Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ο ΥΠΕΡΤΥΧΕΡΟΣ ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΤΖΟΚΕΡ.


Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στους Προμάχους με την ανάρτηση των "Π.Ν." που ανέφερε, ότι το ΤΖΟΚΕΡ με τα 1.400.000 ευρώ  έπεσε σε υπερτυχερό του χωριού.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ.


Ακόμη ένα μεγάλο έργο ολοκληρώνεται στην Π.Ε. Πέλλας

Αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στις εγκαταστάσεις και επίβλεψε την κατασκευή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών. Τον κ. Αντιπεριφερειάρχη συνόδευσαν στη διαδικασία της αυτοψίας τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Πρόκειται για τους μηχανικούς που σχεδίασαν το έργο, προώθησαν τις διαδικασίες ένταξής του στο ΕΣΠΑ και επέβλεψαν τις εργασίες κατασκευής. Παρόν ήταν επίσης και ο ανάδοχος του έργου.

Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και διαρρύθμιση των κτιρίων και τις ημέρες αυτές ολοκληρώνονται οι εργασίες αρχιτεκτονικής τοπίου στο προαύλιο. Σύντομα αναμένεται ο εξοπλισμός του κτιρίου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.100.000,00 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013. Συμμορφώνεται με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργικότητας χώρων εκπαίδευσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου, όπως και τον ανάδοχο για την ποιότητα της κατασκευής. Το έργο σύντομα θα εγκαινιαστεί και παραδοθεί στην τοπική κοινωνία.



Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα δώσαμε έμφαση στα έργα υποδομής για την παιδεία. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και τη νέα γενιά που είναι το μέλλον της Ελλάδας».  

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ "ΑΝΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ"


Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Ανάταση στην Πέλλα» για την προώθηση της απασχόλησης  

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Μας ενδιαφέρει οι δράσεις του προγράμματος να συνδέονται άμεσα με την τοπική αγορά και μία βιώσιμη προοπτική απασχόλησης


Η 8η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Ανάταση στην Πέλλα» πραγματοποιήθηκε σήμερα (1/4) υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη υλοποιεί την πράξη «Δίκτυο Προώθησης Ανέργων στην Απασχόληση μέσω της εξειδικευμένης πιστοποίησης δεξιοτήτων». Περιλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης μέσω κατάρτισης και τοποθέτησης των καταρτιζομένων σε επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης στελέχη της Αναπτυξιακής Πέλλας, εκπρόσωπος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αρμόδιοι υπάλληλοι των Δήμων Έδεσσας, Πέλλας, Σκύδρας και Αλμωπίας και των ιδιωτικών εταιριών που  συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα. Στις εργασίες συμμετείχε επίσης ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πέλλας κ. Γεώργιος Ανδρεάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος και αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος με στόχο την εντατικοποίηση της εφαρμογής. Στη συνέχεια, έγινε ενημέρωση των Εταίρων σχετικά με τον επιτόπιο έλεγχο επαλήθευσης που διενεργήθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία τον περασμένο Ιανουάριο και Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας την καλή και πιστή εφαρμογή. Ακόμη, συζητήθηκε η ενεργοποίηση στοχευόμενων δράσεων για ένταξη ωφελούμενων στην απασχόληση.



Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης σχολιάζοντας τη συνεδρίαση δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την υλοποίηση του Προγράμματος το οποίο έχει μία ουσιαστική και σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Δεν είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται στα «χαρτιά», αλλά περιλαμβάνει την κατάρτιση και πιστοποιημένη εξειδίκευση, σε θέσεις εργασίας επιχειρήσεων της Πέλλας, πολλών ανέργων της περιοχής μας. Οι περισσότεροι είναι νέοι, με καλές σπουδές και μέσω του προγράμματος αποκτούν πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία η οποία θα αποτελέσει βασικό εφόδιο για την περαιτέρω εξέλιξή τους». 

"Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ" ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ.


Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Άρθρο του Ν. Χρυσομάλλη, υποψήφιου Περιφερειάρχη με την «Ελληνική Αυγή για την Κεντρική Μακεδονία»

«Έλληνες σώστε τη Μακεδονία και η Μακεδονία θα μας σώσει» φωνάζει από το πάντα ζωντανό παρελθόν μας ο Ίωνας Δραγούμης. Μια προτροπή ξεχασμένη σήμερα από το μίζερο κατεστημένο της παρακμής και της σήψης. 
Η Μακεδονία και το θέμα του ονόματος του γειτονικού κρατικού μορφώματος έχει περάσει χαμηλά στην πολιτική ατζέντα, αν και τελευταία πυκνώνουν οι αναφορές από κάποιους, γνωστούς για τις ανθελληνικές τους θέσεις. Πότε ο Ν. Θεοδωρίδης του ΣΥΡΙΖΑ, πότε η Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ και πρόσφατα ο Ν. Δήμου του Ποταμιού, ψάχνουν ευκαιρία να δηλώσουν απαξιωτικά ότι «το θέμα του ονόματος έχει τελειώσει» και οποιαδήποτε διαφορετική άποψη πρέπει να θεωρείται «φασιστική». 

Στα χρόνια της ιδεολογικής κυριαρχίας της αριστερίστικης ψευτοκουλτούρας ο αγώνας για τα Εθνικά θέματα είναι φασισμός !!! Δυστυχώς είναι μια άποψη που προσπαθούν να επιβάλλουν ως «προοδευτική» ακόμα και στα σχολεία. Με όχημα τα απολύτως ελεγχόμενα ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό για τα «δίκαια των σκοπιανών». Αρωγός και συνοδοιπόρος σ’ αυτή την προσπάθεια το κόμμα της ψοφοδεξιάς, που για λίγο ακόμα θα κυβερνάει τη χώρα. 
Μόνη φωνή αντίστασης στην ανθελληνική προπαγάνδα είναι η φωνή των Ελλήνων Εθνικιστών. Παρά τις δολοφονίες και τις παράνομες διώξεις ορθώνουμε το ανάστημά μας, πιστοί στα κελεύσματα των προγόνων μας που χάραξαν τα σύνορα με το αίμα τους. 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ για την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν είναι απλά ένας συνδυασμός για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ο Λαϊκός Σύνδεσμος όλων των Ελλήνων ενάντια σε κάθε επιβουλή, ενάντια σε κάθε μίζερο ανθέλληνα, σε όποιο πολιτικό μόρφωμα και αν κρύβεται. Την ώρα του ξεπουλήματος και της αμφισβήτησης του ονόματος και της εδαφικής ακεραιότητας της Μακεδονίας προτάσσουμε την ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της. Δέσμευσή μας είναι η αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων της τοπικής ιστορίας και η τουριστική προβολή όλων των προορισμών της Περιφέρειας, με σταθερή και δυναμική διαφημιστική παρουσία σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Οι θέσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ για τη Ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι ξεκάθαρες και γνωστές. Το ερώτημα τίθεται αμείλικτο και αφορά όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αναμένουμε τη σαφή και ξεκάθαρη τοποθέτησή τους. 

