Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ



Γιάννης Σηφάκης :
 Η Ελλάδα παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας
Να παλέψουμε όλοι μαζί ( λαός και κυβέρνηση) για την πλήρη κατοχύρωση της εθνικής μας κυριαρχίας και την ταχύτερη απαλλαγή μας από την  επιτροπεία

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα η ανάθεση από την Βουλή της εκπροσώπησης της στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Γιαννιτσών.
Αυτές τις στιγμές η σκέψη σου πρώτα πηγαίνει  στους αφανείς ήρωες που πολέμησαν ηρωϊκά και πολλοί εξ αυτών έδωσαν και την ζωή τους για να είμαστε εμείς και τα παιδιά μας σήμερα ελεύθεροι. Τους αξίζει αιώνια τιμή και ευγνωμοσύνη.
Μετά σκέφτεσαι την σημερινή κατάσταση της  χώρας μας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Σε μια περίοδο που στην γειτονιά μας εξελίσσονται τρείς μεγάλες κρίσεις ( Ουκρανική, Συρία και Λιβύη), συνεχίζεται η κατοχή της Βόρειας Κύπρου και ακόμη είναι σε πλήρη εξέλιξη το τεράστιο ζήτημα των προσφυγικών ροών που επηρεάζει τις εξελίξεις στην περιοχή.
Η  χώρα μας οφείλει να είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας μέσα από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που να προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα και να παλεύει για την ισότιμη θέση της στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές  γίγνεσθαι.

Ακόμη σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης ο λαός μας παλεύει και θα παλέψει ( μαζί με την κυβέρνηση του) για την πλήρη επαναφορά της εθνικής της κυριαρχίας , με την όσο το δυνατόν, ταχύτερη απαλλαγή μας από την επιτροπεία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Την Παρασκευή 23/10 και ώρα 12.00 το μεσημέρι θα γίνει ενημέρωση των κατοίκων, στο κέντρο νεότητας Προμάχων, για θέματα Κτηματολογίου.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΣΤΙΣ 21 ΚΑΙ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ



Από την τοπική κοινότητα Προμάχων ανακοινώνεται ότι ο αγροτικός ιατρός θα βρίσκεται στο ιατρείο του χωριού την Τετάρτη 21/10 και την Παρασκευή 30/10 από τις 8.30π.μ. μέχρι τις 13.00μ.μ. για εξετάσεις και συνταγογραφήσεις των ασφαλισμένων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Ο Δήμος Αλμωπίας ενημερώνει τους πολίτες του ,  που υπέβαλλαν αίτηση για το πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος ,έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Αλμωπίας .
Όσοι ενδιαφέρονται ,μπορούν ,  γνωρίζοντας  τον αριθμό της αίτησης τους να ελέγξουν την αίτηση τους.

Η περίοδος των ενστάσεων καθορίστηκε από την Δευτέρα 19/10/2015 εως Δευτέρα 26/10/2015.


Για περισσότερες πληροφορίες και ενστάσεις οι πολίτες , μπορούν  να απευθυνθούν στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Αλμωπίας.

 Υπεύθυνη τμήματος Χατζηαβραμίδου Ευδοκία.

 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2384350221.

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ: ΟΧΙ ΚΛΑΔΙΑ, ΧΟΡΤΑ, ΜΠΑΖΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Ο Δήμος Αλμωπίας στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλει έτσι ώστε η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας στα χωριά αλλά και στην πόλη, να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καλεί όλους τους δημότες να μην εναποθέτουν στους κάδους αποκομιδής των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης κλαδιά, χόρτα και μπάζα.

Αυτό κρίνεται απαραίτητο διότι, αφενός μεν καταλαμβάνουν τη χωρητικότητα του κάδου, με αποτέλεσμα να μένουν έξω τα απορρίμματα με ότι αυτό συνεπάγεται (δυσοσμία, διασκορπισμός των σκουπιδιών από αδέσποτα ζώα κ.λ.π) αφετέρου δε, τα κλαδιά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλου ύψους ζημία στα απορριμματοφόρα οχήματα.

Κλείνοντας, όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε εκτός από δικαιώματα έχουμε και υποχρεώσεις, στις οποίες πρέπει να είμαστε συνεπείς.

