Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΕΤΑ ΚΑΝΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.


Τι κι αν είναι το πιο γνωστό ελληνικό τυρί ήδη από τα Ομηρικά Επη; Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την αναγνώριση της φέτας ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) άλλος ένας επίδοξος μνηστήρας, ο Καναδάς, έρχεται να απειλήσει, πιο σοβαρά πλέον από κάθε άλλη φορά, το ελληνικό τυρί, που γνωρίζει πεδίον δόξης λαμπρόν στην αλλοδαπή.Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως, εκτός από τα οικονομικά της Ελλάδας, ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της περασμένης Τετάρτης στη συνάντηση Μπαρόζο - Σαμαρά ήταν και η φέτα, ενώ οι κτηνοτρόφοι ετοιμάζουν το νομικό τους οπλοστάσιο για να παλέψουν ξανά για το ίδιο ζήτημα στις Βρυξέλλες.
Η αναγνώριση της φέτας ως ΠΟΠ εντός της Κοινότητας, παρά τις αιτιάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έσυραν τη χώρα μας στα δικαστήρια γιατί ήθελαν να ονομάζονται «φέτα» και τα δικά τους λευκά τυριά κυρίως από αγελαδινό γάλα (Γαλλία, Γερμανία, Δανία), πρακτικά επικυρώθηκε στις 25/10/2005 με τη σχετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αναγνώρισε την ιστορικότητα της φέτας και τη σύνδεσή της με την Ελλάδα.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ουκ ολίγες φορές ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας αναγκάστηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε τουρκικά δικαστήρια, διότι υπήρχαν εταιρείες της γειτονικής χώρας που έβγαζαν τυριά και τα ονόμαζαν «φέτα».
Ετσι, μέχρι σήμερα εχθροί της φέτας ήταν Ελληνες και ξένοι απατεώνες που εμπλέκονταν σε υποθέσεις νοθείας, τουρκικές εταιρείες που επιχειρούσαν νομότυπα να πουλήσουν τα τυριά τους ως «φέτα» ή βουλγαρικά κυκλώματα που έσπρωχναν βουλγαρική φέτα στην αγορά των ΗΠΑ και, όταν έφτανε εκεί, άλλαζαν ετικέτες και τη βάφτιζαν ελληνική.
Οι υποθέσεις σε τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε., σκοντάφτουν όμως πάντα στο γεγονός ότι τα ΠΟΠ προϊόντα δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια εκτός Κοινότητας και το κόστος των ξένων δικαστηρίων είναι ιδιαίτερα υψηλό και δεν το καλύπτει το ελληνικό κράτος.
Το ζήτημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο και γεννά ερωτήματα ως προς το πώς έφτασε η Ελλάδα στο παρά πέντε να φωνάζει για τη φέτα. Και ενώ μάλιστα οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο, για να έχει καθεστώς ελεύθερων συναλλαγών με την Κοινότητα.
Πριν από δεκαπέντε ημέρες το ζήτημα φούντωσε, αφού οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά είναι στο τελικό στάδιο επικύρωσης της επικείμενης σύμβασης για την ελεύθερη ζώνη εμπορίου και τουλάχιστον δύο καναδικές βιομηχανίες παράγουν τυριά με αγελαδινό γάλα που τα ονομάζουν «φέτα».
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε και ο Κάρελ Ντε Γκουχτ, ο επίτροπος Εμπορίου, αφού η σύμβαση, που είναι λίγο πριν από το τελικό στάδιο της κύρωσης, προβλέπει ότι ο Καναδάς μπορεί να χρησιμοποιεί και να εμπορεύεται ως δικά του τυριά τη φέτα, την γκοργκοντζόλα, το μίνστερ κ.ά., με αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να το μαζέψουν οι επίτροποι των χωρών που ενημερώθηκαν και που θίγονταν τα εθνικά τους τυριά.
Το θέμα, πάντως, είναι ότι, καταπώς φαίνεται, πιάστηκαν στον ύπνο τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα τώρα οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά να είναι στο τελικό στάδιο και μόνον ισχνές βελτιώσεις να έχουν γίνει στη συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα φέρνει στη Βουλή και ο πρώην τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης και ζητεί εξηγήσεις ως προς το αν υπήρξε κωλυσιεργία των αρμόδιων αρχών των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης.
Η Ε.Ε. ακυρώνει τη νομοθεσία για τα ΠΟΠ
Ουσιαστικά, όμως, με τη σύμβαση για ελεύθερη ζώνη εμπορίου με τον Καναδά η Ευρωπαϊκή Ενωση ακυρώνει τον εαυτό της και την ισχύουσα νομοθεσία για τα ΠΟΠ προϊόντα, η οποία είναι συγκεκριμένη και αυστηρή. Η Κρήτη, λ.χ., ενώ είναι ελληνικό νησί, δεν μπορεί να παραγάγει τυρί με το όνομα «φέτα» στην αγορά διότι δεν θεωρείται από τις τοποθεσίες παραγωγής του τυριού βάσει του κανονισμού μέσω του οποίου αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ



