Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ;


Ο δήμος Αλμωπίας  είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη πυκνότητα εν λειτουργία και υπό κατασκευή Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων από κάθε άλλο δήμο της επικράτειας. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η συνολική πυκνότητα των έργων η οποία είναι 31,2 KWe/ Km2 (εγκατεστημένα kW ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο).


Τα στοιχεία της σημερινής κατάστασης στο δήμο Αλμωπίας έχουν ως εξής:
Έργα σε λειτουργία: 13
Συνολική εγκατεστημένη ισχύς: 14,686 MWe
Ποσοστό επί της επικράτειας: 8%
Μέση ετήσια παραγόμενη ενέργεια: 76.000.000 kWh
Ποσοστό επί της συνολικής παρ. ενέργειας στην επικράτεια από ΜΥΗΕ: 11%

Τι σημαίνουν όμως αυτά τα στοιχεία για το μέσο κάτοικο του Δήμου Αλμωπίας;
Πέρα από το αναγνωρισμένο περιβαλλοντικό όφελος και την ενεργειακή αυτοδυναμία του Δήμου μας, υπάρχουν πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή του Ν. 3851/2010.

Συνολικά παρακρατούνται το έτος 205.000 ευρώ τα οποία αποδίδονται ή καλύτερα θα έπρεπε να αποδίδονται ως εξής (άρθρο 7 Ν.3851/2010):
    • Το ποσό των 70.000 ευρώ ετησίως «αποδίδεται στους κατόχους άδειας προμήθειας που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια στους οικιακούς καταναλωτές του Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί Α.Π.Ε., με σκοπό να πιστωθούν έως και κατά το συνολικό αυτό ποσό οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών. Δικαιούχοι της πίστωσης της παρούσας παραγράφου είναι κατά προτεραιότητα οι οικιακοί καταναλωτές εντός των διοικητικών ορίων του δημοτικού ή του κοινοτικού διαμερίσματος στο οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί Α.Π.Ε. και στη συνέχεια οι οικιακοί καταναλωτές των λοιπών δημοτικών ή κοινοτικών διαμερισμάτων.» Δηλαδή αποδίδεται στη ΔΕΗ για να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων των χωριών στα οποία είναι εγκατεστημένα υδροηλεκτρικά!!! Το ποσό αυτό παρακρατείται από τη ΔΕΗ από το 2010 και ΔΕΝ αποδίδεται στους κατοίκους!!!!
    • Το ποσό των 115.000 ευρώ ετησίως «αποδίδεται κατά ποσοστό 80% στον Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί Α.Π.Ε. και κατά ποσοστό 20% στον ή τους Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού, από την εδαφική περιφέρεια των οποίων διέρχεται η γραμμή σύνδεσης του σταθμού με το Σύστημα ή το Δίκτυο.» Ο Δήμος Αλμωπίας εισπράττει το σύνολο του ποσού το οποίο διατίθεται για σκοπούς «περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης».
    • Το ποσό των 20.000 ευρώ ετησίως «αποδίδεται υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων (Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ./πράσινο ταμείο)

Επιπρόσθετα, το ΥΠΕΚΑ διατηρεί τα δικαιώματα εμπορίας του CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) τα οποία θα αποδίδονται στο ΛΑΓΗΕ. Ας δούμε για τι ποσά μιλάμε: Η λειτουργία των υδροηλεκτρικών στο Δήμο μας συμβάλει στη μείωση εκπομπών CO2 κατά 64.500 τόνους ετησίως. Σήμερα αυτό τιμολογείται με 7ευρώ/τόνο δηλαδή συνολικά 450.000 ευρώ περίπου. Η Ε.Ε. υπολογίζει ότι η τιμή αυτή πρέπει να φτάσει τα 40 ευρώ/τόνο εντός του 2013, δηλαδή ο δήμος μας θα συμβάλλει στο ταμείο του ΛΑΓΗΕ το ποσό των 2.580.000 ευρώ!!! Υπενθυμίζουμε ότι το ταμείο αυτό χρηματοδοτεί όλες τις ΑΠΕ. Συνεπώς, τα υδροηλεκτρικά όχι μόνο δε συμβάλλουν στην αύξηση του τιμολογίου του ρεύματος αλλά βοηθούν στην ανάπτυξη και χρηματοδότηση των άλλων ΑΠΕ όπως είναι τα φωτοβολταϊκά.

Εν κατακλείδι θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η γνώση της ενεργειακής αγοράς ιδιαίτερα των υδροηλεκτρικών δίνει τεράστια επιχειρήματα στη δημοτική αρχή να διεκδικεί  χρηματοδότηση από το, δυστυχώς, αθηνοκεντρικό κράτος μας. 

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ 95 ΚΑΔΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αλμωπίας σε συνεργασία με το Τμήμα περιβάλλοντος, καθαριότητας, ανακύκλωσης και συντήρησης πρασίνου, μετά από συντονισμένες ενέργειες, κατάφερε να εξασφαλίσει από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, 95 κάδους ανακύκλωσης για την επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης και στη δημοτική ενότητα Εξαπλατάνου.

  Ο Δήμος Αλμωπίας έχει ενημερώσει την Εταιρεία για την ετοιμότητά του όσο αφορά την εγκατάσταση και εξυπηρέτηση των κάδων και αναμένεται στο προσεχές διάστημα η παραλαβή του εξοπλισμού και η άμεση τοποθέτησή τους.Από το Δήμο Αλμωπίας

«ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΝΟΝΟΣ»


Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΝΟΝΟΣ»
 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ  ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΑΪ «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ»

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας, συμμετέχει ενεργά στη δράση «Αυτό το Πάσχα γίνε κι εσύ νονός», την οποία διοργανώνουν από κοινού η Εθνική Τράπεζα και ο ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλοι Μαζί για το Παιδί», που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους (στο τμήμα κάτω από την οδό Μητροπόλεως) και τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 την ίδια μέρα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos  στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός της δράσης «Αυτό το Πάσχα γίνε κι εσύ νονός» είναι να συγκεντρωθούν ρούχα, παπούτσια, λαμπάδες και παιχνίδια, τα οποία θα διατεθούν στα παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και τα έχουν ανάγκη. Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν δώρα στις κοινωνικές υπηρεσίες των φορέων που συμμετέχουν, παρακαλούνται να φροντίσουν ώστε να είναι είτε καινούρια είτε σε άριστη κατάσταση (καθαρά, σιδερωμένα και έτοιμα για χρήση).
Οι δύο εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με δράσεις για τα παιδιά.
           «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους αυτούς που πλήττονται από την οικονομική κρίση, συμμετέχει για μία ακόμη φορά στη δράση “Αυτό το Πάσχα γίνε κι εσύ νονός”, που συνδιοργανώνουν η Εθνική Τράπεζα και ο ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Όλοι Μαζί για το Παιδί”. Καλώ τους συμπολίτες μας να δείξουμε και πάλι έμπρακτα την αγάπη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευαισθησία μας, προσφέροντας δώρα στα παιδιά των οικογενειών που το έχουν ανάγκη, ειδικά αυτές τις άγιες μέρες του Πάσχα. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας

ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΟΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ...!!!VIDEO


Ε, βέβαια, πώς να περάσει η εφημερία στο νοσοκομείο αν δεν κάνεις αγώνες ταχύτητας με τα αναπηρικά καροτσάκια; Σάλο προκαλεί το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και δείχνει νοσηλευτικό προσωπικό του Ασκληπιείου Βούλας να διασκεδάζει στήνοντας αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας με καροτσάκια!!

