Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ 2015



Με ταπεινότητα και θρησκευτική ευλάβεια γιόρτασαν οι Πρόμαχοι τον προστάτη τους Άγιο Δημήτριο.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου έγινε χθες Μέγας Εσπερινός και Αρτοκλασία, ενώ σήμερα  26 Οκτωβρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Πατέρα Γεώργιο και τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο, ο οποίος μετέφερε και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ιωήλ.
Σε περίοπτη θέση, στο κέντρο του Ναού, υπήρχε τμήμα των λειψάνων του Μυροβλύτη Αγίου, το οποίο οι πιστοί ασπάζονταν και επιζητούσαν τη βοήθειά του, προσευχόμενοι.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης, ο δήμαρχος Αλμωπίας Δ. Μπίνος, ο π. βουλευτής Δ. Σταμενίτης, ο αντιδήμαρχος Χ. Μπάτσης, ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑ Γ. Γούδης, ο αντιπρόεδρος των Λουτρών Αλμωπίας Δ. Βέσκος, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μ. Γιουρούκη, το Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο του χωριού καθώς επίσης και εκατοντάδες πιστοί κάτοικοι.
Μετά τη Θεία Λειτουργία μοιράστηκαν γλυκά, πίτες και διάφορα εδέσματα που ετοίμασαν νοικοκυρές του χωριού, ενώ τηρήθηκε το έθιμο του κουρμπανιού, σφάγια του οποίου πρόσφεραν κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Για αύριο 27 του μηνός, ημέρα που παλιότερα δέσποζε το φημισμένο Πανηγύρι του χωριού, το οποίο δυστυχώς έχει ατονίσει και έχει χάσει την αίγλη του, ο μορφωτικός σύλλογος "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ" έχει ετοιμάσει χορευτικές εκδηλώσεις με τα πολλά τμήματά του.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013


 Σχέδια Βελτίωσης – Λήξη προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

          Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας ανακοινώνεται
ότι σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 19846/21-10-2015 5η Εγκύκλιο του Μέτρου 121  "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013"»
αλλάζουν θέματα που αφορούν στην κατάθεση αιτημάτων, στις τροποποιήσεις και στην ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης όπως παρακάτω.
·       Πρώτα αιτήματα πληρωμής των δικαιούχων που έχουν λάβει έγκριση μετά την 1-10-2014, θα πρέπει να κατατεθούν άμεσα δεδομένου ότι η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2007-2013 δεν μπορεί να υπερβεί την 31-12-2015 και επιλέξιμες είναι όσες δαπάνες καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι 31-12-2015.
  • Για τις περιπτώσεις που για ένα επενδυτικό σχέδιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί, απαιτείται τροποποίηση, οι τροποποιήσεις θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί στο μηχανογραφικό σύστημα έως 5-11-2015 και να κατατεθούν στην ΔΑΟΚ μέσα σε δύο εργάσιμες μέρες από την ανωτέρω ημερομηνία.
  • Επίσης δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου χωρίς την υποβολή αιτήματος πληρωμής (μη υλοποίηση περαιτέρω επενδύσεων) συνοδευόμενο από τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας στα τηλ. 2381351299 ΕΔΕΣΣΑ και 2381352314 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ και στους μελετητές τους.
    
                                                                                                                  Ο Διευθυντής



                                                                                                                     Τρύφων Τσαντάκης

ΕΝΑΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Image

Ο Ιάκωβος Σιανούδης αποκωδικοποιεί την αρχαία σχέση ανθρώπου και ζώου. 



— Είναι αλήθεια ότι από μικρά παιδιά έχουμε οι άνθρωποι μια έμφυτη ροπή προς τα ζώα; Πώς μας επηρεάζει η διάδραση με αυτά; 
Είναι αλήθεια. Εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν κάποιο ζώο ως κατοικίδιο φαίνεται να επηρεάζονται με μοναδικό τρόπο στη ζωή τους, καθώς αναπτύσσουν και το κοινωνικό συναίσθημα πέρα από το ατομικό. Μπορεί να πει κανείς ότι, ερχόμενος κάποιος σε διάδραση με ένα ζώο, εκπαιδεύει ταυτόχρονα και τον εαυτό του, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η εκπαίδευση αυτή αναθέτει στα κατοικίδια ανθρώπινες ιδιότητες. Συγκεκριμένα, τα ζώα μπορούν να γίνουν αποδέκτες συμπεριφορών και συναισθημάτων που, αρχικά, προορίζονταν για άλλο αντικείμενο, στην πορεία, όμως, προβλήθηκαν σε εκείνα με μια μη-συνειδητή εκουσιότητα.

