Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΟΚ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΥΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΕΚΤΡΟΦΗΣ


              Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας ανακοινώνεται ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε βάθος 10 ημερών (αναλόγως των καιρικών συνθηκών) θα πραγματοποιηθούν εναέριες ρίψεις δολωμάτων στα πλαίσια του προγράμματος επιτήρησης-αντιμετώπισης της λύσσας . Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες να μην αγγίζουν-συλλέγουν-μεταφέρουν τα παραπάνω δολώματα αν εκ παραδρομής ριχθούν σε κατοικημένη περιοχή.             
Επίσης ενημερώνουμε ότι δόθηκε παράταση μέχρι τις 13 Μαρτίου του 2015 για την υποβολή αιτήσεων των ιδιωτών Κτηνιάτρων που επιθυμούν να συμμετέχουν στον θεσμό του «Κτηνιάτρου εκτροφής».
.

                                                                                                        Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ


                                                                                                 ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ ΤΡΥΦΩΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΟΣΙΟΣ;

alt

Στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους (Μωσαϊκός Νόμος) επικρατούσε η άποψη ότι Άγιος είναι μόνο Ένας, ο Θεός.
Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ο Απόστολος Παύλος αποκαλεί Αγίους όλους τους βαπτισμένους Χριστιανούς, που ζουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, που αγωνίζονται για την σωτηρία της ψυχής τους και που επιδιώκουν να κατακτήσουν την Βασιλεία του Θεού (Ρωμ. α',7 - Α' Κορ. α',1-2 - Εβρ. ς',10).
........

Στον 4ο αιώνα ο τίτλος "Άγιος" αρχίζει να αποδίδεται μόνο σε λίγους εκλεκτούς ΄"φίλους του Θεού", που ξεχωρίζουν για το μαρτύριό τους, για την ζωή τους και για τα θαύματά τους. Ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας όμως τονίζει: "Άγιος είναι εκείνος που είναι καθαρός από κακία και αμαρτήματα".
Πρώτη από όλους τον τίτλο της "Υπέρ Αγίας" έλαβε η Παρθένος Μαρία. Ακολούθησαν οι Απόστολοι του Κυρίου. Οι Άγγελοι καθώς και πολλά από τα "Δίκαια" πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης δεν θα μπορούσαν να μην πάρουν τον τίτλο αυτόν, όπως φυσικά Άγιος δεν θα μπορούσε να μην ονομαστεί και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο Βαπτιστής. Σιγά-σιγά άρχισε να διαμορφώνεται μία ιεράρχηση στην ταξινόμηση των Αγίων.

Οι ομάδες (χοροί) των Αγίων έχουν ως εξής:

