Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

"ΕΚΤΡΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ" Η "ΒΡΕΦΟΚΤΟΝΙΑ".



Έκτρωση μετά τη γέννηση: Οι ευγονιστές λένε ότι τα παιδιά είναι βάρος για τη κοινωνία!!



Οι ευγονιστές πλέον έχουν υπερβεί κάθε όριο...

Σε άρθρο του Occupy Corporatism που αναμεταδίδει για εσάς το pentapostagma.gr, τα ''επιστημονικά πιόνια'' της ευγονικής ατζέντας υποστηρίζουν ότι τα παιδιά είναι βάρος για τη κοινωνία (!!!) και ότι η έκτρωση μετά τη γέννηση είναι ακόμη μία μορφή αντισύλληψης (!!!)..

Σύμφωνα με τον Alberto Giubilini και την Francesca Minerva, “η έκτρωση μετά τη γέννηση'' θεωρείται μία μορφή ''αντισύλληψης'' η οποία θα επιτρέπει τη θανάτωση των μωρών μετά τη γέννησή τους.....

Σε  κείμενο  που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Medical Ethics αναφέρουν:

“Όταν συντρέχουν λόγοι οι οποίοι δικαιολογούν την έκτρωση μετά τη γέννηση, η έκτρωση μετά τη γέννηση θα πρέπει να είναι αποδεκτή... Πρότεινουμε να ονομασθεί αυτή η πρακτική 'έκτρωση μετά τη γέννηση', παρά 'βρεφοκτονία', για να δώσουμε έμφαση ότι η ηθική κατάσταση του ατόμου που θανατώνεται συγκρίνεται με αυτή ενός εμβρύου... παρά με αυτήν ενός παιδιού. Έτσι, ισχυριζόμαστε ότι η θανάτωσης ενός νεογέννητου μπορεί να είναι δεοντολογικά επιτρεπτή σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες θα ήταν και η έκτρωση. Αυτές οι περιπτώσεις περιλαμβάνουν εκείνες που αναμένεται να θέσουν την ευημερία της οικογένειας σε κίνδυνο, δίνοντας στο νεογέννητο ένα επίπεδο μονάχα ανεκτής διαβίωσης.”

Ο Giubilini και η Minerva πιστεύουν ότι τα παιδιά αποτελούν μία ''απειλή'' για τους γονείς εξαιτίας του οικονομικού βάρους που θέτουν στους γονείς τους και αυτό δικαιολογεί τη δολοφονία νεογέννητων με τη πρόφαση της σοβαρής νόσου κατά τη γέννηση...

Οι δύο αυτοί επιστήμονες δηλώνουν επίσης ότι “το απλό γεγονός της ανθρώπινης φύσης δεν αποτελεί λόγο για δικαίωμα στη ζωή. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι δεν θεωρείται ότι έχουν δικαίωμα στη ζωή όπως τα έμβρυα που χρησιμοποιούνται σε έρευνες - ή για τα έμβρυα όπου η έκτρωση είναι επιτρεπτή''.

Τι μας λένε λοιπόν τα πιόνια της ευγονικής; Ο άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα στη ζωή εκτός εάν συμπληρώνει την προϋπόθεση της υγείας για να μην αποτελεί βάρος στην οικογένεια και στη κοινωνία. Πόσο πιο διεστραμμένη άποψη μπορεί να έχει ένας άνθρωπος;
Το ευγονικό κίνημα σε συνδυασμό με το κίνημα των εκτρώσεων έχει υπερβεί κατά πολύ τα όρια. Στον Καναδά, σύμφωνα με δημοσίευμα του  lifesitenews , η Ένωση Καναδών Ιατρών ανακοίνωσε ψήφισμα που συμφωνεί με τον Ποινικό Κώδικα της χώρας το οποίο αναφέρει ότι ένα μωρό έχει ανθρώπινη υπόσταση και φύση μόνο μετά τη γέννηση του....

Αυτό βεβαίως παραβίαζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπερβαίνει κάθε λογική... Ο βουλευτής του Καναδά Stephen Woodwerth αναφέρει ορθά ''ότι το ψήφισμα παραβιάζει την αρχή της ισότητας και της καθολικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ παράλληλα δεν έχει κανένα επιστημονικό έρεισμα (σ.σ. pentapostagma.gr ούτε κοινής λογικής!!!)...

Ας αντισταθούμε στη λαίλαπα του παραλογισμού και της νεοταξικής ευγονικής ατζέντας και ας στείλουμε όλοι μήνυμα εναντίωσης στους ''επιστήμονες'' που καταστρέφουν την ανθρώπινη ζωή....

ΠΗΓΕΣ...
http://www.pentapostagma.gr
http://nea-arxh-news.blogspot.gr
http://periergaa.blogspot.gr

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ: " ΦΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ".


Πριν χρόνια, λίγο μετά το 1960 επί Σοβιετικής Ένωσης, γινόταν στη Σιβηρία μια έρευνα από γεωλόγους. Χρησιμοποίησαν γεωτρύπανο που μπορούσε να μπει στη γη πολύ βαθειά.
Οι Ρώσοι διαθέτουν τέτοια γεωτρύπανα που μπορούν να φτάσουν σε περίπου 20km βάθος και τα πουλάνε σε χώρες όπως η Ινδία και η Κορέα, που έχουν πετρέλαιο σε κοιτάσματα με πολύ μεγάλο βάθος, για να μπορούν να το εξορύξουν. 
Τότε λοιπόν έγινε κάτι πολύ εντυπωσιακό και απρόβλεπτο, που μαθεύτηκε πρώτα στη Μόσχα και μετά στη Φινλανδία, από την οποία κυρίως μέσω της έγκυρης εφημερίδας Ammenusastia, η είδηση έφτασε και στη Δύση.
Συγκεκριμένα, όταν το γεωτρύπανο έφτασε τα 14,4 χιλιόμετρα βάθος, ξαφνικά άρχισε να μην βρίσκει αντίσταση και γύρναγε τρελά, ενώ καταγράφηκε μια εκπληκτική θερμοκρασία 1100 βαθμών Κελσίου. Κατάλαβαν ότι είχαν πέσει σε κενό, δηλαδή κάτι σαν σπήλαιο μέσα στη γη. Είχαν μαζί τους ένα μικρόφωνο για να καταγράφουν τον ήχο από τις μετατοπίσεις των πλακών που γίνονται σε αυτά τα βάθη.

Τους ξάφνιασε πρώτα κάτι σαν τεράστια νυχτερίδα που βγήκε από την τρύπα, μαζί με ένα ρεύμα αερίου, μόνο που αυτή είχε πολύ λαμπερά φτερά που έγραφαν "έχω κυριαρχήσει" και χάθηκε στον ουρανό. Όταν έβαλαν το μικρόφωνο στην τρύπα άκουσαν τρομακτικές ανθρώπινες κραυγές!

Επικεφαλής στο πείραμα ήταν ο Δρ. Ασσάκωφ (Azzacove). Αυτός δήλωσε: "Σαν κομμουνιστής δεν πιστεύω στον Ουρανό ή τη Βίβλο, αλλά σαν επιστήμονας τώρα πιστεύω στην Κόλαση. Είναι περιττό να πω ότι είμαστε σοκαρισμένοι που κάναμε μια τέτοια ανακάλυψη. Αλλά ξέρω τι είδαμε και ξέρω τι ακούσαμε. Και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι τρυπήσαμε μέχρι τις Πύλες της Κολάσεως"!

Γεγονός είναι ότι οι μισοί επιστήμονες εγκατέλειψαν στη μέση το πείραμα.
"Αντί για μετακινήσεις πλακών, λέει ο Δρ. Ασσάκωφ, ακούσαμε ανθρώπινη φωνή που ούρλιαζε από τον πόνο".
Και συνεχίζει: "Στην αρχή νομίζαμε ότι η φωνή ερχόταν από τα σύνεργά μας, αλλά όταν προσδιορίσθηκε η προέλευσή της, οι χειρότερες υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν. Δεν ήταν κραυγές από ένα μόνο άτομο, αλλά από χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπους".


Ακούστε εδώ, το ηχητικό ντοκουμέντο...



Πηγή: Revealed The Ninth Wave 


ΣΥΡΤΑΚΙ ΓΙΑ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ.


perierga.gr - Συρτάκι για... Ρεκόρ Γκίνες!


Πάνω από 2.000 συμμετέχοντες ετοιμάζονται να χορέψουν συρτάκι στην παραλία του Βόλου το βράδυ της 31ης Αυγούστου!
Όλη η Θεσσαλία ετοιμάζεται να χορέψει για πέντε λεπτά στους ρυθμούς του Αλέξη Ζορμπά! Ένα «πολυπληθές» συρτάκι αναμένεται να απολαύσουν οι θεατές, με έναν και μόνο σκοπό: Να κερδίσει μια θέση στο βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες, ως το «μεγαλύτερο» συρτάκι του κόσμου… Οι συμμετοχές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000 και οι πρόβες συνεχίζονται αδιάκοπα, υπό τις οδηγίες χορογράφων και δασκάλων χορού, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα και να έχει επιτυχία η… χορογραφία.
Ο χορός θα στηθεί στην παραλία του Βόλου το βράδυ της 31ης Αυγούστου, μπροστά από μια επιτροπή του Γκίνες, και οι χορευτές θα προσπαθήσουν να σπάσουν το ρεκόρ της Ρόδου, με 1.650 συμμετέχοντες σε ένα συρτάκι. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις πρόβες…




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.gr

ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ.



Η Πιτυούσα, Αιθαλία, Μαυρονήσι ή απλά Χίος είναι ακόμη στις φλόγες.

Το όνομα της νήσου Χίου, πιθανόν προέρχεται από τη Χιόνη που ήταν νύμφη και κόρη του πρώτου Βασιλιά της Χίου, του Οινοπίωνα ή από τους Σύρους, σύμφωνα με τον Ισίδωρο, στη γλώσσα των οποίων σημαίνει μαστίχα, μολονότι ο περιηγητής Ντέιπερ (Dapper) αναφέρει ότι Chia σημαίνει επίσης όφις στη συριακή γλώσσα.

Το πολύπαθο νησί, γνωστό και από τη σφαγή της Χίου που διέπραξαν οι Τούρκοι και την ηρωική πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρά Αλί από τον Κωνσταντίνο Κανάρη στις 6 Ιουνίου του 1822, έχει μείνει από την αρχαιότητα γνωστό για τα μαστιχόδεντρά του και την παραγωγή της θαυματουργής φυσικής μαστίχας.

Εν έτει 2012, ο εχθρός μπορεί να μην έχει ουσιαστικά αλλάξει καθώς το νησί απέχει 3,5 μόλις ναυτικά μίλια από τις απέναντι ακτές και οι Τούρκοι ούτε έχουν πάψει να εποφθαλμιούν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ούτε να δημιουργούν προβλήματα με εμπρησμούς (βλ. τις περίφημες δηλώσεις Γιλμάζ για την εποχή της πρωθυπουργίας της Τσιλέρ, ασχέτως αν μετά ανασκευάστηκαν).