Και δεν μιλάμε για πρόχειρες δουλειές. Οπως μπορείτε να δείτε κι εσείς, υπάρχει και αφέτης που δίνει (με πατερίτσα) το σήμα να ξεκινήσουν οι δρομείς, αλλά και θεατές που κάθονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και αποθεώνουν τους νικητές. Μήπως είναι καμία μέθοδος πειραματικής ιατρικής και δεν το καταλάβαμε εμείς;

Από τη διοίκηση του νοσοκομείου έγινε γνωστό ότι ήδη έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το περιστατικό και ότι από τις πρώτες πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί πρόκειται για σπουδαστές των ΤΕι οι οποίοι κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο Ασκληπιείο. Οι συγκεκριμένοι, χθες τελευταία ημέρα της πρακτικής τους είχαν διοργανώσει στο χώρο του φυσιοθεραπευτηρίου μια μικρή εκδήλωση, όπου προφανώς μεταξύ των άλλων θεώρησαν καλό όχι μόνο να προβούν στις συγκεκριμένες πράξεις, αλλά και να το... διαφημίσουν κιόλας.ΠΗΓΕΣ...
iefimerida.grstoxos.gr
http://enwtheite.blogspot.gr
http://periergaa.blogspot.com 

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΟΥ Ε.Κ. ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΗ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.


Ευχάριστα νεα για τις τσέπες των καταναλωτών!

Ευρωκοινοβούλιο προς ΔΕΗ: Ποιές αυξήσεις; Χρωστάτε χρήματα στους καταναλωτές!...

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, απέρριψε σήμερατο απόγευμα την πρόταση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για backloading.

Τι σημαίνει αυτό; Βackloading είναι η πρόταση να αποσυρθούν από την αγορά ρύπων περίπου 900 εκατομμύρια δικαιώματα εκπομπής και δημιουργώντας αυτή την τεχνητή έλλειψη να ανέβουν οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων.

Μετά από αυτό συμβαίνει το εξής:

Η ΔΕΗ η οποία είχε προεισπράξει τα δικαιώματα αυτά από τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, πρέπει τώρα να τους τα δώσει πίσω.

Δηλαδή όχι μόνο να ξεχάσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια αλλά να δώσει και επιστροφή στους καταναλωτές!

Όλοι εμείς είχαμε πληρώσει προκαταβολικά την αύξηση του κόστους που είχε προϋπολογιστεί για τους ρύπους με αυξημένες τιμές.

Πως είχε γίνει αυτό: Η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το κόστος των ρύπων με τιμές στα 7 ευρώ ο τόνος, ποσό που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση και είχε περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος κατά τις αυξήσεις των τιμολογίων του Ιανουαρίου.

Δηλαδή τώρα στην πράξη, με τις τιμές κάτω από τα 3 ευρώ, προκύπτει ένα περίσσευμα 4 ευρώ για κάθε δικαίωμα, ως πλεόνασμα που θα πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές ή να συνυπολογιστεί στις επικείμενες αναπροσαρμογές των τιμολογίων το Μάιο και τον Ιούλιο.

Επίσης με τα νέα δεδομένα οι προϋπολογισμένες αυξήσεις (για το Μάιο και τον Ιούλιο όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο) θα πρέπει να επανυπολογιστούν και πιθανόν οι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές να είναι μηδενικές.

Σημειώνεται ότι η απόρριψη έγινε με 15 ψήφους διαφορά και στο ΕΚ δόθηκε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της πρότασης. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντιδράσεις διαδραμάτισε η ομάδα των Φιλελευθέρων και ο έλληνας ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης.

Θ. Σκυλακάκης: Η ΔΕΗ οφείλει άμεσα να μειώσει την τιμή του ρεύματος

Από το Γραφείο Τύπου

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας στην οποία απορρίφθηκε η πρόταση της Επιτροπής για "backloading" 900 εκ. δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και μέλος της Κ.Ε. της Δράσης, δήλωσε:

"Μετά από πολύμηνο αγώνα τον οποίο από ελληνικής πλευράς (επί πολύ) έδινα μόνος, τελικά με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε το "backloading", δηλαδή η αύξηση της τιμής ρεύματος στην Ελλάδα και η επιβάρυνση της χώρας κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα δημιουργούσε χιλιάδες νέους ανέργους, καθώς η χώρα αγοράζει ετησίως 20 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων από το εξωτερικό.

Τώρα η ΔΕΗ, η οποία υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7ευρώ/δικαίωμα για το 2013 και μεγαλύτερο στα επόμενα έτη, οφείλει να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων. Είναι ευθύνη της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και της ΡΑΕ να το πράξουν άμεσα".

"Εάν εγκριθεί το "backloading", θα οδηγήσει στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και θα αποβεί σε βάρος των καταναλωτών, προπαντός στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία" τόνισε νωρίτερα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη σχετική συζήτηση πού έγινε στην Ολομέλεια.

Όπως υποστήριξε, η όλη υπόθεση με το "backloading" γίνεται για να εισπράξουν τα κράτη επιπλέον ποσά, από τους πολίτες-καταναλωτές, μέσω της "πίσω πόρτας" και γίνεται προπαντός επειδή οι εμπνευστές της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής αρνούνται να αποδεχθούν την παταγώδη αποτυχία των οικονομικών στόχων της πρότασής τους.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη στην Ολομέλεια ήταν η εξής:

"Το "backloading" σημαίνει στην ουσία μεγαλύτερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία. Υψηλότεροι λογαριασμοί εις βάρος του βιοτικού επίπεδου ανθρώπων σε απόγνωση και της ανταγωνιστικότητας οικονομιών σε κρίση. Γιατί όμως γίνεται το "bacκloading", ενώ οι περιβαλλοντικοί μας στόχοι εκπληρώνονται; Όχι βέβαια για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις.

Διότι οι επενδυτικές αποφάσεις που θα γίνουν από σήμερα και πέρα, θα επηρεαστούν αρνητικά από το "backloading", αφού τα έσοδά τους δεν θα εμφανιστούν πριν από το 2019-2020, όταν θα επανέρχονται τα δικαιώματα αυτά στην αγορά και οι τιμές θα πέφτουν!