ΚΑΜΙΑ υποχώρηση για το όνομα της Μακεδονίας μας

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

"ΜΑΜΑ, ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ. ΘΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΟ SKYPE"

 Μαμά, μην κλαις, θα τα λέμε στο «skype»...
Παλιά μετανάστευαν εξαιτίας της ανέχειας. Κουβαλούσαν τις αναμνήσεις τους σαν ξόρκια για τους δράκους της ξενιτιάς κι έσερναν, εκτός από τους ταπεινούς τους μπόγους, πιότερο την υπόσχεση για επιστροφή.

Νοσταλγία για μια αγαπημένη όπως ο Γιάννης του Μοθωνιού για μια Μελαχρώ ιστορημένη από τον Παπαδιαμάντη. Μια υπόσχεση σαν αυτή με την οποία έκλεινε το «Διπλό βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή: «Και θα τη φκιάσουμε έτσι και μια πατρίδα για μας - εκεί στην πατρίδα μας την Ελλάδα».

Τώρα φεύγουν οργισμένοι. Στις βαλίτσες κουβαλάνε τα πτυχία τους, βουβό θυμό κι ένα δακρυσμένο άι σιχτίρ για την πατρίδα που τους αποβάλλει σαν ανεπιθύμητα μπάσταρδα. Φεύγουν νέοι με μεταπτυχιακά αλλά και απελπισμένοι μεσήλικες. Οπως ο γιατρός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που πήγε στην Αγγλία αγανακτισμένος με όσα βίωνε στα ελληνικά νοσοκομεία. Σαν την Ξένια που γύρισε δυο φορές την Ευρώπη και τώρα ζει ως περιζήτητη εργαζόμενη στη Ζυρίχη πριν ακόμη γίνει 25 χρονών. Αριστη στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, για τους Ελβετούς. Η πατρίδα της όμως της έκοβε την ανάσα με λαβή επιδέξιου στραγγαλιστή.

Αναχωρούν όχι πια για ταξίδι με φτηνό αεροπορικό εισιτήριο. Η γενιά της ξέφρενης ανεμελιάς συνετρίβη κατά την προσγείωση στην πραγματικότητα. Φεύγουν νιώθοντας τυχεροί αν καταφέρουν και βρουν χώρα υποδοχής: μηχανικοί και επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας, λογιστές και φοροτεχνικοί, ναυπηγοί και αρχιτέκτονες, γεωπόνοι και χημικοί, κτηνίατροι και φυσιοθεραπευτές, τεχνολόγοι πυρηνικής ιατρικής και οδοντίατροι, λογοθεραπευτές και μαίες, μηχανικοί αυτοκινήτων και συγκολλητές, κλειδαράδες και χτίστες, ξυλουργοί και υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και ψυκτικοί. Κάθε οικογένεια και ένας μετανάστης.

Παρηγορούν τους δικούς τους «μην κλαις, βρε μαμά, θα μιλάμε στο σκάιπ». Η θέση όμως στο κυριακάτικο τραπέζι θα είναι άδεια. Σε πέντε ηλεκτρονικά λεπτά τι να πεις; Για ποιο καημό, ποιο όνειρο και πόνο, πώς να τσουγκρίσεις το ποτήρι στη χαρά;

Θα περιμένουν όλοι το καλοκαίρι. Αν η εταιρεία δώσει άδεια. Αλλά ποιος τα σκέφτεται αυτά τώρα που στο μυαλό υπάρχει το σχέδιο -και η όποια ευκαιρία- για δραπέτευση. Γιατί το πατρώο χώμα είναι ειρκτή, κυρίως για τους αθώους. Οι άλλοι μια ζωή θα ξεφεύγουν.

Τώρα στα αεροδρόμια οι συγγενείς δεν κουνάνε πια μαντήλια κι αυτοί που φεύγουν αφήνουν σε όσους μένουν μοναχά τις ελπίδες. Πως όταν περάσουν τα χρόνια ενδέχεται να ξεθυμάνει ο θυμός, θα στραγγίσει το ξίδι, θα μείνει μόνο η γλύκα στιγμών με συγγενείς και φίλους, ομορφιές και γοητείες των αισθήσεων, θερινές τζιτζικοκραυγές ξεγνοιασιάς.

Ποιες λέξεις άραγε και ποια χρώματα θα περιγράφουν το περιεχόμενο της νοσταλγίας του μέλλοντος; Παπαδιαμαντικές «ελάτε, παιδιά, να τραγ'δήστε» ή του Χατζή «...κι ας είναι λίγο για την Ελλάδα»;

Φεύγουν οργισμένοι. Στις βαλίτσες κουβαλούν τα πτυχία τους κι έναν βουβό θυμό. Η γενιά της ξέφρενης ανεμελιάς συνετρίβη κατά την προσγείωση στην πραγματικότητα

