Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ



Συμμετοχή του Γυμνασίου Προμάχων στην Έκθεση πειραμάτων Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας

Για πρώτη φορά φέτος, οι μαθητές του Γυμνασίου Προμάχων πήραν μέρος στην  « Έκθεση Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας» που έγινε στην Έδεσσα στις 21 Απριλίου. 

Σκοπός αυτής της εκδήλωσης ήταν  να προκαλέσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες και να αντιληφθούν την άμεση σχέση τους με την καθημερινότητά τους. Ταυτόχρονα δόθηκε  η δυνατότητα στους μαθητές του Δημοτικού να έρθουν σε επαφή με τις εργασίες των μαθητών του Γυμνασίου και οι μαθητές των Γυμνασίων να ενημερωθούν για τις εργασίες των μαθητών των ΕΠΑΛ και Γενικών Λυκείων διευκολύνοντας έτσι τη μετάβαση τους από τη μια βαθμίδα στην άλλη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, οι μαθητές παρουσίασαν πειράματα φυσικής και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον τόσο των μικρών όσο  και των μεγάλων επισκεπτών της έκθεσης. 

Αναλυτικότερα:
Πείραμα 1ο . Τίτλος: "Μια φορά και έναν καιρό, η υδροστατική πίεση είχε σχέση με το βάθος...". 
Στο συγκεκριμένο πείραμα οι μαθητές κάνοντας μια μικρή επίδειξη στους επισκέπτες, εξηγούσαν την εξάρτηση της υδροστατικής πίεσης από το βάθος .

Πείραμα 2ο. Τίτλος: " Το μυστικό του Φακίρη (μέρος Α΄, μέρος Β΄, μέρος Γ΄ )".
 Πρόκειται για τρεις διατάξεις , με αυγά, με ποτήρια και με καρφιά πάνω στις οποίες ο επισκέπτης μπορούσε να δοκιμάσει να πατήσει. Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, το βάρος του καθενός μοιραζόταν  στην μεγάλη επιφάνεια των αυγών, των ποτηριών ή των καρφιών χωρίς να προκαλέσει καμία "ζημιά". 


Η διαδραστικότητα  των τριών πειραμάτων προκάλεσε πάρα πολλούς "περίεργους" επισκέπτες να πάρουν μέρος σε αυτά  κάνοντας τον πάγκο των πειραμάτων του Γυμνασίου Προμάχων ιδιαίτερα δημοφιλή. 

... άντε και του χρόνου ..






ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ


Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με Ελπίδα, Αισιοδοξία και Δύναμη

Πασχαλινό μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας


Στο Πασχαλινό του μήνυμα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει:

"Το Πάσχα για εμάς τους Έλληνες συμβολίζει την πορεία από τη Σταύρωση στην Ανάσταση, στέλνοντας ένα μήνυμα με διττό περιεχόμενο. Αυτό της αγάπης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο καθώς και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, ας στρέψουμε όλοι την προσοχή μας σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη και ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, προσμένοντας την Ανάσταση.

Εν μέσω αυτών των δύσκολων στιγμών, πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική μας συνοχή και να κρατήσουμε όρθια την Πατρίδα μας.

Εύχομαι οι Άγιες Ημέρες του Πάσχα να δώσουν σε όλους μας Ελπίδα, Αισιοδοξία και Δύναμη για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας"

ΕΣΤΙΑ ΟΖΩΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ FYROM


    Η  Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας – ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ - ενημερώνει τους βοοτρόφους της
 Π.Ε. Πέλλας ότι εμφανίστηκε εστία Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών στη
 γειτονική χώρα  FYROM, πολύ κοντά στα σύνορά μας, στα βοσκοτόπια των περιοχών του
 όρους Τζένα και Πίνοβο και γι αυτό συνιστά να είναι όλοι τους ιδιαιτέρως προσεκτικοί
 και να έχουν τα βοοειδή τους σε αυξημένη επιτήρηση.


                      Από τη Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Ευχές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αριδαίας



Ο Διοικητής και το προσωπικό της
Π.Υ. Αριδαίας σας εύχονται
Καλό Πάσχα.
Το άγιο Φως της Ανάστασης ,
ας φωτίσει τις ψυχές
και τις ζωές όλων μας.