Γίνεται λοιπόν για να εισπράξουν τα κράτη επί πλέον έσοδα από την πίσω πόρτα και γίνεται προπαντός διότι αρνούνται οι εμπνευστές της να αποδεχθούν ότι απέτυχαν παταγωδώς οι οικονομικοί στόχοι της κλιματικής μας πολιτικής, λόγω της αμερικανικής επανάστασης στο σχιστολιθικό αέριο και της ήττας στον τομέα των φωτοβολταϊκών από την Κίνα.

Γιατί αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα."
ΠΗΓΗ...http://www.plektani.gr

ΤΑ ΠΕΡΣΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ.

Τα Περσικά δάνεια και οι Σπαρτιάτες

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

-Τι μένει σταθερό και αμετάβλητο από την αρχαιότητα στην Ελλάδα; Τρία πράγματα: Οι συνεχόμενες σφαγές (με όποιο τρόπο) των αθώων πληθυσμών, η αδυναμία του ελληνικού κόσμου να ενωθεί και η απόλυτη εξάρτησή του από τα χρυσά θησαυροφυλάκια των..(όποιων) Περσών.-

Ήταν ένα κρύο πρωινό του Χειμώνα του 411π.χ στην πεδιάδα του Μαιάνδρου. Στην έπαυλη ενός αξιωματούχου υπογράφεται η περίφημη 3η συνθήκη μεταξύ Λακεδαιμονίων, Τισσαφέρνη και Ιεραμένη, εκπροσώπου του Δαρείου Β΄.

Ο Τισσαφέρνης αδιαφορούσε για το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των Σπαρτιατών με τους Αθηναίους.

Εκείνο που τον απασχολούσε ήταν ότι πιθανή συντριβή μιας παράταξης θα σήμαινε το ναυάγιο της πολιτικής της αμοιβαίας εξασθένησης των δύο. Στη συνθήκη, μεταξύ των άλλων, επιλύθηκε το βασικό πρόβλημα της μισθοδοσίας και συντήρησης του σπαρτιατικού στόλου, με τη χρηματοδότηση από το Μεγάλο Βασιλιά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Πέρσες έδιναν χρήματα στα ελληνικά κράτη αλλά ήταν η πρώτη χρηματοδότηση με τη μορφή δανείου, που έπρεπε να επιστραφεί έντοκα, μετά την τελική νίκη! Στην ουσία αποτελούσε μια σαφέστατη «μνημονιακή» συμφωνία εξάρτησης του ελληνικού κόσμου στους Πέρσες, με ηγέτιδα δύναμη τη Σπάρτη.

Ο ελληνικός κόσμος της αρχαιότητας είναι πολύ διαφορετικός από την εικόνα που έχουμε σήμερα γι΄αυτόν. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι και οι συσχετισμοί των κοινωνιών άλλαξαν αλλά στην αδυναμία μας να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια μέσα από το ορθολογισμό.

Εδώ βέβαια, θα πρέπει να βάλουμε στην ίδια παρέα το Μαρξ τον Ένγκελς και το Θουκυδίδη, αναζητώντας τα μεγάλα δείγματα του «ιστορικού υλισμού» και την προαιώνια φύση του ανθρώπου.

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος είναι ένα πλούσιο σκηνικό πολιτικής μελέτης στην παγκόσμια ιστορία. Οι Αθηναίοι, πανίσχυροι από τους περσικούς πολέμους, επιβάλλουν το δίκαιο της πυγμής στους συμμάχους. Οι ηττημένοι Πέρσες όμως δεν ησυχάζουν και συντηρούν επαφές και στην Αθήνα και στη Σπάρτη. Οι σύμμαχοι των δύο μεγάλων δυνάμεων αναμετρώνται. Ο εμφύλιος μαίνεται, οι δολοπλοκίες πολλαπλασιάζονται, οι εκατέρωθεν προδοσίες αυξάνονται, ο Αλκιβιάδης εξορίζεται και πάει με τους Σπαρτιάτες, οι δημοκρατίες καταλύονται και τα σχέδια της εξωτερικής πολιτικής από κράτος σε κράτος, συνεχώς μεταβάλλονται.

Τι μένει σταθερό και αμετάβλητο; Τρία πράγματα: Οι συνεχόμενες σφαγές των αθώων πληθυσμών (π.χ των Μηλίων), η αδυναμία του ελληνικού κόσμου να ενωθεί και η απόλυτη εξάρτησή του από τα χρυσά θησαυροφυλάκια των Περσών.

Οι Σπαρτιάτες με το περσικό δάνειο, κατατρόπωσαν επτά χρόνια αργότερα τους Αθηναίους στους Αιγός Ποταμούς και κατέλυσαν την Αθηναική ηγεμονία. Άνοιξαν όμως τις πύλες της Ελλάδας στους Πέρσες και απέδειξαν για άλλη μία φορά, πως το χρήμα είναι η κινητήρια δύναμη που κατακτά ανθρώπους και κοινωνίες.

Το ζήτημα είναι, απ΄ όλα αυτά να βγουν κάποια συμπεράσματα για το σύγχρονο κόσμο. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο πλούτος διέγραφε την πορεία της ιστορίας. Και ίσως όχι ο παραγόμενος αλλά ο «κατασκευασμένος». Οι Πέρσες είχαν κλέψει το χρυσό των Βαβυλωνίων και τα σημερινά κεφάλαια, κατά βάση είναι αέρας κοπανιστός, τυπωμένα στα νομισματοκοπεία της FED ή αριθμημένα στις λίστες κάποιου χρηματιστή. Και τότε, τα ιερά των αρχαίων δάνειζαν ( οι «τράπεζες» της εποχής διοικούνταν από το ιερατείο που φύλαγε το θησαυρό και δάνειζε με τοκογλυφικούς όρους), υπεράνω κυβερνήσεων, με τόκους εξάρτησης και τώρα, οι τράπεζες δημιουργούν ανεξέλεγκτα δίκτυα που καθοδηγούν τις πολιτικές κυβερνήσεις. Σκοπός δεν ήταν να εισπραχθούν απαραίτητα, τα δανεισθέντα ποσά (οι Σπαρτιάτες δεν επέστρεψαν ποτέ ολόκληρο το ποσό στους Πέρσες) αλλά η εξάρτηση και η εφαρμογή του δικαίου της πυγμής. Ιδιαίτερα στις διακρατικές σχέσεις, αυτό αποτελούσε τη γνωστή τακτική, όπως και σήμερα. Τέλος και στις δύο εποχές ο χρηματισμός των ιδιωτών για να εξυπηρετηθούν κρατικά συμφέροντα ήταν απόλυτα συνηθισμένο φαινόμενο, όπως και σήμερα (οι εξόριστοι Έλληνες είχαν πάντα μια πλούσια έπαυλη να τους περιμένει στις Σάρδεις…).