Ο Απόστολος Λυκεσάς είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος


Η ταινία του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ με τίτλο "Μαμά μην κλαις θα τα λέμε στο Skype" κατέκτησε τις καρδιές των θεατών και το 1ο Βραβείο (στην κατηγορία 17-20 ετών) του Διαγωνιστικού τμήματος στη 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας CameraZizanio 2013, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.
Η ταινία των μαθητών του τομέα Ηλεκτρονικής-Ηλεκτρολογίας και του τομέα Μηχανολογίας πραγματεύεται τη μετανάστευση των νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. 
"Παλιά οι Έλληνες μετανάστευαν εξαιτίας της φτώχειας, της ανέχειας.
Κουβαλούσαν τις αναμνήσεις τους σαν ξόρκια, για τους δράκους της ξενιτιάς κι έσερναν, εκτός από τους ταπεινούς τους μπόγους, πιότερο την υπόσχεση για επιστροφή.
Όλα για αυτή τη μέρα του γυρισμού...
Αν είναι αλήθεια ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία, στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύει σαφώς το δεύτερο.
Εγκλωβισμένη στη δίνη της κρίσης και με την ανεργία να απογειώνεται, σπρώχνει στο περιθώριο τα παιδιά της.
Παλιά στη ξενιτειά ζητούσαν δυνατά κορμιά. 
Τώρα ζητούν δυνατά μυαλά. Τα Ελληνικά μυαλά..
Οι Έλληνες παίρνουν και πάλι το δρόμο της μετανάστευσης.. 
Η οικονομική κρίση «σκότωσε» τα όνειρα των νέων. Η λέξη ανεργία τους στοίχειωσε.
Πολλοί δεν αναγνωρίζουν πια τον τόπο που μεγάλωσαν. Αγωνία, θλίψη, και ανεργία. Έτσι πήραν τη μεγάλη απόφαση να φύγουν και να αναζητήσουν τη δική τους Ιθάκη, που θα τους επιτρέπει τουλάχιστον να ονειρεύονται....
Φεύγουν κατά χιλιάδες. Νέοι με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, έμπειροι τεχνικοί αλλά και απελπισμένοι μεσήλικες.
Παρηγορούν τους δικούς τους «μην κλαις, βρε μαμά, θα τα λέμε στο σκάιπ»...."
Για τη δημιουργία της ταινίας μας, χρησιμοποιήθηκαν:
Σκηνές από τις ταινίες: 
• Αμέρικα, Αμέρικα (Ελία Καζάν)
• Golden Door (Martin Scorsese)
Τραγούδια :
• Πόλη χιόνι (Φίλιππος Πλιάτσικας)
• Τραγούδι της ξενιτιάς (ΤΡΙΦΩΝΟ, Ερωφίλη, Υφαντής Δ., Κουρουπάκης Ν.)
• Αν (Δήμητρα Γαλάνη)
• Κλεψύδρα (Ονιράμα)
• Κάνε υπομονή - Ορχηστρικό (Στ. Ξαρχάκος)
• Puzzlemusik (προσφορά για δημιουργούς της Camera Zizanio)
Σκηνές από τις τηλεοπτικές εκπομπές:
• ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ (Στέλιος Κούλογλου) 
• ΕΡΕΥΝΑ (Παύλος Τσίμας)
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους που μας βοήθησαν και μας επέτρεψαν να μπορούμε να ονειρευόμαστε. 
Το σενάριο της ταινίας στηρίχτηκε στο άρθρο του Απόστολου Λυκεσά και διασκευάστηκε απο την ομάδα εργασίας.
Η επίσημη προβολή της ταινίας έγινε στις 2 Δεκεμβρίου, όπου έλαβε μέρος στο 16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για νέους και παιδιά.




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

"ΠΩΣ ΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΜΑΣ".

Μετάφραση / Επιμέλεια: Ελίνα Μιαούλη
Σε γενικές γραμμές, δεν συνηθίζω να μιλάω για το πώς εγώ, αλλά και η πλειοψηφία της οικογένειάς μου έχουμε χειριστεί τη χρόνια ασθένειά μου όλα αυτά τα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσω γι’ αυτό, αλλά και για το πόσο άβολα νιώθουν μερικοί λόγω της κατάστασής μου.
Δεν θα ήθελα να πω ποιος είπε τι, ωστόσο πιστεύω ότι μερικές γενικές συμβουλές θα μπορούσαν να βοηθήσουν και άλλους ασθενείς να διαχειριστούν μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους όσο το δυνατόν καλύτερα τη χρόνια πάθησή τους.
Γιατί, το να έχει κανείς την υποστήριξη όλης της οικογένειάς του μπορεί να είναι ένα άπιαστο όνειρο, ιδίως όταν νοσεί από μία «αόρατη» ασθένεια –όπως, για παράδειγμα, Ινομυαλγία, Νόσο του Crohn, Σύνδρομο Ehlers-Danlos, Ναρκοληψία, Σύνδρομο Oρθοστατικής Tαχυκαρδίας, Λύκο και Ανοσοανεπάρκειες–, όμως όλοι μας το επιθυμούμε και το χρειαζόμαστε.
Γι’ αυτό και το να έχουμε έστω και ένα άτομο στη ζωή μας που θα είναι πρόθυμο να μας στηρίξει, να διαβάσει για να μάθει σχετικά με την πάθησή μας, να ενημερωθεί για τις ιατρικές επιλογές που θα χρειαστεί να κάνουμε και που θα αναλάβει το ρόλο του Φροντιστή μας είναι πραγματική ευλογία.
Κι εγώ νιώθω πολύ τυχερή που έχω μία χούφτα ανθρώπους δίπλα μου που κατανοούν την ασθένειά μου. Κάποιοι είναι συγγενείς και κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι μου στάθηκαν από την αρχή και κάποιοι μετά από καιρό τελικά κατάλαβαν τι μου συμβαίνει.
Φυσικά υπήρξαν και εκείνες οι στιγμές που αισθάνθηκα να ξεριζώνεται η καρδιά μου όταν άνθρωποι που νόμιζα πως θα ήταν εκεί, στο πλευρό μου, έτοιμοι και πρόθυμοι να με αγαπάνε και να με στηρίζουν ξαφνικά με έβγαλαν από τη ζωή τους. Και εννοείται πως πληγώθηκα εξίσου πολύ όταν χρειάστηκε εγώ η ίδια να κάνω πέρα ανθρώπους, γιατί η στάση τους απέναντί μου μού δημιουργούσε επιπλέον βάρος, το οποίο δεν μπορούσα να διαχειρίζομαι  καθημερινά.
Όμως, πώς μπορεί να πάρει κανείς μία τέτοια απόφαση; Να βγάλει, δηλαδή, κάποιον από τη ζωή του και να εγκαταλείψει τη σχέση που είχε χτίσει μαζί του; Ειλικρινά, δεν είναι κάτι εύκολο και δεν θα νιώσετε ποτέ πραγματικά καλά απομακρύνοντας ένα συγγενή σας.
 Ωστόσο, ήταν κάτι που έπρεπε να πράξω, προκειμένου να είμαι ήρεμη, και ιδού πάνω σε τι σκέψεις το στήριξα κάθε φορά:
 
