Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ - ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΠΗΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Η Π.Ε. Πέλλας στέκεται αλληλέγγυα στους ηλικιωμένους και στα ΑμεΑ
Ικανοποίηση Αντιπεριφερειάρχη Θ. Θεοδωρίδη για την εξυπηρέτηση όλων των συμπολιτών μας που αιτήθηκαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Κατασκηνώσεις-Λουτροθεραπεία-Πηλοθεραπεία»


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα «Κατασκηνώσεις – Λουτροθεραπεία – Πηλοθεραπεία για ηλικιωμένα άτομα και ΑμεΑ έτους 2014».  Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και υλοποιήθηκε από τις Περιφέρειες της χώρας και, συγκεκριμένα, από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, για το έτος 2014, συμμετείχαν στο πρόγραμμα 105 συμπολίτες μας, ενώ, το 2013 επωφελήθηκε λιγότερο από το 1/3 αυτού του αριθμού, 32 άτομα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε διαμονή επτά ημερών και λουτροθεραπείες  στα Λουτρά Λουτρακίου Δήμου Αλμωπίας στην Π.Ε. Πέλλας, στα Λουτρά Σιδηροκάστρου στην Π.Ε. Σερρών και στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας «Μέγας Αλέξανδρος» στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα πολύ καλά αποτελέσματα του προγράμματος ΄΄Κατασκηνώσεις-Λουτροθεραπεία-Πηλοθεραπεία για ηλικιωμένους και ΑμεΑ΄΄ που υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Πέλλας το τρέχον έτος. Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο το οποίο αποδεικνύει τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό της Π.Ε. Πέλλας και της Π.Κ.Μ. είναι ότι φέτος, ο αριθμός των συμπολιτών μας που αιτήθηκαν, συμμετείχαν και επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα υπερτριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2013. Η προσπάθειά μας για κοινωνική αλληλεγγύη αποδίδει καρπούς την δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι μας. Θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας για την άριστη συνεργασία που έχουμε σε δράσεις που έχουν ως επίκεντρο την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων της Π.Ε. Πέλλας. διαβεβαιώνοντας ότι οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν με σκοπό την βοήθεια των πολιτών της Πέλλας που έχουν ανάγκη».

ΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ "ALPHA" TV



Εκεί που σμίγουν τα κρυστάλλινα παγωμένα νερά του Καϊμάκτσαλαν με αυτά των θερμών ιαματικών πηγών του Πόζαρ, Το χωριό του Λουτρακίου Αλμωπίας, επέλεξε η νέα εκπομπή του ALPHA "Επιστροφή στο Χωριό" , μετά από πρόσκληση των φορέων και των κατοίκων , για να πραγματοποιήσει τα γυρίσματα της.

Το Λουτράκι με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του, την πλούσια πολιτιστική του παράδοση και συμβολή, καθώς και τα μοναδικά για τις ιδιότητες τους ιαματικά Λουτρά Πόζαρ ,θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων που θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου.

Η εκπομπή ξεκίνησε τη προβολή της στα μέσα Οκτωβρίου στον τηλεοπτικό σταθμό του ALPHA με παρουσιάστρια την Ευτυχία Φράγκου και απολαμβάνει ήδη υψηλά ποσοστά τηλεθέασης σε όλη την Ελλάδα.

Οι σύλλογοι του χωριού ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για την προβολή του τόπου τόσο σε τουριστικό επίπεδο όσο και πολιτιστικό, καλούν όλους τους κατοίκους της Αλμωπίας να παρευρεθούν την Κυριακή 09 Νοεμβρίου και ώρα 11:00π.μ στη πλατεία του χωριού (Απέναντι από τον Ιερό Ναό) στο μέρος των γυρισμάτων, όπου, θα παρουσιαστούν τοπικά εδέσματα και προσωπικότητες της περιοχής καθώς και παραδοσιακοί Μακεδονικοί χοροί , από τα χορευτικά τμήματα.

Στη σπάνια αυτή ευκαιρία προβολής της περιοχής θα πραγματοποιηθούν επίσης γυρίσματα που αφορούν την ιστορία της Αλμωπίας σε τοποθεσίες όπως: Ντόμπρο Πόλε, Κάστρο της Χρυσής, Γέφυρα Μ. Αλεξάνδρου , κ.α .

Περισσότερα ΕΔΩ

ΠΑΝΖΟΥΡΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 17ΕΚ. ΤΟΥ ΤΖΟΚΕΡ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Πανζουρλισμός για τα 17 εκατ. ευρώ του Τζόκερ -Ο μεγαλύτερος υπερτυχερός στην ιστορία και άλλα στατιστικά [εικόνες]

Κορύφωση του πανζουρλισμού στα πρακτορεία αναμένεται σήμερα, ημέρα της μεγάλης κλήρωσης των 17 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ.
Μετά από 15 συνεχόμενα τζακ ποτ, όλοι σήμερα ελπίζουν ότι το αστρονομικό ποσό των 17 εκατ. ευρώ θα βρει έναν ή περισσότερους κατόχους. Τα 17 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη κατηγορία του παιχνιδιού αποτελούν δέλεαρ για μικρούς και μεγάλους να δοκιμάσουν την τύχη τους για το μεγάλο έπαθλο και έτσι σήμερα αναμένεται κορύφωση της κίνησης στα πρακτορεία.


