Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από το γραφείο Κοινωνικής Φροντίδας του Κ. Υ. Αριδαίας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

 Την Πέμπτη 26/10/2017 οι επαγγελματίες υγείας Μαία, Επισκέπτρια Υγείας και Κοινωνική Λειτουργός,  του Κέντρου Υγείας Αριδαίας θα βρίσκονται στο περίπτερο ενημέρωσης μπροστά από την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ για να ενημερώνουν τις γυναίκες όλων των ηλικιών σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.   
Το φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού, όπως και για άλλους τύπους καρκίνου είναι η πρόληψη. Η πρόληψη είναι το ισχυρότερο όπλο στον κόσμο της ιατρικής και γενικά της ζωής. Πόσο χρόνο, πόνο και χρήμα θα μπορούσε κάποιος/α να γλιτώσει εάν εφάρμοζε στη ζωή του μικρές καθημερινές συνήθειες που θωρακίζουν την υγεία του.
  Καμπάνιες και εκστρατείες ενημέρωσης που πλαισιώνονται από δημοφιλή πρόσωπα , οργανώσεις, εταιρείες , φορείς υγείας ενημερώνουν για την πρόληψη και δίνουν κατευθύνσεις σε θέματα  που αφορούν την διατροφή, την άσκηση, τις  «κακές» συνήθειες και  ότι αφορά τις απαραίτητες πλέον προληπτικές   εξετάσεις που πρέπει να κάνει η γυναίκα κάθε ηλικίας.
 Ας θυμηθούμε κάποιες πληροφορίες που αφορούν την υγεία του μαστού της γυναίκας.
 Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα έχουν προσδιοριστεί ορισμένοι παράγοντες, που φαίνεται να αυξάνουν τη πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.
 Αυτοί οι παράγοντες είναι: Η μεγάλη ηλικία (ο καρκίνος του μαστού είναι συχνότερος σε γυναίκες άνω των 50 ετών), το οικογενειακό ιστορικό, η γενετική προδιάθεση, η ηλικία εμφάνισης και τερματισμού της «περιόδου», η διάρκεια του θηλασμού, η ηλικία τεκνοποίησης, η λήψη ορμονικών σκευασμάτων κ.τ.λ..Παράγοντες που πρέπει να εκτιμηθούν από ειδικό γιατρό και να σας κατατάξει σε ομάδα χαμηλού, μέσου ή υψηλού κινδύνου.
 Εκτός των παραπάνω φαίνεται ότι ο τρόπος ζωής μπορεί να επιδρά στην εμφάνιση ή όχι του καρκίνου του μαστού, όπως συμβαίνει άλλοτε εντονότερα και άλλοτε πιο αμυδρά και για άλλες μορφές καρκίνου.
Αυτοί οι παράγοντες που φαίνεται να ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου είναι: η διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, η παχυσαρκία, η μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών κ.τ.λ.
Από την άλλη ο σωστός τρόπος ζωής φαίνεται  ότι προστατεύουν από την εμφάνιση του. Ένας τρόπος ζωής που βασίζεται στη διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά φρούτα και χόρτα με το σωστό σωματικό βάρος, τη σωματική άσκηση και την διαχείριση του άγχους.
Οι  προληπτικές/διαγνωστικές εξετάσεις  που θα πρέπει να υποβληθεί μια γυναίκα  για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι : η αυτοεξέταση/ψηλάφηση των μαστών, η κλινική εξέταση από γιατρό και η μαστογραφία.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι το πρώτο βήμα για να βγει μια γυναίκα νικήτρια στον αγώνα κατά του καρκίνου .
 Παρά την μεγάλη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται η ασθένεια , στην εποχή μας ολοένα και περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού ζουν για πάρα πολλά χρόνια, που να θεωρούνται πλέον ότι έχουν οριστικά θεραπευθεί. 
 Γυναίκες που έδωσαν τον προσωπικό τους αγώνα στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού  και βγήκαν νικήτριες, μετά την περιπέτεια τους έμαθαν να αγαπούν τη ζωή, τον εαυτό τους και βγήκαν από τα χείλη τους κουβέντες σοφές, ζυμωμένες με πόνο και αίμα που αξίζει να αναφερθούν για να διδαχθούμε. Μας λέει, λοιπόν η  Θεοδότη , η Μαρία  η Βάσω………. 