  • Αυτό το άτομο μίλαγε άσχημα για εμένα είτε μπροστά μου είτε πίσω από την πλάτη μου σε άτομα που γνωρίζαμε και οι δύο με την ελπίδα να μου μεταφέρουν την αρνητική του γνώμη; (Ναι)
  • Αυτό το άτομο επιχείρησε ποτέ να ενημερωθεί για την ασθένειά μου είτε ψάχνοντας στο Διαδίκτυο για Ομάδες Υποστήριξης, είτε συναντώντας κάποιον άλλον ασθενή, είτε ζητώντας μου την άδεια να μιλήσει με το θεράποντα ιατρό μου, είτε επισκεπτόμενος ιστοσελίδες καθώς και ομάδες στο Facebook, είτε αναζητώντας άλλους ασθενείς για να έρθει σε επικοινωνία; (Όχι)
  • Αυτό το άτομο με κατηγορεί εδώ και χρόνια ότι παριστάνω την άρρωστη, για να τραβάω την προσοχή και τη συμπόνια των άλλων, ή για να αποφύγω το σχολείο ή τη δουλειά μου; (Ναι)
  • Αυτό το άτομο υπήρξε αρκετά κοντά μου πριν εξελιχθεί η ασθένειά μου; (Όχι)
  • Αυτό το άτομο έχει πεποιθήσεις διαφορετικές από τις δικές μου; Πιστεύει, για παράδειγμα, πως εάν προσευχηθώ, θα γίνω αμέσως καλά, κι άρα αφού δεν το κάνω, γι’ αυτό παραμένω άρρωστη; Ακολουθεί μία δίαιτα που θεωρεί ότι θα μπορούσε να μου κάνει καλό ή γνωρίζει μία ολιστική θεραπεία που κρίνει ότι θα με βοηθούσε εάν την ακολουθούσα σωστά, και συνεπώς, αφού δεν κάνω ό,τι με συμβουλεύει, εγώ ευθύνομαι για την εξέλιξη της νόσου μου; (Ναι)
  • Αυτό το άτομο με κατηγορεί που δοκιμάζω διαφορετικές θεραπείες αν και δεν έχει φροντίσει να ενημερωθεί σχετικά με τα φάρμακα που παίρνω; (Nαι)
  • Αυτό το άτομο, όποτε και όπου το συναντάω, με κάνει να νιώθω θλίψη, απογοήτευση, στεναχώρια, ακόμα και ενοχές; (Ναι)

Σκεπτόμενη όλα αυτά, λοιπόν, πήρα την απόφαση να κάνω πέρα συγγενείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα και σήμερα άνθρωποι γύρω μου που δεν κατανοούν την πάθησή μου. Απλά, πλέον δεν με ενοχλεί το ότι μερικοί δεν πιστεύουν πως είμαι πραγματικά άρρωστη.
 Έτσι, σας παραθέτω πώς συνηθίζω πλέον να χειρίζομαι τέτοιες συμπεριφορές και στάσεις.
 
  • Ξέρω ότι αυτά τα άτομα δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την κατάστασή μου, οπότε φροντίζω να μην τους βλέπω και να μην επικοινωνώ μαζί τους όταν η ασθένειά μου είναι σε έξαρση.
  • Δεν ζητάω από αυτά τα πρόσωπα την οποιαδήποτε βοήθεια σε ό,τι αφορά στην υγεία μου. Δεν τους λέω να με συνοδεύσουν στο γιατρό και δεν ζητάω την οποιαδήποτε συναισθηματική, οικονομική ή ακόμα και σωματική βοήθεια.
  • Όταν αυτοί οι άνθρωποι με ρωτάνε «Πώς είσαι», απλά τους απαντάω «Είμαι καλά. Εσύ;» ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να είμαι στην πραγματικότητα. Δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν, κι έτσι κι εγώ δεν έχω καμία διάθεση να τους πω την αλήθεια. Άλλωστε, δεν θα προσφέρει σε κανέναν τίποτε να πω: «Υποφέρω».
  • Δεν συνομιλώ με τα συγκεκριμένα άτομα διαδικτυακά παρά μόνο πρόσωπο με πρόσωπο. Έτσι, δεν τους βομβαρδίζω με τις ενημερώσεις μου στο προφίλ μου και δεν τους ζητάω να επισκέπτονται την ιστοσελίδα μου. Εάν ξέρουν ότι γράφω κάπου, δεν έχουν παρά να με ψάξουν.
  • Εάν βρίσκομαι σε ένα οικογενειακό τραπέζι και κάποιος αναφερθεί στο θέμα υγείας μου, τότε απλά αλλάζω την κουβέντα.

Σίγουρα δεν είναι κάτι απλό, όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να έχεις ανθρώπους να σε μισούν για κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις και να τους αναγκάζεις να σε «ανέχονται» για κάτι που μπορείς.
Όταν ήμουν 15 χρονών, δεν γνώριζα και πολλά για την ασθένειά μου. Ούτε ήξερα τι ακριβώς είχα, αλλά ούτε και ποια ακριβώς ήμουν. Και πραγματικά μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο να καταλάβω γιατί δεν ήταν πρέπον να μιλάω για τα συμπτώματά μου στην οικογένειά μου. Δεν ήξερα πώς ένιωθαν είτε για μένα είτε για τη νόσο μου.
Αλλά μόλις άρχισα να μαθαίνω τη γνώμη μερικών συγγενών μου για μένα, πληγώθηκα πάρα πολύ. Δεν πιστεύω ότι ακούγοντας κάποιος αυτά τα πράγματα δεν θα λύγιζε. Αυτοί οι άνθρωποι υποτίθεται ότι έπρεπε να με αγαπάνε άνευ όρων, και το να τους βλέπω τόσο αρνητικούς απέναντί μου, με έκανε να μπερδεύομαι και να μην καταλαβαίνω τίποτε για πολύ καιρό.
Πιστεύω, μάλιστα, ότι κι εγώ δεν χειρίστηκα την κατάσταση σωστά. Δεν ήξερα εάν έπρεπε να τους αγνοήσω, να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, να επιτεθώ, να τους αναγκάσω να διαβάσουν περισσότερα για την πάθησή μου ή να τους πετάξω έξω από τη ζωή μου. Και όλοι τους ήταν τόσο διαφορετικοί ακόμα κι αν στο τέλος όλοι τους κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Τελικά ήταν πολύ πιο επώδυνο να ακούω τη γνώμη ανθρώπων που ήταν δίπλα μου όσο μεγάλωνα από ό,τι εκείνην ατόμων που ζούσαν μίλια μακριά μου το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Γιατί, για τους δεύτερους μπορούσα απλά να πω: «εντάξει, δεν ξέρουν τι λένε».
Μπορεί, λοιπόν, να προκαλεί φόβο το να αφήνει κανείς ανθρώπους έξω από τη ζωή του, ιδίως όταν νιώθεις ότι ο κόσμος σου γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο μικρός λόγω της ασθένειας, όμως εγώ αποφάσισα να χωριστώ από κάποιους από αυτούς τους συγγενείς μόλις βγήκε η διάγνωση. Γιατί, όσο είσαι αδιάγνωστος και δεν ξέρεις από τι πάσχεις είναι πάρα πολύ πιθανό να διερωτάσαι κι εσύ ο ίδιος εάν είσαι όντως άρρωστος ή μήπως είσαι τρελός, και όλοι οι άλλοι έχουν δίκιο. Κι αυτό είναι κάτι που σε καταβάλλει και ψυχικά αλλά και σωματικά.
Έτσι, όταν μία αιματολογική εξέταση επιβεβαίωσε  τελικά πως δεν ήμουν τρελή, απαλλάχθηκα από κάθε αμφιβολία που μπορεί να είχα μέσα μου, συμφιλιώθηκα με τα νέα δεδομένα σχετικά με την υγεία μου, και πλέον ήμουν σε θέση να προασπίσω τον εαυτό μου και να ζητήσω από τους ανθρώπους που ήταν μέσα στη ζωή μου να κάνουν ό,τι έκανα, δηλαδή να διαχωρίσουν την ασθένεια από την προσωπικότητά μου. Και τότε η συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω μου άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει.
 
