Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ -- ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ


Γράφει ο Π.Α. Αναγνώστης των «Προμαχιώτικων Νέων»:

ΕΡΕΥΝΑ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ!


1Δεν έχουν το Θεό τους κάποιοι ερευνητές, οι οποίοι ανερυθρίαστα υποστηρίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ πως οι θρησκευόμενοι άνθρωποι στερούνται νοημοσύνης...

Οι πιστοί και θρησκευόμενοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη κατά μέσο όρο σε σχέση με τους άπιστους και άθεους
σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που μελέτησε σε τόσο εύρος και βάθος χρόνου τη σχέση θρησκευτικότητας και νοημοσύνης.

Οι ψυχολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάιρον Ζάκερμαν του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας "Personality and Social Psychology Review", σύμφωνα με τη βρετανική «Independent», αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) όλες τις δημοσιευμένες έρευνες πάνω στο ζήτημα. 
Από τις συνολικά 63 μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1928- 2012, οι 53 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αρνητική σχέση ανάμεσα στην θρησκευτική πίστη και στη νοημοσύνη(δηλαδή οι θρησκευόμενοι είναι γενικά λιγότερο νοήμονες) και, από αυτές τις 53, οι 35 έρευνες διαπίστωσαν έντονα αρνητική σχέση μεταξύ θρησκευτικότητας-νοημοσύνης.

Οι υπόλοιπες δέκα μελέτες έφθασαν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα ότι υπάρχει θετική σχέση (δηλαδή θρησκευτικότητα και νοημοσύνη συμβαδίζουν), αν και από αυτές μόνο οι δύο συμπέραναν ότι υπάρχει έντονα θετική σχέση μεταξύ θρησκευτικότητας και νοημοσύνης.

Μεταξύ άλλων, η μετα-ανάλυση επισημαίνει πως ήδη από την παιδική ηλικία όσο πιο έξυπνο είναι ένα παιδί (έχοντας υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης), τόσο περισσότερο πιθανό είναι να απομακρυνθεί από τη θρησκεία. Από την άλλη, στην τρίτη ηλικία, όσο πιο έξυπνος είναι ένας ηλικιωμένος, τόσο πιο πιθανό είναι να μην πιστεύει στον Θεό.

Μια μελέτη, που άρχισε στη δεκαετία του '20 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρακολουθεί στη διάρκεια της ζωής τους τις πεποιθήσεις 1.500 χαρισματικών παιδιών που είχαν δείκτη νοημοσύνης (IQ) πάνω από 135. Ακόμα και σε βαθιά γεράματα, οι άνθρωποι αυτοί είχαν -και έχουν ακόμα- πολύ μικρότερα επίπεδα θρησκευτικής πίστης σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού.

Οι ερευνητές όρισαν τη νοημοσύνη ως «την ικανότητα λογικών συλλογισμών, σχεδιασμού, επίλυσης προβλημάτων, αφαιρετικής σκέψης, κατανόησης πολύπλοκων ιδεών και ταχείας μάθησης από τις εμπειρίες».

Ως θρησκευτικότητα ορίστηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με κάποια όψη της θρησκείας. Παράγοντες όπως το φύλο ή το μορφωτικό επίπεδο δεν φαίνεται να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη σχέση μεταξύ νοημοσύνης και πίστης, ενώ το επίπεδο της τελευταίας σε έναν άνθρωπο τείνει να αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με την μελέτη, η θρησκευτική πίστη φαίνεται παράλογη, αντιεπιστημονική και αναπόδεικτη σε πολλούς έξυπνους ανθρώπους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποστασιοποιούνται από τη θρησκεία.

Ακόμα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι συνήθως δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον αυτοέλεγχο της προσωπικής ζωής τους, κάτι που τους απομακρύνει από τις πεποιθήσεις περί Θεού.

Από την άλλη, η έρευνα, σύμφωνα με τους επικριτές της, έλαβε υπόψη της μόνο την πιο παραδοσιακή μορφή νοημοσύνης, την αναλυτική, και όχι άλλες, όπως τη δημιουργική ή τη συναισθηματική. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2013" ΤΟΥ Μ.Σ. ΠΡΟΜΑΧΩΝ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 
"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2013"
 του Μ.Σ. ΠΡΟΜΑΧΩΝ "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ" που θα διεξαχθεί στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο του χωριού.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ‘ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ’
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΥ ‘ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ’
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ‘ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ’ 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΑΚΡΟΛΙΜΝΗΣ
ΛΑΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΑ ‘’ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΜΕΡΑΚΙ’’

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ‘ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ’ 
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ ‘ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΕΦΗΣ’ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔEIΞΕΩΝ - ΧΟΡΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔEIΞΕΩΝ – ΧΟΡΟΙ ΠΟΝΤΟΥ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ‘ ΟΙ ΑΛΜΩΠΕΣ’ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔEIΞΕΩΝ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ‘ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ’
ΛΑΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΑ ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΗΧΟΣ’’

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20.30.

