Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΛΟΥΡΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ;

Αραγε γιατί βάζουμε φλουρί στη Βασιλόπιτα- Ποιες είναι οι δυο εκδοχές της παράδοσης

Αραγε γιατί βάζουμε φλουρί στη Βασιλόπιτα- Ποιες είναι οι δυο εκδοχές της παράδοσης.

ΤΟ ...ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

Το τραπέζι κάθε σπιτιού την Πρωτοχρονιά είναι γεμάτο καλούδια, φαγητά και γλυκά. Πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα δεν γίνεται καθώς έχει την «τιμητική της» τη μέρα αυτή. Γνωρίζουμε όμως γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα;
Υπάρχουν δύο παραδόσεις για το έθιμο αυτό. Η πρώτη λέει ότι ο ίδιος ο Άγιος Βασίλειος σκέφτηκε το τέχνασμα αυτό, θέλοντας να προσφέρει χαρά χωρίς να ακούει ούτε ένα ευχαριστώ. Ήθελε να βλέπει τα πρόσωπα των ανθρώπων να φωτίζονται από χαρά. Τι έκανε λοιπόν; Έπαιρνε λίρες, τις έβαζε μέσα στις πίτες και τις μοίραζε στους φτωχούς. Έπειτα καθώς έτρωγαν τις πίτες, έβρισκαν το δώρο του Αγίου Βασιλείου και περνούσαν όμορφα τις γιορτές. Έτσι διατηρήθηκε η παράδοση να βάζουμε και εμείς φλουρί για να τιμήσουμε τον Άγιο Βασίλειο και προς τιμήν του ονομάσαμε την πίτα, βασιλόπιτα.

Η δεύτερη παράδοση έχει να κάνει με μία ιστορία που έλαβε χώρα πριν 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισάρεια της Καππαδοκίας, στην Μικρά Ασία. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης της Καισάρειας και ζούσε βοηθώντας κάθε φτωχό και ανήμπορο. Κάποια μέρα ένας στρατηγός-τύραννος της περιοχής ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης αλλιώς θα την πολιορκούσε και θα την κατακτούσε. Ο Μέγας Βασίλειος προσευχόταν όλο το βράδι για να σώσει ο Θεός την πόλη. Την επόμενη μέρα ο στρατηγός περικύκλωσε με το στρατό του την Καισάρεια και εισέβαλε απαιτώντας να δει τον δεσπότη ο οποίος εκείνη την ώρα προσευχόταν στο ναό, διατάσσοντας να του δοθεί αμέσως όλο το χρυσάφι της πόλης.
Ο Μέγας Βασίλειος, όπως γράφει το the best, απάντησε ότι οι κάτοικοι της πόλης δεν είχαν τίποτα το αξιόλογο να του δώσουν. Ο στρατηγός θύμωσε τόσο πολύ που απέιλησε ότι θα εξορίσει τον δεσπότη, λέγοντας ότι μπορεί και να τον σκοτώσει αν δεν ικανοποιηθούν οι απιτήσεις του.
Οι χριστιανοί της Καισάρειας όμως αγαπούσαν τόσο πολύ τον δεσπότη τους που έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Τι έκαναν λοιπόν; Μάζεψαν ό,τι χρυσαφικά είχαν και τα παρέδωσαν στον στρατηγό...Αυτός όμως ήταν τόσο εξοργισμένος που διέταξε τον στρατό του να επιτεθεί στην πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος για να προστατέψει την πόλη προσευχήθηκε και έδωσε στον στρατηγό ένα σεντούκι με ό,τι χρυσαφικά είχαν μαζευτεί.
Όταν όμως ο στρατηγός πήγε ν" ανοίξει το σεντούκι έγινε ένα θαύμα! Όσοι ήταν εκεί αντίκρισαν μία λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να επιτίθεται με δέος πάνω στον στρατηγό και τους δικούς του. Αμέσως εξαφανίστηκαν τόσο ο στρατηγός όσο και ο στρατός του. Ο καβαλάρης ήταν ο άγιος Μερκούριος και οι στρατιώτες του ήταν οι άγγελοι.
Αφού όμως σώθηκε η πόλη, ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα...Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους και η μοιρασιά θα έπρεπε να είναι απόλυτα δίκαιη. Προσευχήθηκε λοιπόν πάλι για να τον φωτίσει ο Θεός τι να κάνει. Και η λύση βρέθηκε!
Κάλεσε τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο κάθε ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά και τα μοίρασε σαν ευλογία στους πιστούς. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν αλλά η μεγάλη έκπληξη ήρθε όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμί και έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της. Αυτό το ψωμάκι ήταν η βασιλόπιτα, η οποία έφερνε χαρά και ευλογία στους ανθρώπους.
 Έκτοτε φτιάχνουμε και εμείς βασιλόπιτα βάζοντας ένα φλουρί μέσα την πρώτη μέρα του χρόνου, την ημέρα του Αγίου Βασιλείου.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΤΩΝ DEAD KENNEDYS.


