Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΤΗΣ MONSANTO.

Στην απαγόρευση της εμπορίας σπόρων υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν τη γενετική τροποποίηση MON810, της Monsanto, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – απόφαση που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων απαγορεύσεων στηριζόμενων στην Οδηγία 2002/53 του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Γενετικά τροποποιημένοι σπόροι δεν έχουν θέση στην ελληνική γη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σύμφωνα με την τεκμηρίωση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείο η απαγόρευση κρίθηκε απαραίτητη για την αποφυγή άμεσου κινδύνου για το περιβάλλον αλλά και ενδεχόμενων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.
Ωστόσο στην τεκμηρίωση σημειώνεται ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα διερευνά ακόμη κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων και ζωοτροφών που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά μπορεί να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων. Σημειώνεται ότι βάσει των συμπερασμάτων του διεθνούς συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επαγγελματιών Μελισσοκόμων, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη μελισσοκομία και τα προϊόντα της καθώς δεν θα μπορούσε να διασφαλιστεί η καθαρότητά τους, λόγω προσμίξεων με γενετικά τροποποιημένη γύρη.


"ΕΚΑΤΟΜΒΕΣ ΝΕΚΡΩΝ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

«Eκατόμβες νεκρών» ετοιμάζει η κυβέρνηση. του Άρη Χατζηστεφάνου

Οι πρωθυπουργοί και υπουργοί Υγείας ήταν εδώ και χρόνια ενήμεροι για τους χιλιάδες νεκρούς που θα φέρει η πολιτική λιτότητας. 

O ασθενής μπήκε σε κακή κατάσταση στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Πριν από λίγες ήμερες είχε νοσηλευθεί στο Ασκληπιείο Βούλας με έμφραγμα του μυοκαρδίου και στα χέρια του κρατούσε ένα χαρτί από το νοσοκομείο. Δεν ήταν τα αποτελέσματα εξετάσεων αλλά ένας λογαριασμός των 500 ευρώ. «Από το λογιστήριο του νοσοκομείου μου είπαν ότι αν δεν πληρώσω αμέσως θα με στείλουν φυλακή» εξήγησε στον καρδιολόγο Γιώργο Βήχα από το κοινωνικό ιατρείο που τον υποδέχθηκε. Και αν αυτός δεν είχε αντιδράσει άμεσα, χορηγώντας του ειδική αγωγή, πιθανότατα αυτός ο λογαριασμός θα τον είχε στείλει στο θάνατο.

Το περιστατικό είναι παλιό αλλά στην πραγματικότητα είναι η απόλυτη εικόνα του μέλλοντος. Αν και όλοι κατανοούμε ότι η «λιτότητα σκοτώνει», η αυξημένη θνησιμότητα δεν θα προέλθει όπως νομίζουμε μόνο από τη ραγδαία επιδείνωση του συστήματος υγείας, το οποίο δεν θα προσφέρει επαρκείς υπηρεσίες, αλλά κυρίως από την αύξηση των ανισοτήτων και του στρες που προκαλεί η οικονομική κρίση.
Σε συνδυασμό με την νεοφιλελεύθερη συνταγή του ΔΝΤ και της ΕΕ η κατάσταση αυτή, μας εξηγεί ο Γιώργος Νικολαϊδης, διευθυντής Ψυχικής Υγείας και κοινωνικής Πρόνοιας στον Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού θα οδηγήσει σε μαζικά κρούσματα καρδιοαγγειακών παθήσεων αλλά και κρουσμάτων καρκίνου. «Η πολιτική του 2012 θα καταγραφεί σαν μείωση του προσδόκιμου ζωής το 2020 – ξέρετε όταν λένε ότι θα βγούμε στις αγορές» μας λέει με ένα πικρό χαμόγελο.

Το υπουργείο υγείας αλλά και ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο, που στηρίζει την πολιτική λιτότητας, γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια όχι μόνο ποιες παθήσεις θα εκδηλωθούν μαζικά σε λίγα χρόνια αλλά ακόμη και με μια ποιο χρονική σειρά θα πλήξουν τον πληθυσμό. Οι επιστήμονες είναι σήμερα σε θέση να κάνουν εξαιρετικά λεπτομερείς προβλέψεις καθώς η ίδια πολιτική επιβλήθηκε χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση από τη Λατινική Αμερική και τη Ρωσία μέχρι τις Τίγρεις της Ανατολικής Ασίας μέχρι την Κορέα. Η επίθεση ξεκινά πάντα εναντίον του καθολικού χαρακτήρα της δημόσιας υγείας και συνεχίζεται με την προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεις των δομών υγείας και ασφάλισης. Το τρίτο βήμα είναι η συγκέντρωση όλων των κλάδων περίθαλψης σε ένα σύστημα σαν τον ΕΟΠΠΥ το οποίο στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων χρεοκοπούσε σε διάστημα έξι μηνών έως δύο χρόνων.

Τα αποτελέσματα αυτής της συνταγής ήταν πάντα το ίδιο μοτίβο θανάτου για δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Ένας από τους ανθρώπους που κατέγραψαν αυτό το μοτίβο είναι και ο καθηγητής Ντέιβιντ Στάκλερ, συγγραφέας του βιβλίου Body Economic που συνοδεύεται από τον χαρακτηριστικό υπότιτλο «Γιατί η λιτότητα σκοτώνει».
Ταξιδεύοντας σε δεκάδες χώρες από όπου πέρασε το ΔΝΤ, η παγκόσμια τράπεζα και πιο πρόσφατα η ΕΕ ο Στάκλερ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις δημοσίου χρέους είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνώντων, οι οποίοι προτιμούν να εξοφλούν τα χρέη τους σε ξένες τράπεζες θυσιάζοντας τον πληθυσμό. Στα δικαστήρια του μέλλοντος θα μπορεί να τεκμηριωθεί πολύ εύκολα ότι δεκάδες υπουργοί υγείας είχαν στα χέρια τους συγκεκριμένες μελέτες για τις επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας στα επίπεδα θνησιμότητας αλλά έβαλαν την υπογραφή τους για να πεθάνουν χιλιάδες συμπολίτες τους.

Μια αντίστοιχη έρευνα με του Στάκλερ έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και ο κ.Γιώργος Νικολαϊδης. Το Δεκέμβριο του 2011 παρουσίασε σε συνέδριο της εθνικής σχολής δημόσιας υγείας (παρουσία του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου υγείας Ν.Πολύζου) σειρά τρομακτικών προβλέψεων οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μιας προς μια.

