Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΡΙΑ.

Μας εξαπάτησε η μικρή Μαρία. Του Πιτσιρίκου

Σάλο έχει προκαλέσει στη χώρα μας η αποκάλυψη πως η μικρή Μαρία είναι τσιγγάνα. Εκατομμύρια Έλληνες είναι 
έξαλλοι με τη μικρή Μαρία που μας παραπλάνησε πως μπορεί να είναι Αμερικάνα από το Μπέβερλι Χιλς και αποδείχτηκε τελικά πως το «ξανθό αγγελούδι» ήταν μια σκατογύφτισσα από την Βουλγαρία.

ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΥ.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι τσιγγάνοι κάνουν ξανθά παιδιά αν και δεν προκάλεσε καμία έκπληξη πως όλοι οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής που πιστεύουν στην Άρια φυλή είναι σαν μαύροι γύφτοι.

Σαν βόμβα έσκασε χτες στη χώρα μας η είδηση πως η Interpol ανακάλυψε τους βιολογικούς γονείς της μικρής Μαρίας στην Βουλγαρία.

Κανένας Έλληνας δεν ήξερε πως –εκτός από βιολογικές πατάτες- υπάρχουν και βιολογικοί γονείς.

Οι βιολογικοί γονείς της μικρής Μαρίας είναι εντελώς γύφτοι και συνελήφθησαν επειδή έκαναν ξανθό παιδί.

Επίσης, εξετάζεται αν είναι νόμιμο να υπάρχουν βιολογικοί γύφτοι.

Η μικρή Μαρία, η ξανθιά γύφτισσα, έχει και κάτι βιολογικά αδελφάκια –που έχουν ξανθά και κόκκινα μαλλιά και είναι όλα αλλήθωρα-, αλλά δεν ξέρω αν αυτή είναι η εποχή τους για να σας πω να αγοράσετε μερικά ή πρέπει να περιμένετε μέχρι την άνοιξη.

Εντύπωση έχει προκαλέσει και το γεγονός πως υπάρχουν και τσιγγάνοι που δεν πουλάνε τα παιδιά τους αλλά τα αγαπάνε και τα κρατάνε και τα μεγαλώνουν μόνοι τους.

(Αν οι Έλληνες δεν μπουκάρουν μαζικά στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια να τα σπάσουν και να τα κάψουν, αυτή η χώρα δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα.)





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΧΟΥΝΤΑΣ.

Επιστημονικό επίπεδο μεσαίωνα - πολιτικό επίπεδο χούντας
Όχι, δεν ζούμε σε καμία δυστοπία, όταν
η αστυνομία στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας κάνει έφοδο ψάχνοντας για ναρκωτικά στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου.

Όχι, δεν ζούμε σε καμία δυστοπία, όταν
η αστυνομία στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας κάνει έφοδο ψάχνοντας για ναρκωτικά στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Όχι, δεν ζούμε σε καμία δυστοπία, όταν
απομαγνητοφωνημένα κείμενα ολόκληρων τηλεφωνικών συνεντεύξεων και συνδιαλέξεων με δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ περιλαμβάνει η δικογραφία για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στις Σκουριές. Οι συνεντεύξεις που δίνονται τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους που καλούν τα -κατά την Αστυνομία- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, αποτελούν και αυτές ενοχοποιητικό υλικό.
---
Αντιγράφω το στάτους ενός φεϊσμπουκικού φίλου (κι αν τυχόν παρεξηγηθεί ο υπουργούλης και θελήσει να κυνηγήσει δικαστικά κανένα, τότε δεν είναι κανενός φίλου κι έτσι τα λέω και δικό μου είναι):

«Τα πρωινά τις Παρασκευές πηγαίνω στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού όπου κάνω εθελοντική εργασία ως ... (και τα πρωινά τις Τρίτες πηγαίνω στην ... ως άμισθος επιστημονικός συνεργάτης στην προπτυχιακή κλινική της ..., αφού πιο πριν περάσω μια βόλτα πρωί πρωί από το κυλικείο και πετάξω στον κάδο όλες τις Athens Voice που μόλις έχουνε φέρει, καταπληκτική αίσθηση αν δεν το έχετε κάνει κάντε το). Μιας και δεν σας είχα αναφέρει το εβδομαδιαίο ωρολόγιο μου πρόγραμμα.

Tο Ιατρείο αυτό είναι μια κοινωνική δομή αλληλεγγύης με τεράστια σημασία εν καιρώ κρίσης που στηρίζει τους μη προνομιούχους και με ακόμα πιο τεράστια σημασία σε ενδεχόμενη Κυβέρνηση της Αριστεράς, ειδικά τον πρώτο καιρό ανασύνταξης του χάους στο οποίο μας εχουνε φτάσει.

Θα μπορούσε κάποιος να πει λοιπόν ότι η τωρινή κυβέρνηση φοβάται πλέον ακόμα και την αλληλεγγύη προς όλους (ενώ τα μοιράσματα σε άρειους απο τους χρυσαυγίτες ήταν μια χαρά) και γι αυτο μπούκαρε σήμερα στο Ιατρειο με τους μπάτσους (λόγω ΑΝΩΝΥΜΗΣ καταγγελίας για ναρκωτικά, ναι οτι οι γιατροι δινουν ναρκωτικά σε ναρκομανείς, επιστημονικό επίπεδο μεσαίωνα, πολιτικό επίπεδο χούντας).