 — Πότε ξεκινά η διαδικασία αυτή και πού βασίζεται;
 Η διαδικασία έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία. Ο άνθρωπος φαίνεται να έχει έναν εκπληκτικό μηχανισμό διάσπασης, ο οποίος τον βοηθά να αντιπαρέλθει τις δυσκολίες. Μπορεί να διαιρέσει τον εαυτό του στο ισχυρό και στο ανίσχυρο μέρος και να αποβάλει όποιο κομμάτι χρειάζεται, προβάλλοντάς το σε κάποιον άλλο. Φανταστείτε το σαν μία απόχρωση η οποία διαιρείται στα βασικά χρώματα που τη συνέστησαν. Το πράσινο χρώμα, για παράδειγμα, μπορεί να προκύπτει από την πρόσμειξη του έντονου κίτρινου και του μειλίχιου μπλε, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο μειλίχιος χαρακτήρας του μπλε δεν γίνεται αποδεκτός, και το πράσινο φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να ζωγραφίσει επιτυχώς τον κοινωνικό καμβά... 

— Πώς σχετίζεται η διαδικασία αυτή με τα ζώα;
 Τα ζώα είναι το μεταβατικό μέσο που το πετυχαίνει. Βλέπετε, ο άνθρωπος πολλές φορές ιαίνει το όλον του εαυτού του, σωματοποιώντας τον προαναφερθέντα μηχανισμό σε αυτά. Ο τρόπος που συμβαίνει είναι μέσω ενός συναισθηματικού δανεισμού ο οποίος παραπέμπει στην ίδια την κύηση. Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο μέρη, τα οποία είναι ίσης σημασίας αλλά και ίσης πολυπλοκότητας... Το πρώτο μέρος έχει να κάνει με την αποβολή της περισσότερο αδύναμης και εύθραυστης πτυχής του μέσω της προβολής της σε αυτά. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο κάποιος βλέπει το ζώο ως κάτι τρομερά αξιολάτρευτο το οποίο έχει ανάγκη από αμέριστη προσοχή, προστασία και ανιδιοτελή αγάπη. Φανταστείτε το σαν να τοποθετεί τον αδύναμο εαυτό του μέσα στο ζώο ούτως ώστε να κυοφορηθεί και να αναπτυχθεί, θρεφόμενος από την αγάπη που του δίνει. Πόσες φορές, για του λόγου το αληθές, δεν αναφέρεται κάποιος στο κατοικίδιό του με μια πατρική χροιά, χρησιμοποιώντας τον όρο «παιδί μου»; Η αλήθεια είναι, όμως, ότι εκείνο το «παιδί μου» απευθύνεται στον ίδιο, αφού ο ίδιος είναι το παιδί το οποίο λαχταρά τον χαρακτηρισμό... 

— Το δεύτερο μέρος της διαδικασίας τι αφορά;
 Το δεύτερο μέρος έχει να κάνει με το ότι στο ζώο ανατίθεται και μια δεύτερη ιδιότητα... Βλέπετε, το ζώο είναι ταυτόχρονα και ο ιδεατός γονιός. Ο γονιός που συγχωρεί, αφού σχεδόν οποιαδήποτε συμπεριφορά είναι συγχωρητέα από αυτά. 

— Αλλά πώς γίνεται το ζώο να είναι συγχρόνως και ο γονιός και το παιδί;
 Η απάντηση έγκειται στην ανάγκη του ανθρώπου να αναβιώσει την εμπειρία του με τη μητέρα από μια ασφαλή σκοπιά, εκ της οποίας είναι τόσο ο αποδέκτης όσο και ο ρυθμιστής της αγάπης που λαμβάνει. To ζώο, λοιπόν, είναι το αμάλγαμα της αδύναμης πλευράς του παιδικού εαυτού και της ιδανικής μητέρας ώστε κάποιος να καταφέρει να εσωτερικεύσει της ποιότητες αυτής μητέρας και να μπορεί να ανατρέχει σε εκείνες όποτε το χρειάζεται. 

  — Ποιο είναι το όφελος από κάτι τέτοιο;
 Το όφελος είναι πολλαπλό, αφού δεν περιορίζεται μόνο στη συναισθηματική προσφορά αλλά εκτείνεται και στη διεύρυνση του συναισθηματικού μας ορίου. Με λίγα λόγια, ένα ζώο μπορεί να αλλάξει και το ελάχιστο ίχνος αγάπης που δεχόμαστε ως επιστροφή. Σκεφτείτε το σαν να μεγαλώνει την πόρτα από την οποία περνάει το συναίσθημα μέσα μας, κάνοντάς μας να μπορούμε τόσο να ζητήσουμε περισσότερο όσο και να το διαχειριστούμε και καλύτερα. Κατά έναν τρόπο, λοιπόν, επανεκπαιδεύει τους συναισθηματικούς μας κάλυκες, ώστε να διεκδικούν μια καλύτερη μορφή αγάπης, με αποτέλεσμα να χαλκεύει την αυτο-εκτίμησή μας... 