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στο νησί διάχυτη φαίνεται να υπάρχει η άποψη ότι ο μεγάλος αυτός εμπρησμός που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (18/08/2012) με δύο εστίες φωτιάς και έχει κάψει ως τώρα περί τα 100000 στρέμματα μέχρι τώρα έχει ομοεθνείς δράστες και άλλους στόχους.

(βλ. ενδεικτικά http://www.environment.gr/magazine/index.php/apocisthesismenu/ximerinoskatigoria/item/311-purkagiaxios-xeimkolumvitis)

Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ως ένα σφόδρα πιθανό σενάριο η μεγάλη αυτή πυρκαγιά να σχετίζεται άμεσα με την φετινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ 2499/2012). Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η Ολομέλεια του ΣτΕ με ψήφους 16-9 δέχθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτές τέτοιου είδους επεμβάσεις, εφόσον η εκτέλεση του έργου είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική και εξυπηρετεί ιδιαίτερα κοινωνικά, εθνικά ή οικονομικά συμφέροντα.

Σήμερα υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη θέση Ποταμοί στους Ολύμπους κι αυτό ανάγκασε μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων να μεταφερθούν εκεί. Επιπλέον
σε εξέλιξη παραμένει το μέτωπο της Ελίντας, με τη φωτιά να έχει φθάσει πίσω από το Μετόχι και τα Αυγώνυμα- Ανδρόλακο, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι έχει δημιουργηθεί και άλλο μέτωπο στο ύψωμα Τράχωνας προς τα Μεστά.

Ευχής έργο τα επόμενα έτη να ξαναδούμε δάση και μαστιχόδεντρα στο πανέμορφο αυτό νησί
και όχι Αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά. Στη δεύτερη περίπτωση όμως, τα Αιολικά αυτά παρκα θα πρέπει να ονομαστούν «Αιολικά Πάρκα της Φωτιάς».
Ας είναι τουλάχιστον υποχρεωτικό αυτό το όνομα να αναγράφεται σε μια τεραστίων διαστάσεων πινακίδα.


ΠΗΓΗ...
http://www.ramnousia.com

TOP10 ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.


δυόσμος
Σκέφτεσαι ποια αρωματικά φυτά και βότανα να φυτέψεις με σκοπό να τα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική. Μπορεί να είναι όλα όμορφα και χαριτωμένα. Εσύ, όμως, δε τα θέλεις μόνο για ομορφιά. Γιατί, καλή και η λεβαντίνη, αλλά... δεν τρώγεται!
Τα αρωματικά φυτά είναι πρώτης τάξεως επιλογή για τον κήπο του αρχάριου που τώρα θέλει να μάθει τα μυστικά της κηπουρικής, του τεμπέλη, του πολυάσχολου και τον κήπο που δεν έχει πολύ νερό. Και όχι μόνο.  Είναι εύκολα στην καλλιέργειά τους, πολλά από αυτά είναι πολυετή (είναι κάθε χρόνο κοντά μας), είναι κατάλληλα για μπαλκόνι,  θέλουν λίγο νερό και δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες ή έντομα. Σήμερα θα σου πω ποια αρωματικά να διαλέξεις για να τα χρησιμοποιείς κιόλας. Τι άλλο να ζητήσεις, κηπουρέ μου, από ένα φυτάκι;

Ρίγανη - την ξέρουν και οι πέτρες
  • πολυετής χαμηλός θάμνος
  • πολύς ήλιος, λίγο νερό, αντέχει την ξηρασία
  • την κόβεις και την χρησιμοποιείς φρέσκια ή αποξηραμένη
  • ξαναμεγαλώνει εύκολα
  • χρήση σε φαγητά, σαλάτες, φτιάχνεις έλαιο


 

Δυόσμος - το τρέντι αρωματικό
  • πολυετής χαμηλή πόα
  • πολύς ήλιος, αρκετό νερό, μαραζώνει αν δεν ποτιστεί, αλλά...
  • κι αν ξεραθεί επιφανειακά, τον κόβεις όλο και ξαναβγάζει φρέσκα
  • γρήγορη ανάπτυξη: γεμίζει ολόκληρα παρτέρια αν τον αφήσεις
  • χρήση σε φαγητά, σαλάτες, ποτά (χικ)



Δενδρολίβανο - κλωναράκι του βρίσκεις όρθιο σε πιάτο γκουρμέ
  • πολυετής χαμηλός θάμνος
  • πολύς ήλιος, αλλά ευδοκιμεί και σε ημισκιά, λίγο νερό
  • όμορφα μοβ λουλούδια την άνοιξη
  • έχει δυο λογιών: όρθιο και έρπον
  • το έρπον είναι καλό για εδαφοκάλυψη και να γεμίσεις άδεια παρτέρια
  • χρήση σε φαγητά, κρετάκια, ψαράκι κτλ



Θυμάρι - πολλές ποικιλίες
  • πολυετής χαριτωμένη χαμηλή πόα
  • πολύς ήλιος, λίγο νερό
  • μικρά ντελικάτα φυλλαράκια και μπόλικα μοβ ή λευκά λουλούδια την άνοιξη
  • κατάλληλο για βραχόκηπους αλλά και μικρές ζαρντινιέρες σε μπαλκόνι



 Λουίζα - μοσχομυρίζει κι αδυνατίζει
  • πολυετής θάμνος που μεγαλώνει και γίνεται μικρό δεντράκι
  • πολύς ήλιος, αρκετό νερό
  • μακρόστενα φύλλα που μοσχομυρίζουν λεμονάκι μυρωδάτο
  • πανέμορφη και όταν ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι
  • τα φύλλα της χρησιμοποιούνται στα μαγειρική για λεμονάτο άρωμα (yummy!) και σαν αφέψημα, επειδή δρα κατά τις κυτταρίτιδας



Σέλινο - και η ρίζα και τα φύλλα
  • μονοετής πόα, που μπορεί να ζήσει και παραπάνω από ένα χρόνο
  • πολύς ήλιος, αρκετό νερό
  • δεν κερδίζει και το πρώτο βραβείο στα καλλιστεία, αλλά...
  • έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα
  • όταν βγάλει σπόρους, μάζεψέ τους και ρίξτους στη γλάστρα, ώστε του χρόνου να έχεις καινούριο σέλινο. Μεγειά!

 

Μαϊντανός - τηλεοπτικός και μαγειρικός
  • μονοετής πόα, που μπορεί να ζήσει και παραπάνω από ένα χρόνο
  • πολύς ήλιος, αρκετό νερό
  • φουντωτός και χαρωπός, σου δίνει συνέχεια φρέσκα φύλλα για να βάζεις στα φαγητά σου
  • κούρεψέ τον όλο και θα ξαναβγάλει φρέσκα φύλλα
  • χρήση σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε πολλά φαγητά. Πιο χρήσιμος πεθαίνεις.



 Άνιθος - αγαπημένος
  • μονοετής, να ζήσουμε να τον θυμόμαστε
  • πολύς ήλιος, αρκετό νερό
  • πανεύκολος κι αυτός στην καλλιέργειά του
  • το καλοκαίρι θα βγάλει άνθη που μετά θα γίνουν σπόροι: τους μαζεύεις και τους σπέρνεις την επόμενη άνοιξη

 
 Βασιλικός - μαζί με τον βασιλικό η Βασίλω πρώτη
  • μονοετής ή πολυετής
  • πολύς ήλιος, αρκετό νερό
  • σγουρός ή πλατύφυλλος
  • δεν λείπει από κανένα μπαλκόνι και στολίζει καλοκαιρινά τραπέζια
  • ωμός ή μαγειρεμένος αρωματίζει σάλτσες και φαγητά



Λεβάντα - ο κυρίαρχος της ντουλάπας
  • πολυετής θάμνος
  • πολύς ήλιος, λίγο νερό
  • μαγεύει με το γκρίζο φύλλωμά της και τα μοβ άνθη της
  • μαζεύεις ένα ένα τους  μακριούς βλαστούς με άνθη, τους δένεις ματσάκια και τους κρεμάς ανάποδα να ξεραθούν. Τα τυλίγεις σε τούλι και τα κρεμάς στη ντουλάπα.


 ΑΙΜΙΛΙΑ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ.


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΓΑΒΡΙΗΛ

alt
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Καθαρίζουμε και κόβουμε το κολοκύθι σε φέτες.Το αλατίζουμε και το βάζουμε σε ταψί, σε στρώσεις : κολοκύθι-κρεμμύδι-δυόσμος- πιπέρι και τυρί.Επαναλβάνουμε, εώς ότου τα υλικά τελειώσουν.
Από πάνω περιχύνουμε λάδι και αλεύρι, να πάνε παντού. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στους 200c , ώσπου να "πιει" το νερό που βγάζει το κολοκύθι. Χρειάζεται αρκετή ώρα.

Υλικά :

2 κιλά κόκκινο κολυκύθι
2-3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
1 φλυτζάνι ελαιολαδο
ψιλοκομμένος δυόσμος
λίγο αλεύρι
αλάτι
πιπέρι
τυρί τριμμένο (προαιρετικώς)



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ;!

alt
Του Διονύση Μακρή

Τι αναφέρεται σε διακήρυξη που υπέγραψε με τον Αρχιραββίνο του Ισραήλ Γιόνα Μέτζκερ στη Λευκωσία!
Γιατί πανηγυρίζουν οι Εβραίοι;


Μετά τον Πάπα Βενέδικτο και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος απήλλαξε τους Εβραίους από το στίγμα που αιωνίως θα φέρουν ως σταυρωτές του Θεού και Σωτήρος Χριστού!!!.. 
Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο της πολιτικής προσέγγισης Κύπρου και Ισραήλ ο Ορθόδοξος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου -θέλουμε να πιστεύουμε πως πιέστηκε- υπέγραψε διακήρυξη με τον Αρχιραββίνο του Ισραήλ Γιόνα Μέτζκερ στις 5 Δεκεμβρίου του 2011, ανάλογη μ’ αυτή που υπέγραψε ο Πάπας και το Βατικανό. Στην διακήρυξη λίγο πολύ αναφέρεται ότι δεν φέρουν ευθύνη για τη σταύρωση του Ιησού Χριστού οι Ιουδαίοι σταυρωτές του!!! Κι αυτό το έπραξε προκειμένου να πάψει να τους κατηγορεί η ανθρωπότητα ως δολοφόνους και εγκληματίες του Υιού του Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού!

Κατόπιν αυτού αναρωτιόμαστε τελικά ποιοί ήταν αυτοί που οδήγησαν στο σταυρό τον Κύριό μας; Γιατί μετά τη διακήρυξη που πανηγυρικά παρουσιάζει ως ιστορική(!!!) το περιοδικό «Χρονικά» που εκδίδει το κεντρικό Ισραηλιτικό συμβούλιο της Ελλάδος (τευχ. Ιανουαρίου -Μαρτίου 2012 τομ. 35ος αρ. φύλλου 235) εύλογο είναι να αναρωτιέται κανείς για το ποιός σταύρωσε τον Ιησού Χριστό! Βέβαια τα ιερά Ευαγγέλια, τα κείμενα των Αγίων Πατέρων αλλά και τα τροπάρια της Εκκλησίας μας με σαφήνεια και με τρόπο που δεν επιδέχεται καμιά αμφιβολία αναφέρουν ποιοί και πως οδήγησαν τον Χριστό μας στο Γολγοθά.

