Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΗ ΝΑΝΤΙΑ ΒΟΥΚΑΤΖΗ ΣΤΟΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΗΣΗΣ



Το 2ο βραβείο του Μαθητικού Διαγωνισμού Ποίησης που είχε προκηρυχθεί από τον Σύλλογο "Βιβλιόφιλοι Έδεσσας" σε συνεργασία με την Δνση Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, η οποία στήριξε τόσο την διαδικασία ενημέρωσης τον Σχολείων, όσο και την συλλογή των συμμετοχών στον Διαγωνισμό, κατέκτησε η εκ Προμάχων καταγόμενη μαθήτρια της Γ' τάξης του ΓΕΛ Αριδαίας, Νάντια Βούκατζη με το ποίημα "Αναζωπύρωση".




Αναζωπύρωση

Πότε πότε έρχεται μια ώρα ιερή
οι δαίμονες την κυρίευσαν βαπτίζοντάς την
την γνωρίζεις·
τα μάτια χωρίς φως, το μυαλό μπερδεμένο
σύγχυση....ακούς τον αντίλαλο
τις φωνές,πολλές φωνές,δεν ξεχωρίζουν
το φρούριο γκρεμίζεται
ο βασιλιάς ξεψυχάει
ο ουρανός, ο πραγματικός, εμφανίστηκε
παντοτινός και σκοτεινός....
Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα
μιαν αλήθεια μόνο
να τη φορέσεις φυλαχτό...
είναι αρκετή
για να ξαναχτίσει τα όνειρά σου.

Η εκδήλωση απονομής των διακρίσεων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του παλιού Παρθεναγωγείου Έδεσσας (Βαρόσι).




Νικητές του Διαγωνισμού αναδείχθηκαν οι εξής:

1ο Βραβείο: Παυλίδου Σοφία 
Γ΄τάξη 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών
2ο Βραβείο: Βούκατζη Νάντια
Γ΄τάξη ΓΕΛ Αριδαίας
3ο Βραβείο: Καραγιάννη Σουλτάνα
Β΄τάξη 2ο ΓΕΛ Έδεσσας

1ος Έπαινος: Μπανιώτη Αρετή
1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης
2ος Έπαινος: Κουρδόγλου Μελίνα
Β΄τάξη ΓΕΛ Αξού
3ος Έπαινος: Μάρκου Ελένη
Β΄τάξη 2ο ΓΕΛ Έδεσσας

Τιμητικές Διακρίσεις (αλφαβητικά)

Ασαλέα Αλεξάνδρα
Β΄τάξη Γυμνασίου Προμάχων
Κάρτας Βασίλειος
Γ΄τάξη Λυκείου Άρνισσας
Παλιομπέη Μαρία
Β΄τάξη Λυκείου Αξού
Σιάντσης Λάζαρος
Γ΄τάξη Λυκείου Άρνισσας

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΚΚΕ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Προς το Προεδρείο της Βουλής
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και διοικητικής Ανασυγκρότησης

      Οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης, Σταύρος Τάσσος και Μανώλης Συντυχάκης

    Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το κείμενο διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των Συλλόγων και Σωματείων Εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Αθήνα 14/4/2016
Οι καταθέτοντες βουλευτές


ΠΑΣΧΑ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ 
ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ   “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ για άλλη μια φορά παραμένουμε αρκετοί  εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» ενόψει Πάσχα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές μας.  Οι 3500 εργαζόμενοι είχαμε τονίσει στα συναρμόδια Υπουργεία από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη ότι θα έπρεπε να μεριμνήσουν έγκαιρα για  την υπογραφή της  Προγραμματικής Σύμβασης καθώς οι  γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται από την υπογραφή της έως την καταβολή των δεδουλευμένων μας είναι χρονοβόρες.
Οι διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει τότε από την Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου ήταν ότι θα  πραγματοποιούνταν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στην ώρα τους , κάτι που δυστυχώς δεν έγινε. Μάλιστα, σε συνάντησή μας στις 10 Μαρτίου2016 είχαμε πάλι επισημάνει την καθυστέρηση στις διαδικασίες αλλά φάνηκε ότι δεν «ίδρωσε» το αυτί κανενός .Αντίθετα ,  αποκαλύφτηκε ο εμπαιγμός όλων ,   δεδομένου ότι ενώ μας διαβεβαίωναν ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες σχετικά με την Προγραμματική Σύμβαση ανακαλύψαμε ότι δεν ίσχυε τίποτα από αυτά….
 Έτσι φτάσαμε λίγο πριν το Πάσχα στο ίδιο αποτέλεσμα: ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ  !!!