«Σε πρώτη φάση» εξηγεί στο Unfollow «oι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα αυξάνονταν οι αυτοκτονίες, οι ανθρωποκτονίες και τα νοσήματα που σχετίζονται με κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών. Η αμέσως επόμενη φάση περιλαμβάνει την επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων που είχαν ξεχαστεί στην ελληνική κοινωνία όπως η φυματίωση». Η κατάσταση στο συγκεκριμένο τομέα ενδέχεται να επιδεινωθεί ραγδαία όσο περιορίζεται ο εμβολιασμός των παιδιών – που ξεκίνησε από ειδικές ομάδες του πληθυσμού αλλά επεκτείνεται απειλητικά.

Το πιο τρομακτικό, όμως, σύμφωνα με τον Νικολαϊδη είναι η παιδική θνησιμότητα η οποία, όπως είχε προβλεφθεί, άρχισε να αυξάνεται από πέρυσι – για πρώτη φορά από το 1950. Ο κύκλος λοιπόν αυτών των προβλέψεων επιβεβαιώθηκε με τρομακτική ακρίβεια μέχρι το 2013 ακόμη όμως δεν έχουμε δει τις πραγματικές επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας στη θνησιμότητα του πληθυσμού.

«Σε λίγα χρόνια θα δούμε το δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ πιο μαζικό και θα επηρεάσει άμεσα το προσδόκιμο επιβίωσης» εξηγεί ο συνομιλητής μας επισημαίνοντας ότι «σε λίγα χρόνια αναμένονται χιλιάδες νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Καθώς οι συγκεκριμένες ασθένειες αποτελούν την υπ’αριθμό ένα αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες, ακόμη και μια «μικρή» αύξηση της τάξης του 2 έως 5% θα σημαίνει τεράστιο αριθμό θανάτων. «Στην επόμενη πενταετία θα ζήσουμε μια εκατόμβη νεκρών συνανθρώπων μας κυρίως άντρες παραγωγικής ηλικίας από 45-64». Αμέσως μετά, πιθανότατα από το 2020, θα έχει έρθει η σειρά του καρκίνου να χτυπήσει την πόρτα μας καθώς οι κακοήθεις νεοπλασίες έχουν μεγαλύτερο «χρόνο επώασης»

Το τελευταίο στάδιο μαζί με τον καρκίνο είναι το μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης) – όλα τα προβλήματα δηλαδή που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν τα «νοσήματα των φτωχών».
Η απάντηση των κυβερνώντων στην κατηγορία ότι γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια ότι η πολιτική τους σκοτώνει ανθρώπους θα μπορούσε να συνοψιστεί στην αγγλική έκφραση shit happens ή αυτά συμβαίνουν. Αφού η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας παρουσιάζεται σαν μονόδρομος η ραγδαία αύξηση της θνησιμότητας είναι η απαραίτητη παράπλευρη απώλεια στην διαδικασία «εξυγίανσης» της οικονομίας Ακόμη και αυτή η κυνική διατύπωση όμως αποτελεί ένα τεράστια ψέμα καθώς όπως αποδεικνύει ο Ντέιβιτν Στάκλερ του σε αρκετές περιπτώσεις μια περίοδος ύφεσης μπορεί να συνοδευτεί ακόμη και από βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Στο βιβλίο του ο Στάκλερ αντιπαραθέτει στην περίπτωση της Ελλάδας την ιστορία της Ισλανδίας η οποία αναλογικά με τον πληθυσμό της βρέθηκε αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη τραπεζική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Οι φιλοευρωπαιστές στο Ρέικιβαικ πίστευαν τότε ότι δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομίας και του συστήματος υγείας θα έφερναν την καταστροφή. Συγκεκριμένα, καθώς η χώρα δεν ανήκε στην ευρωζώνη το ενδεχόμενο μεγάλης υποτίμησης του εθνικύ νομίσματος, που θα έδινε μια ανάσα στην εθνική οικονομία, θα καθιστούσε απαγορευτική την εισαγωγή φαρμάκων. Με δεδομένη την αδυναμία της χώρας να παράξει ακόμη και τα στοιχειώδη σκευάσματα αρκετοί προέβλεπαν έναν αρμαγεδώνα στο χώρο της υγείας.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το σύνολο του συστήματος υγείας βρισκόταν υπό δημόσιο έλεγχο θα οδηγούσε σε κατάρρευση καθώς ο δημόσιος τομέας δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί λόγω του τεράστιου χρέους.

Όταν η κυβέρνηση του Ρείκιαβικ προσέφυγε στο ΔΝΤ, το ταμείο ζητούσε μείωση των δαπανών υγείας κατά 30% και σταδιακή ιδιωτικοποίηση του κλάδου. Ουσιαστικά εφάρμοζε χωρίς την παραμικρή αλλαγή το σχέδιο που επιβάλλει σε όλες τις χώρες αδιαφορώντας για τις ιδιαιτερότητες κάθε οικονομίας. Μόνο που στην Ισλανδία συνέβη κάτι αναπάντεχο. Ο υπουργός υγείας, γνωρίζοντας ότι η ακολουθούμενη πολιτική θα μετριόταν σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπινες ζωές υπέβαλε την παραίτησή του αρνούμενος να συνυπογράψει μια ακόμη γενοκτονία. Και ο υποψήφιος διάδοχός του όμως δεν φαίνεται να είχε διαφορετική άποψη. «Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα βαμπίρ και στο ΔΝΤ;» συνήθιζε να ρωτά στους συναδέλφους του: «Το πρώτο, τουλάχιστον, σταματά να σου πίνει το αίμα όταν πεθάνεις».

Προκειμένου να ξεπουλήσει το σύστημα υγείας το ΔΝΤ «πείραξε» και πάλι τα στοιχεία των λεγόμενων «πολλαπλασιαστών» θέλοντας να αποκρύψει ότι οι δημόσιες επενδύσεις στην υγεία (όπως και στην παιδεία) προσφέρουν άμεσα οφέλη για την ανάκαμψη της οικονομίας: βραχυπρόθεσμα από την μείωση της ανεργίας σε δασκάλους και ιατρικό προσωπικό και μακροπρόθεσμα γιατί βελτιώνουν την ποιότητα του εργατικού δυναμικού.