Χρήστος Μπάτσης


Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 19-10-2015
Πρόσκληση ενδιαφέροντος ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ  που αφορά σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα.

Σας ενημερώνουμε ότι το Δημόσιο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ στο πλαίσιο της σύνδεσης με την αγορά εργασίας θα δέχεται και θα καταγράφει αιτήματα και ενδιαφέρον από τοπικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε κλίμακας για τη διενέργεια Πρακτικής Άσκησης των Σπουδαστών μας.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να αποστέλλουν  τα αιτήματά τους είτε εντύπως στην ταχυδρομική διεύθυνση (1o χλμ ΑΡΙΔΑΙΑΣ-ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ) είτε ηλεκτρονικά στο email της Γραμματείας του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ giekarid@sch.gr.
Όσον αφορά στο καθεστώς απασχόλησης του Πρακτικά Ασκούμενου στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν θα πρέπει να τονιστεί ότι οι σπουδαστές ασφαλίζονται από το ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ στη 12η ασφαλιστική κλάση (κατά εργατικού ατυχήματος) και ως εκ τούτου απασχολούνται νόμιμα χωρίς άλλη υποχρέωση από τον φορέα υποδοχής τους.
Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης είναι 6 μήνες με πλήρη απασχόληση (960 ώρες συνολικά) και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ακόμη και τμηματικά μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος.
Ενάρξεις Πρακτικής Άσκησης μπορούν να γίνονται την 1η ή την 15η ημέρα του μήνα.
Η έγκριση της Πρακτικής Άσκησης γίνεται από τον Διευθυντή του ΙΕΚ που συντονίζει και εξασφαλίζει ότι το αντικείμενο απασχόλησης του ασκούμενου είναι συναφές με την ειδικότητα που φοιτά.
Παρακαλούμε τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν σπουδαστές με την παραπάνω διαδικασία να επικοινωνούν με τη Γραμματεία αναφέροντας το προφίλ της θέσης ασκουμένου ώστε το ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ να προβεί σε επίσημη ανάρτηση τόσο στον ιστότοπό του http://iekaridaias.gr  όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ειδικότητες του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ για Πρακτική Άσκηση Σπουδαστών
1.       Φυσικοθεραπεία
2.       Φαρμακείο
3.       Μαγειρική Τέχνη – Chef
4.       Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου
5.       Security

6.       Αισθητικής
7.       Κομμωτική
8.       Αρτοποιοί-Ζαχαροπλάστες
9.       Τουριστικά – Υπηρεσίες Ορόφου

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία και ελπίζουμε ότι γίνεται εύκολα κατανοητό ότι από την διαδικασία Πρακτικής Άσκησης ωφελούνται τόσο οι επιχειρήσεις υποδοχής όσο και οι σπουδαστές που αποκτούν υψηλές πιθανότητες απορρόφησης μετά την εξοικείωση και την εμπειρία που αποκτούν.
Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


ΓΙΟΡΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ "ΤΑΦΡΟ 66"


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Προβλήματα στην «Τάφρο 66».