Και σήμερα προσπαθώ να θυμάμαι πάντα τα εξής:
 
  • Όχι, κανείς δεν είναι εκ γενετής κακός και δεν θέλει να μας εκδικηθεί. Απλά οι άνθρωποι είτε καταλαβαίνουν είτε όχι.
  • Οι άνθρωποι αλλάζουν. Κάποιος που μπορεί σήμερα να μη μας στηρίζει αύριο ίσως να ζητήσει να μάθει πώς θα μπορούσε να μας σταθεί καλύτερα.
  • Δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς να συναντάμε τέτοιους ανθρώπους. Έχω συναντήσει και έχω μιλήσει με εκατοντάδες ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, κι ακόμη να βρω έστω κι έναν που να λέει πως είχε την αμέριστη συμπαράσταση όλης της οικογένειάς του.
  • Δεν μπορείτε να ζητάτε από τους άλλους να σας αγαπήσουν εάν πρώτα δεν αγαπήσετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας (άρρωστοι, υγιείς είτε κάτι ανάμεσα).
  • Καμιά φορά εμφανίζονται συγγενικά πρόσωπα και άνθρωποι έτοιμοι να μας βοηθήσουν και να μας στηρίξουν από εκεί που δεν το περιμέναμε, οπότε μη χάνετε την ελπίδα.
  • Δεν προορίζονται όλοι να είναι στη ζωή μας.
  • Και τέλος, μία όμορφη ζωή είναι η καλύτερη «εκδίκηση» που μπορούμε να πάρουμε.

Κείμενο γραμμένο από την Ilana Jacqueline, Ακτιβίστρια για θέματα Υγείας, η οποία γράφει επίσης στον αμερικανικό Οργανισμό Σπάνιων Γενετικών Ασθενειών Global Genes Project.
 
Μετάφραση / Επιμέλεια: Ελίνα Μιαούλη


Το διαβάσαμε ΕΔΩ

ΟΥΤΟΠΙΑ. Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΒΟΣ. Ε ΚΑΙ;

Ουτοπία. Ο πιο μεγάλος φόβος. Ε και;


Ουτοπία. Ο πιο μεγάλος φόβος. Ε και;

Να γράψεις. Να μιλήσεις. Να εκφραστείς. 
Για ποιο θέμα; Για ποιο πρόβλημα; Και να πεις τι; Έχει μείνει κάτι που δεν έχει ειπωθεί; 

Έχουν ειπωθεί όλα. Έχει αναλυθεί κάθε προβληματισμός, κάθε ιδέα, με πολλούς τρόπους, με όλους τους τρόπους, με όλα τα συναισθήματα, με διάφορα μέσα. Αισιόδοξα, απαισιόδοξα, χαρούμενα, λυπημένα, αγανακτισμένα, μετριοπαθή, δυναμικά, σοβαρά και χιουμοριστικά...Με το γραπτό λόγο, με τη ζωγραφική, τη μουσική και με κάθε τρόπο έκφρασης. 
Ε και;...

Έρχονται συχνά στιγμές σαν αυτές, που νιώθεις να στέρεψες. Νιώθεις πως χρόνια τώρα τα λόγια και τα έργα, κάνουν μια βόλτα ψηλά, φωνάζουν από κει πάνω, ακούγονται παντού και μετά προσγειώνονται απότομα και γκρεμοτσακίζονται. Χρόνια, αιώνες, τα ίδια νοήματα από διαφορετικούς ανθρώπους, με άλλες λέξεις, άλλα έργα. Και απελπίζεσαι. 
Ε και; τι άλλαξε; Ματαιότης, ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης. Ουτοπία;

Και αφού περάσει αυτή η φάση της απογοήτευσης που φέρνει ακινησία, ξυπνάς έξαφνα σαν αγρίμι από χειμερία νάρκη πεινασμένο και αρχίζεις πάλι την προσπάθεια, το κυνήγι...Το κυνήγι της σκέψης. Αυτό που κυνηγάς στην ουσία, είναι σκέψη. Σκέψη ανοιχτή να ακούσει, να καταλάβει, να συμμετέχει. Δεν ξέρεις ακριβώς γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι αγρίμια και κάποιοι είναι πρόβατα και γιατί κάποιοι μεταλλάχτηκαν από αγρίμια σε πρόβατα. Θέλει κουράγιο να μη παραιτηθείς είναι η αλήθεια και πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακουστείς τρελός, ουτοπικός. 
Ο πιο μεγάλος φόβος. Ε και;

Η Ουτοπία, είναι μια πανέμορφη χώρα, γεμάτη περιπέτειες. Ίσως δεν καταφέρεις να βγεις ποτέ, θα κουραστείς, αλλά σίγουρα δεν θα βαρεθείς καθόλου. Και ίσως κάποτε, βρεις ικανούς συνοδοιπόρους και γίνει Ευτοπία. Προτιμάς τη Δυστοπία, όπου ζεις; Από τη στιγμή που η Δυστοπία είναι πλέον υπαρκτή και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει η Ουτοπία που περιμένει εσένα να την κάνεις Ευτοπία;

Δυστοπία-μία φανταστική (;) κοινωνία απόλυτης δυστυχίας. 
Ουτοπία-μία φανταστική κοινωνία που διαθέτει ένα φαινομενικά τέλειο κοινωνικό, πολιτικό και νομικό σύστημα. 
Ευτοπία-μία .επιθυμητή, ιδανική κοινωνία αλλά ως εφικτός και όχι ως αδύνατος στόχος .
Αυτή είναι η σειρά. Ίσως, κάποτε...
“Και ο πιο μεγάλος φόβος μου φοβάται, μη και δεν τον φοβηθώ” (Γ. Αγγελάκας)
Και καλό σου κουράγιο.


Angie Insomniac - ramnousia





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

15 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΚΑΡΠΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ.



