Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΔΩΡΕΑΝ WIFI INTERNET ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ!!!


Δωρεάν ίντερνετ από σήμερα στους Προμάχους.
Σήμερα το πρωί, ειδικό συνεργείο τοποθέτησε τις κατάλληλες κεραίες στην κοινότητα του χωριού και από τις 3.30 μ.μ. οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο εντελώς δωρεάν.
Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από κονδύλια της Ε.Ε. και έτσι το χωριό είναι ένα από τα λίγα τυχερά σημεία της Ελλάδας, που οι κάτοικοί του , απολαμβάνουν  δωρεάν τις υπηρεσίες του ίντερνετ.
Τα μεγάλα ρούτερ, που εγκαταστάθηκαν έχουν εμβέλεια 2 χιλιομέτρων και έτσι καλύπτεται περιμετρικά όλο το χωριό.
Μάλιστα η ταχύτητα, που "τρέχει" το σύστημα είναι της τάξεως των 24mbps και οι χρήστες μπορούν απερίσκεπτα να "ανεβάζουν" και να "κατεβάζουν" οτιδήποτε με αξιοπρεπή ταχύτητα.
Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να βρείτε με το wifi του υπολογιστή σας ή του κινητού σας την σύνδεση "kinothsPromaxon" και να πατήσετε "σύνδεση".

ΚΑΛΟ ΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑ!!!


ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΖΩΟΤΡΟΦΗ.


Αδέσποτα σκυλιά καταλήγουν ζωοτροφή
Συμμορίες απαγάγουν αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα σκυλιά από τους δρόμους με αποτέλεσμα τα ζώα να καταλήγουν ζωοτροφή σε petshop και εκτροφεία σκύλων.

Το σκάνδαλο μεγατόνων που ξέσπασε στην Ισπανία αποκτά ανεξέλεγκτες προεκτάσεις καθώς σύμφωνα με διεθνή Μέσα πρωτεΐνη και λίπη από τα άτυχα ζώα ενδέχεται να έχει χρησιμοποιηθεί σε επεξεργασμένο φαγητό για ανθρώπους.

Σε μονάδες επεξεργασίας τροφίμων και αποθήκες στη Γαλικία και τη Σαλαμάνκα της Ισπανίας βρέθηκαν στοιχεία που πιστοποιούν τις υποθέσεις των Αρχών της χώρας.

Οι ισπανικές Αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις που κλέβουν από καταφύγια, κτηνιατρεία και ζωολογικούς κήπους πτώματα σκυλιών και άλλων ζώων που θα κατέληγαν για αποτέφρωση για να αποσπάσουν την πρωτεΐνη, τα λίπη και άλλα εμπορεύσιμα μέρη.

Το 2012, η ισπανική αστυνομία βρήκε μια αποθήκη με νεκρά αδέσποτα συνολικού βάρους 15 τόνων, τα οποία θα κατέληγαν σε μονάδες ζωοτροφών στην πόλη Ας Νέβες της Γαλικίας.

Σύμφωνα με εργαστηριακούς ελέγχους στα προϊόντα μιας μονάδας στη Σαλαμάνκα λίπη που προορίζονταν για ζωοτροφή έφεραν ίχνη DNA αρνιού αλλά και σκύλου.

Η ισπανική εφημερίδα El Mundo αναφέρει πως βρίσκεται υπό εξέλιξη μεγάλη αστυνομική έρευνα από το Μάρτιο του 2012.

Το σκάνδαλο μεγατόνων έχει προκαλέσει αναταράξεις και στη Μεγάλη Βρετανία όπου η οργάνωση κατά της κρεατοφαγίας Viva κάλεσε τα σούπερ μάρκετ της χώρας να ελέγξουν τα τρόφιμα που πωλούν για DNA σκύλου και άλλων ζώων ακατάλληλων για βρώση.

Διάχυτη είναι μάλιστα η ανησυχία ότι το επεξεργασμένο φαγητό στη Βρετανία μπορεί να περιέχει γάτα ακόμα και ποντίκι.

“Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ πωλούσαν κρέας αλόγου για χρόνια στους καταναλωτές χωρίς να το γνωρίζουν. Τι άλλο μπορεί να πωλείται δεν ξέρουμε εκτός αν προχωρήσουμε στους απαραίτητους ελέγχους” λέει ο Σκωτσέζος Ευρωβουλευτής Άλιν Σμιθ.

Αντίστοιχο ήταν το σκάνδαλο των τρελών αγελάδων όπου άτυχα ζώα τρέφονταν με ζωάλευρα που περιείχαν κομμάτια από μέλη του είδους με αποτέλεσμα να εκδηλώσουν την εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ.

ΕΤΟΣ 1938: ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟ Η ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ;


Έτος 1938: Γυναίκα με κινητό στο χέρι ή ταξίδι στο χρόνο; (video)
Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει βίντεο που απεικονίζει μια γυναίκα να μιλά στο... κινητό, το 1938! Τι αναφέρουν χρήστες του διαδικτύου.

Παραμένει άλυτο το μυστήριο που ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου σχετικά με ένα βίντεο του 1938, που απεικονίζει μια γυναίκα μιλά σε ένα κινητό τηλέφωνο.
Στα ασπρόμαυρα πλάνα, διακρίνουμε μια νεαρή γυναίκα, ενώ περπατά έξω από ένα εργοστάσιο να επικοινωνεί με κάτι που μοιάζει με κινητό τηλέφωνο!
Σύμφωνα με την Dailymail, ο χρήστης που ανέβασε το κλιπ στο διαδίκτυο αναφέρει ότι η γυναίκα της ταινίας χρησιμοποιεί ένα προπολεμικό πρωτότυπο το οποίο αναπτύχθηκε από ένα εργοστάσιο επικοινωνιών στο Leominster, Μασαχουσέτη.
Στο κλιπ βλέπουμε μια νεαρή γυναίκα ντυμένη με ένα κομψό φόρεμα του '30. Το βίντεο έχει γυριστεί σε ένα εργοστάσιο του αμερικανικού κολοσσού Dupont.
Πριν λίγες μέρες ο ένας άλλος χρήστης ο "planetchec", υποστήριξε ότι έχει  λύσει το μυστήριο. Ο ίδιος έγραψε: "Η κυρία που βλέπετε είναι η προ γιαγιά μου Γερτρούδη Τζόουνς".
"Ήταν 17 ετών. Τη ρώτησα σχετικά με αυτό το βίντεο και εκείνη το θυμάται ξεκάθαρα. Η Dupont εκεινη την εποχή είχε ένα τμήμα τηλεφωνικών επικοινωνιών στο εργοστάσιο" έγραψε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον "planetchec", η γιαγιά του του είπε:
"Πειραματιζόντουσαν με ασύρματα τηλέφωνα. Σε εμένα και άλλες πέντε κοπέλες είχαν δώσει ορισμένα απλό αυτά για να τα ελέγχουμε για μια εβδομάδα".
Στο επίμαχο βίντεο, μιλάει με έναν από τους τεχνικούς του εργοστασίου, ο οποίος ήταν σε κοντινή απόσταση, κρατώντας το δεύτερο τηλέφωνο.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί όσα έχει γράψει ο "planetchec". Ωστόσο ένας άλλος χρήστης  αναφέρει ότι γνωρίζει και κάποιον άλλο,  ο οποίος εργαζόταν στο εργοστάσιο εκείνη την εποχή και ίσως μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες.



ΑΡΑΓΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;


Άραγε μόνο οι Έλληνες μιλούν ελληνικά;
Ίλιγγος λέξεων που μόνο τα ελληνικά μπορούν να προσφέρουν, γιατί μόνο αυτά εξερεύνησαν, κατέγραψαν, ανέλυσαν τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσας, όσο καμμιά άλλη γλώσσα!

Εδώ πάνω σ’ αυτήν την γη… έχουν γεννηθεί οι λέξεις, τα εντυπώματα και οι κατηγορίες του πνεύματος» Ζακ Λακαρριέ «Το ελληνικό καλοκαίρι».