«Είναι ωραίες η εν ζωή συμφιλιώσεις»

« Έμαθα να αγαπώ, να συγχωρώ, να δικαιολογώ»

«Σήμερα, εννιά χρόνια μετά, νιώθω πως η ζωή μου έχει πλέον αλλάξει. Έχω κρατήσει μόνο τα θετικά που έφερε στην ζωή μου ο καρκίνος. Κατάλαβα τι έχει αξία και νόημα. Έμαθα να ξεχωρίζω τα ασήμαντα από τα σημαντικά και να απολαμβάνω τις στιγμές με την οικογένειά μου και τους φίλους μου!»

« Κι εσύ να το θυμάσαι αυτό όταν απελπίζεσαι , και να θυμάσαι ότι η ζωή είναι πράγματι καλύτερη μετά από τον καρκίνο. Δεν είναι φήμες……..ούτε ψέματα…..Είναι η αλήθεια τελικά!»

«κάθε πρωί χαμογελάω, η ζωή είναι ωραία και εγώ είμαι ακόμη εδώ, ο καρκίνος είναι μια ύπουλη αρρώστια αλλά όλοι μας κρύβουμε μέσα μας τη δύναμη να τον αντιμετωπίσουμε»

« Η λύπη κοιτάζει πίσω, ο φόβος κοιτάζει τριγύρω, η πίστη κοιτάζει ψηλα.» 

Bertrand Russell, «Η Θέση του Έρωτα στην Ανθρώπινη Ζωή»


Ο έρωτας είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από την επιθυμία για σεξουαλική επαφή∙ είναι το σπουδαιότερο μέσο για να ξεφύγουν από τη μοναξιά που πληγώνει τους πιο πολλούς άντρες και γυναίκες στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους.

Στους πιο πολλούς ανθρώπους υπάρχει ένας βαθιά ριζωμένος φόβος για τον κρύο εξωτερικό κόσμο και για την πιθανή σκληρότητα του πλήθους.

Υπάρχει μια λαχτάρα για στοργή που συχνά κρύβεται κάτω από την τραχύτητα, τη χοντροκοπιά και το απότομο φέρσιμο στους άντρες ή κάτω από την γκρίνια και το καυγάδισμα στις γυναίκες.

Ο δυνατός αμοιβαίος έρωτας, όσο διαρκεί, εξαφανίζει αυτά τα αισθήματα, γκρεμίζει τα σκληρά τείχη του εγώ και δημιουργεί ένα νέο πλάσμα που αποτελείται από δύο ενωμένα σε ένα.

Η φύση δεν έφτιαξε τα ανθρώπινα όντα για να ζουν μόνα, γιατί δεν μπορεί να εκπληρώσει το βιολογικό σκοπό της παρά μόνο με τη συνεργασία των ανθρώπων∙ και οι πολιτισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ολοκληρωτικά το σεξουαλικό τους ένστικτο χωρίς αγάπη.

Το ένστικτο δεν ικανοποιείται ολοκληρωτικά παρά μόνο όταν στην ερωτική σχέση μπαίνει ολάκερη η ύπαρξη του ανθρώπου, ψυχική και σωματική.

Εκείνοι που δεν έχουν γνωρίσει τη βαθιά οικειότητα και την έντονη συντροφικότητα της ευτυχισμένης αμοιβαίας αγάπης έχουν χάσει το καλύτερο πράγμα που μπορεί να δώσει η ζωή∙ ασυνείδητα, αν όχι συνειδητά, το αισθάνονται αυτό και η απογοήτευση που γεννιέται τους οδηγεί προς το φθόνο, την καταπίεση και τη σκληρότητα.



Bertrand Russell, «Η Θέση του Έρωτα στην Ανθρώπινη Ζωή» -απόσπασμα 

Ο Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ (Bertrand Arthur William Russell) (18 Μαΐου 1872 – 2 Φεβρουαρίου 1970) ήταν Βρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής. Ο Ράσελ ως συγγραφέας και άνθρωπος συνέχισε την οικογενειακή παράδοση στην πολιτική σκέψη και δράση, με αντιπολεμική δράση. Γεννήθηκε στην ακμή της Βρεταννικής Αυτοκρατορίας. Πέθανε από γρίπη, έναν αιώνα αργότερα, όταν η Βρετανία είχε περάσει δύο παγκόσμιους πολέμους. Έκανε κριτική στα πυρηνικά καθώς και την εισβολή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Το 1950 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Υπήρξε Γ' Κόμης, μέλος του Τάγματος της Αξίας και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας. Χαρακτηριστική της απέχθειάς του προς κάθε είδους φανατισμό είναι η δήλωσή του:
«Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος»





Θάνος Ανεστόπουλος - «Χωρίς Εσένα»


Χωρίς εσένα το ρίγος, ο φόβος, η απόγνωση.