Ο Διοικητής
Απόστολος Ν. Κώνστας
Επιπυραγός

ΕΔΕΣΣΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: «Στην τελική ευθεία οι πρόβες από την Κεντρική Σκηνή»



«Στην τελική ευθεία οι πρόβες από την Κεντρική Σκηνή»

Ολοκληρώνονται την προσεχή εβδομάδα, οι πρόβες του έργου που θα ανεβάσει η Κεντρική Σκηνή αμέσως μετά το Πάσχα. 
Η Θεατρική ομάδα με εμψυχώτρια την Δέσποινα Οτουντζίδου, έχοντας χρονικό περιθώριο μόλις 2 μήνες προετοιμασίας, εργάστηκε εντατικά ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα που θα παρουσιάσει στο θεατρόφιλο κοινό. 

Πρόκειται για την ανατρεπτική  κωμωδία «Φούστα-μπλούζα» του πετυχημένου συγγραφικού δίδυμου Μ.Ρέππα-Θ.Παπαθανασίου
Ένα ξεκαρδιστικό και σπιρτόζικο θεατρικό έργο που γράφηκε το 2007, ένα κείμενο-γροθιά στα ταμπού και παράλληλα ύμνος στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της σεξουαλικότητας, με γερή πλοκή και πνευματώδες χιούμορ, που έχει ως  θέμα το παιχνίδι των δυο φύλων σε μια από τις ανεξιχνίαστες περιοχές του έρωτα, όπου τα όρια του αρσενικού και του θηλυκού μπερδεύονται. 
Ένα τρελό παιχνίδι της μοίρας όπου η ερωτική προδοσία, οι τραγελαφικές συμπτώσεις και οι ακραίες καταστάσεις έρχονται να σκιαγραφήσουν μια παράλογη πραγματικότητα. 
Πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες υφαίνουν ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι, αναζητούν τις αιχμές τις κοινωνίας μας, κρατούν μια απόσταση ψυχραιμίας και στήνουν ένα πανηγύρι απενοχοποίησης.
Ανατρεπτική διάθεση  και καινοτόμα στοιχεία επί σκηνής που θα εντυπωσιάσουν,  καλούν το θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθήσει τις παραστάσεις που θα ανέβουν από την Τρίτη 10 ως και τη Δευτέρα 16 Μάη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας, με ώρα έναρξης 9 το βράδυ.

Ολιγοήμερες διακοπές εν όψει Πάσχα θα κάνει το Θεατρικό Εργαστήρι, το οποίο θα επαναλειτουργήσει το Σάββατο 7 Μάη στο εντευκτήριο του συλλόγου. Η Θεατροπαιδαγωγός κα Χρύσα Αλεξάκη, ξεπερνώντας τον εαυτό της, εργάζεται με τα παιδιά, προετοιμάζοντας τα δρώμενα που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της Ανθοέκθεσης. Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει την Κυριακή 8 Μάη και ώρα 8μμ στο πάρκο των καταρρακτών και η δεύτερη την επόμενη Κυριακή 15 Μάη στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα.

Η Διοίκηση του Εδεσσαϊκού Θεάτρου εύχεται στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, Χρόνια Πολλά και η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει ανάσταση στις καρδιές σας!

ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ: ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ


ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΜΠΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


                   ΣΤΟ  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ
EΠΑΙΝΟΣ  ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ  ΕΡΓOY ΤΗΣ «4ης ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑΣ»
 Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Βέροιας  Kώστας Βοργιαζίδης απένειμε ΕΠΑΙΝΟ στη θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Προμάχων, που  βραβεύτηκε για τη διασκευή του έργου του  Ιάκωβου Καμπανέλλη
                         « Η αυλή των θαυμάτων».

 Η βράβευση έγινε στην εκδήλωση απονομής των επαίνων και βραβείων της «4ης Θεατρικής Άνοιξης εφήβων»  το Σάββατο 23 Απριλίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Βέροια . Ο θεατρικός αυτός διαγωνισμός είναι  μια «πραγματική εφηβική Άνοιξη», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης  και  διοργανώθηκε για τέταρτη χρονιά από το (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) Βέροιας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Ημαθίας, Πιερίας και  Πέλλας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.  Ο ίδιος τόνισε ότι «εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί  καθώς και οι θεατρικές τους ομάδες, που συμμετέχουν με ενθουσιασμό και συνέπεια στο διαγωνισμό, προάγουν τον πολιτισμό ».


