Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018

Πώς θα ακυρωθεί η "συμφωνία" των Πρεσπών; Εκδήλωση στο Ξενιτίδειο Πνευματικό κέντρο Αριδαίας


 Συνάντηση συλλόγων της Αλμωπίας.

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 21:00  πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πολιτιστικών, χορευτικών, μορφωτικών, αθλητικών και άλλων συλλόγων της Αλμωπίας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων που ήταν παρόντες, αποφάσισαν ομόφωνα την διεξαγωγή ημερίδας με θέμα: Πώς θα ακυρωθεί η "συμφωνία" των Πρεσπών; Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:00 στο Ξενιτίδειο Πνευματικό κέντρο Αριδαίας, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

Οι ομιλητές που επιλέχθηκαν, προσκλήθηκαν και θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους είναι ο κύριος Γεώργιος Τάτσιος, Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.Μ. και η κυρία Ειρήνη Μαρούπα, Ποινικολόγος.

Πέραν της διεξαγωγής  της ενημερωτικής  εκδήλωσης αποφασίστηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους των συλλόγων μετά την Παρέλαση της 4ης Νοεμβρίου 2018 όλοι οι Σύλλογοι να συγκεντρωθούν γύρω από το άγαλμα  στην πλατεία του Αγγελή Γάτσου για να ψάλλουμε τον Εθνικό Ύμνο με τις σημαίες μας ψηλά στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, η Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και δεν το διαπραγματευόμαστε.

*Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη

Έθιμα Αγίου Δημητρίου στους Προμάχους.

Στο ακριτικό χωριό Πρόμαχοι βιώνονται ακόμη και σήμερα πολλά ήθη και έθιμα τα οποία κληρονόμησαν οι ντόπιοι αυθεντικοί κάτοικοι των Προμάχων από τους προγόνους τους. Σε μια εποχή που ο θεσμός της παράδοσης και του πολιτισμού ξεπερνά κάθε μορφή αμφισβήτησης και ξενικής επιρροής, οι κάτοικοι των Προμάχων διατήρησαν στο ακέραιο την πολιτιστική τους κληρονομιά, σαν φλόγα άσβηστη, ανεπηρέαστη από άγγιγμα ανέμου.
Τα έθιμα παρουσιάζουν διαχρονικότητα, ποικιλομορφία, κάποια από αυτά ανάγονται στην αρχαιότητα και επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Άλλα τα συναντούμε και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και σε γειτονικά κράτη. Κάποια έχουν τροποποιηθεί εν μέρει, άλλα έχουν αντικατασταθεί και ελάχιστα ευτυχώς έχουν εκλείψει.
Τα περισσότερα έθιμα είναι συνυφασμένα και άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ασχολίες των κατοίκων, γεωργοί-κτηνοτρόφοι, υλοτόμοι, εργάτες γης, ποτισμένης με το αίμα και τον ιδρώτα των κατοίκων αυτού του δοξασμένου χωριού, που αγωνίστηκαν ώστε να κρατηθεί αναλλοίωτη η πολιτιστική τους κληρονομιά.
Η συσχέτιση των εθίμων για "καλή σοδειά" και "άφθονη παραγωγή" τόσο από την καλλιέργεια των χωραφιών , όσο και από την φροντίδα των κατοικίδιων ζώων (αγελάδες, πρόβατα, χοίροι κτλπ) είναι άρτια συνδεδεμένη με την καθημερινή τους ζωή.
Κάθε έθιμο ωστόσο έχει και το συμβολισμό του.Συχνά ο συμβολισμός είναι γνωστός στους κατοίκους και άρρηκτα ταυτισμένος με αυτό. Άλλες φορές ο συμβολισμός των εθίμων γίνεται κατανοητός και εύκολα αντιληπτός από τους κατοίκους, και άλλες πάλι γίνεται δυσνόητος έχοντας τις ρίζες του στο πέρασμα των δεκαετιών. Το έθιμο το υπαγόρευε μια άγραφη προφορική παράδοση, ιερή και απαραβίαστη, βαθιά ριζωμένη στη ψυχή του κάθε Προμαχιώτη. Αν θέσουμε το ερώτημα: τι είναι αυτό το έθιμο; γιατί το κάνανε αυτό; η τι σημαίνει; η απάντηση που παίρνουμε από κάποιες νοικοκυρές του χωριού επιβεβαιώνουν ότι τα έθιμα είναι πατροπαράδοτα, λέγοντας: "Έτσι τα βρήκαμε και μεις από τις γιαγιάδες μας". Και έτσι γιαγιάδες τώρα οι ίδιες, θέλουν να τα παραδώσουν ακέραια, αναλλοίωτα και με μεγάλη ευλάβεια στα εγγόνια τους.


