Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΛΟΥΝΤΕΜΗ

Κατεδαφίστηκε η οικία του Μενέλαου Λουντέμη -Γιατί πρέπει να ξαναχτιστεί σε τρία χρόνια [εικόνες]
Με έναν άσχημο επίλογο φάνηκε να κλείνει σήμερα το θέμα της αποκατάστασης της οικίας του σπουδαίου λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη, καθώς το συγκεκριμένο σπίτι στον Εξαπλάτανο Αλμωπίας κατεδαφίστηκε.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αλμωπίας επισημαίνοντας ότι ενημερώθηκε από τον Τύπο πως το σπίτι κατεδαφίστηκε με πρωτοβουλία των κληρονόμων.
Ωστόσο, αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις στο μέλλον καθώς όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Εξαπλάτανου «Μενέλαος Λουντέμης», Φώτης Αραμπατζής, αφού κατεδαφιστεί το οίκημα θα πρέπει μέσα σε τρία χρόνια να οικοδομηθεί και πάλι από τους κληρονόμους με την ίδια εξωτερική όψη. Επί του θέματος αυτού, ο δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος, διευκρινίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρξει σχετική πρωτοβουλία από την πλευρά των κληρονόμων, ο δήμος θα πρέπει να οικοδομήσει το κτίριο με την ίδια εξωτερική αρχιτεκτονική χρεώνοντας το κόστος σε αυτούς.
Το σπίτι κατεδαφισμένο
Σημειώνεται ότι το θέμα ξεκίνησε το 1985 οπότε εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα που χαρακτήριζε το σπίτι ως διατηρητέο. Αρχικά φάνηκε να υπάρχει κινητικότητα για τη διάσωση του κτίσματος στο οποίο γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο μεγάλος λογοτέχνης. Στη συνέχεια οι διαδικασίες «χάθηκαν» ανάμεσα στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από δήμους σε νομαρχίες και περιφέρειες και ξανά στους δήμους που προέκυψαν από τις συνενώσεις του «Καλλικράτη».
Πριν από τρία χρόνια προέκυψε το ζήτημα της παραχώρησης του ακινήτου από τους κληρονόμους στο δήμο. Ο δήμος υποστήριζε ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί τη δωρεά ωστόσο μία μερίδα των κληρονόμων ζητούσε ως αντάλλαγμα κάποιο άλλο οικόπεδο και μία άλλη διαβεβαίωνε ότι προτίθεται να δωρήσει το ακίνητο χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα το σπίτι υφίστατο τη φθορά του χρόνου ενώ σύμφωνα με κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής «φιλοξενούσε» ακόμη και τοξικομανείς.
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την κατεδάφιση, ο κ. Μπίνος επισημαίνει: «Δυστυχώς ως πολιτεία δεν καταφέραμε όλα τα προηγούμενα χρόνια να διαφυλάξουμε αυτό το σύγχρονο μνημείο πολιτισμού. Με την συγκατάθεση των κληρονόμων του μεγάλου λογοτέχνη, αφήσαμε ως κοινωνία τα πράγματα να φτάσουν ως εδώ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός και δεν πρέπει να νιώθουμε καθόλου περήφανοι γι' αυτό, αντίθετα θα πρέπει να μας προβληματίσει. Εμείς ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα, διαβουλευτήκαμε με τους εμπλεκόμενους, ωστόσο ήταν ήδη πολύ αργά. Οι υπηρεσίες του Δήμου μας θα εξετάσουν όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα».
Τη λύπη του για το γεγονός εξέφρασε και ο κ. Αραμπατζής επισημαίνοντας ότι το κτίριο έφτασε πλέον σε σημείο που δεν ήταν επισκευάσιμο ενώ κρίθηκε κατεδαφιστέο πριν από δύο μήνες. «Οι τεχνικές υπηρεσίες που ήταν αρμόδιες για το κτίριο έκριναν ακατάλληλο το σπίτι και ενημέρωσαν τους κληρονόμους ότι πρέπει να κατεδαφιστεί. Οι ευθύνες πιστεύω ότι ανήκουν σε όλους μας. Από το 1985 που κρίθηκε διατηρητέο μέχρι σήμερα η μία υπηρεσία έριχνε το βάρος στην άλλη. Ξεκινούσε να γίνει κάτι αλλά πάντα κολλούσε κάπου και σταματούσε» αναφέρει.
Τη θλίψη της για την κατεδάφιση του σπιτιού εκφράζει μέσω του ΑΠΕ - ΜΠΕ και η δισεγγονή του Μενέλαου Λουντέμη, δικηγόρος και εκπρόσωπος των κληρονόμων Μαρία Σταυρίδου που είχε δηλώσει προ ετών ότι οι συγγενείς της από την πλευρά της προγιαγιάς της, Ζαφειρώς, δεν επιθυμούσαν κανένα αντάλλαγμα σε περίπτωση δωρεάς του ακινήτου στο δήμο.
«Θλίβομαι διότι μπήκαμε σε μια διαδικασία κατεδάφισης και ανακατασκευής του διατηρητέου. Είχα μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον για να μην προχωρήσει η κατεδάφιση. Είχα ξεκινήσει προσωπικά τη διαδικασία της δωρεάς για το μερίδιο μίας πλευράς των κληρονόμων. Ήρθα επανειλημμένα σε επαφή και με δημάρχους και με τον πρώην νομάρχη και πρόσφατα με το υπουργείο πολιτισμού με προσωπικό κόστος. Δυστυχώς η πολιτεία δεν έδειξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον» αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι η αποκατάσταση της οικίας θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της περιοχής σε τουριστικό προορισμό, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΛΟΥΝΤΕΜΗ


Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την κατεδάφιση της οικίας του Μενέλαου Λουντέμη  

Ο Μενέλαος Λουντέμης εμπνεύστηκε το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο από τον ποταμό Λουδία, ζώντας τα νεανικά του χρόνια στην Πέλλα και αφήνοντας μία σπουδαία παρακαταθήκη περίπου σαρανταπέντε πολυδιαβασμένων βιβλίων.

Είναι κρίμα που το σπίτι που στέγασε την πρώιμη έμπνευσή του κατεδαφίσθηκε ως επικινδύνως ετοιμόρροπο, παρά το γεγονός ότι είχε χαρακτηριστεί με διάταγμα ως διατηρητέο. Υπάρχουν πολλές ευθύνες για την ατυχή εξέλιξη των γεγονότων που οδήγησε στη διαγραφή του ονείρου της τοπικής κοινωνίας για αξιοποίηση της οικίας. Η έκβαση της διαδικασίας θυμίζει το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου και μάλιστα αργού και βασανιστικού αφού η γραφειοκρατία έδωσε τελικά τη δυνατότητα στον χρόνο και στις δυνάμεις της φύσης να αλώσουν ανεπανόρθωτα το ακίνητο.

Υπήρχαν πολλές ιδέες και προτάσεις για την αξιοποίηση της οικίας, μ’ ένα τρόπο που θα συνέβαλλε στην περεταίρω διάδοση του έργου του συγγραφέα και σε συνδυασμό με την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής. Το 2012 συναντήθηκα κατ’ επανάληψη με τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Εξαπλατάνου κ. Φώτη Αραμπατζή και είχα ζητήσει να προχωρήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης της οικίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ώστε μέσα από το τεχνικό μας πρόγραμμα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αναπαλαίωσης και ο χώρος να λειτουργήσει ως ένα κέντρο τέχνης και πολιτισμού με αναφορά στο έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Δυστυχώς, υπήρξαν προσχώματα και δυσκολίες στη συνέχεια οπότε δεν ευοδώθηκε η παραχώρηση και αξιοποίηση του ακινήτου. 