Γ. Καρασμάνης :
Να επισπευστούν οι διαδικασίες αποζημίωσης 
της ακαρπίας στα φυλλοβόλα δένδρα
  
                Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή  αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους καλλιεργητές φυλλοβόλων δένδρων, που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τον παγετό του περσινού Μαρτίου και την επακολουθήσασα ακαρπία, ζητούν με ερώτησή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, δεκαπέντε βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας κ. Γιώργο Καρασμάνη.
        Οι δεκαπέντε βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν να ενεργοποιηθεί άμεσα η διάταξη, που ομόφωνα ψηφίστηκε προ διμήνου στη Βουλή, με την οποία υπήχθησαν στους ασφαλιζόμενους κινδύνους και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ οι ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως η ακαρπία.
        Επισημαίνουν ότι, οι σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν στα φυλλοβόλα δένδρα στη Βόρεια Ελλάδα από τον παγετό της 17ης Μαρτίου 2013 επηρέασαν δυσμενώς το εισόδημα των παραγωγών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μονοκαλλιεργητές και οι οποίοι, ενώ παραμένουν απλήρωτοι χωρίς αποζημιώσεις, έχουν ήδη καταβάλλει σημαντικά ποσά για τις καλλιεργητικές εργασίες της τρέχουσας σοδειάς.
        Ζητάμε το αυτονόητο, τόνισε σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Καρασμάνης. Δηλαδή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κάνει χρήση των δυνατοτήτων που του παρέχει ο νόμος, επισπεύδοντας τις διαδικασίες τεκμηρίωσης των ζημιών, παράλληλα με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της αναλογιστικής μελέτης, που έχει παραγγελθεί από τον ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί χιλιάδες παραγωγοί, με απώλεια εισοδήματος που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε το 80%, να στερούνται εδώ και ένα χρόνο αποζημίωσης και ταυτόχρονα να αναμένουμε ότι μπορούν να συνεχίσουν ομαλά την εκπλήρωση των επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών τους υποχρεώσεων, πρόσθεσε. Η πολιτεία πρέπει να πράξει το καθήκον της, δείχνοντας τη συμπαράστασή της σε αυτούς που καθημερινά με το μόχθο τους στηρίζουν την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και την οικονομία της χώρας.

        Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως :


                                                     
 Αθήνα, 31 Μαρτίου 2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων .
ΘΕΜΑ:  Επίσπευση διαδικασιών για αποζημίωση της περσινής ακαρπίας
        στα φυλλοβόλα δένδρα

 Ανενεργή παραμένει εδώ και δύο μήνες η διάταξη του άρθρου 71 του νόμου 4235/14, σύμφωνα με την οποία υπήχθησαν στους ασφαλιζόμενους κινδύνους και αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επηρεάζουν μειωτικά την εξέλιξη της αναμενόμενης παραγωγής στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ακαρπία), πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό κατά Νομό.
        Ειδικότερα, για τις ζημιές στα φυλλοβόλα δένδρα, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα από τον παγετό της 17η Μαρτίου 2013 και ενώ βρίσκονταν στο λεγόμενο ρόδινο στάδιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει μέχρι τώρα κινήσει – εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αναλογιστικής μελέτης για την κάλυψη των περυσινών ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες - τις παράλληλες διαδικασίες για τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για την τεκμηρίωση των εν λόγω ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί, που υπέστησαν σημαντική μείωση στο εισόδημά τους από την ακαρπία.
        Διαδικασία, που πρακτικά θα ήταν ολιγόχρονη, καθώς για τις ζημιές στα φυλλοβόλα δένδρα, που είναι στο σύνολό τους καταγεγραμμένες από τον ΕΛΓΑ, υπάρχουν ήδη επιστημονικά πορίσματα για το μέγεθος και την έκτασή τους από την Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
        Με βάση τα εν λόγω επιστημονικά πορίσματα, αλλά και το συνολικό ύψος των ζημιών, που για το σύνολο της χώρας δεν υπερβαίνει τα 15 έως 20 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορούσε κάνοντας χρήση των διατάξεων των νόμων 4235/14 και 3877/10 να έχει ήδη καθορίσει, όπως άλλωστε οι νόμοι του παρέχουν τη δυνατότητα, τους όρους κάλυψης των συγκεκριμένων ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να έχει ήδη προβεί στον καθορισμό του ύψους της δαπάνης και των ποσών των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
        
Επειδή έχει παρέλθει ένας χρόνος από την εκδήλωση των συγκεκριμένων εκτεταμένων ζημιών στα φυλλοβόλα δένδρα, στη διάρκεια του οποίου οι καλλιεργητές που επλήγησαν – οι οποίοι είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων μονοκαλλιεργητές και με ποσοστά ζημιών που ξεπερνούν το 80% της παραγωγής τους -  εξακολουθούν να παραμένουν δίχως αποζημιώσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά για τις καλλιεργητικές εργασίες της νέας σοδειάς, 
Ερωτάται ο υπουργός:
        * Πότε σκοπεύει να κινήσει τις παράλληλες διαδικασίες για τη χορήγηση των δικαιούμενων αποζημιώσεων στους εν λόγω παραγωγούς, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου, που ο ίδιος έκανε αποδεκτές κατά τη συζήτησή του και ψήφιση στη Βουλή ;
        * Πότε θα έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη, που έχει παραγγελθεί από τον ΕΛΓΑ, για την κάλυψη των περυσινών ζημιών στο σύνολο των δενδρωδών καλλιεργειών της χώρας, ώστε να καταβληθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων ;

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΜΩΠΟΥ ΔΙΔΑΞΑΝ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟ.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΤΑΝΗ ΜΟΛΗ

Φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας έγινε χθες 31/3 στο δημοτικό στάδιο Αριδαίας μεταξύ των βετεράνων του Αλμωπού και των βετεράνων του ΠΑΟΚ.
Παλιές δόξες των δυο ομάδων συναγωνίστηκαν, διδάσκοντας ευγενή άμιλλα, αλτρουισμό και φιλανθρωπία, μιας και οι εισπράξεις του αγώνα θα διατεθούν για συμπολίτη μας, που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο τοπικός Αλμωπός κέρδισε το παιχνίδι με σκορ 3-0, με τέρματα που πέτυχαν ο Κοβάτσης(Κανιέμπα) στο 54', ο Τριανταφυλλίδης με εύστοχο χτύπημα πέναλτυ στο 67', και ο Παπαπέτρου στο 84'.