Με λίγα λόγια, ο περσικός χρυσός άπλωνε για αιώνες, ένα πέπλο «παραισθησιογόνου» λάμψης πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι που ο Μέγας Αλέξανδρος αποφάσισε ότι το καταχρεωμένο βασίλειό του θα σωζόταν μόνο με την κατάκτησή του περσικού πλούτου. Εν μέρει, τα κατάφερε αλλά ουσιαστικά μετακίνησε το κέντρο βάρους του ελληνικού κόσμου προς την ανατολή, δίνοντας την ευκαιρία στον ιουδαικό πολιτισμό, διαμέσου των Ρωμαίων, να τον αφομοιώσει.

Όλα αυτά, δεν έχει νόημα να τα μελετά κανείς, προσπαθώντας να δαιμονοποιήσει ή να αγιοποιήσει πρόσωπα και καταστάσεις. Το κέρδος είναι να διδαχθεί, κατανοώντας ότι ο άνθρωπος και οι «ομάδες» θα συμπεριφέρονται ακριβώς το ίδιο, όσο θα υπάρχει ανθρωπότητα. Πάντα θα υπάρχουν οι Πέρσες, οι Ισπανοί στη Νότια Αμερική, οι Άγγλοι, οι Αμερικάνοι, οι Γερμανοί. Πάντα θα υπάρχει το κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα, πάντα τα συμφέροντα δεν θα ταυτίζονται με τα κράτη άλλα με τις πανίσχυρες δυνάμεις του χρήματος, πάντα θα επιβάλει το δίκαιο της πυγμής ο δυνατότερος. Επίσης οι κοινωνίες έχουν πολλούς σαν τον Αλκιβιάδη, το Θηραμένη, το Λύσανδρο, τον Κριτία, τον Μέτερνιχ, τον Κίσινγκερ, τον Ντάισεμπλουμ, τον Παπανδρέου, τον Κωστάκη , το Γιωργάκη και χιλιάδες άλλες μορφές που δεν είναι τίποτα παραπάνω από «φαιδρά» πιόνια στη μεγάλη σκακιέρα της ιστορίας.

Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ και το χρήμα θα τον σέρνει από τη μύτη. Στις μέρες μας μπαίνουμε για τα καλά στο μεγάλο θέατρο των αποκαλύψεων. Κάθε μέρα θα παρακολουθούμε με έκπληξη, κάποια καινούρια διάσταση που μέχρι χθες, δεν την υποψιαζόμασταν. Τράπεζες που εμφανίζουν φούσκες, offshore εταιρείες υπουργών, δίκτυα ξεπλύματος στις πιο σοβαρές οικονομίες. Κι όμως, όλοι αυτοί δε φταίνε περισσότερο από μας τους ίδιους. Δε φταίνε οι Γερμανοί που βάζουν τους όρους του δανεισμού, οι Αμερικάνοι που τους έβαζαν παλιά. Δε φταίει ο Σόιμπλε κι ο Ντάισεμπλουμ κι ο Μπαρόζο κι Ντράγκι. Το «ιερατείο» των Περσών είναι κι ο Τισσαφέρνης και όχι ο Δαρείος. Ρόλους αλλάζουμε όλοι μας. Αυτοί στο δικό τους κόσμο της απληστίας και της ηδονής της εξουσίας κι εμείς μια μάζα «Αθηναίων» που υπομένουμε την κατάλυση της «δημοκρατίας» επειδή πιστέψαμε στη γοητεία του «Περικλή» και της «Ασπασίας». Εμείς φταίμε που μεθύσαμε από τα μεγάλα «δημόσια κτίρια» και δεν είδαμε τους «Σπαρτιάτες» που έκλειναν κρυφά τη δουλειά με τους «Πέρσες».

Και κάτι τελευταίο. Ο άνθρωπος είναι μαλακός σαν το χόρτο, όπως λέει κι ο Σεφέρης. Αν αυτό δεν το δούμε, όπως μας το έδειξε κάποτε ο Θουκυδίδης δεν θα καταλάβουμε ποτέ τον κόσμο. Γιατί τελικά η μεγάλη μαγκιά δεν είναι να τον αλλάξουμε αλλά να τον αποκαλύψουμε στις συνειδήσεις μας. Αυτό είναι σίγουρα πολύ πιο χρήσιμο από οποιαδήποτε επανάσταση…

ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

Ιστορικές εφευρέσεις που αποδόθηκαν σε άλλους.Παρεξηγήσεις, παρανοήσεις, «δάνεια» και... ο κλέψας του κλέψαντος!

Παρεξηγήσεις, παρανοήσεις, «δάνεια» και... ο κλέψας του κλέψαντος!Η ιστορία των εφευρέσεων έχει αλλάξει δραστικά τη ζωή μας, κόβοντας κάθε δεσμό με τα παλιά.
Οι συναρπαστικές μηχανές πρόσφεραν τεράστια βοήθεια στον καθημερινό ανθρώπινο μόχθο, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τη σύγχρονη εποχή μας.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΕΖΑΣ.

Ο πολιτισμός της πρέζας

«Πρέζες υπάρχουν πολλές, απλώς η ηρωίνη σκοτώνει»


Ο φιλόσοφος-ποιητής-τραγουδοποιός Παύλος Σιδηρόπουλος [ένας απ'τους σημαντικότερους ανθρώπους του πνεύματος που έτυχε να ζήσουν σάυτή τη λωρίδα γής] είχε προειδοποιήσει εγκαίρως: «Πρέζες υπάρχουν πολλές, απλώς η ηρωίνη σκοτώνει» Σήμερα, ολόκληρη η χώρα ζεί περιμένοντας να πάρει τη δόση της, εκβιαζόμενη από τους πρεζέμπορους ''φίλους'' οι οποίοι τη δανείζουν για να της πουλήσουν τη δόση της κι εγώ που γράφω τώρα αυτά τα λόγια κρατάω ένα τσιγάρο στο χέρι και το καπνίζω, με μια αίσθηση ειρωνείας να ποτίζει το μυαλό μου.

Θυμάμαι μια μέρα στο λύκειο που κάποιος μου είχε προσφέρει έναν μπάφο κι επέμενε τόσο πολύ που με ανάγκασε να τον απομακρύνω με σπρωξιές, αλλά θυμάμαι επίσης ότι η νικοτίνη... είναι εννέα φορές πιο εθιστική απ'την κοκαΐνη.

Την κοκαΐνη, που ίχνη της βρέθηκαν σε πληθώρα καθισμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου-σύμφωνα με μια έρευνα που ανάπαρήγαγε ο Ο. Έκο σ'ενα απ'τα βιβλία του.

Μιλάμε για την κοκαΐνη η οποία ρέει στα "μπουζούκια" των wannabe light "σημαδεμένων" και στα πάρτι των νομοταγών κυριλέδων που, ακόμα και σήμερα, ως επίσημοι νεοραγιάδες πια, ακόμα γυρεύουνε την πρέζα της ματαιοδοξίας και του εκτονωτικού διασκορπίσματος, τραγουδώντας με καμάρι τους ψευδολαΪκούς λεονταρισμούς της εγωπάθειας, ενώ η χώρα ισοπεδώνεται.

