Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Η 3η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία και αποτελεί ημέρα υπενθύμισης και επαγρύπνησης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Οι συνάνθρωποί μας με ειδικές ανάγκες δίνουν συχνά μάχη επιβίωσης κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν στη χώρα μας.

Ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να υλοποιήσουμε παρεμβάσεις που θα κάνουν τη ζωή των συνανθρώπων μας πιο εύκολη και θα δώσουν ίσες ευκαιρίες για όλους. Έτσι, προχωρήσαμε από τους πρώτους μήνες που αναλάβαμε, στην εγκατάσταση ανελκυστήρα για αναπηρικά αμαξίδια, με στόχο να έχουν πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας στο Δημαρχείο. Παράλληλα, κατασκευάσαμε ειδική ράμπα και στην εξωτερική είσοδο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας. Επιπλέον, στα πλαίσια της βελτίωσης της καθημερινότητας όλων των συμπολιτών μας, ο Δήμος Αλμωπίας προχώρησε στην κατασκευή ειδικά διαμορφωμένης ράμπας για πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια στην πλατεία του Ριζοχωρίου. Η Δημοτική Αρχή, εισάκουσε το αίτημα του αγαπητού σε όλους μας Θανάση από το χωριό ο οποίος θέλει να έχει πρόσβαση και ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά και προχώρησε σε αυτή την ουσιαστική παρέμβαση. Τέλος, στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο το ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Ηλιαχτίδα» και το Ειδικό Σχολείο Αριδαίας, μέσα από μία εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τα παραπάνω είναι ελαχιστότατα σε σχέση με αυτά που οφείλουμε ως πολιτεία να προσφέρουμε σε αυτούς τους καθημερινούς μαχητές της ζωής και σκοπεύουμε να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο για να σταθούμε στο πλευρό τους.

Δημήτρης Μπίνος

Δήμαρχος Αλμωπίας

6ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


6ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΗΜΕΡΑ
ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
ΤΟΠΟΣ
ΘΕΣΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
1ος αγώνας
ΚΥΡΙΑΚΗ
 11 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
11:00-13:00
Γαρέφι
Πλατεία Κάτω Γαρεφείου
2ος αγώνας
ΤΕΤΑΡΤΗ
 21 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
18:30-20:30
Αριδαία
2ο Γυμνάσιο Αριδαίας
3ος αγώνας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
15:00-16:30
Σωσάνδρα
Κεντρική Πλατεία Σωσάνδρας
Θα γίνουν συνολικά 9 ως 11 αγώνες.
Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο 2ος αγώνας θα είναι νυχτερινός, οπότε οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να φέρουν φακό.
Διοργάνωση:
·        Πανελλήνιος Επιστημονικός και Αθλητικός Σύλλογος Εκπαιδευτικών για την Ανάπτυξη του Αγωνίσματος Προσανατολισμού – Orienteering.

Πληροφορίες:
 Δημήτρης Καραδημητρίου ( 23840-23865 , 6974-778828)
 Σοφία Σμυρνοπούλου (6976-331087)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ
·         Παιδιά Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου
·         Κορίτσια Α΄ Γυμνασίου
·         Αγόρια Α΄ Γυμνασίου
·         Κορίτσια Β΄ Γυμνασίου
·         Αγόρια Β΄ Γυμνασίου
·         Κορίτσια Γ΄ Γυμνασίου
·         Αγόρια Γ΄ Γυμνασίου
·         Κορίτσια Γυμνασίου Έμπειρα
·         Αγόρια Γυμνασίου Έμπειρα
·         Κορίτσια Λυκείου
·         Αγόρια Λυκείου
·         Ενήλικες γυναίκες
·         Ενήλικοι άντρες
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
·         Τα παιδιά Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου θα λαμβάνουν 1 βαθμό ανά αγώνα.
·         Για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα ισχύει:
ΘΕΣΗ
ΒΑΘΜΟΙ
1η
13
2η
12
3η
11
4η
10
Ακύρωση χωρίς δόλο
8
Συμμετοχή μαζί με άλλους
6
Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται αυτός που έλαβε καλύτερη θέση στον τελευταίο αγώνα.
Στους αγώνες που θα γίνουν μετά το Πάσχα οι βαθμοί θα διπλασιάζονται.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΘΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.

Το σύνταγμα της ηδονής, από τον Κ. Π. Καβάφη


Mη ομιλείτε περί ενοχής, μη ομιλείτε περί ευθύνης. Όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας· όταν ριγούν και τρέμουν αι αισθήσεις, άφρων και ασεβής είναι όστις μένει μακράν, όστις δεν ορμά εις την καλήν εκστρατείαν, την βαίνουσαν επί την κατάκτησιν των απολαύσεων και των παθών.
Όλοι οι νόμοι της ηθικής - κακώς νοημένοι, κακώς εφαρμοζόμενοι - είναι μηδέν και δεν ημπορούν να σταθούν ουδέ στιγμήν, όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.

Mη αφήσης καμίαν σκιεράν αρετήν να σε βαστάξη. Mη πιστεύης ότι καμία υποχρέωσις σε δένει. Tο χρέος σου είναι να ενδίδης, να ενδίδης πάντοτε εις τας Eπιθυμίας, που είναι τα τελειότατα πλάσματα των τελείων θεών. Tο χρέος σου είναι να καταταχθής πιστός στρατιώτης, με απλότητα καρδίας, όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.

Mη κλείεσαι εν τω οίκω σου και πλανάσαι με θεωρίας δικαιοσύνης, με τας περί αμοιβής προλήψεις της κακώς καμωμένης κοινωνίας. Mη λέγης, Tόσον αξίζει ο κόπος μου και τόσον οφείλω να απολαύσω. Όπως η ζωή είναι κληρονομία και δεν έκαμες τίποτε δια να την κερδίσης ως αμοιβήν, ούτω κληρονομία πρέπει να είναι και η Hδονή. Mη κλείεσαι εν τω οίκω σου· αλλά κράτει τα παράθυρα ανοικτά, ολοάνοικτα, δια να ακούσης τους πρώτους ήχους της διαβάσεως των στρατιωτών, όταν φθάνη το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.

Mη απατηθής από τους βλασφήμους όσοι σε λέγουν ότι η υπηρεσία είναι επικίνδυνος και επίπονος. H υπηρεσία της ηδονής είναι χαρά διαρκής. Σε εξαντλεί, αλλά σε εξαντλεί με θεσπεσίας μέθας. Kαι επί τέλους όταν πέσης εις τον δρόμον, και τότε είναι η τύχη σου ζηλευτή.

Όταν περάση η κηδεία σου, αι Mορφαί τας οποίας έπλασαν αι επιθυμίαι σου θα ρίψουν λείρια και ρόδα λευκά επί του φερέτρου σου, θα σε σηκώσουν εις τους ώμους των έφηβοι Θεοί του Oλύμπου, και θα σε θάψουν εις το Kοιμητήριον του Iδεώδους όπου ασπρίζουν τα μαυσωλεία της ποιήσεως.

