Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Με τιμές ήρωα επιστρέφει στην 'Εδεσσα ο ήρωας Χαραλαμπίδης Θεόδωρος του Ιορδάνη, Λοχίας (ΠΖ)


Με τιμές ήρωα επιστρέφει στην 'Εδεσσα ο ήρωας Χαραλαμπίδης Θεόδωρος του Ιορδάνη, Λοχίας (ΠΖ), γεννήθηκε στην Έδεσσα Πέλλας το 1953, της ΕΛΔΥΚ/ΛΒΟ. Εξαφανίσθηκε μαχόμενος εναντίον των Τούρκων στην αμυντική τοποθεσία του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία Κύπρου στις 16 Αυγούστου 1974.

Ο Θεόδωρος Χαραλαμπίδης ήταν 21 χρονών και ήταν από τους πολλούς Έλληνες στρατιώτες που κλήθηκε στην επιστράτευση να πολεμήσει στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, αντιμετωπίζοντας την απρόκλητη εισβολή των Τούρκων στο νησί .
Πενήντα ένα χρόνια μετά την εισβολή μαχόμενος υπέρ πίστεως και πατρίδος, ο Έφεδρος Χαραλαμπίδης Θεόδωρος του Ιορδάνη επιστρέφει στη γενέτειρά του, την ‘Εδεσσα. Για την ψυχή του ήρωα την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 στις 11:00 π.μ., στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίας Σκέπης Έδεσσας θα τελεσθεί μνημόσυνο υποδέχοντας τα λείψανά του και στη συνέχεα θα αναπαυθεί με τις τιμές που αρμόζουν σε πεσόντα στο πεδίο της μάχης, στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Έδεσσας
Η συγκινητική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της μέριμνας και των επίμονων προσπαθειών της ΙIας Μεραρχίας Πεζικού Έδεσσας, η οποία ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαδικασία επαναπατρισμού. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια ελάχιστη οφειλή τιμής προς τον ήρωα που θυσιάστηκε για την ελευθερία και την κυριαρχία.
. Η γενναιότητα και η αυτοθυσία του, όπως και των συντρόφων του, παραμένουν φωτεινό παράδειγμα χρέους και πατριωτισμού. Για δεκαετίες, η τύχη του παρέμενε άγνωστη για την οικογένειά του, βυθίζοντάς τους στο πένθος και την αγωνία.
Η επιστροφή της σορού του Θεόδωρου Χαραλαμπίδη αποτελεί μια βαθιά συγκινητική στιγμή όχι μόνο για την οικογένειά του – τα αδέρφια του, τα ανίψια του, και όλους τους συγγενείς του αλλά και για ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Έδεσσας και την Ελλάδα γενικότερα. Είναι η στιγμή που η ψυχή του ήρωα θα βρει επιτέλους τη γαλήνη στην πατρική γη, μετά από 50 χρόνια αναμονής.
Η τελετή ταφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί με πλήρεις στρατιωτικές τιμές, είναι μια ευκαιρία για όλους να αποτίσουν φόρο τιμής στον Θεόδωρο Χαραλαμπίδη και να τιμήσουν τη μνήμη όλων των πεσόντων στην Κύπρο καθώς η θυσία τους δεν ξεχνιέται. αντίθετα αποτελεί διαρκή υπενθύμιση του χρέους μας απέναντι στην ιστορία και τη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
Η Μεραρχία Πεζικού Έδεσσας, με την πρωτοβουλία της αυτή, προσφέρει όχι μόνο ανακούφιση στην οικογένεια του ήρωα, αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η πατρίδα δεν ξεχνά τους αγώνες και τις θυσίες των παιδιών της.
Ο Θεόδωρος Χαραλαμπίδης επιστρέφει σπίτι.
Ας αναπαυθεί εν ειρήνη.
Κείμενο Κώστας Δάμος
και βίντεο μέσω ΑΙ.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...