Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΙΣΟΒΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ ΕΔΕΣΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΤΡΥΦΩΝ ΣΙΒΕΝΑΣ



Τελευταίο αντίο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη στον αείμνηστο Τρύφωνα Σιβένα

«Ο άνθρωπος που έζησε την απελευθέρωση της Έδεσσας δεν είναι πια κοντά μας. Ο Τρύφων Σιβένας, ο ισόβιος Πρόεδρος των Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης και Αλμωπίας πέρασε στην αιωνιότητα.

Ο Τρύφων Σιβένας υπήρξε πρώτα απ’ όλα υπόδειγμα οικογενειάρχη και νοικοκύρη. Αξίες οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας. Τα παιδιά του, σε ξεχωριστούς τομείς ο καθένας, διακρίθηκαν για το ήθος τους και την κοινωνική τους προσφορά.

Όλοι όσοι είχαμε την τιμή και την τύχη να τον γνωρίσουμε, θυμόμαστε την αρετή, τη μεγαλοθυμία, τη στωικότητα του, το μεγάλο πάθος του για τη διατήρηση ζωντανής της ιστορικής μνήμης αυτού του τόπου. Ευτύχησε να ζήσει περισσότερο από έναν αιώνα και μπόρεσε, με πολλές ευκαιρίες, να μας μεταφέρει αυτούσια την ιστορία και τα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή, διατηρώντας στα περισσότερα έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.  

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Τρύφωνα Σιβένα στην καταγραφή, ανάδειξη και διάσωση αυθεντικών ιστορικών ντοκουμέντων από τον Μακεδονικό Αγώνα. Κορυφαίας σημασίας ήταν η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στη διατήρηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Η Έδεσσα και η περιοχή της έζησαν πολλές δύσκολες στιγμές. Ο Τρύφων Σιβένας και η οικογένειά του στάθηκαν πάντοτε στο ύψος των περιστάσεων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή, στη διατήρηση της πίστης και της ελπίδας μέχρι που να επικρατήσει το δίκιο και να επιστρέψει η προοπτική για προκοπή και ανάπτυξη.  

Η τοπική αλλά και, ευρύτερα, η ελληνική κοινωνία έχει αναγνωρίσει το έργο και την πολύτιμη κοινωνική προσφορά του. Προ πενταετίας περίπου, σε μία σεμνή τελετή, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών βράβευσε τον Τρύφωνα Σιβένα για την προσφορά του στον κλάδο, έχοντας διατελέσει στέλεχος και Διευθυντής του Τοπικού Παραρτήματος του Οργανισμού.

Ασπαζόμαστε για στερνή φορά τον Τρύφωνα Σιβένα, τον ξεχωριστό χρηστό πολίτη της Πέλλας που ταυτίστηκε με την ιστορία της και μέσα από την κοινωνική του προσφορά και τους αγώνες του ενέπνευσε τους συμπολίτες του όπως και τις νέες γενιές.
Αποχαιρετούμε τον Τρύφωνα Σιβένα, με σεβασμό και ιερή κατάνυξη, την παραμονή μίας κρίσιμης διεθνούς συνάντησης για το μέλλον της χώρας που απαιτεί να είμαστε όλοι μας ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.

Θυμόμαστε πάντοτε τους αγώνες του για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και κρατάμε το όνομά του μεταξύ των ξεχωριστών ανθρώπων που τίμησαν και μόχθησαν για τις πατροπαράδοτες ελληνικές αξίες. Σε όλες τις περιόδους υπήρξε ενεργός, μαχητικός και ακούραστος πατριώτης. Θα μας λείψει η πραότητα και η ζεστασιά του λόγου του.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας» 

"ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ" ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ Ο ΡΟΜΠΙ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ



..."Let me entertaιn you ", μας παρότρυνε, όπως κάνει άλλωστε και με τον τίτλο της περιοδείας του ο Ρόμπι Γουίλιαμς... και ο ίδιος δεν αρκέστηκε στο να μας διασκεδάσει απλώς...

