Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Μεγάλη επιτυχία και χάλκινο μετάλλιο από τον αθλητή Κουκουσέλη Γιάννη του αθλητικού συλλόγου Καράτε “Η ΑΛΜΩΠΙΑ”


Μεγάλη επιτυχία και χάλκινο μετάλλιο από τον αθλητή Κουκουσέλη Γιάννη του αθλητικού συλλόγου Καράτε “Η ΑΛΜΩΠΙΑ” της επαρχίας μας. 
Αγωνιζόμενος στο πρωτάθλημα Εφήβων- Νέων Ανδρών που διεξήχθη στις 2 Μαρτίου 2019 διοργανωμένο από την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε στο Ολυμπιακό Στάδιο των Άνω Λιοσίων στην Αθήνα μετά από εξαιρετική εμφάνιση κατέκτησε την τρίτη θέση.

Συγχαρητήρια στο αθλητή για την επιτυχία του. Του ευχόμαστε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. 

Αθλητικός Σύλλογος Καράτε “Η ΑΛΜΩΠΙΑ”






Μαθητές του Γυμνάσιου Προμάχων στο Συνέδριο Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας


Μαθητές του Γυμνάσιου Προμάχων στο Συνέδριο Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας / Πράξη Δημοκρατίας».

Στο πλαίσιο υλοποίησης καινοτόμων δράσεων Παιδείας, ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας διοργάνωσε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Αλμωπίας Συνέδριο Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: 
«Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας / Πράξη Δημοκρατίας».
Στο Συνέδριο, το οποίο ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε με  μεγάλη επιτυχία  το Σάββατο, πήραν μέρος μαθητές των Λυκείων και της τρίτης τάξης των Γυμνασίων της Αλμωπίας   σε ρόλους Δημοτικών Συμβούλων  καθώς και του Δημάρχου –τον οποίο υποδύθηκε με επιτυχία μαθήτρια Λυκείου-. Εκτός από τους μαθητές, το κάθε Σχολείο εκπροσώπησε κι  ένας υπεύθυνος καθηγητής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο Συνέδριο υλοποιήθηκε στον Δήμο  Πέλλας και πρόκειται να λάβει χώρα και στον Δήμο Έδεσσας. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι η εμπειρία που αποκόμισαν οι μαθητές μας ήταν πολύ θετική, δεδομένου ότι πρόκειται για μαθητές ενός ακριτικού Γυμνασίου.
Στόχος του Συνεδρίου Προσομοίωσης ήταν να βιώσουν από κοντά οι μαθητές τον τρόπο λειτουργίας ενός Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα  να γνωρίσουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων ,οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας   για έναν Δήμο. Μετά από διάλογο αποφασίστηκε το θέμα του Συνεδρίου να είναι το Περιβάλλον της Αλμωπίας.  Συγκεκριμένα ζητήθηκε από τους μαθητές των Γυμνασίων να αναφερθούν σε γραπτό κείμενο  με συντομία σε περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής τους και να προτείνουν λύσεις .

Το κείμενο που ακολουθεί  αποτυπώνει περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής - όπως τα  κατέγραψαν  οι  μαθητές του  Γυμνασίου  Προμάχων  -  και  διαβάστηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δημαρχείου Αλμωπίας από τη μαθήτρια Κοντοσώρου Λυδία.