Ο όρος λευκές νύχτες, που χρησιμοποιείται τελευταία για το αντιεργατικό και παράνομο εμπορικό ξενύχτι του δημάρχου Αθηναίων στο κέντρο της πόλης, έχει περιγράψει αρκετά έργα διάσημων δημιουργών αλλά και γεγονότα που σημάδεψαν το 19o και τον 20o αιώνα.

Η σημαντικότερη αναφορά ήταν φυσικά το έργο του Ντοστογιέφκσι αλλά και την ομώνυμη ταινία του Βισκόντι.

Εμείς πάντως προτιμήσαμε να θυμηθούμε την εξέγερση της λευκής νύχτας για την οποία οι Dead Kennedys διασκεύασαν το περίφημο τραγούδι I fought the Law αλλάζοντας τους στίχους σε… I fought the law and I won.

Οι ταραχές ξέσπασαν το Μάιο του 1979 σαν απάντηση στην προκλητικά μικρή ποινή που επιβλήθηκε στον Νταν Γουάιτ για τη δολοφονία του δημάρχου του Σαν Φρανσίσκο Τζορτζ Μοσκόνε και του δημοτικού συμβούλου και μαχητή για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων Χάρβει Μιλκ.

Η δολοφονία αποτέλεσε το θέμα της ταινίας Milk με τον Σον Πεν.

Η φράση πάντως επικράτησε να χρησιμοποιείται στα αγγλικά με αρνητικό περιεχόμενο για εκείνες τις καταραμένες νύχτες που στριφογυρνάς για ώρες στο κρεβάτι σου χωρίς να σε παίρνει ο ύπνος.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ.


Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Το 2014 να είναι μια δημιουργική χρονιά με ελπίδα και αισιοδοξία για να πάει μπροστά ο τόπος μας.

Με αισιοδοξία και την ανταλλαγή ευχών στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ξεκίνησε η νέα χρονιά στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 

Όπως κάθε χρόνο και φέτος ο εορτασμός της 1ης του νέου έτους περιλάμβανε την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Ακολούθησε επίσκεψη εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και πολλών πολιτών στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης  Γιάννου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη και κ. Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Τζαμτζής, ο Στρατηγός Πέτρος Γεωργίου, ο Ταξίαρχος Απόστολος Τσιάγκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Παντελής Κολόμβος, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής κ. Παναγιώτης Φωστηρόπουλος, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών που ευχήθηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη «Χρόνια Πολλά, υγεία και επιτυχία στο έργο του».  

Ο κ. Θεοδωρίδης ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι δημιουργική και να δώσει τη δυνατότητα στην πολιτεία, στην Αυτοδιοίκηση και όλους τους πολίτες να επιτύχουν τους στόχους τους. «Το 2014 είναι ένας χρόνος στον οποίο θα  πρέπει να αναζητήσουμε την αισιοδοξία, την ελπίδα καθώς επίσης και τον θετικό τρόπο σκέψης αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας. Να επανακτήσουμε την χαμένη αυτοπεποίθησή μας και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Σας καλώ λοιπόν να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ώστε το 2014 να είναι μια δημιουργική χρονιά με ελπίδα και αισιοδοξία για να πάει μπροστά ο Τόπος μας. Καλή Χρονιά με υγεία», τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...