ΠΗΓΗ...http://www.enet.gr

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΝΕ...ΤΑΜΕΙΟ.

Καλημέρα στους φίλους και τις φίλες του Πάμε Στοίχημα!
Έχουμε  6 προτάσεις προβλέψεις που ευελπιστούμε πως θα σας στείλουν ταμείο και θα σας φτιάξουν τη μέρα!

Οι προτάσεις μας για σήμερα είναι οι ακόλουθες:

353. ΛΥΩΝ – ΝΑΝΤ: 1 (1,65)
371. ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ – ΛΟΚΕΡΕΝ: 1 (1,50)
381. ΡΟΣΤΟΦ – ΖΕΝΙΤ: 2 (1,70)
390. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 2 (1,33)
399. ΠΣΖ – ΜΟΝΑΚΟ: 1 (1,75)
400. ΒΑΛΕΝΘΙΑ – ΣΕΒΙΛΛΗ: 1 (1,75)

ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ 100 ΔΙΣ ΔΡΑΧΜΩΝ.

100 δισ. δραχμέςΣτις 3 Νοεμβρίου του 1944, κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα. Πρόκειται για εκείνο των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Ωστόσο, η ουσιαστική του αξία ήταν σχεδόν μηδαμινή.
Γενικά, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και του υπερπληθωρισμού, η δραχμή γνώρισε τη μεγαλύτερη απαξίωση στην ιστορία της. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία ακόμα και δισεκατομμυρίων δραχμών, που η ανταλλακτική τους αξία όμως ήταν μηδαμινή.
Το χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων. Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τα σημερινά 10 λεπτά του ευρώ. Τελικά, αποσύρθηκε λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του.
Στην μετακατοχική περίοδο, έγιναν δύο νομισματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σταθερό νόμισμα. Η πρώτη έγινε τον Νοέμβριο του 1944, οπότε η υποτιμημένη δραχμή αντικαταστάθηκε με μια νέα, με ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για κάθε 1 νέα. Η δεύτερη μεταρρύθμιση σημειώθηκε μία δεκαετία αργότερα, το 1954, όταν η δραχμή αντικαταστάθηκε ξανά με μία νεότερη με αναλογία 1000 δραχμές προς 1 νέα.



ΠΗΓΗ... tvxs.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΟ 1ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΑΡΙΔΑΙΑΣ..


ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ
Είμαστε τα παιδιά του 1ου Συστήματος Προσκόπων Αριδαίας και καλούμε όλους εσάς τους μεγάλους να έλθετε κοντά μας, να ενημερωθείτε για όσα δε ξέρετε, να συμβάλλετε εθελοντικά και να στηρίξετε αυτή τη μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια που ξεκίνησε, να στεριώσει και να εξελιχθεί.
 Γίνετε και εσείς για λίγο παιδιά και μαζί με τα παιδιά σας αφεθείτε στη ζεστασιά και στη φροντίδα της μεγάλης οικογένειας του Προσκοπισμού, διαπιστώστε τα μεγάλα οφέλη που αποφέρει στα παιδιά αυτή η ενασχόληση, τις μεγάλες αξίες ζωής που διδάσκει και τα  ωφέλιμα βιώματα που προσφέρει.
Επιθυμία μας είναι ο κύκλος που ξαναδημιουργούμε να μεγαλώνει διαρκώς, να δώσουμε τα χέρια στα παιδιά που θα γίνουν τα καινούργια μας φιλαράκια αλλά και οι νέοι μας συνοδοιπόροι στα μονοπάτια που έχει χαράξει ο Προσκοπισμός.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στα πλαίσια δημιουργίας και εδραίωσης του 1ου Συστήματος Προσκόπων Αριδαίας, ενημερώνουμε γονείς, παιδιά και λοιπούς ενδιαφερομένους για τα κάτωθι:
Για το προσκοπικό έτος 2013-2014, θα λειτουργήσει τμήμα Λυκοπούλων για παιδιά 7-11 ετών.
Η απασχόληση των παιδιών είναι εβδομαδιαία – κάθε Σάββατο – διάρκειας 90 λεπτών και βασίζεται στην εκμάθηση και δημιουργία μέσω της διαδικασίας της ομαδικής εργασίας και του παιχνιδιού, βάσει του καθορισμένου από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων προγράμματος. Περιλαμβάνεται σε αυτό ημερήσιες εκδρομές, δημόσιες παρουσιάσεις καθώς και ολιγοήμερη κατασκηνωτική εμπειρία κατά τη καλοκαιρινή περίοδο.
Θεωρώντας τη συμβολή του Προσκοπισμού ιδιαίτερα σημαντική στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και των αξιών κάθε παιδιού, καλούμε όλους να συμμετέχουν στη προσπάθεια αυτή.
Εγγραφές- πληροφορίες:
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 στις 17:30 με 19:30-
 Σαββάτο 28 Σεπτεμβρίου 2013 11:00 με 12:30-
 Κυριακή 29  Σεπτεμβρίου 2013 11:00 με 12:30
 στον χώρο του 1ου Συστήματος, στον ημιώροφο του «Εμπορικού» στην πλατεία Αγγελή Γάτσου  (επάνω από το φαρμακείο Κίοση)

Πληροφορίες και εγγραφές θα γίνονται και κάθε Σαββάτο 11:00 – 12:30 στον παραπάνω χώρο, επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα:  Σοφία: 6947449909, Ελένη: 6971958416

"ΧΙΤΛΕΡ, ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ".

 Χίτλερ, το βασίλειο του τρόμου
 "Χίτλερ, το βασίλειο του τρόμου"
Η πρώτη αμερικανική ταινία αντιναζιστικής προπαγάνδας, που παρουσίαζε αντισημιτικές ενέργειες στη Γερμανία του 1933 και μέχρι τώρα θεωρούνταν "χαμένη", θα προβληθεί τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη αφού η μοναδική κόπια της εντοπίστηκε και αποκαταστάθηκε από την Κινηματοθήκη των Βρυξελλών.
Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ "Χίτλερ, το βασίλειο του τρόμου" βρέθηκε κατά τύχη κρυμμένο μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, στα αρχεία της Βασιλικής Κινηματοθήκης του Βελγίου.
"Με τράβηξε ο τίτλος του ενώ έκανα μια βόλτα στις συλλογές. Ακολούθησε έρευνα του θέματος και αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για τη μοναδική κόπια που είχε σωθεί", εξήγησε ο Μπρούνο Μεσντά, ο υπεύθυνος της ψηφιακής συλλογής του ιδρύματος.
Η ασπρόμαυρη ταινία έχει διάρκεια περίπου 65 λεπτά και γυρίστηκε από τον Κορνέλιους Βάντερμπιλτ, κληρονόμο μιας πλούσιας αμερικανικής οικογένειας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ο Βάντερμπιλτ, μαθητευόμενος δημοσιογράφος ακόμη, περιηγήθηκε στην Ευρώπη και βρέθηκε στο Βερολίνο στις 5 Μαρτίου 1933, την ημέρα που το ναζιστικό κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Κινηματογράφησε τα πλήθη των υποστηρικτών του Αδόλφου Χίτλερ, τις στρατιωτικές παρελάσεις αλλά και τη φυγή των Εβραίων.
Μετά από ένα βιαστικό μοντάζ, η ταινία "Το βασίλειο του τρόμου" προβλήθηκε τον Απρίλιο του 1934 σε έναν κινηματογράφο του Μπρόντγουεϊ. "Είχε μεγάλη επιτυχία, η αίθουσα ήταν γεμάτη", σχολίασε ο Μεσντά. Παρά την επιτυχία όμως, η διανομή του ντοκιμαντέρ σταμάτησε καθώς διαμαρτυρήθηκε ο τότε πρεσβευτής της Γερμανίας στις ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον ήθελε να διατηρήσει καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1939, η ταινία ξαναπροβλήθηκε με ενσωματωμένες σκηνές από την εισβολή των ναζί στην Πολωνία, αλλά πέρασε απαρατήρητη.
"Το ενδιαφέρον για την ταινία αυτή δεν είναι κινηματογραφικό --έχει κακή σκηνοθεσία και κακό μοντάζ-- αλλά ιστορικό. Είναι μια ουσιαστική μαρτυρία", σχολίασε ο Μεστνά.
Ο Βάντερμπιλτ ισχυριζόταν ότι ήταν ο μοναδικός Αμερικανός που πήρε συνέντευξη από το Χίτλερ την ημέρα του εκλογικού θριάμβου του. Η συνάντηση αυτή, που δεν έχει αποδειχθεί, αναπαριστάνεται στην ταινία με έναν ηθοποιό στο ρόλο του Χίτλερ και τον δημοσιογράφο να ρωτάει ποια είναι τα σχέδιά του για τους Εβραίους.
Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΟΜΑ) της Νέας Υόρκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 ετών από την ίδρυση της Κινηματοθήκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒ ΤΖΟΜΠΣ.