  — Τι συμβολίζουν, λοιπόν, τα ζώα πραγματικά για εμάς; 
Στην πραγματικότητα τα ζώα αποτελούν μια παλινορθωτική εμπειρία στην επανασύσταση του εαυτού, κατά την οποία λειτουργούν ως θεραπευτικοί κηδεμόνες μιας ψυχής σε ανάρρωση που λαχταρά να αλλάξει τους ποιοτικούς παράγοντες της αγάπης που έχει μάθει να ανταλλάσσει με τους ανθρώπους.

 — Ποιο είναι το σημαντικότερο που μπορεί να μας διδάξει η εμπειρία με ένα ζώο;
 Πέραν όλων των άλλων, τα ζώα μάς διδάσκουν κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Η αγάπη που δίνουμε είναι αυτή που λαχταρούμε να πάρουμε, όμως η αγάπη που δεχόμαστε να λάβουμε είναι η αγάπη που θεωρούμε ότι αξίζουμε.

 — Υπάρχει κάποια διαφορά στα άτομα που επιλέγουν σκύλο και σε αυτά που επιλέγουν γάτα; Τί μπορεί να συμβολίζει μια τέτοια επιλογή;
 Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει συμβολισμός, αλλά, όπως με όλα τα σύμβολα, κανείς δεν μπορεί να τα εξηγήσει εντελώς. Μπορεί μόνο να τα βιώσει και να βρει εξήγηση στο γιατί τα επέλεξε. Ο σκύλος –καθαρά συμβολικά και όχι αρχετυπικά– δείχνει την έλλειψη αμφιθυμίας. Ο άνθρωπος ταλανίζεται από αμφιθυμικές τάσεις, αφού τείνει να προβάλει την έννοια της προσδοκίας σε καθετί που τον ευχαριστεί. Όταν, λοιπόν, αυτό δεν καταφέρει να τον ευχαριστήσει, η προσδοκία αυξάνει το βάρος της αποτυχίας και του δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Εν ολίγοις, τον κάνει να αποζητά αυτό που του δίνει χαρά και να το απωθεί ταυτόχρονα. Ο σκύλος είναι ελεύθερος από αυτή την καταστροφική πολυπλοκότητα κι έτσι αποτελεί μια υπενθύμιση για την απλότητα των πραγμάτων για τον ιδιοκτήτη του. Επίσης, είναι δυνατό να αποτελεί μια ασυνείδητη προσπάθεια να αρθούν οι όποιες ενοχές μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης του σχετικά με τις φυσικές του ορμές, αφού ο σκύλος προβάλλει τη σεξουαλικότητά του και τις λοιπές βιολογικές του λειτουργίες ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό και όχι ως κάτι που θα έπρεπε να ντρέπεται γι' αυτό. Η γάτα ίσως έχει μια πολυπλοκότητα παραπάνω, αφού έχει αρκετούς συμβολισμούς. Αρχικά, συμβολίζει το θηλυκό κομμάτι της αντρικής ψυχής αλλά και πόσο καλά σχετίζεται κάποιος με τα έμφυτα ένστικτά του. Δηλαδή, η κοινωνική φύση συχνά έρχεται σε σύγκρουση με τη βιολογική φύση στον άνθρωπο και οι επιταγές της μίας προκαλούν σύγχυση όταν έρχονται σε αντιδιαστολή με τις επιταγές της άλλης. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από σαφή όρια ακόμα και όταν τα περνάει, καθώς η ανάγκη του για συνέπεια τον κάνει να θέλει να γνωρίζει τον απόηχο των πράξεών του. Η ισορροπία της γάτας ανάμεσα στο κοινωνικό αίσθημα του «ανήκειν στους άλλους» και στο ατομικό αίσθημα του «ανήκειν στον εαυτό» αποτελεί ανακουφιστικό παράγοντα στο άγχος της επιλογής σχετικά με το πού πρέπει να αφιερωθεί κάποιος, αποτελώντας μεταβιβαστική βαλβίδα εκτόνωσης του αισθήματος της ελευθερίας στην ερωτική δέσμευση. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ 

Πηγή: www.lifo.gr

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΝΑΖΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ



Πέντε μέλη ακροδεξιάς τρομοκρατικής ομάδας που πιστεύει στο δωδεκάθεο συνέλαβε η αστυνομία, λίγο πριν πραγματοποιήσουν τρομοκρατικά χτυπήματα σε κεντρικά κτίρια της Καλαμάτας. 

