Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Εγγραφές εργατικού προσωπικού για την παραγωγική περίοδο 2017 από την "ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε."


Οι ενδιαφερόμενοι για εργασία από τους γύρω οικισμούς της Αλμωπίας, μπορούν να ενημερωθούν στην συνάντηση - ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Εύξεινο λέσχη Αλμωπίας την Τρίτη 9 Μαΐου και ώρα 18.00 μ.μ.

Εγγραφές πραγματοποιούνται και στα γραφεία της εταιρείας καθημερινά από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 16.00 μ.μ.

Συνάντηση ΣΕΑΣ Πέλλας και Κοινοπραξίας ΟΠ Ημαθίας με παρουσία του Γιάννη Σηφάκη για την διεπαγγελματική πυρηνόκαρπων και μεγαλόκαρπων


Συνάντηση ΣΕΑΣ Πέλλας με Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας με παρουσία του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη για την διεπαγγελματική πυρηνόκαρπων και μεγαλόκαρπων και την δωρεάν διάθεση αγροτικών προϊόντων σε ευπαθείς ομάδες 

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γιάννης Σηφάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ Νίκος Μηνάς, το μέλος του ΔΣ και τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΑΣ Γιάννης Στογιαννίδης και εκ μέρους της Ημαθίας ο Χρήστος Γιαννακάκης, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας.
Η συζήτηση περιστράφηκε στην εταιρική μορφή της διεπαγγελματικής οργάνωσης, ποιοι μπορούν να συμμετέχουν, με τι όρους, με τι σκοπούς, πως μπορεί η διεπαγγελματική να βοηθήσει ουσιαστικά τα προϊόντα της περιοχής και την θέση του αγρότη, πως μπορεί να διασφαλιστεί η συμμετοχή της Πέλλας για την συμμετοχή της Πέλλας σ’ αυτήν, ο ιδιαίτερος ρόλους της Πέλλας με βάση τις ποσότητες που διαθέτει σε κεράσια, συμπύρηνα και επιτραπέζια ροδάκινα, ο συντονισμός, η έρευνα αγοράς απαραίτητα στοιχεία για την χάραξη πολιτικής, το μάρκετιγκ των προϊόντων στο εξωτερικό.
Αποφασίστηκε η άμεση διοργάνωση σύσκεψης των οργανώσεων Πέλλας και Ημαθίας για την συνεννόηση και τον τον συντονισμό τους όσον αφορά την δωρεάν διάθεση αγροτικών προϊόντων μέσω του προγράμματος αντί του εμπάργκο.
Ακόμη ζητήματα που αφορούν το πώς να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που έδωσε η κυβέρνηση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αναδιάρθρωσης και αγροτικών χρεών για να διευκολυνθούν οι οργανώσεις και οι αγρότες των περιοχών Πέλλας και Ημαθίας. 

Επείγουσα έκκληση Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Επείγουσα έκκληση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εκκίνηση διαδικασιών αποζημίωσης των καταστροφών σε δενδρώδεις καλλιέργειες της Πέλλας λόγω παγετού

Επείγουσα επιστολή απέστειλε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων σε δενδρώδεις καλλιέργειες της ΠΕ Πέλλας που επλήγησαν από ακραίες καιρικές συνθήκες και παγετό, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Η επιστολή συνοδεύεται από τις αναλυτικές εκθέσεις κλιμακίων γεωτεχνικών που πραγματοποίησαν αυτοψίες στις πληγείσες ημιορεινές και ορεινές περιοχές των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας στις οποίες γίνεται λόγος για εκτεταμένη, ακόμη και απόλυτη, καταστροφή σε αγροτεμάχια με δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως κεράσια και ροδάκινα).

Η Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους Περιφερειακούς Συμβούλους Πέλλας, τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής καθώς, επίσης, και το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια για την παρακολούθηση της κατάστασης και την ακριβή αποτίμηση των ζημιών. Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας των αποζημιώσεων είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία η οποία, ως γνωστόν, βασίζεται στα αγροτικά εισοδήματα.