Αναλγησία και εμπαιγμός δυστυχώς από την πολιτεία για άλλη μια φορά που δεν νοεί να καταλάβει ότι οι εργαζόμενοι προσφέρουμε  ανελλιπώς τις υπηρεσίες μας ,είμαστε  άνθρωποι , είμαστε εργαζόμενοι και όχι είλωτες, με οικογένειες και υποχρεώσεις και ότι το κράτος οφείλει να μας  καταβάλει τα δεδουλευμένα μας εγκαίρως.
Την ευθύνη για την μη καταβολή των δεδουλευμένων μας  έχει  και η  ΚΕΔΕ που εκπροσωπεί του Δήμους και  δεν μερίμνησε με τις παρεμβάσεις της προς τα Υπουργεία να προχωρήσουν οι διαδικασίες που αφορούν την ροή της χρηματοδότησης προς τους Φορείς Υλοποίησης του «Βοήθεια στο Σπίτι», ξεχνώντας ότι οι συμβάσεις εργασίας μας συνάπτονται με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τόσα χρόνια είμαστε θεατές στο ίδιο έργο , αφού καμία κυβέρνηση και  κανένας αρμόδιος δεν έπραξε έτσι ώστε οι πληρωμές μας για τις υπηρεσίες που παρέχουμε να γίνονται στην ώρα τους,   αποτέλεσμα της προχειρότητας και της απαξίωσης απέναντι σε έναν θεσμό που προσφέρει τα μέγιστα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Υποτίθεται ότι η παρούσα ηγεσία είχε δεσμευτεί ότι θα  βρεθεί ο τρόπος και θα  τελειώσουν διαπαντός όλα τα προβλήματα που διέπουν τη λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι» εδώ και 15 χρόνια.
Υποτίθεται ότι η παρούσα ηγεσία είχε δεσμευτεί ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι»  και οι εργαζόμενοι σε αυτό ΘΑ  εξασφαλιστούμε  μόνιμα και ΘΑ  πάψει η ομηρία μας  καθώς και η ανασφάλεια των χιλιάδων εξυπηρετούμενων.
Τα συναρμόδια Υπουργεία ΑΝΤΙ να λαμβάνουν υπόψη τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ  την αποδόμηση  του «Βοήθεια στο Σπίτι»  και την καρατόμηση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι   έχουμε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ , καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες ,  έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και των αναγκών της.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·         Την μόνιμη θεσμική κατοχύρωση του υπάρχοντος προσωπικού καθώς παρέχουμε ένα έργο το οποίο είναι μόνιμο, το οποίο έγινε χθες, γίνεται σήμερα και πρέπει να συνεχιστεί και αύριο.
·         Την δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο και στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με την ενσωμάτωση του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού που ήδη εργάζεται επί σειρά ετών στις κοινωνικοπρονοιακές δομές (Βοήθεια στο σπίτι κ.λπ.).
·         Την άμεση και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων μας  καθώς εξακολουθούμε να μένουμε απλήρωτοι στην πλειοψηφία μας.
·          Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα να λειτουργήσουν ως φραγμός σε μία διαδικασία αποδόμησης και ιδιωτικοποίησης του «Βοήθεια στο Σπίτι», του κοινωνικού κράτους.

Με εκτίμηση ,

Οι Σύλλογοι και τα Σωματεία των Εργαζομένων 

"Οι Δύο Μοναχοί" - Christian Conte



Κάποτε, δύο μοναχοί περπατούσαν κατά μήκος ενός ποταμού όταν συνάντησαν μία γυναίκα που περίμενε να περάσει απέναντι. Ντυμένη με ένα μακρύ φόρεμα, ήταν εμφανές ότι δεν ήθελε να το βρέξει.
 Ο πιο ηλικιωμένος από τους δύο μοναχός, σήκωσε τη γυναίκα στα χέρια του και, χωρίς να πει τίποτα, διέσχισε τον ποταμό, την πέρασε στην απέναντι όχθη και την άφησε. Οι δύο μοναχοί συνέχισαν στο δρόμο τους σε απόλυτη σιωπή.