Κωνσταντίνος Καβάφης

(από τα Kρυμμένα Ποιήματα 1877; - 1923, Ίκαρος 1993)Αυτοί που τα κρατάνε όλα μέσα τους για να μην πληγώσουν κανέναν


Δεν τους αναγνωρίζεις εύκολα. Σχεδόν σε ξεγελάνε. Σε ξεγελάει το εκρηκτικό του χαρακτήρα τους, το κέφι που μονίμως τους συνοδεύει και το βροντερό τους γέλιο που κάνει τα κεφάλια να γυρνάνε προς τη μεριά τους, σ’ όποιο μέρος κι αν βρίσκονται.
Είναι αυτοί που για τους εαυτούς τους είναι απαισιόδοξοι, αλλά κοινωνικοί κι εξωστρεφείς για όλους τους άλλους. Τη χαρά τους θα σ’ αφήσουν να τη δεις, τη λύπη τους ποτέ. Δεν περιμένουν γενέθλια, Χριστούγεννα και καρναβάλια για να γιορτάσουν, ούτε να συμβεί κάτι συνταρακτικά όμορφο στη ζωή τους για να χαρούν.
Γιορτάζουν χωρίς λόγο κι αφορμή κάθε μέρα κι αισθάνονται τυχεροί κι ευγνώμονες, μέσα στην κάθε ατυχία τους, γιατί αναγνωρίζουν ότι οι στιγμές που βρίσκονται με τους φίλους τους και τους δικούς τους ανθρώπους είναι σύντομες και περνάνε. Προσπαθούν λοιπόν να φτιάχνουν οι ίδιοι τις καλές στιγμές και να μην αφήνουν τις συννεφιασμένες μέρες να τις επισκιάζουν.
Δε θα τους δεις ποτέ να μιζεριάζουν και να ‘ναι κακόκεφοι κι αμίλητοι στην παρέα. Τις δύσκολες ώρες προτιμούν να τις περνάνε μόνοι τους. Νιώθουν ότι δε χρωστάνε οι άλλοι σε τίποτα ν’ ανέχονται τη μαυρίλα και την αδιαθεσία τους, ούτε και θέλουν να γίνονται φορτικοί με τ’ άλυτα, ενίοτε, θέματά τους.
Δεν το κάνουν, επειδή νιώθουν την υγιή υπερηφάνεια να μην επιζητούν τον οίκτο κανενός και να μη δημιουργούν ενοχές σ’ όποιον, ενδεχομένως, τους έχει φταίξει. Αποφεύγουν την παγίδα να λυπηθούν οι ίδιοι τον εαυτό τους, πόσο μάλλον να προκαλέσουν στους άλλους τέτοια αισθήματα.
Επειδή λοιπόν γνωρίζουν πόσο τρωτοί κι εύθραυστοι είναι, τις μέρες εκείνες που ο πόνος τους χτυπάει την πόρτα, αποσύρονται, κλείνονται στον εαυτό τους, ακυρώνουν ραντεβού, εξαφανίζονται απ’ όλους κι απ’ όλα και ξεκινάνε να πολεμούν τον εαυτό τους. Αναγνωρίζουν πως η αυτοκαταστροφική τους διάθεση απέχει μόλις ένα συνθετικό απ’ το να γίνει καταστροφική για τους άλλους, κι αυτό δεν το θέλουν. Διότι ακόμα και μέσα στον πόνο τους δε θα σκεφτούν τον εαυτό τους, αλλά τους άλλους και πώς θ’ αποφύγουν να τους φέρουν σε δυσάρεστη θέση.
Όχι μόνο αποφεύγουν να κάνουν τους άλλους να νιώσουν άσχημα εξαιτίας τους, αλλά φροντίζουν, παραμερίζοντας σ’ εκείνες τις φάσεις τα δικά τους, να γίνουν ευχάριστη συντροφιά, γιατί κατανοούν ότι μπορεί κάποιος απ’ αυτούς να βρίσκεται στην ίδια θέση με τη δική τους. Ένα χαμόγελο, μια καλή κουβέντα, ένα αστείο κι η καλή διάθεση μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία όλων. Κανείς δεν ξέρει πόση ανάγκη μπορεί να ‘χει κάποιος για κάτι απ’ αυτά κι αυτό είναι κάτι, που το γνωρίζουν πιο καλά απ’ όλους οι λυπημένοι άνθρωποι, γι’ αυτό με κάθε αφορμή και συνάντηση χαρίζουν το γέλιο τους απλόχερα.
Τα προσωπικά τους δε, τα κρατάνε όλα μέσα τους, γιατί προτιμούν να καταστρέψουν τον εαυτό τους παρά οποιονδήποτε άλλον. Γνωρίζουν καλά πως όταν τους πάρει η κάτω βόλτα γίνονται οι πιο δύστροποι, νευρωτικοί και καταθλιπτικοί τύποι. Σ’ εκείνες τις φάσεις δεν τους χωράνε ούτε τα ίδια τους τα ρούχα, πόσο μάλλον οι άλλοι, γι’ αυτό απομονώνονται συνειδητά μέχρι να περάσει η εκάστοτε μπόρα. Οι άλλοι δεν έχουν κανένα λόγο και καμιά συμμετοχή στις δύσκολες στιγμές τους. Οι άλλοι είναι παρόντες μόνο στα ευχάριστα, γιατί έτσι θέλουν να τους φαντάζονται, χαρούμενους κι όχι στα κάτω τους.
Είναι οι άνθρωποι που θα τους δεις στο τσακίρ κέφι, που θα τους θαυμάσεις για τη θετική ενέργεια και το μπρίο τους, όμως δε θα μάθεις ποτέ πως δέκα λεπτά πριν κλείσουν την πόρτα πίσω τους και σε συναντήσουν, σκούπιζαν τα δάκρυά τους. Ούτε πως μουσκεύουν κάθε βράδυ το μαξιλάρι τους και βολτάρουν μόνοι τους με τ’ αυτοκίνητο, πατώντας λίγο παραπάνω το γκάζι. Προτιμούν μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, παρά να βλάψουν κάποιον με τα νεύρα τους. Επιλέγουν να θάψουν σιωπηλά τον πόνο τους, παρά να σε παρασύρουν στη θλίψη τους.
Κι απ’ την άλλη, είναι οι ίδιοι για τους οποίους θ’ ακούσεις τα χίλια μύρια για τη ζωή τους και θα απορήσεις πού βρίσκουν τη δύναμη να ‘ναι με το χαμόγελο στα χείλη. Ίσως να παραξενευτείς τόσο που να σου φανεί όλο αυτό ψεύτικο ή υπερβολικό απ’ τη μεριά τους.
Όμως εκείνοι ξέρουν καλά να κρύβονται, γιατί μπορούν και ξεχωρίζουν τις περιστάσεις. Κι η μόνη περίσταση που επιτρέπουν να φανούν οι αδυναμίες τους είναι όταν βρίσκονται με τον εαυτό τους ή με τους πολύ δικούς τους ανθρώπους. Αλλά ακόμα κι οι πιο κοντινοί τους θα ξέρουν επιλεκτικά και σε πιο λάιτ μορφή τα όσα τους κάνουν κι υποφέρουν.
Τα πιο ευαίσθητα άτομα σπάνια θα ξεσπάσουν και θ’ αφεθούν, γιατί γνωρίζουν πόσο καταστροφικό θα ‘ταν ένα τέτοιο ξέσπασμα σ’ οποιονδήποτε πέραν απ’ τον εαυτό τους. Είναι σαν να ‘χει οπλίσει ένα χέρι μια ωρολογιακή βόμβα κι είναι έτοιμη να σκάσει. Απ’ το να σκάσει και να διαλύσει τα πάντα, επιλέγουν τις λιγότερες δυνατόν απώλειες.
Επιλέγουν να σκάσει στους ίδιους, να περάσουν απ’ όλα τα στάδια της διάλυσης μέχρι να μπορέσουν ν’ ανασυνταχτούν. Η επανεκκίνηση γι’ αυτούς είναι μια διαδικασία πολύ προσωπική, που έπεται της καταστροφής, αλλά απ’ την άλλη προηγείται της δράσης και της δημιουργίας.
Επιμέλεια Κειμένου Νικολέτας Παπουτσή: Ιωάννα Κακούρη
Συντάκτης: Νικολέτα Παπουτσή