 "Έβαλε φωτιά" στη Μαλακάσα με την πληθωρική του παρουσία, το εκκεντρικό του ντύσιμο και τις μοναδικά εκφραστικές του ερμηνείες! Σε ένα υπερθέαμα που τα είχε όλα! Άρτια μουσική απόδοση και παρουσία, αλλά και αναπάντεχα οπτικά εφέ.

   Εισβάλλοντας κυριολεκτικά πάνω στη σκηνή, μέσα σε ένα κατακόκκινο φόντο, φορώντας σμόκιν, ο Ρόμπι Γουίλιαμς αιχμαλώτισε το κοινό- που άγγιζε τα 30.000 άτομα- με το στυλ, την κίνηση, τη θεατρική του παρουσία και την ιδιαίτερη επαφή που απέκτησε μαζί του.
 Πάνω σε ένα διάδρομο 15 μέτρων, που απλωνόταν από τη σκηνή και κατέληγε μπροστά στον κόσμο που τον αποθέωνε - ο Ρόμπι Γουίλιαμς τραγουδούσε, χόρευε και επικοινωνούσε μουσικά με το κοινό με έναν απαράμιλλο τρόπο, σε σημείο που το ίδιο το  κοινό συμμετείχε στο σόου, τραγουδώντας και χορεύοντας.
 Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ο απόλυτος "περφόρμερ" "τράβηξε" με ρυθμό πάνω στη σκηνή μια νεαρή θαυμάστρια του, η οποία για τα επόμενα 5 λεπτά συμμετείχε μαζί του στην ερμηνεία και τα χορευτικά μιας μεγάλης επιτυχίας του, ενώ ο ίδιος δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για τις Ελληνίδες.

    Όμως ο Ρόμπι Γουίλιαμς, στη σκηνή του Τέρρα Βάιμπ, δεν σταμάτησε να χαρίζει εκπλήξεις στους θαυμαστές του. Παρουσίασε τον πατέρα του Πήτ Γουίλιαμς, και οι δυο τους - πατέρας και γιος- τραγούδησαν μαζί πιασμένοι χέρι-χέρι. 
Χορεύτριες και χορευτές, καθώς και μια πολυμελής μπάντα, πλαισίωνε την σκηνική παρουσία και τα τραγούδια του Γουίλιαμς, ο οποίος ήταν αεικίνητος και εκφραστικός σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Έσπευσε να ξεκαθαρίσει ωστόσο, ότι παρά την τόση ενέργεια που διαθέτει δεν παίρνει ναρκωτικά.
 Δήλωσε απόλυτα ενθουσιασμένος με το κοινό και ...ζήτησε συγνώμη που δεν είχε έρθει νωρίτερα στην Ελλάδα. Έτσι, στην παρθενική του εμφάνιση σε ελληνικό έδαφος, ο λαμπερός καλλιτέχνης υποσχέθηκε μια επόμενη εμφάνισή του στη χώρα μας σε 18 μήνες από σήμερα.

   Ο Ρόμπι Γουίλιαμς - του οποίου η περιοδεία ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο στη Νέα Ζηλανδία-θεωρείται ο πιο επιτυχημένος σόλο καλλιτέχνης όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία και ο πιο επιτυχημένος μη - λατινογενής καλλιτέχνης στην λατινική Αμερική.
 Με περιουσία που αγγίζει τα 220 εκ. δολάρια, ο  Βρετανός σόουμαν, μπήκε το 2006 στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες όταν πούλησε 1,6 εκ. εισιτήρια για την επερχόμενη περιοδεία του σε μία μόνο ημέρα! Έχει 17 BRIT Awards περισσότερα από κάθε άλλον και 8 ECHO Awards.
 Σήμερα ζει στο Λος Άντζελες, με τη σύζυγο του, την αμερικανίδα ηθοποιό Αΐντα Φίλτζ και είναι πατέρας δύο παιδιών.