Χάρη στις μαχητικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, εθνικοποίηση τραπεζών και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος προσφέροντας άμεση ανάκαμψη στην οικονομία. Το μυστικό όμως δεν βρισκόταν μόνο σε αυτά τα γενικά μέτρα. Όπως μας εξηγούσε ο Γιώργος Νικολαϊδης ο νέος υπουργός υγείας κάλεσε ερευνητές από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιες οικονομικές κρίσεις και εκπόνησε ένα πρόγραμμα αύξησης των δημοσίων επενδύσεων στην υγεία, κυρίως για τα παιδιά. Παράλληλα το σύνολο των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας αυξήθηκε από τις 280 εκατομμύρια κορόνες ( 2.2 δις ευρώ) στα 379.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι στην Ισλανδία, σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών σημειώθηκε μείωση της θνησιμότητας. Η Ισλανδία αποτελεί σήμερα ίσως τη μοναδική χώρα η οποία εν μέσω μια κολοσσιαίας τραπεζικής κρίσης δεν κατέγραψε αύξηση των αυτοκτονιών και των καρδιοαγγειακών παθήσεων. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, όπου ο τερματισμός της καθολικής δωρεάν υγείας προκάλεσε μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 10 χρόνια κάθε Ισλανδός πολίτης είχε πρόσβαση σε δωρεάν περίθαλψη.

Προς στιγμήν ο Ντέιβιντ Στάκλερ πανικοβλήθηκε, συνειδητοποιώντας ότι υπάρχει αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα του καπνίσματος στο οποίο οδηγεί το Στρες. Μην φοβάσαι, του είπαν οι ισλανδοί συνάδελφοί του, χτυπώντας τον ελαφρά στην πλάτη απλώς εξερράγη το ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ. Ένα χρόνο αργότερα οι Ισλανδοί είχαν καταλάβει και πάλι την πρώτη θέση στην παγκόσμια «κατάταξη ευτυχίας» του ΟΗΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό «Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας».

Η Ισλανδία δεν είναι τυχαίο παράδειγμα. Καθώς έχει ομοιογενή πληθυσμό με σταθερές διατροφικές συνήθειες και κοινό σύστημα υγείας για όλους, αποτελεί το ιδανικό πειραματικό εργαστήριο για τη μελέτη των επιπτώσεων της ύφεσης στην υγεία του πληθυσμού. Οι επιστήμονες μπορούν δηλαδή να διαπιστώσουν πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη καθαρότητα ποια είναι η επίπτωση κάθε πολιτικής απόφασης στη θνησιμότητα του πληθυσμού.

Αυτό που ελάχιστοι όμως είχαν καταφέρει να προβλέψουν ήταν ότι ένας από τους παράγοντες που βελτίωσαν τις συνθήκες ζωής και το επίπεδο υγείας των πολιτών ήταν και η συμμετοχή τους στις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας. Όπως μας εξηγούσε ο κ.Νικολαϊδης, στις κινητοποιήσεις συμμετείχε περίπου το 10% του πληθυσμού, σαν να πέρασαν δηλαδή από το Σύνταγμα πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές. Όπως τεκμηρίωσε αργότερα και η έγκριτη επιθεώρηση υγείας Lancet αυτή η πανκοινωνική συμμετοχή βοήθησε ώστε να μην αφομοιώσει ο καθένας ατομικά το στρες γεγονός που προκαλεί τις περισσότερες θανατηφόρες ασθένειες που παρατηρούνται σε καιρούς κρίσης.

Οι μαζικές διαδηλώσεις στην Ισλανδία έσωσαν κυριολεκτικά ζωές τη στιγμή που στην Ελλάδα διαδοχικές κυβερνήσεις έβαλαν την υπογραφή τους για το βέβαιο θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας.


ΠΗΓΗ:
Άρης Χατζηστεφάνου - Unfollow Οκτώβριος 2013
http://www.ramnousia.com

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ.

Απαγόρευση χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας
Ο βουλευτής και αρχηγός του μικρού αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος» (LP) Ίβον Βελίτσκοβσκι, κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή της ΠΓΔΜ δια του οποίου απαγορεύεται η χρήση του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας για κρατικούς και για άλλους σκοπούς.
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα πρέπει να περιοριστούν οι κρατικοί θεσμοί να χρησιμοποιούν το εν λόγω σύμβολο και να απαγορευτεί η χρήση του εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, καθώς και από εκδηλώσεις που διοργανώνει τόσο η δημόσια διοίκηση, όσο και μεμονωμένα άτομα. Για κάθε χρήση του συμβόλου αυτού, σύμφωνα με τον σχετικό νομοσχέδιο, θα επιβάλλονται ανάλογες κυρώσεις από τα αρμόδια όργανα.
«Η απαγόρευση της χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας ρυθμίζεται μέσω της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπεγράφη το 1995 μεταξύ της Ελλάδας και της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", ωστόσο μέχρι τώρα δεν εφαρμόζεται αναλόγως, καθώς ο Ήλιος εμφανίζεται στους κρατικούς θεσμούς, σε αθλητικούς αγώνες, σε αθλητικές αίθουσες που κατασκευάστηκαν κατά τα προηγούμενα έτη, ενώ η σημαία με αυτό το σύμβολο συχνά κυματίζει στις εορταστικές εκδηλώσεις κατά τις κρατικές εορτές, καθώς και στις συγκεντρώσεις κάποιων πολιτικών κομμάτων», εξήγησε ο κ. Βελίτσκοβσκι.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι μέσω αυτού του νόμου θα επιτευχθεί αναβάθμιση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και θα γίνει ένα θετικό βήμα και υποχώρηση εκ μέρους της ΠΓΔΜ. «Με αυτό τον τρόπο η "Μακεδονία" θα δείξει πως δεν κάνει κατάχρηση, παρά ότι σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες. Επειδή βρισκόμαστε σε φάση επίλυσης της διένεξης με την Ελλάδα, η κίνηση αυτή μπορεί να ενισχύσει τη θέση της "Μακεδονίας" και να συνεισφέρει στην επίτευξη της επιθυμητής λύσης», δήλωσε ο κ. Βελίτσκοβσκι.
Πρόσθεσε ότι οι πράξεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στις οποίες δεσμεύτηκε η ΠΓΔΜ πρέπει να γίνονται σεβαστές και εξαιτίας αυτού αναμένει στήριξη από τα άλλα κόμματα. Κατά τον ίδιο, για την επίτευξη συμβιβασμού με την Ελλάδα είναι αναγκαίο να τεθούν στην άκρη τα ζητήματα «εθνικής ταυτότητας» και η ΠΓΔΜ να εμμένει στις υπογεγραμμένες διεθνείς λύσεις.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Ιούνιο του 2011 συνεργάστηκε με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και εξέλεξε έναν βουλευτή.
Την πρόταση αυτή του κ. Βελίτσκοβσκι υποστήριξε το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα της «Εθνική Δημοκρατική Αναγέννηση» (NDP) του Ρούφι Οσμάνι, το οποίο εκπροσωπείται στη Βουλή της ΠΓΔΜ με δύο βουλευτές.
Ο βουλευτής του NDP Νάτζι Τζελίλι ανέφερε ότι με την κίνηση αυτή θα αρθεί ένα από τα εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας: «Είναι καιρός πλέον κάποιος στο κράτος να υποδείξει σε αυτή την κυβέρνηση το τί δεν πρέπει να χρησιμοποιεί. Με αυτό τον νόμο θα βελτιωθούν οι βαριά διαταραγμένες σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και με τους άλλους γείτονες. Ελπίζω πως το νομοσχέδιο θα έχει τη στήριξη των άλλων πολιτικών κομμάτων», ανέφερε ο κ. Τζελίλι.
Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας στην εθνική σημαία της χώρας από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Στο άρθρο 7, παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΞΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