Εκεί, στα άκακα μπουζούκια, η πιο άξια και ποθητή γυναίκα είναι η γκόμενα που έχει καλλιεργήσει νοερά το μεγαλύτερο πέος, χορεύοντας με τακούνια και τιγρέ μίνι ζειμπέκικους πολεμικούς χορούς, ενόσω ρουφά τους εμπορικούς και αγελαίους μύθους ενός ανεστραμμένου φαλλοκρατισμού που, καθώς προσποιείται την απελευθέρωση, ανακυκλώνει τον πιο νοσηρό εξουσιασμό αποθεώντας τη χυδαιότητα και την κουραδομαγκία ως κατεστημένο στύλ μιας προοιούσας χρεοκοπίας.

Και πού; Σε μια χώρα όπου οι πρεζέμποροι, ενόσω κυνηγώνται απο πολίτες τραγουδάνε συνθήματα της ακροδεξιάς. Σε μια χώρα όθε η αστυνομία, με τις άνωθεν εντολές στο τσεπάκι του διοικητή, ετοιμάζεται να μας ξαναπνίξει στα καρκινογόνα δακρυγόνα [στα οποία πια εθιστήκαμε] και θα το κάνει, αφού πρώτα προβεί σ'εκατοντάδες προληπτικές προσαγωγές δημοκρατικής φύσεως, ούτως ώστε οι τραγελαφικοί βουλευτές μιας εκτρωματικής συγκυβέρνησης να υπογράψουν, δίχως φόβο, την περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας κι έτσι... να πάρουμε τη δόση μας.

Και δηλαδή όχι εμείς αλλά οι τράπεζες που τόσα χρόνια-εντός ενός στημένου παιχνιδίου που έσπρωχνε πολλαχώς τους πολίτες στον δανεισμό-μοίραζαν αφειδώς και σε δόσεις, είτε μια ναρκωτική ευμάρεια, είτε τη δυνατότατα να εξασφαλίσει κάποιος την ανάγκη της στέγης, μια βασικότατη ανάγκη την οποία ο πολιτισμός μας την θεωρεί εμπόρευμα [!!!] και δεν την εξασφαλίζει έκ των προτέρων καθότι αυτό θα μείωνε τα κέρδη των παραδόπιστων και προεξαρχόντως, τον κοινωνικό έλεγχο. Και έχουμε και το θράσος, το αληθινό θράσος, να αυτοαποκαλούμαστε προοδευμένοι...

Και είναι μέσω αυτών των τραπεζών-και των άλλων οικονομικών [; ] εργαλείων όπως το χρηματιστήριο-που οι πρεζέμποροι, οι έμποροι όπλων και οι μαστρωποί καθαρίζουν το χρήμα τους. Και αυτά σε ποιόν κόσμο; Σ'αυτόν όθε οι πιο πετυχημένες εταιρείες είναι η COCA-cola, τα μεταλλαγμένα μπιφτέκια του ντόναλντ [περήφανοι χορηγοί των ολυμπιακών ιπποδρομιών] και το δαγκωμένο μήλο του παραδείσου [οι βιβλικές δηλώσεις μας μάραναν] που πουλάει σε αριθμημένες δόσεις ένα σούπερ γκατζετάκι το οποίο κατασκευάζουν εξαθλειωμένοι, καταθλιπτικοί και αυτοκτονικοί σκλάβοι στην άλλη άκρη της γής σε μια διαδικασία που αποκαλείται ανάπτυξη. Και στήνουν ουρές για να το αγοράσουν πρώτοι το γκατζετάκι τους εκατομμύρια χαζοχαρούμενοι πολιτισμένοι [!!!] που κάθε χρόνο, εν μέσω αντικαπνιστικής υστερίας και αεροψεκασμών παγκόσμιας εμβέλειας, καταναλώνουν εκατομμύρια τόνους φυτοφαρμάκων, ψυχοφαρμάκων, αντιβιωτικών και ναρκωτικών, τα οποία φυσικά καταλήγουν στον φουκοσίμειο υδροφόρο ορίζοντα και απο εκεί, περνώντας μια βόλτα κι απο τον κόλπο-πετρελαίο του Μεξικό, στα ψάρια, στα φυτά, στα πάντα.

Και τώρα συνειδητοποιώ ότι θα μπορούσα να συγγράφω αυτό το κείμενο διαμαρτυρίας για μήνες και αποφάσισα, ανάμεσα σε άλλα, να κάνω ένα τσιγάρο και να πέσω για ύπνο. Ναί, Παύλο Σιδηρόπουλε, πρέζες υπάρχουν πολλές, η ηρωίνη σκοτώνει και η ειρωνεία βασιλεύει στο βασίλειο της ύβρεως.


Σωτήρης Ανέστης

ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

5.000 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!!!


5.000 χρόνια ιστορίας!
Πρόκειται για έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο χάρτη, που δείχνει μέσα σε 90 δευτερόλεπτα, την εξάπλωση και εξαφάνιση των διαφόρων αυτοκρατοριών γύρω από τη Μεσόγειο τα προηγούμενα 5000 χρόνια.
Θα πρέπει να τον δούμε όλοι, όχι τόσο για να θυμηθούμε τη σχολική ιστορία.

Η αποτύπωση των 5000 χρόνων σε 90'', σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι τα πάντα έχουν ένα τέλος, όσο μεγάλα κι' αν είναι...

Δείτε το χάρτη ΕΔΩ


ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΥΜΝΟ ΤΗΣ ΑΛΦΑΒΗΤΟ.


Ελληνίδα διαπρέπει με το γυμνό της αλφάβητο!
Η Αναστασία Μαστρακούλη βρήκε μια καλλιτεχνικά πιο σέξι διάθεση για να περιγράψει τα γράμματα της λατινικής αλφαβήτου.
Η νεαρή καλλιτέχνις γδύθηκε για τις ανάγκες του προσωπικού της art project και αποφάσισε να ποζάρει πίσω από ένα θολό γυαλί, δίνοντας την δική της σωματική αφήγηση για τα γράμματα της αλφαβήτου.

Η Αναστασία πόζαρε γυμνή σχηματίζοντας τα γράμματα με το σώμα της, σε μια πλήρη ελευθερία έκφρασης χωρίς να ντρέπεται να  παρουσιάσει ακόμη και τα πιο…απόκρυφα.

Το project της έχει μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων στον κόσμο, τα οποία μιλούν για μια από τις καλύτερες δουλειές που έχουν υπάρξει στο καλλιτεχνικό γυμνό.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από το αλφάβητο της Αναστασίας.

ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ...ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ!!!