   Νωρίτερα, στη σκηνή του Τέρρα Βάιμπ, είχαν εμφανιστεί τα Ελληνικά συγκροτήματα Εξ Γκερλφρεντς Πέρφιουμ και Ινκονσίστενσις , ενώ ακολούθησε η " μαγική μικρή ολλανδέζα", όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, μια καλλιτέχνης με ιδιαίτερο φωνητικό στυλ και ικανότητες, η αισθαντική Σάρον Κόβακς. Η 25χρονη Κόβακς, εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά στη χώρα μας - είχε ερθει ξανά την περασμένη άνοιξη για μια εμφάνιση στον Βοτανικό- με τον χαρακτηριστικό γούνινο μανδύα της,  και μάγεψε με την σπάνια και ιδιαίτερη φωνή της όσους παραβρέθηκαν στη συναυλία της Μαλακάσας.
 "Μια μαύρη φωνή σε ένα λευκό κορμί ", που εντυπωσιάζει τους πάντες στο άκουσμά της, είναι σίγουρα  ο λόγος που έχει αποδοθεί στην Κόβακς ο τίτλος της νέας Ειμι Γουάινχάουζ. 

Αλίκη Μ. Σκουντριδάκη για ΑΠΕ
 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 και ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας, στην Έδεσσα, η Δ.Δ.Ε Πέλλας πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα: «Απολογισμός Σχολικού Έτους 2014-2015″. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει απονομή επαίνων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για διακρίσεις και θετικές δράσεις τους.


Από το Γυμνάσιο Προμάχων θα βραβευτεί η συντακτική ομάδα του ηλεκτρονικού περιοδικού ΠΡΟΜΑΧΟΙ School Net καθώς και μαθητές που απέσπασαν διακρίσεις σε αγώνες orienteering.

Καλούνται, επομένως να παρευρεθούν στη συγκεκριμένη εκδήλωση οι 52 μαθητές και μαθήτριες της συντακτικής ομάδας του ηλεκτρονικού περιοδικού του σχολείου,καθώς και οι μαθητές Παπατάσος Θωμάς, Παπατάσος Ειρηναίος, Κουφιδάκη Χαρά, Χατζή Ειρήνη, Μπάτση Ευαγγελία και Πουσίνη Άννα που απέσπασαν βραβεία σε αγώνες Προσανατολισμού.

Η μετακίνηση των μαθητών στην Έδεσσα θα γίνει με ευθύνη των γονέων τους.




ΠΗΓΗ...http://schoolpress.sch.gr/promaxoischoolnet/?p=1748

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΣΤΙΚΑΚΙ ΤΗΣ MICROSOFT ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΕ PC



Σε συνεργασία με την ινδική εταιρεία κατασκευής gadgets, iBall, η Microsoft δημιούργησε και παρουσιάζει το Splendo, ένα PC σε μέγεθος memory stick, που τρέχει Windows 8.1.

   Ο υπολογιστής τσέπης των δύο εταιρειών, συνδέεται σε τηλεοράσεις και μόνιτορ, μέσω βύσματος HDMI, και κρύβει στο εσωτερικό του έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή της Intel, 2 GB μνήμης Ram, ενώ είναι εξοπλισμένος με 32 Gigabytes αποθηκευτικού χώρου.
 Παράλληλα, το Splendo, διαθέτει υποδοχή κάρτας επέκτασης μνήμης MicroSDXC, εισόδους για περιφερειακά USB και Micro USB και υποστηρίζει την ασύρματη σύνδεση με αξεσουάρ μέσω  Bluetooth 4.0.

   Η ανακοίνωση των δύο εταιρειών, αναφέρει ότι ο νέος υπολογιστής μινιατούρα, θα κυκλοφορήσει αρχικά στην Ινδία, σε τιμή πώλησης περίπου 140 δολαρίων (8,999 ρουπίες), αλλά δεν διευκρινίζεται το πότε θα διατεθεί σε ευρύτερη κλίμακα, ούτε εάν θα υποστηρίζει τα επερχόμενα Windows 10.