Τίποτα το άξιο καταστροφής

Πρώτα κάποιος θα κατέληξε στο τελικό τους σχέδιο. Ίσως να έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος με τον εαυτό του, ίσως όχι. Πάντως κάθε τελική μορφή που είναι αποτέλεσμα σύλληψης, επεξεργασίας, αλλαγών, δουλειάς, κρύβει μια μικρότερη ή μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Ύστερα κάποιος θα έκανε το σχέδιο ύλη. Κάποιος θα πρωτοέπιασε στα χέρια του υλοποιημένη την τελική μορφή. Και θα κρατούσε πια παπούτσια.

Λεφτά θα αντάλλασσαν χέρια σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια, μέχρι να βρεθούν σε μια βιτρίνα. Εκεί θα αναγραφόταν και η τελική τους τιμή, σε ένα ταμπελάκι μπροστά στην τελική τους μορφή. Η τελική τους τιμή από μόνη της μια προσδοκία, που προσπαθούσε να μαντέψει επιτυχώς -ή και να καθορίσει- το χρηματικό ύψος της προσδοκίας την οποία ενσωμάτωναν στα μάτια των υποψήφιων αγοραστριών τους.

Εκεί, στη βιτρίνα, τα παπούτσια δεν θα ήταν πια μόνο παπούτσια, θα ήταν φετίχ. Θα έμεναν εκτεθειμένα με απόλυτη σιγουριά για τον εαυτό τους. Αν περνούσαν οι βδομάδες μπορεί η σιγουριά να μετατρεπόταν σε ανασφάλεια. Αλλά τελικά οι δοκιμές στα διάφορα πόδια θα κατέληγαν στα αποφασισμένα εκείνα που ήξεραν ότι τα παπούτσια αυτά πρέπει να τα αγοράσουν.

Το στάδιο της υπόσχεσης προς όλους θα έδινε έτσι, έναντι τιμήματος, τη θέση του στο στάδιο της προσωπικής σχέσης. Από τη βιτρίνα στη ντουλάπα. Κι από εκεί στην πρώτη κοινή τους έξοδο: τώρα φοριούνται, τώρα επιτέλους παραδίδουν αυτό που υπόσχονταν, τώρα επιτέλους έχουν μπει στα πόδια που τα διάλεξαν, τώρα νιώθουν σαν να βρίσκονταν πάντα κάτω από αυτά τα πόδια, σαν η θέση τους να ήταν πάντα εκεί και πουθενά αλλού.

Και μετά τα γνωστά: ο χρόνος, η φθορά, η απομάγευση, το πέταμα, το πεζοδρόμιο.

Αλλά όχι ο κάδος. Τα πόδια σκέφτονται πως υπάρχει κρίση κι όλο και κάποιος θα τα περιμαζέψει, για να αποκτήσουν μια δεύτερη, μεταχειρισμένη ή μεταποιημένη ζωή. Ή ίσως πετώντας τα εκεί, δίπλα αλλά όχι μέσα στον κάδο, να τους αποστερούν και το καταφύγιο της μίας και μόνης σχέσης, να τους δείχνουν πως δεν απέμεινε από την παλιά κοινή πορεία τίποτα το άξιο καταστροφής κι άρα διάσωσης.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ : "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ".


Ενάμιση χρόνο πριν,
 ζητιάνευα στο δρόμο για τίποτα ψιλά,
 για να καταφέρω να πάρω τη δόση μου.
 Πέρασε μια παρέα αγοριών από μπροστά μου 
κι ένας από αυτούς κοντοστάθηκε και με κοίταξε. 
Με πλησίασε,
 έβγαλε ένα πεντάευρο από την τσέπη
 και το κράτησε μπροστά στη μύτη μου.
 Μου είπε:
 "Αν είναι να το κάνεις ναρκωτικά,
 φρόντισε να αγοράσεις μια καινούργια καθαρή βελόνα. Τουλάχιστον. Σε παρακαλώ."
 Εκείνη τη στιγμή δεν έδωσα σημασία.
 Κοιτούσα μαγεμένος το πεντάευρο στο χέρι του
 κι ανυπομονούσα να μου το δώσει ο μαλάκας, 
να πάω να σουτάρω επιτέλους 
που κόντευα να σαλτάρω από τη στέρηση.
 Όταν όμως σούταρα,
 με μια βρώμια, 
τρισάθλια βελόνα
 που είχανε πάρει άλλοι εκατό πριν από μένα,
 χάθηκα στο τριπ, 
και δεν ήταν σαν τις άλλες φορές.
 Εκείνο το βράδυ, 
τον έβλεπα ξανά και ξανά μπροστά μου, 
τεράστιο,
 να μου γνέφει με το πεντάευρο στο πρόσωπο και να φωνάζει "τουλάχιστον. μια καθαρή βελόνα. τουλάχιστον".
 Ξύπνησα πιο φοβισμένος από κάθε άλλη φορά
 και σκέφτηκα πως κι αυτόν τον άγνωστο ακόμα,
 τον απογοήτευσα.
 Και τι μου ζήτησε; 
Δεν είπε "μη σουτάρεις" σαν όλους τους μαλάκες
 που νουθετούν λες και σε ξέρουν.
 Ουσιαστικά είπε
"μη βλάψεις τον εαυτό σου ΑΚΟΜΑ περισσότερο".
 Σήμερα κλείνω έναν χρόνο καθαρός. 
Πήγα σε κέντρο απεξάρτησης,
 δέκα μέρες μετά τη μέρα με το πεντάευρο.
 Μετά από έξι μήνες προετοιμασία στο κέντρο,
 μπήκα σε θεραπευτική κοινότητα.
 Είμαι καθαρός από τότε.
 Αδερφέ, όπου και να 'σαι, να είσαι καλά.
 Μέσα από την καρδιά μου στο εύχομαι.
 Σ' ευχαριστώ γι' αυτό που έκανες.
 Όλους τους είχα απογοητεύσει, 
αλλά εσένα αδερφέ δε σε πρόδωσα.
 Όπου κι αν είσαι,
 ελπίζω να είσαι καλά. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΟΙ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.