Μία ώρα αργότερα, ο νεότερος μοναχός ξέσπασε κι άρχισε να κατηγορεί τον ηλικιωμένο μοναχό για ό,τι είχε κάνει νωρίτερα.

 «Πώς είναι δυνατό να άγγιξες μία γυναίκα; Γνωρίζεις πολύ καλά ότι έχουμε ορκιστεί να μην αγγίξουμε ποτέ γυναίκα! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έτσι απλά, χωρίς καν να το σκεφτείς πήγες και τη σήκωσες στα χέρια σου!»
 Ο ηλικιωμένος μοναχός άκουγε προσεκτικά ό,τι είχε να του πει ο άλλος και στο τέλος είπε μόνο, «Αδελφέ, εγώ την άφησα εδώ και μία ώρα, εσύ γιατί συνεχίζεις να την κουβαλάς;»





Christian Conte,  Advanced Techniques for Counseling and Psychotherapy, (New York: Springer)

"Γράμμα σ’ ένα παιδί που δε γεννήθηκε ποτέ" - Oriana Fallaci



…Εδώ έξω, αντίθετα θα έχεις χίλια αφεντικά. Κι εγώ θα είμαι το πρώτο αφεντικό σου, μια και θα σου επιβάλω, άθελά μου και δίχως καν να το συνειδητοποιώ, εκείνα που για μένα είναι σωστά, αλλά όχι και για σένα. Να, ας πούμε, αυτά τα όμορφα παπουτσάκια. Εγώ τα βρίσκω ωραία, εσύ όμως; Θα φωνάξης, θα ουρλιάξης, όταν θα σου τα φορέσω. Θα σου φέρουν απόγνωση, είμαι βέβαιη. Μα εγώ, έτσι κι αλλιώς, θα στα φορέσω, επιμένοντας ότι δίχως αυτά θα κρυολογήσης.
 Κι εσύ σιγά-σιγά, θα συνηθίσης. Δαμασμένο θα φτάσης στο σημείο να υποφέρης όταν δεν θα τα φοράς. Και αυτή θάναι η αρχή μιας ατέλειωτης αλυσίδας καταναγκασμών. Κι εμένα θα με θεωρής τον πρώτο κρίκο της, μια που δε θα μπορής να ζήσης χωρίς τη βοήθειά μου. Εμένα που θα σε θρέφω, εμένα που θα σε ντύνω, εμένα που θα σε πλένω, εμένα που θα σε παίρνω στην αγκαλιά μου.
 Έπειτα θ’ αρχίσης να περπατάς μόνο σου, να τρως μόνο σου, ν’ αποφασίζης μόνο σου που θα πας και πότε θα πλυθής. Τότε θα ξεπηδήσουν νέοι καταναγκασμοί. Οι συμβουλές μου. Οι διδασκαλίες μου. Οι παραινέσεις μου. Ο ίδιος σου ο φόβος μήπως με κάνης να πονέσω, αν πράξης διαφορετικά από ό,τι σε δίδαξα. Και θα σου φανή ατέλειωτος ο καιρός, ώσπου να σ’ αφήσω να φύγης, σαν τα πουλιά που τα διώχνουν από τη φωλιά οι γονείς τους μόλις μάθουν να πετάνε.
 Μα θα έρθη επιτέλους η στιγμή που θα σ’ αφήσω να φύγης, να διασχίσης μόνο σου το δρόμο, με κόκκινο φως. Και μάλιστα θα σε σπρώξω. Χωρίς η πράξη μου ν’ αυξήση την ελευθερία σου, μια και θα σε δένη μαζί μου η σκλαβιά της τρυφερότητάς μου, η σκλαβιά της μεταμέλειάς σου. Είναι αυτό που ονομάζεται καμιά φορά σκλαβιά της οικογένειας.»