ΜΠΑΚΟΥ: ΧΡΥΣΟΣ Ο ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ, ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ Ο ΜΑΡΑΣ, ΧΑΛΚΙΝΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΟ



Χρυσός ο Πετρούνιας   «Αυτό το μετάλλιο πάνω απ' όλα το αφιερώνω στην Ελλάδα μας, η οποία δεν δοκιμάζεται αλλά αντιστέκεται».

   Πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα (είχε προηγηθεί και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μομπελιέ) στέφτηκε ο Λευτέρης Πετρούνιας.   Ο πρωταθλητής μας στους κρίκους, χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, δίνοντας ένα ρεσιτάλ στους κρίκους, και αφήνοντας αρκετά πίσω τους αντιπάλους τους. «Είναι πολύ σημαντική στιγμή, που νομίζω ότι την περίμενα, αλλά πρέπει πρώτα να νικήσεις τους δαίμονές σου, την ώρα που ανεβαίνεις στους κρίκους. Αγωνιζόμουν τελευταίος και αυτό άλλοτε σε τσιτώνει, άλλοτε σε χαλαρώνει. Προσωπικά ήμουν σε μια κατάσταση ενδιάμεση αλλά μάλλον με χαλάρωσε καθώς είχα δει το βασικό μου αντίπαλο, τον Ουκρανό Ραντιβιλοβ να κάνει ένα σημαντικό λάθος στην έξοδο και απλά έπρεπε να βγάλω το πρόγραμμά μου» τόνισε ο Λευτέρης Πετρούνιας που παρέλαβε το χρυσό μετάλλιο από τα χέρια του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου.

   Πέταξε την ανθοδέσμη στην κερκίδα, η οποία έγινε ανάρπαστη, ενώ το αναμνηστικό αληθινό ρόδι που δίνουν οι διοργανωτές έφυγε προς τα κάτω και έσπασε πάνω στο χαλί. Γούρι, πολύ γούρι για τον Λευτέρη που αφιέρωσε το μετάλλιο στην Ελλάδα που αντιστέκεται και φυσικά δεν ξέχασε τους δικούς του ανθρώπους.

   «Πάνω απ' όλα τους γονείς μου που θέλω να τους αφιερώσω το μετάλλιο, φυσικά τον προπονητή μου που χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν εδώ, αλλά και τον γιατρό και τους φυσιοθεραπευτές για όλη τη βοήθεια» τόνισε ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας που εκτέλεσε με μαεστρία το – με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας 6800 – πρόγραμμά του φτάνοντας με εντυπωσιακό τρόπο στο χρυσό.   Πλέον ο μεγάλος στόχος του άρχοντα των δαχτυλιδιών (κρίκων) είναι να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. «Πράγματι αυτός είναι ο στόχος και το κλίμα εδώ στο Μπακού, με το χωριό των αθλητών και όλη αυτή τη γιορτή σε βάζει λίγο σε ρυθμό Ολυμπιακών Αγώνων. Ελπίζω να το ζήσω από κοντά». 


  Ασημένιος ο Μάρας 



Για δεύτερη φορά σήμερα υψώθηκε η ελληνική σημαία στην ενόργανη γυμναστική των Ευρωπαϊκών Αγώνων του Μπακού, καθώς μετά τον Λευτέρη Πετρούνια ήταν η σειρά του Βλάση Μάρα να ανέβει στο βάθρο των νικητών. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του μονόζυγου, συγκεντρώνοντας 15.366 βαθμούς. 
Το χρυσό μετάλλιο πέρασε στο λαιμό του Γερμανoύ Φαμπιάν Αμπουεκέν (15.533β.), ενώ το χάλκινο στου Ρώσου Νικίτα Ιγκνατίεφ (15.166β.).