Χωρίς εσένα όλα τα πράγματα σημαίνουν θάνατο.

Χωρίς εσένα που τέμνεις τα νερά με τη φωτιά
δε μένει ούτε ήλιος ούτε γη να καρποφορεί.

Χωρίς εσένα μόνο οι γλουτοί,το στήθος και το στόμα σου
μένουν οφθαλμαπάτες σε αποδεκατισμένο επίλογο.

Χωρίς εσύ να είσαι εδώ
μένουν μονάχα το κρύο ή το ζεστό σώμα της απουσίας σου.

Μένουν όλα όσα δεν έβλεπα τις ώρες που σε κοίταζα...

Μένει το άδειο βάθος της καρδιάς μου
να το ρυπαίνει ο κόσμος.

Χωρίς εσένα ο κόσμος στέλνει μόνο αρνήσεις
κι είμαι ανέτοιμος για αυτά τα κομμάτια της ψυχής μου από κενό εκμαγείο.

Και δεν αντέχει χωρίς εσένα καμιά πραγματικότητα.

Γιατί ό,τι και να σκεφτούμε, εσύ και εγώ, τ'ανθρώπινα, το τώρα, τα κανονικά.

Όχι δεν είναι αυτά ποτέ το βάθος του κόσμου.

Βάθος του κόσμου είσαι εσύ, που ξέρεις να συγχωρείς έναν ερωτευμένο!

Και μοιάζουμε. Μοιάζουμε σ'ότι δε φαίνεται.

Κούκλα Ζωντανή


Κούκλα Ζωντανή

Με ενοχλήσανε
κρατώ το στόμα μου κλειστό
όλη τη νύχτα κλαίω
το πρωί χαμογελώ

Με ενοχλήσανε
με είπαν κούκλα ζωντανή
τώρα πια δεν κλαίω
στον ύπνο μου γελώ

Οι ψεύτικοι υποφέρουν
άλλους υπηρετούν
το θέλουν δεν το θέλουν
είναι ήδη στους νεκρούς





ΠΗΓΗ...https://searchingthemeaningoflife.wordpress.com

Δεν είμαστε αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εμάς.


Γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ για το τι σκέφτονται και λένε για εμάς οι άλλοι;
Γιατί είναι τόσο σημαντικό ώστε να αλλάξουμε την εμφάνιση, τις πράξεις και τα λόγια μας για να είμαστε αποδεκτοί από αυτούς;
Τι θα συμβεί αν δεν έχουν θετική αντίληψη για εμάς; Θα πεθάνουμε, θα υποστούμε κάποιο είδος τιμωρίας, θα πάμε στην κόλαση; Τι είναι όλη αυτή η φασαρία;
Πώς μπορεί η αξία μας να εξαρτάται από το τι σκέφτονται ή λένε οι άλλοι, όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι με τόσες πολλές διαφορετικές αντιλήψεις;
Αν υπάρχουν δέκα άνθρωποι και οι έξη έχουν θετική αντίληψη για εμάς και πιστεύουν ότι είμαστε σπουδαίοι, ενώ οι δύο δεν το πιστεύουν, σύμφωνα με ποιους υπολογίζεται η αξία μας; Υπάρχει κάποιος μαθηματικός τύπος που καθορίζει την αξία μας, όταν κάποιοι μας κατακρίνουν και άλλοι μας λένε πως είμαστε εντάξει ή ακόμη και σπουδαίοι;
Γιατί οι γονείς μας φοβόντουσαν τόσο πολύ τη γνώμη των άλλων, ώστε να κουκουλώνουν γεγονότα και πληροφορίες;