Την Κυριακή, 11.10.2015 οι αγρότες και γενικότερα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σκύδρας, που γειτνιάζουν με την Τάφρο 66, αντιμετώπισαν τον εφιάλτη μιας ακόμα καταστροφικής πλημμύρας. Οι βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την μακροχρόνια έλλειψη οποιασδήποτε παρέμβασης, για καθαρισμό της κοίτης, της παγγίνας και των αναχωμάτων της Τάφρου, είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το ανάχωμα, ανάμεσα στις Δ.Κ Μαυροβουνίου και Καλής του Δήμου Σκύδρας και να προκληθούν μεγάλες ζημιές, τόσο στον παρακείμενο αγροτικό δρόμο, όσο και στις καλλιέργειες, που κατακλείστηκαν από νερά σε ύψος 2 περίπου μέτρων. Την ίδια ημέρα, πλημμύρισε, για πολλοστή φορά την τελευταία διετία και η περιοχή Άνω Λιποχώρι- Βάλτος- Αστικά του Δήμου Σκύδρας, στην οποία βρίσκεται ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου, καλλιέργειες και άλλες υποδομές. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι, την χειμερινή περίοδο 2014-2015, η συγκεκριμένη περιοχή πλημμύρισε 7 φορές, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, την αγροτική παραγωγή, καθώς και στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.
Μετά από συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών της περιοχής, με πρόσφατη, σχετικά, απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, δημοπράτησε το έργο «παρεμβάσεις για τη διαχείριση της διοχετευτικότητας και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Λουδία και Τάφρου 66 για το έτος 2015», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Από την τεχνική περιγραφή του έργου, προκύπτει, ότι σε σχέση με την Τάφρο 66, προβλέπεται, μόνο, ο καθαρισμός των γεφυρών της, από φερτά υλικά (κλαδιά, δένδρα κλπ), η εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης της παγγίνας στη γέφυρα Αρσενίου και η κοπή αυτοφυών δένδρων από τα αναχώματα και τις παγγίνες, δίχως, όμως να προσδιορίζεται το μήκος της σχετικής παρέμβασης.
Υπενθυμίζουμε, ότι η Τάφρος 66, είναι έργο, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930. Έχει μήκος 39 χιλιομέτρων. Διασχίζει τις Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας και εκβάλλει στον ποταμό Αλιάκμονα. Το Νοέμβρη του 1979, εξαιτίας της πλημμελούς συντήρησης της παγγίνας της, κατά τη διάρκεια σφοδρής βροχόπτωσης, τα αναχώματα της Τάφρου υποχώρησαν, στο ύψος της κοινότητας Λιποχωρίου, του (σημερινού) Δήμου Σκύδρας, με αποτέλεσμα τον πνιγμό τριών ανθρώπων και την πρόκληση τεράστιων καταστροφών σε σπίτια, εγκαταστάσεις, υποδομές, καθώς και στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, της ευρύτερης περιοχής.
Σημειώνουμε, επίσης, ότι, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των αρχών της τοπικής διοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, που δεν διέθεσαν τα απαραίτητα κονδύλια, δεν έχει υπάρξει συντήρηση και καθαρισμός, του πυθμένα, των αναχωμάτων και της παγγίνας της Τάφρου, εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός, που έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας καταστροφικής υπερχείλισης της. Καθίσταται, έτσι, προφανές, ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις, για την διατήρηση στην Τάφρο 66 της διοχετευτικότητας της, είναι εντελώς ανεπαρκείς και περιορισμένες. Μοιάζουν «με ασπιρίνη για τον καρκίνο» και δεν αντιμετωπίζουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα. Απαιτείται να ξεκινήσει άμεσα ο καθαρισμός των αναχωμάτων και της παγγίνας, σε όλο το μήκος της Τάφου, με προτεραιότητα τα σημεία που είναι κρίσιμα για την προστασία των παρακείμενων χωριών και οικισμών, καθώς και η εκβάθυνση του πυθμένα της.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:
- για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση του αναχώματος της Τάφρου 66, που υποχώρησε, στην περιοχή Μαυροβουνίου του Δήμου Σκύδρας.
- τον καθαρισμό των αναχωμάτων και της παγγίνας, σε όλο το μήκος της Τάφρου 66, και την εκβάθυνση του πυθμένα της, με προτεραιότητα τα σημεία που είναι κρίσιμα για την προστασία των παρακείμενων χωριών και οικισμών,
- για την καταγραφή και πλήρη αποζημίωση των καλλιεργητών της Σκύδρας, από τις ζημίες έχουν προκληθεί στο φυτικό κεφάλαιο και την αγροτική παραγωγή από τις συνεχείς πλημμύρες.


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

ΤΟ ΕΡΓΟ «ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ» ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ



Η εταιρεία θεάτρου GAFF, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας, παρουσιάζει την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, το έργο του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός», που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014.

Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα του 2004, ο Χρυσοβαλάντης –ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός αλλά οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία–, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του άνεργος και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα. Όλοι –οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του– τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή.
Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.

Το κείμενο και η δραματουργική επεξεργασία είναι του Μάκη Τσίτα, η σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη, ενώ τον Χρυσοβαλάντη ερμηνεύει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης.
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων, κρατήσεις θέσεων στα γραφεία του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών (23820.84382, 84381).
Την παράσταση θα προλογίσει ο συγγραφέας του έργου, Μάκης Τσίτας.

Το έργο, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα, ανέβηκε πέρσι με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο VAULT στην Αθήνα και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Θα παίζεται και φέτος από τις 31 Οκτωβρίου στο ίδιο θέατρο.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...