Τι σημασία όμως έχει αυτό, θα μου πείτε μπροστά στην παρούσα πολιτική σκοπιμότητα που αποβλέπει στην κοινή εκμετάλλευση Κύπρου και Ισραήλ των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου; Άλλωστε πέρασαν τόσα και τόσα χρόνια από τη σταύρωση του Κυρίου μας και τώρα ως φαίνεται ωρίμασε ο χρόνος να αθωώσουμε τους σταυρωτές στο όνομα της νέας θρησκείας που αναδύεται από τις στοές του σκότους και του μυστηρίου της ανομίας! Της θρησκείας όπου μπορεί ο κάθε άνθρωπος να απευθύνεται στο Θεό της αρεσκείας του είτε αυτός ονομάζεται Αλλάχ, είτε Βούδας είτε Δίας ανεξαρτήτως δόγματος και στο όνομα μίας ψευδεπίγραφης ιδιοτελούς ειρήνης και μίας φαρισαϊκής αγάπης! Τι σημασία λοιπόν έχει η αλήθεια που δίδαξε ο Υιός του Θεού μπροστά στην ιδιοτελή ισοπέδωση που επιχειρεί σήμερα ο Αντίδικος; Καμία ως διαπιστώνεται από τη διακήρυξη που υπέγραψε ο Ορθόδοξος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος!!!

Γιατί σημασία σήμερα έχει το ευ ζην στην εφήμερη τούτη ζωή και όχι η αιωνιότητα και η βασιλεία των ουρανών! Ως εκ τούτου είναι λογικό στην εποχή που διανύουμε στο όνομα της ευημερίας να ποδοπατούμε τα ιερά και όσια της Αγίας Ορθοδοξίας μας, να εθελοτυφλούμε μπροστά στις θυσίες και το αίμα των εκατομμυρίων χριστιανών και κυρίως των Αποστόλων που οδηγήθηκαν στο μαρτύριο από ανάλογες κατηγορίες των ιδίων Ιουδαίων σταυρωτών του Κυρίου (βλ. διωγμούς).

Είναι λογικό ακόμη να σταυρώνουμε και εμείς με τις πράξεις, ανοίκειες συμπεριφορές και αποφάσεις μας μιμούμενοι το παράδειγμα των Φαρισαίων και Γραμματέων υποκριτών πάλι και πάλι τον Ιησού Χριστό τον Υιό του Θεού και Σωτήρα μας. Άλλωστε ο φαρισαϊσμός στην εποχή μας αποτελεί μόδα ακόμη και για τους θρησκευτικούς λειτουργούς και Επισκόπους μας, οι οποίοι στην πράξη επιβεβαιώνουν τη ρήση του Αποστόλου Παύλου περί λύκων βαρέων... μη φειδόμενοι του ποιμνίου και όχι περί αληθινών ποιμένων!

Έτσι αρκεί μία απλή διακήρυξη για να διαγράψουμε με μία μονοκονδυλιά το «άρον -άρον σταύρωσον αυτόν», να λησμονήσουμε την ανάληψη της συλλογικής ευθύνης εκ της τότε ηγεσίας των Εβραίων της σταύρωσης «το αίμα αυτού εφ’ ημάς και επί τα τέκνα ημών (Ματθ. 27,25)! Αρκεί μία απλή διακήρυξη για να κλείσουμε τα μάτια στην δισχιλιετή περιπλάνηση των εγκληματιών δολοφόνων του Μεσσία... Αρκεί μία μονοκονδυλιά για να παραβλέψουμε τον συνεχή πόλεμο κατά του Μεσσία που συνεχίζει να διεξάγει η ίδια αυτή φαρισαϊκή κάστα μέσα από ντοκιμαντέρ και κείμενα ψεύδους που αλλοιώνουν την ιστορική αλήθεια...
Μέσα άλλωστε στο πλαίσιο αυτό της γενικής ισοπέδωσης η αλήθεια είναι φυσικό να υποχωρεί μπροστά στην πολιτική, οικονομική, διπλωματική και γεωστρατηγική σκοπιμότητα... Είναι φυσικό όλοι και δυστυχώς μαζί και Ορθόδοξοι θρησκευτικοί ηγέτες να επικαλούνται ένα αδιευκρίνιστο-αόριστο Θεό.

Ένα Θεό που ερμηνεύεται κατά το δοκούν ανάλογα με τις περιστάσεις!
Δεν υφίσταται κανένα απολύτως λοιπόν ζήτημα εάν με την λέξη Θεό οι Ιουδαίοι εννοούν τον Γιαχβέ, χωρίς να περιλαμβάνουν τον Ιησού και οι Ορθόδοξοι τον τριαδικό και μόνο αληθινό Θεό. Ούτε φυσικά υπάρχει πρόβλημα αν οι Ιουδαίοι σταυρωτές του Κυρίου και Θεού Ιησού Χριστού εμμένουν να Τον χλευάζουν και να Τον απορρίπτουν και να Τον κατηγορούν ως λαοπλάνο... και ως νόθο υιό της Παναγίας μας με Ρωμαίο η Έλληνα στρατιώτη (Βλ. επίσημα θρησκευτικά βιβλία τους που κατά κόρον χρησιμοποιούν στις Συναγωγές τους)! Και δεν υπάρχει πρόβλημα στο να χρηματοδοτούν κινηματογραφικές ταινίες (Κώδικας Ντα Βίντσι) και ανάλογα καλοστημένα ντοκιμαντέρ που στηρίζονται στο ψεύδος και στη συκοφαντία, όπως αυτά που με το αζημίωτο ως φημολογείται διοχετεύει σε τηλεοπτικούς διαύλους, δυστυχώς και της χώρας μας το Μουσείο Ροκφέλερ του Τελ-Αβίβ!

Θα μου πείτε τι σημασία έχουν σήμερα οι θεολογικές αύτές λεπτομέρειες ενώπιον του πακτωλού χρήματος και της εξουσίας (Golman Sacs κ. α), ενώπιον του κυρίαρχου, όπως φαίνεται Μαμμωνά; Και τι σημασία έχει να μιμηθούν τον Ιούδα παρεκτρεπόμενοι συνεχιστές των Αποστόλων και υποτιθέμενοι μαθητές του Χριστού, που χωρίς την παραμικρή ντροπή διακηρύσσουν ότι χωρίς ρευστό χρήμα -οικονομικό υπόβαθρο δεν υφίσταται πνευματικό έργο!!! (Βλ. απαντήσεις Κύπρου Χρυσοστόμου αμέσως μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Χριστόφια).

Πιθανόν υποκινούμενος από τα «τριάκοντα αργύρια» που θα εισρεύσουν από το φυσικό αέριο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, με μία και μόνο υπογραφή αθώωσε, ως μη όφειλε, τους τότε αλλά και τους νυν Φαρισαίους και Γραμματείς από το αιώνιο έγκλημά τους να θανατώσουν και να θανατώνουν με το πείσμα τους τον Υιό του Θεού!

Αυτοί τότε πίστευαν και ως φαίνεται και σήμερα πιστεύουν πως σκοτώνοντας τον Υιό του Θεού θα έμεναν οι μοναδικοί κληρονόμοι του Αμπελώνα του Κυρίου... Μήπως αυτό δεν συνεχίζουν να κάνουν μέχρι σήμερα με τη χρηματοδότηση των ντοκιμαντέρ και την δημιουργία λογιστικών οικονομικών κρίσεων που οδηγούν στο θάνατο χιλιάδες βιοπαλαιστές (βλ. οίκους αξιολόγησης, λέσχες); Μήπως αυτοί δεν βρίσκονται πίσω από τους αλλεπάλληλους κλυδωνισμούς των νομισμάτων σ’ ολόκληρο τον κόσμο (βλ. Τυφώνας Παγκοσμιοποίηση, εκδόσεις «Αγαθός Λόγος»); Μήπως αυτοί δεν είναι οι ένθερμοι θιασώτες δημιουργίας μιας παγκόσμιας δικτατορίας για να τοποθετήσουν τον εκλεκτό τους γι’ αυτούς λογιζόμενο Μεσσία αλλά στην πραγματικότητα Αντίχριστο (Βλ. δηλώσεις Ν. Ροκφέλερ); Η διαφορά είναι ότι σήμερα ψάχνουν να βρουν συνενόχους και προδότες για να διαπράξουν από κοινού και πάλι το ίδιο έγκλημά τους... Και δυστυχώς βρίσκουν αναφανδόν όχι μόνο στην πολιτικό και επιχειρηματικό κονκλάβιο του αδιαλείπτως διολισθαίνοντος Βατικανού αλλά και στην ηγεσία των Ορθοδόξων θρησκευτικών λειτουργών.

Και αυτό ακριβώς το στοιχείο, ως διαπιστώνεται από το δημοσίευμα της εφημερίδος Ierusalem Post (8-12-2011) το οποίο αναπαράγει το περιοδικό του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος «Χρονικά» είναι γεγονός τεραστίας ιστορικής σημασίας!!! Και γιατί άλλωστε να μην είναι, αφού είναι ανάλογο αυτού, της προδοσίας του Ιούδα Ισκαριώτη;
Γιατί, όπως επισημαίνει «η διακήρυξη επισημοποιεί τη δέσμευση των δύο πλευρών στην ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων ενώ βεβαιώνει το αβάσιμο του δόγματος της συλλογικής ευθύνης του εβραϊκού λαού για τη σταύρωση του Ιησού (!!!). Είναι η πρώτη φορά που Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκάθαρα αποδοκιμάζει αυτό, το οποίο από αιώνων υπήρξε ο θεμελιώδης παράγων ανάπτυξης του θρησκευτικού αντισημιτισμού στην Ευρώπη. Η Διακήρυξη αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Εμείς, ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ Γιόνα Μέτζκερ και ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος ευχαριστούμε τον Θεό για την ευλογημένη ανάπτυξη αμοιβαίου σεβασμού και βεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην ενδυνάμωση των άριστων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ». Στη Διακήρυξη διευκρινίζεται ιδιαίτερα ότι η Εκκλησία της Κύπρου ουδέποτε συμμετείχε σε κατηγορίες περί συλλογικής ευθύνης, ούτε σε συστηματική άρνηση του Εβραϊσμού. «Συνεπώς βεβαιώνουμε την αποδοκιμασία παρόμοιων προκαταλήψεων ως ασυμβίβαστων με τα διδάγματα των Ιερών Γραφών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε αποκηρύξει το δόγμα περί συλλογικής ευθύνης των Εβραίων, ήδη από το 1965 με τη Διακήρυξη Nostra Aetate που ψήφισε η Β’ Σύνοδος του Βατικανού.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε στην Ierusalem Post ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ: «Σήμερα υπογράψαμε μία ιστορική διακήρυξη για τις σχέσεις μεταξύ Ιουδαϊσμού και Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέχρι τώρα οι Ορθόδοξες Εκκλησίες ήταν απρόθυμες ως προς την ανάληψη παρόμοιων πρωτοβουλιών, ωστόσο, η Εκκλησία της Κύπρου με τη σημερινή διακήρυξη ανέλαβε αυτή την ευθύνη... Ελπίζουμε ότι τώρα, σταδιακά, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ανάλογους δεσμούς σχέσεων και με άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως την Ελληνική και τη Ρωσική».