Γιατί ήταν τόσο σημαντικό γι’ αυτούς να δημιουργήσουν μια πολύ θετική εικόνα στους άλλους, ακόμη κι αν δεν ήταν αληθινή;
Κι αν οι άλλοι πιστεύουν πως είμαστε σπουδαίοι, είμαστε; Κι αν νομίζουν πως δεν αξίζουμε, δεν αξίζουμε;
Αν εμείς πιστεύουμε για κάποιον άλλον πως είναι σπουδαίος, είναι πραγματικά; Αν εμείς νομίζουμε πως κάποιος άλλος δεν αξίζει, αληθινά δεν αξίζει;
Ή μήπως προβάλλουμε στους άλλους τις υποκειμενικές αντιλήψεις μας, επηρεασμένες από τη δική μας αυτοαμφισβήτηση και ανασφάλεια;
Δεν επηρεάζονται και οι άλλοι επίσης από το δικό τους υποκειμενικό παιδικό προγραμματισμό και την αυτοαμφισβήτηση και τους φόβους τους;
Επομένως, ποιος είναι σε θέση να μας αξιολογήσει; Θα ζητούσαμε από ένα άτομο χωρίς γνώσεις ή εμπειρία να αξιολογήσει για εμάς ένα ακριβό ρολόι; Θα ήξερε πόσο κοστίζει;
Τότε, γιατί επιτρέπουμε σ’ εκείνους, που δεν είναι ακόμη φωτισμένοι και επηρεάζονται τόσο πολύ από τους υποκειμενικούς προγραμματισμούς τους, να καθορίζουν το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας; Είναι αυτοί, από τους οποίους προσδοκούμε να έχουν θετική γνώμη για εμάς, ευτυχισμένοι, επιτυχημένοι, φωτισμένοι; Έχουν αυτογνωσία, σοφία, κατανόηση και αγάπη; Είναι πνευματικά εξελιγμένοι; Υπάρχει σοβαρός λόγος να πιστεύουμε ότι η γνώμη τους είναι αντικειμενική και αληθινή;
Επίσης, πώς γνωρίζουμε τι σκέφτονται για εμάς; Συχνά καταλήγουμε σε λανθασμένα συμπεράσματα για το τι σκέφτονται οι άλλοι και γιατί κάνουν αυτό που κάνουν. Πιστεύουμε λανθασμένα ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος, ενώ στην πραγματικότητα δεν εστιάζονται καθόλου σ’ εμάς, αλλά απλά δίνονται σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Χάνονται μέσα στον δικό τους κόσμο αναγκών, προσκολλήσεων, φόβων και επιθυμιών κι εμείς πιστεύουμε πως δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν από το να σκέφτονται και να μιλούν για εμάς.
Πολύ συχνά ενεργούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και δεν είμαστε εμείς ο στόχος.
Οι άνθρωποι έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν στη ζωή τους από το να σκέφτονται πώς να μας απορρίψουν ή να μας κάνουν να νιώσουμε άσχημα.
Δεν είμαστε τόσο σημαντικοί.
Ας αφήσουμε όλη αυτή τη σημασία που δίνουμε στο τι σκέφτονται και λένε οι άλλοι. Ας ζήσουμε τη ζωή μας ευθυγραμμισμένοι με τις δικές εσωτερικές αλήθειες, σεβόμενοι τους άλλους, αλλά χωρίς να αλλάζουμε αυτό που είμαστε για να τους ευχαριστήσουμε. Το να τους αγαπάμε δεν είναι το ίδιο με την ανάγκη μας να μας αγαπούν. Στην πραγματικότητα, το να τους αγαπάμε είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μας αγαπήσουν κι εκείνοι.

Από το επερχόμενο Βιβλίο ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ, του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ





ΠΗΓΗ...https://www.omorfizoi.gr/

Το παιδί χρειάζεται μόνο να μάθει. Όχι τιμωρίες.


Αυτό ήταν. Ούτε καρεκλάκια σκέψης, ούτε συνέπειες, ούτε τιμωρίες.
Ο γιος μου δεν με χρειαζόταν για να τον κάνω να νιώσει άσχημα, μόνο και μόνο επειδή κατά λάθος μ’έκανε να αισθανθώ πόνο. Χρειαζόταν να ξέρει ότι έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να κάνει κάτι καλύτερο απ’αυτό. Να μάθει, να επανορθώσει. Χρειαζόταν να γνωρίζει ότι το σωστό πράγμα που έχουμε να κάνουμε μετά από ένα λάθος, είναι να ζητήσουμε ολόψυχα συγγνώμη. Είχε ανάγκη να καταλάβει, τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά.
Εκείνο το βράδυ, πριν κοιμηθεί, με πλησίασε και με φίλησε στο μάγουλο, ακριβώς στο κόκκινο σημείο που με είχε κάψει ο πάγος.
«Συγγνώμη που σε πλήγωσα με τον πάγο μαμά», είπε.
«Συγγνώμη που σε τρόμαξα, όταν φώναξα», είπα εγώ.
Όλοι θα’χουμε στιγμές όπου θα λάβουμε μηνύματα απ’τα παιδιά μας μ’έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από εκείνον που θέλουν. Θα μας πετάξουν πάγο, ακόμα κι αν σκοπεύουν να μας πετάξουν χιόνι. Κι αν μπορούμε να επιλέξουμε να δούμε τα λάθη των παιδιών μας ως ευκαιρίες για να τους προσφέρουμε καθοδήγηση, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να μεγαλώσουν σωστά. Αυτός ο θετικός τρόπος δεν είναι πάντα σαφής ή εύκολος. Σίγουρα, όμως, κάνει μεγάλη διαφορά στο δεσμό με το παιδί μας. Επίσης, με βοηθάει να θυμάμαι πως η ανάρμοστη συμπεριφορά δεν είναι πάντα αυτό που δείχνει.