ΑΛΜΩΠΟΣ (Τσαμαρδός)
Αυγουστάκης,(τραυματίστηκε νωρίς και αποχώρησε, στη θέση ο Χρήστος Χωλόπουλος και στο 70΄ο Γιώργος Παντελίδης)
Τουμανίδης 
Μλαδίνου.
Σιώπκας 
Σαμαράς
Αβραάμ
Μήτσκας
Κορέλλας
Χατζηλαμπρινός
Παπανδρέου
Ανδρεάδης

Έπαιξαν ακόμα:
Γιαννακόπουλος Κοβάτσης, Μυλόπουλος, Τρύπκος,Βύρων Παυλίδης, Τσεχειλίδης , Ορμάνης, Παπαπέτρου Τριανταφυλλίδης

ΠΑΟΚ (Μπέλλης) 
Αργυρόπουλος
Γιόγκας
Μήτογλου
Καλιφούλης
Χασιώτης
Τερζανίδης
Ελινίδης
Βουτσιάς
Ζαβαντίας
Μουστάκας 

Έπαιξαν ακόμα Στιψιανός,Γκουκίδης,Καπουσούζης και Μαλιούφας

Να τονίσουμε την ενεργή συμμετοχή του ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ στην όλη διοργάνωση, όπου με την παρουσία του προέδρου Αλέξανδρου Νάνου, του αντιπροέδρου Δημήτρη Μασλάρη και του γενικού γραμματέα Βασίλη Δήμπαλα, έδωσαν τη βοήθειά τους, μιας και η όλη εκδήλωση απέβλεπε  στη βοήθεια Προμαχιώτη.








ΕΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ SELFIES.

Ιδού το ραβδί των selfies -Ενα εξάρτημα για τους φανατικούς των αυτοπροσωπογραφιών που κάνει πάταγο [εικόνες]

Το selfie των Οσκαρ, τα selfies χωρίς μακιγιάζ, τα selfies της διαμαρτυρίας ... Το 2014 είναι η χρονιά των αυτοπροσωπογραφιών και όχι άδικα.

Τι θα γινόταν, όμως, αν στην περίπτωση της περίφημης selfie της Ελεν ντε Τζένερις, στην τελετή των Οσκαρ, όλοι οι διάσημοι που «στριμώχθηκαν» σε ένα πλάνο κινητού, δεν χωρούσαν έτσι όπως η παρουσιάστρια επέκτεινε το χέρι της;

«Πάρτε το ύψος που το χέρι σας δεν έχει!», λένε οι δημιουργοί του (sold out) Zuckerberg Selfie Stick -το ραβδί των selfies-το οποίο περιλαμβάνει μια «αντιολισθητική λαβή από μαλακό αφρώδες υλικό», όπως γράφουν οι κατασκευαστές και που σύμφωνα με την Independent, σκοπό έχει να βγάζει φωτογραφίες «από οπουδήποτε χωρίς να ενοχλήσετε κανέναν ξένο».





ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ 2ΛΕΠΤΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ YOU TUBE

Ψηφίστηκε ως το πιο τρομακτικό 2λεπτο βίντεο που κυκλοφορεί στο youtube [βίντεο]

Η μικρού μήκους, βραβευμένη ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη David F. Sandberg με τίτλο «Lights Out» γνωρίζει τεράστια επιτυχία, καθώς οι χρήστες του διαδικτύου κοινοποιούν το βίντεο στα social media και το έχουν ανακηρύξει ως το πιο τρομακτικό δίλεπτο, που κυκλοφορεί στο YouTube.

Χωρίς διαλόγους, η μικρού μήκους ταινία παρουσιάζει μια γυναίκα που ετοιμάζεται να πέσει το βράδυ για ύπνο και προσπαθεί να κρατήσει τα φώτα ανοικτά.
 Χρησιμοποιώντας τις κλασικές τεχνικές και τα τρικ των ταινιών τρόμου, το «Lights Out» είναι σίγουρο ότι προκαλεί ανατριχίλες και εφιάλτες.








ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΗΜΙΓΥΜΝΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΟΖΑΡΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΤΑΦΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ.

Νέα πρόκληση: Ημίγυμνα μοντέλα Τούρκοι ποζάρουν πάνω σε τάφους Ελληνοκυπρίων [ει

Αποτροπιασμό προκαλούν στην Κύπρο φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή και απεικονίζουν ημίγυμνα μοντέλα να ποζάρουν πάνω σε τάφους Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Τις φωτογραφίες δημοσιεύουν αρκετά κυπριακά ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και το ethnos, επικαλούμενοι την κυπριακή ιστοσελίδα Nonstojournal, η οποία αναφέρει ότι η φωτογράφιση αυτή πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, αλλά οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν μόλις χθες.

Τα μοντέλα εμφανίζονται καθισμένα πάνω στις μαρμάρινες πλάκες και σε αρκετές περιπτώσεις είναι εμφανή και τα ονόματα των Κυπρίων μαρτύρων.

Η συγκεκριμένη φωτογράφηση έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι καταδικάζουν τη νέα τουρκική πρόκληση σε μια χρονική στιγμή που οι δύο πλευρές κάνουν προσπάθειες να έρθουν πιο κοντά.










ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

" Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ Η ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ; "

Ισπανική εφημερίδα διερωτάται: Ο Ελληνας είναι ευρωπαίος ή ανατολίτης;

Στην αλλοπρόσαλη ψυχοσύνθεση του φιλοευρωπαίου Έλληνα και του Ανατολίτη Ρωμιού αναφέρεται με δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα El Periodico. Ο συντάκτης προσπαθεί να κατανοήσει την σχιζοφρενική συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στους Ευρωπαίους και την ΕΕ, με μια ιστορική αναδρομή και ανάλυση των δύο ταυτοτήτων μας που εξηγούν την διχασμένη μας προσωπικότητα.

Γράφει το άρθρο:


