Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Πεθαίνει κάποιος και πάει για παράδεισο.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ



Εργασίες πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες ο Δήμος Αλμωπίας με την εποικοδομητική συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Π.Ε. Πέλλας στον δασικό δρόμο που συνδέει Αρχάγγελο - Κωνσταντία, καθώς επίσης και στο δάσος τους Θεοδωρακίου.
Πρόκειται για μία παρέμβαση που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τους υλοτόμους της περιοχής μας, ενόψει της επικείμενης έναρξης της νέας υλοτομικής περιόδου που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
Αυτοψία στο σημείο των εργασιών σε υψόμετρο 1.000m περίπου πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος και ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Χρήστος Μπάτσης, ενώ άψογη είναι η συνεργασία που υπάρχει με τους Προέδρους των παραπάνω Τοπικών Κοινοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχει συνεννόηση με το Δασαρχείο Αριδαίας, με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό των παρεμβάσεων, που θα επεκταθούν σε ολόκληρο το δασικό σύμπλεγμα.

ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ



Γιάννης Σηφάκης :  Έκλεισε οριστικά το θυρόφραγμα της σήραγγας στην Βεγορίτιδα 

Εκτελέστηκε η απόφαση της κυβέρνησης (του Υπουργού Περιβάλλοντος κ.Τσιρώνη) μετά από  παρέμβαση και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων -  Δικαίωση του αγώνα των φορέων και των κατοίκων 
Μετά από δίμηνο αγώνα δικαιώθηκαν οι προσπάθειες των φορέων και των κατοίκων αλλά και Δήμων της Πέλλας, προσπάθειες στις οποίες συμπαραστάθηκα, με την ιδιότητα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με κάθε τρόπο. 
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση, δια του Αν. Υπουργού κ. Τσιρώνη ανταποκρίθηκε στο δίκαιο του αιτήματος για την προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος σαν παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης Πέλλας και Φλώρινας  και απεφάσισε το κλείσιμο της σήραγγας Βεγορίτιδας προς Άγρα, καθόρισε προσωρινά ( μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών που πρέπει να ανατεθούν άμεσα) την ανώτερη στάθμη της λίμνης ένα μέτρο κάτω από τις δεξαμενές του βιολογικού καθαρισμού Αγ. Παντελεήμονα ( περί το 220,50 m) και θεώρησε άκυρες όλες τις προγενέστερες πράξεις καθορισμού αιγιαλού κλπ μόνο από την πλευρά της Φλώρινας. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φορείς και τους κατοίκους  τόσο από την Άρνισσα όσο και από τον Αγ. Παντελεήμονα, ιδιαίτερα τον Σύλλογο προστασίας της Βεγορίτιδας και τον πρόεδρο του Νίκο Μούλα που δεν λύγησαν στους εκβιασμούς  και τις πιέσεις και οι ενέργειες τους συνέβαλαν αποφασιστικά στο τελικό αποτέλεσμα.
Προσωπικά εκφράζω την ικανοποίηση μου και τις ευχαριστίες μου στον Υπουργό κ. Τσιρώνη για την απόφαση και τις ενέργειες του όσο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  κ. Καρυπίδη για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων στην εκτέλεση της Υπουργικής απόφασης.  
Καλώ τους φορείς και τους πολίτες της Πέλλας και της Φλώρινας σε επαγρύπνηση για την υλοποίηση των σχετικών μελετών και δράσεων για την προστασία της λίμνης τόσο όσον αφορά την ποσότητα των υδάτων όσο και όσον αφορά την ποιότητα τους. 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ
Μέχρι τις 5 Αυγούστου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας
Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Καλούμε όλους τους δικαιούχους να συμμετέχουν στη διαδικασία και να επωφεληθούν από το πρόγραμμα»

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ανακοινώνεται ότι έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων των πολιτών που δικαιούνται να συμμετέχουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους και η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου 2015.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί όλους τους δυνητικά ωφελούμενους συμπολίτες μας, σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας να επωφεληθούν από αυτήν την πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης. Η Π.Ε. Πέλλας παραμένει στη διάθεση όλων για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες του Προγράμματος.                  
          