Πηγή: pillowfights.gr

Η Λίλυ και ο Χιονάνθρωπος


Κάθε χειμώνα, ένας υπέροχος μαγικός Χιονάνθρωπος δίνει μια φανταστική παράσταση στη μικρή Λίλυ.

Επικίνδυνες κούκλες; Ο κινδύνος της πρόωρης σεξουαλικοποίησης των κοριτσιών


Τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για παιδιά, όπως είναι τα παιχνίδια, είναι μια μεγάλη βιομηχανία και επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών με διάφορους τρόπους.
Για παράδειγμα, προτείνουν στα μικρά παιδιά που δεν έχουν εμπειρίες ένα ορισμένο στυλ ζωής και αποτελούν πολιτισμικά πρότυπα. Πάρα πολλά παιδικά προϊόντα, όπως κούκλες, ρούχα και καλλυντικά που διατίθενται στα μικρά κορίτσια είναι μικρογραφίες των μεγάλων και αναπαριστούν εικόνες σέξι και σεξουαλικοποιημένων προσώπων χωρίς τελικά να λαμβάνεται υπόψη η ηλικιακή καταλληλότητα κάποιων αντικειμένων, συνηθειών και εξαρτημάτων. Της Δήμητρας Κογκίδου
Τα προϊόντα αυτά δεν προβάλλουν υγιή μηνύματα και πρότυπα για την εξωτερική εμφάνιση και τη σεξουαλικότητα, δεν προσφέρουν ένα υγιές πρότυπο αυτοεκτίμησης, σεβασμού, αποδοχής και αγάπης του σώματος, ούτε προστατεύουν την παιδική ηλικία καθώς δεν δίνουν την ευκαιρία στα κορίτσια να ζήσουν ως κορίτσια έξω από καταναλωτικά πρότυπα.

Πάρα πολλοί γονείς και ψυχολόγοι έχουν από καιρό εκφράσει την ανησυχία του για το φαινόμενο αυτό καθώς με τα ιδιαίτερα σεξουαλικοποιημένα προϊόντα, όπως ορισμένα παιχνίδια, το μάρκετινγκ εκμεταλλεύεται τη φυσική τάση των παιδιών να μιμηθούν τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν ήδη μιμηθεί τα ενήλικα άτομα. Οι υπεύθυνοι του μάρκετινγκ υποστηρίζουν ότι σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν νωρίτερα και ότι όταν απευθύνονται σε παιδιά έως 6 ετών είναι σαν να απευθύνονται σε παιδιά 13 και όταν απευθύνονται σε παιδιά 13 ετών είναι σαν να είναι 20.

Η τακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να αποκτούν αντικείμενα που τα παγιδεύουν σε μια υποτιθέμενη ωριμότητα, αλλά στην πραγματικότητα η κρίση τους, η γνωστική και η συναισθηματική τους ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με αυτήν. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι κούκλες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά 4 - 8 ετών να συνδέονται τόσο πολύ με μια αντικειμενοποιημένη σεξουαλικότητα των ενηλίκων. Τα κορίτσια μαθαίνουν ότι πρέπει να επιδιώξουν αυτό το τέλειο πρότυπο ομορφιάς, ότι η ομορφιά είναι βασικό συστατικό της γυναικείας ταυτότητας και πρέπει να την κυνηγούν. Γενικά, τα "κοριτσίστικα" παιχνίδια αυτού του τύπου επηρεάζουν αρνητικά την αυτοεικόνα των κοριτσιών, την αυτοεκτίμησή τους και τις μελλοντικές προοπτικές τους στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή.

Για παράδειγμα, υπάρχει σήμερα στις πετυχημένες κούκλες, όπως η Monster High ή η Lalaloopsy μια υπερβολή στο σχεδιασμό που μάλλον ξεκίνησε με την κούκλα Bratz, είναι πιο στυλιζαρισμένες σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, με μεγάλα μάτια, σαρκώδη χείλη, ψηλά πόδια. Οι κούκλες Bratz που είναι ντυμένες με σεξουαλικοποιημένα είδη ένδυσης, όπως μίνι φούστα, δικτυωτό καλσόν και μποά από φτερά, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα κορίτσια και ενδιαφέρονται για τη μόδα, τη μουσική, τα αγόρια και την εικόνα τους. Προωθούνται στην αγορά με μπικίνι, ή κάνουν για ένα ζεστό μπάνιο, ή αναμιγνύουν ποτά, ή στέκονται στις σανίδες του σερφ έτοιμες για δράση. Οι κούκλες Monster Highθυμίζουν δημοφιλείς ιστορίες με τέρατα και έχουν σχετικά ονόματα, έχουν απίστευτα μακριά πόδια που προβάλλονται από κοντές φούστες, οι αναλογίες του σώματός τους είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές της Barbie ή της Bratz, αλλά εξακολουθούν να είναι απίστευτα λεπτές, με πολύ λεπτή μέση και στήθος που προβάλλεται έντονα.