Oriana Fallaci, Γράμμα σ’ ένα παιδί που δε γεννήθηκε ποτέ», Εκδ. ΝΕΦΕΛΗ (απόσπασμα)

ΑΝΤΙΟ - ΤΆΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ



Κάποτε μια νύχτα θ΄ ανοίξω τα μεγάλα κλειδιά των τρένων για να
περάσουν οι παλιές μέρες
οι κλειδούχοι θα ΄χουν πεθάνει, στις ράγιες θα φυτρώνουν μαργαρί-
τες απ΄τα παιδικά μας πρωινά
κανείς δεν έμαθε ποτέ πως έζησα, κουρασμένος από τους τόσους χειμώ-
νες
τόσα τρένα που δεν σταμάτησαν πουθενά, τόσα λόγια που δεν ειπώ-
θηκαν,
οι σάλπιγγες βράχνιασαν, τις θάψαμε στο χιόνι
που είμαι; γιατί δεν παίρνω απάντηση στα γράμματά μου;
κι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ΄ την τύχη ή τις αντιξοότητες, αλλά
από αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό
κι ο αγέρας που κλείνει απότομα τις πόρτες και μένουμε πάντοτε
έξω
όπως απόψε σε τούτο το ερημικό τοπίο που παίζω την τυφλόμυγα με
τους νεκρούς μου φίλους.
Όλα τελειώνουν κάποτε. Λοιπόν, αντίο! Τα πιο ωραία ποιήματα
δεν θα γραφτούν ποτέ….


ΤΆΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

Ο παλιάτσος και η Άνιμα, Αποσπάσματα Της Μάρως Βαμβουνάκη



"Η γεύση της αγάπης είναι η γαλήνη, του έρωτα ο πανικός."

"Σ' αγαπώ σημαίνει να αναζητώ να γεμίσω τις δικές σου ανάγκες κι όχι να θέλω, χρησιμοποιώντας σε, να καλύψω τις δικές μου ανάγκες."

"Η αντίσταση χρειάζεται πολύ μεγάλο μόχθο και την οδύνη που απαιτούν πάντοτε οι εσωτερικές μεταμορφώσεις, οι αλλαγές που όταν είναι συνειδητές ονομάζονται μετάνοια. Είναι πιο βολικό να παραιτείσαι απ' το ν' αγωνίζεσαι. Κι ας είναι ο αγώνας ταυτόσημος με το ζω, αληθινά ζω. Αλλά "ζω" σημαίνει "πηγαίνω με τη ζωή", όχι κατασκευάζω ιδέες και σενάρια "περί ζωής" στα μέτρα μου."

"Γιατί ο πόνος είναι ζωοδότης, αφυπνιστικός και θαυματουργός, και μόνο ως απελπισία ακυρώνει την αξία του όπως και την αξία της ζωής του προσώπου που πάσχει. Γιατί ο άνθρωπος μέσα σε τούτον τον κόσμο της πτώσης και της φθοράς, μέσα στην ασχήμια και τη βλακεία που μεθοδικά επισημοποιείται, μέσα στων εγωισμών τα άγχη, της ματαιοδοξίας και της κενοδοξίας τα κόμπλεξ, της σκληροκαρδίας το δηλητηριο, της απονιάς τις πληγές, δεν μπορεί παρά να υποφέρει, αν είναι άνθρωπος φυσιολογικός. Αντιθέτως, όταν οι πολλοί αμυντικοί μηχανισμοί χτίσουν πανοπλία μονωτική κατά της οδύνης και, κατά συνέπεια, κατά της ευαισθησίας, σκάβουν τάφρο κατά της ζωής και εκτρέφουν το νευρωσικό ανικανοποίητο της νεκροζώντανης προσωπικότητας."