Παρακάτω αναφέρονται οι οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων από τους δυνητικά ωφελούμενους.

Πιο συγκεκριμένα,
1.    Σε ότι αφορά την αίτηση που θα συμπληρώσουν οι δυνητικά ωφελούμενοι, θα υπάρχουν οδηγίες στην ίδια την αίτηση (στην εφαρμογή). Οι ωφελούμενοι, οι οποίοι θα απευθυνθούν στους Δήμους για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να έχουν μαζί τους ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Ταυτότητα, Ε1 και Ε9 του 2015 (οικονομικό έτος 2014).
2.    Σε περίπτωση που οι δυνητικά ωφελούμενοι θα συμπληρώσουν μόνοι τους τις αιτήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν επιπλέον τους κωδικούς TAXIS.
3.    Οι αιτήσεις θα πρέπει να εκτυπώνονται, να υπογράφονται και να φυλάσσονται.
4.    Η πρόσβαση στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ θα είναι δυνατή από τις 15/07/2015 έως και 05/08/2015. Τυχόν τροποποιήσεις των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί θα γίνονται έως και 05/08/2015.
5.    Η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες θα κάνει την διασταύρωση των στοιχείων. Ο κάθε ωφελούμενος ή πιστοποιημένος χρήστης θα μπορεί να μπαίνει με τους κωδικούς του και να ενημερώνεται σε τι κατάσταση βρίσκεται η αίτησή του (έλεγχος - διασταύρωση, έγκριση) στον παρακάτω σύνδεσμο:
5.   ΠΡΟΣΟΧΗ : Όσοι δεν έχουν υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση του 2015, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.  

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ: LASER ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΠΑΝΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ



Ενδοσκοπικά και με τη χρήση  laser  και κρουστικών κυμάτων σπάνε και αφαιρούν πλέον οι ουρολόγοι  τις πέτρες στα νεφρά, στον ουρητήρα και στην ουροδόχο κύστη! 
Η μέθοδος είναι ασφαλής με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 80% και τα τελευταία χρόνια  έχει εκτοπίσει το χειρουργικό νυστέρι. 
 «Η ενδοσκοπική νεφρολιθοτριψία  έχει πλέον καθιερωθεί  και αποτρέπει την χειρουργική επέμβαση, εκεί που μέχρι χτες το μηχάνημα εξωσωματικής λιθοτριψίας αποτύγχανε να σπάσει την πέτρα» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός ουρολόγος κ Βασίλης Πρωτογέρου  Επικ. Καθηγητής  της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. 
Σύμφωνα με τους ουρολόγους συχνά η ενδοσκοπική  λιθοτριψία είναι πλέον μέθοδος πρώτης  επιλογής καθώς σε πολλές περιπτώσεις η εξωσωματική λιθοτριψία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται . 
«Η εφαρμογή της μεθόδου απαιτεί εξειδίκευση του ουρολόγου και αντιμετωπίζει τις περισσότερες  περιπτώσεις , συνήθως σε μια και μοναδική επέμβαση» προσθέτει ο κ Πρωτογέρου και εξηγεί 
 « Ανάλογα  με το μέγεθος αλλά και τη θέση της πέτρας ο ουρολόγος πρέπει να εξηγήσει στον ασθενή το αποτέλεσμα  που μπορεί να περιμένει , ενώ μπορεί να απαιτηθεί να τοποθετηθεί και κάποιο stent (pigtail) για να εξασφαλιστεί η αποβολή των τριμάτων της πέτρας». 