Παρόλα αυτά, έστω την ύστατη αυτή στιγμή μπορεί να συζητηθεί η προοπτική αξιοποίησης της σχέσης του Μενέλαου Λουντέμη με τον Εξαπλάτανο και την Πέλλα με την προώθηση ανάλογων έργων και δράσεων. Τα «Λουντέμια» τα οποία διοργανώνονται από τον Μορφωτικό Σύλλογο Εξαπλατάνου, με τη συνδρομή του Δήμου Αλμωπίας και άλλων φορέων, αποτελούν έναν σημαντικό θεσμό που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για δράσεις και έργα με περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα.


Ο Μενέλαος Λουντέμης συνδέθηκε με την περιοχή μας, συναναστράφηκε και αγάπησε τους ανθρώπους της και, μέσα από το έργο του, παρουσιάζει τις δυσκολίες αλλά και την ομορφιά της ζωής στην ελληνική περιφέρεια. Επίσης, η προσωπική του βιογραφία και η επιτυχία και καταξίωση που γνώρισε το έργο του δίνουν δύναμη και ελπίδα σ’ όλους τους νέους ανθρώπους που είναι γεμάτοι ελπίδες και όνειρα ώστε να ακολουθήσουν με επιμονή τους στόχους τους. Μπορούμε να ξαναφτιάξουμε το σπίτι του Λουντέμη, μία σύγχρονη στέγη τέχνης και πολιτισμού που θα κεφαλαιοποιήσει το έργο, τις μνήμες και το συγγραφικό ταλέντο του σπουδαίου συγγραφέα του μεσοπολέμου για τις νέες γενιές. 

ΜΕΧΡΙ 26/6/2015 Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Παρατείνεται μέχρι τις 26/6/2015 η υπαγωγή σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους.
Ο Δήμος Αλμωπίας καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στο ταμείο του Δήμου για να ενημερωθούν για την τακτοποίηση των οφειλών τους και να τους χορηγηθεί δημοτική ενημερότητα, η οποία είναι πλέον απαραίτητη για τη λήψη άδειας χρήσης άρδευσης, κοινόχρηστων χώρων κ.τ.λ.
Μέσα σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, αυτή η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να πληρώσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους.
Επισημαίνεται ότι μετά το τέλος της ρύθμισης, στις 26/6/2015 δεν θα είναι δυνατή η έκδοση άδειας χρήσης νερού άρδευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Αντιδήμαρχος
Γιώργος Τσιμτσιρίδης

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ



Ο Δήμος Αλμωπίας καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τα φαινόμενα καύσης κάδων απορριμμάτων που παρατηρούνται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την καταστροφή έξι κάδων στην Τ.Κ. Ριζοχωρίου.
Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στην τοπική μας κοινωνία και στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.
Γι’ αυτόν τον λόγο, καλούμε όποιον γνωρίζει κάτι ή έχει κάποια πληροφορία, να ενημερώσει τον Δήμο Αλμωπίας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Μπάτση (τηλ. 6974858026).
Τέτοια περιστατικά δεν αρμόζουν σε μια ευνομούμενη κοινωνία και είναι καλό να καταδικάζονται απ’ όλους.

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ: Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!


Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
Με αφορμή κάποια μεμονωμένα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην καθαριότητα της Αριδαίας, ο Δήμος Αλμωπίας κάνει γνωστά τα εξής:
Καθημερινά δίνεται μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας και τα αποτελέσματα είναι πλέον εμφανή σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, η καθαριότητα της πόλης μας είναι υπόθεση όλων μας ως πολίτες που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σ’ αυτόν τον τόπο και δεν θα πρέπει να απασχολεί μόνο τις υπηρεσίες του Δήμου.

Με απλά λόγια:
-Δεν αφήνουμε τα σκουπίδια έξω από τους κάδους
-Δεν ρίχνουμε χόρτα, κλαδιά στάχτες, πέτρες και σίδερα μέσα στους κάδους
-Δεν αφήνουμε ανοιχτά τα καπάκια των κάδων
-Διπλώνουμε τα υλικά συσκευασίας (χαρτοκούτια) για να μην καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο μέσα στους κάδους ανακύκλωσης


Αναγνωρίζουμε τις ευθύνες του Δήμου, δεν ξεχνούμε όμως και τις ατομικές μας ευθύνες ως πολίτες!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑΠ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΓΙΑ  ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (Τ.Α.Π.)