Έγινε στα Τρίκαλα η ορκωμοσία της Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών και ακολούθησε κάτι σαν πάρτι, στο οποίο πήγε και ο Υφυπουργός κύριος Δαβάκης.
   Οι σπουδαστές έχουν γαλουχηθεί έτσι ώστε να ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ, όταν τους μιλούν οι ανώτεροί τους, αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι (όπως κι η φίλη μου η μαρία που μου το έδειξε) πώς κρατιούνται οι υπόλοιποι και δεν γελούν.  


Ειδικά ο Υφυπουργός και ο άλλος ανώτατος στρατιωτικός έχουν ένα υπομειδίαμα που λίγο θέλει να εξελιχτεί σε νευρικό γέλιο.    Υπάρχει και άλλο βίντεο, με ελαφρώς πιο λάιτ περιπτώσεις, όχι όμως ότι δεν υπάρχουν και εδώ διαμαντάκια, 



όπως ο νεαρός μετά το πρώτο λεπτό και όλες οι απαντήσεις του μέχρι τέλους, ή ένα αγόρι που μιλάει σχεδόν βαριεστημένα σαν κανονικός άνθρωπος (που ευτυχώς είναι - μου φάνηκε ο πιο σκεπτόμενος απ' όλους), ή δύο γυναίκες υπαξιωματικοί που σχεδόν κοροϊδεύουν την κοινωνία, τραβώντας απλώς τα σύμφωνα για να δώσουν την εντύπωση ότι βροντοφωνάζουν.    



ΠΗΓΗ... http://www.lifo.gr


ΜΙΛΟΥΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

Εξέφραζε απόψεις υπέρ της μαριχουάνας στο Facebook και πήρε απροσδόκητη απάντηση
Ο αστυνομικός διοικητής της Νότιας Καρολίνας απείλησε έναν πολίτη με σύλληψη την περασμένη εβδομάδα επειδή έκανε σχόλια υπέρ της χρήσης μαριχουάνας σε ένα ποστ στο Facebook που αφορούσε τη σύλληψη ενός υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών.   Ο αρχηγός Ruben Santiago ανακοίνωσε στη σελίδα της αστυνομίας στο Facebook τη σύλληψη και ότι κατασχέθηκαν 40.000 δολάρια από το συγκεκριμένο διαμέρισμα.
 Ο χρήστης του Facebook με το όνομα Brandon Whitmer έκανε comment λέγοντας: 
"Ίσως (η αστυνομία) να έπρεπε να συλλάβει αυτούς που σκοτώνουν στα 5 points από το να ασχολούνται με έναν χασικλή που δεν ενοχλεί κανένα. Θα γίνει νόμιμο έτσι και αλλιώς μια μέρα και εδώ". 
  Αυτό που δεν περίμενε είναι μια απάντηση σε μορφή μάλιστα comment από τον ίδιο τον αρχηγό Santiago ο οποίος του έγραψε: "Έχουμε συλλάβει όλους τους βίαιους εγκληματίες στην περιοχή 5 Points. Σε ευχαριστώ που μοιράζεσαι τις απόψεις σου και που μας δίνεις λόγους βάσιμης υποψίας να πιστέψουμε ότι είσαι και εσύ εγκληματίας, θα προσπαθήσουμε να σε βρούμε".    Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Νότιας Καρολίνας επιβεβαίωσε ότι το comment το έκανε όντως ο αρχηγός, όμως δεν είχε σκοπό να απειλήσει τον πολίτη, αλλά να στείλει το μήνυμα ότι όλοι οι εγκληματίες είναι στο στόχαστρο της αστυνομίας.
 Ο αρχηγός, συνέχισε ο εκπρόσωπος, επικοινώνησε με τον πολίτη ξεκαθαρίζοντας τι εννοούσε. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

Η HOUSE ΠΑΕΙ ΜΕΓΑΡΟ.

Η house μουσική πάει Μέγαρο!
Η ηλεκτρονική dance μουσική βρίσκει στέγη -στις 27 Νοεμβρίου- στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με live ενορχηστρώσεις, dj's sets από τους Playmen, Dino MFU, Star Motel, Issy (Slickbeats), Dim Chord, V-Sag, Chris IDH και Agent Greg καθώς και live ερμηνείες από την Demy και τους vocalist μεγάλων επιτυχιών της house Yalena, Gabriel (Slickbeats) και Alexandra McKay.

To νέο concept «House Orchestra» εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με πρωτοβουλία του Μεγάρου, της Zero10 Records και της Panik Records.

Στις 27 Νοεμβρίου, η νεαρή ποπ σταρ Demy μαζί με vocalist μεγάλων επιτυχιών της house όπως η Yalena, Gabriel (Slickbeats) και Alexandra McKay θα συναντήσουν στη σκηνή του Μεγάρου το νέο αίμα της house και γνωστούς μουσικούς παραγωγούς όπως οι Playmen, Dino MFU, Star Motel, Issy (Slickbeats), Dim Chord, V-Sag, Chris IDH και Agent Greg.

Νωρίτερα, την ημέρα της συναυλίας θα πραγματοποιηθεί workshop (Ώρα 19:00, Αίθουσα MC2) με είσοδο ελεύθερη.

27 Νοεμβρίου, Ώρα: 21:00, Αίθουσα Banquet, Τιμές: Φοιτητικά: 7 ευρώ, Γενική είσοδος: 15 ευρώ.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "MARIE CURIE" ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ.