Η χρονοκάψουλα του Στιβ Τζομπς
Στο αμερικανικό Άσπεν βρήκαν μια «κάψουλα του χρόνου», την οποία είχε θάψει πριν από 30 χρόνια ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας Apple, ο Στιβ Τζομπς.
Στο εσωτερικό της κάψουλας υπήρχε ένα υπολογιστής παραγωγής της Apple με την ονομασία Lisa, φωτογραφίες, βιντεοκασέτες και 6 κουτάκια μπύρας, ως ανταμοιβή για αυτόν που βρήκε τον κάψουλα.
Η «μηχανή του χρόνου του Άσπεν» θάφτηκε το 1983 σε ένα χωράφι κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης προγραμματιστών, στην οποία συμμετείχε ο Τζόμπς.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έπρεπε να τη βρουν μετά από 20 χρόνια, ωστόσο λόγω της αλλαγής χρήσης του χωραφιού η ανεύρεση έγινε πολύ πιο δύσκολη.
ΠΗΓΗ: ruvr.ru

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 2013.

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
  • Η Κριτική Επιτροπή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, διαπιστώνει ότι: 
Παρά τις δραματικές εξελίξεις στην ΕΡΤ και την παντελή απουσία του κράτους, που διαμορφώνει μια ζοφερή πραγματικότητα για τον ελληνικό κινηματογράφο, 
Οι Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί ταινιών μικρού μήκους συνεχίζουν όχι μόνο να παράγουν άρτιες τεχνικά ταινίες 
Αλλά και να αποτυπώνουν με διεισδυτική ματιά την κοινωνική πραγματικότητα την οποία βιώνουμε. 
Στο πλαίσιο αυτής της πραγματικότητας, η Κριτική Επιτροπή αισθάνεται την ανάγκη να επαινέσει όλους τους συντελεστές ταινιών μικρού μήκους για το υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα που παρουσίασαν.
Βραβεία:
Χρυσός Διόνυσος
1ο Βραβείο Μυθοπλασίας 
 
Απονέμεται στην ταινία «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου




 
Για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός καίριου θέματος της ελληνικής πραγματικότητας και την άρτια κινηματογραφική του απόδοση 
Η Δημόσια Τηλεόραση  προσφέρει στον βραβευμένο σκηνοθέτη τη δυνατότητα, να κάνει χρήση παροχής εξοπλισμού και στελεχιακού δυναμικού της, αξίας έως 10.000 ευρώ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.
Αργυρός Διόνυσος
2 ο Βραβείο Μυθοπλασίας
Απονέμεται στην ταινία «Dead End» της Τώνιας Μίσιαλη




 
Για την τρυφερή ματιά, την ευρηματικότητα και την οικονομία των εκφραστικών μέσων 
Το βραβείο συνοδεύεται από 10.000 € παροχές  post production και πλήρες σετ ψηφιακής κινηματογραφικής μηχανής προσφορά της Authorwave.
  • Βραβείο «Έλληνες του Κόσμου-Σωκράτης Δημητριάδης» 
  • Απονέμεται στην ταινία « Άννα» του Σπύρου Χαραλάμπους
  •  


 

Για την ανάδειξη ενός κοινωνικού θέματος με άρτια κινηματογραφική γραφή
To βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.000€ προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου 
  • Βραβείο Σπουδαστικής ταινίας
  • Απονέμεται στην ταινία «Νικολέτα»  στην  Σόνια Λίζα Κέντερμαν 
?


