Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ "ΓΙΟΡΤΗ"...




Δείτε το συγκινητικό άρθρο της Μαρίνας, για τις αγωνίες τους πόθους και τα οράματα με αφορμή την γιορτή που οργάνωσε η ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ στην καθιερωμένη κοπή της πίτας.

Κυριακή μεσημεράκι παρά κάτι.  Άργησα κάπως σήμερα αλλά χαλάλι.  Άξιζε η χθεσινή βραδιά.  Και η κούραση για την οργάνωσή της.  Καφές και τσιγάρο και το μυαλό τρέχει σε κάθε στιγμή.  Οι αγκαλιές και τα φιλιά.  Οι φίλοι από μακριά που είχαμε καιρό να δούμε.

Οι φίλοι που ξεπέρασαν τις δυσκολίες της μετακίνησης και βρέθηκαν κοντά μας.  Κάποιοι έλειψαν.  Ο Δημήτρης,η Ελένη,ο Βασίλης Μελωδός,η Παγώνα μας, η Νικολέττα, η Αγκα, η Κατερίνα και ο άλλος Δημήτρης. 

 Τα έχει κι αυτά η ομάδα μας.  Κάποιες φορές όσο κι αν η ψυχή πετάει … το σώμα μας προδίδει.  Είμαι σίγουρη πως το μυαλό και η καρδιά τους ήταν κοντά μας.  Όπως και η δική μας σκέψη κοντά τους. 
 Ελειψαν και όλοι εκείνοι που ακόμη δεν βρήκαν το θάρρος ή τη δύναμη να ενσωματωθούν στην οικογένειά μας.  Που δεν έχουν δώσει ακόμη στον εαυτό τους την ευκαιρία να ξεπεράσει το φόβο. 

 Μα θα γίνει  κι αυτό.  Σιγά σιγά.  Κάθε μέρα και ένα λιθαράκι παραπάνω.  Κάθε μέρα και ένας αδερφός παραπάνω.
Άγχος !!!  Να καθίσουν όλοι, να γίνουν όλα όπως πρέπει.  Η πίτα, τα δωράκια για το καλό, να σερβιριστούν όλοι, να μιλήσω με όλους.  Να γνωρίσω κι αυτούς που δεν ξέρω.  Νομίζω όλα πήγαν καλά.  Τώρα μπορώ να χαλαρώσω, να διασκεδάσω κι εγώ.  Να χορέψω λίγο γιατί η ψυχή μου χαίρεται για όλη αυτή την αγκαλιά.  Ολη αυτή τη μεγάλη οικογένεια.

Στην πίστα έχουν αρχίσει ήδη να μαζεύονται.  Και ανάμεσα σ’όλους … σε μια μοναδική στιγμή που σε κάνει να νοιώθεις ψηλότερος, δυνατότερος, γεμάτος …. Ο Ηλίας.  Ο αδερφός με τη μεγαλύτερη καρδιά και το περισσότερο κουράγιο.  Το πιο όμορφο ζεϊμπέκικο της βραδιάς και όλοι στα τραπέζια όρθιοι να χειροκροτούν.

  Γνωστοί και άγνωστοι.  Γιατί μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής … όλοι υποκλίνονται.
Δεύτερος καφές … και το μυαλό τρέχει ξανά στο χτες.  Μήπως γι’αυτό δεν έγιναν όλα ??  Αυτή δεν ήταν η πρώτη σκέψη για τη δημιουργία της ομάδας ??  Να μαζευτούν 5, 10, 100, 1000 άνθρωποι με τους ίδιους φόβους και τις ίδιες δυσκολίες και να πάρουν κουράγιο ο ένας από την ύπαρξη του άλλου.  Ανάμεσά μας δεν υπάρχουν ντροπές, δεν υπάρχουν αναστολές, ζήλιες, εμπάθειες.