Να μη ξεχνάμε και την παγκοσμίου φήμης Barbie που είναι ένα πρότυπο ομορφιάς με αναλογίες σώματος που είναι αδύνατον να υπάρξουν στην πραγματική ζωή. Το σώμα της Barbie είναι αφύσικο και εξωπραγματικό, με την έννοια ότι δεν είναι συμβατό με το σωματότυπο μιας γυναίκας καθώς είναι ψηλότερη, έχει μακρύτερο λαιμό, μεγαλύτερη περιφέρεια στήθους, λεπτότερη μέση και λιγότερο σωματικό λίπος που ενδεχόμενα την οδηγεί να μην έχει εμμηνόρροια. Παρόλα αυτά η Barbie αποτελεί ένα κοινωνικά αποδεκτό και επιθυμητό πρότυπο ομορφιάς και παρά την αυξανόμενη ανησυχία για τα μηνύματα που μεταφέρουν αυτού του τύπου οι κούκλες στα παιδιά, οι πωλήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζονται. Επιπλέον, με τη πληθώρα ρούχων, κοσμημάτων και αξεσουάρ που έχει θεωρείται ως καπιταλιστικό καταναλωτικό πρότυπο.

Στη δεκαετία του '40 και του '50, οι κούκλες ήταν λίγο πιο γλυκιές και ίσως πιο "φυσικές". Πάρα πολλά δημοφιλή παιχνίδια για κορίτσια που υπήρχαν από τη δεκαετία του 70 έχουν υποστεί με τα χρόνια αλλαγές και κυρίως έχει αλλάξει η εμφάνιση των γυναικείων χαρακτήρων και έγιναν πιο σέξι, ροζ και λαμπερές δίνοντας το μήνυμα ότι η εμφάνιση μετράει. Παλαιότερα οι γυναικείες αυτές φιγούρες ήταν πιο αθώες και με σωματότυπο πιο κοντά στο φυσιολογικό, ενώ τώρα είναι πιο αδύνατες, με μακρύτερα πόδια και περισσότερο make-up. Από την αλλαγή αυτή δεν ξέφυγαν και τα ζωάκια. Για παράδειγμα, το δημοφιλές My Little Pony - που πίσω στην δεκαετία του ογδόντα έμοιαζε περισσότερο με άλογο, τώρα έχει μακριά και λεπτά πόδια, μεγάλα μάτια με μακριές ψεύτικες βλεφαρίδες και μια μακριά, κυματιστή χαίτη.

Πάντως, προϊόντα τύπου κούκλες Bratz ή σέξι εσώρουχα για τα κορίτσια κάτω των 10 ετών δίνουν το μήνυμα στα κορίτσια ότι "το σεξ είναι δύναμη, είναι εμπόρευμα". Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι του μάρκετινγκ χρησιμοποιούν την τακτική με τα σεξουαλικοποιημένα προϊόντα για παιδιά ως έναν τρόπο για να διευρύνουν τη ζήτηση. Επίσης, ανταποκρίνονται στην επιθυμία των κοριτσιών να δείχνουν σέξι, λογική που προωθείται από την ποπ κουλτούρα και μάλιστα θεωρείται μεγαλύτερης αξίας από την εξυπνάδα. Δεν υπάρχουν πολλά μοντέλα ρόλων μεταξύ των εφήβων και ορισμένα περιοδικά προωθούν σέξι εικόνες και στη συνέχεια ενθαρρύνουν τα κορίτσια να αγοράσουν το μακιγιάζ και τα ρούχα για να μοιάζουν με τα μοντέλα αυτά και τις διασημότητες.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της σεξουαλικοποίησης των κοριτσιών γίνεται όλο και πιο έντονο, τόσο στα παιχνίδια –ηλεκτρονικά και μη -όσο και στις παιδικές εκπομπές και στα παιδικά ρούχα (σεξουαλικοποιημένοι χαρακτήρες, υπερβολικά θηλυκή μόδα, μακιγιάζ σε πολύ μικρές ηλικίες, εξαιρετικά περιποιημένα μαλλιά, μανικιούρ, τακούνια, σέξι ρούχα σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας, υπερβολικά λεπτό σώμα με έντονες καμπύλες, επίμονη ενασχόληση με την εικόνα σώματος, αναπαραστάσεις των κοριτσιών ως "μικρές κυρίες" κ.ά.). Τα κοινωνικά μηνύματα που συμβάλλουν στην σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών προέρχονται όχι μόνο από τα ΜΜΕ και τη βιομηχανία της μόδας, των παιχνιδιών και της ψυχαγωγίας, αλλά και μέσω των διαπροσωπικών σχέσεων που αναπτύσσουν τα κορίτσια (π.χ., με γονείς, εκπαιδευτικούς, συμμαθητές/τριες κ.ά).
Στο πεδίο της Ψυχολογίας υπάρχουν πολλές θεωρίες που ερμηνεύουν πώς η σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών (και των γυναικών) μπορεί να επηρεάσει την ευημερία τους. Πάρα πολλά δεδομένα τεκμηριώνουν ότι σεξουαλικοποίηση έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας, της σωματικής και ψυχικής υγείας, της σεξουαλικότητας και των στάσεων και αντιλήψεων. Αν και οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν διεξαχθεί με κορίτσια στα τέλη της εφηβείας, τα ευρήματα είναι πολύ πιθανόν ότι γενικεύονται και σε νεότερες εφήβους και κορίτσια- και μάλιστα εκεί οι επιπτώσεις πρέπει να είναι ακόμη πιο έντονες επειδή η ταυτότητα είναι πολύ περισσότερο ακόμα υπό διαμόρφωση.
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την ψυχική υγεία καθώς και για την προώθηση ενός υγιούς κοινωνικού προτύπου για τα κορίτσια, αλλά δυστυχώς προωθείται από τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, της μόδας και των παιχνιδιών. Πολλές μεγάλες επιστημονικές ενώσεις, όπως η Αμερικανική Ενωση Ψυχολόγων (APA) προειδοποιούν και έχουν αναλάβει εκστρατείες ενημέρωσης για τις επιπτώσεις που έχει να ενθαρρύνονται τα μικρά κορίτσια να υιοθετούν συμπεριφορές που δε είναι συμβατές με την ηλικία τους και τα θέτουν σε έναν πρόωρο σεξουαλικό ρόλο, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία προβλημάτων αυτοεικόνας, αυτοπεποίθησης, στην ανάπτυξη κατάθλιψης και διαταραχών πρόσληψης τροφής. Το προβαλλόμενο ανέφικτο πρότυπο ομορφιάς που δίνει ως μήνυμα η κούκλα Barbie μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα νεαρά κορίτσια καθώς μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νευρικής ανορεξίας.
Το ανησυχητικό είναι ότι η διάγνωση των διαταραχών πρόσληψης τροφής (που συνδέονται άμεσα με τη δυσαρέσκεια για την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση) γίνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες κοριτσιών, σύμφωνα με τους ειδικούς στα θέματα αυτά. Πάρα πολλά μικρά κορίτσια αποπειρώνται να κάνουν δίαιτα για να μεταμορφωθούν στα προβαλλόμενα γυναικεία πρότυπα που δε συνάδουν ούτε με την ηλικία τους, ούτε πάντα με την πραγματικότητα.
Σε κοινωνικό επίπεδο, υπάρχει ένα θέμα με το γεγονός ότι τα παιχνίδια – πέρα από το ότι προωθούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο ομορφιάς και τα κορίτσια καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτό από μικρή ηλικία -τονίζουν στα κορίτσια πόσο σημαντική είναι η εμφάνιση και στρέφουν την προσοχή τους στο να θέτουν ως προτεραιότητα την περιποίησή τους και όχι άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους ή άλλες τους δεξιότητες. Αυτό, επιπρόσθετα συμβάλει στην πρόωρη σεξουαλικοποίησή τους και κατά συνέπεια στην αντικειμενοποίηση των γυναικών (Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων (APA), Task Force on the Sexualization of Girls).
Η σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες ομάδες (π.χ. αγόρια και ενήλικες άνδρες και γυναίκες) και στην κοινωνία ευρύτερα. Η έκθεση σε πολύ περιορισμένα ιδανικά της γυναικείας σεξουαλικής ελκυστικότητας μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες σε μερικούς άνδρες να βρουν μια "αποδεκτή" σύντροφο ή να απολαύσουν πλήρως τη συντροφικότητα. Ενήλικες γυναίκες μπορεί να υποφέρουν, προσπαθώντας να προσαρμοσθούν με όλο και νεαρότερα πρότυπα της ιδανικής γυναικείας ομορφιάς. Στις γενικές κοινωνικές επιπτώσεις της σεξουαλικοποίησης των κοριτσιών μπορεί να ενταχθεί η αύξηση του σεξισμού, ότι λιγότερα κορίτσια ακολουθούν σταδιοδρομίες στον τομέα των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, η αύξηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της σεξουαλικής βίας και η αυξημένη ζήτηση για παιδική πορνογραφία.
*Η Δήμητρα Κογκίδου είναι καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ

Πηγή: tvxs.gr

Οι απλές καθημερινές σχέσεις


Οι γονείς μας, τα παιδιά μας, οι φίλοι, οι οικογένεια.... όλα είναι σχέσεις! Στη δουλειά μας, στην γειτονιά, όπου και να βρεθούμε αλληλεπιδρούμε, συνδεόμαστε πολύ ή λίγο με άλλους ανθρώπους: όλα είναι σχέση.

Φυσικά και όλες οι σχέσεις δεν είναι εξίσου σημαντικές, ούτε έχουν την ίδια προτεραιότητα στην ζωή μας, όμως όλες οι σχέσεις μας αφορούν, μας απασχολούν και συχνά μας ταλαιπωρούν!

Παρεξηγήσεις, μικρές ή μεγάλες παρανοήσεις, ηθελημένα και μη ψέματα και λάθη, δυσκολεύουν τις επαφές μας , τις συζητήσεις μας, την συνεννόηση και τέλος, την σχέση μας με τους άλλους.

Ακόμη περισσότερο, αυτή την εποχή που είμαστε όλοι (λίγο ή πολύ) πιεσμένοι και αγχωμένοι με πράγματα, γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, οι σχέσεις μας συχνά δοκιμάζονται και μαζί με αυτές και η υπομονή μας...

Δεν έχουμε χρόνο και τη θέληση (αλλά ούτε την υπομονή) να ακούσουμε τον άλλο, να ακούσουμε τι έχει να μας πει και πριν καλά καλά ολοκληρώσει εμείς «του λέμε τα δικά μας». Βιαζόμαστε να τελειώσουμε με αυτό που κάνουμε για να ξεκινήσουμε το επόμενο, προσπερνάμε τους γύρω μας διεκπαιρωτικά χωρίς να συνδεθούμε μαζί τους. Χρησιμοποιούμε την επαφή «για να γίνει η δουλειά»!

Τίποτε άλλο, μόνο αυτό! Είτε πρόκειται για μια φραντζόλα ψωμί στο φούρνο, είτε για ένα πακέτο τσιγάρα στο περίπτερο, είτε για μια καλημέρα με τον γείτονα στην πυλωτή της πολυκατοικίας, κοιτάμε μόνο να κάνουμε την δουλειά μας, να πάμε παρακάτω προσπερνώντας τους ανθρώπους... την συνθήκη της στιγμής...

Φυσικά, το ίδιο γίνεται με τους άλλους και εμάς. Οι άλλοι προσπερνούν εμάς κοιτώντας και αυτοί την δουλειά τους και πάει λέγοντας....

Κι όμως μέσα σ’ αυτά τα καθημερινά στιγμιότυπα κρύβονται δεκάδες ευκαιρίες για καλημέρες, για χαμόγελα, για μια στιγμή χαλάρωσης, μια καλή κουβέντα, μια νότα αισιοδοξίας, εγγύτητας, καλοσύνης....

Οι σχέσεις, οι απλές, μικρές, καθημερινές σχέσεις έχουν δύναμη, κρύβουν πολύτιμα αρώματα, όμως θέλουν υπομονή και εμπιστοσύνη για να τα απελευθερώσουν, θέλουν και αυτές την προσοχή και την φροντίδα τους. Αν το καταφέρουμε, θα μας επιστραφεί η χαρά της απλής ζωής!!

Γράφει ο  Γιάννης Ξηνταράς

ΠΗΓΗ...http://www.o-klooun.com

Αμερικανιές


Μια παραδοξότητα στον κόσμο του 20ου αιώνα -και μετά- είναι ότι κάποιοι χαρακτηρίζουν οτιδήποτε έρχεται απ’ τις ΗΠΑ ως «αμερικανιά».

Και είναι παράδοξο γιατί σ’ αυτή τη χώρα γεννήθηκαν κάποια απ’ τα σημαντικότερα μουσικά είδη, ευδοκίμησε η λογοτεχνία, ανανεώθηκε το θέατρο και απογειώθηκε ο κινηματογράφος.

Κατά κάποιον τρόπο οι ΗΠΑ κατέκτησαν τον πλανήτη όχι μόνο στρατιωτικά ή οικονομικά, αλλά και πολιτισμικά.

Φανταστείτε την παγκόσμια τέχνη χωρίς τον Τένεσι Ουίλιαμς, χωρίς τον Μάρλον Μπράντο, χωρίς τον Τσάρλι Τσάπλιν (που δεν ήταν Αμερικάνος, αλλά μόνο στις ΗΠΑ μπορούσε να κάνει όσα έκανε), χωρίς τον Φράνσις Φορντ Κόπολα, τον Γούντι Άλεν και τον Τζιμ Τζάρμους, χωρίς το ροκ εν ρολ, τη ροκ, τη σόουλ και το χιπ χοπ, χωρίς τον Πόε, τον Χέμινγουεϊ, τον Μπουκόφκσι και τον Τομ Ρόμπινς, χωρίς τα κόμιξ της Μάρβελ και της DC, χωρίς τις χορογραφίες του Μπομπ Φόσι, χωρίς τα κινούμενα σχέδια της Ντίσνεϊ και τα animation της Pixar, χωρίς τις φωτογραφίες του Ρόμπερτ Φρανκ και της Άρμπους, χωρίς την αρχιτεκτονική του Φρανκ Λόιντ Ράιτ, τη ζωγραφική πριν την pop επανάσταση του Γουόρχολ και του Λίχτενσταϊν (και για την νέα αμερικάνικη τηλεόραση ακούω πολλά θετικά σχόλια, αλλά δεν έχω προσωπική άποψη).