Προς τους κατοίκους του Δήμου Aλμωπίας

Μετά τη διαπίστωση ότι πολλοί εκ των κατοίκων του Δήμου μας δηλώνουν άγνοια του Ν.2130/23-04-1993 (Φ.Ε.Κ. Α’) που αφορά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) και το οποίο εισπράττεται από τον οικείο Δήμο μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. και λαμβανομένου υπόψη την πρόσφατη υλοποίηση δηλώσεων  κτηματολογίου στην ευρύτερη περιοχή του  Δήμου μας και τυχόν τροποποιήσεις (χρήσεων , τετραγωνικών μέτρων κ.α.) των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων τις οποίες οφείλουν να δηλώσουν και στο Γραφείο Εσόδων του Δήμου μας, κρίθηκε σκόπιμο -για την καλύτερη δική σας εξυπηρέτηση- να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα οφείλουν να καταβάλουν Τ.Α.Π.

Ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, για το οποίο έγινε διακοπή ρεύματος στη Δ.Ε.Η., πρέπει υποχρεωτικά εντός 2μήνου να δηλωθεί στον οικείο Δήμο, διότι υποχρεούται σε καταβολή Τ.Α.Π. ακόμη και αν δεν έχει πλέον ρεύμα.

Μετά την πάροδο της επταετίας (7ετίας) από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, κάθε ακίνητο (περατωμένο ή ημιτελές) υποχρεούται σε καταβολή Τ.Α.Π.

Τα πάσης φύσεως ακίνητα (κτίσματα ή οικόπεδα) υπόκεινται σε Τ.Α.Π.

Πληροφορίες- εξυπηρέτηση κοινού: 


Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση. Παρακαλώ επικοινωνήστε τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά, με το Γραφείο Εσόδων και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Αλμωπίας ή επισκεφθείτε το, αρμόδια υπάλληλος Σαμάντη Σοφία, τηλ.: 2384350278 & email: sofia.dimosalmopias@gmail.com , προκειμένου να ενημερωθείτε για όλα τα απαιτούμενα έγγραφα-δικαιολογητικά–Αίτηση, για την ταχύτερη διεκπεραίωση της υπόθεσής σας.


Μ.Ε.Δ.
-Εκ του- -Η- -Ο-
Γραφείου Εσόδων και Δημοτικής  Περιουσίας Προϊσταμένη του τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Αντιδήμαρχος Οικονομικού, Δήμου Αλμωπίας






ΣΑΜΑΝΤΗ ΣΟΦΙΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΤΣΙΜΤΣΙΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ Κ.Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ, ΦΟΥΣΤΑΝΗ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑΚΙ


Γιάννης  Σηφάκης :  Σημαντική ανάσα για το Κέντρο Υγείας Αριδαίας από την κυβέρνηση
Μετακίνηση δύο γιατρών για εφημερίες στο Κ.Υ. Αριδαίας από το Κ.Υ. Αλεξάνδρειας
Διορισμός 3 αγροτικών γιατρών σε Αρχάγγελο, Φούστανη και Λουτράκι
 
 Μετά από επίμονες προσπάθειες της διευθύντριας του Κ.Υ. Αριδαίας Στέλλας Φωτοπούλου και παρεμβάσεις του βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη  δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας και την 3η ΥΠΕ σημαντική ανάσα για το Κ.Υ. Αριδαίας με την απόφαση της 3ης ΥΠΕ για μετακίνηση δύο γιατρών από το Κ.Υ. Αλεξάνδρειας για εφημερίες στο Κ.Υ. Αριδαίας και  διορισμό από το Υπουργείο 3 αγροτικών γιατρών που έλειπαν από την Αλμωπία ( Αρχάγγελο, Φούστανη και Λουτράκι). Στον Αρχάγγελο και την Φούστανη οι διορισθέντες γιατροί αναλαμβάνουν αμέσως. Στο Λουτράκι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ( διορίστηκε ο γιατρός αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες) παρατάθηκε η εργασία της γιατρού που πριν ήταν στο Θεοδωράκι.
Ακόμη αναμένεται η έλευση καινούργιου ασθενοφόρου.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα των προμηθειών στο Κ.Υ. Αριδαίας έχει αντιμετωπιστεί από την 3η ΥΠΕ ουσιαστικά εδώ και έναν μήνα η συνολική κατάσταση βελτιώθηκε ουσιαστικά. 

