Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: ΑΠΟΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: ΠΑΡΤΕ ΑΜΕΣΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ


Με αφορμή την έντονη φημολογία για επικείμενη μεταφορά της στρατιωτικής μονάδας 162 Α/Κ ΜΒΠ που εδρεύει στα Γιαννιτσά με σκοπό να δημιουργηθεί στη θέση της Κέντρο Υποδοχής παράνομων μεταναστών και προσφύγων, ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις και έκδηλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής αλλά και ολόκληρου του Ν. Πέλλας, οι οποίοι στα τελευταία χρόνια της κρίσης, έχουν ήδη υποστεί περεταίρω σοβαρά οικονομικά πλήγματα από την κατάργηση μιας σειράς στρατιωτικών μονάδων, όπως η 34η Ταξιαρχία, το 34ο(2010), Τάγμα υποστήριξης της Σκύδρας (2010), το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Γιαννιτσών κλπ.
Δεδομένο λοιπόν είναι ότι ο Ν. Πέλλας είναι ο μόνος από τους Παραμεθόριους που έχει υποστεί τέτοια πρωτοφανή αποψίλωση στη λειτουργία στρατιωτικών μονάδων, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού των κατοίκων, αλλά και δυσμενέστατες επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα και δραστηριότητα, αφού  χάθηκαν μονομιάς από την τοπική οικονομία εκατοντάδες άνθρωποι, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες που έδιναν ζωή και κίνηση στην αγορά χωρίς να υπολογίζουμε τις εκατοντάδες ενδεχομένως και χιλιάδες των επισκεπτών, οικογενειών, συγγενών και φίλων.
Δεδομένο επίσης είναι ότι το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας δεν λύνεται με βεβιασμένες αποφάσεις που παίρνονται στο πόδι με κριτήρια τοπικιστικά και διάφορους τακτικισμούς, αλλά με σωστό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τρόπο δίκαιο, αλλά και αντάξιο προς τον Πολιτισμό μας ως προς τη μεταχείριση των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων.
 Για τους λόγους αυτούς, ο Γιώργος Καρασμάνης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να ξεκαθαρίσουν άμεσα τις προθέσεις τους και ν’ αποτρέψουν το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη θέση της στρατιωτικής μονάδας 162 Α/Κ ΜΒΠ που εδρεύει στα Γιαννιτσά.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09/10/2015      ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Νέες καταστροφικές ζημιές από επαναλαμβανόμενες χαλαζοπτώσεις στα χωριά της Βεγορίτιδας στην Π.Ε. Πέλλας.

Οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας στην Π.Ε.Πέλλας βρέθηκαν και πάλι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα στοιχεία της φύσης το βράδυ των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη και επλήγησαν οι καλλιέργειές τους εκ νέου μέσα στο 2015.
Πιο συγκεκριμένα οι επαναλαμβανόμενες χαλαζοπτώσεις το βράδυ της 20/9/2015 στα χωριά της περιοχής Άρνισσα, Ξανθόγεια, Παναγίτσα, κ.ά. προξένησαν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στην αναμενόμενη σε λίγες μέρες συγκομιδή Μήλων.
Το χαλάζι παράλληλα με τη σφοδρότατη καταιγίδα και τους ογκώδεις χείμαρρους προκάλεσε μεγάλες καταστροφές λίγο πριν τη συγκομιδή στα Μήλα, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο για την επόμενη χρονιά. με το ξερίζωμα δένδρων, αλλά και γκρέμισμα φυτειών σε σχήμα «παλμέτας».
Οι δενδροκαλλιεργητές των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πρόκειται για το δεύτερο κτύπημα στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους.
   Ούτε και αυτή τη φορά το πολυδάπανο Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τα αεροπλάνα προστάτευσε τους παραγωγούς της περιοχής. Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ «καμαρώνει» για το αποθεματικό, που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» και των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής.
   Με το 3ο Μνημόνιο, που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψήφισε μαζί με  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, θα ενισχύσει την άγρια φοροληστεία των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Θα φορολογηθούν με αύξηση της άμεσης φορολογίας από 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ και με αύξηση της προκαταβολή φόρου από 55% στο 100%. Φοροληστεία με τα τεκμήρια διαβίωσης ακόμη και αν δεν έχουν εισοδήματα οι αγρότες, με κατάργηση της φοροαπαλλαγής των ενισχύσεων μέχρι 12.000 ευρώ, με κατάργηση της επιστροφής φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, με αύξηση του αγροτικού ρεύματος, αλλά και του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων από το 13% στο 23%, με μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τη στιγμή που πάνω από 250.000 αγρότες δεν μπορούν να κάνουν ούτε ρύθμιση χρεών προς τον ΟΓΑ παραμένοντας ανασφάλιστοι, κλπ.
    Οι μικρομεσαίοι φρουτοπαραγωγοί της Πέλλας, όπως και συνολικά οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας μας, είναι εγκαταλελειμμένοι από το κράτος, δεν έχουν καμιά προστασία τους εισοδήματός τους. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό τους εισόδημα, που δέχεται απανωτά πλήγματα τα τελευταία χρόνια από τις απαράδεκτα χαμηλές εμπορικές τιμές, από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (αγροτικά εφόδια, χαράτσια ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, κλπ.), από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία, που κάνουν την επιβίωση των μικρομεσαίων καλλιεργητών ακόμη δυσκολότερη. 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
·      Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στα χωριά Άρνισσα, Ξανθόγεια, Παναγίτσα  στην περιοχή Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας στην Π.Ε. Πέλλας με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
·      Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
·      Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις.