Η ελληνική γλώσσα, οι απαρχές της οποίας χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν, γονιμοποίησε με το πλήθος λέξεων, όρων, σημαινόντων και σημαινομένων τον παγκόσμιο λόγο σε κάθε επίπεδο, σε κάθε επιστήμη, σε κάθε τέχνη…

Η Ελεονόρα Ζέελινγκ παροτρύνει τους Ευρωπαίους στο βιβλίο της «Μια πεντάρα να σωθεί η Ελλάδα» να δίνουν 5σέντ κάθε φορά που χρησιμοποιούν μία ελληνική λέξη. Τα ποσά που θα προέκυπταν σε μία τέτοια περίπτωση; Υπέρογκα…

Έχοντας «χάσει» όμως το 93% της ελληνικής γραμματείας, δεν μπορούμε παρά να ανατρέξουμε στον Όμηρο ως πατέρα της παγκόσμιας γλωσσικής δημιουργίας.

Άπειρες οι λέξεις που «έχουν ταξιδέψει» στην Δύση και κάποιες έχουν επιστρέψει στην «βάση» τους παραμορφωμένες. Ας πάρουμε μία γεύση από τα αναρίθμητα παραδείγματα, όπως τα καταγράφει ο Κ. Δούκας στο βιβλίο του: «Ομηρικόν λεξικόν διεθνών λέξεων»

Αγγλικά  -  Γαλλικά

ἀγνοέω-ῶ Ignor   -     Ignorer

ἀγκών\     Angle  -     Aigullé

ἂγκυλος

ἀνήρ      Andragogy,android.. – Androgynie

βέλος      Velocity (ταχύτητα) Véloce

γιγνώσκω Know, gnomolody- Connaisance

γυνή        Gynecic, gynecology -gynécologie

γένος       Genetic,generation  –  géniteur

δυσ-     Dysbasia,dystropic -  dysgénésie

ἐγώ\ἐμοῖ  Egotize,egocentric  – Moi

ἐρεείνω (ρωτώ) rogate -    Interroger

ἣρως     Hero – Héros

ἲστημι Station,stature- Statue

κίρκος Circle,circumstance- Cirque

κοῦρος Courier -Couper

Καταρρέζω (χαιδεύω) Care (φροντίζω)- Caresse

Λέγω Law,lexico,logic- Légiste

νή No -Ne

Μέγας Megalopolis-Majesté

Ποινή     punish  -  Punirité

ρῖγος (F)ριγ- fridge -frigid

Ρικνός (ζαρωμένος) Wrinkle -  Ridé

Τάλας Tolerate – Tolérer

ὠκύς\ταχύς   acute  – Acuité

ὑγιής  Hygiene- Hygiéne

(F)ὓδωρ Water -Hydrique

χαμαί Humiliate -Humilier

ὣρη Hour- heure

Η Ζακλίν ντε Ρομιγύ αναφέρει χαρακτηριστικά σε ομιλία της στην Πνύκα ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει ελληνικά, για τι αυτή η γλώσσα μας βοηθά πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα». Αλλά και το περιοδικό Le Figaro (7-3-92) γράφει: «Οι γλώσσες δεν εμφανίζονται απ’ το χάος.. όλοι γνωρίζουμε ότι η γαλλική είναι κόρη της λατινικής και της αρχαίας ελληνικής», αναφέροντας παραλληλα ότι οι Γαλάτες (>γάλα, επειδή ήταν πολύ άσπροι) χρησιμοποιούσαν το ελληνικό αλφάβητο ακόμη και σε δημόσια και ιδιωτικά επίσημα ή ανεπίσημα έγγραφα.

Η ελληνική γλώσσα βέβαια δεν έφτασε μόνο στην Αγγλία και την Γαλλία, αλλά και στην Ισπανία, όπου ο Ισπανός καθηγητής José Luis Navarro στο 3ο Παγκόσμιο Γλωσσικό Συνέδριο της Ολυμπίας, αφού ανέλυσε αρκετά κοινά στοιχεία της γλώσσας του με την ελληνική, δήλωσε «Να γιατί κι εγώ, αν και είμαι Ισπανός μπορώ να υιοθετήσω τον στίχο του Ελύτη “Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική”».

