Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Δράσεις/Εκδηλώσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού - δράση BEACTIVE


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Δράσεις/Εκδηλώσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο
και της Ευρωπαϊκής  Εβδομάδας Αθλητισμού - δράση BEACTIVE

Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου εορτάζεται σε πανευρωπαϊκή κλίμακα η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα αλλά και τα πόδια τους.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο η ΔΗ.Κ.Ε.Α. του Δήμου Αλμωπίας προγραμματίζει σε συνεργασία με Σχολεία, με τον Όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας, τους Φίλους του ποδηλάτου, Συλλόγους και Φορείς, Δράσεις/Εκδηλώσεις οι οποίες είναι οι παρακάτω:


Α. Ποδηλατική βόλτα με τη συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων της Αριδαίας - Ενημέρωση της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας.
Β. Ποδηλατική βόλτα με τη συμμετοχή Συλλόγων και Πολιτών.
Γ. Street tennis στην Αριδαία, στην κεντρική οδό Κύπρου.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων :

A.  Ημέρα : Παρασκευή 22  Σεπτεμβρίου
1.   Ώρες: από 8:00π.μ. έως 20:00μ.μ. κλείσιμο του κεντρικού πεζόδρομου Αριδαίας - ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.
2.   Ποδηλατική βόλτα με τη συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων Αριδαίας 9:00π.μ έως 11:00π.μ
Χώρος συγκέντρωσης: Κεντρική Πλατεία Αριδαίας 
            Διαδρομή: Από Κεντρική Πλατεία Αριδαίας – Οδός Κύπρου – Δασάκι – Περιφερειακή Οδός – Κεντρικός Κόμβος – Οδός Κέντρου Υγείας – Λεωφόρος Ξενιτίδη – Πλατεία Αγγελή Γάτσου από Εθνική Τράπεζα – Κεντρικός Πεζόδρομος
           Σημείο τερματισμού: Κεντρική Πλατεία Αριδαίας.
3.   Δράσεις μαθητών - Ενημέρωση της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας στα πλαίσια της ημέρας.
Στο τέλος της ποδηλατικής βόλτας θα γίνει κλήρωση τεσσάρων ποδηλάτων, που αντιστοιχεί ένα ποδήλατο σε κάθε Σχολείο που θα συμμετέχει.

Β. Ημέρα: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
    Ώρες: από 16:30 έως 19:30
Ποδηλατική βόλτα με τη συμμετοχή Συλλόγων και πολιτών – Δράση BEACTIVE
Χώρος συγκέντρωσης : Δημαρχείο – Ώρα εκκίνησης 16:30
Διαδρομή : Δημαρχείο – Πλατεία Αγγελή Γάτσου – Κεντρικός Πεζόδρομος – Αγίου Νικάνδρου – Κεντρικός Κόμβος – Κατεύθυνση προς Πιπεριά – Στάση Γήπεδα Τένις Ώρα αναχώρησης από Πιπεριά  19:00
Δραστηριότητες.
Σημείο Τερματισμού: Δημαρχείο

  Γ. Ημέρα : Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου – Δράση BEACTIVE
1.   Ώρες: από 8:00π.μ. έως 13:00μ.μ. κλείσιμο του κεντρικού πεζόδρομου Αριδαίας
2.   Street tennis: Ώρες από 8:00π.μ. έως 13:00μ.μ.
Χώρος : Κεντρικός πεζόδρομος  Αριδαίας, οδός Κύπρου.

Πληροφορίες στη ΔΗ.Κ.Ε.Α. και στο τηλ:2384024772



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.


ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Η διαρκής πάλη του μυαλού με την καρδιά


Δεν μπορεί. Σίγουρα σου έχει συμβεί. Αυτές οι κάποιες περίοδοι που το κοντέρ του μυαλού γράφει χιλιόμετρα προς μια και μόνο κατεύθυνση.

Κάτι ή κάποιος έχει καταλάβει τη σκέψη σου, έχει στήσει αντίσκηνο στο υποσυνείδητο, έχει εγκαταστήσει προτζέκτορα, προβάλλεται στην κάθε υποψία κινητικότητας του νου και δεν μπορείς να ξεκολλήσεις στιγμή. Βλέπεις παντού πράγματα και καταστάσεις που τα συνδέεις με το αντικείμενο του πόθου σου.

Μια μέρα, λοιπόν, που έχεις κουραστεί από το βάρος της ίδιας σου της επιθυμίας αποφασίζεις, με το καλημέρα, να αφήσεις για λίγο στην άκρη το μαρτύριο σου και να ξεχαστείς, μήπως σταματήσεις να αισθάνεσαι εκείνο το περίεργο απροσδιόριστο βάρος που μετατοπίζεται κατά τη διάρκεια της μέρας από το μυαλό, στην καρδιά, το υπόλοιπο κορμί και πάλι πίσω.