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



            Σας  προσκαλούμε να έλθετε  στην συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας, που θα γίνει στο  Δημοτικό  Κατάστημα  Αριδαίας  και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού  Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου  2015, ημέρα Πέμπτη  και ώρα   19.30΄ (7.30 μ.μ), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Ενημέρωση του σώματος για θέματα που αφορούν τον Δήμο από τον κ. Δήμαρχο

1ο
Επικύρωση πρακτικών  των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας – αριθ. 15/2014  έως  21/2014-

2ο
27η Γενική Αναμόρφωση Προϋπολογισμού, οικ. έτους 2015.

3ο
Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 9.592,00 €,  για  την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών κατά την προπαρασκευή, διενέργεια εκλογών - 28η  Αναμόρφωση Προϋπολογισμού

4ο
Παραγραφές ή μη  οφειλών του Δήμου  προς τρίτους ( άρθρ. 183 Ν.4270/14)

5ο
Προσφυγή στην διαδικασία διαπραγμάτευσης – απευθείας ανάθεσης, για τη σύναψη σύμβασης/συμβάσεων προμήθειας για τα εναπομείναντα τμήματα υγρών καυσίμων κίνησης και θέρμανσης (Α1,Α2,Γ,Δ,Ε,ΣΤ) για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου και των Νομικών του προσώπων  για ένα έτος, σύμφωνα  με τη διάταξη του π.δ. 60/2007, άρθρο 25, παρ.1, περ. α, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού  και με την σύμφωνη γνώμη  της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) 

6ο
Ανανέωση των επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών του Δήμου Αλμωπίας.

7ο
Έγκριση για την μετακίνηση Δημάρχου και Αντιδημάρχου Τ.Υ., κ. Κετικίδη Ιωάννη στην Αθήνα και έγκριση πίστωσης.(30/09-02/10/2015) 


8ο
Τροποποίηση της υπ’αρίθμ. 185/2014 απόφασης του Δ.Σ. ως προς την ανάλυση των υποέργων της πράξης «Living history, Living Nature II”.-

29η  Αναμόρφωση Προϋπολογισμού και έγκριση της παράτασης της πράξης.

9ο
Τροποποίηση της υπ’αρίθμ. 186/2015 απόφασης του Δ.Σ., ως προς την έγκριση της μελέτης για την «Υλοποίηση της πράξης Bee-conomy – Υ.Π.3- Δράσεις υποστήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας των προϊόντων μέλισσας»

10ο
Παράταση χρονοδιαγράμματος της πράξης με ακρωνύμιο “Bee-conomy”

11ο
Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής  του έργου «Ασφαλτόστρωση Δημοτικής Οδοποιίας Τ.Κ. Λουτρακίου»

12ο
Έγκριση καταστροφής υλικών, άχρηστων υλικών και μεταφορά τους σε ειδικούς χώρους.

13ο
Υποβολή πινάκων εγγράφων προς εκκαθάριση αρχείου της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλμωπίας

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



            Σας καλούμε να έρθετε στις 9  Οκτωβρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:30΄μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 τεύχος Α’), για να παραστείτε στην έκτακτη - κατεπείγουσα Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής σύμφωνα με την παρ.6 εδ. γ΄ του άρθρου 75 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/07.06.2010), για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:


ΘΕΜΑ 1ο«Έκπτωση του 1ου μειοδότη του  έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ της ΑΡΙΔΑΙΑΣ» και ανάθεση της κατασκευής του έργου στο 2ο κατά σειρά μειοδότη».

Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα, διότι:

Σύμφωνα με την υπ.αριθ. 29176/09-10-2015 εισήγηση του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους περιορισμούς στο χρονοδιάγραμμα του έργου όπως αναφέρονται στα συνημμένα έγγραφα:

1)17292/17-06-2015 έγγραφο του Δημάρχου Αλμωπίας με τίτλο «Επιστολή–Δέσμευση για υλοποίηση έργων εντός της περιόδου επιλεξιμότητας του ΠΑΑ 2007-2013»

2)7883/12-06-2015 έγγραφο του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Π.Α.Α., Μονάδα Β3  με τίτλο «Δυνατότητα υλοποίησης δημοσίων έργων εντός της περιόδου επιλεξιμότητας του ΠΑΑ 2007-2013», η Προϊσταμένη Αρχή εφαρμόζοντας τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 26 του Ν.3669/08, θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάθεση της κατασκευής του έργου στην αμέσως επόμενη, κατά σειρά μειοδοσίας, εργοληπτική επιχείρηση ή κοινοπραξία υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, κηρύσσοντας ταυτόχρονα έκπτωτο τον 1ο μειοδότη του ανωτέρου έργου.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ "Η ΕΝΩΣΗ"


                                                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                      
     Ο Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας «Η ΕΝΩΣΗ» ενημερώνει τους παραγωγούς – μέλη του , ότι παραλαμβάνει σταφύλια με δυνατότητα προκαταβολής στα κέντρα της Αριδαίας και του Εξαπλατάνου.

     Για την δήλωση συνεργασίας και για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από τα γραφεία του Συνεταιρισμού (1ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων) και στο τηλ. 23840.21380.

Για τον  Α.Φ.Ο.Σ Αλμωπίας     «Η ΕΝΩΣΗ»
      Ο   Πρόεδρος
     Μπερμπέρης Παντελής

ΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ

Τσουκνιδόπιτα          
(Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι)
Στην προηγούμενη Κατοχή η πίτα αυτή έσωσε πολύ κόσμο από τη λιμοκτονία και την αβιταμίνωση.
Η τσουκνίδα, πέρα από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, είναι καλή για το ουροποιητικό, για αποτοξίνωση και βοηθάει τις γυναίκες να «πιάνουν» σερνικά παιδιά (το τελευταίο δεν είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά).
Τσουκνίδες θα βρείτε παντού, αλλά καλύτερα να αποφύγετε τις αστικές (εκτός και αν πεινάτε πάρα πολύ).
Μόλις έρθει η άνοιξη (αν δεν έχει δοθεί κι αυτή στο ΔΝΤ από την υπέροχη κυβέρνηση μας) βγείτε στας εξοχάς και γεμίστε τις σακούλες σας.
Αν η βενζίνη έχει ξεπεράσει τα δέκα ευρώ το λίτρο μπορείτε να βρείτε τσουκνίδες στη λαϊκή αγορά, με δύο -το πολύ- ευρώ το κιλό.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Για να πετύχει η πίτα πρέπει να ακούτε τρίτο πρόγραμμα.
Κίνηση πρώτη: Το φύλλο. Allegro non tropo.
Η καλή νοικοκυρά φτιάχνει μόνη της το φύλλο. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε και γυμνάζει και τα χέρια.
Θα χρειαστείτε:
Μισό κιλό κίτρινο αλεύρι. (Αν σας περισσεύει ένα ευρώ πάρτε βιολογικό. Αν σας περισσεύουν περισσότερα δώστε ‘τα σε κανέναν συνάνθρωπό σας που τα έχει ανάγκη.)
Δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (εξαιρετικό παρθένο εννοείται).Μια κουταλιά της σούπας ξίδι.
Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα ζάχαρη.
250 γραμμάρια χλιαρό νερό.
Τα ρίχνετε όλα μέσα σε μια λεκάνη και τα ζυμώνετε με πάθος. Φανταστείτε ότι πατάτε τη μούρη του Βενιζέλου ή του υποτιθέμενου πρωθυπουργού. Θα σας βοηθήσει…
Προσθέστε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι και ζυμώστε μέχρι να φτιάξετε μια μαλακιά ζύμη πουδεν κολλάει στα χέρια. Μετά τη χωρίζετε σε δώδεκα μπαλάκια (μεγέθους αχαμνών –και μη καμώνεστε τις ανίδεες).
Σε έναν ξύλινο πάγκο ρίχνετε λίγο αλεύρι και ανοίγετε το πρώτο μπαλάκι όσο πιο λεπτό μπορείτε χωρίς να σχίζεται. Κάθε τόσο το ραίνετε με αλεύρι.
Το λαδώνετε απ’ τη μια μεριά και το βάζετε στην άκρη. Κάνετε το ίδιο με το δεύτερο. Το ενώνετε με το προηγούμενο.
Βάζετε και ένα τρίτο, χωρίς να το λαδώσετε και (αν έχετε άδειο ψυγείο, καθόλου απίθανο) το βάζετε να κρυώσει.
Με την ίδια διαδικασία φτιάχνετε τέσσερα φύλλα.
Μετά, αν καπνίζετε, βγαίνετε στο μπαλκόνι να κάνετε ένα τσιγάρο. Αν όχι, και μπράβο σας, ακούτε για λίγο μουσική με κλειστά μάτια.
Κίνηση δεύτερη: Η γέμιση. Andante.
Θα χρειαστείτε:
Ένα κιλό τσουκνίδες: Τις πλένετε με πολύ νερό και κρατάτε μόνο τα φύλλα και τα πολύ τρυφερά κοτσάνια.
Καλό θα είναι να φορέσετε γάντια, εκτός κι αν σας αρέσει ο πόνος. Σε αυτή την περίπτωση αποφύγετε την επαφή με ευαίσθητα σημεία. Αν πάλι είστε οπαδός της κοσμοθεωρίας του φον Μαζόχ και λατρεύετε τη Μέρκελ, τότε τι να πω;
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του στη ζωή.
Άφθονα φρέσκα μυρωδικά: Άνιθο ή μάραθο, μυρώνια, κόλιανδρο (λίγο γιατί πικρίζει) και ό,τι άλλο βρείτε στη λαϊκή αγορά.
Ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ένα φλυτζάνι σταφίδα σουλτανίνα.
Ένα φλυτζάνι πλιγούρι (βρασμένο, μην το ρίξετε μέσα ωμό)
Αλάτι, πιπέρι και ό,τι άλλο μπαχαρικό σας κάνει όρεξη (αποφύγετε την κανέλα, για ευνόητους λόγους).
Με λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζετε τα κρεμμυδάκια, την τσουκνίδα, τα μυρωδικά. Δεν προσθέτετε νερό. Μόλις στεγνώσουν εντελώς σβήνετε το μάτι και ρίχνετε μέσα τη σταφίδα και το πλιγούρι.
Αν καπνίζετε… Μην βγείτε στο μπαλκόνι. Το έχετε παρακάνει με το κάπνισμα.
 Κίνηση Τρίτη: Το στρώσιμο. Allegretto.
Ανοίγετε τα φύλλα, όσο πιο λεπτά μπορείτε. Σε λαδωμένο ταψί βάζετε τα τρία πρώτα, λαδώνοντας πάντα ανάμεσα. Μετά ρίχνετε τη γέμιση και τη μοιράζετε σε όλη την πίτα. Καλύπτετε με το τέταρτο φύλλο και γυρνάτε τις άκρες των τριών πρώτων.
Μετά χαράζετε ελαφρώς και αν σας κάνει κέφι πασπαλίζετε με σουσάμι. Τη σταυρώνετε. Αυτό δεν ξέρω αν βοηθάει σε κάτι, αλλά δεν έχετε να χάσετε και τίποτα.
Κίνηση Τέταρτη: Το ψήσιμο. Adagio.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε χαμηλή θέση βάζετε την πίτα και την αφήνετε να ψηθεί για 50 λεπτά (more or less).
Μέχρι να γίνει μπορείτε να συμμαζέψετε το χάος που έχετε δημιουργήσει στην κουζίνα σας.
Αν είστε τολμηρή τα αφήνετε όλα όπως έχουν και καθόσαστε να διαβάσετε ένα βιβλίο της Ζατέλλη ή να ακούσετε την ίδια να διαβάζει το «Και με το φως του λύκου επανέρχονται», κάθε μέρα εφτάμιση με οκτώ στο τρίτο πρόγραμμα.
Μετά τσακώνεστε με τον άντρα σας και για να καλύψετε την ολιγωρία σας του λέτε να πάει να βρει μια δουλειά όπου θα κερδίζει περισσότερα από 500 ευρώ ή να ληστέψει μια τράπεζα ή να ρίξει μολότοφ στο πρωθυπουργικό μέγαρο, κάτι να κάνει επιτέλους, αντί να ασχολείται με τα χάλια της κουζίνας σας.
Όταν γίνει η πίτα την αφήνετε λιγάκι να κρυώσει, μην πέφτετε με τα μούτρα, δείξτε ανατροφή και αυτοσυγκράτηση.
Δεν χρειάζεται να τη βάλετε στο ψυγείο, αφού δεν έχει αυγά ή τυρί.
Σας διαβεβαιώνω ότι είναι πολύ πιο νόστιμη από τη σπανακόπιτα.
Άσε που η σπανακόπιτα είναι πολύ κοινότοπη, μέχρι και η κουτσή Μαρία σπανακόπιτα φτιάχνει.
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
Η τσουκνίδα έχει και αφροδισιακές ιδιότητες. Πριν τη δώσετε στον άντρα σας βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις. Δεν είναι αυτοί καιροί για να γεννοβολάτε. Σε τι κόσμο θα φέρετε το παιδί σας;
Καλή διασκέδαση.