"Όμως, δε μαθαίνουν παρά μονάχα όσοι είναι σε θέση να πονούν. Η οδύνη, η αποτυχία, η αμαρτία σε κάνουν καλό μαθητή. Μαθητής που μαθαίνει, και επειδή μαθαίνει μεταμορφώνεται. Για να καρπίσει τους σπόρους το μέσα χώμα σου πρέπει να σκαφτεί. Τίποτα δε σκάβει βαθύτερα, τίποτα δεν ξεριζώνει σαν ζιζάνια τις ψευδαισθήσεις, τίποτα δε σε κάνει δεκτικότερο όσο ο πόνος και η συντριβή. Πρέπει να έχεις απελπιστεί από τα δικά σου για να ακούσεις τον άλλον, για να γυρέψεις το δάσκαλο. Πρέπει να έχεις απελπιστεί για να γυρέψεις την ελπίδα. Πρέπει να έχεις φτάσει στην απόγνωση για να γυρέψεις τη γνώση."

"Εγωιστής είναι τελικά ένας δειλός, τόσο δειλός που δεν μπορεί να κάνει τίποτα ουσιαστικό, ούτε να αγαπάει τον εαυτό του. Και εγωιστής δεν είναι εκείνος που αγαπάει τον εαυτό του, όπως επιπόλαια νομίζουμε. Εγωιστής είναι εκείνος που δεν αγαπάει τον εαυτό του. Που γι' αυτό ακριβώς προσπαθεί να πείσει τους άλλους πως αξίζει, πως είναι σπουδαίος. Επειδή δεν το πιστεύει ο ίδιος. Αγωνίζεται με κάθε τρόπο να επιβάλει τούτη την καλή μαρτυρία, ώστε η μαρτυρία να επιστρέψει στον ίδιο και να γλιτώσει από την αυτοαμφισβήτηση. Γι' αυτό άλλωστε ο εγωισμός ενέχει βία. Γιατί κουβαλάει αγωνία΄ανάγκη και τρόμο πτώσης στο εσώτερο κενό." 

"Θέλω να μιλήσω για μια μερίδα χαρακτήρων, που δεν οδηγούνται σε επιλογή ακατάλληλου συντρόφου από τις παραπάνω αιτίες, από ναρκωτικό ενθουσιασμό δηλαδή, από τη βιασύνη του επιτακτικού πόθου, από νεανική αστοχία. Υπάρχουν περιπτώσεις, πολλές, που κάποιοι κανονικά επιλέγουν, προτιμούν, να δεθούν με ακατάλληλο ταίρι. Συνειδητά και περισσότερο μισοσυνειδητά, ρέπουν να διαλέξουν ένα πρόσωπο ακίνδυνο για την ψυχή τους. Πρόσωπο ασφαλές για την ισορροπία τους, για τις αντοχές τους. Επιδιώκουν να συγκρατήσουν τα συναισθήματά τους σε όριο ελεγχόμενο, σε βαθμό ζέσης υποφερτό. Δεν αντέχουν τον μεγάλο πόνο, την αιμόφυρτη ρωγμή, την απώλεια του αυτοελέγχου, το άγχος της αβεβαιότητας, το να κρατάει άλλος στα χέρια του τη ζωή και το θάνατό σου, το άλμα στο κενό και στο καινό. Όλα εκείνα δηλαδή που υπόσχεται και απειλεί η μεγάλη αγάπη....Φτιάχνουν λοιπόν ερωτική σχέση και γάμο με άνθρωπο που δε συνταράσσει, ώστε να μη διαταράσσει το γάμο τους. Το προτιμούν. Ώστε να μπορούν και να χωρίσουν εύκολα. Ώστε να μπορούν να φύγουν. Για να μην πονέσουν φριχτά αν εγκαταλειφθούν, για να ξεχάσουν κατόπιν εύκολα, και, πιο πολύ, για να είναι σε θέση γρήγορα να αναπληρώσουν. Ζητούν ταίρι αναλώσιμο΄ο αναντικατάστατος άλλος τους πέφτει θανάσιμα βαρύς. Ο γνήσιος έρωτας είναι - θες δε θες - πιστός...
Όχι, δε θέλουν να συναντήσουν το πρόσωπο του γνήσιου, του μεγάλου έρωτά τους. Το πρόσωπο που θα τους συγκλονίσει. Δεν έχουν τα κότσια για τόσο κίνδυνο, για τόση οδύνη. Και να το συναντήσουν, θα κάνουν πως δεν το κατάλαβαν. Και να το κατάλαβαν, θα προσπαθήσουν να το υποτιμήσουν. Θα το στολίσουν με ελαττώματα για να το αποφύγουν. Για να δικαιολογηθούν που δεν τολμούν. Ίσως και να μην πιστεύουν πως το αξίζουν. Έχουν πολύ ψυχικό και πνευματικό μόχθο όλα τούτα...
Είναι απίστευτο, αλλά οι περισσότεροι έτσι περίπου ζούμε τις ζωές μας. Δε ζούμε. Προσπαθούμε μόνο να μην πεθάνουμε..."

