Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

«Μουσεία και (δια)δίκτυα.Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας



Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για το 2018 με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα.Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας  διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας τις παρακάτω δράσεις:
·        Παρασκευή, 18 Μαϊου 2018 και ώρα 11.00
Eισήγηση της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Πέλλας, αρχαιολόγου δρ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα με θέμα «τα χαρακτηριστικά του μουσείου και του ψηφιακού μουσείου».
Θα ακολουθήσει  ανοικτή συζήτηση με τους επισκέπτες για τη σχέση του επισκέπτη/χρήστη με το μουσείο/ ψηφιακό μουσείο  και την προσφορά τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
·        Παρασκευή, 18 Μαϊου και ώρα 20:00
η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει
Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας  Δήμου Θεσσαλονίκης
στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας.
Θα παρουσιαστούν έργα των :
Ott.Respighi, J.S. Bach, H. Villa-Lobos, J. Sibelius, A. Piazzolla.
Σολίστ : Λέανδρος Μεγακλής (βιολί) , Βαλέρια  Χαριτίδου (πιάνο)
Την ορχήστρα διευθύνει η Λίζα Ξανθοπούλου.

  Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό



Ανακοίνωση από το Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος ενεργητικής επιτήρηση λύσσας



Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας, ανακοινώνονται τα εξής:
Από 01.04.2018 έως 26.04.2018 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας για την άνοιξη 2018, με ρίψεις από αέρος εμβολιακών δολωμάτων στις 24 Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της χώρας ή τμήματα αυτών που είχαν ορισθεί με την υπ’ αριθ. 1054/44234/21.03.2018 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – ΥΠ.Α.ΑΤ. προς εφαρμογή του προγράμματος, μεταξύ των οποίων και στις επτά (7) Π.Ε. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.).
  Yπενθυμίζεται ότι η νόσος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια υγεία.  Το τελευταίο κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα (48ο) καταγράφηκε στις 09.05.2014 (το 1ο στις 19.10.2012).
   Η αξιολόγηση του προγράμματος και ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων(«ενεργητική επιτήρηση»), πραγματοποιείται ένα (1) μήνα μετά το πέρας των εμβολιασμών, για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών και βασίζεται στη θανάτωση και εργαστηριακή εξέταση ενός ικανού αριθμού κόκκινων αλεπούδων (λεπτομέρειες στην προαναφερόμενη Υ.Α.). Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠ.Α.ΑΤ. η ενεργητική επιτήρηση ξεκινά στις 15.05.2018 για τις Π.Ε. Σερρών, Χαλκιδικής, στις 17.05.2018 για τις Π.Ε. Κιλκίς, Πέλλας, στις 20.05.2018 για τις Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και στις 22.05.2018 για την Π.Ε. Πιερίας, ενώ ο ελάχιστος αριθμός δειγμάτων ανά Π.Ε. είναι: Μ.Ε. Θεσσαλονίκης: 66, Π.Ε. Ημαθίας:33, Κιλκίς:48, Πέλλας:48, Πιερίας:29, Σερρών:75, Χαλκιδικής:63.
   Η συλλογή των δειγμάτων- ζώων στο πλαίσιο της ενεργητικής επιτήρησης θα γίνεται από τα συνεργεία δίωξης που έχουν συγκροτηθεί στις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας, κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές. Κατά τη διάρκεια αποκλειστικά της κυνηγετικής περιόδου, παράλληλα με τις εξόδους των συνεργείων δίωξης και προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός δειγμάτων μπορούν και οι κυνηγοί ή οι φύλακες θήρας, με άδεια θήρας σε ισχύ, να συλλέγουν δείγματα θανατωμένων αλεπούδων (μόνον από υγιή πληθυσμό ζώων και δίνοντας  έμφαση στην προσκόμιση Ενήλικων αλεπούδων), διενεργώντας εξόδους χωρίς τη συνοδεία των λοιπών μελών των συνεργείων δίωξης, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις1. Κατόπιν συνεννόησης τους με τους κυνηγητικούς συλλόγους ή τις Ομοσπονδίες, οι οποίες θα ενημερώνονται τηλεφωνικά σε εβδομαδιαία βάση από τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες για τον συλλεγόμενο αριθμό ζώων, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση αυτού σε κάθε Π.Ε. που εφαρμόζει το πρόγραμμα2. Τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας (γάντια, φόρμες, κατάλληλη συσκευασία για τη μεταφορά των δειγμάτων, κ.τ.λ.) και 3. Κατόπιν επικοινωνίας τους με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές ώστε: α) να επιβεβαιώνεται ο αριθμός των υπολειπόμενων δειγμάτων – ζώων για την Π.Ε. και τα δείγματα να συλλέγονται από όλη την έκταση της επιφάνειας αυτής που έχει καλυφθεί εμβολιακά και όχι από το ίδιο ή από γειτονικά σημεία, β) να προμηθεύονται από εκεί τα απαραίτητα υλικά συσκευασίας για τα ζώα που θανατώνουν (γάντια, μάσκες, σακούλες, κ.τ.λ.) και να λαμβάνουν σχετική ενημέρωση για τον τρόπο συλλογής των δειγμάτων – ζώων, γ) να εξασφαλίζουν την παρουσία κτηνιάτρου εκεί για την αιμοληψία από τις θανατωμένες αλεπούδες που ακολουθείται από την αποκοπή της κεφαλής, τη συσκευασία και αποστολή στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα στα ζώα.
  Τα στοιχεία Επικοινωνίας με τις αρμόδιες ΠΕ, είναι αναρτημένα στον διαδικτυακό τόπο του ΥΠΑΑΤ http://www.minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/nosimata-zoon/457-lissa → Εγχειρίδιο για τον Έλεγχο και Πρόληψη της Λύσσας ).
  Το θανατωμένο ζώο που συλλέγεται από τους κυνηγούς θα πρέπει να συνοδεύεται, μέχρι και την παραλαβή του από την αρμόδια τοπική κτηνιατρική υπηρεσία, από το «Έντυπο Αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας», πλήρως συμπληρωμένο από τον κυνηγό ή τον φύλακα θήρας. Τα άλλα προβλεπόμενα έντυπα συμπληρώνονται από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή που κωδικοποιεί και τα δείγματα.
   Υπενθυμίζεται ότι οι φύλακες θήρας και οι κυνηγοί με άδεια θήρας δικαιούνται αποζημίωση «50 ΕΥΡΩ» για κάθε αλεπού που θανατώνουν στο πλαίσιο της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας και προσκομίζουν  στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες, που όπως  αναφέρεται στην υπ’
αριθ.1449/60429/25.04.2018 εγκύκλιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. προβλέπεται στο σχέδιο της νέας Κ.Υ.Α. αποζημιώσεων για το έτος 2018 και θα έχει αναδρομική ισχύ από 01.01.2018.
  Το δισέλιδο φυλλάδιο - Ενημερωτικό τρίπτυχο σχετικά με τη συλλογή δειγμάτων αλεπούδων για το πρόγραμμα της Λύσσας και τον τρόπο συλλογής και συσκευασίας νεκρών ζώων και θανατωμένων αλεπούδων , καθώς και άλλες πληροφορίες για τη  Λύσσα μπορούν να αναζητηθούν στην κεντρική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr →  «Ενδιαφέρουν τον πολίτη» → Ενημέρωση για τη Λύσσα) ή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr. → Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα), όπως και ενημερωτικό video για την διαδικασία συσκευασίας των νεκρών ζώων.
  Τονίζεται ότι για να εξαλειφθεί η λύσσα από την Ελλάδα πρέπει να εμβολιάζονται από κτηνίατρο τα σκυλιά και οι γάτες, ώστε να προστατεύονται έναντι της λύσσας και να μην υπάρχει περίπτωση να μεταδώσουν τη νόσο σε άνθρωπο και να συλλέγονται, πέραν των αλεπούδων που έχουν θανατωθεί στο πλαίσιο της ενεργητικής επιτήρησης, ζώα της άγριας πανίδας και κατοικίδια θηλαστικά που ανευρίσκονται νεκρά, για να ελέγξουμε εάν ο ιός της Λύσσας στα ζώα έχει καταπολεμηθεί (τα δείγματα αυτά μπορούν να συλλέγουν οι κυνηγοί, οι φύλακες θήρας, οι δασικοί υπάλληλοι και τα μέλη Περιβαλλοντικών Οργανώσεων).