Το χαρακτηριστικότατο επιφώνημα των Ισπανών είναι το «όλε» που προέρχεται από την ελληνική φράση θρήνου «ὦ ὀλε δαῖμον». Αλλά και άλλες λέξεις· estadio> στάδιον, mozo(υπηρέτης)>μόθων(γιος δούλου), κτλ…

Όπως είναι φυσικό βέβαια, εφόσον έχει πάρει η Ισπανία στοιχεία της ομηρικής, δεν μπορεί παρά να έχει πάρει και η Ιταλία: magari<μακάρι, aula<αυλή, scrofa<γρομφάς(γουρούνια), κτλ.

Αλλά και οι Γερμανοί δεν απουσιάζουν από το «παιχνίδι», έχοντας δανειστεί όχι μόνο λεξιλόγιο αλλά και στοιχεία της ελληνικής γραμματικής και του συντακτικού. Για παράδειγμα: machen>μηχανῶμαι, deich<τεῖχος, früh<πρωί, kübel<κύπελλον, ja<επιτατικό γέ…

Τα ομηρικά ελληνικά και κυρίως τα αιολο-δωρικά δεν ταξίδεψαν μόνο στην Δυτική Ευρώπη, αλλά και στην Ανατολική και, όπως θα δούμε στην συνέχεια και στην Ασία.

Οι σλαβικές γλώσσες, πρώτα απ’ όλα, εμπεριέχουν ελληνικά στοιχεία: toku<ταχύς, voda<(F)ὓδωρ, glava<κεβλή (κεφαλή), mora(εφιάλτης)<μόρος(θάνατος), zoran(βίαιος)< ζωηρός…

Τα ουγγρικά έπειτα ακολουθούν με λέξεις όπως meд<μέλι, ket<κύτος, filozfifia… Τα αλβανικά επίσης: νέρς<ἀνερες, κρηέ<κάρα(κεφάλι), πρίφτι(ιερέας)<προφήτης, κτλ..

Και η Ανατολή όμως, όπως προανέφερα, έχει εξίσου έντονο το ελληνικό στοιχείο, κάτι που επιβεβαιώνει, συγκεκριμένα για την Αρμενία, ο Αρμένιος Καθηγητής Σιμόν Καρκισεριάν στο 2ο Παγκόσμιο Γλωσσικό Συνέδριο Καβάλας: «Η κατηγορία δανεισμού είναι τόσο προσαρμοσμένη στο σύστημα της αρμενικής και τόσο καλά αφομοιωμένη, ώστε η ελληνική προέλευση ανακαλύπτεται μόνο με την βοήθεια ετυμολογικής ανάλυσης». Ειδικότερα οι λέξεις ayts(δερμάτινος)<αἲξ, tarhaghan(καλάθι)<τάλαρος (με συνήθη τροπή του λ σε ρ, όπως αδερφός-αδελφός), tomar<τέμνω,κτλ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Αρμένιοι θεωρούν γενάρχη τους τον Άρμενον, σύντροφο του Ιάσωνα στην Αργοναυτική Εκστρατεία.

Αλλά ας πάμε ακόμη πιο βόρεια στην επίκαιρη Ρωσία, όπου κι εκεί ενυπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, όπως αναφέρει και ο Ντενίζωφ «Η ελληνική γλώσσα προμήθευσε την ρωσική τα πρώτα βάθρα». Τροφέι<τρόπαιον (τρέπω τον άλλον σε φυγή), ζενά<γυνή, μάτ<μάτηρ (μήτηρ), είναι μερικά από τα γλωσσικά στοιχεία που οι Ρώσοι έχουν δανειστεί από τους Έλληνες.

Και οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν δεχθεί την ελληνική επιρροή, άποψη που διατυπώνει και ο Γ. Μιστριώτης στην «Μεγάλη Ελληνική Γραμματολογία»: «Την διαφθοράν της γλώσσης επηύξανον τα ιδιώματα των εξελληνισθέντων λαών διότι Σλυροι, Φρύγες, Ιουδαίοι, Ινδοί, κ.α. διελέγοντο και έγραφον διεφθαρμένην ελληνικήν γλώσσαν». Αλλά και ο Ισπανός καθηγητής Federico Sagredo τονίζει: Η επιρροή της ελληνικής σοφίας και τέχνης είναι μεγάλη στην σανσκριτική γλώσσα, στην τεχνη του πολέμου των Ινδών· και ενταύθα τα ελληνικά ρήματα είναι πολλά… Οι ελληνικοί τραγωδιογράφοι είναι οι διδάσκαλοι των Ινδών και την σκηνή την ονομάζουν Yawanika, δηλαδή ιωνική. Το υλικό των ελληνικών μύθων του Ομήρου εισβαίνει στην ινδική λογοτεχνία και ελληνικά μυθιστορήματα μιμούνται…».

