Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Δελτίο Τύπου σχετικά με την εκλογή προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας και απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης σχετικά με τη νομιμότητα



Εκλογή προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου

                Πολύς λόγος έγινε  τελευταία, σχετικά με την εγκυρότητα  της απόφασης  εκλογής του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Με έκπληξή μας δεχτήκαμε αιχμές και ευθείες βολές από την αντιπολίτευση για λανθασμένη τήρηση των σχετικών διαδικασιών, για πλημμελή εκτέλεση των  αρμοδιοτήτων και ευθυνών μας που προκύπτουν από νομοθετικές δεσμεύσεις ακόμη και για ανικανότητά μας να χειριστούμε απλές διαδικασίες. Μη αμφισβητώντας φυσικά το αποτέλεσμα της εκλογής, πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί αυτό , μιας και η εκλογή αφορούσε το μοναδικό υποψήφιο, αλλά μόνο τη διαδικασία, δηλαδή αν η ψηφοφορία θα έπρεπε να είναι κρυφή ή φανερή, η αντιπολίτευση προχώρησε στην κατάθεση ενστάσεων στο αρμόδιο εποπτικό όργανο, όπως φυσικά είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα.
                Σήμερα και προφανώς γιατί έγινε τόσος λόγος  για το τίποτα, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε λάβει θετική επικυρωτική απάντηση των πρακτικών της εκλογής προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας από το αρμόδιο όργανο της περιφέρειας.
                Για μια ακόμη φορά εκφράζουμε την απορία μας σχετικά με τους υψηλούς τόνους στην αντίδραση των δημοτικών παρατάξεων των κ.κ. Χατζηδημητρίου και Μπίνου και απλά έχουμε να δηλώσουμε την πεποίθησή μας ότι στα ευνομούμενα καθεστώτα, όταν σε μια κούρσα τρέχει ένα άτομο, δεν μπορεί να βγει πρώτο κάποιο άλλο.
                Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ουσία και όχι η τυπολατρία που οδηγεί πολλές φορές σε καθυστερήσεις και άσκοπη σπατάλη ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να διοχετευτεί σε εποικοδομητική δράση.

Σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωση των πολιτών την απόφαση της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας.

          Ο Δήμαρχος Αλμωπίας

  Μπάτσης Χρήστος



Το λεωφορείο των 6.15 π.μ.



Δεκαετίες του 1970 και 1980.
Υποδομές ανύπαρκτες, χωμάτινος ο δρόμος, που συνέδεε τους Προμάχους με την Αριδαία.
Ελάχιστα τα οχήματα, μόνο ένα ταξί και κανά δυο φορτηγά ίσως.
Εμείς μικρά παιδιά, τελειώνοντας το Δημοτικό σχολείο στο χωριό, θα έπρεπε να συνεχίσουμε στο Γυμνάσιο της Αριδαίας.
Λόγω της  έλλειψης πολλών λεωφορείων, οι συγκοινωνίες ήταν αραιές και οι τότε αρχές προγραμμάτιζαν τα δρομολόγια των οχημάτων κατά το δοκούν, προσπαθώντας να μεταφέρουν τους μαθητές από τα πάμπολλα χωριά της Αλμωπίας, στην πρωτεύουσα.

Στους Προμάχους λοιπόν, το λεωφορείο ερχόταν στις 6.15 το πρωί. Ξυπνούσαμε οι μαθητές από τις 5.30, και μέσα από τα κρύα και χιονισμένα σοκάκια, κατευθυνόμασταν στην πλατεία του χωριού, για να περιμένουμε το λεωφορείο μας. 
Ευτυχώς τα χρόνια εκείνα, υπήρχε ο Μπάη Πέτκος. Ένας μεγαλόσωμος καλοσυνάτος γεράκος, που είχε ένα μακρόστενο καφενείο και που πάντα ξυπνούσε νωρίς και το άνοιγε. Μια μεγάλη σόμπα, από κάποιο μεταλλικό  βαρέλι, που το μετέτρεψε ο σιδεράς του χωριού, δέσποζε στο κέντρο του καφενείου, μας περίμενε πάντα αναμμένη, κι εμείς κάνοντας κύκλο γύρω της, καθόμασταν στις παλιές ψάθινες καρέκλες. Ο καημένος ο γεράκος ήταν βαρήκοος κι εμείς κάναμε καλαμπούρια και τον πειράζαμε με τα παιδικά μας καμώματα. Συνήθως κρύβονταν πίσω στη κουζίνα του καφενείου και πασαλειβόταν όλη την ώρα με οινόπνευμα, προσφιλή τακτική των γεροντότερων εκείνα τα χρόνια, για να καταπολεμήσει τους πόνους των καταπονημένων αρθρώσεών του.