Δεν είναι καν αυτό παιδιά. Είναι τόσο ηλίθιοι και επικίνδυνοι που ο Υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης (φανταζόσαστε ποτέ 4-5 χρόνια πριν οτι θα λέγατε μαζί αυτές τις 4 λέξεις; ούτε εγώ) αποφάσισε να κάνει ντου επειδή την Δευτέρα στον Χατζηνικολάου στριμώχτηκε από μια ερώτηση Γιατρού του Μητροπολιτικού Ιατρείου. Σου λέει έτσι είσαι, τσάκω ένα ντου τώρα να μάθεις να είσαι σούζα στον υπουργούλη.

Τακτικές μαφίας, τακτικές ρεβανσισμού, όμοιο με αυτόν που ανερυθρίαστα παραδεχτηκε ο Αδωνης όταν κλείνανε την ΕΡΤ (δεν μας φερόσασταν καλά, μας κρίνατε παραπάνω από όσο επιτρέπουμε, τώρα σας κλείνουμε ας προσέχατε) - είχα ποσταρει τοτε και σχετικό βιντεάκι, για όποιον το επιθυμεί.

Και αυτό που ακούω συχνά να λέγεται αν δεν ήταν τόσο αστείοι θα ήταν επικίνδυνοι ή αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνοι θα ήταν αστείοι...
Ε δεν είναι πια αστείο.
Να τελειώνουμε με αυτούς όσο το δυνατόν συντομότερα»
.






ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

Η ΝΕΑ "NO FUTURE" ΓΕΝΙΑ.

H νέα «No Future» γενιά
"Το μέλλον είναι το μοναδικό είδος περιουσίας που τα αφεντικά παραχωρούν ελεύθερα στους σκλάβους"
Αλμπέρτ Καμί

Σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο, σ' αυτή τη θλιβερή ακτογραμμή της μεσογειακής Ευρώπης που είναι βαριά χτυπημένη από την οικονομική ύφεση και τη μακροχρόνια ανεργία, αρχίζει να διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια μια νέα “No Future” γενιά. Μετά τη γενιά των «baby boomers», αλλά και τη λεγόμενη «Γενιά Χ» -που αποθέωσε το life style και τον υπερκαταναλωτισμό- η σημερινή μεσογειακή «γενιά Υ», που είναι μεταξύ 20 και 30 ετών, ζει στον ευρωπαϊκό νότο μια αργή κάθοδο προς την κόλαση. Του Γιώργου Στάμκου

Μπορεί οι γονείς τους να εργάστηκαν σκληρά, για να τους εξασφαλίσουν την υλική ευημερία και την αίσθηση της ασφάλειας, υποφέροντας ταυτόχρονα από σωρεία ψυχοσωματικών προβλημάτων, ωστόσο η μεσογειακή «γενιά Υ», αν και απίστευτα εκπαιδευμένη κι εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, είναι απελπισμένη σχετικά με το παρόν και το μέλλον της. Βασική αιτία αυτής της απόγνωσης είναι η μακροχρόνια ανεργία, η οποία στην Ελλάδα και στην Ισπανία ξεπερνά το 60%, ενώ στην Ιταλία και στην Πορτογαλία αγγίζει το 50%, ανάμεσα στους νέους μεταξύ 18 ως 24 ετών. 

Η μακροχρόνια ανεργία σε συνδυασμό με την έλλειψη προοπτικών απασχόλησης, καθώς οι οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, καθώς και το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος, που μεταφέρεται στους ώμους των επόμενων γενιών, αποτελούν ιδανικές συνθήκες επώασης μιας, ίσως και δύο, χαμένων γενιών στη μεσογειακή Ευρώπη. Αυτές οι γενιές, απελπισμένες από τις δυσκολίες εξεύρεσης εργασίας, τις δυσκολίες να νοικιάσουν σπίτι ώστε να “απογαλακτιστούν” απ' τους γονείς τους, την αχρηστία των πτυχίων τους, τις τεράστιες ανισότητες, την έλλειψη κοινωνικής κινητικότητας - τα κοινωνικά ασανσέρ είναι πλέον κολλημένα στο ισόγειο- , την ανασφάλεια, την προσωρινότητα της όποιας κακοπληρωμένης εργασίας τους, την απειλή της φτώχειας, και το φόβο του μέλλοντος, είναι γενιές απελπισμένων. Οι απελπισμένοι εύκολα μετατρέπονται σε “Αγανακτισμένους” και οι αγανακτισμένοι σε εξεγερμένους, εφόσον δεν έχουν τίποτε πλέον να χάσουν και απορρίπτουν τα πάντα. 