   Χάλκινα τα κορίτσια του πόλο 

Χρυσός ο Πετρούνιας, ασημένιος ο Μάρας, χάλκινα τα κορίτσια του πόλο

Οι γοργόνες του Στέφανου Λέανδρου ανέβηκαν στο βάθρο των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων του Μπακού, κατακτώντας τελικά το χάλκινο μετάλλιο μετά τη μεγάλη νίκη τους επί της Ιταλίας (8-7) στον αγώνα της 3ης θέσης.   Πρόκειται για έναν άθλο για τα νεαρά αυτά κορίτσια που κατάφεραν στην πρώτη τους μεγάλη διοργάνωση να ανέβουν στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

   «Είμαι υπερήφανος για αυτές τις κοπέλες που έδειξαν χαρακτήρα και άξιζαν πέρα για πέρα αυτή τη διάκριση. Είχαμε λίγο πίκρα από τον τρόπο που χάσαμε τον ημιτελικό, γιατί δεν παίξαμε όπως μπορούσαμε, αλλά τελικά το βγάλαμε σε ενέργεια. Απλά στην αρχή δεν μας πήγαν λίγο οι φάσεις αλλά είδα ότι δεν οφειλόταν σε έλλειψη συγκέντρωσης όπως είχαμε με την Ισπανία. Για αυτό και όταν αρχίσαμε να σκοράρουμε όλα κύλησαν ομαλά» τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέφανος Λέανδρος που είδε την ομάδα του να αντιδρά άμεσα στο πρώιμο προβάδισμα με 3-1 της Ιταλίας και να απαντά με ένα εκπληκτικό σερί 7-1 παίρνοντας προβάδισμα με 8-4 και κρατώντας σχετικά άνετα το χάλκινο μετάλλιο παρά την προσπάθεια των Ιταλίδων (κυρίως της Αγκνέζε Κοκιέρε που σημείωσε 5 γκολ) αλλά και των ρέφερι στο τελευταίο οκτάλεπτο που έδιναν συνεχόμενα επιθετικά φάουλ στην ομάδα μας.

   «Αυτό το μετάλλιο θα ήθελα να το αφιερώσω και σε όλους τους προπονητές που κάτω από αντίξοες συνθήκες κάνουν εξαιρετική δουλειά στα σωματεία στη χώρα μας. Τέλος καλό όλα καλά, είναι το ιδανικό φινάλε για αυτή την ομάδα και αξίζουν συγχαρητήρια στα κορίτσια στους συνεργάτες μου και όλη την αποστολή» κατέληξε ο Έλληνας τεχνικός.

   Με τους θριάμβους της ενόργανης γυμναστικής και του πόλο η Ελλάδα συμπλήρωσε τα τέσσερα μετάλλια στο Μπακού, ενώ τα τρία ήρθαν. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μετάλλιο (ασημένιο) έχει κατακτηθεί από τον Γιώργο Τζάνο στο καράτε. 



