Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ευχαριστήριο του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων


Ευχαριστήριο
Εκπαιδευτικοί και μαθητές ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, γιατί με την δική του αποκλειστικά συνδρομή έγινε η τοποθέτηση των βιντεοπροβολέων σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας. 

Επίσης, ευχαριστούμε τα μέλη του Συλλόγου που συμμετείχαν στην "ημέρα καθαριότητας", η οποία αφορούσε τον καθαρισμό τάξεων και βοηθητικών χώρων του σχολείου το Σάββατο 28 Απριλίου 2018. 

Ο Διευθυντής του σχολείου
Χρ. Γρηγοριάδης

Επίσκεψη των Ε' και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων στον Αρχάγγελο


Δημοτικό Σχολείο Προμάχων
Επίσκεψη στον Αρχάγγελο

Την Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018, οι Ε’ και Στ’ τάξεις με τη συνοδεία του Διευθυντή του Σχολείου και των εκπαιδευτικών Μ. Τουμανίδου και Σ. Λαμπρίδη, στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, επισκέφθηκαν το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο ομώνυμο χωριό.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έτυχαν θερμής υποδοχής από τους μοναχούς που τους ξενάγησαν  στους χώρους της μονής και τους μίλησαν για την ιστορία και την λειτουργία της ανά τους αιώνες.

Ακολούθως, επισκέφθηκαν το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, γνωρίστηκαν  με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές  του  και συμμετείχαν σε παιχνίδια στην αυλή του. 












Μ.Χ.Σ. "Οι Πρόμαχοι" - "Πολιτιστικό Αντάμωμα 2018"


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Χ.Σ. "Οι Πρόμαχοι" σας ενημερώνει ότι  “κλείδωσε” η ημερομηνία διεξαγωγής για το καλοκαιρινό "Πολιτιστικό Αντάμωμα" του συλλόγου μας. 

Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018 και τη Κυριακή 1 Ιουλίου 2018.

  (σύντομα θα δοθεί το πρόγραμμα καθώς και ο χώρος διεξαγωγής του).

Γραφείο Γιάννη Σηφάκη : Σε 80 ημέρες θα λειτουργεί ο αξονικός στην Έδεσσα και εντός του Μαίου θα δημοπρατηθεί ο αξονικός στα Γιαννιτσά


Γιάννης Σηφάκης:  Σε 70 ημέρες θα λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Έδεσσας και εντός του Μαΐου προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον αξονικό του Νοσοκομείου Γιαννιτσών
Από το γραφείο του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη διευκρινίζεται ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τη προμήθεια αξονικών τομογράφων σε Νοσοκομεία της χώρας ( και στην οποία δεν αναφέρεται το Νοσοκομείο Πέλλας) αφορά νέες εγκρίσεις για την προμήθεια αξονικών. 
Στο Νοσοκομείο Πέλλας η έγκριση για την προμήθεια δύο αξονικών ( έναν για κάθε Νοσοκομείο) έχει γίνει πολύ καιρό πριν, ήδη στο Νοσοκομείο Έδεσσας έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση, έχει ανατεθεί σε εταιρία και σε 80 ημέρες θα λειτουργεί ο αξονικός ( για πρώτη φορά στην ιστορία του Νοσοκομείου) και στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών εντός του Μαΐου θα δημοπρατηθεί ο αξονικός τομογράφος.     

Γιάννης Σηφάκης : Εγκρίθηκε και δρομολογείται άμεσα η πληρωμή της επισιτιστικής στην ΟΠ Φλαμουριάς


Γιάννης Σηφάκης :  Εγκρίθηκε και δρομολογείται άμεσα η πληρωμή της επισιτιστικής στην ΟΠ Φλαμουριά σε σύσκεψη του βουλευτή με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους υπηρεσιακούς παράγοντες
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 08/05/18 σύσκεψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ παρόντων του βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη, του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Θανάση Καπρέλη, του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Κέντρου, των υπηρεσιακών παραγόντων και του προέδρου της ΟΠ Φλαμουριάς Δημήτρη Τσίτση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που υπήρχαν για την τελική έγκριση της πληρωμής της επισιτιστικής για τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα της ΟΠ Φλαμουριάς.
Αποφασίστηκε να πληρωθεί η επισιτιστική και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για άμεση πληρωμή.
Το θέμα αφορά πάνω από 200 αγρότες και το συνολικό ποσόν πληρωμής είναι περί τις 350.000,00 €.

