμίζει την ηθική στάση του ανθρώπου απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα που χαρακτηρίζει την εποχή μας κυρίως στη χώρα μας.
Το θεατρικό ανέβασμα της «Αντιγόνης» σήμερα αποτελεί καίρια παρέμβαση στην επικαιρότητα. Είναι η ακοίμητη συνείδηση που αντιστέκεται και καταγγέλλει. Στα τραγικά αδιέξοδα του καιρού μας η Αντιγόνη δεν κομίζει έτοιμες λύσεις. Απλά αντιτάσσει στα αδιέξοδα τον αγώνα, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά. Μιαν άλλη στάση ζωής. Είναι το ιλαρόν φως και η αχτίδα ( «ακτίς αελίου») της ελπίδας.
Ένα επιτελείο εκλεκτών ηθοποιών του θεάτρου δοκιμασμένων στο είδος και μία ομάδα άριστων συνεργατών, στηρίζουν την πρόταση που προβάλλει η παράστασή μας και κυρίως ο μεγάλος μας ποιητής Σοφοκλής, χωρίς παρεμβάσεις που αλλοιώνουν την ουσία του έργου του.

Συμμετέχουν: ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Φωτεινή Φιλοσόφου, ΚΡΕΩΝ: Γιάννης Νικολαϊδης, ΦΥΛΑΚΑΣ: Τάσος Πολιτόπουλος, ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Χρήστος Κανέλλης, ΙΣΜΗΝΗ: Μαριέτα Αντιβάση, ΑΙΜΩΝ: Βασίλης Ασημακόπουλος, ΕΥΡΙΔΙΚΗ: Κοραλία Ροδίτη, ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ: Ιωακείμ Κάσδαγλης, ΧΟΡΟΣ: Τ. Πολιτόπουλος, Β. Ασημακόπουλος, Μ. Αντιβάση, Ιωακείμ Κάσδαγλης, Γιώργος Χουσάκος και Χ. Κανέλλης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος, Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης, Μουσική:     Σταμάτης Παπαδάκης, Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης, Κοστούμια:  Όλγα Σχοινά, Φωτισμοί: Στέφανος Κομιανός, Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας

Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των παραστάσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Π.Ε. Πέλλας:

   30-8-2014         Σάββατο 21.00      
ΕΔ    Έδεσσας ΕΔ    Έδεσσα Ανοιχτό 
Θέατρο 
Γαβαλιώτισσας
Έδεσσας ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΧΜΗ       
   «    «Αντιγόνη» 
         του Σοφοκλή

07-11-2014 Παρασκευή 
11.00 Έδεσσας Έδεσσα Αίθουσα 
Εκδηλώσεων 
Π.Ε. Πέλλας
(Διοικητήριο)
«Θέατρο του 
Βορρά» - 
Η Πεντάμορφη 
και το Τέρας

09-11-2014 Κυριακή
18.00 Πέλλας Γιαννιτσά Αίθουσα 
Πνευματικού
Κέντρου
Γιαννιτσών Έντεχνο
 θέατρο σκιών
Άννας Αρβανίτη
«Η 
Κοκκινοσκουφίτσα
 και ο κακός 
ο λύκος» του
 Μιχάλη 
Χατζάκη
 
26-11-2014 Τετάρτη
10.00 Σκύδρας Σκύδρα 1ο Δημοτικό 
Σχολείο Σκύδρας
Πολυθέαμα για 
Παιδιά
«Κλοουνομπερδέ-
ματα» του Γιώργου
Δημητρίου

27-11-2014 Πέμπτη 10.00 Πέλλας Κρύα Βρύση Πνευματικό
Κέντρο
Κρύας Βρύσης Πολυθέαμα για 
Παιδιά
«Κλοουνομπερδέ-
ματα» του Γιώργου
Δημητρίου


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...