Για την ιστορία, το μεγαλύτερο ποσό που έχει μοιράσει ποτέ το Τζόκερ ήταν τον Απρίλιο του 2010, όταν και είχαν κληρωθεί 19,2 εκατομμύρια ευρώ. Τότε τα χρήματα είχαν μοιραστεί τρεις υπερτυχεροί, τώρα οι τυχεροί... αναζητούνται.

Όπως θυμάται ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής, Γιώργος Πουλημάς, ο οποίος διατηρεί πρακτορείο στη Δάφνη, το μεγαλύτερο ποσό που έχει κερδίσει ένα μόνο άτομο σε κλήρωση του Τζόκερ ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ.
Ο σίγουρος τρόπος για να κερδίσει κανείς το Τζόκερ

Κι αν κάποιος θέλει και μπορεί να ποντάρει στα σίγουρα, να παίξει δηλαδή όλους τους αριθμούς - και τους 45 επάνω και τους 20 του τζόκερ - τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα του κοστίσει 12.217.590 ευρώ με τα προσδοκόμενα έσοδα - αν υποθέσουμε ότι θα είναι ο μόνος υπερτυχερός - να είναι της τάξης των 1.382.410 ευρώ καθώς από τα 17 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθεί ο φόρος της τάξης του 20%.
Οι αριθμοί με τη μεγαλύτερη εμφάνιση
Ο αριθμός 37 έχει εμφανιστεί από το 1997 έως σήμερα 231 φορές, κατέχοντας ένα... ιδιότυπο ρεκόρ. Οι άλλοι αριθμοί με συχνότερη εμφάνιση είναι: το 26 (221 φορές), το 34 ( 215 φορές), το 32 (213 φορές), το 18 (212) φορές, ενώ πιο... σπάνια πέφτει το 9 (173 φορές), το 20 (177 φορές), το 3 (177 φορές), το 44 (179 φορές) και το 33 (181 φορές).

Σε ό,τι αφορά τον μοναδικό αριθμό του Τζόκερ, το 6 έχει κληρωθεί τις περισσότερες φορές (104) και ακολουθούν το 16 (102 φορές), το 2 (95 φορές), το 1 (95 φορές) και το 3 (84 φορές). Πιο σπάνια πέφτει το 7 (76 φορές), το 20 (76 φορές), το 15 (78 φορές) και το 17 (78 φορές).


ΡΙΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟΨΕ ΠΑΟΚ, ΠΑΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ

Στα... δύσκολα απόψε Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης στο Γιουρόπα Λιγκ

Μετά την «μάχη» του Ολυμπιακού στο Τορίνο απέναντι στην Γιουβέντους την περασμένη Τρίτη, απόψε τρεις ελληνικές ομάδες παίρνουν την σκυτάλη στο Γιουρόπα Λιγκ.

Με έναν βαθμό στα τρία πρώτα παιχνίδια του 5ου ομίλου, τα περιθώρια πρόκρισης στους «32» έχουν στενέψει για τον Παναθηναϊκό. Όμως μια ΝΊΚΗ απόψε επί της Αϊντχόφεν στην κατάμεστη Λεωφόρο (20:00, Novasports 2) μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Οι «πράσινοι» θα πιάσουν τους Ολλανδούς στους τέσσερις βαθμούς υπερτερώντας παράλληλα σε ισοβαθμία, πιθανότατα θα ξεπεράσουν την Εστορίλ που έχει δύσκολο ματς στη Μόσχα και θα έχουν πολύ μεγάλη τύχη για να πάρουν την πρόκριση στην επόμενη φάση με τα κατάλληλα αποτελέσματα στις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Θετικό για τον Αναστασίου ότι θα παίξει με Μπεργκ και Σίλντενφελντ.

Την ίδια ώρα στην Τρίπολη θα διεξαχθεί το πιο ιστορικό ματς για την πόλη. Τεράστια σημασία έχει για τον Αστέρα Τρίπολης η αναμέτρηση με την Τότεναμ στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων (20:00, Novasports 1). Ολόκληρη η Τρίπολη έχει φορέσει τα καλά της, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου που φιλοξενείται μία ομάδα τέτοιου μεγέθους στην Αρκαδία και οι παίκτες του Στάικου Βεργέτη επιθυμούν να κάνουν άλλη μία υπέρβαση, γράφοντας με χρυσά γράμματα τα ονόματα τους στην ιστορία του συλλόγου και κάνοντας την Αρκαδία ξακουστή σε ολόκληρη την Ευρώπη για άλλη μία φορά. Ωστόσο, το έργο τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τη φετινή σεζόν τα «σπιρούνια» μετρούν μόλις μία ήττα τη φετινή σεζόν σε επτά εκτός έδρας αγώνες στη διοργάνωση, αλλά ο Αστέρας έχει δείξει ότι δεν καταλαβαίνει από δυσκολίες και θα παλέψει για το καλύτερο.