Μάρω  Βαμβουνάκη 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ Θ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ



 Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας – Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες

Στην Άσκηση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Γιαννιτσά συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας


Με επιτυχία και πολλά χρήσιμα συμπεράσματα πραγματοποιήθηκε στις 15/4 άσκηση πολιτικής προστασίας στο στρατόπεδο «Καψάλη» την οποία συντόνισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γιαννιτσών. Στην άσκηση συμμετείχαν στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας, του Δήμου Πέλλας, της Αστυνομίας/Τροχαίας, του Στρατού, της 2ης ΕΜΑΚ καθώς, επίσης, και εθελοντές (Τοπικό Παράρτημα της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων).

Στην άσκηση παραβρέθηκε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος έχει την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού σε περιπτώσεις έκτακτων γεγονότων, ενώ την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού έχουν, κατά περίπτωση, η Πυροσβεστική και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τα στελέχη που συμμετείχαν στην άσκηση και εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας».

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιαννιτσών Κωνσταντίνος Τσάκαλος παρουσίασε συνοπτικά μία πρώτη αξιολόγηση της άσκησης ετοιμότητας, συνεχάρη και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την εποικοδομητική συμμετοχή τους. Ειδικότερα, επισήμανε την αξία που έχει η πραγματοποίηση αντίστοιχων ασκήσεων ετοιμότητας που προσομοιάζουν με τις πραγματικές συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.

Το σενάριο της άσκησης, το οποίο ήταν άρτια οργανωμένο και τηρήθηκε με μεγάλη ακρίβεια, περιλάμβανε σεισμό που προκάλεσε κατάρρευση κτιρίου, πυρκαγιά σε παρακείμενες εγκαταστάσεις και διάσωση εγκλωβισμένου ατόμου. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν οχήματα της Πυροσβεστικής και ειδική ομάδα η οποία έδρασε άμεσα, τηρώντας το ειδικό πρωτόκολλο ενεργειών που προβλέπεται για ανάλογα περιστατικά.

Για την ανεύρεση του εγκλωβισμένου ατόμου συνεργάστηκε ομάδα της 2ης ΕΜΑΚ, με τη συμμετοχή δύο ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Πρόκειται για τους Φιντέλ (Γερμανικός Ποιμενικός, 3 χρόνων) και τον Έκτορα (Λαμπραντόρ, 15 μηνών) οι οποίοι, με τους συνοδούς εκπαιδευτές τους, εντόπισαν σε σύντομο χρονικό διάστημα το «εγκλωβισμένο» άτομο. Η συμβολή των σκύλων είναι τεράστιας σημασίας σε παρόμοιες επιχειρήσεις ενώ η λίστα επιτυχιών της ομάδας εντοπισμού ατόμων σε χαλάσματα, κλειστούς και ανοικτούς χώρους είναι πολύ μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πυροσβέστες αποκαλούν τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους «συναδέλφους» τους.

Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε από άνδρες της πυροσβεστικής, με τη συμμετοχή μηχανήματος έργου του Δήμου Πέλλας, της ομάδας των εθελοντών οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα στην περιοχή κατά τομείς και στελέχη του ΕΚΑΒ. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και δοκιμάστηκε επιτυχώς ειδικός εξοπλισμός που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. 


Σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση διαδραμάτισε η επικοινωνία και ο συντονισμός των επιμέρους ομάδων. Η πραγματοποίηση της άσκησης είναι καταλυτικής σημασίας για την κατανόηση δυνητικών προβλημάτων που μπορεί να υπάρξουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. 




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...