Ακολουθεί το κείμενο της Επιστολής:

«Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώνουμε για την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε καλλιέργειες του ημιο-ορεινού και ορεινού όγκου των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας της Π.Ε. Πέλλας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν ειδικά κλιμάκια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, η εναλλαγή ακραίων καιρικών συνθηκών, ισχυρών βροχοπτώσεων και η επικράτηση παγετού είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε καλλιέργειες πυρηνόκαρπων. Καταγράφηκαν εκτεταμένες έως και καθολικές καταστροφές σε πλήθος αγροκτημάτων στο στάδιο της ανθοφορίας και, επίσης, αλλοίωση του πυρήνα και καταστροφή των καρπιδίων, κυρίως κερασιών, ροδακινιών και άλλων ποικιλιών.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τα αγροτικά εισοδήματα αποτελούν τη βάση της τοπικής οικονομίας, παρέχοντας ρευστότητα στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης και πολλές θέσεις εργασίας για κύριο και συμπληρωματικό εισόδημα. Οι περιοχές που επλήγησαν είναι γνωστές για την παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων και οι αναμενόμενες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, από την μη έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημιώσεων, θα είναι δραματικές. Η αγροτική παραγωγή στήριξε και στηρίζει την τοπική αγορά της Πέλλας καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης και στην ανάδειξη και αξιοποίησή της βασίζουμε την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. 

Συνημμένα, επισυνάπτονται οι αναλυτικές εκθέσεις των έμπειρων γεωτεχνικών που καταγράφουν το μέγεθος των καταστροφών και τεκμηριώνουν ότι οι ζημιές εμπίπτουν στον κανονισμό αποζημιώσεων του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων. Οι υπηρεσίες μας παραμένουν στη διάθεσή σας για την παροχή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκόλυνση στο έργο των εκτιμητών.

Αναμένοντας την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου σας και, ειδικότερα, του μηχανισμού εκτιμήσεων και παροχής αγροτικών αποζημιώσεων, ευχόμαστε καλή επιτυχία και ευόδωση του έργου σας

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Αθηνά Αηδονά - Αθανασιάδου».

Πορεία διαμαρτυρίας για το Χαλέπι


Πορεία διαμαρτυρίας για το Χαλέπι

Η ειρηνική διαμαρτυρία στην οποία έχουν ήδη συμμετάσχει 3.000 άτομα περνάει τα ελληνικά σύνορα αυτή την εβδομάδα
 


Στις 2 Μαΐου η πολιτική πορεία διαμαρτυρίας για το Χαλέπι θα διασχίσει τα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας. Η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας για τη Συρία έχει διασχίσει, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα με τα πόδια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Συρία καθώς και την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να τερματιστεί σύντομα αυτός ο καταστροφικός πόλεμος.

Η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας αναπτύσσεται κατά 20-30 χιλιόμετρα κάθε μέρα. Μετά την είσοδό της στην Ελλάδα στις 2 Μαΐου, μεταξύ Σρετένοβο (ΠΓΔΜ) και Δοϊράνης (Ελλάδα), η πορεία θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη στις 5 Μαΐου, όπου και θα διοργανωθεί μια μεγάλη δημόσια εκδήλωση, στις 6 Μαΐου. Η πορεία θα διακοπεί για λίγες ημέρες, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις, και μετά θα συνεχιστεί με κατεύθυνση προς την Τουρκία, περνώντας από Καβάλα και Κομοτηνή, αφήνοντας την Ελλάδα στις 29 Μαΐου.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν ήδη συμμετάσχει στην πορεία, και στα διάφορα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά μήκος της διαδρομής, καθιστώντας την διαμαρτυρία το πρώτο μαζικό ευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης για τους Σύριους πολίτες. Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνής ακτιβίστριας Anna Alboth, η οποία μαζί με μια διεθνή ομάδα εθελοντών έκαναν έκκληση για δράση. Η πορεία διαμαρτυρίας για το Χαλέπι ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου του 2016 στο Βερολίνο, διασχίζοντας έκτοτε την Γερμανία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τα Βαλκάνια. Η πορεία εκτιμάται ότι θα φθάσει στη Συρία στα τέλη του καλοκαιριού του 2017.