Για την κατάκτηση των εκφραστικών της μέσων και την αφηγηματική της επάρκεια 
Το βραβείο συνοδεύεται από ένα Avid Media Composer Soft 7 αξίας 1.100€ προσφορά της Telmaco και υπηρεσίες (color correction,conform, mastering DCP για την επόμενη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη  αξίας 2.000€ προσφορά της Graal
  • Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη ταινία  “Κοινωνικού Προβληματισμού”
  • Απονέμεται στην ταινία «Pieta» του  Αλέξανδρου Τσαντίλα
?



Για την αιχμηρή,  πρωτότυπη κινηματογράφηση ενός θέματος της καθημερινότητας 
Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.500€ προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου 
  • Ειδικό βραβείο «Ντίνος Κατσουρίδης»  για Πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη
  • Απονέμεται στην ταινία «Συνθήκη 10/60»» του Άκη Πολύζου
  •  

Για την άρθρωση ενός πολιτικού σχολίου με ευρηματικότητα και την εξαιρετική της εκτέλεση 
To βραβείο συνοδεύεται από πλήρη τεχνική κάλυψη για την επόμενη μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη - προσφορά της οικογένειας Κατσουρίδη.
Τιμητικές Διακρίσεις
Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας
 
Απονέμεται στον Γιάννη Δρακουλαράκο για την ταινία «Συνθήκη 10/60»  του Άκη Πολύζου 
H διάκριση συνοδεύεται από τεχνική κάλυψη 35mm για τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας μικρού μήκους προσφορά του  Νίκου Καβουκίδη.
Τιμητική Διάκριση Σεναρίου
 
Απονέμεται  στον Γιώργο Τελτζίδη για το σενάριο της  ταινίας  «Γεννήτρια» σκηνοθεσία  της Νικολέτας Λεούση
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
 
Απονέμεται στην Μυρτώ Παπούλια για την ερμηνεία της στην ταινία «Στο κατώφλι» της Αναστασίας Κρατίδη 
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
 
Απονέμεται στον  Φρίξο Προέδρου για την ερμηνεία του στην ταινία “Red Hulk” της Ασημίνας Προέδρου
Τιμητική Διάκριση Μοντάζ
 
Απονέμεται  στον Ντίνο Γρηγορίου για το Μοντάζ της ταινίας «Σκιαμαχία»
σε σκηνοθεσία του ίδιου
Τιμητική Διάκριση Ήχου 
 
Απονέμεται στον Χρήστο Παπαδόπουλο για την ταινία «Μαθήματα Οδήγησης» του  Βασίλη Καλαμάκη
Τιμητική Διάκριση Σκηνικών- Κοστουμιών
 
Απονέμεται στους Francois Schuiten και Δήμητρα Παναγιωτοπούλου για την ταινία «Memory Reloaded» των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους
Τιμητική Διάκριση  Πρωτότυπης Μουσικής
 
Απονέμεται στον Νίκο Πλατύραχο για την μουσική της ταινίας «Εθελοντές» του Θοδωρή Βουρνά 
Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχο

Απονέμεται στους  Άρη Λουζιώτη και Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο για την ταινία «Συνθήκη 10/60» σε σκηνοθεσία του Άκη Πολύζου
Ειδικό Βραβείο 
 
Απονέμεται στην ταινία  «Δεν είμαι τώρα εδώ » των Ζήση Κοκκινίδη και Ίωνα Παπασπύρου
Την σύνθεση μιας ενδιαφέρουσας μυθοπλασίας με νεωτερικό κινηματογραφικό τρόπο  
Εύφημο Μνεία
 
Απονέμεται στην ταινία  «Travel Express»  της  Νατάσας Ξύδη 
Εύφημο Μνεία 
 
Απονέμεται στην ταινία  «Counting Happiness » της  Βενετίας Ευρυπιώτου  
Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου
 
Απονέμεται στην ταινία «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση
Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
 
Απονέμεται στην ταινία «Νικολέτα» της Σόνιας Λίζα Κέντερμαν
 
Σκεπτικό:
 