Ευχαριστήριο της ΔΗ.Κ.Ε Αλμωπίας για τον Πρώτο Ημιμαραθώνιο Αλμωπίας ¨Αγγελής Γάτσος¨


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία ο 1ος Ημιμαραθώνιος Αλμωπίας ¨Αγγελής Γάτσος¨, ο οποίος διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αλμωπίας, με συνδιοργανωτές την ΔΗ.Κ.Ε Αλμωπίας και την Περιφερειακή Ε. Πέλλας.
Εκατοντάδες αθλητές από όλη την Ελλάδα καθώς και μαθητές Δημοτικών Σχολείων συμμετείχαν στον αγώνα.
Μία Αθλητική και Πολιτιστική διοργάνωση η οποία δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να  αποτελέσει θεσμό στον τόπο μας.
Τα θερμά μας συγχαρητήρια στο Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αλμωπίας και κυρίως στα μέλη του Δ.Σ.:  Ιατρίδη Γεώργιο,  Καπρινίδη Ιωάννη, Καλκαβούρη Θεόδωρο, Σόρτση Αλέξη, Γιακουμή Αναστασία,   για την καταπληκτική διοργάνωση, σε όλους εσάς που συμμετείχατε στους αγώνες, σε εσάς που παραβρεθήκατε ως θεατές.   
Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και την πολύτιμη εθελοντική τους βοήθεια, όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, εθελοντικές ομάδες και μεμονωμένα άτομα γιατί χάρη σε εσάς διεξήχθησαν όλα ομαλά και αθλητές και θεατές έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ 
Στον Διοικητή του Α.Τ. Αριδαίας κ. Γάκη Ευάγγελο και τους συνεργάτες του αστυνομικούς, 
Την Π.Υ. Αριδαίας
Στο Κέντρο υγείας Αριδαίας
Στο Ε.Κ.Α.Β.
Στην ομάδα διάσωσης ¨ΗΦΑΙΣΤΟΣ¨
Στον Ιατρό του αγώνα κ. Μπόσνα Αθανάσιο.
Καθώς και στα ΜΜΕ για την προβολή του αθλητικού αγώνα.
Στον Διευθυντή του Ι.Ε.Κ. Αριδαίας κ. Γιόρτσο Γεώργιο και  το τμήμα αρτοζαχαροπλαστικής του Ι.Ε.Κ. για την όμορφη παρουσίαση και τα υπέροχα εδέσματα που ετοίμασαν για όλους μας.
Στους επιχειρηματίες χορηγούς της διοργάνωσης 
Σε όλους εσάς που με την παρουσία σας δώσατε ζωντάνια σε αυτό το γεγονός.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

«Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» Φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης της μάχης του Ρούπελ



«ΡΟΥΠΕΛ 1941 – Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ»:
ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ

Φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης της μάχης του Ρούπελ, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Σιντικής στην εκδήλωση «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» (www.roupel1941.gr), που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και τις 13 Μαΐου 2018 στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες
Στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών, ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου, καθώς και η ανάδειξη  του ιστορικού τουρισμού στο βόρειο τμήμα των Σερρών.
«Με ιδιαίτερη συγκίνηση θα παρακολουθήσουμε για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος την εκδήλωση αναβίωσης της μεγάλης μάχης στα οχυρά του Ρούπελ, που θα λάβει χώρα στις 12 και 13 Μαΐου 2018.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζουμε για ακόμη μια χρονιά τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς θεωρούμε χρέος μας να αναδεικνύουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.
Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στα Οχυρά τις δύο αυτές ημέρες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τα γεγονότα του 1941στο Ρούπελ, εκεί όπου οι προγονοί μας ύψωσαν το ανάστημά τους μπροστά στον κατακτητή και υπερασπίστηκαν την πατρίδα μέχρι τέλους, αρνούμενοι να παραδώσουν τα οχυρά. Μέσω της αριστοτεχνικής αναπαράστασης, θα ζωντανέψουν οι ιστορικές μας μνήμες και οι νεότερες γενιές θα ενημερωθούν με τον καλύτερο τρόπο για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε και για το ένδοξο παρελθόν των Ελλήνων αγωνιστών.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και φέτος συμμετέχουμε ενεργά ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην εκδήλωση αναβίωσης, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης. 
Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών,  εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, οι επισκέπτες θα ζήσουν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο οχυρό Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του, θα ακούσουν το περήφανο «όχι» του διοικητή  Δουράτσου και θα συγκινηθούν με τους ήρωες που αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά αήττητοι. 
Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον ήρωα λοχαγό πυροβολικού Αλέξανδρο Κυριακίδη, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης στο Ρούπελ.  
Στη διάρκεια του διημέρου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ζωντανά διοράματα, ελληνικού και γερμανικού στρατοπέδου εκστρατείας Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σε εκθέσεις που θα λειτουργούν στον κεντρικό χώρο και στην υπόγεια στοά του οχυρού Ρούπελ. Συγκεκριμένα:
• Ελληνικό Στρατόπεδο Εκστρατείας Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Από τη Khaki Depot (εταιρεία προϊόντων υψηλής ποιότητας για μουσεία, συλλέκτες, αναβιωτές κ.ά.). σε συνεργασία με την Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης του σωματείου «ΣΤΕΝΩΠΟΣ».
• Γερμανικό Στρατόπεδο Εκστρατείας Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Από τις ομάδες ιστορικής αναβίωσης “Kampfgruppe «Süden» – Hellenic Reenactment Group”, “Club for Military Historical Reconstruction “Brothers in Arms”και “Asociația Deutsches Freikorps”.
• Ελληνικό Στρατόπεδο Εκστρατείας 1960 - 1970 και έκθεση ιστορικών στρατιωτικών οχημάτων από το Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙΣΟ).
• Η Συλλογή Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, μέσω του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει μέρος της συλλογής, που σχετίζεται με τη «Μάχη των Οχυρών».
• Έκθεση μαθητικού διαγωνισμού. Έργα μαθητών και μαθητριών σχολείων των Σερρών και της Θεσσαλονίκης,  που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό με θέμα «Η μάχη των οχυρών» (2018).
• Κειμήλια Μάχης Οχυρών. Έκθεση Κειμηλίων «Μάχης Οχυρών» (1941), από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη στο Σιδηρόκαστρο.
• Έκθεση γλυπτού με φως και σκιά: Το «Σπίτι της Σκιάς» του Τριαντάφυλλου Βαϊτση (Ξάνθη) παρουσιάζει το γλυπτό «Πνεύμα Οχυρό».
• Ντοκουμέντα Καρατάς. Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων (εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, σελίδες ημερολογίων, αυτοσχέδια τραπουλόχαρτα κ.ά.) που βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένες στοές του οχυρού Καρατάς.
• Έκθεση μοντελισμού. Ο Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών και μοντελιστές από τη βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζουν δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τη «Μάχη των Οχυρών» και γενικότερα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
• «Οχυρά ιστορίας». Τα οχυρά του Μπέλλες και του Αγκίστρου, με τον φακό του Άνθιμου Γεωργιάδη (ευγενική χορηγία “Αratos Group”).
• Τα πρωτοσέλιδα του 1941: Πώς κατέγραψαν και παρουσίασαν την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων της εποχής. Η γερμανική επίθεση και ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών, μέσα από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων του 1941.
• Γελοιογραφίας και σκίτσα. Πώς είδαν Έλληνες και ξένοι σκιτσογράφοι, την επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτων κατά της Ελλάδας στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
• Φωτογραφίες της επίθεσης. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την γερμανική επίθεση και την αντίσταση των οχυρών, από το αρχείο του ερευνητή και συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη.
Metaxas Line Infographics. Tο μεγάλο τεχνικό έργο της «Γραμμής Μεταξά» με αριθμούς και μεγέθη.
Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί   Ρετρό Παρέλαση, με ιστορικά στρατιωτικά οχήματα, αναβιωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κλασσικούς ποδηλάτες, το Σάββατο 13 Μαΐου 2018, στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου, στις 18.00. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Xοροεσπερίδα 1940s  με τραγούδια, χορούς και dress code εποχής, στο προαύλιο της ΛΑΦ Σιδηροκάστρου, στις 20.00.