ΠΗΓΗ.../sanejoker

ΣΤΑ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑ ΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ - ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΣ

Είμαι παιδί και στην τηλεόραση παίζει κάποιο γουέστερν. Οι Ινδιάνοι είναι οι κακοί. Οι λευκοί, το ιππικό κι ο Τζον Γουέιν, είναι οι καλοί. Και στα γουέστερν πάντα νικάνε οι λευκοί.
Σαν φτάνουν οι απόκριες κι όλα τα παιδιά ντύνονται καουμπόιδες, εγώ ζητώ να ντυθώ Ινδιάνος. Και είναι δύσκολο να πολεμάς, ως άλλος Καθιστός Ταύρος, όλα τα παιδιά της γειτονιάς.
Κι όμως, στιγμή δεν το μετάνιωνα, ακόμα κι όταν με περικύκλωναν και με γάζωναν με τα ψεύτικα όπλα τους. Έπεφτα ηρωικά, υπερασπίζοντας τις Θερμοπύλες του Φαρ Ουέστ, είκοσι μέτρα απ” το σπίτι μου.
~~{}~~
 Απ” τους Απόστολους με έναν ταυτιζόμουν: Με τον Ιούδα.
Την Μεγάλη Παρασκευή, όταν έδειχνε στην τηλεόραση τον Ρόμπερτ Πάουελ, πιο γαλανομάτη απ” όσο μπορούσε να είναι ποτέ ένας Εβραίος, πήγαινα κρυφά κι έπαιρνα ένα αυγό.
Στεκόμουν μπρος στο εικονοστάσι, καθάριζα  βλάσφημα το κόκκινο αυγό και κοιτούσα την εικόνα του Χριστού.
«Ο Ιούδας δεν σε πρόδωσε», έλεγα στην εικόνα. «Σ” αγαπούσε πιο πολύ απ” όλους. Και τον άφησες να κρεμαστεί.»
Κι έπαιρνα εκδίκηση για τον πιο παρεξηγημένο άνθρωπο στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Έπαιρνα εκδίκηση, τρώγοντας το αυγό την Μεγάλη Παρασκευή.
~~{}~~
Έτσι συνέχισα, ν” αγαπώ τα αουτσάιντερ, τους αδύναμους, τους παράξενους, τους weirdo, τους loser, τους ηττημένους.
Όχι παρακολουθώντας τους συγκαταβατικά, όχι κοιτώντας τους αφ” υψηλού, αφού κι εγώ πάντα αουτσάιντερ ήμουν -όταν θυμόμουν να μπω στην κούρσα.
~~
Δεν συμπαθώ τους καθαρόαιμους, τους γαλαζοαίματους. Εκείνους που γεννήθηκαν νικητές. Προτιμώ τους κοπρίτες, τους αδέσποτους και τους πλάνητες, που γράφουν τη ζωή τους με πολύ κόπο και πόνο.
Δεν αντέχω τους τέλειους ανθρώπους. Αυτούς με την άθραυστη αυτοπεποίθηση και το υπεροπτικό βλέμμα. Αυτούς που όλα τα καταφέρνουν καλά και ποτέ δεν κάνουν λάθη.
Αυτούς που στο σχολείο ήταν οι πιο δημοφιλείς, οι πιο καλοντυμένοι, πρόεδροι των δεκαπενταμελών και ψυχή των πάρτι.
Δεν αντέχω τους ατσαλάκωτους ούτε εκείνους που δεν σταματούν ποτέ να χαμογελάνε, λες και κατάπιαν ολόκληρο το κουτί με τα λεξοτανίλ.
Μου αρέσει η χαρά, αλλά την προτιμώ ανθρώπινη, πλαισιωμένη από θλίψη, απογοήτευση και βαρεμάρα, την προτιμώ αληθινή.
~~{}~~
Καθώς μεγαλώνω καταλαβαίνω ότι η Ιστορία δεν γράφεται απ” τους νικητές, αλλά από τους ηττημένους.
Ο Τέσλα ηττήθηκε. Ο Τιούρινγκ ηττήθηκε. Ο Σωκράτης ηττήθηκε. Ο Χριστός ηττήθηκε. Ο Λεωνίδας ηττήθηκε. Ο Γαλιλαίος ηττήθηκε. Ο Καρυωτάκης ηττήθηκε. Ο Βαν Γκογκ ηττήθηκε. Ο Καποδίστριας κι ο Φεραίος ηττήθηκαν. Ο Κάφκα ηττήθηκε. Ο Γκάντι ηττήθηκε. Ο Μπελογιάννης ηττήθηκε. Ο Άσιμος ηττήθηκε.
Ακόμα κι ο Μότσαρτ, ο Αγαπητός του Θεού, ηττήθηκε απ” τον κόσμο. Πέθανε στα 35, φτωχός και άρρωστος.
~~{}~~
Είναι κι εκείνοι, όλοι οι άνθρωποι που πέρασαν μέσα από την Ιστορία, αλλά κανείς δεν έμαθε γι” αυτούς.
Είναι ο Ρώσος στρατιώτης που πεθαίνει στο Στάλινγκραντ. Είναι ο Εβραίος της Θεσσαλονίκης που κλείνεται σ” ένα βαγόνι για άλογα. Είναι η γυναίκα της Ινδίας που πολεμάει τους βιαστές. Είναι ο Ινδιάνος των Ζαπατίστας που αντιμάχεται τον στρατό, τις εταιρείες και τους εμπόρους ναρκωτικών.
Είναι ο αφροαμερικάνος που ζητάει να ζήσει. Είναι ο ομοφυλόφιλος που τον δέρνουν οι φυσιολογικοί, τα φυσιολογικά τέρατα. Είναι η μητέρα που έδωσε όλη της τη ζωή για να μεγαλώσει μόνη τα παιδιά της. Είναι ο Παλαιστίνιος που πετάει πέτρες στα τανκ.
Είναι ο Κούρδος που αντιμετωπίζει μόνος τους φανατικούς, ενώ οι δυτικοί σφυρίζουν αδιάφορα. Είναι ο μετανάστης που πεθαίνει απ” το κρύο στον Έβρο, για να κρατήσει ζεστή και ζωντανή την κόρη του.
~~
Η μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας είναι αυτοί, τα outsiders. Γιατί εκείνοι στέκονται έξω απ” τον κόσμο, γιατί εκείνοι ξέρουν ότι αυτός ο κόσμος είναι λάθος.