Την παραμονή λοιπόν του Αγίου Δημητρίου γίνεται αρτοκλασία.
Την ημέρα του πολιούχου του χωριού Αγ.Δημητρίου, μετά τη θεία λειτουργία, ο παπάς ευλογούσε ένα κριάρι. Οι επίτροποι της εκκλησίας το έσφαζαν και το τεμάχιζαν σε μικρά κομμάτια, ώστε να φτάσει για όλους τους πιστούς το λεγόμενο "κουρμπάνι".
Ο κάθε χριστιανός μπορούσε να πάρει ένα κομμάτι από αυτό το κρέας αφήνοντας στην εκκλησία κάποιο προϊόν: καλαμπόκι, σιτάρι, φασόλια η χρήματα.


Την επομένη του Αγ. Δημητρίου, δηλαδή στις 27 Οκτώβρη γίνεται το πανηγύρι του χωριού, με θεία λειτουργία,γλέντι και όργανα στην κεντρική πλατεία, όπου γεμίζει ασφυκτικά από τους κατοίκους αλλά και από επισκέπτες από γειτονικά χωριά. Παλαιότερα υπήρχαν λούνα- παρκ, κούνιες, βαρκούλες, τυχερά παιχνίδια κτλπ.
Γιατί γίνεται την επομένη του Αγ. Δημητρίου; Σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι ξένοι που ήρθαν στο χωριό προκειμένου να παρευρεθούν στη γιορτή του Αγίου, αποκλείστηκαν από το χιόνι που έπεσε στο χωριό μετά τη θεία λειτουργία, και επειδή δεν μπόρεσαν να φύγουν, το πανηγύρι συνεχίστηκε μέχρι και την επόμενη ημέρα.
Από τότε καθιερώθηκε να γίνεται το πανηγύρι στις 27 οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Νέστορα.


ΠΗΓΗ: 

 "ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ".


ΜΗΤΣΑΝΗΣ Γ.

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ Π.
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ Μ.
ΓΙΟΥΡΟΥΚΗ Μ.
ΓΙΟΥΡΟΥΚΗ Α.

Το νέο χειμερινό ωράριο καταστημάτων


Η  Ομοσπονδία  Επαγγελματικών   Βιοτεχνικών   και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας σας ενημερώνει  για το νέο χειμερινό ωράριο καταστημάτων και έχει ως εξής:

ΕΜΠΟΡΙΚΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         9:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          9:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30  

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ-ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ*- ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΑ 
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         8:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          8:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30  

ΚΟΥΡΕΙΑ-ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         9:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          9:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30  

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/11/2018 ΕΩΣ 31/3/2019

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΡΕΙΤΕ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
*ΤΑ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


        ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ                         ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΠΕΡΤΣΕΜΛΗΣ


ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΕΒΕΣ Ν ΠΕΛΛΑΣΤην Παρασκευή  5/10/2018 στα γραφεία μας Πέλλης 11 στην Έδεσσα  έγιναν οι εκλογές της  Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας για την    ανάδειξη  Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής, και αντιπροσώπου για την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε . Την Τέταρτη 17/10/2018 τα εκλεγμένα μέλη ήρθαν σε σώμα. Τα αποτέλεσμα έχουν έως εξής

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  

Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     ΟΥΛΕΜΑΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                    ΠΕΡΤΣΕΜΛΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                    ΓΑΛΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΤΑΜΙΑΣ                                                        ΔΑΧΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.      ΣΤΟΥΜΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ                                               ΔΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ                                               ΚΑΡΤΑ ΧΡΥΣΗ   

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ                                               ΛΙΑΣΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 ΑΛΕΒΙΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 ΓΚΕΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
  ΟΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΣΕΒΕΕ

ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


        ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ                         ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΠΕΡΤΣΕΜΛΗΣ


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...