Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 17/17.08.2022)

 



Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού (17/08/2022)

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 17/17.08.2022), καθώς και το ιδιαίτερα προειδοποιητικό σήμα που ισχύει από αύριο, Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την πρόβλεψη:

-Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν το επόμενο τριήμερο στη χώρα μας. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη από τα δυτικά και θα συνεχιστεί την Παρασκευή. Το Σάββατο η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, αλλά θα παραμείνει υψηλή σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Η μέγιστη τιμή της προβλέπεται να φθάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς και στα νησιά τους 37 βαθμούς Κελσίου.

1. Την Πέμπτη (18-08-2022) η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά (και κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία) τους 40 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά τους 35 με 36.

2. Την Παρασκευή (19-08-2022) η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 41 βαθμούς και στα νησιά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

3. Το Σάββατο (20-08-2022) η θερμοκρασία στη δυτική και τη βόρεια χώρα θα υποχωρήσει κατά 2 με 3 βαθμούς, αλλά στα ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται πως από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται μεταβολή του καιρού από τα βορειοδυτικά, με καταιγίδες που πιθανόν κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

4. Την Κυριακή (21-08-2022) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (στις περισσότερες περιοχές η μέγιστη τιμή της στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου), ενώ ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία, θα είναι άστατος.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS)

Οι ιστορικοί ράφτες των Προμάχων.


Έχοντας πληρώσει βαρύ τίμημα, τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό κατά τη διάρκεια των μεγάλων πολέμων και του εμφυλίου, οι κάτοικοι των Προμάχων, απαρνούμενοι να εγκαταλείψουν τα πατρώα εδάφη, έσκυψαν το κεφάλι, έβαλαν μπροστά τα στήθη τους και αγωνίζονταν να ορθοποδήσουν στον ρημαγμένο ιστορικό τόπο τους.
Έτσι, δείχνοντας καρτερικότητα, υπομονή και πολύ μόχθο, αγωνίζονταν να επιβιώσουν στις νέες μεταπολεμικές εποχές που διαφαίνονταν τις δεκαετίες 50', 60' και 70'.
Με τις υποδομές να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και τον "πολιτισμό" να αργεί να έρθει από το κέντρο στην εσχατιά της πατρίδας, δημιουργήθηκε ένα εσωτερικό αναπτυξιακό κίνημα, με την λειτουργία υποτυπωδών παντοπωλείων, καφενείων, σιδηρουργείων, νερόμυλων και φούρνων, επιδιώκοντας να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του πληθυσμού.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 άρχισαν να ξεπηδούν οι περίφημοι ράφτες, θέλοντας έτσι να καλύψουν την ανάγκη του πολυπληθούς οικισμού για ένδυση, μιας και υπήρχε έλλειψη τέτοιων ειδών ακόμη και στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Αρδέα.
Τα ραφεία, ήταν κάποιες μεγάλες σάλες στο ισόγειο των σπιτιών, είχαν πολλά ράφια γεμάτα με τα απαραίτητα τόπια κάθε λογής υφασμάτων, έναν μεγάλο πάγκο με ένα σωρό εργαλεία κοπής και ραφής, ψαλίδια, πλαστικές μεζούρες, πατρόν, το ατμοσίδερο και φυσικά το χαρακτηριστικό σαπουνάκι, που οι μόδιστροι σχεδίαζαν πάνω στο ύφασμα τις δημιουργίες τους.

Και βέβαια, οι επικές ραπτομηχανές "Singer", οι πρώτες εκ των οποίων ήταν ποδοκίνητες, ενώ με το πέρασμα των ετών αντικαταστάθηκαν από τις αυτοκινούμενες ηλεκτρικές.
Οι ράφτες, άλλοι αυτοδίδακτοι κι άλλοι σπουδαγμένοι στο αντικείμενο, σε κρατικά ιδρύματα, αποτελούσαν κεντρικά πρόσωπα ειδικά τις περιόδους παραμονών των μεγάλων εορτών, Πάσχα, Χριστούγεννα, Παναγίας και Αγίου Δημητρίου, αφού όλη η οικογένεια ήθελε να προμηθευτεί το γιορτινό της ντύσιμο. Τις ημέρες εκείνες, στα ραφεία δημιουργούνταν συνωστισμός και οι υπομονετικοί μόδιστροι πάσχιζαν να ικανοποιήσουν όλη τη φούρια των ημερών, δουλεύοντας νυχθημερόν να προλάβουν. Πρόβες, μετρήσεις, ράβε ξήλωνε, μέχρι την τελευταία ώρα, ώστε ο πελάτης να βγει όσο το δυνατόν κομψότερος. Φυσικά, όπως συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια, η πληρωμή για το κουστούμι, θα γίνονταν μετά από καιρό, όταν πληρωνόντουσαν οι κάτοικοι ή από τα καπνά ή από τα πριμ των παραγωγών τους.
Παράλληλα με τους άντρες ράφτες, δραστηριοποιούνταν και γυναίκες μοδίστρες, οι οποίες, αφού σπούδαζαν το αντικείμενο στο "Σπίτι του Παιδιού" καθοδηγούμενες από έμπειρες δασκάλες, φρόντιζαν να καλλωπίζουν κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό μιας και αυτός είναι απαιτητικότερος και επιβάλλονταν φαντασία, γούστο και προσήλωση στα προστάγματα της μόδας της εποχής.
Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, ανακαλύψαμε τα ονόματα των πρώτων ραφτάδων τα οποία και παραθέτουμε παρακάτω.
Από τους πρώτους και πιο ονομαστούς, ήταν ο Ιωάννης Γιώργου(Νέστωρα) με τον γιο του Πέτρο, ο Κωνσταντινίδης Πέτρος και ο Γιώργος Νάνος.
Αργότερα, αναδύθηκε η νεώτερη γενιά με τους Αλέκο Πουσίνη, Δημήτρη Τούλιο, Δημήτρη Ανδρούτσο και Δημήτρη Πουσίνη.
Από γυναικεία ονόματα, υπήρχαν πολλά, μιας και σε κάθε γειτονιά ξεπηδούσε και μια νέα μοδίστρα, προσδίδοντας το δικό της λιθαράκι στο λάιβ στάιλ της τοπικής μας κοινωνίας.
Το επάγγελμα άρχισε να φθίνει στις αρχές της δεκαετίας του 80', όταν οι "Νεωτερισμοί" και τα "Έτοιμα ενδύματα" κατέκλυσαν την αγορά, δίνοντας ευκολότερες, φθηνότερες κι εναλλακτικότερες λύσεις στον κόσμο, με αποτέλεσμα ή να εξαφανιστεί ή να μετατραπεί σε βιοτεχνία φασόν.
Όμως, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και να αμφισβητήσει την προσφορά αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι έδωσαν το στίγμα τους στην πορεία των ετών της τοπικής μας κοινωνίας. 

Υ.Γ. Στα σχόλια, μπορείτε να σημειώσετε, όποιοι επιθυμείτε, τα ονόματα των γυναικών-μοδίστρων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...