Πηγή:www.lifo.gr

ΙΤΑΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΡΙΟ ΤΟΥΣ

Βόμβα Ιταλού ερευνητή: Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν πρόβλημα με το μόριό τους [εικόνες]
Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τοιχογραφίες, το πορτραίτο του Ελληνα θεού της γονιμότητας, του Πρίαπου, κρύβει στην πραγματικότητα μια ντροπιαστική αλήθεια, σύμφωνα με νέα έρευνα για την νωπογραφία του 1ου αιώνα π.Χ.
Συγκεκριμένα, ο ο Ιταλός ερευνητής Φραντσέσκο Μαρία Γκαλάσι μελετώντας την τοιχογραφία της Πομπηίας φέρεται να κατέληξε σε ένα συμπέρασμα-βόμβα για τους αρχαίους Ρωμαίους.
Σύμφωνα με αυτό, οι άνδρες στην Αρχαία Ρώμη υπέφεραν από επώδυνα προβλήματα σχετικά με το πέος τους.
Η τοιχογραφία ανακαλύφθηκε στην είσοδο μιας από τις πιο πλούσιες επαύλεις της αρχαίας Πομπηίας, που καταστράφηκε όταν καλύφθηκε με λάβα έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιους.
Πρόκειται για την οικία Βέτι (Vettii). Εκεί, απεικονίζεται ο θεός της γονιμότητας και του ανδρισμού με το πέος σε στύση.
Ομως στη νωπογραφία υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που δείχνει ότι το σύμβολο της ανδρικής δύναμης έχει ένα σημάδι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στη σεξουαλική ζωή, αλλά ακόμα και σε υπογονιμότητα.
Η λεπτομέρεια αυτή, είναι πως στο ανδρικό μόριο του Πρίαπου της εν λόγω τοιχογραφίας, το πέος πάσχει από φίμωση. Η φίμωση είναι συχνά μια επώδυνη κατάσταση του ανδρικού μορίου και είναι η στένωση της ακροποσθίας, δηλαδή του δέρματος που καλύπτει την βάλανο, ενώ, όταν η πάθηση δεν θεραπεύεται μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την νέκρωση του πέους.
Οπως ανέφερε ο Γκαλάσι στο Discovery News, ο Πρίαπος δεν εμφανίζεται σε όλες τις τοιχογραφίες να πάσχει από φίμωση. Ετσι, κατέληξε στο συμπέρασμα πως είτε οι άνδρες της πλούσιας αυτής οικογένειας της Πομπηίας έπασχαν από φίμωση, και το έδειξαν στην τοιχογραφία του σπιτιού τους, καταδεικνύοντας πως και οι καλές οικογένειες μπορεί να έχουν αυτό το πρόβλημα, είτε μια μεγάλη πλειοψηφία των ανδρών της Πομπηίας έπασχαν από φίμωση και έτσι ο καλλιτέχνης επηρεάστηκε κατά τη σχεδίαση της τοιχογραφίας.
Ο Γκαλάσι πάντως, δεν στήριξε το συμπέρασμά του μόνο στην εν λόγω τοιχογραφία, αλλά και στα αντικείμενα από ξύλο και πέτρα, που βρέθηκαν στην Πομπηία και είχαν το σχήμα πέους και έδειχναν πάλι τα ανδρικά μόρια να παρουσιάζουν φίμωση. Παρατήρηση που έκαναν κι άλλοι αρχαιολόγοι.
Μάλιστα, σύμφωνα με μια άλλη ακαδημαϊκή μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007, τοιχογραφίες της Αρχαίας Πομπηίας δείχνουν τον Πρίαπο συχνά να πάσχει και από άλλες δυσλειτουργίες, όπως γιγαντισμό του πέους, γνωστό ως σύνδρομο του Πρωτέα (Proteus syndrome).