Κατά τις 6.10, με δεδομένη την απόλυτη ησυχία που επικρατούσε τα χρόνια εκείνα, ακούγονταν το λεωφορείο μας, να προσπαθεί να ανέβει στην πλατεία, αγκομαχώντας και δίνοντας αγώνα να αποφύγει τις λακκούβες και τις πέτρες του λασπωμένου δρόμου.
Ήταν ένα παλαιό όχημα, ίσως και από την εποχή του μεσοπολέμου, με μια μακριά μούρη μπροστά και δυο κακοσυντηρημένες πόρτες, που δίναμε μάχη για να τις κλείσουμε.  Μικρός διάκοσμος μέσα, με μόλις 20 η 25 καθίσματα, ενώ κάποια παράθυρά του ήταν συνεχώς ανοιχτά. Πίσω του, υπήρχε μια σκάλα, η οποία οδηγούσε στην εξωτερική οροφή, όπου οι μεγάλοι, τοποθετούσαν τις αποσκευές τους σε κάποια ειδικά διαμορφωμένα μεταλλικά ράφια.
«Προχωρείτε στο βάθος», η αιώνια ατάκα-διαταγή του εισπράκτορα κι εμείς στριμωχνόμασταν όλο και πιο πίσω, σωστές σαρδέλες, μιας και το χωριό μας είχε πάντα πληθώρα μαθητών.
Ακολουθούσε ο έλεγχος των εισιτηρίων και το ταξίδι προς τη γνώση, ξεκινούσε.
Αξέχαστες στιγμές βέβαια, ήταν η αγωνία που αισθανόμασταν, όταν ο ξεροπόταμος είχε κατεβάσει νερά από τα γύρω βουνά και το μικροσκοπικό λεωφορείο θα έπρεπε να περάσει μέσα από τα φουσκωμένα νερά της ανύπαρκτης γέφυρας, ενώ εμείς βγάζαμε τα παπούτσια μας και περνούσαμε ξυπόλητοι, πηδώντας από πέτρα σε πέτρα.
Κάπου στη μέση της διαδρομής, επιβεβλημένη ήταν η στάση στη Σωσάνδρα, για να πάρουμε και τους μαθητές του γειτονικού χωριού. Ακολουθούσε η ατάκα «προχωρείτε στο βάθος» και οι διαμαρτυρίες μας «μα ποιο βάθος; είμαστε στο τέρμα» και αφού η σαρδελοποίηση έβρισκε τον απόλυτο ορισμό της, ο οδηγός μας, ξεκινούσε.
Επικρατούσε δε ο προαιώνιος διαπληκτισμός με τα παιδιά της Σωσάνδρας, για το ποιο χωριό είναι καλύτερο, αποκαλώντας μας αυτοί «Κινέζους» κι εμείς «Σίρι τόρμπες»(μτφρ. ζητιάνους, αμακαδόρους).
Μετά την απαραίτητη στάση στο «ΣΤΕΚ», όπου επιβιβαζόταν ο ελεγκτής , για τον έλεγχο τυχών λαθρεπιβατών, φτάναμε νύχτα ακόμη στο ΚΤΕΛ, που την εποχή εκείνη ήταν κοντά στο Γυμνάσιο.

Αφήνοντας το ημιθανές  λεωφορείο, να δέχεται τις περιποιήσεις –φιλί της ζωής του οδηγού και του εισπράκτορα, κατευθυνόμασταν στο τεράστιο κτίριο του Γυμνασίου με τις παγωμένες αίθουσες και μη έχοντας τίποτα να κάνουμε μέχρι τις 8.30, που ξεκινούσαν τα μαθήματα, βοηθούσαμε τον κυρ Γιάννη, τον βλάχο επιστάτη του σχολείου με το χαρακτηριστικό του μουστακάκι κι ανάβαμε τις μεγάλες ξυλόσομπες των αιθουσών.
Το μεσημέρι, μετά από το δύσκολο εξάωρο μάθημα, αφού κάναμε μια γευστική στάση στο σουβλατζίδικο της «Μακεδονίας» και μετείχαμε στην οργασμική απόλαυση του γευστικότατου σάντουιτς με το πεντανόστιμο κυλινδρικό μπιφτέκι και την χαρακτηριστική μουστάρδα(η οποία πάντα ήταν λίγη), ανεβαίναμε ξανά στο λεωφορείο μας και η περιπέτεια, ξεκινούσε πάλι από την ανάποδη μεριά.