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ



ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ του ΠΑΜΕ και ΠΟΡΕΙΕΣ σε ΕΔΕΣΣΑ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ   
                              
          Δυναμικά συλλαλητήρια πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και στην Πέλλα το απόγευμα της Πέμπτης σε Έδεσσα και Γιαννιτσά. Συμμετείχαν εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες,  συνταξιούχοι, γυναίκες και νεολαία, ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές.
        Στη συγκέντρωση της Έδεσσας χαιρέτισε από την Α’ ΕΛΜΕ Πέλλας το μέλος του Δ.Σ. Τραπεζανίδης Γιώργος παρουσιάζοντας την απόφαση συμμετοχής στο Συλλαλητήριο του Συλλόγου τους.
        Με τις ομιλίες και τις αγωνιστικές πορείες στους δρόμους και των δύο της Πέλλας, όπως και αντίστοιχα σε πάνω από 60 πόλεις σ’όλη τη χώρα, έστειλαν το μήνυμα βροντοφωνάζοντας : «Βαφτίζουν τα μνημόνια "νέα συμφωνία", καμία ανοχή στην κοροϊδία!», «ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνουν συμφωνία, τσακίζουν το λαό για την πλουτοκρατία», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία μέτωπο λαέ για άλλη κοινωνία», «Τέρμα πια ο εμπαιγμός ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός», κ.ά.    
    Παράλληλα κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας.
     Οι ομιλητές στάθηκαν στις συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών ενάντια στα λαϊκά στρώματα, επισημαίνοντας ότι :
     «Αυτή είναι η δική μας απάντηση στον νέο ωμό εκβιασμό κυβέρνηση δανειστών. Στον ωμό εκβιασμό των βιομηχάνων, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Μας ζητάνε να διαλέξουμε ανάμεσα στην σκύλα και στη Χάρυβδη. Ανάμεσα στο μνημόνιο 47 σελίδων του Γιούνκερ και ανάμεσα στο μνημόνιο των 47 σελίδων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η απάντησή μας είναι ότι δε συμβιβαζόμαστε. Δεν συμβιβαζόμαστε με το μαύρο μέλλον της φτώχειας, της ανεργίας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, της χρεοκοπίας του λαού για να κερδίσουν τα μονοπώλια. Δεν υποχωρούμε ούτε βήμα από το αίτημα μας για την κατάργηση των μνημονίων των 400 εφαρμοστικών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, όσων μας αξίζουν σήμερα. Απορρίπτουμε τόσο τις 47 σελίδες του νέου μνημονίου της κυβέρνησης, όσο και των δανειστών.
       Τα σημερινά συλλαλητήριο είναι απάντηση και κάλεσμα για νέους αγώνες. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε. Όλοι στο δρόμο. Ξεσηκωμός. Δυναμώνουμε την προετοιμασία μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και στα χωριά. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Καμία θυσία δεν δεχόμαστε. Να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία. Αυτοί που θησαυρίζουν από τα δικά μας βάσανα. Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι. Τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Δεν τελειώνουμε εδώ, τώρα αρχίζουμε. Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και οι εταίροι τους να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Εμείς δεν προσκυνάμε. Οργανώνουμε την μαζική λαϊκή μαχητική απάντηση. Οργανώνουμε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, προετοιμαζόμαστε για μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση σε όλους τους κλάδους».

    Στα συλλαλητήρια είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής περισσότερες από 700 συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύλλογοι και μαζικοί φορείς με Βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κάλυψη όλων των απωλειών. Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων, κλπ.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...