Ακόμα και τώρα, αρκετά χρόνια μετά, όταν με το γιο μου δεν έχουμε βλεμματική επαφή, ίσως αναρωτηθώ εάν ψάχνει τρόπο να συνδεθεί μαζί μου, αλλά έχει χάσει εντελώς το στόχο. Χρειάζεται να διακόψουμε και να επανασυνδεθούμε; Ποια είδους καθοδήγηση λείπει εδώ; Ο φόβος και ο πόνος θολώνουν την κρίση και τις σκέψεις μου;
Το εκπληκτικό μ’αυτή την προσέγγιση στην ανάρμοστη συμπεριφορά είναι ότι λειτουργεί στα μικρά παιδιά και τώρα λειτουργεί και στις προ-εφηβικές περιπέτειες μας.
Στην ηλικία των δέκα, ο γιος μου γνωρίζει ότι μερικές φορές χρειάζεται να σταματήσουμε και να ξεκινήσουμε απ’την αρχή.
«Αυτό μοιάζει σαν την κατάσταση με τον πάγο», είπα πρόσφατα στο γιο μου όταν αισθάνθηκα μία πιθανή μάχη. Προσπάθησε να υποστηρίξει τον τρόπο του με όχι πολύ ωραίες λέξεις.
«Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο να μιλήσουμε γι’αυτό», συνέχισα. «Μαμά, εντάξει. Δεν νομίζω ότι με καταλαβαίνεις. Μισό λεπτό, θα προσπαθήσω ξανά», είπε ο γιος μου. Έπειτα πήρε μια βαθιά ανάσα και χαμογελάσαμε ο ένας στον άλλον. Λόγω αυτής της παύσης (και περίπου έξι χρόνια πρακτικής, ατελών στιγμών και προθυμίας επανασύνδεσης) ήμασταν σε θέση να συνεχίσουμε τη διαφωνία μας μ’ένα χρήσιμο τρόπο και με σεβασμό.
«Ανησυχώ, αυτό είναι που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή»… μου εμπιστεύτηκε τις ανάγκες και τα συναισθήματά του.
Αυτή η διαδικασία που προσφέρει καθοδήγηση, ακούγοντας τις ανάγκες και δείχνοντας εμπιστοσύνη ότι τα παιδιά είναι ικανά να μάθουν, βρίσκεται στον πυρήνα της ανατροφής των παιδιών με σεβασμό, αγάπη και καλοσύνη. Η ενσυναισθητική γονεϊκότητα δεν είναι ένας τρόπος να μάθουμε στα παιδιά να συμπεριφέρονται τέλεια όλη την ώρα. Είναι ένας τρόπος να βλέπουμε τα λάθη (δικά μας και δικά τους) ως μέρος του ταξιδιού. Η καθοδήγηση και η εμπιστοσύνη αντικαθιστούν την τιμωρία και τις συνέπειες. Ως αποτέλεσμα τα παιδιά θέλουν να γίνονται καλύτερα επειδή πιστεύουν, δικαίως, ότι μπορούν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα κάνει επιλογές που θα αποδειχθούν λανθασμένες.
Η ανάρμοστη συμπεριφορά είναι εγγυημένη στην παιδική ηλικία.
Το να είστε πρόθυμοι να αποδεχτείτε, να ακούσετε και να προσφέρετε καθοδήγηση αντί να τιμωρήσετε, είναι βέβαιο ότι θα γίνει θετική συμπεριφορά στη ζωή τους.

