Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευής στα δημοτικά καταστήματα της Αψάλου, της Πολυκάρπης και των Προμάχων


ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Δ.Ε. ΑΡΙΔΑΙΑΣ

(ΑΨΑΛΟΥ, ΠΟΛΥΚΑΡΠΗΣ, ΠΡΟΜΑΧΩΝ)

Αυτή την άσχημη εικόνα που βλέπετε στις φωτογραφίες, αντικρίζει κανείς σε πολλά δημοτικά καταστήματα του Δήμου Αλμωπίας. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος επισκεπτόμενος τα χωριά έχει διαπιστώσει αυτή την εικόνα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής ενέκρινε παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευής στα δημοτικά καταστήματα της Αψάλου, της Πολυκάρπης και των Προμάχων. Στα κτίρια της Πολυκάρπης και των Προμάχων θα γίνουν εργασίες μόνωσης των δωματίων για την αντιμετώπιση της υγρασίας. Στα κτήρια της Αψάλου και των Προμάχων θα γίνουν εργασίες αποξήλωσης των παλαιών ξύλινων και σιδερένιων κουφωμάτων και θα αντικατασταθούν με νέα αλουμινίου εξοπλισμένα με σήτες, παντζούρια κ.α., ενώ θα γίνει και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων/ σιδεριών όπου κρίνεται απαραίτητο. Η τεχνική έκθεση προβλέπει και άλλες εργασίες επισκευής και συντήρησης για τον ευπρεπισμό των κτιρίων.

Ο προγραμματισμός για όλες τις παρεμβάσεις που θα υλοποιήσει ο Δήμος Αλμωπίας, έγινε μετά από σύσκεψη με τους Προέδρους και πάντοτε με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου είναι 11.981 ευρώ (με το ΦΠΑ) από τη ΣΑΤΑ 2016.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:

«Κανέναν δεν τιμά η εικόνα που παρουσιάζουν τα δημοτικά καταστήματα στις Τοπικές Κοινότητες. Η δικής μας Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει όσες ευθύνες της αναλογούν, δεν θα μπορούσαμε όμως να μη στηλιτεύσουμε την απραξία και την απαξίωση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής η οποία δεν προχώρησε στην παραμικρή συντήρηση και άφησε τόσα κτίρια σε τραγική κατάσταση. Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε για τη συντήρηση και επισκευή αυτών των κτιρίων και προγραμματίζουμε άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Η παρέμβαση στις παραπάνω κοινότητες είναι η πρώτη από μια σειρά παρεμβάσεων που σχεδιάσουμε να υλοποιήσουμε σε πολλά χωριά μας».





Εδεσσαϊκό Καρναβάλι 2017. Το έθιμο με το κρεμαστό αυγό, το έθιμο της Λάμκας και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.


Εδεσσαϊκό Καρναβάλι 2017.
Το έθιμο με το κρεμαστό αυγό, το έθιμο της Λάμκας και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου και αμέσως μετά ένα καταιγισμό πυροτεχνημάτων που σήμαναν το τέλος της αποκριάτικης βραδιάς του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού.
 Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί το έθιμο της Λάμκας, της συγχώρεσης δηλαδή (προστσουβάινε στην ντοπιολαλιά) σύμφωνα με την ορθόδοξη μακεδονική παράδοση με ένα αυγό που κρέμεται από μια κλωστή όπως και οι σχέσεις των ανθρώπων που είναι πολύτιμες ειδικά σήμερα. Ο γεροντότερος με την βοήθεια μιας γκλίτσας ή ενός ξύλου κουνά το κρεμαστό αυγό (βραστό & σφιχτό) ρυθμικά ως εκκρεμές και οι μικρότεροι προσπαθούν να πιάσουν το αυγό με το στόμα χωρίς την βοήθεια των χεριών τους. Φυσικά το όλο γεγονός συνοδεύεται από πολύ γέλιο και κέφι. Σύμφωνα με την παράδοση το αυγό κλείνει το στόμα με την νηστεία της Σαρακοστής, το οποίο ανοίγει την Ανάσταση με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών.
 Το έθιμο της Λάμκας έρχεται από την πολύ μακρινή παράδοση του τόπου και απαντάται σε διάφορες εκδόσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Την αναπαράσταση έκανε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» σε συνεργασία με το Εδεσσαϊκό Θέατρο.
 Αμέσως μετά ακολούθησε μια μοναδική συναυλία με τους BalGuns  η οποία ολοκληρώθηκε με το κάψιμο του Καρνάβαλου και βεγγαλικών στον Εδεσσαϊκό ουρανό παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών και κατοίκων της πόλης. Και του χρόνου!

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Καθαρή Δευτέρα, με το τμήμα μαγειρικής του ΙΕΚ Έδεσσας που θα φροντίσει για νηστίσιμη φασολάδα «γκουρμεδιά»  στους Μικρούς Καταρράκτες ώρα 11πμ, ενώ για τον χαρταετό ο Φυσιολατρικός Όμιλος Έδεσσας οργανώνει εκδήλωση στο περίπτερο ΦΟΕ ώρα 12μ, όπως επίσης εκδηλώσεις οργανώνονται στο Ανεμοδρόμιο Ζέρβης-Παναγίτσας και στους οικισμούς και σε σημεία θέας της Πέλλας.


Περισσότερες Πληροφορίες www.edessacity.gr







Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επείγουσα επιστολή στον Πρωθυπουργό - Ζητούνται δεσμεύσεις


Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επείγουσα επιστολή στον Πρωθυπουργό - Ζητούνται δεσμεύσεις

Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η ΕΣΑμεΑ ζητά την επείγουσα προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, από νέα μέτρα.
Παράλληλα η Συνομοσπονδία ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κάτι που έχει συμφωνηθεί εδώ και λίγο καιρό και εκκρεμεί, ώστε να εκθέσει αναλυτικά της προτάσεις και να παρουσιάσει τη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης.
Η ΕΣΑμεΑ εκπροσωπεί το πιο ευάλωτο πλέον του 10% της κοινωνίας, τους πολίτες με αναπηρίες και χρόνια πάθηση και τις  οικογένειες τους, που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την οικονομική κρίση και επωμίζονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που προκύπτει για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας.
Ζητά τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους θα εξαιρεθούν από οποιοδήποτε μέτρο τελικά αποφασισθεί. Μετά από 3 μνημόνια, τα άτομα με αναπηρία δεν αντέχουν άλλο!  Ζητά την προστασία όλων των επιδομάτων (προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικό, διατροφικό, απολύτου αναπηρίας κλπ.), να μην μπει κανένα πλαφόν και εισοδηματικό κριτήριο οπουδήποτε αυτό εφαρμόζεται, είτε σε συνταξιοδοτικά, φορολογικά είτε σε άλλα μέτρα, που να μην εξαιρεί τα επιδόματα. Ζητά επίσης την προστασία των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, χρονίων παθήσεων και όσων φροντίζουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και να αναιρεθούν οι υπάρχουσες μειώσεις, καθώς και την προστασία των υπαρχόντων φοροαπαλλαγών.
Ζητείται η λήψη μέτρων για την πλήρη προστασία των δανειοληπτών με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες, ο επανακαθορισμός ευνοϊκών προϋποθέσεων για την απαλλαγή και μείωση του ΕΝΦΙΑ,  απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ατόμων με αναπηρία 67% και άνω.
Αναλυτικά οι προστάσεις στην επιστολή https://is.gd/iNBCDT
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.


Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...