«Δεν πάνε μερικοί μήνες που διάβασα, σε μια παλιομοδίτικη επιγραφή σε ταξιδιωτικό γραφείο της Αθήνας: «Αεροπορικά εισιτήρια για Ευρώπη». Στο εξωτερικό η έκφραση αυτή θα προκαλούσε έκπληξη, αφού θα σήμαινε πως η Ελλάδα δεν έχει ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες ταυτότητες και αντικρουόμενα συναισθήματα, μερικές φορές σχιζοφρενικά (...) Αυτές οι αντικρουόμενες ταυτότητες συνοψίζονται από τον συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ ως εξής: «Έλληνας - κληρονόμος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και Ρωμιός - κληρονόμος του πολιτισμού της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι Τούρκοι και άλλοι μουσουλμανικοί λαοί μάλιστα, συνεχίζουν να αποκαλούν τους Έλληνες Ρωμιούς, δηλαδή Ρωμαίους.
Σύμφωνα με τον Φερμόρ, ο Ελληνας απορρίπτει την περίοδο της Βυζαντινής εποχής και της Τουρκοκρατίας αφού είναι γιος του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη κι είναι ισότιμος μεταξύ των Ευρωπαίων. Σε αντίθεση ο Ρωμιός εμπιστεύεται το ένστικτο και τον αυτοσχεδιασμό, οι φιλίες είναι αθάνατες και η φιλοξενία νόμος. Τούρκοι, Αλβανοί και Βαλκάνιοι γενικότερα είναι εχθρικοί αλλά ταυτόχρονα λαοί κοντινοί και η Ευρώπη απόμακρη και παράξενη. Και δεν είναι πως υπάρχουν Έλληνες με την πρώτη ταυτότητα κι Έλληνες με τη δεύτερη ταυτότητα, αυτές συνυπάρχουν σε κάθε Έλληνα.
Οι παραπάνω ταυτότητες, όσο κι αν φαίνονται ιστορικίστικες έχουν κι αυτές τις πρακτικές συνέπειές τους. Οι ηγέτες της ανεξάρτητης Ελλάδας δημιούργησαν μια νέα γλώσσα, την καθαρεύουσα (απαλλαγμένη από επιβλαβείς τουρκικές και βαλκανικές επιρροές με ρίζες από την αρχαία ελληνική) και η οποία επιβλήθηκε ως η επίσημη γλώσσα στην εκπαίδευση. Για ενάμιση αιώνα επέζησε παράλληλα με την Δημοτική, που χρησιμοποιούταν στον προφορικό λόγο, μέχρι τη δεκαετία του '80 οπότε κι επικράτησε η δεύτερη και η γλώσσα απλοποιήθηκε. Αρκετές γενιές αναγκάζονταν να μάθουν τρεις διαφορετικές ελληνικές: την καθαρεύουσα, την Δημοτική και την αρχαία ελληνική, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μη μαθαίνουν καμία σωστά και να καταλήγουν σε μια ανάμικτη γραμματικά και άναρχη φρασεολογία.
Σήμερα, αυτή η διχοτόμηση της ταυτότητας στρέφεται εναντίον της Ευρώπης. Η αίσθηση πως έχουν ηττηθεί από τις Βρυξέλλες και την Τρόικα μπερδεύεται με το γεγονός πως μικρό ποσοστό Ελλήνων θέλουν να βγούν από το ευρώ ή την ΕΕ, το σήμα κατατεθέν της εξέλιξης. Μέσα σε όλα αυτά, ολοένα και λιγότεροι Έλληνες βλέπουν μια ευνοϊκή προοπτική της ΕΕ».






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΒΙΒΛΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ ΓΙΑ 100.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ.

Ο ΟΓΑ προσφέρει δωρεάν διακοπές βιβλία, εισιτήρια θεάτρου και φθηνές διακοπές

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, πάνω από 100.000 δικαιούχοι θα πάρουν εισιτήρια για φθηνές διακοπές, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου από τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα: 130.000 δικαιούχοι θα πάρουν εισιτήρια για φθηνές διακοπές από τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΟΓΑ για το 2014, ενώ 393.000 δικαιούχοι θα πάρουν δωρεάν βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αγροτικής Εστίας, για την φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, ο αριθμός των δικαιούχων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας που εντάσσονται στα προγράμματα έτους 2014, καθορίζεται κατ' ανώτατο όριο ως εξής:

Στο πρόγραμμα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού εκατόν τριάντα χιλιάδες (130.000) άτομα εκ των οποίων:
εκατό δέκα πέντε χιλιάδες (115.000) άτομα θα πραγματοποιήσουν έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις).
δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) συνταξιούχοι, θα πραγματοποιήσουν έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) και μέχρι τέσσερις (4)απλές λούσεις σε εγκαταστάσεις αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών της χώρας, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος ιαματικού τουρισμού.
Στο εκδρομικό πρόγραμμα πενήντα χιλιάδες (50.000) άτομα, εκ των οποίων, πέντε χιλιάδες (5.000) άτομα θα πραγματοποιήσουν 3ήμερες εκδρομές, επτά χιλιάδες (7.000) άτομα θα πραγματοποιήσουν 2ήμερες εκδρομές και τριάντα οκτώ χιλιάδες (38.000) άτομα μονοήμερες εκδρομές.
Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων, ενενήντα τρείς χιλιάδες (93.000) άτομα.
Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων, τριακόσιες χιλιάδες (300.000) άτομα εκ των οποίων διακόσιες χιλιάδες (200.000) άτομα θα προμηθευτούν δωρεάν βιβλία της επιλογής τους, από τα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκατό χιλιάδες (100.000) άτομα, άμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ θα παραλάβουν δωρεάν βιβλία τα οποία θα προμηθευτεί ο ΛΑΕ/ΟΓΑ.
Στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες τριακόσια (300) άτομα.
Στο πρόγραμμα παροχής τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς χίλια διακόσια πενήντα (1250) άτομα.
Στο πρόγραμμα ανάληψης δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών δέκα χιλιάδες (10.000) άτομα.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών από την Αγροτική Εστία

Προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού διακοπών, εκδρομών, εισιτηρίων θεάτρων και δωρεάν παροχής βιβλίων σε 200.000 άτομα που θα προμηθευτούν βιβλία απευθείας από τα συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία, έτους 2014:

Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982 (ΦΕΚ 128Α), όπως ισχύει, ή
Να είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, ή
Να είναι μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ.
Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα κάτοχοι βιβλιαρίου υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων, σε (100.000) άτομα, τα οποία θα παραλάβουν βιβλία από τον ΛΑΕ/ΟΓΑ.
Να είναι άμεσα ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού:
Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων.
Να είναι, τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα, κάτοχοι βιβλιαρίου υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης .

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες:
Να είναι οι πολύτεκνες μητέρες καθώς και οι σύζυγοί τους ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στην παροχή
Να έχουν τουλάχιστον 4 τέκνα, άγαμα, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών εφόσον σπουδάζουν στην Ελλάδα σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω ανεξαρτήτου ηλικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Να είναι, όλοι οι ανωτέρω, κάτοχοι βιβλιαρίου υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα παροχής τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς:
Να είναι τουλάχιστον ο ένας γονέας συνταξιούχος του ΟΓΑ ή ασφαλισμένος του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχει εξοφλήσει τις ασφαλιστικές του εισφορές κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση παροχής.
Να είναι το τέκνο για το οποίο ζητείται η παροχή κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής, ηλικίας από ενός (1) έτους μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση, έμμεσα ασφαλισμένο στον ΟΓΑ.
Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα, κάτοχοι βιβλιαρίου 
υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ανάληψης δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών:
Να είναι οι συμμετέχοντες ηλικίας από 22 έως 40 ετών, άμεσα ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στην παροχή.

Πρόσωπα όλων των ανωτέρω κατηγοριών, που κάνουν χρήση μιας από τις προαναφερόμενες παροχές το έτος 2014, δεν δικαιούνται δεύτερη παροχή μέσα στο ίδιο έτος, εξαιρουμένων αυτών της δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες καθώς και τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...