Απόδοση και Επιμέλεια – V for Vallia –
Ενσυναίσθηση





ΠΗΓΗ...https://www.positiveparentingconnection.net/

Χωρίς βαριές κουβέντες, προσβολές ή απειλές. Μόνο σιωπή!


«Μη με ενοχλήσεις ξανά». Το έχουμε γράψει, το έχουμε διαβάσει, το έχουμε ακούσει, το έχουμε φωνάξει. Είναι μια από αυτές τις φράσεις που για κάποιο λόγο βγαίνει αρκετά εύκολα απ’ το στόμα μας, ενώ δε θα έπρεπε. Συνήθως τη λέμε στους ανθρώπους που αγαπάμε πιο πολύ. Σε αυτούς που μπορούν να μας φτάσουν σε τέτοιο σημείο, ώστε να μην μπορούμε να κοντρολάρουμε τον εαυτό μας.
Τη λέμε στους καλύτερούς μας φίλους, όταν νιώθουμε πληγωμένοι ή προδομένοι. Τη λέμε στους συντρόφους της ζωής μας, πάνω σε έναn τσακωμό ή σε μια μεγάλη διαφωνία που μοιάζει αδιέξοδη. Δεν ακούμε «μη με ενοχλήσεις ξανά», από ξένους ή απλά γνωστούς σε εμάς ανθρώπους.
Είναι από αυτές τις κουβέντες που τις ξεστομίζεις και μετά δεν ξέρεις αν υπάρχει γυρισμός. Είναι φράση απόλυτη, σκληρή, σχεδόν απαράδεκτη. Τι ζητάμε κι από ποιον; Μέχρι χθες ηρεμούσαμε μέσα στην αγκαλιά του άλλου και σήμερα για οποιονδήποτε λόγο απαιτούμε να μη μας ενοχλήσει ξανά; Τσακωθήκαμε, είπαμε και δύο κουβέντες παραπάνω και μετά τι; «Μη με ενοχλήσεις ξανά»; Ποιος να μας ενοχλήσει; Η παρέα μας, η αγάπη μας, ο ερωτάς μας; Δε γίνονται αυτά τα πράγματα και σαφώς δε λέγονται.
Ό,τι και να μας έχει οδηγήσει σε αυτή τη σκέψη, όσο και να θέλουμε να δείξουμε στον άλλον πως αυτό που έκανε ή είπε μας πλήγωσε πολύ, δεν είναι λύση να του δώσουμε διαταγή να βγει απ’ τη ζωή μας. Γιατί στην ουσία, όταν λέμε τέτοια κουβέντα, αυτό ακριβώς κάνουμε. Δείχνουμε ασέβεια στον άνθρωπο που απευθυνόμαστε, σε εμάς αλλά κυρίως σε όλα αυτά που έχουμε ζήσει μαζί. Τις περισσότερες φορές -αν όχι όλες- όταν λέμε τέτοιες βαριές λέξεις, το κάνουμε επειδή πονάμε ή έχουμε νεύρα και δεν τις εννοούμε. Ποντάρουμε στο ότι ο άλλος το γνωρίζει αυτό κι όταν ηρεμήσει η τρικυμία, θα ξεχαστεί μαζί με τα υπόλοιπα. Η αλήθεια είναι πως έτσι γίνεται. Όχι πάντα όμως. Υπάρχουν κι οι φορές που οι άνθρωποί μας πληγώνονται απ’ τα λεγόμενά μας κι αποφασίζουν, από επιλογή τους κι όχι επειδή τους ζητήσαμε εμείς, να μη μας ενοχλήσουν ποτέ ξανά.
Το παράδοξο είναι ότι μετά τους ζητάμε και τα ρέστα. Με μεγάλο παράπονο και θράσος τους κατηγορούμε ότι για μια κουβέντα τα διέλυσαν όλα. Φιλίες ετών, έρωτες μεγάλοι, αδελφικές ψυχές, σχέσεις ζωής. Να το σκεφτόμασταν νωρίτερα. Κάθε πράξη έχει και τις συνέπειές της, γνωστό σε όλους αυτό. Είναι αυτονόητο πως όλοι, πάνω στα νεύρα μας θα πούμε πράγματα που δεν εννοούμε. Θα υπερβάλλουμε, θα αδικήσουμε ανθρώπους, θα ειρωνευτούμε και θα βάλουμε μπροστά τον εγωισμό. Είναι ανθρώπινο και τις περισσότερες φορές κατανοητό. Όμως, όπως και σε όλα τα πράγματα, υπάρχουν όρια που καλό είναι να μην ξεπερνιούνται. Αλλά ακόμα κι αν ξεπεραστούν, να έχουμε την αξιοπρέπεια και τη δύναμη ψυχής να απολογηθούμε και να παραδεχτούμε -όσο πιο σύντομα γίνεται- ότι κάναμε λάθος και να προσπαθήσουμε να μην επαναληφθεί.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα βγάλουμε οριστικά απ’ τη ζωή μας, είτε γιατί έτσι έπρεπε να γίνει, είτε γιατί πάψαμε να είμαστε ερωτευμένοι, είτε γιατί απλά δε μας ταιριάζουν πια. Θα γίνει κι αυτό, είναι μια πραγματικότητα. Μπορούμε, όμως, να το κάνουμε με σεβασμό κι ευγένεια. Το φινάλε το ορίζει η σιωπή. Καμία βαριά κουβέντα, καμία προσβολή, καμία απειλή και καμία διαταγή. Είναι εξάλλου γνωστό, είμαστε αντιδραστικά όντα κι όσο μας προκαλούν, με «μη» και «δεν», τόσο εμείς επιμένουμε κι οι καταστάσεις συνήθως οδηγούνται σε άσχημα και ντροπιαστικά αποτελέσματα.
Η συνέχεια προφανής σε όλους μας, μετανιώνουμε, στενοχωριόμαστε, σηκώνουμε άμυνες και τοίχους, πληγώνουμε, ίσως κι άθελά μας, όποιον βρεθεί μπροστά μας τη συγκεκριμένη περίοδο, ώσπου καταλήγουμε να θέλουμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να εξαφανίσουμε εκείνο το δευτερόλεπτο που βγήκαμε εκτός εαυτού.
Ακόμα κι αν συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επιλογή μας ή την απόφασή μας να τερματίσουμε την παρουσία του άλλου απ’ τη ζωή μας, πάντα θα μας γυρνάει πίσω το άσχημο φέρσιμό μας. Πόσο μάλλον αν μας λείπει και τον ψάχνουμε κάθε μέρα, αλλά δεν είναι πουθενά. Όποιο απ’ τα δύο κι αν ισχύει, πάντα η ανάμνηση του «μη με ξανά ενοχλήσεις» θα είναι άσχημη και καθόλου λυτρωτική.
Για εκείνους, που είναι κάθετοι και στηρίζουν τις κουβέντες τους μέχρι τέλους, έστω κι αν μέσα τους έχουν μετανιώσει το ίδιο λεπτό, να πω μόνο αυτό: Η φράση «μη με ενοχλήσεις ξανά», φωνάζει «μπορείς με μία σου λέξη να ταράξεις κάθε εκατοστό μου». Ίσως αυτό να ενοχλεί τελικά.
Γράφει η Μαρία Σοφιανού





Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπή κ. Χρήστο Γεωργίου, μετά από γράμμα που δέχτηκε από τους μαθητές της Β’ τάξης.
Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μαθητές και να τους εκφράσει τη χαρά του που βρίσκεται δίπλα τους. Παράλληλα, ζήτησε από τους μαθητές να τον ξεναγήσουν στους χώρους του σχολείου και να τον ενημερώσουν οι ίδιοι μαζί με τον Διευθυντή τους για τα προβλήματα που υπάρχουν.
Οι μαθητές ζήτησαν από τον Δήμαρχο να γίνει παρέμβαση στις βρύσες του αύλειου χώρου, οι οποίες χρειάζονται συντήρηση. Επίσης, ζήτησαν να τοποθετηθούν πλακάκια στο κιόσκι που υπάρχει στην αυλή και να βαφτούν οι μπασκέτες. Για τα παραπάνω αιτήματα, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να γίνουν πράξη άμεσα με τα συνεργεία του Δήμου. Επιπλέον, οι χώροι του σχολείου έχουν ανάγκη από βάψιμο, ένα ζήτημα που θα δρομολογηθεί και θα υλοποιηθεί το νέο έτος, όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπή κ. Χρήστο Γεωργίου για λειτουργικά ζητήματα του σχολείου και έγινε σαφές ότι και αυτή τη χρονιά δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με το πετρέλαιο, καθώς ο εφοδιασμός είναι προγραμματισμένος για τις επόμενες μέρες όπως γνωρίζει και ο Διευθυντής με τον οποίο υπάρχει συνεργασία.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:
«Ως Δήμαρχος δεν αρνούμαι ποτέ προσκλήσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές προέρχονται από μικρά παιδιά. Ευχαριστώ τους μαθητές για την ευκαιρία που μου έδωσαν να βρεθώ δίπλα τους και να ακούσω από τους ίδιους τις ανάγκες που έχει το σχολείο. Ως εκπαιδευτικός πιστεύω ότι τα ίδια τα παιδιά μπορούν να μας περιγράψουν καλύτερα τα πραγματικά προβλήματα και γι’ αυτό τα ακούω πάντα με μεγάλη προσοχή. Εμείς μεγάλες υποσχέσεις δεν δίνουμε, ούτε δεσμευόμαστε ότι θα τα κάνουμε όλα την επόμενη μέρα. Προσπαθούμε να είμαστε πολύ μετρημένοι σε όσα υποσχόμαστε, ώστε να είμαστε συνεπείς με τους συμπολίτες μας. Δεσμεύτηκα λοιπόν ότι θα παρέμβουμε άμεσα στις βρύσες και στο κιόσκι της αυλής και με το νέο έτος θα δρομολογήσουμε και θα υλοποιήσουμε το βάψιμο του σχολείου καθώς ένα τέτοιο έργο απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες. Κατά τα άλλα, κανένα σχολείο δεν θα μείνει χωρίς πετρέλαιο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και οι όποιες λειτουργικές ανάγκες προκύπτουν θα αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ημερίδα με θέμα «Διαχείριση και ανακύκλωση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας»


Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος η ημερίδα που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”


            Στην ημερίδα με θέμα «Διαχείριση και ανακύκλωση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας» προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, εκπροσώπους τοπικών αρχών και παραγωγικών φορέων η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 30  Οκτωβρίου 2017 και ώρα 17:00 στο χώρο εκπαιδεύσεων του Κέντρου «Δήμητρα» Σκύδρας (2o χλμ  Μαυροβουνίου – Έδεσσας).

            “Δίνουμε την ευκαιρία στον αγροτικό κόσμο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να παρακολουθήσουν μια ημερίδα με υψηλού επιπέδου εισηγήσεις από αξιόλογους ομιλητές. Είμαστε κοντά στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση, θίγοντας θέματα που απασχολούν το αντικείμενό τους, αλλά και, ευρύτερα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η χρηστή διαχείριση και ο σεβασμός προς τους συμπολίτες μας και το περιβάλλον αποδεικνύουν το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας. Εύχομαι καλή επιτυχία και συγχαίρω όλους όσους ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της ενημερωτικής εκδήλωσης” δήλωσε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

            Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

17:00-17:15
Προσέλευση συμμετεχόντων


17:15-17:30
Χαιρετισμοί
17:30-17:50
Προτάσεις για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Εισηγητής: Τσομπάνογλου Κωνσταντίνος, Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας
17:50-18:10
Επιπτώσεις από την απόρριψη συσκευασιών φυτοφαρμάκων, στο πολιτισμικό περιβάλλον της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με την οπτική του Σχολείου.
Εισηγητές: Θεοδωρίδου Σοφία, Σουκιούρογλου Ιωάννης, Παπαϊωάννου
Θεόδωρος, Κέντρο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε) Έδεσσας
Γιαννιτσών
18:10-18:30
Ορθή διαχείριση κενών πλαστικών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Εισηγητής: Πελεκάνος Μηνάς, Ελληνικός σύνδεσμος
Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ)
18:30-18:50
Προστασία του περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,
από στερεά απόβλητα γεωργικής προέλευσης.
Εισηγήτρια: Λαμπάδα Στυλιανή, Tμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας,
Δ/νση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Π.Ε. Πέλλας
18:50-19:10
Προτάσεις για τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Εισηγητής: Μαρνασίδης Συμεών, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού
Ελέγχου Πέλλας, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας
19:10-19:30
Ερωτήσεις-συζήτηση
19:30-20:00
Λήξη ημερίδας. Σύσταση ομάδας εργασίας. Εκπρόσωποι Δήμων και των υπολοίπων φορέων

Οργανωτικά υπεύθυνοι:

Μαρία - Ζωγράφου Τσαντάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος, Εντεταλμένη θεμάτων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, e-mail: zografou.maria@gmail.com

Συμεών Μαρνασίδης, Γεωπόνος ΔΑΟΚ Πέλλας, 23813 51398, e-mail: marnasidis@pella.gr  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...