Προσπαθείς να βρεις χίλιους δυο τρόπους να σταματήσεις να βασανίζεσαι και να αυτομαστιγώνεσαι με τα ίδια σου τα συναισθήματα και είσαι αποφασισμένος να κάνεις τα πάντα.

Σκηνή πρώτη: Φτιάχνεις καφέ και ανοίγεις ραδιόφωνο σε σταθμό που δεν είναι της άμεσης προτίμησης σου ώστε να αποφύγεις την μετωπική σύγκρουση με τραγούδια αγαπημένα που μπορεί να σε οδηγήσουν κατευθείαν σε αυτό που θέλεις να αποφύγεις να φέρεις στο νου. Όμως μάντεψε. Δεν προλαβαίνει να τελειώσει το πρώτο τραγούδι ενώ σκέφτεσαι «εντάξει μωρέ, δεν φαίνεται δύσκολο, θα τα καταφέρω να ξεχαστώ» και μπαμ! Ξεκινά άσμα κομμένο και ραμμένο στην κατάσταση που παλεύεις να απαγκιστρωθείς.

Ξεπερνάς το αρχικό σοκ, μαζεύεις τη σκέψη σου που έχει ήδη διανύσει την απόσταση από το «προσπαθώ να ξεχάσω» στο «δε θέλω να ξεχάσω» με ταχύτητα φωτός και ρίχνεις λίγο κρύο νερό στο πρόσωπο να συνέλθεις.

Δεν προλαβαίνει να τελειώσει το τραγούδι και, ναι ο Θεός σου κάνει πλάκα, παίζει επόμενο ακόμη πιο δυνατό κομμάτι και αρχίζουν οι ανατριχίλες πατόκορφα . Το παίρνεις απόφαση πως δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για να κάνεις διάλλειμα από τα πάθη που σε κατατρώνε, πίνεις τον καφέ μονορούφι, κλείνεις το ραδιόφωνο τη στιγμή που, αν είναι δυνατόν, παίζει πάλι τραγούδι φωτιά και ξεχύνεσαι στους δρόμους να πάρεις λίγο αέρα.

Σκηνή δεύτερη: Το να περπατάς μόνος είναι γνωστό ότι σε φέρνει πιο κοντά στις σκέψεις και τα συναισθήματα που σε βασανίζουν, οπότε τηλεφωνείς σε κολλητό πρόσωπο να πιείτε καφέ, να πείτε καμιά χαριτωμενιά να περάσει η ώρα, χωρίς οι σκοτούρες σου να σε χτυπάνε αλύπητα από όλες τις πλευρές.

Κοίτα να δεις όμως που στο δρόμο προς τον χαλαρό καφέ, θα σκοντάψεις πάνω σε ότι προσπαθείς να ξεχάσεις. Μπορεί να πάρει άπειρες μορφές. Αφίσα με τίτλο «Δεν υπάρχουν φρένα στο συναίσθημα», βιβλίο σε βιτρίνα βιβλιοπωλείου που υποστηρίζει «10 ενδείξεις για να καταλάβεις πως το μυαλό δε σε ρωτά, απλώς ταξιδεύει» ακόμη και μπλουζάκι με στάμπα «εδώ σε θέλω μυαλό μου, να φανείς δυνατό». Δεν υπάρχει σωτηρία.

Ακόμη και στον καφέ, εκεί που νομίζεις ότι κάτι έχεις καταφέρει, κάποιο μήνυμα ή τηλεφώνημα θα σε αναστατώσει, κάποιος θα περάσει που κάτι θα σου θυμίσει. Παράτησε τα. Δεν γίνεται τίποτα. Όποιος έχει δηλώσει ότι έχει χαλιναγωγήσει το συναίσθημα και κομπάζει περίτρανα ότι έχει τιθασεύσει το μυαλό πες του χαιρετίσματα. Δυο ενδεχόμενα υπάρχουν. Είτε ψεύδεται είτε δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάμε.

Δεν έχει βιώσει εκείνες τις υπέροχα βασανιστικές καταστάσεις μου μουδιάζουν τα μέσα και τα έξω σου. Αυτές τις επιθυμίες που δεν καταλαγιάζουν καθώς αλλάζουν οι εποχές ή περνάνε οι μέρες. Αυτά τα «θέλω» που χορεύουν σαν πυγολαμπίδες τη νύχτα και ζαλίζουν την καθημερινότητα σου. Έτσι τελειώνει ημέρα σου βρίσκοντας σε όπως σε άφησε. Σε μια διαρκή πάλη μυαλού και καρδιάς.

Ένα έχω να σου πω: Μπόρα είναι θα περάσει. 
Καλύτερα στη βροχή να νιώθεις κάθε σταγόνα να ποτίζει το Είναι σου, παρά με ομπρέλα να προσπαθείς να μη βραχείς από σκέψεις και συναισθήματα.