Ατμοκίνητο ρωσικό φορτηγό με καύσιμο καυσόξυλα!
Η οικονομία στη Ρωσία, όπως άλλωστε και η παγκόσμια, ήταν σχεδόν κατεστραμμένη στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και η βενζίνη ακριβή και δυσεύρετη.  Τα φορτηγά στην Ρωσία έπρεπε να κάνουν τις διαδρομές τους με μικρές ποσότητες καυσίμου, και οι άνθρωποι στις αχανείς εκτάσεις της Σιβηρίας σχεδόν είχαν ξεχάσει ακόμη και την μυρωδιά της βενζίνης.
Το 1949,  η Ρωσία δοκιμάζεται την πρώτη πυρηνική βόμβα που κατασκεύασε. Εκείνη τη χρονιά υπήρξε άλλο "μεγάλο" έργο που αφορούσε στην κατασκευή ενός ατμοκίνητου οχήματος, που σχεδιάσθηκε για να ξεπεραστεί η έλλειψη υγρών καυσίμων παντού.

Ακόμα κι αν η ιδέα για ένα ατμοκίνητο όχημα δεν ήταν κάτι καινούργιο, αφού το πρώτο παράχθηκε το 1902, εν τούτοις οι Ρώσοι μηχανικοί ήθελαν να κάνουν μια ακόμη προσπάθεια. Μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, με μοντέλα που κινούνταν με άνθρακα, οι Ρώσοι μηχανικού κατέληξαν στην απόφαση να χρησιμοποιήσουν για την καύση ξύλο. Ένα προϊόν που βρισκόταν εν αφθονία στην πρώην Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ).

Το μοντέλο παραγωγής πήρε την ονομασία NAMI-012 και αυτό που το χαρακτήριζε ήταν ένας λέβητας πίσω από την καμπίνα με έναν ειδικά σχεδιασμένο φούρνο, για την καύση του ξύλου.

Η απόδοση του ατμοκινητήρα έφτανε τους 100 ίππους στις 1.250 σ.α.λ., ενώ η τελική ταχύτητα ήταν 40 χλμ./ώωρα, όταν το φορτηγό ήταν πλήρως φορτωμένο.

Σύντομα, πάντως, το όλο πρότζεκτ ξεχάστηκε. Κι αυτό γιατί είχε πολλά μειονεκτήματα, λόγω του λέβητα που ήταν υπερβολικά βαρύς αλλά και του ότι ο οδηγός έπρεπε να προθερμάνει το νερό μια ώρα πριν εκκινήσει.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ!


Click on the slide!
Η χώρα μας βρίσκεται άλλοτε στα ''πάνω'' της και άλλοτε στα ''κάτω'' της - όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά. Ορισμένες περιοχές της Ελλάδας βυθίζονται και άλλες ανυψώνονται στο πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις δορυφόρων από το διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Χρησιμοποιώντας δεδομένα ραντάρ που συνέλεξαν οι δορυφόροι ERS-1 και ERS-2, ένα νέο πρόγραμμα επεξεργασίας, με την ονομασία "Wide Area Processor" (WAP), κατέγραψε τη διαχρονική παραμόρφωση του εδάφους στη διάρκεια περισσότερων από δέκα ετών, διαπιστώνοντας, ότι ορισμένες περιοχές της Ελλάδας βυθίζονται κατά περίπου 10 χιλιοστά ανά έτος.

Πού ανιχνεύτηκε η υψηλότερη καθίζηση

Υψηλή καθίζηση, μεταξύ άλλων, ανιχνεύθηκε στην Αθήνα, στη Λάρισα και γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο. Τόσο καθίζηση όσο και ανύψωση, εντοπίστηκαν μέσα και γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου οι τάσεις παραμόρφωσης ήσαν ανάμικτες.Ο νέος ευρωπαϊκός επεξεργαστής δεδομένων δημιουργεί χάρτες της παραμόρφωσης της Γης, από τα δορυφορικά δεδομένα των ραντάρ, με περισσότερη ακρίβεια από ποτέ. Αυτοί οι χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των γεωλογικών φαινομένων.

Όπως τονίζει η ESA, η γη κάτω από τα πόδια μας δεν είναι πάντα σταθερή. Σε ορισμένες περιοχές, το έδαφος βυθίζεται ή υποχωρεί, λόγω της εξόρυξης μεταλλευμάτων, των σεισμών και της εξόρυξης φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Υπάρχουν επίσης περιοχές που υφίστανται ανύψωση, η οποία μπορεί να προκαλείται από την υπόγεια διόγκωση των ηφαιστείων ή από τη σύγκρουση μεταξύ των τεκτονικών πλακών.

Η μέτρηση αυτών των γεωμορφολογικών αλλαγών δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά όταν αυτές συμβαίνουν σε μέρη που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα.

Δυνατότητα παρακολούθησης σεισμικών κινδύνων και ηφαιστείων

Όμως τα ραντάρ των δορυφόρων που ασχολούνται με την παρατήρηση της Γης, μπορούν από ψηλά να χαρτογραφήσουν αυτές τις αλλαγές με ακρίβεια χιλιοστού. Για να το επιτύχει αυτό, ο WAP εφαρμόζει μια τεχνική της συμβολομετρίας. Με το συνδυασμό εικόνων που αποκτήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, είναι δυνατό να εκτιμηθούν οι παραμορφώσεις του εδάφους με μεγάλη ακρίβεια.

Το επόμενο βήμα θα είναι να εφαρμοστεί η ανάλυση του WAP σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Επιπλέον, ο WAP έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται τα δεδομένα από διάφορους αισθητήρες, έτσι ώστε να μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες και από άλλους δορυφόρους (Envisat, ALOS, TerraSAR-Χ και τον μελλοντικό Sentinel-1).

Οι νέες αυτές δυνατότητες θα επιτρέψουν τη συγκέντρωση πολύτιμων γεω-πληροφοριών για την, από το διάστημα, παρακολούθηση των σεισμικών κινδύνων, των ηφαιστείων, των πεδινών παράκτιων καθιζήσεων, της άμυνας κατά των πλημμυρών και των υδρογεωλογικών κινδύνων όπως οι κατολισθήσεις.

Ο βελτιωμένος WAP αναπτύχθηκε από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) στο πλαίσιο του έργου της ESA ''GSE Terrafirma''.ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

200 ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.


200 τουρκικές λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά!
Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλές δεκάδες λέξεις οι οποίες είναι Τουρκικές και έχουν παρεισφρύσει στη γλώσσα μας χωρίς να μην γνωρίζουμε την προέλευση τους και την αντίστοιχη Ελληνική έννοια.
Βέβαια μπορούμε να... συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τουρκικά σήριαλ που παίζονται καθημερινά από τα κανάλια μας, και με τον καιρό να κάνουμε περισσότερες αυτές τις λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην ζωή μας.