ΠΗΓΗ...sanejoker.

ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ζητήθηκε από μια ομάδα μαθητών να γράψουν μια λίστα με αυτά που κατά τη γνώμη τους ήταν τα σημερινά “επτά θαύματα του κόσμου”. Παρ’ ότι υπήρξαν κάποιες διαφωνίες, οι περισσότερες γνώμες αφορούσαν τα παρακάτω:
1. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου
2. Το Τaj Mahal
3. To Grand Canyon
4. Το κανάλι του Παναμά
5. To Εmpire State Building
6. Η βασιλική του Αγίου Πέτρου
7. Το σινικό τείχος
Ενώ μάζευαν τα γραπτά, ο δάσκαλος πρόσεξε ότι μια μαθήτρια, δεν είχε τελειώσει ακόμη το γράψιμο.
Τη ρώτησε λοιπόν αν είχε κάποιο πρόβλημα με τη λίστα της. Το κορίτσι απάντησε:
“Nαι, έχω λίγο πρόβλημα. Δεν μπορώ να αποφασίσω, γιατί είναι τόσα πολλά…”
Ο δάσκαλος τότε της είπε:
“πες μας λοιπόν τι έχεις γράψει, για να δούμε αν μπορούμε να σε βοηθήσουμε.”
Το κορίτσι στην αρχή δίστασε, μα μετά διάβασε:
“Πιστεύω τα επτά θαύματα του κόσμου είναι…

1. Να βλέπεις…

2. Να ακούς…

3. Να αγγίζεις…

4. Να γεύεσαι…

5. Να αισθάνεσαι…

6. Να γελάς…

7. Να αγαπάς…

life_is_beautiful_by_emats
_____________________
Πηγήe-didaskalia

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΧΤΥΠΑ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ



Γυναίκες αναπαραγωγικής  ηλικίας χτυπά πλέον ο καρκίνος  του τραχήλου της μήτρας, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια εμφανίζει αύξηση σε ηλικίες κάτω των 50χρόνων!
Τα στοιχεία των νέων  μελετών έχουν ανησυχήσει τους γυναικολόγους αφού  μέχρι πρόσφατα ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που χτυπούσε  ήταν  γύρω στα 52 χρόνια.
«Είναι γεγονός ότι έχει παρουσιαστεί  αύξηση  στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας και  αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες» αναφέρει  ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνο παγκόσμιαδιαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου μήτρας περίπου 500.000 γυναίκες(το 80% των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες) και δυστυχώς περίπου οι μισές (275.000) καταλήγουν από την νόσο. Στην Ευρώπη, ο αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος ανέρχεται περίπου σε 50.000, στις ΗΠΑ στις 13.000, και στην Ελλάδα 400.
 
            ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ   ΠΟΥ  ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Σύμφωνα  με τους γυναικολόγους  οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας είναι:
  • Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, γνωστός σαν Human Papilloma Virus ή HPV,
  • Πρώτη σεξουαλική επαφή σε νεαρή ηλικία:  Όσο νωρίτερα στην ηλικία αρχίσει την σεξουαλική δραστηριότητα μια γυναίκα τόσο περισσότερο είναι αυξημένος ο κίνδυνος της για την ασθένεια.
  • Μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων: Το ίδιο επίσης ισχύει με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων. Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος αυτός είναι σπάνιος στις παρθένες
  • Τεστ Παπανικολάου: Οι γυναίκες που δεν έκαναν ποτέ τεστ Παπανικολάου ή δεν το κάνουν όσο θα έπρεπε, έχουν ψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο. Σε πολλές περιπτώσεις το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει προκαρκινικές αλλοιώσεις
  • Μεγάλος αριθμός τοκετών
  • Κάπνισμα
  • Διατροφή φτωχή  σε βιταμίνες Α και C
  • Χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα (σε μορφή δισκίων)
  • Ανοσοκαταστολή (πτώση της άμυνας του οργανισμού)
  • AIDS: Οι γυναίκες που πάσχουν από AIDS.
 
    ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ    ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΤΡΑΧΗΛΟΥ   ΜΗΤΡΑΣ
Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου  στον τράχηλο της μήτρας συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Γι' αυτό η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί αθόρυβα χωρίς συμπτώματα.
Ο καρκίνος του τραχήλου σε αρχικό στάδιο συνήθως δεν προκαλεί κλινικά συμπτώματα . Οι πρώτες ενοχλήσεις εμφανίζονται όταν τα καρκινικά κύτταρα  αρχίζουν να διηθούν τους γειτονικούς ιστούς. Όταν αυτό συμβεί  τότε τα συνήθη συμπτώματα είναι:

  • Hασυνήθιστη απώλεια αίματος από τον κόλπο
  • Πόνος  στην περιοχή της πυελού
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
 
« Γι αυτό η μόνη προφύλαξη που μπορεί να πάρει κάθε γυναίκα  είναι να κάνει συστηματικά γυναικολογικές εξετάσεις και το τεστ Παπανικολάου»προσθέτει ο Δρ Χανδακάς και συνεχίζει
 « Με την κολποσκόπηση ο γυναικολόγος μπορεί να εξετάσει καλύτερα τον τράχηλο και αν χρειαστεί να κάνει βιοψίες για να διευκρινιστεί ιστολογικά το είδος μιας ανωμαλίας που πιθανά να υπάρχει. Η πρόγνωση επιβίωσης είναι καλύτερη όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης».
Δυνατά όμως στον τομέα της πρόληψης έχει μπεί και ο εμβολιασμός των νέων γυναικών με το εμβόλιο κατά του HPV. Ήδη  έχουν χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως περισσότερα από 175 εκατομμύρια εμβόλια με θετικά αποτελέσματα όπως στην Αυστραλία όπου είχαμε  σχεδόν εξάλειψη των γεννητικών κονδυλωμάτων αλλά και  ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων και των χειρουργικών επεμβάσεων στον τράχηλο στις εμβολιασθείσες γυναίκες.
 
                 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ     ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να θεραπευτεί αν ανιχνευθεί έγκαιρα. Παλαιότερα, ο καρκίνος αυτός αποτελούσε ένα από τους κύριους λόγους θνησιμότητας των γυναικών. Σήμερα χάρις στα προγράμματα ανίχνευσης και θεραπείας  η θνησιμότητα  έχει μειωθεί σημαντικά. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικείων γενετικών οργάνων μετά από τον καρκίνο της ωοθήκης. Μετά από αυτόν ακολουθεί ο καρκίνος του ενδομητρίου που έχει λίγο χαμηλότερη συχνότητα.

Τρεις μορφές θεραπείας χρησιμοποιούνται: Η Χειρουργική , η Ακτινολογική και η Χημειοθεραπεία
  • Η χειρουργική επέμβαση  με νυστέρι η laser(χειρουργική αφαίρεση πολλών ειδών) είναι μία από τις βασικές μεθόδους θεραπευτικής αντιμετώπισης για τον καρκίνο του τραχήλου.
  •  Η ακτινοθεραπεία  ,υπάρχουν δύο μορφές.  Η εξωτερική ακτινοθεραπεία ή τηλεθεραπεία γίνεται με μηχάνημα ακτινοβολίας. Η εσωτερική ακτινοθεραπεία ή βραχυθεραπεία χρησιμοποιεί  ραδιενεργό ουσία ενσωματωμένη σε βελόνες, καλώδια, κεφαλές ή καθετήρες που τοποθετούνται απευθείας μέσα ή κοντά στην καρκινική εστία.
  •  Η χημειοθεραπείαχρησιμοποιεί φαρμακευτικούς παράγοντες για να αναστείλει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων, προκαλώντας είτε το θάνατο ή τη διακοπή της διαίρεσης των κυττάρων.

 www.drchandakas.gr, τηλ 210 6436258 

"ΚΑΡΠΟΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ" ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ




Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φρέσκες πατάτες με τη φροντίδα των καλλιεργητών του χωριού Νότια, για όλους τους Έλληνες
Όταν η McCain, σε ανοιχτό διάλογο με τους συμμετόχους της, οραματίστηκε μια καινοτόμο πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ο στόχος ήταν να βοηθήσει Έλληνες καλλιεργητές να μπορέσουν, σε μια δύσκολη συγκυρία, να μείνουν στον τόπο τους, να στηρίξουν τις οικογένειές τους, την κοινωνία που ζουν αλλά και τη χώρα μας.
 Στο ταξίδι της αναζήτησης για τον τόπο που πληρούσε τις προδιαγραφές -κοινωνικές, οικονομικές και εδαφολογικές – η πυξίδα έδειξε το ακριτικό χωριό ΝΟΤΙΑ στον Νομό Πέλλας! Το εύφορο έδαφος ήταν ιδανικό για να καλλιεργηθεί ένας εξαιρετικός σπόρος πατάτας και χάρη στο μεράκι και την καθημερινή φροντίδα 25 μικροκαλλιεργητών, ο σπόρος απέδωσε καρπό: Έναν ΚΑΡΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ!



Καρπό Φροντίδας για τους αγρότες που, με τη στήριξη της McCain, έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν με όλους εμάς τα προϊόντα τους. Καρπό Φροντίδας για εμάς που θα απολαύσουμε αληθινή γεύση καλοδιαλεγμένης πατάτας και με τη σειρά μας θα δώσουμε προστιθέμενη αξία στο καθημερινό μας τραπέζι. Ο Καρπός Φροντίδας είναι το πρώτο Κοινωνικό Προϊόν στην κατηγορία των φρέσκων λαχανικών και φιλοδοξεί με τη στήριξη όλων μας να μοιράσει Φροντίδα σε κάθε σπιτικό.

Αγκαλιάστε αυτή την προσπάθεια δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή σας στους ντόπιους παραγωγούς, ώστε να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται και να λαμβάνουν την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη, για να μπορούν να κάνουν αυτό που αγαπούν: Να παράγουν τα προϊόντα τους στηρίζοντας τις οικογένειές τους, την τοπική κοινωνία και την Ελληνική πρωτογενή παραγωγή.

Κάντε μια κίνηση φροντίδας για την τοπική αγροτική απασχόληση, βάλτε ό,τι πιο φρέσκο και γευστικό στο καθημερινό τραπέζι σας!

Φροντίζουμε τον διπλανό μας, φροντίζουμε τη χώρα μας

Φροντίδα σημαίνει… μια πρωτοβουλία αγάπης, που έχει ως στόχο να εξασφαλίσει σε Έλληνες αγρότες και τις οικογένειες τους, όχι μόνο τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, αλλά και τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Απώτερος σκοπός της McCain είναι να δείξει έναν δρόμο για το πώς μια εταιρεία μπορεί να προάγει με ορθό τρόπο το κοινό καλό, ώστε ακόμα περισσότερες τέτοιες ενέργειες να δημιουργηθούν, στηρίζοντας τους συνανθρώπους μας.



Γιατί αυτό είναι τελικά το μήνυμα της συγκεκριμένης προσπάθειας:
Φροντίδα από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο…

Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η αγροτική απασχόληση και η γεωργία μπορούν να δώσουν ξανά τη λύση!

Ως επίκεντρο της όλης προσπάθειας επελέγη, ύστερα από έρευνα, το εύφορο χώμα της Αλμωπίας, η οποία αποτελεί επαρχία του Νομού Πέλλας, ενώ υπήρξε μια από τις 17 επαρχίες του αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου. Σε αυτή την περιοχή, όπου κυριαρχούν οι υψομετρικές διαφορές ανάμεσα στα γεμάτα δέντρα όρη και την πεδιάδα στην οποία δίνει ζωή ο Αλμωπός ποταμός, το υγρό και ηπειρωτικό κλίμα είναι που κάνει τη διαφορά, για την καλλιέργεια πατάτας με υψηλή διατροφική αξία.

Κατά τα πρώτα στάδια της όλης ενέργειας, έμφαση δόθηκε στην επιλογή μικρών αποκλεισμένων αγροτών, αλλά και νέων ανέργων που επέστρεψαν στον τόπο τους με αντικείμενο την καλλιέργεια της φρέσκιας πατάτας.

 karpos-frontidas-agrotes-photo
Έτσι, η McCain βρίσκεται σήμερα σε αρμονική συνεργασία με 25 ανθρώπους, φροντίζοντας να έχουν τους ποιοτικότερους, πιστοποιημένους σπόρους, δημιουργώντας τις καλύτερες υποδομές και εξασφαλίζοντάς τους υψηλή τεχνογνωσία, οικονομική ρευστότητα, αλλά και εκπαίδευση, ώστε να μπορούν με το μεράκι τους να παράγουν το προϊόν του τόπου τους, που στόχο έχει να μπει σε όλα τα σπίτια της χώρας.

Το χαμόγελο τόσο των 25 αυτών ανθρώπων όσο και των οικογενειών τους, είναι για εμάς η μεγαλύτερη ανταμοιβή!

περισσότερα...ΕΔΩ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...