Αγανακτούμε άρα υπάρχουμε 

Τι χαρακτηρίζει άλλωστε μια χαμένη γενιά πέρα από την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης προς το μέλλον; Μέσα στις στάχτες των καταστροφικών πολιτικών της υπερ-λιτότητας στον ευρωπαϊκό νότο δεν υπάρχει πλέον προοπτική, δεν υπάρχει ορίζοντας, δεν υπάρχει μέλλον. Πως αντιδρά ή θα αντιδράσει όμως αυτή η χαμένη γενιά; Ένα τμήμα των νέων του ευρωπαϊκού νότου είναι ήδη νεομετανάστες στον ευρωπαϊκό βορρά, κυρίως στη Γερμανία, στη Βρετανία και στις Σκανδιναβικές χώρες, ή σκέφτονται να μεταναστεύσουν τα επόμενα χρόνια. Όσοι παραμένουν στις χώρες τους είτε αποσύρονται στο μικρόκοσμό τους, στη δική τους “εσωτερική έρημο”, είτε συναθροίζονται συλλογικά για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι σε μια κοινωνία στατική και μια οικονομία συντετριμμένη. Η Πουέρτα Ντελ Σολ στη Μαδρίτη και η Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σύμβολα της οργής και της κοινής δράσης των νέων, απέναντι σ' ένα σύστημα που συνθλίβει το μέλλον τους. Δεν πρόκειται για απλά κινήματα διαμαρτυρίας, που στόχο έχουν μια ειρηνική διάθεση αλλαγής, αλλά πεδία εμφύτευσης σπόρων μιας μελλοντικής μαζικής εξέγερσης ή επανάστασης. Το αδιανόητο μπορεί να εισέλθει στο πραγματικό, αλλάζοντας καθοριστικά το ισοζύγιο ισχύος, όταν εκατομμύρια νέων ανθρώπων, γενιές ολόκληρες, δεν έχουν τίποτε πλέον να χάσουν. 

Η σακατεμένη γενιά της Ελλάδας

Από τις σακατεμένες γενιές του ευρωπαϊκού νότου ξεχωρίζει η νέα γενιά “No future” της Ελλάδας, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από έξι στους δέκα νέους δεν έχουν εργασία, αλλά ούτε και προοπτικές να βρουν κάτι στο άμεσο μέλλον. Η επιλογή της υπερ-λιτότητας είχε, βλέπετε, δραματικά καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, ιδίως στους νέους. Ακόμη κι αν κάποιος νέος στην Ελλάδα βρει εργασία, συνήθως αυτή θα είναι με βασικό μισθό, δηλαδή γύρω στα 400 ευρώ, διότι τα εκρηκτικά επίπεδα της ανεργίας δεν τον τοποθετεί σε θέση ισχύος ώστε να διαπραγματευτεί τις απολαβές του. Ωστόσο με 400 ευρώ μισθό μπορεί να θεωρείσαι “ανταγωνιστικός” αλλά σε καμία περίπτωση δε θεωρείσαι φερέγγυος. Μ' έναν τέτοιο σούπερ “ανταγωνιστικό” μισθό ούτε οι τράπεζες ελπίζουν να πάρουν πίσω αυτά που σου δάνεισαν, ούτε και το κράτος να εισπράξει φόρους από εσένα. Οι φωστήρες της υπε-λιτότητας -Τρόικα και υποτελής συγκυβέρνηση- υποτιμήσαν το ζήτημα της φερεγγυότητας, που θυσιάστηκε στο βωμό της “ανταγωνιστικότητας”. Αν είσαι ένας εργαζόμενος-φτωχός μπορεί να θεωρείσαι ανταγωνιστικός, αλλά σε καμιά περίπτωση δε θεωρείσαι φερέγγυος. Είσαι καταδικασμένος στη φτώχεια, που είναι μια από τις βασικότερες μορφές στέρησης της ελευθερίας. 

Παρατηρώ γύρω μου τελευταία πολλούς νέους ανθρώπους να ξεψυχούν πριν την ώρα τους σαν εξοφλημένες αποδείξεις ταμείου, μέσα στην ψυχρή, γεωμετρική, θανατερά άκαμπτη παραφροσύνη της Κρίσης, των Μνημονίων και της Τρόικας. Βλέπω όμως και κάποιους άλλους νέους ανθρώπους, που δεν επηρεάζονται από τις εξωτερικές συνθήκες, αντιστέκονται δημιουργικά με τον τρόπο τους, λάμπουν ολόκληροι και η λάμψη τους φωτίζει το δρόμο τους. Οι πρώτοι πρέπει να έχουν τη συμπάθεια μας, αλλά οι δεύτεροι το θαυμασμό μας. Ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές ο καθένας μας μπορεί να γίνει ένας αυτόφωτος αστέρας, που θα γίνει παράδειγμα και για τους άλλους. 

Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στον ευρωπαϊκό νότο 

Η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη δεν πρέπει να αποδεχθεί τη δημιουργία μιας νέας γενιάς “No Future” ως κάτι το φυσιολογικό. Η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι μια δημογραφικά γερασμένη ήπειρος, όπου επικρατεί η γεροντοκρατία σε βάρος των δημογραφικά αποδυναμωμένων νεότερων γενεών. Είναι μία ήπειρος που ευνοεί τους ηλικιωμένους εισοδηματίες σε βάρος των νέων επιχειρηματιών, η οποία φορολογεί δυσβάστακτα την εργασία ενώ αφήνει σχεδόν στο απυρόβλητο τις προσόδους και τις ακίνητες περιουσίες. Ευνοεί τη συντήρηση και τη στατικότητα, εις βάρος του ρίσκου, της καινοτομίας, της προόδου και της εξέλιξης. Με άλλα λόγια ευνοεί τις ανισότητες αντί να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Αυτό όμως είναι αυτοκαταστροφικό και πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε η Ευρώπη να είναι ένας σημαντικός παίκτης, ένα παγκόσμιο θετικό παράδειγμα αναπτυγμένης και βιώσιμης οικονομίας, με μια ανοικτή, πλουραλιστική και αλληλέγγυα κοινωνία. 

Το μέλλον της Ευρώπης δεν παίζεται στη Γερμανία, όπως λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά στον ευρωπαϊκό νότο. Όταν θα αποκτήσουν οι σημερινές “χαμένες” γενιές των νέων της νότιας Ευρώπης και πάλι την ελπίδα και εμπιστοσύνη τους στο μέλλον, τότε θα υπάρχει μέλλον και για την ενωμένη Ευρώπη. Αν όμως βιώσουν μια μαζική απόρριψη τότε το ευρωπαϊκό πείραμα θα εκτροχιαστεί με καταστροφικές συνέπειες για όλους. Γι' αυτό είναι πλέον καιρός για συλλογική δράση διαφορετικά θα υποστούμε όλοι μας τις συνέπειες της αδράνειας μας. 

* Ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com) είναι συγγραφέας και δημιουργός του περιοδικού Ζενίθ (www.zenithmag.wordpress.com).




ΠΗΓΗ...
http://www.ramnousia.com

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Ετοιμάζεται ο πιο ισχυρός μαγνητικός τομογράφος στον κόσμο
Το μηχάνημα, που θα εγκατασταθεί στο γερμανικό πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, θα γεννά πανίσχυρα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ικανά να σηκώσουν στον αέρα βάρος 60 μετρικών τόνων (περίπου όσο πέντε διώροφα λεωφορεία του Λονδίνου).
Το νέο μηχάνημα, που θα έχει κόστος 200 εκατ. ευρώ, θα παράγει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της τάξης των 11,75 τέσλα, έναντι 1,5 έως 3 τέσλα των περισσότερων υπαρχόντων τομογράφων. Το έως σήμερα ρεκόρ ισχύος μαγνητικού πεδίου φθάνει τα 9,4 τέσλα (τομογράφοι σώματος με αυτή την ισχύ λειτουργούν στο ολλανδικό πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο και αλλού).

Συγκριτικά, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το περιοδικό "IEEE Spectrum" του διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, οι πανίσχυροι υπεραγώγιμοι μαγνήτες του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή του CERN, οι οποίοι καθοδηγούν τις συγκρούσεις των υποατομικών σωματιδίων, δημιουργούν μαγνητικό πεδίο ισχύος 8,4 τέσλα.

Ενώ οι σημερινοί τομογράφοι των νοσοκομείων μπορούν να «δουν» δομές με μήκος έως ένα χιλιοστό περίπου, ο INUMAC θα «κατέβει» έως τα 0,1 χιλιοστά (μια τέτοια περιοχή στον εγκέφαλο περιέχει περίπου 1.000 νευρώνες), δηλαδή θα έχει δεκαπλάσιες δυνατότητες απεικόνισης. Επίσης, θα μπορεί να καταγράψει αλλαγές στο σώμα, που θα συμβαίνουν με ταχύτητα ενός δεκάτου του δευτερολέπτου.

O INUMAC (ο οποίος περιέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα υπεραγώγιμων καλωδίων από κράμα νιόβιου και τιτάνιου) κατ’ αρχήν προορίζεται ως ερευνητικό εργαλείο για την απεικόνιση ιδίως του εγκεφάλου με περισσότερες λεπτομέρειες από κάθε άλλη φορά, ενώ στην πορεία ίσως ρίξει περισσότερο φως επίσης στα μυστήρια του νου και των ονείρων.

Ο σούπερ - μαγνητικός τομογράφος, ο οποίος θα έχει εσωτερική διάμετρο 90 εκατοστών (αρκετή για να χωρέσει ένα ανθρώπινο σώμα με άνεση) θα είναι πλήρως έτοιμος έως το Σεπτέμβριο του 2014 και, αφού γίνουν μερικοί μήνες δοκιμών, αναμένεται να τεθεί κανονικά σε λειτουργία στην αρχή του 2015.

ΕΤΣΙ ΑΚΟΥΓΑΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Click on the slide!
Βρετανοί καθηγητές προχώρησαν στην δημιουργία μουσικού οργάνου όπως αυτό περιγράφεται στα βιβλία  ιστορικών της εποχής, επιχειρώντας να ξαναζωντανέψουν ήχους από το βαθύ παρελθόν της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας.
Μετά από επισταμένες έρευνες κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα δείγμα των αρχαίων ήχων και όπως ανέφερε ο καθηγητής Αρμάν Ντ' Ανγκούρ, μιλώντας στο BBC, μας καλεί να φανταστούμε πως θα ήταν αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ξανά την μουσική της αρχαίας Ελλάδας, να ανακαλύψουμε εκ νέου τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν τότε, να ακούσουμε ξανά τους στίχους.