Σπουδαία διάκριση για την ερευνητική ομάδα του "Δημόκριτου"
Με το διεθνούς κύρους βραβείο "Marie Curie Award" τιμήθηκε ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος".
Οι Θεοδοσία Μάινα-Νοκ και Μπέρτχολντ Νοκ βραβεύτηκαν για έρευνα τους στη μοριακή ραδιοφαρμακευτική με την απονομή να γίνεται στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πυρηνικής Ιατρικής στη Λιόν της Γαλλίας. Το βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία της στον τομέα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων (ή «ραδιοπεπτιδίων»), η οποία βρίσκει εφαρμογές στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έδειξαν ότι, με τη ταυτόχρονη χορήγηση επιλεγμένου ενζυμικού αναστολέα και πεπτιδικού ραδιοφάρμακου, παράγωγου της γαστρίνης, μπορεί να επιτευχθεί η σταθεροποίηση του ραδιοφαρμάκου στην κυκλοφορία του αίματος και η εντυπωσιακή αύξηση πρόσληψης στις καρκινικές εστίες.

Η επιτυχία της νέας αυτής μεθόδου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Δημόκριτου», έχει επιβεβαιωθεί προκλινικά σε μια πληθώρα ραδιοπεπτιδίων, με πιθανή εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων καρκινωμάτων. Πρόκειται για μια μεθοδολογία που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη διαγνωστική ευαισθησία και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων.

Εκτός των δύο ερευνητών, στην ομάδα συμμετέχουν οι υποψήφιοι διδάκτορες: Αικατερίνη Καλούδη (Βιολόγος, MSci Imperial College, London, UK), Παντελεήμων Μαρσουβανίδης (Χημικός, ΜSci Παν/μιο Πατρών) και Εμμανουήλ Λυμπέρης (Χημικός, ΜSci ΑΠΘ). Τέλος, τονίζεται η συμβολή και γενναιόδωρη υποστήριξη των Καθηγητών Marion de Jong και Eric P. Krenning (Nuclear Medicine Department, Erasmus MC, Rotterdam, Netherlands) στην υλοποίηση της ερευνητικής αυτής προσπάθειας.

Το "Marie Curie Award" απονέμεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πυρηνικής Ιατρικής στην καλύτερη, από επιστημονικής απόψεως, ερευνητική εργασία που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης.

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 1941!

Click on the slide!
Ένα απίστευτο ντοκουμέντο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών, με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα των Γρεβενών από τους Γερμανούς.
Πιο συγκεκριμένα, η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών πρόκειται να πραγματοποιήσει δραστηριότητα με τίτλο:  «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο», και στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, θα συγκεντρωθούν με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες από τα γεγονότα της περιόδου 1940-1944 που έλαβαν χώρα στο νομό Γρεβενών, με επίκεντρο το ολοκαύτωμα των Γρεβενών τον Ιούλιο του  1944.

Ένα τρομερό ντοκουμέντο, που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, είναι μία επιστολή (γράμμα) που παρουσίασε μαθήτρια της τάξης.

Πρόκειται για επιστολή που έστειλε ο προπάππους της Βασίλης Κόντογλου στρατιώτης στο μέτωπο της Αλβανίας στις 12 Ιανουαρίου 1940.

Η επιστολή είναι γραμμένη όπως η πρωτότυπη, με πολύ μικρές αλλαγές στην ορθογραφία.

Είναι πολύ διδακτική και αξίζει πραγματικά να τη διαβάσει κανείς σήμερα που τόσοι πολλοί χλευάζουν τους  Έλληνες...


«Εν Αλβανία τ. τ. 345 τη 12/1/41

Σεβαστέ μου θείε Ευριπίδη

Ασφαλώς το γράμμα μου αυτό δεν θα το περίμενες και ίσως θα ανησυχούσες για μας εδώ. Γι’ αυτό το λόγο και διότι δεν ξεύρω εάν ο πατέρας μου σου έγραψε, σου γράφω το γράμμα αυτό και διότι ακόμα θέλω να μάθης τι κάνουν οι ανιψιοί σου σ’ αυτή την κρίσιμη μα φωτεινή καμπή της μεγάλης μας πατρίδος.

Η κήρυξις του πολέμου και η επιστράτευσις μας βρήκε εμένα και τον αδελφό μου από τους πρώτους στα γραφεία επιστρατεύσεως και μάλιστα εγώ για να μπορέσω να ντυθώ από τους πρώτους εδωροδόκησα τον φρουρό και μπήκα από το παράθυρο και αμέσως εφόρεσα το ένδοξο Ελληνικό χακί. Έφυγα από τη Θεσ/νίκη με τις ευχές των γονέων μου με την πρώτη αποστολή για τα αλβανικά σύνορα και έκτοτε βρίσκομαι σιμά στους θεατρίνους που λέγονται Ιταλοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι λαγοί. Τα ίδια και ο αδελφός μου ο οποίος είναι Ανθυπολοχαγός και διοικητής λόχου.

Έχουν περίπου δυόμιση μήνες από την κήρυξη του πολέμου   και κοντεύουμε να φθάσουμε στην Αδριατική θάλασσα από το βόρειο μέτωπο που βρισκόμασταν και ασφαλώς όταν εσύ θα διαβάζεις το γράμμα μου αυτό  δεν θα υπάρχει Ιταλός στην Αλβανία, γιατί και αυτοί οι θρασύδειλοι που νόμισαν ότι έχουν να κάνουν με μια χούφτα ανθρώπους, χωρίς να λογαριάσουν ότι αυτοί οι λίγοι είναι ικανοί να κάνουν θαύματα, γιατί το έχει μέσα το αίμα τους, γιατί είναι γεννημένοι για δόξες, ηρωισμούς και αυτοθυσίες, όταν είναι ενωμένοι όπως τώρα, χάρη στους μεγάλους Αρχηγούς μας και προπαντός στον κυβερνήτη μας κ. Μεταξά, μόλις αντικρύσουν τις λόγχες μας, αμέσως μας γυρνούν τα πισινά τους και τους χάνουμε από τα μάτια μας κι ύστερα τρέχουμε να τους βρούμε μέρες, βδομάδες ολόκληρες.