Επίσης, η Διακήρυξη επιβεβαιώνει τα διδάγματα του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού σχετικά με την ιερότητα της ζωής και ως εκ τούτου αναφέρει: «Καταδικάζουμε κάθε πράξη που βεβηλώνει την ιερότητα αυτή, ιδιαίτερα πράξεις βίας και τρομοκρατίας κατά αθώων και ειδικότερα όταν αυτές εμπλέκουν κατάχρηση του ονόματος του Θεού και της θρησκείας»!

Στο περιοδικό «Χρονικά» σχολιάζεται το γεγονός τούτο και σημειώνεται μεταξύ άλλων : «... ΕΠΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ η κατευθυνόμενη απαιδευσιά, η υποταγή της νοητικής ικανότητας σε θρησκευτικές παραδοσιακές αγκυλώσεις θεωρούσε τους Εβραίους ως τους εγκληματίες «που σταύρωσαν το Χριστό». Με βάση τη συγκεκριμένη διδασκαλία καλύφτηκαν φοβερά εγκλήματα που αμαύρωσαν την ιστορία της ανθρωπότητας. Ως αποτέλεσμα δεισιδαιμονιών, άκριτων θεωρήσεων, ασύδοτων προπαγανδιστικών προσεγγίσεων βασανίστηκαν και θανατώθηκαν άνθρωποι, καταστράφηκαν πολιτισμοί, ξέσπασαν αιματηροί πόλεμοι. Δημιουργήθηκε τέτοιο κλίμα υποταγής στα ορμέμφυτα ώστε φόβιζε ακόμα και η διατύπωση αντίθετης γνώμης, απορριπτόταν a priori κάθε λογική προσέγγιση. Καταδικαζόταν ακόμα και σε θάνατο όποιος τολμούσε να εκφράσει διαφορετική τεκμηριωμένη αποτίμηση των γεγονότων, έστω κι αν αυτή στηριζόταν σε χριστιανικά θρησκευτικά κείμενα. Γι' αυτό όταν ο Νίτσε διακήρυξε ότι «ο Θεός πέθανε» εννοούσε ότι οι φονιάδες ήταν στη Δύση οι θεολόγοι, στο ιερατείο.

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ηγετικά αναστήματα, προσωπική κι ομαδική καλλιέργεια ώστε να μελετηθούν με καινοτόμο τόλμη, υψηλή ανθρώπινη ποιότητα, πνεύμα ανεξιθρησκείας τα θρησκευτικά κείμενα για να καταλήξουμε στην αναγνώριση των αντικειμενικών δεδομένων, της ιστορικής αλήθειας. Απαιτήθηκε η ελευθερία της κρίσης, η αξιοποίηση των ιδανικών της δικαιοσύνης, η εντιμότητα στις διαθρησκευτικές θέσεις, η γνησιότητα στις κοινωνικές αποδοχές για να εκφραστούν οι μεγάλες αλήθειες, να σφυρηλατηθούν σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Χριστιανισμού και Ιουδαϊσμού. Η ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗ Εκκλησία, στον υψηλότερο μάλιστα ιεραρχικό βαθμό, (Πάπες Ιωάννης 23ος, Βενέδικτος 16ος), υπήρξε η πρώτη από ετών που με ευαισθησία προέβη σε παρόμοιες Διακηρύξεις. Γνωρίζουμε ότι στην Ορθοδοξία το πρόβλημα της υιοθέτησης κειμένων κι αποφάσεων με παρόμοιο ιστορικό περιεχόμενο είναι περισσότερο δύσκολο να επιτευχθεί. Το θετικό όμως είναι ότι έγινε έστω η αρχή, την οποία χαιρετίζουμε «επ' ελπίδι» από το βάθος της καρδιάς μας»
.

Κατόπιν αυτών τα δικά μας σχόλια περιττεύουν.. Επ’ ευκαιρίας όμως θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο εάν στην συνάντηση που είχε πριν μερικούς μήνες με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών στην Αρχιεπισκοπή του ζητήθηκε να ερευνήσει τη δυνατότητα υπογραφής ανάλογης διακήρυξης και επιπλέον αν ευθέως του ζητήθηκε να απομακρύνει από τη θέση του το Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, τον οποίο λέγεται πως χαρακτήρισε επικίνδυνο και φονταμενταλιστή...


Συντάκτης: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
 

GREEKLISH : ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

alt
Δολοφονία. Μόνο κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί να χαρακτηριστεί η παγιωμένη πλέον γραφή ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες, "χάριν ευκολίας"... Όλο και περισσότεροι - νέοι κυρίως σε ηλικία - καταφεύγουν, κυρίως μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, στον βανδαλισμό της ελληνικής γλώσσας μέσω του τεχνητού αυτού "ιδιώματος".

Το φαινόμενο έχει λάβει την τελευταία τριετία διαστάσεις που μας κάνουν να ανησυχούμε, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει μια νέα γενιά που "συγχρονίζεται" μεταξύ γραφής στο σχολείο και στον υπολογιστή, με τον χρόνο ενασχόλησης να είναι κυριολεκτικά μοιρασμένος. Είναι οι νέοι που διαμορφώνουν από το δημοτικό και το γυμνάσιο τον γραπτό τρόπο έκφρασής τους, με τον κίνδυνο να είναι πλέον ορατός, καθώς στην εποχή μας βομβαρδίζονται από τη νέα αυτή ιδιότυπη "μόδα" της χρήσης λατινικών χαρακτήρων. 
Το πού χρησιμοποιούνται τα greeklish είναι λίγο πολύ γνωστό. Ξεκίνησαν ως "ψηφιακή" μορφή γλώσσας, και μέχρι στιγμής, διαδεδομένη είναι η χρήση τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, σε emails, instant messengers, κινητά τηλέφωνα. Όμως τα έχουμε δει και αλλού. Σε άρθρα ιστοσελίδων, ακόμα και σε κάποιες εκθέσεις πλέον στα σχολεία... Αυτό είναι και το πλέον ανησυχητικό. Το να υποκαθιστά μια ανύπαρκτη γραπτή γλώσσα μια τόσο ζωντανή, που είναι η ελληνική.

Το χειρότερο είναι η νοοτροπία των χρηστών της. Νομίζουν ότι κατ' αυτό τον τρόπο "οχυρώνονται", στην ανεπάρκειά τους να γράψουν σωστά και ορθογραφημένα. Εκφέρουν δικαιολογίες του στυλ "θέλω να γράφω γρήγορα", "internet είναι", "έτσι συνήθισα" κλπ. Στην πραγματικότητα, υποσυνείδητα, αρκετοί προσπαθούν πλέον να γράφουν "ορθογραφημένα greeklish"!

Τίποτε όπως συμπεραίνετε δε γίνεται εν αγνοία των χρηστών των greeklish. Πρόκειται για ανθρώπους χωρίς σεβασμό στην ουσία της ελληνικής γλώσσας, που ανάγεται σε φορέα πολιτισμού, κουλτούρας, ιστορικής συνέχειας, λαογραφίας και παράδοσης. Στοιχεία - παρακαταθήκες αιώνων, που διαβρώνονται μεμιάς. Η σημαντικότητα της γλώσσας και η κυρίως η ευθύνη διαχείρισής της δεν μας επιτρέπουν καμία δικαιολογία ως προς τη χρήση της κατ' αυτό τον τρόπο. Αν θέλουμε να δούμε το ζήτημα με στόχο την άμεση αντιμετώπιση και επίλυσή του, δεν δικαιούμαστε να αναγνωρίζουμε ''ελαφρυντικά" στον καθημερινό βιασμό της (ο οποίος παρεπιπτόντως συντελείται και με πολλούς άλλους τρόπους).

Η ελληνική γλώσσα είναι ανάγκη να μείνει ανέπαφη από κάθε είδους επιρροές που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της. Οι νεοέλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι είναι δείγμα πνευματικής και πολιτιστικής φτώχειας το να χρησιμοποιείται αντί του ελληνικού, ένα αλφάβητο συν τοις άλλοις αντιαισθητικό, άχρηστο, ξενικό,  δίχως κανόνες και ιστορικό / γλωσσικό υπόβαθρο.

* τελευταία πυκνώνουν στο διαδίκτυο οι φωνές κατά της χρήσης των greeklish. Δυστυχώς, πολλοί από όσους πρωτοστατούν, είναι παντελώς ανορθόγραφοι ή γράφουν σα να φωνάζουν, με κεφαλαία. Το εγχείρημά μας για βελτίωση του τρόπου γραφής μας είναι ανάγκη να συνοδεύεται από μια παράλληλη αυτοβελτίωση και του δικού μας τρόπου γραφής. Αλλιώς, απλά λύνουμε προσωρινά ένα πρόβλημα και δημιουργούμε ένα άλλο.



ΠΗΓΗ...exitarea.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ.


Φωτογραφία ντοκουμέντο με τον εξωγήινο στο Μεξικό
Αυτή η φωτογραφία έπαψε πλέον να είναι αμφιλεγόμενη. Πρόκειται για κάτι που έκρυβε και συνεχίζει η Αμερικανική κυβέρνηση να κρύβει.
Στο Μεξικό γιατί για εκεί πρόκειται, αυτοί που παρευρίσκοντο εκεί την ώρα του συμβάντος και της λήψεως αυτής, δεν βρίσκονται πουθενά. Ένας όμως που βρίσκεται κάπου εκτός Αμερικής και ήταν παρόν στο συμβάν, αναφέρει το εξής:
«το κρατούσαν για αρκετή ώρα και έβγαλαν πολλές φωτογραφίες. κάποιοι γελούσαν και αυτό κοιτούσε τρομαγμένο. Το έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο σαν ασθενοφόρο. Λυπήθηκα πολύ που είδα να φοβάται.Έπειτα ήρθε στρατός και εμάς όλους μας έδιωξαν από την περιοχή. Σε κάποιους μάλιστα έδωσαν λεφτά. Πολλά λεφτά».
Η φωτογραφία εξετάστηκε από κάθε σύγχρονο μέσο. Όσο και αν προσπαθούν να την γελοιοποιήσουν, πρόκειται για μια γνήσια εικόνα.
exog293458398593485935555


ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.


Είναι αλλού αυτοί οι άνθρωποι

Μια γεύση απο Ινδία





ΠΗΓΗ...http://www.newsbeast.gr

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΞΥΠΝΗΣΕ 6ΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΑΠΟ ΚΩΜΑ.