Πηγή: r http://www.iefimerida.gr

ΠΟΣΟ ΣΕΞΥ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΕΙΣΤΕ; ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΔΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Πόσο σέξι και αδύνατη είστε; Μία νέα τρελή πρόκληση στα social media αποκαλύπτει [εικόνες]
Οι τρέλες μόδες που αποκτούν τη μορφή μανίας στα social media δεν έχουν σταματημό. Αυτές τις μέρες πανικό έχει προκαλέσει η προσπάθεια σταθεροποίησης νομισμάτων στην κλείδα.
Σύμφωνα με αυτή τη νέα μόδα, Collarbone Challenge, όσο πιο πολλά νομίσματα μπορεί να κρατήσει κάποιος τόσο πιο σέξι και αδύνατος είναι.
Ωστόσο, αρκετοί ήταν αυτοί που έδωσαν μία νέα διάσταση στην όλη πρόκληση στερεώνοντας στην κλείδα τους από αυγά μέχρι ποτήρια με χυμούς, δείχνοντας πως το χιούμορ είναι η απάντηση στο ερώτημα της πρόκλησης.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΠΩΣ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πώς οι Σκοπιανοί θησαυρίζουν από τους παράνομους μετανάστες που φτάνουν από την Ελλάδα [εικόνες]
«Τώρα έρχονται και με το ποδήλατο!» γράφει στον τίτλο της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, προσθέτοντας: «Σύροι και Ιρακινοί μετανάστες ποδηλατούν μέσω της ΠΓΔΜ με προορισμό τη Βρετανία».
Μετά τα δημοσιεύματά της για την Κω και τη Λέσβο, στα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε πως οι μετανάστες που φτάνουν διά θαλάσσης παράνομα στην Ελλάδα, ενοχλούν τους παχουλούς Βρετανούς τουρίστες μην αφήνοντάς τους να περάσουν όπως θα ήθελαν τις διακοπές τους, τώρα αναφέρει ότι «δεκάδες χιλιάδες που ξεφεύγουν από τη Μέση Ανατολή, φτάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, περνούν στην ΠΓΔΜ, όπου τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς».
Αυτό κατά τη Daily Mail, «σημαίνει ότι οι ντόπιοι έχουν ξεκινήσει να τους πωλούν ποδήλατα για να τους κάνουν ευκολότερο το ταξίδι. Επειτα, περνούν στη Σερβία, πριν συνεχίσουν για τις πλουσιότερες βορειότερες χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία».
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Robert Atanasovski, οι Σκοπιανοί βγάζουν τεράστιο κέρδος από την πώληση των ποδηλάτων στους μετανάστες. Η τιμή του κάθε ποδηλάτου κυμαίνεται από 169 δολάρια μέχρι και 225!
Μάλιστα, όταν οι μετανάστες φτάνουν στα σύνορα με τη Σερβία, αφήνουν τα ποδήλατα που είχαν χρυσοπληρώσει στη μεριά των Σκοπίων, τότε οι «πωλητές» τα ξαναμαζεύουν και τα ξαναπωλούν σε νέο κύμα μεταναστών. «Τα παρατημένα ποδήλατα στο Κουμάνοβο μαζεύονται και μεταφέρονται πίσω στο Demir Kapija, ώστε να ξαναπωληθούν στο επόμενο κύμα παράτυπων μεταναστών που φτάνει από την Ελλάδα» γράφει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Atanasovski ο οποίος καταγγέλλει την τοπική αστυνομία γράφοντας: «Η αστυνομία της ΠΓΔΜ κάνει τα στραβά μάτια σε αυτούς τους μετανάστες-δικυκλιστές και πεζούς, προτιμώντας να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στους δουλεμπόρους. Η ΠΓΔΜ αποκαλείται και ως η λεγόμενη βαλκανική δίοδος για να μεταφερθούν τα πάντα, από ανθρώπους μέχρι ναρκωτικά και όπλα».



Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

SOS: ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΕΙΔΩΝ ΣΤΗ ΓΗ

Η Γη εκπέμπει SOS: Βιώνουμε περίοδο μαζικής εξαφάνισης ειδών
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, βιώνουμε την έναρξη μιας μαζικής εξαφάνισης ειδών που όμοια της δεν έχει παρατηρηθεί στη Γη για τουλάχιστον 65 εκατομμύρια χρόνια.
Η έρευνα είχε ως σκοπό να καθορίσει πώς οι ανθρώπινες ενέργειες κατά τα τελευταία 500 χρόνια έχουν επηρεάσει τους ρυθμούς εξαφάνισης των σπονδυλωτών: (θηλαστικά, ψάρια, πουλιά, ερπετά και αμφίβια).
Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες παρατηρήθηκε αυξημένη απώλεια των ειδών η οποία έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα τελευταία εκατό χρόνια και πιθανότατα η ζωή στη Γη να βιώνει το 6ο μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση στα 3.500 εκατομμύρια χρόνια της ιστορίας της.
Αυτή η τελευταία έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής τον Τζεράρντο Σεμπάλος του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού. Η μέτρηση των ρυθμών εξαφάνισης είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο Σεμπάλος στηρίχθηκε στο κατώτατο όριο δεδομένων. Το γεγονός αυτό καθιστά τα ευρήματά του ακόμα πιο σημαντικά, διότι ακόμη και με τέτοιες συντηρητικές εκτιμήσεις οι ρυθμοί εξαφάνισης είναι πολύ, πολύ υψηλότεροι από το ποσοστό απώλειας ειδών κατά την απουσία ανθρώπινων επιπτώσεων.
Αυτή η τελευταία έρευνα μας λέει αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Οι άνθρωποι υπάρχουν ένα διάστημα μερικών αιώνων και έχουν καταστρέψει ήδη τη βιόσφαιρα της Γης. Η ρευστοποίηση της βιοποικιλότητας για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Αν θεωρήσουμε τη Γη ως τίποτα περισσότερο από μια πηγή πόρων και έναν νεροχύτη για τη ρύπανση μας, αν εκτιμούμε άλλα είδη μόνο από την άποψη του τι μπορεί να προσφέρουν σε εμάς, τότε θα συνεχίσουμε να ξηλώνουμε τον ιστό της ζωής από τον πλανήτη. 

ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝ: ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ



Χάρρυ Κλυνν: Εμπρός λοιπόν, ας χρεοκοπήσουμε

Ας βγούμε από το ευρώ και ας σταματήσουν να γίνονται εισαγωγές. Και ας πεινάσουμε όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι ξένοι και οι έλληνες δοσίλογοι των καναλιών. Όλοι λένε ότι θα σταματήσουν να γίνονται εισαγωγές, αλλά έκατσε κανείς από εσάς να σκεφτεί τι ακριβώς εισάγουμε και τι ακριβώς να πάψει να έρχεται στην Ελλάδα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε αυτοκίνητα. Τότε να δείτε κλάμα που θα ρίξουν Γερμανοί και Γάλλοι που δεν θα ξαναπουλήσουν ούτε ένα αυτοκίνητο τα επόμενα χρόνια. 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε γάλα, τυριά και βούτυρο. Τότε να δείτε κλάμα που θα ρίξουν τα φασιστόμουτρα οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί. 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε ξηρούς καρπούς από την Τουρκία. 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε καρπούζια και σταφύλια από την Αφρική. 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε σταφίδες από την Χιλή (αν είναι δυνατόν!... 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε σπορέλαια και άλλα γράσα. 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε ρετσίνα από την Καλιφόρνια (θου Κύριε). 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε τις εκατοντάδες είδη από οινοπνευματώδη ποτά. 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε τυριά, κονσέρβες, κέικ, ζαμπονάκια κλπ. ... 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε κινητά, τηλεοράσεις, υπολογιστές και τα χίλια δυο ηλίθια γκάτζετ που στραβώνουν τον κόσμο. 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε τα εκατοντάδες είδη καπνού, πούρων και άλλων δηλητηρίων. 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε τα μπατζάρια τουρσί από την Γερμανία (θεέ μου, θεέ μου). 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε τα δεκάδες είδη ξένων γλυκών και σοκολατοειδών που στέλνουν τα λεφτά μας στο εξωτερικό και την χοληστερίνη στα ύψη. ... 
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, και πληθώρα από άχρηστα είδη για το σπίτι (μέχρι κόφτης για να κόβεις σε ίσια κομμάτια την μπανάνα υπάρχει!!!). 

Ας επιστρέψουμε στην εποχή του 60. 
Ας περπατήσουμε και πάλι ήσυχοι στον άδειο δρόμο. 
Ας κοιμηθούμε το βράδυ χωρίς να ξυπνάμε από τον κάθε αργόσχολο ηλίθιο που τριγυρνάει με το αμάξι ακούγοντας τουρκογύφτικα καψουρολαϊκά ή χαζά ραπ στην διαπασών. 
Ας φάμε λιγότερο και ας χάσουμε το υπέρβαρο λίπος μας.
Ας κάνουμε πάλι γιορτές-ρεφενέ. 
Ας ξανακάνουμε αληθινούς φίλους, αντί για τους ηλεκτρονικούς που έχουμε σήμερα.

Ξυπνάτε μαλάκες Έλληνες. Έχουμε περάσει δια πυρός και σιδήρου. Έχουμε δώσει τα φώτα του πολιτισμού στον κόσμο. Έχουμε τσακίσει στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο την ιταλική και γερμανική υπερδύναμη. Και έχουμε καταντήσει σήμερα να ζητιανεύουμε από τους κωλο-ευρωπαίους και να τους παρακαλάμε να μας πηδάνε ώστε να έχουμε βίντεο και κινητά. Και από πάνω καθόμαστε και μας βρίζουν...

Χάρρυ Κλυνν...

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...