Τέλος, πιο αργά από όλους ο ΠΑΟΚ στην Ιταλία με απουσίες στοχεύει στο καλύτερο δυνατό αν και η καλή πορεία στην Σούπερ Λίγκα του... έχει πάρει τα μυαλά. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ο ΠΑΟΚ καλείται να πάρει αποτέλεσμα στην Ευρώπη, έχοντας παράλληλα το μυαλό του και στις υποχρεώσεις του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν αρκετά αγωνιστικά προβλήματα (χωρίς Μακ, Ρατς, Σκόνδρα, καθώς οι ποδοσφαιριστές είναι στα όριά τους από τα συνεχόμενα παιχνίδια (εξαιτίας του περιορισμένου ρόστερ). Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τον «Δικέφαλο του Βορρά», ο οποίος αντιμετωπίζει απόψε τη Φιορεντίνα εκτός έδρας για την 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων (22:05, ΑΝΤ1).



ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ANONYMOUS ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ



Διαδηλωτές φορώντας μάσκες του Γκάι Φωκς κατέβηκαν το βράδυ της Τετάρτης στους δρόμους του Λονδίνου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σύστημα, τον καπιταλισμό και την υποστήριξή τους στο κίνημα των χακτιβιστών «Anonymous», από τους οποίους έχει γίνει και το κάλεσμα. Στο πλευρό των διαδηλωτών στο Γουεστμίνστερ βρέθηκε και ο γνωστός Βρετανός κωμικός ηθοποιός Ράσελ Μπραντ.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση των κλομπ τους κατά των διαδηλωτών, ενώ πλαστικοί κώνοι και οδοφράγματα είχαν στηθεί κατά μήκος της πλατείας Τραφάλγκαρ την ώρα που οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης έπεφταν «βροχή». Από την πλευρά των διαδηλωτών, μερικών εκ των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνούσε τα 14 χρόνια, κλωτσούσαν βαν της αστυνομίας, σχημάτιζαν επαναστατικά γκράφιτι σε σταθμευμένα φορτηγάκια και πετούσαν τα οδοφράγματα, φωνάζοντας «μία είναι λύση, η επανάσταση» (one solution, revolution). Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Κοινοβούλιο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει και 15 προσαγωγές.

Η διαδήλωση με τους συμμετέχοντες να φορούν τις μάσκες του Γκάι Φωκς ξεκίνησε το 2011 με τον τότε αριθμό των συμμετεχόντων να μην ξεπερνά τους 50. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο αριθμός των ανθρώπων που ταυτίστηκαν και συντάχθηκαν με τους σύγχρονους Γκάι Φωκς μεγάλωσε εντυπωσιακά, με την διαδήλωση να μετονομάζεται από «OpVendetta» σε «Πορεία Χιλιάδων Μασκών» κι έπειτα σε «Πορεία Εκατομμυρίων Μασκών» (Million Mask March). Στη Βρετανία έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, γιατί την 5η Νοεμβρίου, οπότε και διοργανώνεται, είναι η επέτειος της «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας» που γιορτάζεται στη χώρα.Πρόκειται για την αποτυχημένη προσπάθεια του Γκάι Φωκς να ανατινάξει το Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου του 1605 και να οργανώσει τη «Συνωμοσία της Πυρίτιδας» σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α' και στα σκληρά μέτρα του προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς. Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες Γκάι Φωκς, που έγιναν σύμβολο κατατεθέν της παγκόσμιας αντίστασης μετά την ταινία του 2005, «V for Vendetta».





















ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Ο ΝΤΡΑΜΕΡ ΤΩΝ AC/DC ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Σάλος για τον ντράμερ των AC/DC, που κατηγορείται πως προσέλαβε εκτελεστή για να σκοτώσει δύο ανθρώπους [βίντεο & εικόνες]