Ακούστε το τραγούδι που ξύπνησε 6χρονο κοριτσάκι από κώμα


Κάποιες φορές η τύχη παίζει περίεργα παιχνίδια. Ίσως να μην είναι μόνο η τύχη, ίσως να είναι η δίψα για ζωή, ή και γιατί όχι μια ανώτερη δύναμη, κανείς δεν γνωρίζει. Ακόμη και οι γιατροί σήκωσαν ψηλά τα χέρια μπροστά στο υπέροχο θαύμα που συνέβη σε κλινική της Αγγλίας. Ένα 6χρονο κοριτσάκι ξύπνησε από κώμα, όταν η αγαπημένη του τραγουδίστρια της τραγούδησε τρυφερά ένα τραγούδι πάνω από το προσκεφάλι της...
Η 6χρονη Tyla Atkin, καθόταν στο καθισματάκι της στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου που οδηγούσε η μητέρα της. Ένα φορτηγό παραβίασε το “stop” σε ένα πολυσύχναστο δρόμο του Νιουκάστλ, και έπεσε σφοδρά με ταχύτητα στο αυτοκίνητο. Σαν από θαύμα η μητέρα βγήκε με λίγες αμυχές από το διαλυμένο αμάξι, αλλά η μικρή τραυματίστηκε σοβαρά. Ήταν σε κώμα με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι γιατροί έκαναν ότι μπορούσαν, την έσωσαν από τον άμεσο κίνδυνο, αλλά η Tylaσυνέχιζε να βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση.
“Έχει μεγάλη πιθανότητα να μην ξυπνήσει ποτέ. Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε. Εσείς μπορείτε μόνο να προσεύχεστε” δήλωσαν οι γιατροί στη μητέρα του 6χρονου κοριτσιού. Η μητέρα δεν σταμάτησε να προσεύχεται, αλλά παράλληλα κινητοποιήθηκε. Θυμήθηκε ότι η κόρη της λάτρευε ένα συγκεκριμένο τραγούδι από την γνωστή Βρετανή τραγουδίστρια Jessie J. Έμαθε που μένει, της έστειλε γράμμα και της εξήγησε την κατάσταση.
Η Jessie J, ανταποκρίθηκε αμέσως. Πήγε στο νοσοκομείο παίδων και επί μια ώρα τραγουδούσε ψυθιριστά, ξανά και ξανά, επάνω από το προσκεφάλι της μικρούλας το τραγούδι που λάτρευε. Το “rainbow”. Ήταν το ίδιο τραγούδι, που άκουγαν στο αυτοκίνητο η μικρή και η μητέρα της, λίγες στιγμές πριν το τροχαίο...
Λίγες ώρες μετά, λίγο πριν ξημερώσει η μητέρα της, ένιωσε το κοριτσάκι της να κουνιέται. Κοιμόταν δίπλα της και της κρατούσε το χέρι. Καθώς περνούσαν οι ώρες η μικρή συνερχόταν όλο και περισσότερο. Τις επόμενες ημέρες άρχισε σιγά σιγά να μιλάει. Οι γιατροί δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Ακούστε το τραγούδι  


872 ΗΜΕΡΕΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΧΟΡΕΥΕ ΣΤΟ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ.


872 ημέρες ο θάνατος χόρευε στο Λένινγκραντ.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Η μικρή Τάνια Σαβίτσεβα, επιτάχυνε το βήμα της. Ήθελε να βρεθεί στο σπίτι της πριν πέσει ο ήλιος. Στους δρόμους και στις δεκάδες γέφυρες της πόλης που γεννήθηκε και έμενε, δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Ένας βοριάς σάρωνε τα πάντα. Η θερμοκρασία το βράδυ άγγιζε και τους -30. Το πλακόστρωτο γλίστραγε επικίνδυνα. Το βράδυ το χιόνι γινόταν πάγος. Η Τάνια έστριψε αριστερά στην οδό Απράσκιν και βρέθηκε στην πλατεία Λομονόσοβα. Στην άκρη σε ένα παγκάκι μια μητέρα κρατούσε στην αγκαλιά της ένα παιδάκι. Έμοιαζε να το κοιτάζει. Δεν κουνιόντουσαν. Μικροί σταλακτίτες κρέμονταν από τη μύτη και τα μαλλιά τους. Ήταν νεκροί και οι δύο, από την πείνα και το κρύο.
 
Δεξιά και αριστερά δεκάδες πτώματα είχαν παραμείνει άταφα ανάμεσα στα χαλάσματα, ύστερα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς. Είχαν παγώσει. Δεν μύριζαν, ούτε σάπιζαν...
Η Τάνια, πάντα όταν έβγαινε στους δρόμους, αρνιόταν να κοιτάξει τους νεκρούς. Όταν βράδιαζε, τους φοβόταν κιόλας. Περισσότερο και από τις βόμβες. Προσπέρασε τα πτώματα και σήκωσε τον γιακά από το πανωφόρι της, ενώ με το μικρό χεράκι της κατέβασε περισσότερο τον βαρύ σκούφο στο μέτωπο της. Πέρασε τρέχοντας τα ερείπια που κάποτε ήταν το υπέροχο κτίριο που στεγαζόταν το θέατρο Κ'οργκοκο και διέσχισε την μικρή γέφυρα του καναλιού Φοντάνκα.
 
 
Ήταν χαρούμενη. Είχε καταφέρει να βρει φαγητό και μόλις θα έφτανε σπίτι θα απολάμβανε με τους συγγενείς της ένα υπέροχο δείπνο. Ζούσαν όλοι μαζί, γονείς, θείες, παππούδες, στριμωγμένοι στον δεύτερο όροφο ενός νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Πραβόυ πίσω από το αστυνομικό τμήμα. Πολλές φορές σκέφτηκαν να μετακομίσουν σε κάποιο υπόγειο καταφύγιο για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς όμως ο παππούς Βάνιας αρνιόταν πεισματικά να εγκαταλείψει το σπίτι.
Στην εσωτερική τσέπη του βαριού παλτού της έκρυβε δυο φέτες σαπισμένο σκληρό ψωμί και ένα νεκρό παγωμένο, αλλά διατηρημένο άριστα, αρουραίο που είχε βρει πριν από λίγη ώρα σε κάτι σκουπίδια στην άκρη ενός υπονόμου δίπλα από το Ζιμνίζ Ντβόρετς, τα καλοκαιρινά ανάκτορα των Τσάρων. Επιτάχυνε το βήμα της ευχαριστημένη...
 
Η Τάνια ζούσε στην ομορφότερη κατά πολλούς πόλη της Ευρώπης. Ένα μείγμα Βενετίας και Παρισιού. Με άπειρα κανάλια να την διασχίζουν και τον ποταμό Νέβα να δεσπόζει. Με τη χλιδή και τα υπέροχα κτίρια, τα περισσότερα κτισμένα σε ρυθμούς Μπαρόκ και Αρτ Νουβό, να την κοσμούν, δίνοντας μια τσαρική μεγαλοπρεπέστατη ατμόσφαιρα. Ζούσε στην πόλη των καλλιτεχνών των διανοούμενων και των συγγραφέων. Η Τάνια ήξερε ότι παλιά την πόλη την ονόμαζαν Αγία Πετρούπολη, αλλά τώρα είχε το όνομα του πρώτου ηγέτη της μεγάλης χώρας της. Τώρα την ονόμαζαν “Πόλη του Λένιν”...
 
ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ Βαυαρικές Άλπεις, λίγους μήνες νωρίτερα. Απρίλιος 1941
Ο Χάιντς Λίγκε ο πιστός προσωπικός, μπάτλερ του Αδόλφου Χίτλερ, ήταν τρομερά αγχωμένος. Έδινε συνέχεια διαταγές στο προσωπικό του πύργου προκειμένου τίποτε να μην πάει στραβά. Ο Φύρερ εδώ και τρεις ημέρες δεν είχε βγει από το γραφείο του. Δεν είχε καν αναπαυθεί έστω και για μερικές ώρες. Ήταν συνέχεια κλεισμένος με τους στενότερους επιτελείς του και σχεδίαζαν... Ο άνθρωπος που λάτρευε σαν θεό, τον είχε φωνάξει τόσες φορές μέσα. Ο Λιγκε είχε καταλάβει ότι κάτι σημαντικό συνέβαινε. Είχε δει και τους τεράστιους απλωμένους χάρτες επάνω στο μεγάλο δρύινο γραφείο. Είχε ακούσει τις φωνές του όταν επέπληττε κάποιον ανώτατο αξιωματικό του.
Τώρα τον είχε φωνάξει πάλι μέσα. Ήθελε δροσερό νερό και ασπιρίνες. Πονούσε φρικτά το κεφάλι του. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ένας υπηρέτης έφερε την κρυστάλλινη κανάτα με τα ποτήρια από τη Βοημία. Ο Λιγκε ίσιωσε τη στρατιωτική του στολή, έφτιαξε τα μαλλιά του, χτύπησε διακριτικά την βαριά πόρτα και μπήκε. Περπάτησε αρκετά στο παχύ χαλί του μεγάλου γραφείου.
 
πτώματα από το κρύο και τους βομβαρισμούς βρισκόντουσαν παντού. Στο βάθος εκρήγνυται μια βόμβα
Δεξιά του ήταν μια τεράστια τζαμαρία με υπέροχη θέα στις Άλπεις. Αριστερά του, πορτραίτα Πρώσων αξιωματικών, τον κοίταζαν αυστηρά σαν να τον επέπλητταν. Τον έκαναν να νιώθει άβολα. Στους άλλους τοίχους ήταν κρεμασμένες σημαίες της χώρας του και στην άκρη ένα τεράστιο πορτραίτο του Φύρερ του. Στο βάθος σκυμμένοι κάτω από χάρτες συνομιλούσαν ο Χίτλερ με τους συνεργάτες του. Πίσω τους, επάνω στον τοίχο μπορούσε να δει το Χάρτη της Σοβιετικής Ένωσης. Τρία Βέλη ξεκινούσαν από τη Γερμανία, και άνοιγαν σαν βεντάλια. Ένα Βόρεια ένα στο μέσον και ένα Νότια...
“Οι ασπιρίνες που ζητήσατε φύρερ μου” είπε και στάθηκε προσοχή όταν έφτασε δίπλα στον ηγέτη του Γ Ράιχ. Ακούνητος, σχεδόν δεν ανέπνεε. Κανείς δεν του έδωσε σημασία και ο Λίγκε περίμενε υπομονετικά.
 
“Operation Nordlicht, κύριοι” είπε ο Αδόλφος Χίτλερ απευθυνόμενος στον Ροδόλφο Ες και τον Χάιρνιχ Χίμλερ. “Επιχείρηση Βόρειο Σέλας. Μέρος της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα. Με αυτό θα τσακίσουμε τους Σοβιετικούς. Ήδη όπως καλά ξέρετε οι 3 στρατιές μας είναι έτοιμες. Η ομάδα στρατιών Βοράς η Ομάδα Κέντρο και η Ομάδα Νότος. Μέχρι το τέλος του φθινοπώρου πρέπει να έχουμε καταλάβει το Μινσκ το Κίεβο και το Λένινγκραντ. Μετά θα ασχοληθούμε με τη Μόσχα και με τα πετρέλαια του Καυκάσου. Θέλω την προσοχή σας στην Επιχείρηση Βόρειο Σέλας. Θέλω να πάνε όλα όπως τα έχουμε σχεδιάσει παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες. Θέλω μέχρι να μπει ο χειμώνας, η Αγία Πετρούπολη να έχει ισοπεδωθεί , δεν θέλω να υπάρχει στο χάρτη πόλη με την ονομασία Λένινγκραντ. Επικεφαλής στο Βόρειο Σέλας θα είναι ο Generalfeldmarschall , ο στρατάρχης Φον Λέεμπ”.
Ο Λέεμπ σηκώθηκε χτύπησε στρατιωτικά τα τακούνια από τις μπότες του σαν παλιός Πρώσος αξιωματικός και ετοιμάστηκε να μιλήσει...
 