Υπάρχει μόνο δύναμη.  Όταν ο ένας γονατίζει ο άλλος βάζει πλάτη.  Κι ότι μπορεί ένας αδερφός το μπορούμε όλοι.  Δεν αφηνόμαστε, δεν υποχωρούμε, δεν δειλιάζουμε.  Κι είναι καιρός να μεγαλώσουμε την οικογένεια μας. Να βοηθήσουμε και άλλους να νοιώσουν αυτό που νοιώσαμε εμείς χτες το βράδυ.  Όλοι μαζί ώστε να μην είναι κανείς μόνος.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η βραδιά και με αυτή την ευκαιρία σας ζητώ να συμμετέχετε πιο ενεργά.  Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.-


Σας αγαπώ πολύ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
ΖΕΚΑΚΟΥ ΜΑΡΙΝΑ


Δείτε όλες τις εικόνες από την κοπή της πίτας

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: Ομάδα Αλληλεγγύης Ανθρώπων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας


ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Πυρκαγιά σημειώθηκε πριν λίγη ώρα σε αγροτικό σημείο πλησίον της λιμνοδεξαμενής των Προμάχων κατακαίοντας ξερά φύλλα και χόρτα.
Οι πυκνοί καπνοί, ανησύχησαν τους κατοίκους, οι οποίοι κάλεσαν την Πυροσβεστική υπηρεσία Αριδαίας, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και με δυο οχήματα, ενεργεί αυτή την ώρα αποσοβώντας τον κίνδυνο μετάδοσης σε δυο γειτονικά με την εστία μαντριά.

Η φωτιά ήδη βρίσκεται υπό έλεγχο ενώ οι ζημιές, κρίνονται ελάχιστες.










ΡΕΠΟΡΤΑΖ: George Pap

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ



Το τελευταίο διάστημα ο Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης έχει προβεί σε μια σειρά πρωτοβουλιών κοινοβουλευτικού ελέγχου καταθέτοντας ερωτήσεις και αναφορές σχετικά με θέματα που αφορούν φορείς και πολίτες του Νομού. 
Παραθέτουμε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του Βουλευτή προς τους αρμοδίους Υπουργούς :  
Την κατάθεση ερώτησης, σχετικά με την παρακράτηση ποσών συντάξεων από το ΕΤΕΑ ως αχρεωστήτως καταβληθέντων σε μητέρες ανήλικων τέκνων συνταξιούχων του τέως ΤΕΑΠΕΤΕ.  
Την κατάθεση ερώτησης, σχετικά με την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ αγροτών ειδικού καθεστώτος για το έτος 2015. 
Την κατάθεση ερώτησης, σχετικά με την άδικη παρακράτηση από τις ΔΟΥ των ποσών επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών, ενώ έχουν ρυθμισμένες τις οφειλές τους. 
Την κατάθεση ως αναφορά, της επιστολής του Επιμελητηρίου Πέλλας σχετικά με τη δημιουργία ειδικού φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, λόγω του ανταγωνισμού που υφίστανται από τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες. 
Την κατάθεση ερώτησης, σχετικά με τη μη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε μόνιμους νοσηλευτές που εργάζονται σε ΝΠΔΔ Δήμων. 
Την κατάθεση ως αναφορά, του υπομνήματος του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας σχετικά με την επαναφορά του εξαώρου στο παιδαγωγικό προσωπικό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. 
Την κατάθεση ερώτησης, σχετικά με τη μη χορήγηση του ποσού της υπερβάλλουσας μείωσης στις αποδοχές υπαλλήλων που προέρχονται από μετάταξη. 
Την κατάθεση ως αναφορά, της επιστολής της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Ν. Πιερίας – Ν. Ημαθίας – Ν. Πέλλας, σχετικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις εισφορές τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας. 
Την κατάθεση ως αναφορά, της επιστολής των Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας, σχετικά με την άμεση πληρωμή ζημιών, την ανάκληση της απόφασης βάσει κανονισμού για μείωση των ποσών αποζημιώσεων και την αλλαγή του άδικου και ασαφούς κανονισμού του ΕΛΓΑ. 
Την κατάθεση ως ερώτησης, της επιστολής των ασφαλισμένων ΙΚΑ από 01-01-1993 σχετικά με την μη αναγνώριση πλασματικών χρόνων ως συντάξιμο. 
Την κατάθεση ερώτησης, σχετικά με την επανεξέταση του πλαισίου των μετεγγραφών φοιτητών. 
Την κατάθεση ως αναφορά, του υπομνήματος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με το αίτημα της για κατάργηση του επιβληθέντος ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. 
Την κατάθεση ως αναφορά, της επιστολής της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, σχετικά με την κατάργηση του βαρέως και ανθυγιεινού επιδόματος σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 4354/2015. 
Την κατάθεση ως αναφορά, της επιστολής του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Εκτατικής Κτηνοτροφίας Ν. Πέλλας, σχετικά με την μη πληρωμή τους από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Μέτρο 2.1.4 – Δράση 3.1) που αφορά την «διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων». 
Την κατάθεση ως αναφορά, της επιστολής του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας, σχετικά με την διαμαρτυρία τους στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 
Την κατάθεση ως αναφορά, του υπομνήματος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Πέλλας, σχετικά με την αντίθεση τους στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος τους. 
Την κατάθεση ως αναφορά, του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, για την στήριξη των αγροτών. 
Την κατάθεση ως αναφορά, το υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, σχετικά με την άδικη κατάργηση της προαιρετικής και ανταποδοτικής εισφοράς ποσού 0,30 Ευρώ των πολιτικών συνταξιούχων υπέρ της Ομοσπονδίας. 
Την κατάθεση ως αναφορά, το υπόμνημα διαμαρτυρίας αγροτών, σχετικά με τις αδικίες που υφίστανται από τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. 
Την κατάθεση ως αναφορά, της επιστολής του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Εκτατικής Κτηνοτροφίας Ν. Πέλλας, σχετικά με την επιβολή προστίμων λόγω συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων που αναγκάζονται να υποβάλλουν από την μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων. 

ΤΡΙΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016       ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ




Γιάννης Σηφάκης : Η κυβέρνηση προτείνει 9500 € αφορολόγητο στο σύνολο του εισοδήματος του αγρότη – Δικαίωση του αγώνα των αγροτών των παραγωγικών Νομών και των βουλευτών που το παλέψαμε 
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ισχυρή μεταβατικότητα 
Ο ΟΓΑ αυτόνομος τουλάχιστον για 5 έτη  
Επιτέλους καθιερώνεται Μητρώο αγροτών με κριτήριο το 51% του εισοδήματος και την ασφάλιση στον ΟΓΑ
Εργόσημα και για τους αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά που θα μειώνουν το εισόδημα. Δυνατότητα εργοσήμου για την σύζυγο και τα ενήλικα τέκνα
Στο 90% των αγροτών μειώνεται το σύνολο φόρου και ασφαλιστικών εισφορών από ότι είναι σήμερα 
Ο αγώνας των αγροτών έφερε καρπούς, η κυβέρνηση και μέσα σε όλες τις δυσκολίες στηρίζει το μικρό και μεσαίο αγρότη ως τον σημαντικότερο παράγοντα για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην ύπαιθρο με την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΝΔΟΦΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ



        Την προσοχή, όσων πάσχουν από γλαύκωμα και καταρράκτη ταυτόχρονα και προχωρήσουν σε εγχείρηση για την τοποθέτηση ενδοφακού,  εφιστά ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςκαι επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & LaserΑθηνών κ .Βασίλης Κοζομπόλης.
 « Κι αυτό γιατί ηεπιλογή του τύπου του ενδοφακού που θα τοποθετηθεί σε αυτούς τους ασθενείς είναι ιδιαίτερα σημαντική» ανέφερε μιλώντας  πριν από λίγες ημέρες  στην Κωνσταντινούπολη  σε διεθνή ημερίδα για το γλαύκωμα με θέμα: «Νέες προσεγγίσεις σε παλαιά προβλήματα» ο καθηγητής κ Κοζομπόλης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Καθηγητή Οφθαλμολογίας οι ασθενείς αυτοί  αποτελούν πολύ ειδική κατηγορία και  πρέπει να τυχαίνουν ιδιαίτερης και προσεκτικής αντιμετώπισης . Και αυτό διότι παρουσιάζουν λειτουργικές και ανατομικές ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν τόσο την προεγχειρητική προετοιμασία τους όσο και την ειδική διεγχειρητική και μετεγχειρητική προσέγγιση που απαιτείται.
Ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι  το γλαύκωμα είναι χρόνια νόσος, που προοδευτικά εξελίσσεται και όποια βλάβη προκαλέσει δεν είναι αναστρέψιμη.
Αντίθετα ο καταρράκτης είναι αντιμετωπίσιμη χειρουργικά νόσος.
   ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ  ΘΕΡΑΠΕΙΑ  ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ – ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ  ΜΕ  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ  ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Η χειρουργική θεραπεία των δυο παθήσεων μπορεί να γίνει ταυτόχρονα. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επέμβαση για το καλύτερο δυνατό οπτικό αποτέλεσμα παίζουν τα χαρακτηριστικά του ενδοφακού που θα τοποθετηθεί.
Οι ενδοφακοί για τους  ασθενείς  με καταρράκτη έχουν συγκεκριμένα  χαρακτηριστικά ως προς τον σχεδιασμό, το υλικό κατασκευής τους (ακρυλικοί, σιλικόνης, PMMA) και τοποθετούνται σε συγκεκριμένη θέση στο μάτι.
 «Οι παράμετροι αυτοί έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους ασθενείς με υψηλή ενδοφθάλμια πίεση ή αυτούς που πάσχουν από γλαύκωμα ή από άλλα σύνδρομα όπως αυτό της ψευδοαποφολίδωσης» εξηγεί ο κ Κοζομπόλης και προσθέτει.