Μάθετε περισσότερα για τη διαδρομή στην ιστοσελίδα:
http://civilmarch.org/here-you-can-join-our-route/

Περισσότερες πληροφορίες:
press@civilmarch.org
Υπεύθυνος διεθνούς τύπου Sebastian Olényi: sebastian@civilmarch.org, Τηλ. + 49-163-7653694
Τηλεφωνική γραμμή: +385 98 946 1501

Βρέθηκαν κλειδιά στους Προμάχους


Τα εικονιζόμενα κλειδιά βρέθηκαν στην περιοχή των σχολικών συγκροτημάτων των Προμάχων και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα πάρει από το "Πράσινο περίπτερο" του χωριού. 

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη, στην Ελλάδα, αμιγώς ενδοσκοπική επέμβαση σε αυτί

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη, στην Ελλάδα,  αμιγώς ενδοσκοπική επέμβαση σε αυτί, η οποία πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Η πρωτοποριακή επέμβαση, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο , παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο Ενδοσκοπικής Ωτοχειρουργικής  « 2ndWORLDCONGRESS  onENDOSCOPICEARSURGERY», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μπολόνια της Ιταλίας μεταξύ 27 και 29 Απριλίου 2017.
Η επέμβαση έγινε σε 69χρονη, λόγω χρόνιας υποτροπιάζουσας ωτίτιδας με διαλείπουσα ωτόρροια από 10ετίας και βαρηκοΐα αγωγής στα 50-60 DB, που τα τελευταία χρόνια επιβαρυνόταν πολύ γρήγορα .
«Η επέμβαση αφορούσε τυμπανοτομή από χρόνια ωτίτιδα με ωτόρροια. Ολοκληρώθηκε με ελάχιστο πωματισμό και χωρίς ράμματα» ανέφερε ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κ  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, που πραγματοποίησε την επέμβαση.

 «Η ενδοσκοπική χειρουργική στο αυτί, σύμφωνα με τον κ Αρτόπουλο, έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του χειρουργείου με μικροσκόπιο τόσο για τον ασθενή όσο και για τον χειρουργό και είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό».
 Συγκεκριμένα  πραγματοποιείται εδώ και  πολλά χρόνια  και είναι δημοφιλής σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία, που διαθέτουν εξειδικευμένες κλινικές για την εκπαίδευση των ωτοχειρουργών.
Σύμφωνα με τον  κ. Αρτόπουλο έχουν δημιουργηθεί πλέον και στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις  να πραγματοποιούνται  ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως είναι η ενδοσκοπική ωτοχειρουργική αξιοποιώντας  την εμπειρία από τις αντίστοιχες επεμβάσεις της μύτης και των παραρρινίων που εδώ και δύο δεκαετίες είναι οι πλέον δημοφιλείς.
Η επέμβαση καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφάλειες  καθώς εξασφαλίζεται εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της μη διανυκτέρευσης.
   ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ   ΤΗΣ   ΝΕΑΣ   ΜΕΘΟΔΟΥ
Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής στο αυτί είναι:
ØΆμεση ορατότητα της τυμπανικής μεμβράνης και του έξω ακουστικού πόρου, χωρίς να χρειάζεται συνεχής μετακίνηση του μικροσκοπίου ή του κεφαλιού του ασθενούς
ØΤο χειρουργικό πεδίο στην διακαναλική ενδοσκοπική προσπέλαση είναι διευρυμένο, σε σχέση με το αντίστοιχο που προσφέρει το μικροσκόπιο
ØΕλάχιστα επεμβατική μέθοδος χωρίς τομές και ράμματα, με ήπιο πωματισμό
ØΕξιτήριο αυθημερόν.
Η ενδοσκοπική ωτοχειρουργική ενδείκνυται για επεμβάσεις όπως:
Øτυμπανοπλαστική,
Øοσταριοπλαστική,
Øχολοστεάτωμα που δεν επεκτείνεται πέραν του μέσου αυτιού,
Øερευνητική τυμπανοτομή και ωτοσκλήρυνση.
Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παθήσεις της μαστοειδούς (οξείες και χρόνιες φλεγμονώδεις, χολοστεάτωμα). Ο συνδυασμός της ενδοσκοπικής και της ανοικτής προσπέλασης με το μικροσκόπιο είναι επιβεβλημένος όταν η βλάβη του αυτιού περιλαμβάνει τόσο τη μαστοειδή απόφυση, όσο και το μέσο ους.
Η χρονική διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την εκπαίδευση στην ενδοσκοπική τεχνική και την εμπειρία του ωτοχειρουργού. Ο χειρουργός θα χρειασθεί κατά 25% λιγότερο χρόνοσε σχέση με την ανοικτή τεχνική (μικροσκόπιο).
 