Κι όταν θα έχει λήξει αυτή η εκστρατεία κατά των επιδρομέων της ελευθερίας μας και  της τιμής μας, θα έχουμε ακόμη ένα στεφάνι δόξης προσθέσει σε κάθε έλληνα, γιατί όλοι οι έλληνες σαν μια γροθιά έπεσαν απάνω στα μούτρα κάποιου κανίβαλου που λέγεται Μουσολίνι.

Θα ήθελα να σου γράψω περισσότερα, αλλά το χαρτί είναι μικρό και έχω υπηρεσία.

Ο Αδελφός μου βρίσκεται στο άλλο μέτωπο και είναι καλά. Επίσης ο Πατέρας μου η Μητέρα μου και η Θεια μου Γεωργίτσα (είναι καλά).

Ο πατέρας μου στέλνει τακτικά δέματα με γλυκά και τσιγάρα. Εσύ θέλω να μου στείλης  ένα στυλογράφο, έναν αναπτήρα (τσακμάκι) και ένα ωρολόγιον χειρός.

Δώσε τους χαιρετισμούς μου στην Σεβαστή μου θεια Μίνα, στο θείο Χρυσόστομο και σ’ όλους στους πατριώτες μας.

Σε χαιρετώ, ο ανιψιός σου και σε ευχαριστώ.

Β. Κόντογλου»









ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ .


1Την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγ. Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας και εορτάζεται η απελευθέρωση της πόλης το 1912, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και συλλειτουργούντες τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Τον θείο λόγο κήρυξε στον κατάμεστο ναό ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών.

Μετά την Δοξολογία, στην οποία παρίσταντο οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, η καθηγήτρια Αριάννα Μαντά εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας, κατά τον οποίο εξήρε την ηρωική και πολυτάλαντη προσωπικότητα του αρχιερατικού επιτρόπου και εθνικού αγωνιστή παπα-Νίκανδρου και την μεγάλη συμβολή του στην απελευθέρωση της πόλεως της Αριδαίας. 

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση.

alt
alt
alt



ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένας τύπος γύρω στα 65 πάει για τσεκάπ.
Ο γιατρός: 
"Έχω καλά νέα και κακά νέα". 
"Πέστε μου πρώτα τα κακά νέα". 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ( Ε.Α.Κ.)


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Παρατημένα στη μοίρα τους τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα  ( Ε.Α.Κ.) 

       Σύμφωνα με τα σωματεία των εργαζομένων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα ( Ε.Α.Κ. ) όλης της χώρας, όπου στις εγκαταστάσεις τους φιλοξενούν χιλιάδες λαού και νεολαίας, έχουν απομείνει 170-180 εργαζόμενοι.
    Πρόσφατα, τα σχέδια της κυβέρνησης να περάσουν σε "κινητικότητα" άλλα 41 άτομα ματαιώθηκαν από τον αγώνα των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι κάνουν τιτάνια προσπάθεια να λειτουργήσουν τις εγκαταστάσεις.
     Ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν απομείνει, πέρα από το ότι δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες των ασκουμένων, εγκυμονεί και κινδύνους για την ασφάλεια των αθλουμένων από τις σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία και τη συντήρηση των υποδομών.
     Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τα 500 στρέμματα υποδομών στον Αγιο Κοσμά έχουν μείνει 52 εργαζόμενοι, τη στιγμή που στο χώρο φιλοξενούνται καθημερινά σχολεία, αθλητές υψηλού επιπέδου και χιλιάδες ασκούμενοι. Μόνο το Σαββατοκύριακο, μπορεί να ξεπερνούν και τα 5.000 άτομα. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και σε άλλα ΕΑΚ, που οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν για να λειτουργήσουν οι υποδομές, π.χ., στο Παπαστράτειο.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:
Να στελεχωθούν όλα τα ΕΑΚ με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες.
Να συντηρηθούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα μέσα οι υποδομές, ώστε να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.
Να δοθεί χρηματοδότηση, ώστε να σταματήσει η εισφορά της λαϊκής οικογένειας.


                                                                                   Οι βουλευτές του ΚΚΕ
                                                                                     
                                                                                      Γιάννης Γκιόκας 
                                                                                      Λιάνα Κανέλλη 
                                                                                      Χρήστος Κατσώτης 
                                                                                      Σπύρος Χαλβατζής

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

  Ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό του προστάτη της Αρχαγγέλλου Μιχαήλ.
 
 
ΘΕΜΑ: ΕΟΡΤΗ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

1. Σας γνωρίζουμε ότι στις 7, 8, 9 και 10 Νοεμβρίου 2013 η Πολεμική Αεροπορία εορτάζει τον Προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ.
2. Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο αεροδρόμιο της Μίκρας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το προσωπικό, το υλικό και τα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας στη στατική έκθεση αεροσκαφών, οπλισμού και εξοπλισμού που θα δημιουργηθεί σε ανοικτό και κλειστό χώρο.
3. Το Στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μίκρας θα είναι ανοικτό για το κοινό (ελεύθερη είσοδος - δεν απαιτείται συνεννόηση) την Παρασκευή 8-11-13 από τις 11:30 έως τις 17:00 ενώ τις υπόλοιπες ημέρες (7-9-10 Νοεμβρίου) από τις 09:00 έως τις 17:00.
4. Για να επισκεφθείτε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μίκρας ακολουθείτε το δρόμο Θεσσαλονίκης-Περαίας. Αφού προσπεράσετε τη διασταύρωση του Κρατικού Αερολιμένα «Μακεδονία», τη διασταύρωση του καζίνο REGENCY και τη διασταύρωση του κτιρίου της ασφαλιστικής εταιρίας «INTERSALONIKA», συναντάτε τους φωτεινούς σηματοδότες στο κέντρο διασκέδασης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΝΕΡΑΪΔΑ» (αριστερά κατευθύνεστε προς το Ν. Ρύσιο) όπου στα δεξιά σας υπάρχει πινακίδα με την ένδειξη ΄΄113 ΠΜ΄΄. Στρίβετε δεξιά και στα 50 μέτρα συναντάτε την πύλη του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Μίκρας.

5. Επίσης, η Πολεμική Αεροπόρια, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ, έχει προγραμματίσει αεροπορική επίδειξη αεροσκάφους F-16 της ομάδας επιδείξεων "ΖΕΥΣ" άνωθεν της πόλης της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 9-11-2013 στις 12:00 το μεσημέρι.  Η επίδειξη θα πραγματοποιηθεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ του Λευκού Πύργου και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ.