«Ο τρόπος επίσης με τον οποίο υπολογίζεται η ισχύς του ενδοφακού είναι πολύ σημαντικός αλλά και αρκετά περίπλοκος αφού πρέπει να χρησιμοποιηθεί η σωστή φόρμουλα υπολογισμού του ενδοφακού για να έχουμε το σωστό οπτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι στους ασθενείς   με γλαύκωμα ή λειτουργία της «ευαισθησίας των αντιθεσέων» (contrast sensitivity) είναι μειωμένη. Αν λοιπόν τοποθετηθεί είδος ενδοφακού που μειώνει περαιτέρω την παραπάνω λειτουργία, τότε ο ασθενής μας θα αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα»
                  Η  ΣΩΣΤΗ   ΕΠΙΛΟΓΗ   ΤΟΥ   ΦΑΚΟΥ
Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή οφθαλμολογίας η επιλογή του ενδοφακού πρέπει να στοχεύει ώστε ο ασθενής  με γλαύκωμα να αποφύγει την εμφάνιση θάμβους που οφείλεται σε αυξημένη «σφαιρική εκτροπή»  και να αποφύγει την εμφάνιση δευτερογενούς καταρράκτου, φλεγμονής κ.λ.π.
Σε ότι αφορά τους επονομαζόμενους πρεσβυωπικούς ενδοφακούς, σε γενικές γραμμές και εφόσον ο ασθενής  με γλαύκωμα δεν είναι απολύτως ελεγχόμενος και σταθερός, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με περίσκεψη αν όχι να αποφεύγονται τελείως.
Οι ακρυλικοί ενδοφακοί παρουσιάζουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε ότι αφορά στο υλικό κατασκευής.
Τέλος με περίσκεψη επίσης πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ενδοφακοί με επίστρωση για την συγκράτηση της υπεριώδους και μπλε ακτινοβολίας.
«Το επίπεδο της γλαυκωματικής βλάβης, τα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ματιού σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ενδοφακού είναι αυτά που θα οδηγήσουν τον οφθαλμίατρο στην καλύτερη επιλογή του ενδοφακού για τον κάθε γλαυκωματικό ή υπερτονικό ασθενή. Απαιτείται δηλαδή θεραπευτική λύση με απολύτως εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση για να έχουμε την βέλτιστη και υψηλής ποιότητας όραση» καταλήγει ο κ Κοζομπόλης.


http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 2.3Β


Λεπτομέρειες εφαρμογής ενεργοποίησης ρήτρας αναθεώρησης της Δράσης 2.3Β «Σύστημα Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας  ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 493/18.2.2016 έγγραφο του Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, η καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων  αποδέσμευσης βάση της ρήτρας αναθεώρησης ορισμένων εκ των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων του Μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013 με ανειλημμένες υποχρεώσεις στο ΠΑΑ 2014-2020, μεταξύ των οποίων και η Δράση 2.3 (Β) καθορίζεται η  31 Μαρτίου 2016.


Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Πλατεία Πίκπα, 58100 Γιαννιτσά, τηλ.2381352304).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ



«Διανομή ρόλων Κεντρικής Σκηνής-Αποκριάτικο πάρτυ»

Το Δ.Σ. του  Εδεσσαϊκού Θεάτρου, ευχαριστεί όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας για τις αναγνώσεις των έργων που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν από την Κεντρική Σκηνή στο προσεχές μέλλον. Πρόκειται για την ανατρεπτική κωμωδία «Φούστα-μπλούζα» των Μ.Ρέππα-Θ,Παπαθανασίου σε σκηνοθεσία Σωτήρη Δραγούμη, που θα παρουσιαστεί αρχές Μάη και το κλασικό αριστούργημα του Μολιέρου «Δον Ζουάν» σε σκηνοθεσία Χρήστου Τσαβέα, που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβρη. Οι υπεύθυνοι της επιμέλειας των δύο παραγωγών, ολοκλήρωσαν τις συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους , επέλεξαν τους συντελεστές των παραστάσεων και δρομολόγησαν τις πρόβες.