Σε αλφαβητική σειρά, μερικές από τις τουρκικές λέξεις που χρησιμοποιούμε συχνότερα:

ΑΛΑΝΙ (αλήτης),

ΑΛΑΝΑ (ανοιχτός χώρος),

ΑΓΑΣ (δεσποτικός-αυταρχικός),

ΑΓΙΑΖΙ (πρωινό ή νυχτερινό κρύο), ΓΙΑΟΥΡΤΙ (πηγμένο γάλα),

ΤΣΕΠΗ (θυλάκιο),

ΤΑΒΑΝΙ (οροφή),

ΤΖΑΚΙ (παραγώνι),

ΚΑΙΚΙ (βάρκα),

ΜΕΛΤΕΜΙ (άνεμος ετησίας),

ΜΑΝΑΒΗΣ (οπωροπώλης),

ΜΠΑΚΑΛΗΣ (παντοπώλης),

ΓΛΕΝΤΙ (διασκέδαση),

ΚΑΒΓΑΣ (φιλονικία),

ΚΕΦΙ (ευδιαθεσία),

ΧΑΤΙΡΙ (χάρη),

ΝΤΕΡΤΙ (καημός),

ΝΤΑΒΑΝΤΟΥΡΙ (σύγχυση),

ΤΣΙΜΠΟΥΚΙ (καπνοσύριγγα),

ΧΑΣΑΠΙΚΟ (κρεοπωλείο),

ΝΤΟΥΛΑΠΙ (ιματιοθήκη),

ΔΕΡΒΕΝΙ (κλεισούρα),

ΜΠΑΙΡΑΚΙ (σημαία),

ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ (βοσκός-ποιμένας),

ΓΙΛΕΚΟ (περιθωράκιον),

ΧΑΜΠΑΡΙΑ (αγγελία-νέα),

ΓΙΑΠΙ (οικοδομή),

ΓΙΑΚΑΣ (περιλαίμιο),

ΓΙΑΡΜΑΣ (ροδάκινο),

ΓΙΝΑΤΙ (πείσμα),

ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ (επίθεση),

ΓΚΕΜΙ (χαλινάρι),

ΓΟΥΡΙ (τύχη),

ΓΡΟΥΣΟΥΖΗΣ (κακότυχος),

ΓΚΑΙΝΤΑ (άσκαυλος),

ΕΡΓΕΝΗΣ (άγαμος),

ΖΑΜΑΝΙΑ (μεγάλο χρονικό διάστημα),

ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΑ (λαχανικά),

ΖΟΡΙ (δυσκολία),

ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ (υάκινθος),

ΚΑΒΟΥΚΙ (καύκαλο),

ΚΑΒΟΥΡΔΙΖΩ (φρυγανίζω-ξεροψήνω),

ΚΑΖΑΝΙ (λέβητας),

ΚΑΣΜΑΣ (αξίνα-σκαπάνη),

ΚΑΛΕΜΙ (γραφίδα),

ΚΑΛΟΥΠΙ (μήτρα-πρότυπο),

ΚΑΛΠΙΚΟΣ (κίβδηλος),

ΚΑΠΑΚΙ (σκέπασμα- κάλυμμα),

ΚΑΡΑΟΥΛΙ (φρουρά-σκοπιά),

ΚΑΡΠΟΥΖΙ (υδροπέπων),

ΚΟΥΒΑΣ (κάδος-αγγείο),

ΝΤΙΠ ΓΙΑ ΝΤΙΠ (ολωσδιόλου),

ΚΑΤΣΙΚΑ (ερίφι-γίδα),

ΚΕΛΕΠΟΥΡΙ (ανέλπιστο εύρημα),

ΚΙΜΑΣ (ψιλοκομμένο κρέας),

ΚΙΟΣΚΙ (περίπτερο),

ΚΟΛΑΙ (ευκολία-άνεση),

ΚΟΛΑΟΥΖΟΣ (οδηγός),

ΚΟΠΙΤΣΑ (πόρπη),

ΚΟΤΖΑΜ (τεράστιος-πελώριος),

ΚΟΤΣΑΝΙ (μίσχος),ΚΑΦΑΣΙ (κιβώτιο),

ΚΟΤΣΙ (αστράγαλος),

ΚΟΥΒΑΡΝΤΑΣ (γενναιόδωρος-ανοιχτοχέρης),

ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ (δοχείο χρημάτων),

ΚΟΥΣΟΥΡΙ (ελάττωμα-μειονέκτημα),

ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ (ασύνετα-απερίσκεπτα),

ΛΑΓΟΥΜΙ (υπόνομος-οχετός),

ΛΑΠΑΣ (χυλός),

ΛΕΒΕΝΤΗΣ (ανδρείος-ευσταλής),

ΛΕΚΕΣ (κηλίδα),

ΛΕΛΕΚΙ (πελαργός),

ΛΟΥΚΙ (υδροσωλήνας),

ΜΑΓΙΑ (προζύμη-ζυθοζύμη),

ΜΑΓΚΑΛΙ (πύραυνο),

ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ (έρημος),

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ (πετροσέλινο-μακεδονίσι),

ΜΑΝΤΖΟΥΝΙ (φάρμακο),

ΜΑΟΥΝΑ (φορτηγίδα),

ΜΑΡΑΖΙ (φθίση),

ΜΑΡΑΦΕΤΙ (μικρό εργαλείο),

ΜΑΣΟΥΡΙ (μικρό ξύλο),

ΜΑΧΑΛΑΣ (συνοικία),

ΜΕΖΕΣ (ορεκτικά),

ΜΕΝΤΕΣΕΣ (στρόφιγγα),

ΜΕΝΕΞΕΣ (εύοσμο λουλούδι),

ΜΕΡΑΚΙ (πόθος),

ΜΕΡΕΜΕΤΙ (επισκευή-επιδιόρθωση),

ΜΟΥΣΑΜΑΣ (κερωμένο-αδιάβροχο ύφασμα),

ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΣ(φιλοξενούμενος-επισκέπτης),

ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ (μη νωπό),

ΜΠΑΓΛΑΡΩΝΩ (δένω-φυλακίζω),

ΜΠΑΛΤΑΣ (πελέκι),

ΜΠΑΜΙΑ (ιβίσκος ο εδώδιμος),

ΜΠΑΜΠΑΣ (πατέρας),

ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ (ο πολύ γέρος),

ΜΠΑΞΕΣ (περιβόλι-κήπος),

ΜΠΑΡΟΥΤΙ (πυρίτιδα),

ΜΠΑΤΖΑΚΙ (κνήμη-σκέλη),

ΜΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ (σύγαμπρος-συννυφάδα),

ΜΠΑΤΙΡΙΣΑ(πτωχεύω-χρεοκοπώ),

ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ (αρωματικό άρτυμα),

ΜΠΕΚΡΗΣ (μέθυσος),

ΜΠΕΛΑΣ(ενόχληση),

ΠΟΥΣΤΗΣ-ΜΠΙΝΕΣ (κίναιδος-ασελγής),

ΜΠΟΓΙΑ (βαφή-χρώμα),

ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ (ελαιοχρωματιστής)

ΜΠΟΙ (ανάστημα-ύψος),

ΜΠΟΛΙΚΟΣ (άφθονος),

ΜΠΟΣΤΑΝΙ (λαχανόκηπος),

ΜΠΟΣΙΚΟΣ (χαλαρός),

ΜΠΟΥΖΙ (πάγος-ψύχρα),

ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ (στίφος-άτακτο πλήθος),

ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ (καλοθρεμμένος-παχουλός),

ΜΠΟΥΝΤΑΛΑΣ (κουτός-ανόητος),

ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙ (φυλακή),

ΜΠΟΥΡΙ (καπνοσωλήνας),

ΜΠΟΡΑ (καταιγίδα)