Μετά από 523 χρόνια σκλαβιάς, η Αλμωπία ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος.
Μέσα σε αυτούς τους πέντε αιώνες, οι Άλμωπες εναντιώθηκαν στην πανίσχυρη Οθωμανική αυτοκρατορία πολλές φορές, ξεσηκώθηκαν και πολέμησαν και παρόλο που οι προσπάθειες τους πνίγηκαν στο αίμα, δεν λύγισαν.
Σήμερα, 101 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Αλμωπίας, μπορούμε και αναπνέουμε τον αέρα της ελευθερίας χάρη σε αυτούς που - προτάσσοντας πάνω απ’ όλα, αξίες και ιδανικά – θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου μας.
Αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Αλμωπίας άνθρωποι που γεννήθηκαν, αυτοί, οι γονείς, οι παππούδες και οι πρόγονοί τους μέσα στην σκλαβιά. Την ελευθερία δεν τη γνώριζαν αλλά συνεχώς την επιζητούσαν και ποτέ δεν συμβιβάστηκαν, δεν αλλαξοπίστησαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι στους τούρκους και κατάφεραν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο. Νίκησαν.

Οι πρόγονοί μας, οι ήρωες της Αλμωπίας, νίκησαν. Την ώρα που έμπαινε το ελληνικό τάγμα στην Αριδαία, η Αλμωπία ήταν ήδη ελεύθερη και ελεγχόμενη από τον αρχιμανδρίτη οπλαρχηγό Νίκανδρο Παπαϊωάννου και τα παλικάρια του.
Σήμερα τιμούμε τους προγόνους μας, τον αγώνα τους, το αίμα που έχυσαν, την ελευθερία, την ιστορία αυτού του τόπου. Και όσο καλύτερα θα γνωρίζουμε την ιστορία μας, τόσο περισσότερο θα θαυμάζουμε τη δύναμη, την πίστη και την αυταπάρνηση των δικών μας ηρώων  του, του Παπανίκανδρου, του Αγγελή Γάτσου και πολλών άλλων.
Τόσο περισσότερο θα εκτιμούμε την ελευθερία που μας χάρισαν και με πυξίδα τις αξίες, τα ιδανικά και τη θέληση τους θα μπορούμε να πορευόμαστε πιο δυνατοί και περήφανοι ως Άλμωπες, ως κοινωνία, ως Έλληνες.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα μνήμης, ας αναλογιστούμε το παράδειγμα εκείνων που αγωνίστηκαν ή ακόμη και θυσίασαν τη ζωή τους για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Και συγχρόνως να θυμηθούμε – αυτό που συχνά λέμε αλλά και συχνά ξεχνάμε - ότι εμείς οι έλληνες είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα, κάθε δυσκολία, κάθε εμπόδιο, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να νικήσουμε.

Η ΕΔΕΣΣΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ ΘΗΛΑΣΜΟ !


 -Συμμετείχε η πόλη της Έδεσσας στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό 2013 
-Περισσότερες από 60 μητέρες με τα παιδιά τους 

Στον ταυτόχρονο πανελλαδικό δημόσιο θηλασμό στον οποίο μετείχαν 39 συνολικά πόλεις της χώρας συμμετείχε και η Έδεσσα, με περισσότερες των 30 μητέρων να θηλάζουν δημόσια τα βρέφη τους στο δημοτικό στάδιο της πόλης, το πρωί της Κυριακής. 

Η εκδήλωση, που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση, την αφύπνιση και την υποστήριξη νέων μητέρων για τον μητρικό θηλασμό ώστε να μην αποτελεί ταμπού πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό στάδιο Έδεσσας από την Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού Ν. Πέλλας-Έδεσσα  λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ενώ στηρίχθηκε από τοπικές επιχειρήσεις. 


Οι διοργανωτές διένειμαν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους παρευρισκόμενους, προσέφεραν δωράκια στα μικρά παιδιά, τα οποία χόρεψαν, τραγούδησαν και έπαιξαν μέχρι το μεσημέρι.   



«Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή για τον μητρικό θηλασμό, γίνεται πανελλαδικά σε 39 πόλεις της Ελλάδας, έχει καθιερωθεί από το ‘96, από την κα Ελένη Μουστάκα στη Θεσσαλονίκη που είχε τη φαεινή ιδέα να διαδώσουμε την τέχνη του μητρικού θηλασμού.
 1-7 Νοεμβρίου διοργανώνεται ο Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός. Η ομάδα μας είναι εθελοντική δεν χρηματοδοτείται από πουθενά, στόχος είναι η προώθηση, η στήριξη και η ενημέρωση του μητρικού θηλασμού, να στηρίξουμε τις μαμάδες, τις θηλάζουσες για να συνεχίσουν, και τις μητέρες που δεν έχουν καταφέρει να θηλάσουν»
 αναφέρει η κα Ιγνατιάδου Μαγδαληνή, διαχειρίστρια της Ομάδας Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ν. Πέλλας- Έδεσσα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ίδια, «ο θηλασμός είναι το πρώτο και κυριότερο πράμα που πρέπει να ακολουθήσει ένα παιδί μετά τη φυσιολογική εξέλιξη που είναι ο τοκετός. Είμαστε θηλαστικά μπορούμε να θηλάσουμε όλες οι μητέρες, δεν υπάρχει δεν έχω γάλα, υπάρχει σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει δύο χρόνια μητρικού θηλασμού, έξι μήνες αποκλειστικού θηλασμού, σταδιακά μπαίνουν οι στέρεες τροφές. Είναι πολλά τα οφέλη του μακροχρόνιου θηλασμού τόσο όσο αναφορά τις ασθένειες όσο και το δέσιμο μητέρας βρέφους». 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 70 μητέρες, εκ των οποίων περισσότερες των 30 επέλεξαν να θηλάσουν δημοσίως στο Δημοτικό Στάδιο Έδεσσας.
«Το 90 με 95% των μητέρων θηλάζουν στα μαιευτήρια το θέμα είναι ότι μόλις το 1% καταφέρνει τον αποκλειστικό θηλασμό στον έκτο μήνα της ζωής του παιδιού γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, δεν υπάρχουν ως επί το πλείστον υποστηρικτικοί παιδίατροι  και ωθούν τις μητέρες στα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος» εξηγεί η κα Ιγνατιάδου.
















Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ με όμορφες εικόνες που αποθανάτισε ο φωτογράφος George Spiridis.

Τα "Προμαχιώτικα νέα" ήταν επίσημος χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...