Παράλληλα, εντείνονται οι πρόβες της Παιδικής Σκηνής για το οικολογικό παραμύθι του Θοδωρή Παπαϊωάννου «Το ποτάμι που θύμωσε», έργο που θα παρουσιαστεί στα τέλη του Μάρτη για τους μαθητές και το θεατρόφιλο κοινό. Την επιμέλεια της παραγωγής ανέλαβε ο ίδιος ο συγγραφέας.

Την Τετάρτη 17/2/2016 στο Παρθεναγωγείο, μέλη του Εδεσσαϊκού Θεάτρου παραβρέθηκαν στην παρουσίαση των βιβλίων "Δυτικά του Αλιάκμονα" και "Σχεδία μνήμης" του συγγραφέα Αλέκου Χατζηκώστα. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος Βιβλιόφιλων Έδεσσας, αποσπάσματα ανέγνωσε η Γ.Γραμματέας  του Δ.Σ. κα Λίζα Ξενίδου. Την  Κυριακή 21/2/2016  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας, μέλη του Δ.Σ. εκπροσώπησαν το Εδεσσαϊκό  Θέατρο στη μουσική συναυλία που διοργανώθηκε από το Ωδείο Έδεσσας και το ίδιο βράδυ στα πλαίσια της Θεατρικής βραδιάς, προβλήθηκε το έργο «Δάφνες και πικροδάφνες» των Δ.Κεχαίδη-Ε.Χαβιαρά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σαλαμάνη, που παρουσιάστηκε από την Κεντρική Σκηνή του Εδεσσαϊκού Θεάτρου το 2007. Η επόμενη Κυριακή 28/2/2016 είναι αφιερωμένη στο Εφηβικό Εργαστήρι και θα προβληθεί το έργο «Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου, που παρουσιάστηκε το 2005 σε σκηνοθεσία Ηρώς Γεωργίου.

Αποκριάτικο πάρτι με θέμα  «η Ρεμπέτικη Ελλάς»,  διοργανώνει η Τεχνική Ομάδα του Εδεσσαϊκού Θεάτρου.Live μουσική, θεατρικά δρώμενα και πολλές εκπλήξεις, καλείστε να μοιραστείτε μαζί μας και να διασκεδάσετε, στην αποθήκη του συλλόγου (έναντι Lidl) το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 και ώρα 8 το βράδυ. Προαιρετική αμφίεση ανάλογου ύφους. Ευπρόσδεκτα  εδέσματα.

Το Εδεσσαϊκό Θέατρο θα συμμετέχει στην αποκριάτικη παρέλαση με θέμα «Κωμωδία & Δράμα: οι δύο όψεις του Θεάτρου». Όσοι ενδιαφέρεστε να έρθετε στην παρέα μας, επικοινωνήστε στο τηλ.6938363911 για πληροφορίες.
















ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΟΥ ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΤΙΣ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ


       Συνάδελφοι αγρότες-κτηνοτρόφοι
        Κλείνουμε ήδη πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα. Στο δρόμο του αγώνα μας έβγαλαν τα μέτρα που πάρθηκαν το καλοκαίρι, ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, με την ψήφο των 222 βουλευτών στη βουλή και που προστέθηκαν στα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, καθώς και τα σχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που παρέδωσε η κυβέρνηση για έγκριση στους εταίρους της ΕΕ και του ΔΝΤ. 
         Με τα μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και εφαρμόζονται από τότε, ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια ανέβηκε από το 13% στο 23%, καταργείται σταδιακά η επιστροφή φόρου πετρελαίου και μπήκε φόρος 23 λεπτών το κιλό στο κρασί. Έτσι αυξάνεται και όλο το κόστος παραγωγής, που, ήδη, είναι πολύ υψηλό, λόγω της μεγάλης ακρίβειας στα αγροτικά μέσα και εφόδια που έχουν επιβάλλει οι εμποροβιομήχανοι, αλλά και το κράτος σε ό,τι αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα, το αρδευτικό νερό. 
         Επίσης, σε εφαρμογή έχουν μπει και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ της ΕΕ 2015-2020, για νέες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που ήδη κόπηκαν κατά 23% και μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν μέχρι και 60%. Με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, υπερδιπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, χωρίς μάλιστα να αυξάνονται -αντίθετα μπορεί και να μειωθούν- οι εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις. 
          Με τα κυβερνητικά σχέδια για το Φορολογικό, παραμένει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και αυξάνεται, σταδιακά, ο συντελεστής φορολόγησης από 13% σε 26%, ενώ η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος από 27,5% που την είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, πήγε ήδη στο 55% και από το 2017 θα πάει στο 100%. Ταυτόχρονα ισχύει και η φορολόγηση με βάση τα λεγόμενα "τεκμήρια διαβίωσης" που σημαίνει ότι ένας αγρότης που έχει στην ιδιοκτησία του ένα μικρό σπίτι κι ένα μικρό αυτοκίνητο θα φορολογείται, και μάλιστα βαριά, ακόμα κι αν δεν έχει το παραμικρό εισόδημα. 
         Αν τα κυβερνητικά σχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό έρθουν στη Βουλή και γίνουν νόμοι του κράτους, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε κοντά στο 80% του εισοδήματος για σύνταξη - πρόνοια και φόρους

          Προχωρήσαμε σε νέα Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων την προηγούμενη Κυριακή 21 Φλεβάρη στη Νίκαια, όπου επιβεβαιώθηκε η συσπείρωση πάνω από 68 μπλόκων και η συμφωνία πάνω στα 5 βασικά αιτήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που είχαμε καταλήξει από τις 7 Φλεβάρη και ζητάμε από την κυβέρνηση απαντήσεις την Τρίτη 23 Φλεβάρη σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 
          Μετά τη συνάντηση και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρουμε, θα αποφασίσουμε και την παραπέρα στάση μας.

         Υπενθυμίζουμε ότι τα πέντε αιτήματα, που θέτει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, είναι τα εξής:
1.  Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
2.  Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο, ατομικό, 


αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ν' αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.
3.  Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5.  Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για τη φορολογία στο τσίπουρο.

            Με τον δικό μας πολυήμερο και σκληρό αγώνα και, βεβαίως, με τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είχαμε, ήδη την πρώτη επιτυχία. Η κυβέρνηση, αν και το είχε προγραμματίσει, δεν τόλμησε, μέχρι τα τώρα να φέρει για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, ενώ πήγε πίσω και το Φορολογικό. Κι έχουμε προειδοποιήσει ότι όποτε κι αν τολμήσει να τα φέρει θα μας ξαναβρεί μπροστά της. Με την πολύ πετυχημένη οργάνωση του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου στις 12 και 13 Φλεβάρη στην Αθήνα, ( με την δυναμική παρουσία και του Μπλόκου Γυψοχωρίου - Τριφυλλίου από τη  Πέλλα ) αποδείξαμε ότι έχουμε την ικανότητα να κορυφώνουμε τον αγώνα, εναλλάσσοντας τις μορφές πάλης, ώστε να απαντάμε στις κάθε φορά μεθοδεύσεις και κινήσεις της κυβέρνησης. Η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων σ' αυτό το συλλαλητήριο, έδειξε ότι ο λαϊκός κόσμος, όχι μόνο αναγνωρίζει το δίκιο των αιτημάτων μας, αλλά είναι έτοιμος και να συμπαραταχθεί μαζί μας στον αγώνα. Κι αυτή η λαϊκή συμπαράταξη, δίνει πολλαπλάσια δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική νίκης στην πάλη μας.
           Στήσαμε τα αγωνιστικά μας Μπλόκα σε όλη τη χώρα ενάντια σ' αυτά τα μέτρα και τα σχέδια της κυβέρνησης, διεκδικώντας συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Και όχι για να πετύχουμε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ένα διάλογο με την κυβέρνηση, όπου... θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας και... θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για το πώς και πότε θα εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια που μας εξοντώνουν.        
        Γι' αυτό εξαρχής είπαμε και ξεκαθαρίσαμε ότι για να πάμε σε συνάντηση με την κυβέρνηση θα πρέπει ν' αποσύρει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό και να πάρει πίσω τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης και, φυσικά, να δεχτεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματα μας, με τα οποία, το κάτω της γραφής, δε ζητάμε να μας δώσει, αλλά να μη μας πάρει κι άλλα. Σε πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό, φροντίσαμε να ενημερώσουμε την κυβέρνηση, πολλές φορές και με διάφορους τρόπους, για το πλαίσιο των αιτημάτων μας. Άρα η κυβέρνηση, γνωρίζει καλά, από καιρό, τι ζητάμε, δεν περιμένει να γίνει τώρα συνάντηση για να μάθει τα αιτήματα μας και να μας απαντήσει. Εμείς δεν έχουμε ποτέ την αυταπάτη ότι μπορεί να κερδίσεις κάτι χωρίς αγώνα...
       Συνεχίζουμε τον αγώνα. Με τα μπλόκα και με τις άλλες μορφές πάλης. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι κίνημα αγωνιστικής διεκδίκησης και θα συνεχίσει να παλεύει στους δρόμους, να επαγρυπνεί και να δώσει απάντηση όποτε έλθουν τα μέτρα στη Βουλή.
        Θα γίνεται πιο δυνατό όσο θα δυναμώνει η δράση των αγροτικών συλλόγων στα χωριά και θα δημιουργούνται νέοι αγροτικοί σύλλογοι εκεί που δεν υπάρχουν. Όσο δηλαδή θα γίνεται πράξη ο στόχος για μαζικοποίηση και ισχυροποίηση του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.
        Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας θα είναι μακρύς και δύσκολος και χρειάζεται να έχουμε επιμονή, υπομονή και αντοχή. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι με "μια τουφεκιά" όσο δυνατή κι αν είναι, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε όλα για τα οποία παλεύουμε. Χρειάζεται αγώνας συνεχής και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον κάνουμε....