                  ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ 
Είναι μέθοδος κατά την οποία, χωρίς τομές στο δέρμα, από την ουρήθρα εισέρχεται ένα ειδικό ενδοσκοπικό εργαλείο με κάμερα, το οποίο φτάνει αρχικά στην ουροδόχο κύστη. Αν η πέτρα βρίσκεται στην κύστη ο ουρολόγος «βομβαρδίζει» με laser η κρουστικά κύματα την πέτρα και τη θρυμματίζει. 
Αν η πέτρα δεν βρίσκεται στην κύστη, με ειδική τεχνική και με κατάλληλους χειρισμούς το εργαλείο προχωρά προς  τα πάνω, μέσα στον ουρητήρα μέχρι που να εντοπιστεί η πέτρα στον ουρητήρα ή στον νεφρό. Στη συνέχεια με χρήση laser  ή κρουστικών κυμάτων  η πέτρα θρυμματίζεται και αφαιρείται. 
 Συνήθως η όλη διαδικασία γίνεται με τον ασθενή να έχει πάρει μια ελαφρά νάρκωση (μέθη) και κρατάει λιγότερο από μία ώρα. 
 Ο ασθενής λίγες ώρες αργότερα μπορεί να βγει από το νοσοκομείο και να επιστρέψει σπίτι του.  
      ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ    ΝΕΦΡΟΥ  
  Η δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη, τον  ουρητήρα η τα νεφρά είναι μια πάθηση που εκτός από έντονο πόνο μπορεί να προκαλέσει και ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στη νεφρική λειτουργία. 
Η πέτρα στην κάθοδο της, παρασυρόμενη από τα ούρα για να πέσει στην ουροδόχο κύστη και να αποβληθεί, ενδέχεται αν συναντήσει ένα στενότερο σημείο του ουρητήρα να «φρακάρει» και να σταματήσει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το πλήρες φράξιμο του ουρητήρα και της διακοπής της ροής των ούρων. 
 Πέρα από τον έντονο πόνο που αυτό συνεπάγεται και που είναι γνωστός ως «κολικός», η διακοπή της ροής των ούρων έχει συνέπειες στην νεφρική λειτουργία. 
 Το νεφρό αρχικά διογκώνεται καθώς τα ούρα δεν μπορούν πλέον να αποβληθούν, συσσωρεύονται μέσα σε αυτό και προοδευτικά το διατείνουν, μια κατάσταση γνωστή και ως «υδρονέφρωση».  
 «Αν δεν υπάρξει αφαίρεση της πέτρας και απόφραξη του  ουρητήρα, το νεφρό μειώνει προοδευτικά την παραγωγή των ούρων  και  παύει να λειτουργεί» καταλήγει ο κ. Πρωτογέρου.  
Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ύπουλο γιατί στην περίπτωση αυτή ο πόνος εξαφανίζεται μια που το νεφρό παύει να λειτουργεί. Ο ασθενής εσφαλμένα αντιλαμβάνεται αυτή την απουσία συμπτωμάτων του νεφρού ως ίαση γιατί απλώς δεν πονάει αλλά στην πραγματικότητα το νεφρό του είναι σε πορεία ολικής καταστροφής. Ο ασθενής λοιπόν πρέπει μετά από ένα επεισόδιο κολικού να ελέγξει ότι έφυγε η πέτρα ακόμα κι αν δεν πονάει πλέον γιατί αλλιώς διακινδυνεύει την υγεία των νεφρών του.

www.uroandrology.gr. Τηλ  210 77 92 949, 6974 442 335 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες, ενώ οι επαφές είναι εύκολες. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, γεννιέται η έννοια του συνανθρώπου. Ο άνθρωπος γίνεται άνθρωπος μόνο όταν είναι συνάνθρωπος. Γιατί αλλιώς μόνος του δεν μπορεί να ξεκολλήσει και να πάει πιο πέρα. Άρα έχει φτάσει στο όριό του.
Με τον συνάνθρωπο, ο άνθρωπος δεν είναι πια ο ένας, οι άνθρωποι δεν είναι πια οι εμείς. Άρα ξαφνικά γίνονται οι άλλοι και οι άλλοι άλλοι. Τεράστιο θέμα. Τεράστιο θέμα να μην λες από την αρχή ότι είμαι «εγώ». Αυτοί που είναι συνάνθρωποι καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα ότι είμαι ο άλλος. Και για τον άλλον, είμαι ο άλλος άλλος. 