"Κυρία Δήμαρχε!
Σαν κάτοικοι του δήμου Αλμωπίας -και συγκεκριμένα  της Σωσάνδρας και των Προμάχων -θα   θέλαμε να  αναφερθούμε σε  προβλήματα της περιοχής μας , που άπτονται του φυσικού περιβάλλοντος, και να προτείνουμε λύσεις.
 Ανησυχητική είναι η χρήση χημικών λιπασμάτων στα χωριά μας ,που οδηγούν στο φαινόμενο του «ευτροφισμού» ,εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του εδάφους  σε άζωτο και φώσφορο, με αποτέλεσμα να ρυπαίνονται τα επιφανειακά και τα υπόγεια  νερά και να καθίστανται ακατάλληλα για ύδρευση . Η υπερβολική αζωτούχος λίπανση μπορεί  να βλάψει τα λαχανικά ,ώστε αυτά να γίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, γιατί  συμμετέχουν στο σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών .που προσβάλλουν το πεπτικό σύστημα .Το διοξείδιο του αζώτου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην «καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος» ,συμμετέχει στη δημιουργία του «φαινομένου του θερμοκηπίου» και συμβάλλει στο φαινόμενο της «όξινης βροχής» .Επιβάλλεται, λοιπόν,  ο  Δήμος να μεριμνήσει ώστε να αντικαθίστανται -όσο είναι δυνατόν- τα χημικά λιπάσματα, από την οργανική λίπανση, όπως είναι η κοπριά των ζώων και  η χλωρή λίπανση,  που αποτελείται από  φυτικούς  ιστούς  (φύλλα, βλαστοί, ρίζες) και από φυτά κτηνοτροφικά (όπως ο βίκο και  το λαθούρι.).
Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η υπερβολική χρήση των φυτοφαρμάκων από τους αγρότες καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου. Από τις πιο ανησυχητικές  συνέπειες των φυτοφαρμάκων είναι η διαταραχή της αναπαραγωγικής διαδικασίας, του ανοσοποιητικού συστήματος, της όρασης, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, βλάβες στο νευρικό σύστημα και στο συκώτι καθώς και εκδηλώσεις άγχους και υπερδιέγερσης. Θεωρούμε υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να ενημερώνει τους αγρότες για τις βλαβερές συνέπειες των φυτοφαρμάκων, ώστε να περιορίζεται σημαντικά  χρήση τους.
Επίσης η απρογραμμάτιστη και αλόγιστη διάνοιξη και χρήση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα για άρδευση έχει σαν αποτέλεσμα την καθίζηση του εδάφους, τη δημιουργία ρωγμών καθώς και μικροσεισμών ,τη δημιουργία προβλημάτων στις υπέργειες κατασκευές .Προτείνουμε σαν μια λύση φιλική προς το περιβάλλον τη  δημιουργία λιμνοδεξαμενών, για την βελτίωση του αρδευτικού συστήματος που θα αποσκοπεί στην εξοικονόμηση νερού. 
Κρίνουμε επίσης σκόπιμη στην περιοχής μας την προστασία των δασών ,στα οποία εργάζονται ως υλοτόμοι πολλοί κάτοικοι των Προμάχων και της Σωσάνδρας. Επιβάλλεται ,λοιπόν ,η συνεργασία του Δήμου και του Δασαρχείου Αλμωπίας για την αποφυγή της παράνομης υλοτομίας και της παράνομης θήρας . Για την αποφυγή των πυρκαγιών εξάλλου επιβάλλεται η δημιουργία   αντιπυρικών ζωνών . Με την προστασία των δασών αποφεύγονται οι πλημμύρες, δεσμεύεται το διοξείδιο του άνθρακα,  εξασφαλίζεται  οξυγόνο και συγχρόνως προστατεύεται η χλωρίδα και  η πανίδα της Αλμωπίας
Θεωρήσαμε επίσης ενδιαφέρουσα την ιδέα μας να καθιερώσουμε συμβολικά  στα χωριά μας- με τη βοήθεια του Δήμου Αλμωπίας-μία μέρα που οι νέοι θα κυκλοφορούν με ποδήλατο , τόσο για να δώσουμε το μήνυμα ότι το μέσο αυτό δε συμβάλλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση –αν και στα χωριά μας δεν υφίσταται θέμα ρύπανσης από καυσαέρια-και ότι δεν είναι επικίνδυνο όπως οι μηχανές ,που δυστυχώς οι νέοι στα χωριά μας χρησιμοποιούν καθημερινά και χωρίς τις απαραίτητες  προϋποθέσεις.
 Μια δημιουργική συνεργασία του Δήμου με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αλμωπίας θα είχε ως αποτέλεσμα να υλοποιούνται  δράσεις που αποσκοπούν στην καθαριότητα των σχολικών χώρων .Οι δράσεις  αυτές θα μπορούσαν -στα πλαίσια του εθελοντισμού -να επεκταθούν σε όλη την Αλμωπία.
Τέλος ,πιστεύουμε ότι η διοργάνωση ημερίδων με τη συνεργασία του Δήμου και των αρμόδιων φορέων για θέματα περιβαλλοντικά θα συντελέσει στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Αλμωπίας , καλλιεργώντας της οικολογική  τους  συνείδηση και συμβάλλοντας  στην αειφόρο ανάπτυξη."

 Οι μαθητές:                                                         Η υπεύθυνη καθηγήτρια: 
 Κοντοσώρου Λυδία                                           Μαζγαλτζίδου Ελένη ,Φιλόλογος
 Κωνσταντινίδου Αλεξάνδρα
 Κωστινά Κατερίνα
       Μήντση Μαρία
       Μητρέντσης Χρήστος 
       Ρόπκα Εαγγελία













ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...