Οι Κινέζοι φυσικά, των οποίων η παράδοση αναφέρει ότι το αλφάβητό τους ήρθε από την θάλασσα, έχουν πολλές ελληνικές λέξεις στο λεξιλόγιό τους, όσο και αν δεν μπορούν να διαχωρισθούν. Μίτ<μέλι, nu(γυναίκα)<νυός (νύμφη), κλπ.

Και ας κλείσουμε αυτό το σύντομο γλωσσικό ταξίδι με την γείτονα χώρα μας, την Τουρκία. Δυστυχώς στα σχολεία σήμερα διδάσκουν στα παιδιά, και αυτό το γνωρίζω προσωπικά, ότι λέξεις όπως αγάς, σεβντάς, άχτι, αφέντης κ.α. είναι τουρκικά κατάλοιπα από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αλλά όπως έλεγε και ο μεγάλος ιστορικός, Θουκυδίδης, «αυτός που γνωρίζει αλλά δεν διδάσκει σωστά, είναι ίδιος με εκείνον που δεν γνωρίζει τίποτα». Οι προαναφερθείσες λέξεις σε συνδυασμό με εκατομμύρια άλλες αφορούν ελληνικά αντιδάνεια. Όρους δηλαδή που πήραν οι Τούρκοι από τους Έλληνες, τους μετέτρεψαν σ’ έναν βαθμό και έπειτα επέστρεψαν στην Ελλάδα αλλοιωμένοι. Άλλωστε ο Κ. Παπαρρηγόπουλος αναφέρει πως «οι Τούρκοι δεν ήταν έθνος, άρα δεν είχαν εθνική γλώσσα. Συνεννοούντο μεταξύ τους με ένα βασικό λεξιλόγιο που δεν υπερέβαινε τις 200 λέξεις». Τα παραδείγματα άφθονα· αγάς<ἂγω, άντε ντε<ἂγετε, άχτι<ἂχθος, βερεσές< φέρω, κεφτές<κόπτω, κοράνι< κορέω (τρέχω να φροντίσω), Μέκκα<μέγας, μπερντές<παραπέτασμα, μπρε<μωρέ, νταής<δάιος(φοβερός), ρεμπέτης<ρέμβω(περιπλανιέμαι), σαρίκι<καισαρίκιον(στέμμα καίσαρος)<κεάζω, σεβντάς< σεβίζω(λατρεύω), τσάρκα<κίρκος(κύκλος), τσιγκέλι<αγκύλη, αγκών, φαράσι<φέρω, χαμάμ<χαμαί, κτλ… Αλλά και λέξεις που χρησιμοποιούν μόνο στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα: ḉark(τροχός)<κίρκος, düsman(εχθρός)<δυσμενής, cins<γένος…

Όπως αναφέρει και ο Κ. Καβάφης «και την ελληνική λαλιά ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμε ως τους Ινδούς».

Επομένως η ελληνική γλώσσα και δη η ομηρική έχει φωλιάσει για τα καλά σε κάθε γλώσσα και νοηματοδοτεί όρους παγκόσμιους που ενυπάρχουν στην μουσική, την ιατρική, τις θετικές επιστήμες, τις τέχνες…