Το αρχικό σύστημα αναφοράς στο εγωιστικό είναι: είμαι εγώ και οι άλλοι. Έχει ενδιαφέρον γιατί είναι εγώ, μοναδικό και οι άλλοι πληθυντικό. Πολύ συχνά όταν έχουμε ανθρώπους που είναι σε μια παρέα στην πραγματικότητα αναζητούν την αναπαραγωγή του εγώ τους. 

Γι’ αυτό πολύ συχνά οι άνθρωποι που είναι σε μια παρέα μοιάζουν. Άρα η άλλη έννοια έχει σχέση με την έννοια της ομάδας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, μπορείτε να φανταστείτε ας πούμε την παρέα από έντεκα τερματοφύλακες, αλλά έντεκα τερματοφύλακες δεν είναι μια ομάδα. 

Θα πείτε, γιατί δεν είναι μια ομάδα, αφού είναι έντεκα. Γιατί όταν θα μπουν στο γήπεδο ένας θα είναι τερματοφύλακας. Δεν μπορεί να είναι ούτε καν δύο. Άρα φανταστείτε έντεκα. Σημαίνει πρακτικά ότι σε μια ομάδα δεν αναζητούμε το ίδιο, αλλά αναζητούμε τον άλλον

Σε αυτήν τη διαδικασία καταλαβαίνουμε ότι μερικά πράγματα δεν μπορούμε να τα κάνουμε χωρίς τον άλλον, γιατί ο άλλος ξέρει να τα κάνει, ενώ εμείς μόνοι μας δεν μπορούμε. Αυτό είναι μια αποδοχή που φαίνεται αρχικά ότι είναι μια αποδοχή ανικανότητας. Ξέρετε ποια είναι η πιο μεγάλη ανικανότητα; Είναι να θεωρείς τον εαυτό σου ικανό για τα πάντα. 

Μια ικανότητα είναι να ξέρεις μέχρι που φτάνουν οι ικανότητές σου και αυτό ονομάζεται στρατηγική. Γιατί σκέφτεσαι από πριν αυτό που είσαι. Και έτσι μπορείς να προβλέψεις αν θα ανταπεξέλθεις ή όχι. Αυτή η ικανότητα όταν γίνεται πιο φιλοσοφική μετατρέπεται σε κενότητα. 
Η ιδέα είναι ότι όταν νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, συνήθως είσαι κενός, ενώ όταν ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα, ανήκεις στην κενότητα και ποντάρεις στους άλλους ότι μαζί θα κάνουμε κάτι.
friendship.jpg.w300h301
___________

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ "ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ"



Trash αριστούργημα, που γεννά ερωτήματα 

Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ

Ο Κώστας εντόπισε αυτήν την καταπληκτική διαδικτυακή εκπομπή με δύο μοναχούς του Αγίου Όρους που αποκαλύπτουν όσα δεν τολμούν οι άλλοι, έχοντας ίσως το πιο γεμάτο σκηνικό ονλάιν εκπομπής που έχω δει.

    Είναι απόλαυση για όσους αγαπούν την Ορθοδοξία, το trash ή και το συνδυασμό αυτών των δύο πραγμάτων. 

  Εγώ είδα ένα επεισόδιο, αυτό... 



...όμως μείνετε ήσυχοι: Αν εθιστείτε, στο κανάλι της εκπομπής ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ στο YouTube μπορείτε να βρείτε και άλλα 77 επεισόδια που διαρκούν από 30 λεπτά έως και μιάμιση ώρα γεμάτη αποκαλύψεις για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και την ελληνική κατάσταση.
 Επιπλέον, απ' ό,τι είδα έχουν αρχίσει και κάνουν βιντεάκια με τα best of των εκπομπών τους, και το κάθε ένα κρατά ούτε μία, ούτε δύο αλλά μέχρι και πεντέμιση ώρες!