- Δίκαιοι.Είναι όλοι οι "Δίκαιοι" που έζησαν προ Χριστού έχοντας πίστη στον Έναν και Μοναδικό Θεό και ήλπιζαν ή προφήτευσαν τον ερχομό του Μεσσία - Χριστού.
- Απόστολοι και Αποστολικοί Πατέρες.Τον τίτλο αυτό πήραν οι μαθητές του Κυρίου και οι μαθητές αυτών.
- Μάρτυρες.Ονομάζονται όλοι όσοι μαρτύρησαν για την πίστη τους, βασανίσθηκαν και θανατώθηκαν ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μεγάλους διωγμούς. οι Μάρτυρες είναι χιλιάδες: Γυναίκες, άντρες, νέοι, γέροι και παιδιά, και φυσικά δεν είναι όλοι γνωστοί.
- Μεγαλομάρτυρες.Όσοι από τους Μάρτυρες υπέστησαν μεγάλα βασανιστήρια και θανατώθηκαν με φρικτό - βάρβαρο τρόπο, έχουν πάρει από την Εκκλησία αυτόν τον τίτλο.
- Ιερομάρτυρες.Ονομάζονται όσοι από όλους τους Μάρτυρες ήταν Ιερομένοι.
- Οσιομάρτυρες.Οι μοναχοί, οι ασκητές και οι ερημίτες έλαβαν αυτόν τον τίτλο.
- Νεομάρτυρες. Έτσι ονομάζονται οι Άγιοι που μαρτύρησαν επί Τουρκοκρατίας.
- Ομολογητές. Ονομάζονται οι Άγιοι που διώχθηκαν και βασανίσθηκαν, που ομολόγησαν την πίστη τους, αλλά που τελικά δεν θανατώθηκαν.
- Όσιοι. Οι Άγιοι (ερημίτες, αναχωρητές, ασκητές...) που εγκατέλειψαν τον κόσμο και αφιερώθηκαν εξ ολοκλήρου στον Θεό. Τον λάτρεψαν σε ερήμους και σε κακοτοπιές με πίστη και εγκαρτέρηση για όλη τους την ζωή και τελικά "κοιμήθηκαν εν ειρήνη", ονομάσθηκαν Όσιοι.
- Οσιοπαρθενομάρτυρες. Έτσι ονομάζονται οι γυναίκες μοναχές, μάρτυρες της πίστης που θανατώθηκαν με μαρτυρικό τρόπο.
- Ισαπόστολοι. Όλοι όσοι έκαναν αποστολικό έργο ισάξιο των Αποστόλων ονομάσθηκαν έτσι.
- Πατέρες της Εκκλησίας.Οι μοναχοί, οι κληρικοί και ιδιαίτερα οι Επίσκοποι που διακ΄ρίθηκαν για το έργο τους δικαίως κατέχουν αυτόν τον τίτλο.
- Απολογητές. Όλοι όσοι ανέλαβαν να υπερασπιστούν τον Χριστιανισμό απέναντι σε φιλοσόφους, ηγεμόνες, βασιλείς και αυτοκράτορες, θεωρητικά ή γραπτά, με επιστολές ή με τον λόγο τους αναγορεύτηκαν σε "Απολογητές" της πίστης μας.
- Θεολόγοι. Φυσικά τρεις μόνο κατέχουν αυτόν τον τίτλο. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Ιωάννης ο Θεολόγος και ο Συμεών ο νέος Θεολόγος. Αυτοί όχι μόνο Θεολόγησαν με τα γραπτά τους, αλλά και με το παράδειγμα της ζωής τους.

Από το βιβλίο : "ΑΓΙΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΝΕ" ΠΗΓΗ...http://agioritis.pblogs.gr/

ΣΧΕΔΙΟ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗΣ ΜΕ ΣΤΑΜΠΩΤΟ ΜΠΕΤΟΝ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣΕπίσκεψη εργασίας έκανε την Τετάρτη 14/1 ο δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος στους Προμάχους, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Γιάννη Κετικίδη.
Τους υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑ Γιώργος Γούδης και επιθεώρησαν μαζί τα έργα του περιφερειακού καθώς επίσης και διάφορα σημεία των οδικών αξόνων του χωριού, που αντιμετωπίζουν προβλήματα φθοράς, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Η είδηση "έσκασε" όταν στην συζήτηση την οποία είχαν οι τρεις άνδρες, ο κύριος δήμαρχος εκμυστηρεύτηκε το σχέδιο το οποίο θέλει να εφαρμόσει, κατά το οποίο όλοι οι στενοί δρόμοι και παράδρομοι του οικισμού, θα πλακοστρωθούν από την αρχή, με σταμπωτό σκυρόδεμα, όπως είναι φτιαγμένη και η κεντρική πλατεία του χωριού.
Ο κύριος Μπίνος πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου θα αναζητήσουν πόρους για το έργο από προγράμματα, που υπάρχουν για τέτοιες περιπτώσεις και ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ομαλή διευθέτηση των φρεατίων αποχέτευσης που υπάρχουν στις γειτονιές, για να αποφευχθούν τα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται από τις δυνατές βροχοπτώσεις.
Οι τρεις άνδρες επιθεώρησαν τέλος την ασφάλτινη οδό, που οδηγεί στα βουνά του χωριού και επιβεβαίωσαν ιδίοις όμμασι το μεγάλο νεροφάγωμα που προκάλεσε τεράστια κατολίσθηση σε συγκεκριμένο σημείο, το οποίο χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑΜε πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν του συντοπίτη συγγραφέα Μάκη Τσίτα.


