Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ: 5.000 ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΑΝ

Τίποτα δεν πάει χαμένο: Στη Θεσσαλονίκη θα δοθούν 5.000 δωρεάν γεύματα από προϊόντα που δεν ήταν... εμφανίσιμα και περίσσευαν

Οι κοινωνίες της αφθονίας των αγαθών οφείλουν να μάθουν να διαχειρίζονται την... αφθονία τους. Στη λογική τού «τίποτα δεν πάει χαμένο», χιλιάδες κιλά φρέσκων λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι... εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν καταλήγουν στις χωματερές, τη στιγμή που αρκετοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό.
Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται από τους αγρούς μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια επειδή δεν καλύπτει τα αισθητικά κριτήρια της αγοράς, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.
Όπως αναφέρει το makthes, αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο αναγκάζονται να "θυσιάσουν" χιλιάδες τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.
Απέναντι σε αυτήν τη... ρατσιστική και σπάταλη καταναλωτική συμπεριφορά, το Feeding the 5.000 -μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων- προσφέρει την Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα στoν Λευκό Πύργο ένα λαχταριστό δωρεάν γεύμα για 5.000 πολίτες, φτιαγμένο με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που δεν επρόκειτο να καταναλωθούν, επειδή δεν έφτασαν ποτέ στην αγορά, είτε λόγω εμφάνισης είτε λόγω περισσεύματος.
Αυτή η εκδήλωση, με το τόσο έντονο κοινωνικό μήνυμα, συνδιοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback και τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, σε συνεργασία με την Ανατολική ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το "Μπορούμε", το WWF Ελλάς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Συμβούλιο και την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Η εκδήλωση θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα από τους πολίτες προς τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς ότι η σπατάλη τροφίμων, ειδικά σε μια περίοδο όπου μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας βρίσκεται σε διατροφική ανασφάλεια, είναι ανεπίτρεπτη», επισημαίνει η Νίκη  Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης Feedback.
Παρόμοιες ενέργειες από την Feedback έχουν γίνει με επιτυχία στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Νέα Υόρκη, το Όκλαντ, το Ναϊρόμπι και τη Βαρσοβία. Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί, επίσης, μέρος του EU FUSIONS, ενός τετραετούς προγράμματος κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, έναν εκ των συνιδρυτών του "Μπορούμε" -οργάνωσης που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα- ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος δείχνει έμπρακτα και σε ικανοποιητικό βαθμό την αλληλεγγύη του: «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με πλήθος εστιατορίων, σουπερμάρκετ, εστιατορίων, αρτοποιείων που προσφέρουν μέρος ή το περίσσευμα των προϊόντων τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Σε αυτήν τη δύσκολη για τη χώρα εποχή δεν πρέπει να καταλήγει στα σκουπίδια ούτε μία μερίδα φαγητό".ΜΕ-ΝΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ».
Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με κύρια συστατικά λαχανικά και φρούτα όπως στραβά καρότα και κολοκυθάκια, και ασυνήθιστου σχήματος πατάτες. Για την παρασκευή θα χρησιμοποιηθεί περίπου 1 τόνος φρέσκων προϊόντων που προέρχονται από χωράφια αγροτών - εθελοντών του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ πάνω από 150 εθελοντές θα λάβουν μέρος στην προετοιμασία της εκδήλωσης.
Όση ποσότητα τροφίμων δεν χρησιμοποιηθεί για την εκδήλωση, θα διατεθεί σε κοινωφελή ιδρύματα μέσω της αστικής μη κερδοσκοπική εταιρείας "Μπορούμε".

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...