   Άραγε οι Πατέρες Ιωάννης και Βασίλειος πήγαν στο Άγιο Όρος για να απομονωθούν μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας και να εξασκήσουν τη σιωπή και την περισσυλογή - ή το ακριβώς αντίθετο;
   Κατά τα άλλα, κάτω από το κάθε βίντεο, εντύπωση προκαλεί αυτή η διευκρίνιση:



"ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ - ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ."   

Δηλαδή δουλευόμαστε; Ήταν τάχα βίντεο που τα γύριζαν ώστε να μην δοθούν στη δημοσιότητα; Ή για να παιχτούν μόνο στην τηλεόραση, τύπου CNN και BBC; Ή ξοδεύουν άπειρες εργατοώρες όπως κάναμε με την ξαδέρφη μου όταν πηγαίναμε δημοτικό και καμωνόμασταν ότι παρουσιάζαμε εκπομπές και show για προσωπική μας χρήση; 

    «Πάντως τα συγκεκριμένα βίντεο έχουν σίγουρα το στήσιμο ερασιτεχνικής εκπομπής και ασφαλώς έγιναν για να παρουσιαστούν σε ένα ευρύτερο κοινό», μου λέει ο Κώστας. 

«Τώρα στην πορεία τι χάλασε και πώς διαμορφώθηκαν οι διάφορες μηχανικές ένας θεός ξέρει. Από την άλλη, εντύπωση προκαλεί το προφίλ αυτού που ανέβασε τα βίντεο που ταυτίζεται με το προφιλ της εκπομπής. Διόλου απίθανο να είναι οι ίδιοι οι μοναχοί ή φιλικά προσκείμενοι σε αυτούς και η ένδειξη περί μη έγκρισης να είναι ένα προπέτασμα καπνού για να μην υπάρξουν προβλήματα με την μονή τους.»




 Πηγή: www.lifo.gr

Ο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΠΑ ΣΤΡΑΤΗΣ

UNHCR/Socrates Baltagiannis

Ο πατέρας Ευστράτιος Δήμου - "Παπά Στρατής" για όλους ανεξαιρέτως - κάθεται στην μπροστινή αυλή του σπιτιού του και περιβάλλεται από λουλούδια σε πήλινες γλάστρες, μια μικρή βερικοκιά και τον σκύλο του που μοιάζει με μεγάλη αρκούδα. Χελιδόνια πετούν μέσα και έξω από μια φωλιά στον τοίχο του σπιτιού του στη Λέσβο.                                                                          Εκεί τον συνάντησε ο William Spindler, πρώην δημοσιογράφος που άφησε την καριέρα του στο Λονδίνο και έγινε εθελοντής της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες. Ο Spindler ετοίμασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για ιερέα που γνώρισε στο νησί του Αιγαίου το οποίο δημοσιεύτηκε στην διεθνή ηλεκτρονική έκδοση του Οργανισμού με τον τίτλο "Ένας καλός Σαμαρείτης στην Ελλάδα". 

    Ο Παπά Στρατής φοράει ένα σκούρο μπλε ράσο, δερμάτινα σανδάλια και έχει τα μαλλιά του πιασμένα σε αλογοουρά. Τα γκρι-μπλε μάτια του συνθέτουν ένα βλέμμα ζωηρό που συμπληρώνεται από τη μακριά, πυκνή, γκρίζα γενειάδα του. Πάσχει από μια χρόνια αναπνευστική πάθηση που τον υποχρεώνει να ζει μόνιμα συνδεδεμένος μέσω ενός σωλήνα με μια φιάλη οξυγόνου. Ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει να καπνίζει που και που ένα τσιγάρο. 