ΜΠΟΥΤΙ (μηρός),

ΜΠΟΥΧΤΙΣΜΑ (κορεσμός),

ΝΑΖΙ (κάμωμα-φιλαρέσκεια),

ΝΤΑΜΑΡΙ (φλέβα-λατομείο),

ΝΤΑΜΠΛΑΣ (αποπληξία),

ΝΤΑΝΤΑ (παραμάνα-τροφός),

ΝΤΑΡΑΒΕΡΙ (συναλλαγή-αγοραπωλησία),

ΝΤΕΛΑΛΗΣ (διαλαλητής),

ΝΤΕΛΗΣ (παράφρονας),

ΝΤΙΒΑΝΙ (κρεβάτι),

ΝΤΟΥΒΑΡΙ (τοίχος),

ΝΤΟΥΜΑΝΙ (καταχνιά-καπνός),

ΝΤΟΥΝΙΑΣ (κόσμος-ανθρωπότητα),

ΠΑΖΑΡΙ (αγορά-διαπραγμάτευση),

ΠΑΝΤΖΑΡΙ (κοκκινογούλι-τεύτλο),

ΠΑΤΖΟΥΡΙ (παραθυρόφυλλο),

ΠΑΠΟΥΤΣΙ (υπόδημα),

ΠΕΡΒΑΖΙ (πλαίσιο θυρών),

ΠΙΛΑΦΙ (ρύζι),

ΡΑΧΑΤΙ (ησυχία)

ΣΑΚΑΤΗΣ (ανάπηρος),

ΣΑΜΑΤΑΣ (θόρυβος),

ΣΕΝΤΟΥΚΙ (κιβώτιο),

ΣΕΡΤΙΚΟ (τσουχτερό, βαρύ),

ΣΙΝΑΦΙ (συντεχνία, κοινωνική τάξη),

ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ(πίδακας),

ΣΙΡΟΠΙ (πυκνόρρευστο διάλυμα ζάχαρης),

ΣΑΙΝΙ (ευφυής),

ΣΟΥΓΙΑΣ (μαχαιράκι),

ΡΟΥΣΦΕΤΙ (χαριστική εξυπηρέτηση),

ΣΟΒΑΣ (ασβεστοκονίαμα),

ΣΟΙ (καταγωγή-γένος),

ΣΟΚΑΚΙ (δρόμος),

ΣΟΜΠΑ (θερμάστρα),

ΣΟΥΛΟΥΠΙ (μορφή-σχήμα),

ΤΑΜΠΛΑΣ (αποπληξία-συγκοπή),

ΤΑΠΙ (χωρίς χρήματα),

ΤΑΡΑΜΑΣ (αυγοτάραχο),

ΤΑΣΑΚΙ (σταχτοδοχείο),

ΤΑΧΙΝΙ (αλεσμένο σουσάμι),

ΤΑΨΙ (μαγειρικό σκεύος),

ΤΕΚΕΣ (καταγώγιο),

ΤΕΝΕΚΕΣ (δοχείο),

TΕΜΠΕΛΗΣ (οκνηρός-ακαμάτης),

ΤΕΡΤΙΠΙ (τέχνασμα-απάτη),

ΤΕΦΑΡΙΚΙ (εκλεκτό-αριστούργημα),

ΤΕΦΤΕΡΙ(κατάστιχο),

ΤΖΑΜΙ (υαλοπίνακας-γυαλί),

ΤΣΑΜΠΑ (δωρεάν),

ΤΖΑΝΑΜΠΕΤΗΣ (κακότροπος-δύστροπος),

ΤΟΠΙ (σφαίρα),

ΤΟΥΛΟΥΜΙ (ασκός),

ΤΟΥΛΟΥΜΠΑ (αντλία),

ΤΟΥΜΠΕΚΙ (σιωπή),

ΤΡΑΜΠΑ (ανταλλαγή),

ΤΣΑΙΡΙ (λιβάδι-βοσκοτόπι),

ΤΣΑΚΑΛΙ (θώς),

ΤΣΑΚΙΡΗΣ (γαλανομάτης),

ΤΣΑΚΜΑΚΙ (αναπτήρας),

ΤΣΑΝΤΑ (δερμάτινη θήκη),

ΤΣΑΝΤΙΡΙ (σκηνή),

ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΗΣ (ανοικοκύρευτος-άτσαλος),

ΤΣΑΡΚΑ (επιδρομή-περιπλάνηση),

ΤΣΑΝΤΙΖΩ (εξοργίζω-προσβάλω),

ΤΣΑΧΠΙΝΗΣ(κατεργάρης-πονηρός),

ΤΣΙΓΚΕΛΙ(αρπάγη-σιδερένιο άγκιστρο),

ΤΣΙΦΟΥΤΗΣ-ΤΣΙΓΚΟΥΝΗΣ (φιλάργυρος),

ΤΣΙΡΑΚΙ (ακόλουθος),

ΤΣΙΣΑ (ούρα),

ΤΣΙΦΤΗΣ (άψογος-ικανός),

ΤΣΟΥΒΑΛΙ (σακί),

ΤΣΟΥΛΟΥΦΙ (δέσμη μαλλιών),

ΤΖΟΓΛΑΝΙ (νέος)

ΤΣΟΠΑΝΗΣ (βοσκός)

ΦΑΡΑΣΙ (φτυάρι-σκουπιδολόγος),

ΦΑΡΣΙ (τέλεια-άπταιστα),

ΦΛΙΤΖΑΝΙ (κύπελλο),

ΦΥΝΤΑΝΙ(φυτώριο),

ΦΙΣΤΙΚΙ (πιστάκη),

ΦΥΤΙΛΙ (θρυαλλίδα),

ΦΟΥΚΑΡΑΣ (κακομοίρης-άθλιος),

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ (λεπτοκάρυο-λευτόκαρο),

ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ (ψωμί),

XABOYZA(δεξαμενή νερού),

ΧΑΖΙ (ευχαρίστηση),

ΧΑΛΑΛΙΖΩ (συγχωρώ),

ΧΑΛΙ (άθλιο),

ΧΑΛΙ (τάπητας),

ΧΑΛΚΑΣ (κρίκος),

ΧΑΜΑΛΗΣ(αχθοφόρος),

ΧΑΝΙ (πανδοχείο),

ΧΑΠΙ (καταπότι),

ΧΑΡΑΜΙ (άδικα),

ΧΑΡΜΑΝΗΣ (χασισοπότης),

ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ (μικρό χρηματικό ποσό),

ΧΑΒΑΣ (μουσικός σκοπός)

ΧΑΦΙΕΣ(καταδότης),

ΧΟΥΖΟΥΡΕΜΑ (ανάπαυση),

ΧΟΥΙ (ιδιοτροπία),

ΧΟΥΝΕΡΙ (πάθημα-εξαπάτηση)ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...