Κείμενο: Ιωάννα Γκανέτσα

Απόσπασμα από το βιβλίο "Ο έρωτας δε θέλει τίτλο" (εκδόσεις bookstars)





ΠΗΓΗ...http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Φίλε σκάρτε


Είμαι
Η μεγάλη γρατζουνιά
Στην καρδιά σου
Πονάει όταν αφανίζομαι
Αιμορραγεί όταν εμφανίζομαι
Με το ταλέντο σου την σχημάτισες
Αυτομαστιγώθηκες
Ζημιά από πρόθεση
Δική σου
Νοιάζομαι
Αλλά μάταια
Ο φίλος σκάρτος
Αποδείχτηκε.
Τώρα γνωρίζεις
Την αιτία πόνου
Επουλώσου…
Γίνε Φίλος

«Best friends are family»~από την ταινία lego batman 3





ΠΗΓΗ...https://searchingthemeaningoflife.wordpress.com

Η πλατεία


Η πλατεία μας, με το παρεκκλήσι του Μητροπολιτικού Ναού της περιοχής και την πιτσιρικαρία χωρισμένη είτε σε ομάδες είτε ενωμένη σαν μια γροθιά, που έπαιζε τα αγαπημένα παιδικά παιχνίδια. «Α μπε μπα μπλομ, του κιθε μπλομ. Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλόμ μπλιμ μπλομ. Όλα τα κοιτώ, σαν παιδί καλό, την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό! Βγήκες!».

Και να τα γέλια και να η παιδική φαντασία να μεγαλοποιεί καταστάσεις και να νομίζει ότι ζει σε ένα άλλο σύμπαν που διεπόταν από νόμους που θεσμοθετούσαν τα ίδια τα παιδιά και που δεν καταλάβαιναν οι γέροι μεγάλοι (όποιος δεν ήταν παιδί ήταν αμετάκλητα γέρος). Και μήπως εμείς καταλαβαίναμε εκείνους; Το ότι καταλαβαινόμασταν απόλυτα μεταξύ μας μας έφτανε και μας περίσσευε, για να είμαστε ευτυχισμένα. Απολαμβάναμε μια αθωότητα ειρηνική ακόμη και εν καιρώ πολέμου.

Και όταν έγερνε ό ήλιος και μαζωμό στο σπίτι ακόμη δεν είχαμε, ξάφνου ακουγόταν η φωνή της μάνας μας: «Φοίβο, Μαρία, ελάτε ήρθε ο μπαμπάς». Και τότε, ο κάθε Φοίβος και η κάθε Μαρία έτρεχε του σκοτωμού στο σπίτι, έστω και με μισή καρδιά, (η άλλη μισή είχε παραμείνει στο παιχνίδι που δεν έλεγε ποτέ να τελειώσει), για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της υποδοχής του αρχηγού της οικογένειας. Δε θα το πιστέψετε, αλλά ο πατέρας ήταν κάποτε ο αρχηγός της οικογένειας, πριν προκύψει η ισότητα των φύλων και ο φεμινισμός!

Εξήντα χρόνια πέρασαν ή και πολύ περισσότερα και η πλατεία παρέμεινε η ίδια, μόνο με κάτι μικροαλλαγές, τόσο στην καγκελένια της περίφραξη, όσο και στα λουλουδιασμένα της παρτέρια, που πια δεν τα φροντίζει μερακλής κηπουρός υπάλληλος του Δήμου. Μα τα παιδιά άλλαξαν. Επί εποχής μου, οι γιαγιάδες έφερναν τα εγγόνια τους να παίξουν με παιχνίδια άγνωστα στα σημερινά πιτσιρίκια. Ούτε το κυνηγητό και το κρυφτό μα ούτε και «περνά περνά η μέλισσα» και το «γκέο βαγκέο» ακούγονται πια μέσα από χαρούμενα ξεφωνητά.

Σήμερα κάθονται ήσυχα ήσυχα στα παγκάκια δίπλα στους παππούδες με το κινητό στα χέρια, σοβαρά και χαμένα σε ένα σύμπαν αλλιώτικο, μοναχικό, αλλόκοτο. Ομαδικό παιχνίδι και οι εξ αυτού φιλίες ανύπαρκτες, ή σε μαρασμό. Και στην παρότρυνση κάποιου ηλικιωμένου να τρέξουν, να χοροπηδήσουν, να ξεφωνίσουν, να πέσουν, να σηκωθούν, να γελάσουν και να κλάψουν ακόμη, με χτυπημένα γόνατα, απαντούν: «Ουφ! καλέ γιαγιά κι εσύ με τις αρχαιολογίες σου, εμάς αυτό μας αρέσει. Και μη μιλάς άλλο γιατί βρίσκομαι σε ένα πολύ προχωρημένο επίπεδο του παιχνιδιού μου και θέλω να το κερδίσω».