 
Ο Χίτλερ σήκωσε το κεφάλι του, είδε τον μπάτλερ του, έφτιαξε τη χωρίστρα του, έκανε νόημα με το χέρι του στον Λέεμπ να σωπάσει και ρώτησε εκνευρισμένος: “ Χάιντς τι ζητάς εδώ;” Πριν ο Λίγκε προλάβει να απαντήσει ο Χίτλερ συμπλήρωσε: “ Ααα ναι έφερες τις ασπιρίνες. Άφησε τες και φύγε..”
Εκείνο το απόγευμα του Απρίλη του 1941 μόλις ο Χάιντς Λίγκε βγήκε από το γραφείο, ο Χίτλερ διαφώνησε έντονα με τον Στρατάρχη Λεμπ για τον τρόπο της επίθεσης στο Λένινγκραντ. Ο Χίτλερ ζητούσε μια αστραπιαία επίθεση που θα τσάκιζε τους μισητούς Σοβιετικούς στο Λένινγκραντ. Ο Λέεμπ του απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον για 4 λόγους.

Πρώτον η ιδιομορφία και η ιδιαιτερότητα της περιοχής πέριξ της πόλης εκμηδένιζε το γερμανικό πλεονέκτημα σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε έμψυχο υλικό και καθιστούσε τον καλύτερα εξοπλισμένο και ανώτερο σε όλα, Γερμανό στρατιώτη, εφάμιλλο του Σοβιετικού. Μια κατά μέτωπον επίθεση θα είχε ανυπολόγιστο κόστος.
 
Δεύτερον, η πόλη, χτισμένη στο δέλτα του ποταμού Νέβα, περιβαλλόταν από ελώδεις εκτάσεις, όπου τα τεθωρακισμένα θα κολλούσαν και θα γίνονταν εύκολη λεία για τους Ρώσους αντιαρματιστές. Ακόμη όμως κι αν περνούσαν, οι κύριες αστικές περιοχές διαρρέονται από κανάλια και επικοινωνούν με πολύ στενές γέφυρες θα αναγκάζονταν, λοιπόν, να αναλωθούν σε πολύμηνες μάχες εκ του συστάδην, κτήριο προς κτήριο και γέφυρα προς γέφυρα, σε μια άγνωστη μεγαλούπολη που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διαθέσει εκατοντάδες χιλιάδες επιστράτους για την άμυνά της.
 
Σοβιετικά Α/Α με φόντο το χρυσό τρούλο του Αγίου Ισαάκ 
Τρίτον πιθανή απόβαση από το Φινλανδικό κόλπο ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω του απροσπέλαστου της Κροστάνδης, ενός οχυρωμένου νησιού στη θαλάσσια είσοδο της πόλης που λειτουργεί ως αβύθιστο πλοίο. Επίσης, ο γερμανικός στρατός δε διέθετε εμπειρία σε τέτοιου είδους αποβατικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον εμπόδιο αποτελούσε ο αρκετά ισχυρός Σοβιετικός Στόλος Βόρειας Θάλασσας και τα υποβρύχια του.
 
Και τέταρτον, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν Ρώσοι και Εβραίοι, εν αντιθέσει με τις Βαλτικές Δημοκρατίες, όπου οι κάτοικοι είχαν δει τους Γερμανούς ως απελευθερωτές. Επομένως ήταν δύσκολο να συγκροτηθούν δωσιλογικές ομάδες ή να βρεθούν ντόπιοι με καλή γνώση της πόλης, οι οποίοι θα βοηθούσαν την Βέρμαχτ.
 
Ο Χίτλερ ρώτησε τότε τον αξιωματικό του τι έχει να προτείνει και εκείνος απάντησε με ένα τόνο απαισιοδοξίας: “Πολιορκία. Μόνο πολιορκία. Οι πληροφορίες μου θέλουν το Λένινγκραντ να έχει εφόδια μόνο για κάποιες ημέρες. 'Αλευρα και σιτηρά για 35 ημέρες, ζυμαρικά για 30 ημέρες, κρέας για 33 ημέρες, λίπη για 45 ημέρες, και ζάχαρη για 60 . . .”
 
Ο Χίτλερ έμεινε να κοιτά το χάρτη σκεπτικός. Έσπαγε το κεφάλι του να βρει κάτι, ένα ψεγάδι, για να αντικρούσει τον επιτελή του και να τον αποπέμψει. Δεν συμπαθούσε και ιδιαίτερα τους Πρώσους αξιωματικούς και την έπαρση τους. Κι όμως ο Λέεμπ είχε δίκιο. Ο ηγέτης του Γ Ράιχ πήρε τις 2 ασπιρίνες και όσο έπινε το νερό του, κοίταζε στα μάτια τον αξιωματικό του. Μετά σηκώθηκε, έφτιαξε ξανά τη χωρίστρα του και μίλησε: “ Ο Φον Λέεμπ σαν συνεπής καθολικός προτιμά να προσεύχεται παρά να πολεμά. Αλλά εδώ έχει δίκιο. Το Λένινγκραντ θα πέσει με πολιορκία. Θα κόψουμε κάθε δρόμο, κάθε δίοδο της πόλης με τον έξω κόσμο. Οποιαδήποτε πρόταση παράδοσης από το Λένινγκραντ πρέπει να απορριφθεί. Σε αυτό τον αγώνα δεν με ενδιαφέρει να κρατήσω έστω ένα μικρό ποσοστό της πόλης ζωντανό. Ισοπεδώστε το... Θέλω να σβηστεί από προσώπου γης ” (directive No 1601)
Πτέρυγα παίδων σε νοσοκομείο του Λένινγκραντ-χριστούγεννα του 1942
Λένινγκραντ αρχηγείο Κόκκινου Στρατού- Νοέμβριος 1941 Εξωτερική θερμοκρασία -22
Η πόρτα του υπόγειου γραφείου άνοιξε ξαφνικά και μέσα στο γεμάτο καπνό δωμάτιο μπήκε γρήγορα ένας άνδρας. Τίναξε το χιόνι από το βαρύ χακί στρατιωτικό του παλτό, έβγαλε το καπέλο του και δάγκωσε τα γάντια του. Τα έβγαλε και ακούμπησε τα χέρια του στο μαγκάλι που έκαιγε σε μια άκρη. Μέσα στο δωμάτιο υπήρχαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Κόκκινου στρατού.
Ο άνδρας που κοίταζε ένα χάρτη της πόλης κάτω το δυνατό φως μιας λάμπας, σήκωσε το δίχως μαλλιά καραφλό κεφάλι του: “ Ααα σύντροφε Κλιμέντ Βοροσίλοφ, σε περιμέναμε. Βάλε λίγο τσάι και έλα να μας εξηγήσεις την κατάσταση”
 
Ο Κλιμέντ Βοροσίλοφ έγνεψε καταφατικά και κατευθύνθηκε προς το σαμοβάρι που βρισκόταν κάτω από το πορτραίτο του Στάλιν σε μια άκρη του δωματίου.
“ Τα πράγματα Σύντροφοι δεν πάνε καθόλου μα καθόλου καλά” είπε ο καραφλός μεγαλόσωμος άνδρας “ η πολιορκία είναι πλήρης. Η θέση μας είναι εξαιρετικά δυσχερής” Τίναξε τη στάχτη από το βαρύ ρώσικο τσιγάρο του, και συνέχισε: “Νότια της πόλης, η Βέρμαχτ μαζί με τη Γαλάζια μεραρχία των Ισπανών, έχουν δημιουργήσει ένα ημικύκλιο που μας έχει αποκόψει. Από τον Φινλανδικό κόλπο μέχρι τις νότιες ακτές της της λίμνης Λατόγκα, δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τις άλλες πόλεις. Βόρεια, τα τσιράκια των Γερμανών οι Φινλανδοί, ελέγχουν την άνω Λατόγκα και την Καρελία. Ενισχύσεις δεν μπορούν να έρθουν από πουθενά. Όλοι οι άξονες είναι κλειστοί. Τα τρόφιμα τελείωσαν, πετρέλαιο δεν έχουμε. Είμαστε καταδικασμένοι να πολεμήσουμε μέχρι ενός. Το θέμα είναι να κάνουμε τους ναζί να πληρώσουν ακριβά κάθε μέτρο πόλης που θα παίρνουν”
Ό άνδρας που πριν λίγη ώρα είχε μπει στο αρχηγείο, άφησε το φλιτζάνι με το αχνιστό τσάι, σε ένα γραφείο και πλησίασε τον χάρτη.
 
Γκεόργκι Ζούκοφ
“Σύντροφε Ζούκοφ μου επιτρέπετε;”
Ο καραφλός στρατηγός στάθηκε διακριτικά στην άκρη του επίπλου δίπλα στον μεγάλο απλωμένο χάρτη. Πλάι του ήταν ένας άλλος ανώτατος αξιωματικός του Κόκκινου στρατού, ο στρατηγός Λεονίντ Γκοβόροφ.
“Σύντροφε στρατηγέ Ζούκοφ, Σύντροφε στρατηγέ Γκοβόροφ, μόλις επέστρεψα από τα οχυρωματικά έργα. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε από τον Ιούνιο, έχουμε δημιουργήσει στην ευρύτερη περιφέρεια του Λένινγκραντ ένα ισχυρό δίκτυο άμυνας. 800 χιλιόμετρα συρματόπλεγμα, και 5.000 οχυρώματα δεν είναι κάτι που οι ναζί μπορούν να αγνοήσουν.”
Ο Βοροσίλοφ έσκυψε στο χάρτη και άρχισε να δείχνει: “ Εδώ, εδώ και εδώ οι γερμανικές επιθέσεις αποκρούονται. Εδώ στα δυτικά, τα έλη, μας βοηθούν. Τα πάντσερ κολλάνε και τα διαλύουμε. Από τα βόρεια οι δυνάμεις μας κρατάνε καλά. Νομίζω ότι τα προβλήματα μας είναι δυο. Οι άμαχοι και η έλλειψη εφοδίων. Αυτά πρέπει να επιλύσουμε αλλά πως....”
Η σειρήνα από ένα βομβαρδιστικό κάθετης εφόρμησης Junkers ju 87 “stuka”, έκοψε τα λόγια του Βοροσίλοφ στη μέση. Ο χαρακτηριστικός του ήχος, πάγωνε ακόμη και τους ψυχραιμότερους πολεμιστές. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά, το δωμάτιο σείστηκε δυνατά. Σοβάδες και σκόνη έπεσαν πάνω στο γραφείο με τον απλωμένο χάρτη και τα φώτα έσβησαν για λίγο. Μετά η λάμπα τρεμόπαιξε και άναψε πάλι.