Το δε ηρωικό μας όχημα, σκούζοντας κι αγκομαχώντας, έδινε όλες του τις δυνάμεις και μέσα από τους μαύρους καπνούς που έβγαζε, ατένιζε με υπερηφάνεια τον κάμπο της Αλμωπίας, καταπίνοντας τα κακοτράχαλα χιλιόμετρα.


Πρόσκληση Συμμετοχής στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Αιμοδοσίας και στην Εθελοντική Αιμοδοσία

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΔΗ.Κ.Ε.Α.)

Πρόσκληση Συμμετοχής στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Αιμοδοσίας και στην Εθελοντική Αιμοδοσία

Ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) συμμετέχουν στην 17η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).
Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων & Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών είναι μια εκδήλωση της ΠΟΣΕΑ,  η οποία πραγματοποιείται από το 2002 και θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι μέσα από συνεχείς προσπάθειες και δραστηριότητες  να αναπτύξει  πανανθρώπινες ιδέες, με κυρίαρχη αυτή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει φορείς και πολίτες.
Μέσω αυτής της προσπάθειας, ο θεσμός της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών, δίνει την δική της φλόγα αγάπης και ξεκινάει το ταξίδι της σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, κάνοντας στάση και στην Αριδαία.
Εκτός από την τελετή αφής της φλόγας, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής 20ης Σεπτεμβρίου Εθελοντική Αιμοδοσία  στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας  από τις 09.00 έως τις 13.00.
Όσον αφορά στην τελετή Αφής της «Φλόγας Αγάπης», ξεκίνησε το ταξίδι της την 26η Ιουλίου 2019 και συνεχίζει την διαδρομή της σε πόλεις και χωριά φτάνοντας στο Δήμο Αλμωπίας, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το πρόγραμμα θα είναι το ακόλουθο:

Διαδρομές της Φλόγας:
·        Ξιφιανή - Άλωρο - Αριδαία
·        Γαρέφι - Δωροθέα - Αριδαία
·        Πρόμαχοι - Σωσάνδρα - Αριδαία
·        Πολυκάρπη -Τσάκωνες - Αριδαία
·        Ριζοχώρι - Εξαπλάτανος -Αριδαία
·        Λουτράκι - Πιπεριά – Αριδαία
·        Νεοχώρι-Βορεινό-Πευκωτό-Αριδαία
-Υποδοχή της Φλόγας σε τέσσερις εισόδους της πόλης: Διέλευση της φλόγας από λαμπαδηδρόμους μέσα στην πόλη, και  τερματισμός στην Κεντρική Πλατεία της Αριδαίας
-Τελετή λήξης: «Άναμμα της Φλόγας» στην Κεντρική Πλατεία Αριδαίας
Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας αυτής, καλούμε όλους εσάς να κατανοήσετε την ιδιαιτερότητά της και να συμμετέχετε στην Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί!
Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην ΔΗ.Κ.Ε.Α. (Κύπρου 32) και συγκεκριμένα στην κυρία Βασιλειάδου Χριστίνα  στο τηλέφωνο 2384024772, καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00-14:00.
Η έναρξη της λαμπαδηδρομίας θα γίνει στις 17:00μ.μ
Στη λαμπαδηδρομία λαμβάνουν μέρος:
-Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών
-Πολιτιστικοί – Αθλητικοί Σύλλογοι
-Εθελοντικοί Σύλλογοι
-Σύλλογοι και Ομάδες που ενεργοποιούνται μέσω των αιμοδοσιών
-Πολίτες
-Κοινωνικοί φορείς
Την εκδήλωση στηρίζουν το ΕΚΑΒ και η Ελληνική Αστυνομία.

Σχετικό...http://promahi-nea.blogspot.com/2017/09/blog-post_6.html

Οι επιπτώσεις της χρήσης του κινητού για τα μάτια



Οι συνέπειες της παρατεταμένης χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών για τον άνθρωπο
Συνέντευξη με τον Δρ Μάλλια Ιωάννη
Χειρούργο Οφθαλμίατρο,
Clinical Fellow της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης,
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών



Αδιαμφισβήτητα οι νέες τεχνολογίες έχουν εδραιωθεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες διαθέτουν κάποιου είδους ηλεκτρονική συσκευή την οποία χρησιμοποιούν τακτικά. Laptops, tablets, smartphones και smartwatches έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας ενώ το ενδεχόμενο να συναντήσεις σήμερα κάποιον που να μην διαθέτει κινητό τηλέφωνο είναι εξαιρετικά απίθανο.
Μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί κάποιος να ενημερωθεί, να βρει πληροφορίες πάνω στο οποιοδήποτε θέμα, να λάβει οδηγίες που παλιότερα θα τις έδινε ένας χάρτης, να επικοινωνήσει με ανθρώπους απ’όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και άλλα πολλά. Ποιο είναι το σημείο εκείνο όμως κατά το οποίο η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου κρίνεται απαραίτητη και όχι άσκοπη; Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή που καθιστά το κινητό ωφέλιμο για τον άνθρωπο και όχι επιβλαβές; Κατά πόσο τηρεί ο κάθενας από εμάς ένα όριο στην καθημερινή χρήση του; Ανεξάρτητα από την περίσταση, η προσκόλληση σε μια οθόνη είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που παρατηρείται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
Σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, η συνεχόμενη έκθεση σε συσκευές ασύρματης τεχνολογίας έχει άμεση επίδραση στην υγεία. Πονοκέφαλοι, αϋπνίες, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος και αλλεργίες είναι μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται άμεσα ενώ μακροπρόθεσμα η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των συσκευών περιλαμβάνει αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος.
Όσων αφορά την όραση, οι επιπτώσεις είναι καθοριστικής σημασίας. Σύμφωνα με τον κ. Μάλλια Ιωάννη χειρούργο οφθαλμίατρο, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης «το μπλε φως που έχουν οι οθόνες επηρεάζει άμεσα την υγεία του ανθρώπου. Καταρχάς το μπλε φως είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού μας ρολογιού το οποίο βρίσκεται στον ανώτερο υποθάλαμο του εγκεφάλου. Σε εκείνο το σημείο εντοπίζεται το κέντρο διαχείρισης των κιρκάδιων ρυθμών, ενός συστήματος που ενεργοποιεί και συγχρονίζει νευρώνες προκειμένου να συντονιστούν διάφορες ενδοκρινικές και ορμονικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Το φως που προσλαμβάνεται από τον αμφιβληστροειδή αποτελεί τον καταλυτικότερο παράγοντα που επηρεάζει άμεσα το βιολογικό μας ρολόι. Η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και την γενικότερη διάθεση ενός ατόμου».
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο ανακάλυψαν ότι το μπλε φως που εκλύεται από τις διάφορες ψηφιακές συσκευές μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης. «Τα μάτια μας αποτελούνται από κύτταρα φωτοϋποδοχέων που συλλαμβάνουν εικόνες και τις μεταφέρουν στον εγκέφαλο μέσω του μορίου της ρετινάλης η οποία ενεργοποιείται με το μπλε φως. Οι χημικές αντιδράσεις που ενεργοποιούνται μέσω της ρετινάλης γίνονται επιβλαβείς για το μάτι όταν αυτές ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα κύτταρα των φωτοϋποδοχέων δίχως να υπάρχει η δυνατότητα να αναγεννηθούν» τονίζει ο Δρ. Μάλλιας. Παρά το γεγονός ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει ανθρώπους άνω των 60 ετών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αυξημένη έκθεση στο μπλε φως μπορεί να επιφέρει αλλοίωση νωρίτερα απ’το προσδοκώμενο. Σύμφωνα με την μη-κερδοσκοπική οργάνωση BrightFocus, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Επιπρόσθετα, η χρήση υπολογιστών για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τα μάτια καθώς όπως επισημαίνει ο Δρ. Μάλλιας «μειώνεται η συχνότητα που ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα με αποτέλεσμα η όραση να γίνεται θαμπή ή θολή, να επιταχύνεται η εξάτμιση των δακρύων και ως εκ τούτου να εμφανίζεται ξηροφθαλμία». Συμπληρώνει λέγοντας ότι «η διαρκής ενυδάτωση του οφθαλμού δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας που το καθιστά λιγότερο ευερέθιστο στις εξωτερικές συνθήκες που το περιβάλλουν. Συνήθως ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας 15 φορές ανά λεπτό. Η συχνότητα αυτή όμως μειώνεται στο μισό τουλάχιστον όταν κοιτάζουμε το κινητό μας. Στην προσπάθεια μας να διαβάσουμε το περιεχόμενο μιας οθόνης, καταπονούνται όχι μόνο τα μάτια μας αλλά και οι μύες του λαιμού και του αυχένα ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται tablet, τηλέφωνα ή laptop μικρού μεγέθους».
Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις που έχει η παρατεταμένη χρήση συσκευών από τα παιδιά; Τον Ιούλιο του 2019 διεξήχθη μια έρευνα στις ΗΠΑ για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στην οποία έλαβαν μέρος 1135 γονείς που είχαν παιδιά ηλικίας 4 ως 14 ετών. Μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι: (α) μέχρι την ηλικία των 13 ετών, το 65% των παιδιών είναι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου, (β) το 50% των παιδιών χρησιμοποιούν τη συσκευή για να βλέπουν ταινίες, τηλεόραση και να παίζουν παιχνίδια και (γ) το 42% των παιδιών ξοδεύουν περισσότερες από 30 ώρες την εβδομάδα κοιτάζοντας την οθόνη ενός κινητού. Ευρήματα σαν τα παραπάνω δείχνουν το μέγεθος στον οποίο έχουν παρεισφρήσει οι νέες τεχνολογίες στην ανθρώπινη παιδική εμπειρία αλλά και το βαθμό της ενασχόλησης τους σε καθημερινή βάση.
Όπως προαναφέρθηκε η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για πολλές ώρες κάθε μέρα μέσω των ασύρματων συσκευών και των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας 3G/4G επιδρά στον οργανισμό. Μπορεί και διεισδύει στον εγκέφαλο επηρεάζοντας την ηλεκτροφυσιολογία του σώματος. Στα παιδιά ειδικότερα, επιφέρει διαταραχές προσοχής και μνήμης, μαθησιακές δυσκολίες, χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο και μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες. Ο Jean Piaget ένας Ελβετός ψυχολόγος που μελέτησε εκτενώς την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου εξήγησε ότι η μάθηση είναι μια νοητική διαδικασία που βασίζεται στην βιολογία και τις βιωματικές εμπειρίες. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να πειραματιστούν με το περιβάλλον τους προκειμένου να γεννήσουν νέες ιδέες και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Βασικοί τρόποι μάθησης είναι η διαπροσωπική επικοινωνία και το παιχνίδι δύο πυλώνες που το κινητό τηλέφωνο δεν είναι σε θέση ν’αντικαταστήσει.
Η μεγαλύτερη όμως συνέπεια της διαρκούς «κατανάλωσης» οπτικοακουστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο απ’τα παιδιά είναι η μειωμένη φαντασία και δημιουργικότητα, μία απ’ τις πιο πολύτιμες ανθρώπινες δυνατότητες (Getzels & Jackson, 1962). Ο Ray Bradbury, ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας, είχε πει ότι οι ιδέες είναι σαν τις γάτες: «Δεν μπορείς να τις φωνάξεις για να έρθουν. Έρχονται από μόνες τους επειδή είναι δική τους επιλογή. Όχι δική σου.». Για να εμφανιστούν οι καινοτόμες ιδέες χρειάζονται ένα πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο να μπορούν ν’ανθοφορήσουν και αυτό δεν είναι άλλο απ’την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, τον πειραματισμό και την ενασχόληση με δραστηριότητες που προωθούν νέους τρόπους σκέψης.
Διαλείμματα  ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η θέαση σε οτιδήποτε βρίσκεται σε μακρινή απόσταση μπορεί να ξεκουράσει τα μάτια και να προλάβει τον πονοκέφαλο και τη θαμπή όραση. Πολλά smartphones διαθέτουν πλέον την επιλογή του νυχτερινού φωτισμού (night shift/blue light filter) η οποία αφαιρεί το μπλε φως από την οθόνη του κινητού μειώνοντας την επίδραση του στους κιρκάδιους ρυθμούς. Συνίσταται ν’απενεργοποιούνται οι επιλογές WiFi και bluetooth όταν δεν είναι απαραίτητες. Πρόκειται για μερικές συμβουλές που δίνει ο Δρ. Μάλλιας για την υγεία των ματιών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή χρήσης κινητού από παιδιά κάτω των 12 ετών. Το κυριότερο όμως μέτρο πρόληψης στις επιπτώσεις της παρατεταμένης έκθεσης σε οθόνες είναι να τεθούν όρια προκειμένου ο άνθρωπος να είναι κύριος και όχι δέσμιος τους. Με αυτόν τον τρόπο θα δωθεί άλλωστε και το παράδειγμα στην νεότερη γενιά, τους πολίτες του αύριο.