«Συχνά ξεχνάμε ότι τα γραπτά κείμενα που αποτελούν τις ρίζες της δυτικής λογοτεχνίας, τα έπη του Ομήρου, τα ερωτικά ποιήματα της Σαπφούς, οι τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, αρχικά ήταν όλα... μουσική.
Χρονολογούνται περίπου από το 750-400 πΧ και συνετέθησαν για να τραγουδηθούν εξ ολοκλήρου ή μερικώς, με την συνοδεία λύρας, πνευστών και κρουστών» επισημαίνει ο καθηγητής, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η μουσική των αρχαίων Ελλήνων δεν έχει χαθεί για πάντα.

«Οι ρυθμοί -που είναι ίσως το πιο σημαντική πλευρά της μουσικής- διατηρούνται εντός των ίδιων των λέξεων, στις βραχείες και μακρές συλλαβές...Τα όργανα μας είναι γνωστά από περιγραφές και απεικονίσεις... Τώρα νέες αποκαλύψεις για την αρχαία ελληνική μουσική έχουν προκύψει από αρχαία κείμενα του 450 πΧ περίπου που περιέχουν φωνητική σημειογραφία», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Ο τελευταίος, εξέτασε το πως θα ηχούσαν στίχοι που είχαν γραφτεί σε επιγραφές από το 200 μ.Χ, ενώ ο δρ. Ντέιβιντ Κριζ του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ κατασκεύασε ένα όργανο οκτώ χορδών για να παίξει αυτές τις μελωδίες.

Το δείγμα που παρουσιάζεται στο σάιτ του βρετανικού δικτύου, αφορά σε έναν επιτάφιο που καλεί τον ακροατή να χαρεί την ζωή πριν αυτή εξαφανιστεί.

Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ!

Click on the slide!
Το ιστορικό κελί όπου διέμενε ο Απόστολος Παύλος κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στην Μικρά Ασία, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι Τούρκοι
Το ιστορικό κελί όπου διέμενε ο Απόστολος Παύλος κατά τη διάρκεια  των περιοδειών του στην Μικρά Ασία, στην περιοχή όπου είχε δημιουργήσει την πρώτη μεγάλη ομάδα των πιστών του, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι Τούρκοι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, στη περιοχή της Kilistra, νοτιοδυτικά του Ικονίου, η αρχαιολογική σκαπάνη που έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια έφερε στο φως τής δημοσιότητας μια νέα «Καππαδοκία» με πολλές λαξευτές στοές. Στην περιοχή αυτή πιστεύεται πως έβρισκαν καταφύγιο την εποχή του Αποστόλου Παύλου πολλοί πιστοί χριστιανοί της πρώτης περιόδου της εξάπλωσης του χριστιανισμού στην Μικρά Ασία.



Όπως δήλωσε επίσημα ο Τούρκος καθηγητής Ιστορίας, Ali Boran, νοτίως  της πόλης του Ικονίου, βρίσκονταν η ιστορική πόλη της Kilistra και στην περιοχή αυτή υπήρχε την εποχή του Αποστόλου Παύλου κοινόβιο, στο οποίο ο Απόστολος των Εθνών δίδασκε τον χριστιανισμό προσηλυτίζοντας πολλούς ελληνόφωνους μικρασιάτες στην νέα θρησκεία η οποία σε λίγα χρόνια θα κατακτούσε όλη την Μικρά Ασία. Ο Τούρκος ιστορικός παρομοίασε την περιοχή της Kilistras με την Καππαδοκία, που είναι παγκοσμίως γνωστή από τις λαξευτές της εκκλησίες και τις υπόγειες πόλεις που προκαλούν τον παγκόσμιο θαυμασμό για τον τρόπο που λαξευτήκαν και για τον τρόπο που επιβίωναν οι πρώτοι χριστιανοί σε βάθος πολλών μέτρων κάτω από την γη.

Την ίδια σημασία και ιστορική αξία με τη Καππαδοκία, όπως υποστήριξε ο Ali Boran, έχει και η περιοχή που ερευνάται νοτίως του Ικονίου και στην οποία, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις, έζησε και δίδαξε σε ένα λαξευτό κοινόβιο ο Απόστολος Παύλος. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει ο Τούρκος καθηγητής, θα συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες για να έρθει στο φως της επιφάνειας όλο το ιστορικό περίγραμμα της περιοχής και να αποδοθεί η ιστορική και θρησκευτική της άξια στην  παγκόσμια κοινότητα.