Ο Παπά Στρατής, μαζί με άλλους τοπικούς εθελοντές στο χωριό Καλλονή, βοηθά τους πρόσφυγες από το 2007, μέσω της ΜΚΟ «ΑΓΚΑΛΙΑ». Υπολογίζεται πως όλα αυτά τα χρόνια, βοήθησε περίπου δέκα χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων μερικών ντόπιων που ήρθαν σε δυσχερή θέση. Αλλά ποτέ πριν δεν είχε δει τόσο πολλούς πρόσφυγες να αναζητούν βοήθεια.

   Περισσότεροι από 26.000 πρόσφυγες έφθασαν στη Λέσβο από τον Ιανουάριο. Πολλοί αφέθηκαν στην απομακρυσμένη βόρεια ακτή και περπάτησαν 15 ώρες για να φτάσουν στο προσωρινό καταφύγιο Παπά Στρατή.

  "Εκατό με διακόσιοι άνθρωποι έρχονται στην Καλλονή κάθε μέρα" λέει στον Spindler ο 57-χρονος ορθόδοξος ιερέας."Οι ντόπιοι τους λένε να έρθουν σε εμάς για βοήθεια. Μπορούμε να τους προσφέρουμε τροφή, νερό, γάλα για τα μωρά, παπούτσια και ρούχα. Μπορούν να μείνουν εδώ: έχουμε κουβέρτες και στρώματα στο πάτωμα. Είναι άνθρωποι που ψάχνουν για τη ζωή, την ελπίδα και την ευκαιρία να ζήσουν μια ακόμη μέρα."

   "Έχω δει τα μικρά παιδιά με φουσκάλες στα πόδια τους και  έγκυες γυναίκες που κρατούσαν τις κοιλιές τους και έκλαιγαν από τον πόνο», λέει θλιμμένος. "Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μετανάστες, δεν επιλέγουν να έρθουν εδώ. Είναι τα παιδιά του πολέμου, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις σφαίρες."

   Με τις τοπικές αρχές να είναι πιεσμένες από τις 64.000 αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα από την αρχή του έτους, ο Παπά Στρατής και το δίκτυο των εθελοντών στο χωριό, συχνά αναλαμβάνουν την αποκλειστική ευθύνη για τη φροντίδα των προσφύγων στο νησί.   "Δεν έχουμε καμία εξωτερική χρηματοδότηση», εξηγεί με ένα χαμόγελο. « Εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τη γενναιοδωρία των κατοίκων της περιοχής." 


O Παπά Στρατής και η παπαδιά στην αυλή τους - UNHCR/Socrates Baltagiannis
O Παπά Στρατής και η παπαδιά στην αυλή τους - UNHCR/Socrates Baltagiannis  
«Μια μέρα βρήκαμε ένα μωρό κοιμάται στην αγκαλιά της μητέρας του στην παραλία. Θέλαμε να του δώσουμε γάλα, αλλά δεν είχαμε μπουκάλι και δεν μπορούσε να πιει από ένα ποτήρι. Ήταν αργά τη νύχτα και έτσι ξυπνήσαμε όλα τα φαρμακεία της πόλης μέχρι που βρήκαμε μπιμπερό "αναφέρει καθώς αφηγείται ιστορίες.    Έχοντας πληγεί από τη κρίση χρέους και όντας περιορισμένοι από την οικονομία, την πολιτική και τη γεωγραφία, οι κάτοικοι στις μικρές κοινότητες των νησιών έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης για την οποία δεν γνωρίζουν πολλά και κατανοούν λίγο. Πολλοί νησιώτες είναι δύσπιστοι όσον αφορά τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες που φτάνουν στο δρόμο τους. Άλλοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η παρουσία τους στον τουρισμό. Αλλά ο Παπά Στρατής, σηκώνει τα μανίκια του και βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά για να βοηθήσει. 