Αν όλα αυτά θεωρούνται από κάποιους «αμερικανιές» τότε δηλώνω θαυμαστής και υπέρμαχος της αμερικανιάς.

Αυτοί οι «κάποιοι» ίσως προτιμούν τα βαθύτερα και σκοτεινότερα έργα τέχνης, παρά την αμερικανική δημιουργία, όπου ακόμα και στο πιο «δύσκολο» έργο υπάρχει ο παράγοντας της διασκέδασης. Άποψη σεβαστή, αλλά ο υποφαινόμενος προτιμά να διατηρούνται οι ισορροπίες, ανάμεσα στο εγκεφαλικό και στο συναισθηματικό, ανάμεσα στο αργό και στο γρήγορο, ανάμεσα στο απλό και στο φορτωμένο.
Οι Αμερικάνοι καλλιτέχνες είναι ειδήμονες σ’ αυτή την ισορροπία.
~~
Κι ας μην ξεχνάμε την τεχνολογία. Αμερικανιές είναι και το ΜΙΤ, το διαδίκτυο, η Silicon Valey, το facebook. Όπως και τα διαπλανητικά ταξίδια (μέχρι τον Άρη για την ώρα), η νανοτεχνολογία, η ρομποτική.
Δυστυχώς αμερικανιές είναι και τα drones που βομβαρδίζουν άμαχους εξ αποστάσεως.
~~
Οι ΗΠΑ έγιναν σπουδαίες επειδή κατάφεραν να ενσωματώσουν ανθρώπους κάθε φυλής, εθνικότητας και θρησκείας στην αμερικανικότητα τους. Δεν ήταν η στρατιωτική υπεροπλία ούτε ο ιμπεριαλισμός ή ο καπιταλισμός. Ήταν η ποικιλότητα. Αυτή ακριβώς που τώρα κάποιοι εχθρεύονται (πρόεδροι και ψηφοφόροι).
Όμως ήταν οι οικονομικές ανισότητες που «καλλιέργησαν» αυτό το θαύμα.
Οι ΗΠΑ είναι η πιο «θερμή» κοινωνία που έχει υπάρξει από την αρχή της ανθρωπότητας (για τη διαφορά μεταξύ θερμής και ψυχρής κοινωνίας διαβάστε Λεβιστρός). Έσπειραν την καταστροφή εντός και εκτός, προκειμένου να διαφυλάξουν την κυριαρχία τους (εκτός) και τα συμφέροντα λίγων (εντός).
Το κάρβουνο γι’ αυτές τις αριστουργηματικές «αμερικανιές» που προαναφέραμε είναι ανθρώπινα σώματα. Των μειονοτήτων, των φτωχών και των μεταναστών (εντός), των απανταχού εχθρών (εκτός).
~~
Το παράξενο είναι ότι οι μεγάλες κατακτήσεις (καλλιτεχνικές, επιστημονικές, τεχνολογικές) ήρθαν από τις μεσαίες και τις χαμηλότερες τάξεις, συχνά από απόγονους μεταναστών, προσφύγων, σκλάβων.
Παράξενο; Όχι και τόσο. Στατιστικά αυτοί οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταφέρουν κάτι πρωτότυπο, καινούριο, μεγαλειώδες, γιατί είναι πολλοί περισσότεροι απ’ το 1%
Επιπλέον αυτοί οι άνθρωποι έχουν περισσότερους λόγους να ΘΕΛΟΥΝ να καταφέρουν κάτι περισσότερο, αφού μόνο η μουσική, η επιστήμη ή ο αθλητισμός μπορεί να τους σώσει απ’ την ένδεια. Είναι άνθρωποι που ανταγωνίζονται άλογα, ενώ είναι ξυπόλητοι. Για να νικήσουν πρέπει να είναι -πραγματικά- πολύ δυνατοί και αποφασισμένοι.
Στις ΗΠΑ αυτή η αποφασιστικότητα, η ευφυΐα και οι ικανότητες επιβραβεύονται. Οι ανώτερες τάξεις χρειάζονται τους προικισμένους «κατώτερους» για να παράγουν έργο. Τους χρηματοδοτούν, τους ενισχύουν, τους παρέχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν (για να τους εκμεταλλευτούν).
Έτσι παράγεται το πολιτιστικό, επιστημονικό, τεχνολογικό θαύμα των ΗΠΑ, οι «αμερικανιές».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 19.11.2016
Το American Gothic είναι πίνακας του Grant Wood (χωρίς τα Muppets του Χένσον και το Star Wars)

«Τα χρώματα που έγιναν στιχάκια»


«Τα χρώματα που έγιναν στιχάκια»

Ξύπνησε μ’ ένα επίμονο στιχάκι στο κεφάλι του.

Εντάξει, σκέφτηκε, δεν είναι και τόσο παράξενο. Μέσα στα στιχάκια και τις μουσικές ζω.

Μικρός, κάτω από εννιά χρονών. Μικρός, σοφός, φευγάτος λιγάκι. Μα πώς μπορούσε να ‘ναι αλλιώς; Σόι πάει το βασίλειο, λένε.

Δίπλα στο σπίτι του, το σπίτι της Ευγενούλας. Λίγο μικρότερη αυτή, αλλοπαρμένη, λιγομίλητη – ξωτικό λες. Μπορεί και να ‘φταιγε η ορφάνια.

Μ’ ένα φως να την κυκλώνει, να την τυλίγει όπως το κουκούλι τυλίγει τον μεταξοσκώληκα, πιο διάφανο όμως και πιο κρουστό.

Γαλάζιο, λιλά, ροζ, πράσινο, σμαραγδί, να ξεδιπλώνει και να μαζεύεται ανάλογα με τη διάθεσή της είτε περπατούσε είτε ησύχαζε.

Ο πατέρας της είχε πάντα λίγα τα λόγια του. Μα τώρα, μετά την απώλεια, ένας τραχύς πόνος είχε μπλέξει στα γένια του. Έγνοιες πολλές τον  τριγυρίζανε.

-Πώς θα μεγαλώσει το κακορίζικο;

Μια μάνα χρειαζότανε.

Με τα πολλά, έγιναν τα προξενιά, έγινε και ο γάμος. Μπήκε καινούρια νοικοκυρά στο σπίτι, να κλείσει όσες πληγές γινότανε να κλείσουν, να μαλακώσει το σφίξιμο του  χαμού.