Πηγές
https://www.kathimerini.gr/903510/article/epikairothta/episthmh/oi-eidikoi-proeidopoioyn-makrya-ta-kinhta-thlefwna-apo-paidia-katw-twn-12-etwn
https://www.telegraph.co.uk/technology/2019/04/29/truth-whether-mobile-phone-damaging-health/
http://thessgiatro.gr/index.php/topics/doc-article/item/6328-aparaititi-i-prostasia-paidion-apo-tin-aktinobolia-pou-ekpempoun-ta-wi-fi-kinita-tilefona-kai-asurmates-suskeues
https://www.brightfocus.org/macular/article/age-related-macular-facts-figures
Getzels, J. W. & Jackson, P. W. (1962), Creativity and Intelligence: Explorations With gigted students, Wiley

Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.



Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς είναι μια μέρα χαράς και προσδοκίας για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Εμάς τους μεγαλύτερους, μας φέρνει στο νου μνήμες της πρώιμης νιότης μας. Γλυκές αναμνήσεις από την εποχή της αθωότητας.
 Η φετινή έναρξη της σχολικής χρονιάς συμπίπτει και με τη δική μας πρώτη ως νέα δημοτική αρχή. Στο λίγο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας, καταφέραμε να παραδώσουμε στη σχολική κοινότητα, ετοιμοπόλεμα όλα τα σχολεία του Δήμου μας και  αυτό με πολύ προσπάθεια από όλους μας και κυρίως από τους αφανείς εργαζόμενους στο Δήμο μας. Θέλω να ξέρετε ότι προτεραιότητά μας είναι η εξασφάλιση ενός ανθρώπινου περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά. Τα σχολεία παραδοσιακά ήταν και πρέπει να συνεχίσουν να είναι κέντρα γνώσης, πολιτισμού και έμπνευσης για όλους μας.
Με τη βοήθεια του Θεού και την καλή θέληση των εκπαιδευτικών, είμαι σίγουρος ότι η φετινή σχολική χρονιά θα μας πάει ένα βήμα παραπάνω στην πρόοδο και στην ανταγωνιστικότητα  των παιδιών μας! Ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον της νέας γενιάς μας!
Εύχομαι σε όλα τα παιδιά, να βρουν μέσα στο σχολείο αυτό το κάτι που θα τα κάνει πάνω απ’ όλα χαρούμενα και όχι απλά μια στείρα γνώση!
Ως γονιός τριών παιδιών, καταλαβαίνω πώς χαίρονται αλλά και αγωνιούν οι γονείς για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς . Εύχομαι και ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά!
Καλή πρόοδο στα παιδιά!
Καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς!
Σύνεση και δουλειά από όλους μας!
Καλή σχολική χρονιά!

Ο Αγιασμός των σχολείων (Δημοτικού, Γυμνασίου και Νηπιαγωγείου ) των Προμάχων.


Με λαμπρότητα και αισιοδοξία για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει, τελέστηκε από τον πατέρα Γεώργιο ο κοινός Αγιασμός των σχολείων (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό – Γυμνάσιο) των Προμάχων.
Στον Αγιασμό παραβρέθηκαν η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαρία Γιουρούκη, ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας Γιάννης Σέλκος, το διδακτικό προσωπικό, πολλοί γονείς και φίλοι των μαθητών και φυσικά οι φιλομαθείς μαθητές που έδωσαν πνοή και ζωντάνια στον χώρο των σχολικών συγκροτημάτων με τις φωνές, τα γέλια και τα τρεχαλητά τους.
Αξιοσημείωτη, η παρουσία του επί σειρά ετών διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Χρήστου Αμύνδα, ο οποίος με το έργο του κατά τη διάρκεια της θητείας του, άφησε εποχή με το στίγμα του και που όπως μας εκμυστηρεύτηκε, ακόμη και τώρα ύστερα από εννιά χρόνια απουσίας, νιώθει τον χώρο και τους μαθητές σαν κομμάτι του εαυτού του.
Την παράσταση κέρδισαν, όπως κάθε χρόνο, τα πρωτάκια, τα οποία απογαλακτίζονται σιγά σιγά και με δισταγμό και περηφάνια κάνουν τα πρώτα τους βήματα, σαν μεγάλοι πλέον.
Μετά την τελετή αναγνώστηκε μήνυμα με τις ευλογίες του σεβασιωτάτου Μητροπολίτη Ιωήλ προς τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Ακολούθησαν οι πρώτες οδηγίες προς τους μαθητές και η χρονιά ξεκινάει από αύριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Καλή σχολική χρονιά.





































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...