Η ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος, απονέμει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος του 36ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στην ταινία «Νικολέτα» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν, για την επιτυχημένη καταγραφή του κλίματος της μετεμφυλιακής Ελλάδας και της βίαιης ενηλικίωσης των παιδικών ψυχών και για την διαλεκτική σχέση του σκληρού ορεινού τοπίου με την τραχύτητα της ζωής των ηρώων. 
Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών 
Απονέμεται ισότιμα στους Διευθυντές Φωτογραφίας των ταινιών:
 
Χριστίνα Μουμούρη για το «Red Hulk» σε σκηνοθεσία Ασημίνας Προέδρου
Νίκο Θωμά για την «Ωραίο Το Μουστάκι Σου Giorgio» σε σκηνοθεσία Αναστάσιου Γκότση
Πέτρο Νούσια για την «Άνευ» σε σκηνοθεσία Ιουλιέτας Καλαντζή
Σκεπτικό:
Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών, Μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης, IMAGO, απονέμει τρεις ισότιμους επαίνους για τρεις νέους κινηματογραφιστές, σε αναγνώριση του ταλέντου τους, σε σχέση με την αισθητική της εικόνας και τη συμμετοχή τους στην οπτική αφήγηση.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Μέσα σε έξι μέρες το φεστιβάλ μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο. Έναν κόσμο που βρίσκεται στα άκρα. Κατακλυστήκαμε από τοπία, χώρες και ανθρώπινους αγώνες. Είδαμε πολύ πόνο, ταλαιπωρία, αλλά και ανάγκη για αγάπη. Είδαμε διαλυμένες χώρες και οικογένειες, διαφορετικές θρησκείες, ταυτότητες και πολιτικές αναταράξεις. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους σκηνοθέτες που πέτυχαν να μας δώσουν αυτό το ενδιαφέρον μωσαϊκό στη σύντομη μορφή των ταινιών τους. Θα ήθελα να συγχαρούμε τους διοργανωτές και την επιτροπή επιλογής που μας προσέφερε ένα τέτοιο ευρύ φάσμα της σύγχρονης κινηματογραφίας και να γίνουμε έτσι μέρος ενός  πραγματικά αληθινού διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου. Τώρα που το 19ο φεστιβάλ έφτασε στο τέλος του, ευχόμαστε την 20ή επέτειο του
ΒΡΑΒΕΙΑ 19ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ 2013
GRAND PRIX 
Απονέμεται στην ταινία “All Soul’s Day”, της Aleksandra Terpinska-Poland





 
Για τη δύναμη της ιστορίας, την εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών και τη λιτή και ευαίσθητη σκηνοθεσία 
To βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 4.000€ προσφορά της εταιρείας Raycap. 
2o ΒΡΑΒΕΙΟ 
Απονέμεται στην ταινία “The Runaway”, του Marlin Jean-Bernard – France




Για τον  αυθεντικό τρόπο που ο σκηνοθέτης προσέγγισε το καυτό θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς ενός ανήλικου μετανάστη στο κέντρο της πολιτισμένης Ευρώπης
To βραβείο συνοδεύεται από παροχές σε υπηρεσίες post production αξίας 5.000€ προσφορά της εταιρείας Authorwave.
ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ  “PRIX EUROPEAN FILM ACADEMY DRAMA 2013”ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 
For the clever use of changing mis-en-scene to help develop the narrative, and the simple way that created a unique surrealistic atmosphere approaching the unfinished bridges between the Eastern world and the western civilization
Απονέμεται στην ταινία “Butter Lamp”, του  Hu Wei – France–China


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Απονέμεται στην ταινία “Loneliness”, του Jedlicki Liova - Romania




 
Για τον δυνατό τρόπο που ο σκηνοθέτης επέλεξε να δείξει το έλλειμμα συμπόνιας στη Νέα μας Ενωμένη Ευρώπη
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ 
Απονέμεται στην ταινία “Monsieur Thanatier’s artistry”, του David Le Bozec - France





for the perfection of the drawing and its imaginative details, the fascinating music and the dark ironic metaphor of a glorious moment of history that begun as a revolution and ended as a massacre
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΤΙΟΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ TV5MONDE
Απονέμεται στην ταινία “A dollhouse”, του Tobias Gundorff Boesen – Denmark


για τη γενναία υποστήριξη στην πραγματοποίηση ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου σεναρίου, βασισμένου στο  διάσημο θεατρικό έργο του Ιψεν



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...