Ο ντράμερ του συγκροτήματος AC/DC Φιλ Ραντ εμφανίστηκε σήμερα σε δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας κατηγορούμενος ότι προσέλαβε εκτελεστή για να δολοφονήσει δύο ανθρώπους τον Σεπτέμβριο.
Ο 60χρονος μουσικός κατηγορείται ακόμη για απειλή κατά της ζωής τρίτων και για κατοχή ναρκωτικών (κάνναβης και μεθαμφεταμίνης).
Ο Ραντ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και κλήθηκε να εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου στις 27 Νοεμβρίου.
Σε περίπτωση που καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως δέκα χρόνια.
Η αστυνομία συνέλαβε τον Ραντ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Φιλ Γουίτσκε, στη διάρκεια εφόδου στο σπίτι του στην πόλη Ταουράνγκα της Νέας Ζηλανδίας νωρίς σήμερα το πρωί, ύστερα από πληροφορία που έλαβε από κάποιον πολίτη.
Γεννημένος στην Αυστραλία, ο Ραντ εγκαταστάθηκε στην Ταουράνγκα το 1983, όταν εκδιώχθηκε από το συγκρότημα. Το 1994 έγινε και πάλι μέλος των AC/DC, αλλά παρέμεινε στη Νέα Ζηλανδία, όπου διατηρεί εστιατόριο.
Το 2010 καταδικάστηκε για κατοχή κάνναβης και του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο.
Οι AC/DC πρόκειται να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ έπειτα από πέντε χρόνια στις 2 Δεκεμβρίου.
Ο Φιλ Ραντ κατά την ακροαματική διαδικασία

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ: 5.000 ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΑΝ

Τίποτα δεν πάει χαμένο: Στη Θεσσαλονίκη θα δοθούν 5.000 δωρεάν γεύματα από προϊόντα που δεν ήταν... εμφανίσιμα και περίσσευαν

Οι κοινωνίες της αφθονίας των αγαθών οφείλουν να μάθουν να διαχειρίζονται την... αφθονία τους. Στη λογική τού «τίποτα δεν πάει χαμένο», χιλιάδες κιλά φρέσκων λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι... εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν καταλήγουν στις χωματερές, τη στιγμή που αρκετοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό.
Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται από τους αγρούς μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια επειδή δεν καλύπτει τα αισθητικά κριτήρια της αγοράς, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.
Όπως αναφέρει το makthes, αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο αναγκάζονται να "θυσιάσουν" χιλιάδες τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.
Απέναντι σε αυτήν τη... ρατσιστική και σπάταλη καταναλωτική συμπεριφορά, το Feeding the 5.000 -μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων- προσφέρει την Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα στoν Λευκό Πύργο ένα λαχταριστό δωρεάν γεύμα για 5.000 πολίτες, φτιαγμένο με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που δεν επρόκειτο να καταναλωθούν, επειδή δεν έφτασαν ποτέ στην αγορά, είτε λόγω εμφάνισης είτε λόγω περισσεύματος.
Αυτή η εκδήλωση, με το τόσο έντονο κοινωνικό μήνυμα, συνδιοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback και τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, σε συνεργασία με την Ανατολική ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το "Μπορούμε", το WWF Ελλάς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Συμβούλιο και την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Η εκδήλωση θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα από τους πολίτες προς τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς ότι η σπατάλη τροφίμων, ειδικά σε μια περίοδο όπου μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας βρίσκεται σε διατροφική ανασφάλεια, είναι ανεπίτρεπτη», επισημαίνει η Νίκη  Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης Feedback.
Παρόμοιες ενέργειες από την Feedback έχουν γίνει με επιτυχία στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Νέα Υόρκη, το Όκλαντ, το Ναϊρόμπι και τη Βαρσοβία. Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί, επίσης, μέρος του EU FUSIONS, ενός τετραετούς προγράμματος κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, έναν εκ των συνιδρυτών του "Μπορούμε" -οργάνωσης που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα- ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος δείχνει έμπρακτα και σε ικανοποιητικό βαθμό την αλληλεγγύη του: «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με πλήθος εστιατορίων, σουπερμάρκετ, εστιατορίων, αρτοποιείων που προσφέρουν μέρος ή το περίσσευμα των προϊόντων τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Σε αυτήν τη δύσκολη για τη χώρα εποχή δεν πρέπει να καταλήγει στα σκουπίδια ούτε μία μερίδα φαγητό".ΜΕ-ΝΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ».
Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με κύρια συστατικά λαχανικά και φρούτα όπως στραβά καρότα και κολοκυθάκια, και ασυνήθιστου σχήματος πατάτες. Για την παρασκευή θα χρησιμοποιηθεί περίπου 1 τόνος φρέσκων προϊόντων που προέρχονται από χωράφια αγροτών - εθελοντών του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ πάνω από 150 εθελοντές θα λάβουν μέρος στην προετοιμασία της εκδήλωσης.
Όση ποσότητα τροφίμων δεν χρησιμοποιηθεί για την εκδήλωση, θα διατεθεί σε κοινωφελή ιδρύματα μέσω της αστικής μη κερδοσκοπική εταιρείας "Μπορούμε".

INTERSTELLAR: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ

 INTERSTELLAR: Το κινηματογραφικό αριστούργημα του Κρίστοφερ Νόλαν [τρέιλερ]

Σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί, και η τροφή γίνεται όλο και πιο σπάνιο αγαθό, ένα ταξίδι πέρα από το γαλαξία είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στην ανθρωπότητα.