Το γεγονός αυτό είναι άλλο ένα επεισόδιο στη σειρά των  ανακαλύψεων με καθαρά χριστιανικό περιεχόμενο που τα τελευταία χρόνια απασχολούν συνεχώς την τουρκική επικαιρότητα.  Όπως φαίνεται, οι Τούρκοι  έχουν αποδυθεί σε μια εντατική προσπάθεια  να αναδείξουν ξανά τον χαμένο χριστιανικό χαρακτήρα της Μικράς Ασίας, παρά τις έντονες κατά καιρούς επικρίσεις από ισλαμικούς κύκλους, φυσικά  προσδοκώντας και στα ανάλογα τουριστικά οφέλη.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Ali Boran ότι το κελί του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή της Kilistra, μπορεί να γίνει ένα μεγάλο προσκύνημα των χριστιανών. Σύμφωνα με τους ίδιους τους Τούρκους, είναι ένα μοναδικό ιστορικό εύρημα για τον Απόστολο Παύλο που όπως είναι γνωστό πρώτος ανάδειξε τον χριστιανισμό σε παγκόσμια θρησκεία και η πρώτη περιοχή όπου ο χριστιανισμός πήρε οικουμενικό χαρακτήρα είναι η Μικρά Ασία. Οπως αναφέρει ο Τουρκολόγος και δημοσιογράφος Νίκος Χειλαδάκης ίσως, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, η Kilistra της Μικράς Ασίας να είναι η ιστορική απαρχή της οικουμενοποίησης του χριστιανισμού και η γενέτειρα της Ορθοδοξίας.

SPYMESAT: «ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ»


1Στη «μετά- Σνόουντεν» εποχή, το θέμα των παρακολουθήσεων απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι προβληματίζονται για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών τους, αλλά και των ίδιων των φυσικών τους δραστηριοτήτων, από κυβερνητικούς και μη φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Orbit Logic (Γκρίνμπελτ, Μέριλαντ) δημιούργησε το SpyMeSat: μία εφαρμογή για iPhone που ενημερώνει τον χρήστη πότε μη απόρρητοι κατασκοπευτικοί δορυφόροι και γενικότερα δορυφόροι που φέρουν εικονοληπτικό εξοπλισμό περνούν από πάνω του. Ένας μεταβαλλόμενος χάρτης παρουσιάζει τις τροχιές και τις θέσεις των δορυφόρων, σημειώνοντας τα περάσματά τους πάνω από την τοποθεσία του χρήστη. 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Space.com, o Άλεξ Χερτς, πρόεδρος της εταιρείας, λέει ότι το SpyMeSat είναι η πρώτη εφαρμογή της Orbit Logic που είναι σχεδιασμένη για «απλούς» χρήστες – ένα προϊόν το οποίο σκοπεύει να επεκτείνει τη βάση των πελατών της εταιρείας πέρα από τους χώρους της αεροδιαστημικής, της άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η ιδέα προέκυψε μιλώντας σε φίλους που είναι εκτός της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, οι οποίοι ενδιαφέρονταν ανέκαθεν για το Διάστημα, τους δορυφόρους και τη λήψη εικόνων από το Διάστημα. Αυτή η εφαρμογή απαντά σε αυτά τα ερωτήματα με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο» δήλωσε o Χερτς στο Space.com.

Η εφαρμογή αξιοποιεί μία ποικιλία διαφορετικών πηγών, στις οποίες περιλαμβάνεται η NORAD (North American Aerospace Defense Command), με δεδομένα τα οποία μεταδίδονται μέσω της ιστοσελίδας CelesTrak. Τα δεδομένα αυτά συνδυάζονται με δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με δορυφόρους.

Μέσω του SpyMeSat, ο χρήστης μπορεί να δει την πορεία ενός δορυφόρου και να λάβει ειδική ενημέρωση όταν ένας δορυφόρος με εξοπλισμό που μπορεί να επιτρέψει τη λήψη εικόνων του βρίσκεται εντός εμβέλειας. Επίσης, παρέχονται πληροφορίες για τα εν λόγω σκάφη.

Οι δορυφόροι τους οποίους «παρακολουθεί» το SpyMeSat βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά, σε ύψος περίπου 800 χιλιομέτρων. Ωστόσο, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, στη «λίστα» δεν περιλαμβάνονται σκάφη η λειτουργία των οποίων τελεί υπό καθεστώς μυστικότητας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης της εφαρμογής από τρομοκράτες κλπ, ο Χερτς είπε ότι έχει υπάρξει ειδική μέριμνα για περιληφθούν μόνο δορυφόροι των οποίων οι τροχιές είναι δημόσια γνωστές.

«Οτιδήποτε χρησιμοποιείται από το SpyMeSat είναι ούτως ή άλλως ανοικτό και δημόσιο» τονίζει, συμπληρώνοντας ότι είναι δυνατή η παρακολούθηση των downloads της εφαρμογής από το App Store της Apple.

«Μέχρι τώρα, δεν υπήρξαν downloads σε χώρες με τρομοκράτες – εκτός αν θεωρείτε τη Βραζιλία, την Ελβετία, τον Καναδά, τη Γερμανία ή την Αυστραλία άνδρα τρομοκρατών».

Το SpyMeSat προϋποθέτει iOS 6.0 ή υψηλότερο. Η εφαρμογή είναι συμβατή με iPhone, iPad και iPod touch. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ.


1Υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ για «κάθε χρήση» τάχθηκε  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στη γειτονική μας χώρα, οι δύο οικονομίες είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό διασυνδεδεμένες» και προσέθεσε: «Αυτό που λέμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ο αγωγός της εξαιρετικά γρήγορης ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Σκοπίων, το εννοούμε και θέλουμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μας και μπορούν να γίνουν ακόμη στενότερες. Στον ενεργειακό τομέα μάλιστα ανοίγονται νέες ευκαιρίες μετά και από τα όσα συμβαίνουν στους αγωγούς».

Οσον αφορά στο όνομα ο υπ. Εξωτερικών τόνισε: «Η θέση μας είναι αυτή που είπα στον κ. Νίμιτς όταν ήρθε τον Σεπτέμβριο, στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όταν τον είδα στη Νέα Υόρκη, στον κ. Πόποσφκι που τον έχω συναντήσει δύο φορές, μία στις Βρυξέλες και μία στη Νέα Υόρκη και στον κ. Αχμέτι, ο οποίος είχε την καλοσύνη να με επισκεφθεί εδώ στο υπουργείο Εξωτερικών: Εμείς αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί ως εθνική πολιτική κι αυτό συνιστά μία ένδειξη πολύ μεγάλης καλοπιστίας εκ μέρους της Ελλάδος. Φυσικά, το σύνθετο όνομα πρέπει να αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι τον πολιτειακό προσδιορισμό, ο οποίος δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Μιλάμε, επίσης, για ένα όνομα, το οποίο θα ισχύει για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή» είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Λοιδορία προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ» οι δηλώσεις Γκρούεφσκι

Ο ίδιος απάντησε μάλιστα στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ο οποίος είχε αποκαλέσει τη χώρα μας «Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας».

Για εμας είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει μία λύση, η οποία θα είναι οριστική και η οποία θα μας επιτρέπει να προωθήσουμε τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό έχουμε προτείνει να υπογραφεί και Μνημόνιο συναντίληψης. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.

ΘΕΜΑ: ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

           Με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών/τριων του Εσπερινού  ΕΠΑΛ Αριδαίας γιορτάστηκε
η Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου .
Κεντρικό  μήνυμα  της γιορτής  « ΟΙ ΉΡΩΕΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΆΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΆ ΜΑΣ»-& «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ»

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των βραβείων και αριστείων στους διακριθέντες μαθητές/τριες του Σχολείου.

Ο Διευθυντής

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ:
·     Παράδοση της σημαίας
·     Παιδιά της Ελλάδος, Σοφία Βέμπο: μουσικό βίντεο.
·     Εισαγωγή: διαβάζει η μαθήτρια Κιουρτσίδου Όλγα (Δ Υπολογιστών)
·     Βίντεο: Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αρχίζει
·     Ο πόλεμος στην Ελλάδα: διαβάζει η μαθήτρια Μουρατίδου Κυριακή (Δ Οικονομίας)
·     Οδυσσέα Ελύτη, Η πορεία προς το μέτωπο: διαβάζει η μαθήτρια Ιωάννα (Δ Οικονομίας)
·     Ο πόλεμος στην Ελλάδα (β’ μέρος): διαβάζει η μαθήτρια Μουρατίδου Κυριακή (Δ Οικονομίας)
·     Βίντεο: η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο

·     Η γερμανική εισβολή: διαβάζει η μαθήτρια
Μπαγγέα Καλλιόπη (Γ Οικονομίας)
·     Βίντεο: η γερμανική εισβολή
·     Κατοχή - Πείνα: διαβάζει η μαθήτρια Μπίνα Χριστίνα (Γ Οικονομίας)
·     Βίντεο: Ο Λιμός στην Αθήνα – Η σφαγή του Διστόμου.
·     Τι είπαν οι ξένοι για την Ελλάδα του 1940-44: διαβάζει ο μαθητής Μητσάνης Μιχάλης Β Ηλεκτρολόγων)
·     Ανάγνωση πρακτικού και απονομή αριστείων
·     Εθνικός Ύμνος


Υπεύθυνοι γιορτής: Καλτσάς Βασίλειος
Λεπίτκας Δημοσθένης                                

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ".



Το δ. σ.του μορφωτικού συλλόγου Προμάχων "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ"

σας ενημερώνει ότι η ώρα έναρξης της εκδήλωσης που έχει

προγραμματιστεί για τις 27.10 στην πλατεία του χωριού

μεταφέρεται από τις 16.00 που είχε οριστεί, στις 16.30 λόγω του

εσπερινού στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΔΕΣΣΑΣ.

Το θέμα της κατασκευής του νέου Αθλητικού Κέντρου της Έδεσσας που δείχνει να έχει παραπεμφθεί ¨στις καλένδες¨ εδώ και τέσσερα χρόνια, έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης σε συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού.
          Ο Βουλευτής παρουσίασε στον Υφυπουργό την απόφαση του 2009 για την κατασκευή του Κέντρου (ΣΑΕ 016), η οποία, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του ιδίου, μπήκε στο ψυγείο από την προηγούμενη Κυβέρνηση και την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
          Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, το σημαντικό αυτό έργο, πρέπει να κατασκευαστεί στη θέση «Τσαϊρ Πασά», έξω από την Έδεσσα και έχουν ήδη απαλλοτριωθεί γι’ αυτό 75 στρέμματα. Το συνολικό κόστος κατασκευής, έχει προϋπολογιστεί στα έξη (6) εκατομμύρια ευρώ, με διασφαλισμένη πίστωση από το 2009 600.000 ευρώ για την άμεση δημοπράτησή του.
          Ο Γιώργος Καρασμάνης υπογράμμισε ακόμη στον Υφυπουργό ότι:
·       Το έργο αυτό αποτελεί αίτημα πολλών ετών των κατοίκων της Έδεσσας
·       Θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό την πόλη κυκλοφοριακά αλλά και χωροταξικά και περιβαλλοντικά, καθώς θα δοθούν στους πολίτες τα 37 στρέμματα που καταλαμβάνει το παλαιό στάδιο, θα δώσει μεγάλη ανάσα σε μια πόλη που ασφυκτιά - πυκνοκατοικημένη - και, ταυτόχρονα, θα ¨ανοίξει¨ διέξοδο προς τους περίφημους καταρράκτες.
Ο Βουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί τί επιτέλους θα γίνει με το συγκεκριμένο έργο, ο Υφυπουργός, δήλωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα τον προβληματισμό του και, δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει άμεσα το θέμα, προκειμένου να βρει το ταχύτερο δυνατόν την πρέπουσα λύση.
Ο Γιώργος Καρασμάνης έθεσε επίσης στον Υφυπουργό και το θέμα του Κολυμβητηρίου Γιαννιτσών – η κατασκευή του οποίου προβλέπεται από την ίδια απόφαση (ΣΑΕ 016) – με συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Του υπενθύμισε δε ότι το Κολυμβητήριο των Γιαννιτσών, δημοπρατήθηκε το 2003 αλλά η κατασκευή δεν προχώρησε διότι, το Ελεγκτικό Συνέδριο, έκρινε τότε ως ¨μη σύννομη¨ τη δημοπράτησή του.

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει και  το συγκεκριμένο ζήτημα.    

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ.


Το 1ο Γυμνάσιο της Έδεσσας επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Στο σχολείο συναντήθηκε με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κούγκα Κωνσταντίνο, τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Δημήτριο Καββαδά, τους καθηγητές και εκπροσώπους των μαθητών. Παρόν ήταν επίσης ο κ. Δημήτριος Ταπαζίδης από το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για τα προβλήματα του σχολείου (η αυλή του σχολείου δεν καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών) και συζήτησε με τους παραβρισκόμενους για τις συνθήκες βελτίωσης της σχολικής ζωής και εκπαίδευσης. Όπως τόνισε, δεδομένων των οικονομικών δυσχερειών, είναι σημαντικό οι τοπικές αρχές να συνεργάζονται στενά με τις σχολικές κοινότητες ώστε να υιοθετούνται οι πλέον κατάλληλες λύσεις και τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται τη στιγμή που εμφανίζονται. Ενόψει της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, το σχολείο προσέφερε στους συμμετέχοντες ένα κέρασμα. 

"ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
Πέρα από κάθε λογική η φορολόγηση της αγροτικής γης

Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. κ. Γιώργος Καρασμάνης απαντώντας σε ερώτηση που του ετέθη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων έδωσε την ακόλουθη απάντηση :
         Η αγροτική γη – χωράφια, δενδροκαλλιέργειες, βοσκοτόπια, σταβλικές εγκαταστάσεις, δάση – δεν είναι πηγή κερδοσκοπίας, ούτε είδος πολυτελείας, αλλά βασικός συντελεστής παραγωγής για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και τα είδη διατροφής του ελληνικού λαού. Πουθενά στον κόσμο δεν φορολογείται αυτούσια, παρά μόνο ως προς το εισόδημα που αποφέρει σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
        Και βέβαια αποτελεί παγκόσμια «πρωτοτυπία» η φορολόγηση της αγροτικής γης με ειδικούς συντελεστές, ανάλογα εάν εφάπτεται εθνικών ή επαρχιακών οδών, εάν βρίσκεται κοντά σε θάλασσα ή εάν μέσα στο χωράφι υπάρχει αντλιοστάσιο ή στάνη. Βάζοντας δε στο ίδιο «τσουβάλι» τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με εκείνες που παραμένουν εγκαταλειμμένες, χέρσες και ακαλλιέργητες.
        Σε μια περίοδο που όλοι ομνύουν στην ανάγκη ανασυγκρότησης και ενδυνάμωσης της πρωτογενούς παραγωγής και θεωρούν τον αγροτικό τομέα ως ένα από τους βασικούς πυλώνες για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας και της υπαίθρου, είναι τουλάχιστον παράδοξο η φορολόγηση της αγροτικής-παραγωγικής γης και μάλιστα με τον τρόπο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.


ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ                                      24/10/2013 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...