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να την διατηρήσουμε και να αφήσουμε στην άκρη τον ψευτο-προοδευτισμό των καιρών, που στο όνομα μίας δήθεν αντικειμενικότητας, θέλει την ελληνική γλώσσα να μην διαφέρει ακόμη και από την πιο σπάνια διάλεκτο, όπως είχε διατυπώσει στο παρελθόν Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Άλλωστε όπως έλεγε και η Ζακλίν ντε Ρομιγύ «τα ελληνικά, γλώσσα της διαύγειας και του λογισμού, χρησίμευσαν στην αναζήτηση της σαφήνειας και της λογικής σε όλα… Ο ιδεαλισμός, το ιδεώδες, γενικά η ιδέα, είναι λέξεις ελληνικές…». Και ο μεγάλος ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος στο ποίημα του «Η ελληνική γλώσσα», γράφει «Ὅταν κάποτε φύγω ἀπὸ τοῦτο τὸ φῶς\ θὰ ἑλιχθῶ πρὸς τὰ πάνω\ ὅπως ἕνα ρυακάκι ποὺ μουρμουρίζει.\ Κι ἂν τυχὸν κάπου ἀνάμεσα
στοὺς γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω ἀγγέλους,\ θὰ τοὺς μιλήσω ἑλληνικά,\ ἐπειδὴ δὲν ξέρουνε γλῶσσες.\ Μιλᾶνε μεταξὺ τους μὲ μουσική».

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΑ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ Η ΙΕΡΑ ΣΙΝΔΟΝΗ!


1Σε εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές-ταμπλέτες με την ονομασία «Σινδόνη 2.0» μετατρέπεται η Ιερά Σινδόνη (ή Σινδόνη του Τορίνο).

Στην εφαρμογή «Σινδόνη 2.0» ο χρήστης θα μπορεί να ζουμάρει στις υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες του σάβανου, και να δει ποικίλες πληροφορίες για την ιστορία του. Η εφαρμογή προσφέρεται από την Haltadefinizione, που πήρε φωτογραφίες της το 2008 και συνεργάστηκε με εκκλησιαστικούς αξιωματούχους για το έργο. 
Η εφαρμογή προσφέρεται στην παρούσα φάση για το iPad και το iPhone της Apple και σύντομα για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android.

Η Ιερά Σινδόνη είναι ένα χριστιανικό ιερό κειμήλιο, ένα λινό σεντόνι τεσσάρων μέτρων, στο οποίο πιστεύεται ότι τυλίχτηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά το μαρτύριό του στο σταυρό και το θάνατό του. Φυλάσσεται στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο.  Η ύφανση του είναι από ίνες λιναριού που χρησιμοποιούνταν την εποχή του Ιησού Χριστού.




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ" ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.


Ο   Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και το διδακτικό προσωπικό του Δημοτικού σχολείου Προμάχων,
ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 17.30 μ.μ 
στην αίθουσα τελετών του δημοτικού Σχολείου,
θα πραγματοποιηθεί ομιλία από το κέντρο πρόληψης ¨ΟΡΑΜΑ¨με θέμα την ασφαλή πλοήγηση και την εξάρτηση στο διαδίκτυο
  Η ομιλία απευθύνεται σε γονείς.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.



Καλούνται όσοι ενδιαφερόμενοι, εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας για την χορήγηση επαγγελματικής άδειας υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου, να υποβάλλουν στον Δήμο εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (28/3/2013), για την  έκδοση της οριστικής άδειας τα παρακάτω επιπλέον δικαιολογητικά:

1.     πιστοποιητικό του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα για την εγγραφή σ αυτόν

2.     βεβαίωση της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) περί υποβολής δήλωσης έναρξης – άσκησης επιτηδεύματος, σύμφωνα με τους νόμους 4045/1960 (47 Α) και 1642/1986 (125 Α)

3.     δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες

4.     φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας για το όχημα που τυχόν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση της αιτούμενης δραστηριότητας, ως και την άδεια ικανότητας οδηγού του ενδιαφερόμενου ή του προσώπου που αναπληρώνει αυτόν

5.     φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου υγείας και βεβαίωση της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας από την οποία προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος τηρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων

6.      φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας

7.     αποδεικτικό εκπλήρωσης των στρατιωτικών του υποχρεώσεων (πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α) ή νόμιμης απαλλαγής από αυτές



Καντίνα: Εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών απαιτείται έκθεση της αρμόδιας τουριστικής αστυνομίας ότι το αμάξωμα του αυτοκινήτου πληροί τους όρους της τουριστικής εμφάνισης

Αρμόδια υπάλληλος κα.Ελπασίδου Γεωργία,  τηλ επικοινωνίας 2384350221





   Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

   ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...