Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Καπνίζεις;


Ρωτάει μια ξανθιά την άλλη:

Συνάντηση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αηδονά με τους Δημάρχους της Π.Ε. Πέλλας στο Διοικητήριο


Συνάντηση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αηδονά με τους Δημάρχους της Π.Ε. Πέλλας στο Διοικητήριο


Συνάντηση σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο στην Έδεσσα, με πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αηδονά η οποία υποδέχθηκε στο γραφείο της τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν Περιφερειακοί Σύμβουλοι καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Πέλλας.

«Η σημερινή μας συνάντηση είναι, εκτός από μία προσπάθεια καλύτερης γνωριμίας στο πλαίσιο των κανόνων εθιμοτυπίας, μια ουσιαστική συζήτηση, ώστε, να ακούσουμε και να καταγράψουμε τα κυρίαρχα προβλήματα που έχει ο κάθε Δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Όπως είχε τονιστεί εξαρχής και μετά από προτροπή και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, θέλουμε να συζητήσουμε τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες κάθε Δήμου και να φανούμε αρωγοί ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Δήμαρχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αηδονά, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζει κάθε Δήμος αλλά και σε αυτά που αποτελούν προτεραιότητες των Δημάρχων στο πλαίσιο της καθημερινότητας και του αναπτυξιακού προγραμματισμού. Ειδικότερα, ζητήματα πολιτικής προστασίας και περιβαλλοντικά, η εκκίνηση του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020 και η απορρόφηση κονδυλίων για αναπτυξιακούς σκοπούς καθώς και η συντήρηση του οδικού επαρχιακού και εθνικού δικτύου (διαγράμμιση, ηλεκτροφωτισμός, κοπή χόρτων κλπ) αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυριάρχησαν στη συζήτηση από την πλευρά των Δημάρχων. Ξεχωριστή μνεία έγινε για την τουριστική προβολή της Π.Ε Πέλλας η οποία χρήζει ακόμη εντονότερης στοχευμένης προσπάθειας για να αναδειχθούν τα πολλά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος που έχει να προσφέρει η Πέλλα στους επισκέπτες της.

Οι κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι επεσήμαναν ότι το έργο που έχει επιτελέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι ορατό και σημαντικό. Εντούτοις, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, σε συνεργασία με τους Δήμους και όλους τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς φορείς, ώστε το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής να είναι θετικό και προς την κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών της Πέλλας.

Στη συνέχεια η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κ. Αηδονά τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τους Δημάρχους σε κάθε Δήμο ξεχωριστά όπου και θα παραλάβει καταγεγραμμένα τα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και τις προτάσεις τους ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

«Η συνεργασία μας με τους Δημάρχους και τους Περιφερειακούς Συμβούλους θα ενταθεί το επόμενο διάστημα για τη δρομολόγηση βασικών προβλημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Πολλά από τα θέματα που τέθηκαν στη σημερινή συζήτηση αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Π.Κ.Μ. Όμως, οι καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν και οι δυσλειτουργίες στην εξέλιξη και την πρόοδο κάποιων έργων οφείλονται και σε γραφειοκρατικούς λόγους, όπως, επίσης, στην ελλιπή χρηματοδότηση. Σε συνεργασία και συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, τους φορείς της Πέλλας και τις υπηρεσίες μας συνεχίζουμε τον προγραμματισμό μας για πιο γρήγορα αποτελέσματα προς το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής» υπογράμμισε η κ. Αηδονά.


Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Σκύδρας Μαρία Γιακαμόζη ως εκπρόσωπος της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου, οι κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λάκης Βασιλειάδης, Πέτρος Ζέρζης και Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, η Διευθύντρια Διοικητικού – Οικονομικού Κική Κυριακοπούλου, ο Αν. Διευθυντής Τεχνικών Έργων Αθανάσιος Σταυρίδης και ο Ειδικός Σύμβουλος Γιάννης Τσίκος.  




Επιτυχία...


Τι πλάσματα και εμείς οι άνθρωποι...