               Η   ΠΡΩΤΗ   ΣΤΗΝ   ΕΛΛΑΔΑ
 
Η επέμβαση στην 69χρονη γυναίκα έγινε με γενική αναισθησία και  διακαναλικά (δια του έξω ακουστικού πόρου), χωρίς τομές και ράμματα που συναντάμε στην κλασική ωπισθοωτιαία τομή ή την ενδοωτιαία τομή, διήρκησε περίπου 60 λεπτά.
Λίγες ώρες μετά την επέμβαση  η ασθενής πήρε  εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι της. Σε αντίθεση με την κλασική μέθοδο που απαιτεί συνήθως διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.
Την επόμενη μέρα η ασθενής επέστρεψε στις συνήθεις δραστηριότητες με ελάχιστους περιορισμούς!
 

www.artopoulos.com   Τηλ. 6937673736

Συναντήσεις Γιάννη Σηφάκη με αγρότες σε Νότια - Ξιφιανή - Πρόδρομο- Νερόμυλο


Γιάννης Σηφάκης :  Συναντήσεις με αγρότες σε Νότια, Ξιφιανή και Πρόδρομο- Νερόμυλο 
Συζήτησε την ανάγκη ίδρυσης οργανώσεων παραγωγών και θέματα ΕΛΓΑ

Ο βουλευτής στα πλαίσια των συνεχών επαφών του για να προωθήσει την  οργάνωση των αγροτών της Πέλλας σε νέα βάση με την ίδρυση οργανώσεων παραγωγών με τα κριτήρια της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης και τα ισχυρά κίνητρα που αυτή περιέχει συναντήθηκε με αγρότες σε Νότια, Ξιφιανή και Πρόδρομο- Νερόμυλο. 
Οι συναντήσεις ήταν πολύωρες και ασχολήθηκαν – πέραν του θέματος της ίδρυσης οργανώσεων παραγωγών- και με το σύνολο της πολιτικής στον αγροτικό τομέα, το πρόβλημα των υποδομών άρδευσης, καθώς και θέματα ΕΛΓΑ μετά τις πρόσφατες καταστροφές και την επίσκεψη στην Πέλλα του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ. Ακόμη συζητήθηκε η υπό διαβούλευση υπουργική απόφαση για την πληρωμή από τους εμπόρους μέσα σε δύο μήνες και την μείωση της φορολογίας κατά 50% στους οργανωμένους αγρότες η σε όσους παραδίδουν τα προϊόντα τους σε οργανώσεις και ομάδες παραγωγών. 
Οι αγρότες έδειξαν ενδιαφέρον να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες υπουργικές αποφάσεις και αποφασίστηκε νέα συνάντηση τους με τον βουλευτή το προσεχές διάστημα





Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις & πορείες του ΠΑΜΕ σε Έδεσσα & Γιαννιτσά


       Σε αγωνιστικό γιορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς με συγκεντρώσεις και πορείες σε Έδεσσα και Γιαννιτσά  προχώρησε το ΠΑΜΕ στην Πέλλα.
       Με κεντρικό σύνθημα “Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά - Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά" και με αγωνιστικό παλμό πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις  στους «Μ.Καταρρά-κτες» της Έδεσσας & στη Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στα Γιαννιτσά.

       Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες και στις δύο πόλεις με τα πανό του ΠΑΜΕ και με συνθήματα για την «Κόκκινη Πρωτομαγιά - Πρωτοπόρα Εργατιά», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά»,«Του λαού δυνάστες κλέφτες και ληστές, τρόικα κυβέρνηση και καπιταλιστές», για το δικαίωμα στη δουλειά, για την απαλλαγή από τις αντεργατικές πολιτικές συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  & της ΕΕ με τα διαρκή μνημόνια σε βάρος του λαού.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...