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ.


 Τελέστηκε πριν από λίγο ο αγιασμός του ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ .
Στο κοινοτικό γυμναστήριο «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΒΑΝΗΣ» ήταν όλοι εκεί για την επίσημη πρώτη της προετοιμασίας του συλλόγου για την νέα σεζόν.
Πριν τον αγιασμό ο πρόεδρος Αλέξης Νάνος ευχήθηκε σε όλους καλή ποδοσφαιρική χρονιά και τόνισε ότι η διοίκηση θα είναι δίπλα σε όλους για οτιδήποτε τους απασχολεί.
Στη συνέχεια ο προπονητής κος Καρυπίδης ευχήθηκε καλή υγεία χωρίς τραυματισμούς και επισήμανε ότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι και έτσι θα πρέπει να το βλέπουν όλοι. Έμφαση έδωσε στο ότι θα πρέπει να υπάρχει φιλικό κλίμα μεταξύ όλων και στην αποφυγή γκρίνιας και καυγάδων.
Τον αγιασμό τέλεσε ο πατήρ Γεώργιος ο οποίος αφού ευλόγησε τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε υγεία και επιτυχίες και αναφέρθηκε στο φαινόμενο της βωμολοχίας στα γήπεδα και προέτρεψε τους ποδοσφαιριστές να συγκρατούν τα νεύρα τους και να μην βρίζουν τα Θεία, γιατί όπως τόνισε, ο αγιασμός είναι άχρηστος αν οι παίκτες βρίζουν.
Με το τέλος του αγιασμού ξεκίνησε η πρώτη προπόνηση σε χαλαρό ρυθμό λόγω της ημέρας, με όλους τους ποδοσφαιριστές και με τις νέες μεταγραφές της ομάδας, ενώ η διοίκηση έχει ετοιμάσει έναν πλουσιότατο μπουφέ, που επιμελήθηκαν τα μέλη Γιάννης Χατζής, Βασίλης Δήμπαλας και Δημήτρης Μασλάρης,  για το τέλος.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ.





























ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ;


Τι είναι τέχνη;
Στο ερώτημα απαντά η πρωτοποριακή έκθεση ζωγραφικής με prints στο ιστορικό FACE cafe bar, που βρίσκεται επί της οδού Αγγελή Γάτσου 3  στον πεζόδρομο της Έδεσσας.
Με θέμα "Σουρεαλιστικές απεικονίσεις ονείρων»  ο Εδεσσαίος καλλιτέχνης Κώστας Ρωσσίδης, εκθέτει τα έργα του στον καταλληλότερο κατά την άποψή μας χώρο, μιας και η φημισμένη FACE είναι γνωστή σε όλους τους "ψαγμένους" για τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις , τόσο μουσικά, όσο και εικαστικά.
Εξάλλου ο διάκοσμος του μπαρ αποτελεί μια εκπληκτική πανδαισία από καλλιτεχνικά δημιουργήματα, ταιριασμένα αρμονικά, αναδεικνύοντας τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες του ιδιοκτήτη.
Να τονίσουμε τα συχνά events, που διοργανώνει η FACE με τεράστια επιτυχία, events που την κατατάσσουν στην no1 επιλογή στις προτιμήσεις των νέων της Έδεσσας και όχι μόνο.
Η συγκεκριμένη έκθεση θα λειτουργήσει από  την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013 έως και την Πέμπτη 29 Αυγούστου , από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις πρωινές ώρες.
Συνιστούμε ανεπιφύλακτα μια βόλτα στη FACE και είμαστε σίγουροι, ότι θα γίνετε οι πιο πιστοί θιασώτες του ποιοτικότερου μπαρ, που διαθέτει η "πόλη των νερών".


ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



O καινούργιος παπάς της ενορίας ήταν τόσο νευρικός στην πρώτη του λειτουργία, που δεν μπορούσε να μιλήσει. Πριν από την επόμενη λειτουργία ρωτάει τον Αρχιεπίσκοπο, τι θα μπορούσε να κάνει για να χαλαρώσει. Ο Αρχιεπίσκοπος τον συμβουλεύει ως εξής :

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...