Γεννιόμαστε, κλαίμε, γελάμε και πάλευουμε αδιάκοπα.
Νιώθουμε δε σημαντικοί, αν αποκτήσουμε αγοραστική δύναμη, οικονομική ευρωστία, ‘’για δες τα κατάφερε, οδηγεί το τάδε αμάξι, κρατάει την τάδε τσάντα, μπράβο του/της’’. 
Λίγο πολύ, όλοι έχουμε τύχει ακροατές τέτοιων συζητήσεων στην καθημερινότητα μας, αλλά δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: τι κατάφερε; Γιατί να εναποθέτουμε τόση αξία στα υλικά αγαθά; Γιατί η αποκτισή τους να έχει γίνει συνώνυμο με τη επιτυχία;
Σίγουρα τα χρήματα παίζουν σημαντικό,εώς και καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και κατα συνέπεια στην ευτυχία μας. Αναμφισβήτητα, είναι απαραίτητονα είσαι κύριος του εαυτού σου, να πατάς στα πόδια σουκαι να μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες σου.
Αλλά ποιές ανάγκες είναι αυτές; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ εάν είναι ολότελα δικιές σου ή στις πλάσαρε όμορφα η κοινωνία που καταιγιστικά σε βομβαρδίζει με τις τελευταιες τάσεις του πετυχημένου που ‘’τα κατάφερε;’’
Αυτός λοιπόν που τα κατάφερε δεν είναι μόδα, ήταν ο ίδιος πάντα. Επιτυχημένος είναι ο άνθρωπος που ξέρει να λογαριάζει τις ανάγκες του και να τις εκτιμάει. Ξέρει τι θέλει ο ίδιος και δεν μπερδεύεται με αυτό που θέλουν να του επιβάλλουν τα εφήμερα πρότυπα. Είναι αυτός που προσέχει το ‘’είναι΄΄του περισσότερο απο το’’έχω’’ του.
Πετυχημένος είναι αυτός που όσο μεγαλώνει εξελίσσεται, πλουτίζει συναισθηματικά και γεμίζει εμπειρίες, είναι εκείνος που δεν σταματάει να γνωρίζει τον ίδιο του τον εαυτό,ενώ ταυτόχρονα δεν παύει να μαθαίνει τον κόσμο γύρω του.
Είναι αυτός που περιτριγυρίζεται απο αγαπημένους φίλους αλλάόταν είναι μόνος του δεν νιώθει μοναξιά. Είναι αυτός που δεν έχει εξαρτήσεις, που είναι ευγενικός ακόμα και στην γεμάτη βία κοινωνία μας, είναι αυτός που πιστεύει στον εαυτό του και στις ιδέες του και παραμένει πεισματικά ρομαντικός και ας έχει αντικρύσει την άσχημη πλευρά του κόσμου.
Πετυχημένος είναι αυτός που καταφέρνει να ζει ακλόνητος και ταυτόχρονα τόσο βαθιά ευαισθητοποιημένος, γιατί το βλέμμα του είναι τόσο αγνό όσο και η ψυχή του. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, δεν θα αφήσει τον αναξιοπαθή χωρίς να τον νοιαστεί. Η εικόνα αυτού που υποφέρει, δεν θα τον αφήσει αδιάφορο, είτε είναι σκύλος, είτε γάτα, είτε άνθρωπος.Τα πλάσματα στα μάτια του έχουν την ίδια αξία.
Ο Μίλαν Κούντερα, στο βιβλίο του ‘’Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα Του Είναι’’  γράφει: ‘’Η βαρύτητα, η ανάγκη και η αξία είναι τρειςέννοιεςστενά και βαθιά  ενωμένες: δενείναι βαρύ παρά αυτό πουείναι αναγκαίο , δενέχει αξία παράμόνονό,τι βαραίνει.’’
Ωστόσο, η ζωή μας  είναι  μικρή και ίσως και η ελαφρότητα να είναι  απαραίτητη για να ανακουφίουμε το βάρος της ψυχής μας, αλλά προς Θεού, μη νιώσουμε επιτυχημένοι γιατί βγάλαμε περισσότερα απο κάποιον άλλον, ας επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες μας.

Γράφει η Στέλλα Καραμανλή





Το 2ο Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Δήμου Αλμωπίας


2ο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
«ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ»

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) ξεκινά τις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις της εορταστικής περιόδου. Μετά την περσινή επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, φέτος θα ζήσουμε στιγμές χαράς μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα.

Στόχος είναι και φέτος να πραγματοποιηθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των συλλόγων και των άλλων τοπικών φορέων, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα συμμετοχής και συνεργασίας. Με φιλανθρωπικό χαρακτήρα που να αρμόζει στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Το 2ο Χριστουγεννιάτικο Χωριό πραγματοποιείται σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού». Με την ενεργό συμμετοχή μας, θα γίνουμε όλοι εμείς ο Αη Βασίλης για παιδάκια που έχουν ανάγκη από αγάπη.