Επίσης , η Πολυξενίδου Αντωνία, Προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης  Πέλλας, απένειμε ΕΠΑΙΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο  Γυμνάσιο Προμάχων,  το οποίο εκπροσώπησε την ημέρα απονομής των βραβείων η Ελένη Μαζγαλτζίδου, φιλόλογος και συντονίστρια της θεατρικής ομάδας.  Υπεύθυνοι  της  θεατρικής ομάδας είναι επίσης ο Πασόης Ευστάθιος, καθηγητής φυσικής αγωγής και Διευθυντής του Γυμνασίου Προμάχων και η Αδάμου Δέσποινα, φιλόλογος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αλμπάνη Μελίνα, υπεύθυνη συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Αγωγής Σταδιοδρομίας της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης  Πέλλας.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι θεατρικές ομάδες παρουσίασαν από τις 12 μέχρι τις 19 Απριλίου 2016 τις θεατρικές τους παραστάσεις και  αξιολογήθηκαν  από  εξαμελή κριτική επιτροπή  του θεάτρου. Η κριτική επιτροπή  συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Προμάχων  καθώς και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς για την πειθαρχία, την ευγένεια και την οργάνωσή τους την ημέρα της διεξαγωγής της παράστασης, ενώ ο κύριος Κωνσταντίνος Κούγκας, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  Πέλλας, τόνισε ότι το σχολικό  θέατρο είναι το καλύτερο σχολείο  και μπορεί να πραγματοποιείται και σε ακριτικά χωριά όπως το Γυμνάσιο Προμάχων.

Η  4η Θεατρική Άνοιξη έδωσε τη δυνατότητα  στα παιδιά  που συμμετείχαν  να εκφράσουν τα συναισθήματά τους βιωματικά ! 
Στο 18.50 του βίντεο, η βράβευση του Γυμνασίου Προμάχων.

Ευχητήρια κάρτα απο το ΣΕΕΒ Ν. ΠΕΛΛΑΣ


"Η Βεγορίτιδα θα συνεχίζει να προστατεύεται με την περσινή απόφαση του Αν. Υπουργού περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη"



Γιάννης Σηφάκης : Η Βεγορίτιδα έχει προστατευτεί με την περσινή προσωρινή απόφαση του Αν.Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και θα συνεχίσει να προστατεύεται
Η επαναφορά των ίδιων θεμάτων και την φετινή χρονιά από αυτούς που αμετανόητοι  αισθάνονται ότι «έχασαν» πέρυσι δεν είναι σοφή πράξη. Και η νέα προσπάθεια τους να μην επανακάμψει ποτέ η λίμνη θα πέσει στο κενό.   
Αισθάνομαι υπερήφανος για την κυβέρνηση μας και προσωπικά δικαιωμένος αφού καταφέραμε να αποκρούσουμε τις αυθαιρεσίες αντιπεριφερειαρχών και δημάρχου Αμυνταίου που επιδίωξαν ( σθεναρά ,είναι αλήθεια) την προστασία εκείνων που  είχαν προσωρινή παραχώρηση έως ότου η λίμνη επανακτήσει τα εδάφη της. Αυτών που, τώρα που η λίμνη «αγωνίζεται» να λειτουργήσει σαν φυσικό οικοσύστημα ( που ακόμη δεν τα έχει καταφέρει) με την άνοδο της στάθμης της, επιμένουν να συνεχίζουν να καλλιεργούν τα εδάφη της λίμνης με πλάτη κάποιους πολιτικούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αδιαφορώντας για την επιβίωση της λίμνης και την βιώσιμη ανάπτυξη Πέλλας και Φλώρινας.
Όσο όμως και να προσπαθούν να επαναφέρουν κάποιοι το θέμα που αντιμετωπίστηκε πέρυσι δεν θα τα καταφέρουν. Η κυβέρνηση πάλι θα προστατεύσει την λίμνη όσες «συσκέψεις» και να επιχειρήσουν για το λυμένο θέμα και όσες επιτροπές και να ζητούν ( ματαίως) να κάνει το Υπουργείο με την συμμετοχή τους. Και σε όσες ΑΝΚΟ να αναθέτουν μελέτη με στόχο την υποβάθμιση και όχι την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να σπαταλούν τα χρήματα των φορολογούμενων και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια για να κάνουν δήθεν μελέτες που δεν θα τις εγκρίνει η κυβέρνηση που επιμένει σταθερά στην προστασία της λίμνης και στην βιώσιμη ανάπτυξη με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Η πολιτεία αναθέτει την μελέτη ανώτερης και κατώτερης στάθμης, ολοκληρώνει την μελέτη πλημμύρας και θα ενσωματώσει τα συμπεράσματα τους στην αναθεώρηση των μελετών διαχείρισης υδατικών λεκανών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΜΩΠΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



ΤΟ ΔΣ ΑΛΜΩΠΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ,ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...