Η 8χρονη Βahar από το Αφγανιστάν, με τον αδελφό της και τη μητέρα τους στο ξενώνα του Παπά Στρατή - UNHCR/Socrates Baltagiannis
   Η 8χρονη Βahar από το Αφγανιστάν, με τον αδελφό της και τη μητέρα τους στο ξενώνα του Παπά Στρατή - UNHCR/Socrates Baltagiannis 







ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ Β' ; ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Βρήκαν τον Φίλιππο Β'; Νέα στοιχεία για τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου
Νέες αποκαλύψεις, που αφορούν τον Φίλιππο Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έκανε μία ομάδα επιστημόνων.
Ο Αντώνης Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι οι σκελετοί από τον Τάφο Ι στη Βεργίνα ανήκει στον Φίλιππο Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως αναφέρουν σε εργασία που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Βέβαια, όπως σημειώνει το Forbes, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εργασία που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, στην οποία οι Τεό Αντίκας και Λάουρα Βιν Αντίκας, κατέληξαν ότι οι σκελετοί από τον Τάφο ΙΙ στη Βεργίνα ανήκουν στον Φίλιππο Β' και μία πριγκίπισσα από τη Σκυθία.
Η ανάλυση που έκαναν ο Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του, στα οστά από τον Τάφο Ι, τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτά ανήκουν στον Φίλιππο Β'. Πρώτα από όλα, ένας τραυματισμός στο γόνατο, στον οποίο ο μηρός και η κνήμη είχαν σχηματίσει γωνία, ταιριάζουν με τις ιστορικές αναφορές ότι ο Φίλιππος είχε υποστεί ένα διατρητικό τραύμα και κατά συνέπεια κούτσαινε. Επιπλέον, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η γυναίκα στον Τάφο Ι ήταν η σύζυγος του Φιλίππου, Κλεοπάτρα και πως τα οστά νεογνού που βρέθηκαν μαζί τους ανήκουν στο παιδί τους που γεννήθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Φιλίππου.
Σε ό,τι αφορά τα οστά από τον Τάφο ΙΙ, η ομάδα του Μπαρτσιώκα εκτιμά ότι πρέπει να ανήκουν στον Φίλιππο Γ' τον Αρριδαίο, που ήταν γιος του Φίλιππου Β' και αδερφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και στη σύζυγό του Ευρυδίκη, αν και αυτή η αναγνώριση βασίζεται σε ιστορικές πληροφορίες και όχι και ιδιαίτερες σκελετικές αποδείξεις. Επίσης, εκτιμούν ότι κάποια από τα αρχαιολογικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον Τάφο ΙΙ πρέπει να ανήκαν στον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο.
Αν και ο Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν αυτές τις ερμηνείες ως καταληκτικές για την αναγνώριση των σκελετών, ο Αντίκας δεν έχει πειστεί. Σε επιστολή του στο PNAS, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η ομάδα του Μπαρτσιώκα δεν δημοσιοποίησε πλήρως τα σκελετικά υπολείμματα από τον Τάφο Ι, τα οποία ο ίδιος θεωρεί ότι περιλαμβάνουν τουλάχιστον επτά άτομα, όπως και ζώα. Επίσης, εκτιμά ότι η άποψη πως στον Τάφο Ι είχαν ταφεί ο Φίλιππος, η Κλεοπάτρα και το νεογέννητο παιδί τους δεν υποστηρίζεται επαρκώς από τις αποδείξεις.
Ο Αντίκας πιστεύει αντίθετα ότι πρέπει να γίνει ανάλυση DNA και άνθρακα-14, κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα για τους συγκεκριμένους σκελετούς.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΤΟ 2015 ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΑΥΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 2015 θα είναι η πιο καυτή χρονιά στην Ιστορία
Κάθε ρεκόρ έσπασε η θερμοκρασία του Ιουνίου, ο οποίος ήταν ο πιο καυτός μήνας της χρονιάς μέχρι στιγμής. Ο πλανήτης, βίωσε όχι μόνο τον θερμότερο Ιούνιο αλλά και το πιο καυτό εξάμηνο στην καταγεγραμμένη κλιματική Ιστορία.
«Η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τα συνηθισμένα όρια αρχίζει να γίνεται μηνιαίο φαινόμενο», τονίζει η κλιματολόγος Jessica Blunden από το Εθνικό Ωκεανογραφικό και Ατμοσφαιρικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (NOAA).
«O Ιούνιος ήταν ο τέταρτος μήνας αυτής της χρονιάς που έσπασε ρεκόρ. Είναι σχεδόν αδύνατο το 2015 να μην αναδειχθεί η πιο θερμή χρονιά στην Ιστορία», υποστήριξε.
Η μέση θερμοκρασία του Ιουνίου άγγιξε τους 16,33 βαθμούς Κελσίου, ανεβάζοντας το θερμόμετρο κατά 0,12 βαθμούς. Το σύνηθες θέλει την θερμοκρασία να μην ανεβαίνει περισσότερο από το ένα ή τα δύο εκατοστά του ενός βαθμού Κελσίου.
Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου, σημειώθηκαν στην Ισπανία, Αυστρία αλλά και σε περιοχές της Ασίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής. Στο νότιο Πακιστάν ο καύσωνας οδήγησε στον θάνατο 1200 ανθρώπους.
Οσον αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2015, η εικόνα αλλάζει άρδην. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε στους 14,35 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το ρεκόρ του 2010 κατά 1/6.
Πέρα όμως από τον καυτό Ιούνιο, εξίσου θερμοί ήταν και ο Μάιος και ο Μάρτιος ρεκόρ που κρατούσαν πάνω από 130 χρόνια. Η Bluden αναφέρει πως ο Φεβρουάριος καταγράφηκε ως ο πιο θερμός μήνας της Ιστορίας.
Από το 2000 τα ρεκόρ των υψηλών θερμοκρασιών έχουν καταρριφθεί 25 φορές.
«Έτσι μοιάζει η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη, γίνεται όλο και πιο θερμή», τονίζει ο ο Jonathan Overpeck, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.


ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΒΑΡΝΤΑΡ - ΑΠΟΕΛ ΓΙΑ ΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Επεισόδια για την ελληνική σημαία – Ηθελαν να την κατεβάσουν Σκοπιανοί [εικόνες]
ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΒΑΡΝΤΑΡ - ΑΠΟΕΛ ΓΙΑ ΤΟ CHAMPIONS LEAGUE
Επεισόδια για την ελληνική σημαία – Ηθελαν να την κατεβάσουν Σκοπιανοί
Από νωρίς μύριζε... μπαρούτι το παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ με την Βαρντάρ για τα προκριματικά του Champions League λόγω των εθνικών ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν σε αυτό το ζευγάρι.
Έτσι, αφού μερίδα οπαδών των γηπεδούχων πέρασε από το ξενοδοχείο που βρίσκονταν οι 150 φίλοι του ΑΠΟΕΛ και έκαναν επεισόδια, η ένταση μεταφέρθηκε στις εξέδρες του γηπέδου.
Συγκεκριμένα, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ ανέβασαν μια σημαία της Ελλάδας και μία της Σερβίας, με τους υπεύθυνους των γηπεδούχων να θεωρούν προκλητική αυτή τη κίνηση.
Έτσι έδωσαν εντολή στους ανθρώπους ασφαλείας να επέμβουν με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση και επεισόδια στις εξέδρες για λίγα λεπτά μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Στην ώρα τους και κανονικά αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις στο τέλος του μήνα.
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παύλος Χαϊκάλης, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης είχαν σήμερα συναντήσεις με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η ομαλή ροή των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία από ασφαλιστικές εισφορές και από εντάξεις στη ρύθμιση οφειλών και οι συντάξεις θα καταβληθούν χωρίς προβλήματα στην ώρα τους.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...