Ευτυχώς να λες που στο σχολείο δεν επιτρέπουν τα κινητά και τα παιδιά στα διαλείμματα απολαμβάνουν και λίγο αληθινό παιχνίδι, αλλιώς και την ώρα της Γυμναστικής ακόμη με τα «επίπεδα» θα ασχολιόντουσαν. Και ας μου πει παρακαλώ κάποιος. Ποιος φταίει ή ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν την αγορά του κινητού ή του τάμπλετ; Ο μπόμπιρας ή ο γονιός ο ίδιος που κατά τα άλλα παραπονιέται για τα νέα ήθη και έθιμα στον τομέα του παιχνιδιού; Το μόνο κέρδος ίσως είναι στο μη ξεπάτωμα των παπουτσιών κάθε λίγο και λιγάκι από την αλόγιστη χρήση. Μα χίλιες φορές η φθορά του παπουτσιού, παρά τούτη η ακινησία και η προσκόλληση σε μια μικρούλα οθόνη. Και δυστυχώς, όπως έμαθα, τα περισσότερα παιδιά, ακόμη και την ώρα του ύπνου, συνεχίζουν τη θέαση κάτω από τα σκεπάσματα.

Γι αυτό, μάνα, μην απορείς που το βλαστάρι σου δεν έχει ξυπνημό το πρωί για το σχολείο και είναι μες στο νεύρο και την κατσουφιά, από τη στιγμή που ανοίξει τα ματάκια του. Στην πραγματικότητα δεν έχει κοιμηθεί και τη θέση του κρεβατιού, θα την πάρει σε λίγο το θρανίο. Κοίτα να του πεις για να το φέρεις στα ίσα του: «Έλα παιδάκι μου, έτοιμο το καφεδάκι σου. Να σου ανάψω τσιγάρο; Από τα κανονικά θες ή από τ’ άλλα!».

Άλλα ήθη και έθιμα, άλλες νοοτροπίες και καιροί υπερπολιτισμένοι!

Αυτά…

_

γράφει η Λένα Μαυρουδή Μούλιου





ΠΗΓΗ...https://tovivlio.net

Εδεσσαϊκό Θέατρο: «Εγγραφές στο Θεατρικό Εργαστήρι»


«Εγγραφές στο Θεατρικό Εργαστήρι»

«Ελάτε να παίξουμε και να μάθουμε! Να ακονίσουμε τα εκφραστικά μας μέσα, το σώμα, τη φωνή και τη φαντασία μας και πάνω απ’ όλα να γίνουμε ομάδα που θα μοιραστεί δυνατές συγκινήσεις μέσα από το Θέατρο!»
Το Εδεσσαϊκό Θέατρο συνεχίζει τις δραστηριότητές του με την έναρξη λειτουργίας του Θεατρικού Εργαστηρίου την Κυριακή 1η Οκτώβρη και καλεί παιδιά και εφήβους να δοκιμάσουν το ταξίδι στον μαγικό κόσμο του Θεάτρου! 
Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσφέρει σε παιδιά και εφήβους τα κατάλληλα ερεθίσματα και την τεχνική κατάρτιση που απαιτείται, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με την Θεατρική τέχνη. Θα βοηθήσει να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, να αναπτύξουν πρωτοβουλία και αίσθημα ευθύνης, να καλλιεργηθούν πολιτιστικά και αισθητικά, να ενθαρρυνθούν στην παρατήρηση και την αυτοσυγκέντρωση, να βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους και να εκτονωθούν με την κίνηση και το λόγο.
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό, θα μάθουν να εκφράζονται και να επικοινωνούν, να καλλιεργούν την φαντασία και να ελέγχουν την ευαισθησία τους, να οξύνουν τις ικανότητες τους ώστε να βρίσκονται σε επαφή και αρμονία με τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους.
Νέοι θεατρικοί εμψυχωτές, με πλούσια θεατρική παιδεία, γνώσεις και εμπειρία, διδάσκουν την τέχνη του θεάτρου, την αγωγή του λόγου και κάνουν το θέατρο ευχάριστο παιχνίδι μεταδίδοντας στους μικρούς μας φίλους την αγάπη τους για το θέατρο.
Φίλες και φίλοι, δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να διοχετεύσουν την ενέργεια τους σε μια δραστηριότητα που θα απελευθερώσει την έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, θ’ αγκαλιάσει τις ευαισθησίες τους και θα καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους! 

Πληροφορίες-εγγραφές 
στο εντευκτήριο του συλλόγου Ίωνος Δραγούμη 35 καθημερινά ώρες 18:30-20:30 
τηλ: 6938363911 - 
mail: edessaikotheatro@gmail.com

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...