Σοβιετικοί φαντάροι σε χαράκωμα στις παρυφές της πόλης
“Καταραμένη Λουφτβάφε” Ψιθύρισε ο Ζούκοφ. Τίναξε τη σκόνη από τα διακριτικά του στο γιακά στη βάση του λαιμού του, άναψε ένα άλλο τσιγάρο και πήρε πάλι το λόγο: “ Σας μεταφέρω τα λόγια του συντρόφου Ιωσήφ Στάλιν: “Το Λένινγκραντ δεν πρέπει να πέσει. Εάν το πάρουν οι ναζί τότε θα δημιουργήσουν μια τανάλια από βορά και από το κέντρο, που θα ισοπεδώσει τη Μόσχα. Η πατρίδα μας θα χαθεί και μαζί της τα οράματα του σοσιαλισμού. Το Λένινγκραντ πρέπει να κρατηθεί πάση θυσία. Ανεξαρτήτου κόστους. Οι 200.000 στρατιώτες του στρατού μας που το υπερασπίζονται μαζί με τα 4μιση εκατομμύρια των κατοίκων του, θα θυσιαστούν όλοι, εάν χρειαστεί, αλλά οι Γερμανοί δεν θα πατήσουν το πόδι τους. Σύντροφε Βοροσίλοφ όπως ξέρεις αναλαμβάνω την υπεράσπιση της πόλης με εντολή της Stavka, της Ανώτατης στρατιωτικής Διοίκησης Μόσχας, του Πολιτικού Γραφείου και του συντρόφου Στάλιν προσωπικά. Καλώ εσένα και τον σύντροφο Γκοβόροφ να με βοηθήσετε στο σκοπό αυτό. Για μένα Κλιμέντ, δεν υπάρχει η προηγούμενη αποτυχία σου στη Φινλανδία...”
Ο στρατηγός Λεονίντ Γκοβόροφ που μέχρι εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσε σιωπηλός πήρε το λόγο: “ Σύντροφοι κοιτάξτε εδώ στο χάρτη.” Το δάχτυλο του πέρασε πάνω από τη λίμνη Λατόγκα. “Ίσως αυτή να είναι η λύση στο πρόβλημα μας. Ίσως αυτός να είναι ο δρόμος της ζωής...”
 

Τιχβίν - Λένινγκραντ διαμέσω της παγωμένης λίμνης: Ο δρόμος της ζωής, Στη φωτό φαίνεται η πλήρης πολιορκία 

Πρόχειρο Στρατόπεδο Κόκκινου στρατού- Πόλη Τιχβίν 200 χιλιόμετρα ανατολικά του Λένινγκραντ- Ξημερώματα 20ης Νοεμβρίου 1941
¨Πες τους ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Δεν το κάνω και ας με στείλουν στη Σιβηρία”. Ο Σάσα – Αντρέι Πιτσιπένκο από τα Ουράλια, λοχίας – οδηγός του Κόκκινου στρατού, ήταν κατηγορηματικός: “ Δεν πάω, αυτό να τους πεις”.
Ο Λοχαγός Βασίλι Φετίσοφ, φίλος αδελφικός του Σάσα, που γνωρίστηκαν όταν ακόμη σπούδαζαν μαζί στη σχολή αξιωματικών έτρεχε ξωπίσω του πάνω στο λασπωμένο χωματόδρομο. Το χιόνι μαστίγωνε και τους δύο και ο αέρας δεν τους άφηνε να ακουστούν. Οι μπότες τους ήταν μέσα στη λάσπη και οι χακί στολές τους είχαν γίνει λευκές. Ο Σάσα θα έπρεπε να είναι και εκείνος λοχαγός αλλά ο ατίθασος χαρακτήρας του, δεν άρεσε στον Επίτροπο - καθοδηγητή στη σχολή αξιωματικών. Τον υποβάθμισε.


Ο Κόκκινος Στρατός στο Τιχβίν
 
“Στάσου βρε Σάσα μισό λεπτό. Με κάνεις και σε κυνηγάω. Στάσου άνθρωπε μου.” Ο Βασίλι τον έφτασε και του έκλεισε το δρόμο: “ Μια φορά μόνο θα πάμε και μετά τέλος. Εξάλλου είναι διαταγή” Ο Σάσα τον κοίταξε ειρωνικά και απάντησε: “ Να μην σου πω που γράφω τη διαταγή τους. Ας πάνε αυτοί να οδηγήσουν πάνω σε μια τεράστια παγωμένη λίμνη ένα φορτωμένο φορτηγό”
Ο Σάσα – Αντρέι ευχαριστημένος που μίλησε έτσι, προσπέρασε τον αποσβολωμένο Βασίλι και κατευθύνθηκε προς τους κοιτώνες. Ήθελε όσο τίποτε άλλο να ξαπλώσει. Ο Σοβιετικός στρατός είχε ανακαταλάβει το Τιχβίν πριν από λίγες ώρες και ο ίδιος είχε πολεμήσει σαν σκυλί. Τώρα ήθελε να ξεκουραστεί.
Ο Βασίλι Φετίσοφ που είχε μάθει τα κουσούρια του χαρακτήρα του αγαπημένου του φίλου φώναξε: “Λοχία Πιτσιπένκο κάθε ημέρα που περνάει πεθαίνουν 20.000 άνθρωποι στην καταραμένη πόλη. Πεθαίνουν παιδιά σαν τον μικρό σου Γιούρι... Σε 2 ώρες να είσαι έτοιμος...”
Ο αέρας λες και συμμάχησε, μετέφερε δυνατά και καθαρά τα λόγια του Βασίλι στα αυτιά του Σάσα...
 
Νεκροί στους δρόμους. Νοσοκόμες εξετάζουν τα πτώματα
Ο γερμανικός κλοιός στο Τιχβίν που οδηγούσε απευθείας στα νοτιοδυτικά της Λατόγκα, είχε σπάσει. Οι Σοβιετικοί με μια σφοδρή αντεπίθεση πήραν πάλι την πόλη και τώρα ετοιμαζόντουσαν για ένα εγχείρημα που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Θα μετέφεραν εφόδια, τρόφιμα, και φάρμακα στους πολιορκημένους του Λένινγκραντ, με φορτηγά πάνω στην παγωμένη λίμνη. Μόλις ξεφόρτωναν θα εκκένωναν και θα απομάκρυναν από την πόλη τους αρρώστους, τους γέροντες και τα παιδιά.... Ο Δρόμος της ζωής....
 
Ο Σάσα οδηγούσε το φορτηγό του επάνω στον πάγο. Ένα σοβιετικής παραγωγής GAZ AA του ενάμιση τόνου, τα περίφημα “polutorka”, κατασκευασμένο στα εργοστάσια των “εργατών και αγροτών του κόκκινου στρατού” RKKA.
Δεν μιλούσε. Ήταν νύχτα και λόγω του χειμώνα θα αργούσε πολύ να ξημερώσει. Ο ουρανός δεν είχε σύννεφα 200 χιλιόμετρα μακριά από το Τιχβίν όπου λίγες ώρες πριν το σάρωνε σφοδρή χιονοθύελλα. Ο τόπος φωτιζόταν με ένα ψυχρό γαλαζωπό φως που αντανακλούσε στον πάγο.


Νυχτερινή οδήγηση με τα polytorka, επάνω στην παγωμένη Λαντόγκα
Ο Σάσα έβλεπε καθαρά τα αστέρια. Ήταν μια γλυκιά νύχτα χωρίς χιόνι και κρύο. Η θερμοκρασία επάνω στη λίμνη όπου βρισκόταν με το polutorka του θα πρέπει να άγγιζε τους -10. Έδιωξε από το μυαλό του οποιαδήποτε κακιά σκέψη για τον πάγο και πάτησε το μαλακά το γκάζι. Το φορτηγό έχασε για λίγο την πρόσφυση του και ο Σάσα χαμογέλασε. Πάντα διασκέδαζε με τέτοιου είδους παιχνίδια. Πάτησε και άλλο το γκάζι και έκανε το τιμόνι ανάποδα για να επανέλθει.
Μπροστά του και πίσω του άλλοτε σε μια σειρά, άλλοτε σαν βεντάλια, εκατοντάδες φορτηγά GAZ αλλά και έλκηθρα λίγο πιο πίσω, μετέφεραν από το “δρόμο της ζωής” της λίμνης Λατόνγκα, εφόδια και φάρμακα στους πολιορκημένους...
 
Ιστορίες θάρρους
Το Λένινγκραντ δεν έπεσε ποτέ. Οι Γερμανοί το πολιόρκησαν επί 872 ημέρες. Δεν κατάφεραν ούτε στις παρυφές της πόλης να μπουν. Το Λένινγκραντ θρήνησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Οι περισσότεροι άμαχοι, οι περισσότεροι από το κρύο και την πείνα. Τα τρόφιμα, το πετρέλαιο τα φάρμακα εξαντλήθηκαν από τον δεύτερο μήνα. Ο πρώτος χειμώνας του 41 ήταν ο πιο δύσκολος. Το Λένινγκραντ θα έπεφτε εάν οι Σοβιετικοί δεν καταλάμβαναν την πόλη Τιχβίν και δεν δημιουργούσαν τον “δρόμο της ζωής”. Όσο διήρκεσε η πολιορκία, τόσο ο δρόμος της ζωής ήταν ανοιχτός. Τον πρώτο χειμώνα τα φορτηγά polutorka και τα έλκηθρα, νύχτα μέρα περνούσαν την παγωμένη λίμνη Λατόγκα και μετέφεραν εφόδια. Μετά επέστρεφαν γεμάτα με τραυματίες ή αρρώστους ή μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.
 
polutorka διασχίζουν τη Λατόνγκα λίγο πριν λιώσουν οι πάγοι. 2 αεροπλανα τα προστατεύουν 
 
Η Γερμανική αεροπορία όσο και εάν χτυπούσε της εφοδιοπομπές δεν κατάφερε ποτέ να τις σταματήσει. Μόνο ένα στα τρία φορτηγά κατάφερνε να φτάσει μέσα στην πόλη σε αυτό το δρομολόγιο του θανάτου. Το καλοκαίρι του 1942 όταν οι πάγοι έλιωσαν, τα εφόδια συνέχιζαν να στέλνονται με φορτηγίδες. Οι Γερμανοί βύθισαν εκατοντάδες από αυτές. Οι Σοβιετικοί όμως κράτησαν το δρόμο ανοιχτό. Τον επόμενο χειμώνα όταν ξαναπάγωσε η λίμνη οι Σοβιετικοί κράτησαν ανοιχτό τον δίαυλο κατασκευάζοντας μια σιδηροδρομική γραμμή πάνω στη λίμνη. Επίσης πριν παγώσει η Λατόνγκα, οι Σοβιετικοί είχαν καταφέρει να ποντίσουν αγωγό πετρελαίου σε βάθος 12μιση μέτρων. Έτσι κατάφεραν να ανακουφίσουν λίγο τους πολιορκημένους. Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και το 1943.
 