Με πολύ μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δ. Σ. του Δημαρχείου Πέλλας, στα Γιαννιτσά, η εκδήλωση προς τιμήν του συντοπίτη συγγραφέα Μάκη Τσίτα με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 για το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός».
Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα και με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί όρθιο την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος απένειμε στον  συντοπίτη συγγραφέα Μάκη Τσίτα την «Πελλαία Κλείδα».
«Η πανευρωπαϊκή σου διάκριση εκτός από το γεγονός ότι κάνει περήφανη την οικογένεια σου, τιμάει και κάνει περήφανους και όλους εμάς, την γενέτειρα σου την Αξό αλλά και ολόκληρο το Δήμο Πέλλας. Η εργατικότητα και η συνέπεια του χαρακτήρα σου αποτέλεσαν τα θεμέλια για την τόσο μεγάλη και τόσο γρήγορη επιτυχία σου. Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες και σπουδαιότερες από την σημερινή διακρίσεις» ανέφερε ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του.
Φανερά συγκινημένος ο Μάκης Τσίτας δήλωσε «Ευχαριστώ θερμά τον κ. Στάμκο γιατί με δική του πρωτοβουλία οργανώθηκε η σημερινή πετυχημένη εκδήλωση. Νοιώθω απόψε, πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους φίλους και γνωστούς, που βραβεύομαι για το έργο μου στον τόπο μου. Γεγονός που συμβαίνει σπάνια. Η σημερινή τιμητική εκδήλωση αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα του ΄΄Ουδείς Προφήτης στον τόπο του΄΄ και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι' αυτό». Στη συνέχεια μίλησε για την πρώτη του επαφή με την λογοτεχνία και την απόφαση που πήρε από μικρός να γίνει συγγραφέας και τόνισε: «Όλα αυτά τα χρόνια το γράψιμο έγινε το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής μου, καθόρισε τα πάντα, ότι έκανα στη ζωή μου κινήθηκε γύρω από αυτό. Για αυτό εξάλλου σπούδασα δημοσιογραφία, ήθελα αυτό που θα κάνω να έχει σχέση με το γράψιμο. Για αυτό κατέβηκα στην Αθήνα, η οποία, παρά τους αρχικούς φόβους και επιφυλάξεις των γονιών μου, ήταν πολύ φιλόξενη για μένα».
Συντονίστρια της παρουσίασης ήταν κ. Γιάννα Καρύπη, καθηγήτρια, ενώ για τον συγγραφέα και το έργο του μίλησε η φίλη και συντοπίτισσα του Μάκη Τσίτα κ. Μάρθα Ιορδανίδου, φιλόλογος, η οποία αναφέρθηκε στα παιδικά χρόνια του συγγραφέα, στο μυθιστόρημα «Μάρτυς μου ο Θεός» και στην αξία του βραβείου που απέσπασε ο συγγραφέας. Στη συγγραφή των παιδικών βιβλίου του Μάκη Τσίτα αναφέρθηκε η κ. Μαρία Αθανασιάδου, δασκάλα, η οποία μίλησε για τα παιδικά βιβλία του συγγραφέα. Ανάγνωση αποσπασμάτων από το βραβευμένο βιβλίο «Μάρτυς μου ο Θεός» έκανε ο κ. Αργύρης Ταφραλίδης, ηθοποιός του Θεατρικού Εργαστηρίου Γιαννιτσών. Η βραδιά έκλεισε με την συμμετοχή του εφηβικού τμήματος του Θεατρικού Εργαστηρίου Γιαννιτσών. Με επικεφαλής την θεατρολόγο κ. Αναστασία Χατζηλιάδου τα παιδιά του εργαστηρίου δραματοποίησαν το τελευταίο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Ο αδέσποτος Κώστας» (εκδ. Ψυχογιός).
Την εκδήλωσε τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, ο π. Ισίδωρος Κυριάζος, οι αντιδήμαρχοι Αθανάσιος Επιτροπάκης και Κυριάκος Παντελίδης, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ Κώστας Μπαλτζίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Παναγιώτης Κερασόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Πέλλας Νίκος Παπανικολάου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Ανδρεάδης, Ζωή Κουτσοκώστα και Νίκος Βαλνάρης, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
Βιογραφικό:
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού Index (2006-2011). Σήμερα διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.
Λογοτεχνικά κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του «Στην πλατεία» και «Η τηλεόραση» παίχτηκαν στο «Θέατρο των Καιρών», σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά.

Έχει εκδώσει δεκαπέντε βιβλία για παιδιά, μία συλλογή διηγημάτων και το μυθιστόρημα Μάρτυς μου ο Θεός, για το οποίο έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature 2014).

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...