Xορηγοί: “ΜYTILINEOS – ΑΙΟΛΙΚΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ”, “ΠΑΥΛΙΔΗΣ-ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ”, Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Επιμελητήριο Σερρών, Ιαματικές Πηγές Σιδηροκάστρου.
Με την υποστήριξη:  UNESCO Σερρών, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,  Αερολέσχη Σερρών, ΚΤΕΛ Σερρών, ΣΙΣΟ, Εξόρυξη  Α.Ε, ΣΕΑΝ Σερρών, Aratos Group, Khaki Depot, “Kampfgruppe «Süden”, “Brothers in Arms””, “Asociația Deutsches Freikorps”, Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών, Shadow – To σπίτι της Σκιάς,  Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Τσαρτσίδη, Skydive Thessaloniki, Eκπαιδευτικός Οργανισμός ΠΕΤΡΑ, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Μεθοριακός Σταθμός, Κλασικοί Ποδηλάτες.
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, 4E, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, protothema.gr, ΕΡΑ Σερρών, MAXEΣ & ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ, fortification.gr, defenceline.gr,  Στρατιωτικά Θέματα– Επ’ ώμου, ΔΙΚΤΥΟ Τηλεόραση, ΕΠΙΛΟΓΕΣ, greekreporter.gr, ΕΝΑ Channel, Αtlas TV, EΓΝΑΤΙΑ Τηλεόραση, Star Βορείου Ελλάδας, Ράδιο Σιντική, Meta, seleo.gr, Kαθημερινός Παρατηρητής, Η Πρόοδος, Θάρρος της Σιντικής, STV, serreslife.gr, fonh.gr, serreaikanea.gr, infonews24.gr, myselvi.gr, Κάστρο της Σιντικής, Ψίθυροι της Σιντικής.

Τρέιλερ εκδήλωσης



Σε ένα ακόμη σπουδαίο αθλητικό γεγονός συμμετείχε το ΙΕΚ Αριδαίας!!!



Σε ένα ακόμη σπουδαίο αθλητικό γεγονός συμμετείχε το ΙΕΚ Αριδαίας!!!
Τον 1ο Ημιμαραθώνιο Αλμωπίας «Αγγελής Γάτσος», υποστήριξαν γευστικά οι σπουδαστές του ΙΕΚ Αριδαίας, κερνώντας αθλητές, εθελοντές και επισκέπτες.
Πάνω από 3000 παρευρισκόμενοι απήλαυσαν τις δημιουργίες των Chef και των Αρτοζαχαροπλαστών  μας, σε μια μοναδική εκδήλωση - εμπειρία που συνδύαζε το αθλητικό πνεύμα με την διάθεση για υγεία.
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές που έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την δυναμική της περιοχής μας, στους εθελοντές για την αυταπάρνηση της συμμετοχής τους, στους χιλιάδες επισκέπτες για τον ενθουσιασμό τους και φυσικά στους συμμετέχοντες που απέδειξαν ότι πάνω απ’ όλα, αξία έχει, να συμμετέχεις σε καθετί που προωθεί την ευγενή άμιλλα και την ευεξία.
Και του χρόνου, καλή αντάμωση… Θα είμαστε όλοι εκεί!

Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής του Δ. ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Γιόρτσος Α. Γεώργιος







Ο Γιάννης Σηφάκης στην ετήσια ΓΣ του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων που διεξήχθη στον Βόλο


Ο Γιάννης Σηφάκης παρευρέθηκε και χαιρέτησε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων ( ΕΣΜΥΕ) που διεξήχθη την 05/05/18 στον Βόλο
Ο βουλευτής ( και με την ιδιότητα του ως επίτιμου Προέδρου του ΕΣΜΥΕ) στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στους φιλόδοξους Εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ ως το 2030, στον στόχο επενδύσεων 2,6 GW ΑΠΕ ως το 2020, στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό που είναι σε διαδικασία διαβούλευσης ο οποίος κινείται στην κατεύθυνση αποφασιστικής στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον Νόμο για το νέο καθεστώς ΑΠΕ με συμμετοχή τους στην αγορά με στόχο την ανάπτυξη τους εξασφαλίζοντας παράλληλα την βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ και το χαμηλότερο δυνατό κόστος της Ενέργειας στον τελικό καταναλωτή, στις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία για τις Ενεργειακές Κοινότητες, τις δυνατότητες που παρέχουν οι ρυθμίσεις για το virtual net metering, τα θέματα που υπάρχουν με τον κορεσμό των ηλεκτρικών δικτύων, ανέλυσε νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση εξορθολογισμού και απλοποίησης των διαδικασιών, τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την ανάγκη επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτημάτων από την ΡΑΕ , τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο Ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ καθώς και στην σύσταση επιτροπής στα πλαίσια του ΥΠΕΝ για την τροποποίησης της Υ.Α. του 2011 με ΦΕΚ 518 που καθήλωσε την ανάπτυξη των μικρών έργων.
Η κυβέρνηση αυτή έσωσε τον Λογαριασμό ΑΠΕ στον ΛΑΓΗΕ που ενώ τον παρέλαβε απολύτως ελλειμματικό και τους παραγωγούς να πληρώνονται με 10μηνες καθυστερήσεις κατάφερε και τον έσωσε, τώρα είναι πλεονασματικός και η πληρωμή εξορθολογίστηκε στις 100 μέρες. Οι προμηθευτές ( κυρίως η ΔΕΗ)  πλήρωσε σημαντικά ποσά ως τέλος προμηθευτών που βοήθησε αποφασιστικά τον ΕΛΑΠΕ. Τώρα που ο λογαριασμός είναι πλεονασματικός τα ποσά αυτά μειώνονται. 
Ανέλυσε το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ επισημαίνοντας την βελτίωση του μετά την σταθεροποίηση της οικονομίας, την έξοδο από την πολυετή ύφεση και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικό πρόσημο. Η αναμενόμενη έξοδος από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής από τις 20 Αυγούστου και η επιστροφή στις αγορές θα βοηθήσει την αναπτυξιακή προσπάθεια. Ανέφερε ακόμη τις θετικές επιδόσεις σε άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα μας το 2017.
Επισήμανε το γεγονός ότι ο κλάδος των Μικρών Υδροηλεκτρικών, που αποτελείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας που επενδύουν τοπικά, μπορεί να συμβάλει στην δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η υστέρηση της χώρας μας στην αξιοποίηση του μικρού υδροδυναμικού ( η χώρα μας έχει εκμεταλλευτεί το 10% του μικροϋδροδυναμικού όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 28 είναι 65%) δείχνει τις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης τους. Μπορούν να γίνουν ακόμη αρκετά έργα φυσικά με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο χωροθετούνται. 
Ακόμη αναφέρθηκε στην ομόφωνη έκθεση της υποεπιτροπής υδατικών πόρων της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής που αναγνωρίζει την σπουδαιότητα των ΜΥΗΕ στην παραγωγή φιλοπεριβαλλοντικής φτηνής ενέργειας και αναλύει τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για την διευκόλυνση της περαιτέρω ανάπτυξης τους.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...