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ
ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη «στήριξη του αγροτικού κόσμου», αποτελούν ελιγμό κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος. Είναι μέτρα που δε δίνουν διέξοδο στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Αρμόδιο να απαντήσει σε ένα προς ένα τα μέτρα είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζει τις ανάγκες όχι των εύπορων, αλλά των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων των αγροτών.
Ως σύνολο κινούνται στην αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία είναι αποφασισμένη να καταργήσει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων. Αυτό που «αλλάζει» είναι η διάρκεια της μεταβατικότητας, κατά δυο χρόνια, για την πλήρη εφαρμογή των ήδη γνωστών κυβερνητικών στόχων.
Η φορολογική ελάφρυνση, στην οποία αναφέρθηκε, δεν έχει αντίκρισμα, αν το αφορολόγητο ποσό είναι κάτω από τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία και διατηρούνται. Μέτρα, όπως το «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της  μικρομεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση γης, παραγωγής και εμπορίας στις πιο μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις. 
Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο ή μειωμένη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα μέτρα που προταθήκαν, όπως η θέσπιση της κάρτας του αγρότη, οι συνεταιριστικές μορφές, είναι μέτρα που επιδιώκονται και εξυπηρετούν το τραπεζικό κεφαλαίο.   
Τα ασαφή και χιλιοειπωμένα μέτρα, όπως προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, προώθηση εξαγωγών, αειφορική διαχείριση της αλιείας κλπ., είναι διακηρυγμένοι στόχοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που υλοποιούσαν, όπως και η σημερινή,  τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και την ΚΑΠ.
Με τις ίδιες αοριστολογίες, για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εννοούν την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα  χέρια λίγων μονοπωλιακών ομίλων, στην οποία δε θα έχουν θέση οι φτωχοί αγρότες.
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαπατήσει το λαό, ισχυριζόμενος ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για την έξοδο από την κρίση προς όφελός του. Κρύβει ότι και στην καπιταλιστική κρίση υπάρχει πλούτος, υψηλά εισοδήματα, κερδοφορία, ενώ όλα τα αντιλαϊκά μέτρα παραμένουν στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να απορρίψουν τις ψευτοβελτιώσεις της, γιατί είναι σε βάρος τους. Να οργανώσουν την πάλη τους και την κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, βαδίζοντας στο δρόμο της διαμόρφωσης της λαϊκής συμμαχίας, της ρήξης και της ανατροπής, για την κοινωνία που ο μόχθος του αγροτοπαραγωγού δε θα συνθλίβεται από τα μονοπώλια και το κράτος τους.


ΑΘΗΝΑ 22/2/2016                                               ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...