Το INTERSTELLAR εξιστορεί τις περιπέτειες μιας ομάδας εξερευνητών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την πιο σημαντική και ηρωική αποστολή στην ανθρώπινη ιστορία: να ταξιδέψουν, μέσω μιας πύλης στο χρόνο, πέρα από τους φυσικούς περιορισμούς, για να ανακαλύψουν αν η ανθρωπότητα έχει μέλλον ανάμεσα στα αστέρια.

Στην ομάδα των εξερευνητών, το ρόλο του πιλότου αναλαμβάνει ο βραβευμένος με Όσκαρ Μάθιου ΜακΚόναχι, ο οποίος συνειδητοποιεί πως η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που ξεπερνάει το χρόνο και το χώρο, όταν αφήνει πίσω τα δύο του παιδιά για να ηγηθεί της αποστολής διάσωσης της ανθρωπότητας. Μαζί του, η βραβευμένη με Όσκαρ Αν Χάθαγουεϊ (ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ, Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΟΡΟΥΣΕ PRADA), η υποψήφια για Όσκαρ Τζέσικα Τσαστέιν (ZERO DARK THIRTY), ο βραβευμένος με Όσκαρ Μάικλ Κέιν (Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ, BATMAN BEGINS). Συμμετέχουν ακόμα, η βραβευμένη με Όσκαρ Έλεν Μπέρστιν (ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ, Ο ΕΞΟΡΚΙΣΤΗΣ), ο Κέισι Άφλεκ (Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ) και ο Γουες Μπέντλεϊ (AMERICAN BEAUTY).

Το νέο κινηματογραφικό αριστούργημα του Κρίστοφερ Νόλαν (Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΙΠΠΟΤΗ, INCEPTION), βασίζεται στις επιστημονικές θεωρίες του παγκοσμίως γνωστού φυσικού, Κιπ Θορν, ο οποίος είναι και συμπαραγωγός της ταινίας. Γυρισμένο μόνο σε φιλμ, το πολυαναμενόμενο INTERSTELLAR αποτελεί μια συναρπαστική ιστορία του διαχρονικού αγώνα του ανθρώπου να κατανοήσει τη θέση του στο σύμπαν. Η μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ Χανς Ζίμερ (THE LION KING, Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΙΠΠΟΤΗ, INCEPTION) δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα σε ένα αγωνιώδες ταξίδι στο σύμπαν.




ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ "ΣΑΡΩΝΟΥΝ" ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ

Αμφίπολη: Τοπογράφοι «σαρώνουν» τον τύμβο για να βρουν νέους τάφους

Στο επόμενο βήμα, αυτό της τρισδιάστατης απεικόνισης του τύμβου Καστά, πέρασαν οι εργασίες στην Αμφίπολη, αφού από χθες έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή η ομάδα του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης.
Οπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», χθες  έγιναν οι πρώτες δοκιμές από την ομάδα του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι εργασίες της θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
Στόχος της αξονικής να διαπιστωθεί αν ο τύμβος κρύβει τάφους 

Η «αξονική» του τύμβου Καστά θα γίνει μέσω γεωμαγνητικής ή γεωφυσικής διασκόπησης. Στόχος της ακτινογραφίας, το να διαπιστωθεί αν στον τύμβο Καστά βρίσκονται και άλλοι τάφοι ή αυτός που ανασκάπτεται τώρα είναι ο μοναδικός, αλλά και το να μελετηθούν οι τρόποι παρέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο για να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο ο τάφος που έχει βρεθεί.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω του μεγέθους του τύμβου (είναι διπλάσιος από αυτόν της Βεργίνας, στον οποίο είχαν βρεθεί περισσότεροι του ενός τάφοι) ορισμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί εκεί να κρύβονται και άλλα... μυστικά. Είτε μακεδονικοί, είτε άλλοι τάφοι, και μάλιστα κοντά σε αυτόν που τώρα ανασκάπτεται.
«Μέχρι σήμερα η ανασκαφή στο μνημείο έχει προχωρήσει σε βάθος 25 μέτρων», επισημαίνει ο κ. Τασούλας μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο». Σε έναν τύμβο που η περίμετρός του «έχει μήκος εκατοντάδες μέτρα». Πριν από μερικές ημέρες, άλλωστε, πηγή του υπουργείου Πολιτισμού σημείωνε ότι «δεν μπορεί να μην υπάρχει τάφος σε 500 μέτρα περίβολο».
Η πρώτη δοκιμή
Τώρα, το αν ο τύμβος Καστά κρύβει και άλλα μυστικά θα το δείξει η γεωμετρική ή γεωφυσική έρευνα που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το ΑΠΘ. «Το ενδιαφέρον είναι η συνεργασία μας με το Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας - Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε τρισδιάστατη αποτύπωση του τύμβου. Το πρόγραμμα του Πολυτεχνείου θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Χθες έγιναν οι πρώτες δοκιμές στην περιοχή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.
Μυστήριο τι κρύβει ο τύμβος
Πάντως, κάποιοι άλλοι αρχαιολόγοι κρατούν και κάποιες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλων τάφων στον τύμβο Καστά, σημειώνοντας ότι ίσως η αρχική πρόθεση ήταν να γίνουν εκεί και άλλες ταφές, όμως για κάποιους λόγους δεν έγιναν. Αρα, η συγκεκριμένη ταφή ίσως αποδειχθεί η μοναδική.