                                                                     Μπαλάσκα Παναγιώτα
                                                            Αν/τρια Προϊσταμένη ΠΕ Πέλλας

«Η άγρια πέστροφα κινδυνεύει… Γίνε και εσύ μέρος της λύσης!»


Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Πέλλας σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας ΔΑΟΚ, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, το Δήμο Βέροιας και το σύλλογο «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας θα πραγματοποιήσει ημερίδα στις 17/05/2018, ώρα 18:00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Βέροιας, με θέμα:
«Η άγρια πέστροφα κινδυνεύει…
Γίνε και εσύ μέρος της λύσης!»

Το πρόγραμμα  της ημερίδας είναι το ακόλουθο:

18:00 Υποδοχή- μπουφές
18:20 Χαιρετισμοί 

18:30 «Άγρια πέστροφα, ένας μοναδικός πλούτος  της Ελλάδας-Η περίπτωση του ποταμού Τριπόταμου». Απόστολος Αποστολίδης Καθηγητής Τομέα Ζωικής Παραγωγής,  Σχολή  Γεωπονίας, Δασολογίας  & Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ.
18:50 «Ρόλοι Υδροβιολογικού  Σταθμού Πέλλας - Παρακολούθηση και στήριξη πληθυσμών  άγριας πέστροφας »  Χειμωνοπούλου Θ. Μαρία, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Υδροβιολογικός Σταθμός Πέλλας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας».

19:10 «Τριπόταμος, ένα ακόμα χρυσό νόμισμα με δύο όψεις…»  Ασλάνογλου Νίκος, εικονολήπτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου :  1) του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, 2)  της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, 3) του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας».

19:30 «Προστασία και νομοθετικό πλαίσιο στα γλυκά νερά» Δέσποινα Σπορέλα-Δαμασιώτη, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας, ΔΑΟΚ, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

19:30 Ερωτήσεις-Συζήτηση

Την εκδήλωση θα συντονίσουν η κ. Γαζέα Αλεξία Βιολόγος-Ιχθυολόγος, υπεύθυνη Γραφείου Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας και ο κ. Μπιτέρνας Κων/νος Τεχνολόγος Γεωπόνος του Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας.


                                                  Η υπεύθυνη Γραφείου Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας
                                                                                                                                 Γαζέα Αλεξία

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...