Ο Αντώνης, στο διπλανό σπίτι, ξύπνησε με ένα καινούριο στιχάκι στο κεφάλι του. Παράξενο. Αυτός, χορτασμένος από τα παιχνίδια και τα τρεχαλητά, κοιμήθηκε χαρούμενος. Γιατί να’ ναι το στιχάκι του λυπητερό;
~~
Στην αρχή, χάθηκε το ροζ της Ευγενούλας. Ώρες – ώρες μια σκιά σα να τη σκέπαζε. Για λίγο. Όταν χάθηκε και το πράσινο, όλοι άρχισαν να το προσέχουν.

Ο Αντώνης, όλο και πιο συχνά ξυπνούσε με ένα καινούριο στιχάκι να τον βασανίζει.

Χάθηκε και το γαλάζιο. Η σκιά όλο και συχνότερα την τύλιγε και την άφηνε.

Δυνάμωσαν οι ψίθυροι. Κακοπερνά η Ευγενούλα, σέρνονταν σαν φίδια οι σκέψεις από παράθυρα σε πόρτες, και στο καφενείο στις μισές κουβέντες  και τα συννεφιασμένα μάτια, έσμιγαν τα φρύδια και ανατρίχιαζαν οι καρδιές. Μοναδική τους απόδειξη, τα χρώματα και οι σκιές.

Κι ο πατέρας όλο και να ξεμακραίνει. Αυτόν τον έπαιρνε μακριά ο πόνος που κατηφόριζε, σταματούσε την καρδιά και μούδιαζε τις πατούσες. Και ύστερα ανηφόριζε και καθότανε στο κεφάλι, σφιχτός σκούρος σκούφος.

Ο Αντώνης που από μικρός βασάνιζε και δοκίμαζε τη λύρα του πατέρα του, είχε αρχίσει να γεννά ήχους που είχαν νόημα, λέγανε λόγια και γλύκαιναν κούτελα.

Έφυγε και το λιλά. Το σμαραγδί, να παλεύει με τη σκιά, που τώρα αυτή, χοντρό παλτό σκέπαζε την Ευγενούλα. Επίμονα άνοιγε ρωγμές, τρύπωνε στις χαραμάδες και ξεπήδαγε πότε από το γιακά και πότε από το μανίκι, να τη σώσει.

Ο Αντώνης σα να γινότανε πιο τραχύς και αψύς, κάθε πρωί να ξυπνά με καινούρια στιχάκια. Δεν τα ήθελε πια, τον πόναγαν, πάσχιζε να τους κρυφτεί, να ξεφύγει.

Τα τραγουδούσε σιγανά, κρυφά τη νύχτα, μόνος του αγκαλιά με τη λύρα του, που ανταποκρινότανε με απαλούς τρυφερούς σπαραγμούς.
~~
Το τέλειωσε το τραγούδι του. Τότε, στα δεκάξι του. Το τραγούδησε ξανά και ξανά, για χρόνια, κρυφά, μόνος αυτός η λύρα του, και τα μυστικά τους.

Πολύ μα πολύ αργότερα, άντεξε να το μοιραστεί μαζί μας: Πού ’σαι πετροπέρδικά μου…

Το κείμενο έγραψε η Ελπίδα Π. στο πλαίσιο του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΑμεΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα και επίσημο κοινωνικό εταίρο της Ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση και Πολιτεία και εσάς προσωπικά να μην αγνοηθούν για ακόμη μία φορά οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. σας ενημερώνει για τη διοργάνωση Πανελλαδικού, παν - αναπηρικού συλλαλητηρίου, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. στην πλατεία Ομόνοια, ενόψει της Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας ατόμων με αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου. Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας θέλουμε να ζήσουμε! Με αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαιοσύνη!

Γνωρίζετε ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας έχουμε πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία και υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η χώρα μας κύρωσε μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο (ν. 4074/2012) αποδεχόμενη την υποχρέωση εφαρμογής της.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι φορείς - μέλη της με το παρόν υπόμνημά τους αιτούνται την συνάντηση των εκπροσώπων μας με εσάς, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά οι προτάσεις μας, την ημέρα του Συλλαλητηρίου στις 2 Δεκεμβρίου.
Επ΄ ευκαιρία της 3ης Δεκέμβρη 2015, πέρυσι τέτοιες ημέρες, είχαμε την τιμή να γίνουμε δεκτοί από εσάς και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όπου σας θέσαμε το σύνολο των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος.
Κύριε Πρωθυπουργέ,

  • Πέρυσι στη συνάντησή μας είχατε τονίσει ότι η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας συνολικά για τους πολίτες και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησής σας.
  • Επίσης, συμφωνήθηκε ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα, το αναπηρικό κίνημα και η Κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να θωρακίσουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, με σεβασμό στη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
  • Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην Ειδική Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και επανασχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει ειδική μέριμνα, επίσης, για τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
  • Σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία, και σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ., θα εξεταστεί, η καταλληλότερη δομή για διαρκή σχεδιασμό, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών προστασίας των ατόμων με αναπηρία.
  • Τέλος, είχατε δηλώσει ότι θεωρείτε τα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ. εύλογα και η κυβέρνησή σας θα δώσει τη μάχη να διατηρηθούν τα κεκτημένα και να μην υπάρξουν περικοπές.
Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι διεκδικήσεις μας τη φετινή 3η Δεκέμβρη είναι δυστυχώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι δεσμεύσεις προς το αναπηρικό κίνημα δεν υλοποιήθηκαν. Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους δεν προστατεύθηκαν, παρά μόνο είδαν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται, ενώ και νέες φημολογίες για περικοπές σε επιδόματα ολοένα πληθαίνουν.
Το πλαίσιο των μέτρων που η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί αναγκαία και κρίνει απαραίτητο να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις και απαντήσεις από την κυβέρνηση έχει ως εξής:

ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ζητάμε να προχωρήσετε στη δημιουργία σημείου αναφοράς για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημεία αναφοράς σε κάθε υπουργείο, συντονιστικό μηχανισμό μέσα στην κυβέρνηση, καθώς και Διεύθυνση για την υλοποίηση της Σύμβασης στη Γεν. Γραμματεία, με συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. τόσο στον συντονιστικό μηχανισμό όσο και στο πλαίσιο παρακολούθησης. Η οριζόντια ένταξη της Σύμβασης στον κρατικό μηχανισμό είναι ο αποκλειστικός εγγυητής για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άμεση προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στις Σ.Μ.Ε.Ε. και στα Τμήματα Ένταξης των Γενικών Σχολείων.
Επαναφορά του Πίνακα Α΄ για το διορισμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΑμεΑ και εκπαιδευτικών γονέων ατόμων με αναπηρία.
Ενίσχυση του θεσμού της παράλληλης στήριξης.
Θέσπιση του διορισμού εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση κατά προτεραιότητα χωρίς αποκλεισμούς με βελτίωση της διάταξης του άρθρου 8 του ν. 4283/2014 και ανανέωση ισχύος αυτής.
Καθολική πρόσβαση των φοιτητών με αναπηρία σε κάθε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας
ΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Αναγνωρίζουμε τη θετική εξέλιξη που έχει επέλθει με τον νόμο για την Κινητικότητα στην δημόσια διοίκηση που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, αναφορικά με τις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Υπάρχει όμως ανάγκη για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εργασία και την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
Ζητάμε παράλληλα την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης.
ΠΡΟΝΟΙΑ - ΔΟΜΕΣ
Αύξηση των δαπανών που κατευθύνονται στο τομέα της Πρόνοιας.
Άμεσος διορισμός προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων σε όλες τις μονάδες του συστήματος κοινωνικής φροντίδας.
Υπαγωγή των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στις Περιφέρειες της χώρας.
Μεταφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στους Δήμους.
Σχεδιασμός και εφαρμογή Προγράμματος Αποϊδρυματοποίησης, θέσπιση Ανεξάρτητης Διαβίωσης
Αύξηση προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας και Διημέρευσης ΑμεΑ.
Ενίσχυση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)
Διατήρηση και ενίσχυση των Κ.Δ.ΑΠ.Α.μεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Α.μεΑ), Κ.Η.Φ.Η. (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ. Λειτουργία τουλάχιστον ενός (1) Κ.Δ.ΑΠ.Α.μεΑ. σε κάθε Δήμο της χώρας.
Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που υλοποιεί η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (Κ.Ε.Π.Α.)
Συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας του Κ.Ε.Π.Α. και λήψη μέτρων για τη μεταρρύθμιση του θεσμού.
Θέσπιση Σώματος καταρτισμένων Πιστοποιητών Αναπηρίας.
Δημιουργία προσβάσιμου ψηφιακού και δομημένου περιβάλλοντος στα ΚΕΠΑ.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥΣ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Άρση των μνημονιακών διατάξεων που έχουν επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις αναπηρίας-γήρατος-θανάτου που λαμβάνουν άτομα με αναπηρία και γονείς/κηδεμόνες/σύζυγοι ατόμων με αναπηρία, κύριες και επικουρικές.
Θεωρούμε θετική την επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 στους συνταξιούχους με αναπηρία 80%, ζητάμε όμως την επέκτασή της στους συνταξιούχους ΑμεΑ 67% και άνω και τη συνέχισή του και μετά το 2019.
Επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων που καθορίζονται με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 3232/2004 και άρθρου 37 του ν. 3996/2011 για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης γονέων/κηδεμόνων/συζύγων ατόμων με αναπηρία, που καταργήθηκαν με τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους.
Την άμεση κατάργηση της παρ. 27 του νόμου 4334/2015 και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος με το οποίο υπολογίζονταν τα ποσά των συντάξεων αναπηρίας.
Άμεση κατάργηση των μειώσεων στο εφάπαξ σε συνταξιούχους με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους.
ΥΓΕΙΑ
Άμεσος διορισμός ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού στα οργανωμένα Κέντρα και Μονάδες παρακολούθησης χρονίως πασχόντων.
Ολοκλήρωση και δημοσίευση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Άμεσος σχεδιασμός για την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων στις νησιωτικές και απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.
Προστασία του συστήματος χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κάθε άτομο με αναπηρία και χρόνια πάθηση ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στα υψηλού κόστους φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Ενίσχυση της χρηματοδότησης του τομέα της ψυχικής υγείας και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (Ε.Κ.Α.) αναμόρφωση της λειτουργίας του και δημιουργία Δικτύου Αποκατάστασης με την ίδρυση νέων μονάδων αποκατάστασης με κέντρο αναφοράς το αναμορφωμένο Ε.Κ.Α.
ΜΙΣΘΟΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Αναγνωρίζουμε τη θετική δέσμευσή σας ότι δεν θα θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, βλέπουμε όμως την αυξημένη πίεση από πλευράς δανειστών, μέσω του αναθεωρημένου μνημονίου, όπως δημοσιεύθηκε, όπου ζητούν νέο «πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης των επιδομάτων αναπηρίας». Αυτό δημιουργεί άγχος, ανησυχία και ανασφάλεια στα άτομα με αναπηρία και ζητάμε τη δέσμευσή σας ότι τα αναπηρικά επιδόματα, μοναδικός οικονομικός πόρος για χιλιάδες άτομα με αναπηρία, θα προστατευθούν μέχρι κεραίας.
Επαναφορά του ύψους των μισθών εργαζομένων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων/συζύγων ΑμεΑ πριν τις μειώσεις που επιβληθήκαν με τους εφαρμοστικούς νόμους του πρώτου και δεύτερου μνημονίου.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
Ζητάμε τη διατήρηση των ευνοϊκών φορολογικών μέτρων που είναι σε ισχύ για τα άτομα με αναπηρία που αφορούν σε απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος σε μισθούς, συντάξεις, πάγια αντιμισθία, διατήρηση της μείωσης του ποσού του φόρου σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, τη διατήρηση απαλλαγής από τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, τη διατήρηση και ενίσχυση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν για φόρους κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.λπ.
Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εξαίρεση όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ της α΄ κατοικίας των ατόμων με αναπηρία 67%.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κτιρίων που ανήκουν σε Α/βάθμια και Β/βάθμια Σωματεία Α.μεΑ. που ανήκουν στη δύναμη της Ε.Σ.Α.μεΑ. όπως και της Ε.Σ.Α.μεΑ.
Απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων που ανήκουν σε Α/βάθμια και Β/βάθμια Σωματεία Α.μεΑ. της Ε.Σ.Α.μεΑ.
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ Α΄ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ - ΔΑΝΕΙΑ
Λήψη μέτρων για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς των δανειοληπτών με αναπηρία και χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες. Λήψη ειδικών προστατευτικών ρυθμίσεων για τα καταναλωτικά και άλλα δάνεια των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει άνιση μεταχείριση, αποκλεισμός, φτώχεια, κοινωνική καταφρόνια. Έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας ως πολίτες για το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα. Άλλωστε, δε ζητούμε παρά το αυτονόητο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, η ελληνική πολιτεία, μέσω της κυβέρνησης σας, έχει ύψιστο χρέος απέναντι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αυτής της χώρας.
Ευελπιστούμε πως θα λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να μην οδηγηθούν σε περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση. Ζητούμε την ημέρα του Συλλαλητηρίου στις 2 Δεκεμβρίου να γίνουμε δεκτοί από εσάς, ενόψει και της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, ώστε να συζητήσουμε για την Εθνική Στρατηγική για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των δικαιωμάτων τους.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Ι. Βαρδακαστάνης
Ο Γεν. Γραμματέας

Χρ. Νάστας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...