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μετά από κάλεσμα του Δήμου Αλμωπίας προς τους τοπικούς Συλλόγους και φορείς. Εκεί δόθηκε το μήνυμα της εκκίνησης της φετινής διοργάνωσης που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις και να χαρίσει πολλά χαμόγελα. Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης έκανε γνωστό ότι μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση, φέτος έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες που διασφαλίζουν την πλήρη νομιμότητα της λειτουργίας του 2ου Χριστουγεννιάτικου Χωριού, ενώ παράλληλα οι δράσεις θα είναι πολλές περισσότερες. Η διάρκεια θα είναι από τις 17 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2017.
 Ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Κώστας Ζαχαριάδης από την πλευρά του κάλεσε όλο τον κόσμο να συμμετέχει σε αυτό το μαγικό Χριστουγεννιάτικο ταξίδι.
Για άλλη μια χρονιά, η ψυχή της διοργάνωσης θα είναι οι εθελοντές που θα πλαισιώσουν την προσπάθεια και θα στείλουν το δικό τους μήνυμα. Επειδή τα Χριστούγεννα είναι αγάπη, ελάτε να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα και να ζήσουμε αξέχαστες.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο στα τηλ. 2384350283 και 6985172004.

Πώς βλέπουν τα παιδιά τη δημοκρατία και τη δικτατορία;


Αληθινές και απολαυστικές οι απαντήσεις των παιδιών μιας τάξης νηπιαγωγείου στις ερωτήσεις: 

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; 
2. ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ;




… γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα

Κάποτε θα ΄ρθουν
«Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν, σ’ αγαπούν
και πως σε θένε
Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε
Κάποτε θα ‘ρθουν γνωστικοί,
λογάδες και γραμματικοί
για να σε πείσουν
Εχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί,
θα σε πουλήσουν
Και όταν θα ‘ρθουν οι καιροί
που θα ‘χει σβήσει το κερί
στην καταιγίδα
Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα».
*
γράφτηκε από τον Λ. Παπαδόπουλο!
μελοποιήθηκε από τον Μ. Θεοδωράκη!


το ερμήνευσε ο Π. Σιδηρόπουλος!






ΠΗΓΗ...http://dramania.gr

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΕΞΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ


ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΕΞΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ

Μέσα σε ένα οικογενειακό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των υπαλλήλων του Δήμου Αλμωπίας που μονιμοποιήθηκαν, παρουσία του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, μετά από πολλά χρόνια αβεβαιότητας, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι εξασφάλισαν τις θέσεις εργασίας τους και με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουν να συνδράμουν το έργο του εργοταξίου του Δήμου. Παράλληλα, τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία.

Οι εργαζόμενοι ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη μέχρι τώρα συνεργασία και δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με τον ίδιο ζήλο. Και από τις δύο πλευρές, τονίστηκε ότι η άψογη συνεργασία θα συνεχιστεί, με κοινό στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον τόπο μας.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΟΡΜΑΣ


Αριδαία, 16/11/2016

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΟΡΜΑΣ

Το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Όρμας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Χρήστο Γεωργίου. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του χωριού κ. Χρήστος Μήνου.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με σκοπό να συζητηθούν διάφορα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του σχολείου. Οι γονείς ευχαρίστησαν αρχικά τον Δήμαρχο που αποδέχτηκε την πρόσκλησή τους και αναφέρθηκαν σε μια σειρά παρεμβάσεων που θα συμβάλουν περαιτέρω στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
Το Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε έναν φιλικό και καλαίσθητο χώρο, ωστόσο όπως επισημάνθηκε υπάρχει πρόβλημα με την υγρασία. Με στόχο την επίλυση αυτού του προβλήματος, θα υπάρξει μέριμνα το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στη στέγη.
Το Δημοτικό Σχολείο δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα λειτουργικά προβλήματα, ωστόσο οι γονείς επισήμαναν ότι καλό θα είναι να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ελαιοχρωματισμού και επισκευής της περίφραξης. Επίσης, υπήρξε δέσμευση από τον κ. Γεωργίου ότι τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί μαζί με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τον Διευθυντή του σχολείου, ώστε να διευθετηθούν κάποια θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία και συνεργασία.





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...