Σημειώνεται ότι στον λόφο Καστά, εκτός από τον μακεδονικό τάφο που ήδη ανασκάπτεται, έχει βρεθεί στην κορυφή του και ένα νεκροταφείο της Εποχής του Σιδήρου και το οποίο είχε εν μέρει ανασκαφεί από τον Δημήτρη Λαζαρίδη.

Πάντως, αν χρειαστούν νέες ανασκαφές, τον λόγο θα πρέπει να λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο συζητά τις αιτήσεις για συστηματικές ανασκαφές.
Πώς προχωρά η ανασκαφή
Παράλληλα, πάντως, ολοκληρώνεται και η ανασκαφή στον ήδη γνωστό τάφο με τους τρεις θαλάμους. Οι εργασίες των αρχαιολόγων επικεντρώνονται στην αφαίρεση χωμάτων από το όρυγμα στον τρίτο θάλαμο. «Το σκάψιμο συνεχίζεται, δεν γνωρίζουμε προ το παρόν πού φθάνει το όρυγμα», λέει ο υπουργός Πολιτισμού, αποφεύγοντας να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφική διαδικασία.
«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα βρεθεί κάτι και τι θα είναι αυτό», σημειώνει και προσθέτει: «Ποιος από όλους αυτούς που σήμερα μιλάνε μας είχε πει για Καρυάτιδες, για τα βάθρα τους, για το ψηφιδωτό, γι' αυτά τα υπέροχα μαρμάρινα θυρόφυλλα; Αυτή η θύρα ζυγίζει 3,5 τόνους και έχει πάχος 17 εκ. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά».
Τασούλας: Απαράμιλλο το μνημείο
Σε ερώτηση της εφημερίδας για το πώς θα χαρακτήριζε το μνημείο, ο κ. Τασούλας απάντησε: «Θα το χαρακτήριζα απαράμιλλο».
Εχει γίνει «αξονική» και στο παρελθόν

Πάντως, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται... αξονική τομογραφία στον τύμβο Καστά. Η επιστημονική ομάδα Πολυμενάκου-Παπαμαρινόπουλου-Λιόση-Κουκούλη είχε ερευνήσει και παλαιότερα τον λόφο Καστά (δείτε τα αποτελέσματα της μελέτης τους πατώντας ΕΔΩ).

Τώρα όμως κρίνεται απαραίτητο να γίνει ξανά αξονική στον τύμβο, καθώς έχει ελαττωθεί το ύψος του και προσφέρεται για πιο αξιόπιστες γεωλογικού τύπου μελέτες.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟ "EATEN ALIVE" TOY DISCOVERY - ΑΝΑΚΟΝΤΑ ΤΡΩΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάλος με εκπομπή του Discovery -Ανακόντα τρώει ζωντανό έναν άνθρωπο [βίντεο]

Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ για την εκπομπή του Discovery με τον τίτλο «Eaten Alive», πριν ακόμη προβληθεί. Ο λόγος βρίσκεται κάπου εκεί στον τίτλο της εκπομπής, ο οποίος ουσιαστικά περιγράφει το περιεχόμενό της.

Πρωταγωνιστής της εκπομπής, που θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Δεκεμβρίου, ο φυσιοδίφης Πολ Ροζόλι και ένα... ανακόντα. Ονειρο του Ροζόλι, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ήταν πάντα να βρει έναν τρόπο για να τον καταπιεί ζωντανό ένα ανακόντα. Για τον λόγο αυτό σχεδίασε μια ειδική προστατευτική στολή, την οποία δοκίμασε στην εν λόγω εκπομπή.

Η εκπομπή, της οποίας ήδη προβάλλονται τρέιλερ, έχει προκαλέσει την αντίδραση των φιλοζωικών οργανώσεων που εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους, διατυπώνοντας την ανησυχία τους για την κατάσταση του ζώου μετά τη «δοκιμασία» στην οποία θα το υποβάλει ο Ροζόλι.

Ο 26χρονος, πάντως, υποστηρίζει ότι ποτέ του δεν θα πείραζε ζώο...








ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΞΩΚΚΛΗΣΙ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΘΗΣΑΥΡΟ

Ιωάννινα: Κατέστρεψαν ξωκκλήσι αναζητώντας κρυμμένο θησαυρό στα Ιωάννινα
Τα κυκλώματα των ιερόσυλων που λυμαίνονται ναούς και μοναστήρια στην Ήπειρο, χτύπησαν ένα ξωκλήσι των Ιωαννίνων καταστρέφοντας το ιερό στο οποίο περίμεναν ότι θα βρουν… θησαυρό!
Όμως, οι σύγχρονοι «Ιντιάνα Τζόουνς» έφυγαν με άδεια χέρια, αφήνοντας πίσω τους μεγάλες ζημιές.
Οι κάτοικοι του χωριού Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων δεν πίστευαν στα μάτια τους χθες το πρωί, όταν μπήκαν στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και βρήκαν την Αγία Τράπεζα αναποδογυρισμένη και το ιερό να έχει σκαφτεί σε βάθος τουλάχιστον ενάμισι μέτρου και πλάτος τριών!
Οι άγνωστοι δράστες φαίνεται πως είχαν ενδείξεις ότι στο βυζαντινό εκκλησιαστικό μνημείο υπήρχε κρυμμένος θησαυρός και δεν δίστασαν να το καταστρέψουν αναζητώντας τον. Εξάλλου, άφησαν ανέγγιχτο το φτωχικό παγκάρι που είχε μέσα μερικά κέρματα αλλά και ο,τιδήποτε άλλο υπήρχε μέσα στο ξωκλήσι.
Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου χρονολογείται στις αρχές του 17ου αιώνα, αφού υπάρχουν αναφορές ότι μέχρι το 1670 λειτουργούσε ως μοναστήρι. Μετά τη νέα λεηλασία, οι υπεύθυνοι του δήμου Ζίτσας επαναφέρουν στην επικαιρότητα το αίτημα της επαρκούς φύλαξης των χωριών της ευρύτερης περιοχής και ζητούν να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις ώστε να νιώθουν ασφαλείς οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει.


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΕΝΤΕΧΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ "ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ '14" ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ



Τα «ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ» συνεχίζονται στα Γιαννιτσά

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Πέλλας παρουσιάζουν το Θέατρο Σκιών «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος» του Μιχάλη Χατζάκη, από το Έντεχνο Θέατρο Σκιών Άννας Αρβανίτη.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 18:00,  στην αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών. 
Λίγα λόγια για το έργο:
Η «Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός Λύκος», είτε από τη συλλογή του Περώ, είτε από τους Αδελφούς Γκριμ και τις μύριες παραλλαγές στα διάφορα λαϊκά παραμύθια, έχει μια κοινή κατάληξη, την αυστηρή τιμωρία του κακού λύκου. Στη θεατρική διασκευή του Μιχάλη Χατζάκη η τιμωρία αντικαθίσταται από το έλεος. Το έλεος προϋποθέτει την αγάπη και η αγάπη τη μεταμόρφωση του καθ’ έξη φονιά. 
Η Κοκκινοσκουφίτσα δε ζητάει την καταδίκη του κακού Λύκου. Τον απαλλάσσει από τα ανομήματά του. Προτάσσει στις κακές προθέσεις του την καλοσύνη κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη του μετάλλαξη. Για άλλη μια φορά η σωκρατική ρήση «ουδείς εκών κακός» αποτελεί τη βάση ενός δράματος. Μόνο που εδώ το μαγικό ραβδάκι στη διατήρηση της αθωότητας δεν είναι η γνώση αλλά η αγάπη. 
Το κείμενο ρέει σαν πεζοτράγουδο και τα ποιητικά του μέρη, άρτια στο ρυθμό και στην ομοιοκαταληξία τους, μαγεύουνε και ταξιδεύουν τα παιδιά στο ονειρικό ταξίδι του παραμυθιού. Όλα θροΐζουν στην αρμονική ανάσα του λαϊκού μας λόγου.

3 πράξεις, 3 αλλαγές σκηνικών, 8 φιγούρες
Κείμενο: Μιχάλης Χατζάκης
Ερμηνεία: Άννα Αρβανίτη
Φιγούρες, σκηνικά: Άννα Αρβανίτη
(σε σχέδια του ζωγράφου και χαράκτη Ανδρέα Ταξιαρχόπουλου)
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Αρβανίτη
Διάρκεια: 60΄
                                                            
Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ Δ.Ε.&Ε.Σ.Π.Δ.


Προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων εφαρμογής δικαιούχων της Δράσης 2.3Β «Σύστημα Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας  ανακοινώνεται ότι όλοι οι δικαιούχοι των δυο (2) προσκλήσεων 16228/23-11-2012 και 6777/26-03-2013 της Δράσης 2.3Β «Σύστημα Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων» του Μέτρου 2.1.4. καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις Δηλώσεις εφαρμογής (Δ.Ε) &Ετήσιο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Ε.Σ.Π.Δ.),  εως την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015. Αναλυτικά αφορά:
Α)Για τους δικαιούχους της 1ης πρόσκλησης: τις δηλώσεις εφαρμογής 1ου (2012) & 2ου(2013) έτους εφαρμογής  και  Ε.Σ.Π.Δ. 2ου (2013) & 3ου(2014) έτους εφαρμογής και
Β)Για τους δικαιούχους της 2ης πρόσκλησης: τις δηλώσεις εφαρμογής 1ου(2013) έτους εφαρμογής  και  Ε.Σ.Π.Δ. 2ου (2014) έτους εφαρμογής.   

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Πλατεία Πίκπα, 58100 Γιαννιτσά, τηλ.2381352314, 2381352319).

NΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 6.000 ΑΝΕΡΓΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ  - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Δελτίο Τύπου
                                                      Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2014



Υπουργική απόφαση για την υλοποίηση προγράμματος για την απασχόληση επιπλέον 6.000 ανέργων μέσω επιχορήγησης επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Με τη νέα αυτή απόφαση τροποποιείται προηγούμενη απόφαση (31172/490/12-9-2014 – ΦΕΚ 2482/Β/17-9-2014) και αυξάνεται από τις 5.000 στις 11.000 ο αριθμός των ανέργων ηλικίας 25 – 66 ετών που μπορούν να  απασχοληθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:
«Μετά από το έντονο ενδιαφέρον που υπήρξε για συμμετοχή στο πρόγραμμα  επιχορήγησης επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για την απασχόληση ανέργων, αυξάνουμε τον αριθμό των ωφελουμένων προκειμένου να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήκει  σε μια νέα γενιά παρεμβάσεων με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν,
Παράλληλα αξιοποιείται και εξελίσσεται περαιτέρω το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» - με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να ανταποκρίνονται στη ζήτηση και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας, εξασφαλίζοντας έτσι τη διατηρησιμότητα των νέων θέσεων εργασίας.
 Πλέον παρακολουθείται ηλεκτρονικά η πορεία κάθε ανέργου από τη στιγμή που θα μπει σε ένα πρόγραμμα μέχρι και να βρει σταθερή θέση εργασίας».


Το νέο - τροποποιημένο - πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί άμεσα από τον ΟΑΕΔ είναι συνολικού προϋπολογισμού 59,4 εκατ. ευρώ,  αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη συνολικά 11.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών και έχει σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στον οποίο έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις.
Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται για την κάλυψη κατά ανώτατο όριο δύο (2) θέσεων οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού. 
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:
·       Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
·       Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
·       Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή και ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
·       Είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους. Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες.

ΝΕΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Νέο συντονιστικό της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αλμωπίας
Την Κυριακή 02/11/2014 έγιναν αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου συντονιστικού της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αλμωπίας. Το νέο συντονιστικό συγκροτήθηκε ως εξής:
Γιάννης Σηφάκης , συντονιστής
Γιώργος Αβραμίδης, αναπληρ. Συντονιστής
Βάλια Τσορακίδου, ταμίας
Γιάννης Χουμκιώτης, υπεύθ. Παιδείας
Γιωργής Σηφάκης, υπεύθ. Νεολαίας και εκδηλώσεων
Δημήτρης Τσεβδόμης, υπεύθ. Εκδηλώσεων και γραφείων
Αργύρης Δανάς, υπεύθ. Ανάπτυξης
Αναπληρωματικοί:
Ανέστης Μιμιλίδης
Σοφία Τουμανίδου
Το νέο συντονιστικό αποφάσισε άμεσες ενέργειες για την προβολή του άμεσου κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και επαφές με αγροτικούς, κτηνοτροφικούς φορείς της περιοχής, μικρομεσαίους, αγροτοτουριστικές επιχειρήσεις κλπ για να συζητηθούν τα ιδιαίτερα οξυμμένα προβλήματα τους.

Ακόμη έβαλε στόχους για την ανάπτυξη της Οργάνωσης Μελών εντείνοντας την προσπάθεια της για την ανατροπή της καταστροφικής για την κοινωνία, την χώρα και της Αλμωπία συγκυβέρνηση και την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ



Θέλω να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στις μαθήτριες και τους μαθητές , τους δασκάλους και τους καθηγητές τους  καθώς και σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής για την  άψογη  παρουσία  τους  στην παρέλαση για την απελευθέρωση της Αριδαίας στις 4  Νοεμβρίου .
 Η εντυπωσιακή και πάνδημη συμμετοχή , η ζωντάνια,  η λεβεντιά των Ελλήνων Μακεδόνων , το χαμόγελο   και  η αισιοδοξία της νέας γενιάς αποτελεί για εμάς έμπνευση και κίνητρο στους αγώνες  μας .

Δημήτρης Μπίνος
Δήμαρχος Αλμωπίας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...