Σύμφωνα με το Έθνος, πρόκειται για έναν 52χρονο άεργο (πρώην τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών) από την Καλαμάτα, τρεις ιδιωτικούς υπαλλήλους (28, 30 και 34 ετών) από τη Δράμα και έναν 25χρονο από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

   Τα πέντε μέλη της «Ομάδας Ε» ταυτοποιήθηκαν ως δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος της Καλαμάτας και στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά, που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. 

  Ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να είναι απότακτος ειδικός φρουρός, ενώ στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στα σπίτια τους βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί μεγάλης ισχύος που, όπως οι ίδιοι οι συλληφθέντες ομολόγησαν, ήταν έτοιμοι να τοποθετήσουν σε κεντρικά κτίρια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στη Νομαρχία Μεσσηνίας, στο Δημαρχείο Καλαμάτας και στην Αστυνομική Διεύθυνση.

 Οι ίδιοι ανέφεραν ότι θέλησαν να… «αναλάβουν δράση κατά του πολιτικού συστήματος» και η αρχή θα γινόταν από τη Μεσσηνία. Για πρωτοφανή υπόθεση κάνουν λόγο οι αρχές. 

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΙΙΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΕΝΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΣΟΥΡΑ"

Alexandros Michailidis / SOOC

Χιλιάδες Σιίτες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην Ασούρα, την κορύφωση του πένθους τους για τον βίαιο θάνατο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονό του Μωάμεθ.

   Η Ασούρα είναι η πιο σημαντική εορτή των σιιτών μουσουλμάνων. Τελείται τη δέκατη ημέρα του ισλαμικού μήνα Μουχαράμ, στη διάρκεια της οποίας οι σιίτες θρηνούν για το μαρτύριο του Ιμάμη Χουσεΐν στη μάχη της Καρμπάλα.

   Ντύνονται με μαύρα ρούχα και συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες και δρόμους για να μιμηθούν τον πόνο του Ιμάμη Χουσεΐν.

   Η Ασούρα δεν πρέπει να ταυτίζεται αποκλειστικά με την αυτομαστίγωση σε βαθμό αιμορραγίας διότι το τελετουργικό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. 
Alexandros Michailidis / SOOC

Alexandros Michailidis / SOOC

Alexandros Michailidis / SOOC

Alexandros Michailidis / SOOC

Alexandros Michailidis / SOOC

Alexandros Michailidis / SOOC

Alexandros Michailidis / SOOC

Alexandros Michailidis / SOOC
ΦΩΤΟ   Alexandros Michailidis / SOOC  



 Πηγή: www.lifo.gr

Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΟΤΕ

Image

Το γιγαντιαίο ψηφιακό μωσαϊκό περιέχει 46 δισεκατομμύρια pixels και βρίσκεται διαθέσιμο σε πλήρη ανάπτυξη σε μια ιστοσελίδα που ονομάζεται gds.astro.rub.de.
 Το πρότζεκτ που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη αστρονομική φωτογραφία που έχει ποτέ δημιουργηθεί ξεκίνησε από τον καθηγητή Rolf Chini από το Πανεπιστήμιο Ruhr στο Μπόχουμ της Γερμανίας σ συνεργασία με μια ομάδα στη Χιλή.

Image

«Η περιοχή που παρατηρήσαμε ήταν τόσο μεγάλη, ώστε θα έπρεπε να υποδιαιρεθεί σε 268 τμήματα," αναφέρει ο καθηγητής του οποίου η ομάδα χρησιμοποίησε τα τηλεσκόπια στο παρατηρητήριο Cerro Armazones στη Χιλή για την απόκτηση 268 μεμονωμένων εικόνων.
Η παρατήρηση των εικόνων είχε σαν αποτέλεσμα τη αναγνώριση 64.000 μεταβλητών άστρων εκ των οποίων το 90% ήταν άγνωστα μέχρι τώρα.

   Η ολοκλήρωση του πρότζεκτ πήρε 5 χρόνια και το αποτέλεσμα είναι θεαματικό καθώς ξεπερνά σε μέγεθος την 20 gigapixel φωτογραφία της ΝΑSA που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη χρονιά.
 Το μεγαθήριο του Rolf Chini είναι 46-Gigapixel και έχει βάρος 194 Gigabyte. 

Image

Η εξερεύνησή του είναι μοναδική εμπειρία καθώς επιτρέπει στον θεατή να περιηγηθεί με ζουμ σε όλο το φάσμα της εικόνας και να ψάξει για αστέρια και συμπλέγματα ονομαστικά.
 Για την μέγιστη απόλαυση της εμπειρίας απαιτείται η επίσκεψη στην ιστοσελίδα και αρκετός χρόνος.

 Στις φωτογραφίες βλέπετε μερικά μόλις μικροσκοπικά αποσπάσματα του Γαλαξία από το http://astro.vm.rub.de/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...