Οι κάτοικοι της πόλης προσπάθησαν να προστατεύσουν τους θησαυρούς και τα κτίρια της. Στη φάση των βομβαρδισμών είχαν καλύψει τα περισσότερα κτίρια με ένα ειδικό δίχτυ το οποίο όταν οι βόμβες από τα αεροπλάνα έπεφταν επάνω , λειτουργούσε σαν ... ¨αερόσακος” και οι περισσότερες δεν έσκαγαν. Στα περισσότερα κτίρια επίσης είχαν τοποθετήσει τεράστια φουσκωτά μπαλόνια που και αυτά έκαναν το ίδιο.
Με χαρτόνι, ξύλα και μπογιές είχαν δημιουργήσει τρούλους από εκκλησιές, μικρά κτίρια ακόμη και πλατείες. Δεκάδες τέτοιες κατασκευές μπέρδευαν τους Γερμανούς πιλότους των βομβαρδιστικών που από ψηλά δεν μπορούσαν να προσανατολιστούν και έριχναν τις βόμβες αλλού. Μια ημέρα που τα Γερμανικά βομβαρδιστικά σηκώθηκαν για να ισοπεδώσουν την πόλη οι πιλότοι τους βρέθηκαν μπροστά σε μια έκλπηξη.


τεράστια μπαλόνια προστάτευαν τα κτίρια από τις βόμβες.Έπαιζαν το ρόλο "αερόσακου"
Είχαν σαν σημείο αναφοράς και κέντρο προσανατολισμού τους τα ανάκτορα του Ερμιτάζ. Μόνο που από εκείνη την ημέρα από ψηλά έβλεπαν 2 Ερμιτάζ. Το ένα στην βόρεια πλευρά και το άλλο στη Δυτική. Δεν ήξεραν τι να χτυπήσουν, που να χτυπήσουν. Το πραγματικό Ερμιτάζ είχε καλυφθεί με ένα τεράστιο δίχτυ, το οποίο οι κάτοικοι ,είχαν “στολίσει” με χιλιάδες λουλούδια και μικρά δεντράκια. Από ψηλά έμοιαζε με ένα υπέροχο καταπράσινο αλσύλλιο, από τα εκατοντάδες που υπήρχαν στην πόλη. Ο τεράστιος χρυσός θόλος της εκκλησίας του Αγίου Ισαάκ (άλλο σημείο αναφοράς για τους Γερμανούς πιλότους), σε ένα βράδυ καλύφθηκε με τόνους από χώμα. Από ψηλά οι σαστισμένοι και απορημένοι πιλότοι έβλεπαν απλά έναν λόφο...
 
Ένα πρωινό του άγριου χειμώνα του 1942 ένα σοβιετικό καταδιωκτικό αεροπλάνο έσπασε τον από αέρα αποκλεισμό των Γερμανών. Πέταξε πάνω από την πόλη και έριξε σε προκαθορισμένο σημείο έναν ελαφρύ σφραγισμένο ταχυδρομικό σάκο. Την ίδια στιγμή ανακλήθηκαν ενώ πολεμούσαν στα χαρακώματα στις παρυφές της πόλης, όλοι όσοι ήταν επαγγελματίες μουσικοί . Μέσα στον σάκο υπήρχαν οι παρτιτούρες από το συμφωνικό έργο του Ντμίτρι Σοστάκοβιτς που έγραψε (και ολοκλήρωσε στις 27 Δεκεμβρίου του 1941), για τον ηρωισμό των πολιορκημένων (Symphony No7. Opus 60 Leningrad).
Στις 9 Αυγούστου τα κανόνια των πολιορκημένων σφυροκόπησαν τις θέσεις του Γερμανικού πυροβολικού, στέλνοντας περισσότερες από 3000 οβίδες. Τα Γερμανικά κανόνια σίγησαν...
Οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν και καθώς προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τον μαζικό αυτό βομβαρδισμό, άκουσαν από κάθε σημείο της πολιορκημένης πόλης τους ήχους κλασσικής μουσικής να δονεί τον αέρα.
Οι Σοβιετικοί είχαν τοποθετήσει μεγάφωνα σε κάθε δρόμο του Λένινγκραντ και όσοι κάτοικοι μπορούσαν είχαν συγκεντρωθεί και παρακολουθούσαν την απίστευτη αυτή συναυλία. Οι μουσικοί από τα χαρακώματα σχημάτισαν συμφωνική ορχήστρα και έπαιζαν το έργο του Σοστάκοβιτς.

σπάνια φωτό: σφοδρός βομβαρδισμός την ώρα που το polytorka διασχίζει τη λίμνη 
 
Με εντολή των αρχών η ζωή στην πόλη έπρεπε να συνεχιστεί κανονικά. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και όλες οι υπηρεσίες δεν σταμάτησαν λεπτό να λειτουργούν. Το ίδιο και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι
Πολλοί άνθρωποι πέθαναν από το κρύο επειδή αρνήθηκαν να κάψουν τις βιβλιοθήκες και τα βιβλία τους για να ζεσταθούν. Άλλοι πάλι πέθαναν από την ασιτία. Όπως ο καθηγητής βοτανολογίας του πανεπιστημίου του Λένινγκραντ, ο οποίος αρνήθηκε να φάει την τεράστια συλλογή του πανεπιστημίου που περιελάμβανε πλήθος βρώσιμων φυτών, καρπών και σπόρων (περισσότερα από 200.000 τεμάχια διαφόρων ειδών). Επίσης όπως και στο Στάλινγκραντ, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας παρατηρήθηκαν φαινόμενα κανιβαλισμού.
 
Πριν την πολιορκία το Λένινγκραντ αριθμούσε τεσσεράμισι εκατομμύρια ψυχές. Στο τέλος της πολιορκίας είχαν μείνει μέσα στην Πόλη 700.000 άνθρωποι. Για τον ηρωισμό των κατοίκων της, ήταν η μοναδική πόλη της Σοβιετικής Ένωσης που έλαβε από τους Δυτικούς τον τιμητικό τίτλο της “Ηρωικής Πόλης”. Το Λένινγκραντ έγινε σύμβολο θάρρους, αυταπάρνησης, μαχητικότητας και δύναμης για ολόκληρο τον κόσμο.

1944 - Λένινγκραντ.
Ο Σάσα – Αντρέι Πιτσιπένκο σταμάτησε το “polutorka” του ακριβώς έξω από την πλατεία Πρεοπραζνεσκάγια. Όλο το τοπίο ήταν ντυμένο στα λευκά. Χιόνι παντού. Από την καρότσα πήδησαν κάτω 10 φαντάροι του Σοβιετικού στρατού και χάθηκαν αριστερά στην οδό Κορντολένκο προς το μουσείο Κβαρντίρα Νεκράσοβα. Η σφοδρή επίθεση του κόκκινου στρατού είχε αποδεκατίσει τη Γαλάζια μεραρχία των Ισπανών και τώρα κυνηγούσε τα απομεινάρια της Βέρμαχτ που έτρεχαν μαζί με τους Φινλανδούς να σωθούν. Η πολιορκία είχε τελειώσει.


αιχμάλωτοι Γερμανοι στρατιώτες, μετά το τέλος της πολιορκίας του Λένινγκραντ
 
Ο Σάσα βγήκε έξω από το φορτηγό του κρατώντας το Καλάσνικοφ των αξιωματικών του Σοβιετικού στρατού, στα χέρια του.
Άναψε ένα τσιγάρο και το ρούφηξε αργά. Σκέφτηκε τον φίλο του. Κοίταξε ψηλά το χιόνι που έπεφτε. Ο Βασίλι είχε διαμελιστεί πριν από τρεις μήνες. Μια βόμβα χτύπησε το φορτηγό του, πάνω στη λίμνη Λατόγκα. Του έλειπε ο φίλος του...
Σκέφτηκε τον γιο του. Χαμογέλασε. Ο Γιούρι θα είναι τώρα 7 χρονών. Ο πόλεμος σε λίγο θα τελείωνε. Οι Γερμανοί υποχωρούσαν τρέχοντας σε όλα τα μέτωπα. Θα γύριζε πίσω στα Ουράλια. Στην οικογένεια του...
Με την άκρη του ματιού του, ο Σάσα έπιασε μια κίνηση μέσα στην ολόλευκη καλυμμένη από χιόνι πλατεία.
Ξανακοίταξε καλύτερα. Κάτι υπήρχε θαμμένο κάτω από το χιόνι και κουνιόταν ελάχιστα. Στην αρχή νόμιζε ότι ήταν κανένα γατί που προσπαθούσε να κρυφτεί. Μετά σκέφτηκε λογικά. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. Κανένα ζώο δεν κυκλοφορούσε στο Λένινγκραντ. Είχαν φαγωθεί και εξαφανιστεί όλα...
Πλησίασε αργά το παγκάκι της πλατείας, δίπλα από κάτι κούνιες που άφηναν ένα στριγκό, μονότονο ήχο, καθώς ο αέρας, σαν αόρατο χέρι, τις κουνούσε ρυθμικά. Το χιόνι είχε σχηματίσει ένα μικρό βουναλάκι. Όμως κάτι ζωντανό ήταν από κάτω. Γονάτισε και το καθάρισε.. Στην αρχή τρόμαξε με αυτό που είδε. Μετά συνειδητοποίησε ότι είναι ένα πρόσωπο , ένα όμορφο πρόσωπο από ένα μικρό κοριτσάκι. Αποστεωμένο, με ρουφηγμένα μάγουλα, χλωμό. Με μεγάλα μάτια. Το σήκωσε και το πήρε στην αγκαλιά του. Το παιδί πέθαινε από το κρύο και την πείνα: “Μην πεθάνεις τώρα. Όλα τελείωσαν, οι Γερμανοί έφυγαν. Θα γίνεις καλά”


Άγαλμα του Πιτσιπένκο που μεταφέρει το κοριτσάκι νεκρό 
 
Το μικρό κοριτσάκι του έπιασε το μπράτσο, άνοιξε τα ματάκια του και τον κοίταξε. Δεν ήταν πάνω από 10 - 12 χρονών. Φορούσε ένα σκούφο και ένα βαρύ παλτό.
Ο Σάσα το σήκωσε και έτρεξε στο φορτηγό του. Στα ελάχιστα μέτρα μέχρι το polutorka, ένιωσε ένα κοφτό ξαφνικό τράνταγμα. Το μικρό κορμάκι κουνήθηκε άλλη μια φορά και μετά έμεινε άκαμπτο στην αγκαλιά του... Πέθανε....
Στο νοσοκομείο οι γιατροί του είπαν ότι η ασιτία ,η εξάντληση και το κρύο το σκότωσαν. Του έδωσαν το σκούφο και το βρεγμένο παλτό του που τώρα είχε γίνει βαρύτερο από το χιόνι που έλιωσε πάνω του.
Μέσα στο παλτό οι γιατροί βρήκαν και ένα ημερολόγιο 9 σελίδων γραμμένο από τα χεράκια του μικρού κοριτσιού. Του το έδωσαν και αυτό.
Ο Σάσα πήγε να διαμαρτυρηθεί. Δεν γνώριζε το παιδάκι δεν ήταν συγγενής του, τι να τα έκανε τα ρούχα του. Τελικά τα πήρε και πήγε στο polutorka του. Σε λίγο θα έπρεπε να μεταφέρει τους φαντάρους δυτικότερα...
Στο φορτηγό ξεδίπλωσε τις 9 προχειρογραμμένες σελίδες και διάβασε:
 
Οι 9 προχειρογραμμένες σελίδες και η φωτογραφία της Τάνια Σαβίτσεβα


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...