Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης κοντά στην Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας
Βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα καλεσμένος της  Κυβέρνησης της Βόρειας Επικράτειας καθώς επίσης και της Hellenic Macedonia Association και της Ελληνικής Κοινότητας του Darwin.

Στην Αυστραλία θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης μετά από πρόσκληση της Κυβέρνησης της Βόρειας Επικράτειας. Τη διοργάνωση της επίσκεψης και τον καταρτισμό του προγράμματος έχει αναλάβει ο Ελληνικός Μακεδονικός Σύλλογος του Ντάργουϊν της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας και προσωπικά ο Πρόεδρος κ. Στράτος Πούλος.
Ο κ. Θεοδωρίδης θα  έχει επίσημες συναντήσεις με Υπουργούς της Κυβέρνησης της Βόρειας Επικράτειας και, συγκεκριμένα, με τον Επικεφαλή Υπουργό κ. Adam Giles, με τον Υπουργό Τοπικής Κυβέρνησης και Περιφερειών κ. David Tollner, τον Υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Peter Styles, τον Υπουργό Παιδείας κ. Peter Chandler, την Επικεφαλή της Αντιπολίτευσης κα. Delia Lawrie και το εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου κ. Κωνσταντίνο Βάτσκαλη.
Ακόμη, ο κ. Θεοδωρίδης θα συναντηθεί με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Darwin καθώς επίσης θα επισκεφθεί Πανεπιστήμια όπου υλοποιούνται προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας. Να τονίσουμε ότι υπάρχει στενή συνεργασία της Π.Ε. Πέλλας με το Πανεπιστήμιο Charles Darwin τα  τελευταία χρόνια, καθώς αντιπροσωπεία φοιτητών και καθηγητών επισκέπτεται την Πέλλα στο πλαίσιο θερινού προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Ακόμη, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με επικεφαλή τον κ. Θεοδωρίδη θα συμμετάσχει στο ελληνικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Hellenic Macedonia Association (στην οποία πρόεδρος είναι ο κ. Στράτος Πούλος που κατάγεται από την Π.Ε. Πέλλας) και με την συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας του Darwin και του Προέδρου Ιωάννη Νικολάκη, με δικό της εκθεσιακό περίπτερο προσφέροντας στους Έλληνες της Ομογένειας παραδοσιακά προϊόντα της Πέλλας. 
Το πρόγραμμα του κ. Αντιπεριφερειάρχη περιλαμβάνει επίσκεψη στη Μελβούρνη όπου θα έχει συναντήσεις με ομογενειακά σωματεία και ομογενειακούς συλλόγους, τα μέλη των οποίων κατάγονται από την Πέλλα.
Τέλος, ο κ. Θεοδωρίδης θα μεταβεί στην πόλη του Σίδνεϊ όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Παμμακεδονικής Ένωσης.
Η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στην Αυστραλία εντάσσεται στο πλαίσιο της στενής επαφής και αγαστής συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο κ. Θεοδωρίδης με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας. Επίσης, περιλαμβάνεται στις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Θεοδωρίδης, ως Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για την Πέλλα και την Κεντρική Μακεδονία. Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες εξωστρεφούς χαρακτήρα είχε αναλάβει ο κ. Θεοδωρίδης με την πραγματοποίηση του πρώτου επιχειρηματικού partenariat στην Πέλλα με τη συμμετοχή ξένων επενδυτικών ομίλων.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥ.


Αγαπητό μου ημερολόγιο
Σήμερα με τα άλλα τρία παλικάρια, είχαμε άλλη μια επιτυχία.
Τα οικονομήσαμε. Η μπάζα δεν ήταν  πάρα πολύ μεγάλη, αλλά θα τη 
βγάλουμε κανά μήνα.

Παρακολουθούσαμε πολύ καιρό το χαμόσπιτο, μας έφαγε μια βδομάδα.
Περιμέναμε να βραδιάσει, και όταν σκοτείνιασε, αποφασίσαμε να κινηθούμε.
Ο "κοντός" έμεινε στο στενό να παραφυλάει, και οι υπόλοιποι τρεις, μπουκάραμε.
Ο κωλόγερος μας είδε αμέσως και πήγε να φωνάξει, αλλά τον άρπαξα και τον 
ξάπλωσα κάτω. Πάλευε σαν αγρίμι, αλλά ήταν αδύναμος. Έτσι τον δέσαμε, χέρια, πόδια.
Του έβαλα και στο στόμα μια φανέλα να μη φωνάζει. Είχε κάτι μεγάλα μάτια
και μας κοιτούσε σαν κουκουβάγια ο γέρος, λες και θα τον λυπόμασταν. Σιγά!

Το ψάξαμε όλο το σπίτι και με την άνεσή μας, πήραμε μια καλή μπάζα.
Ο ψηλός ήθελε να πάρουμε και άλλα βαριά πράματα, αλλά εγώ του είπα να βιαστεί.
"Πάμε να φύγουμε ρε μαλάκα, μη μας βρει κανάς μπελάς" του είπα, κι εκείνος
με αγριο βλέμμα υπάκουσε.
Βρήκαμε αρκετά λεφτουδάκια, να τα γλεντήσουμε. Ήταν οικονόμος ο γέρος.
Καλό κομπόδεμα. 

Γυρνώντας προς την πόρτα, ανάμεσα στον χαμό με τα παλιόρουχα που πετάξαμε
από τις ντουλάπες, με την άκρη του ματιού μου είδα τον γέρο να έχει γείρει στο πλάι.
Τα μάτια του κλειστά και το στήθος του δεν ανεβοκατέβαινε.
"Πέθανε ο κωλόγερος" σκέφτηκα. "Δε γαμιέται, ούτως ή άλλως τα έφαγε τα ψωμιά του.
Χάρη του κάναμε, τον απαλλάξαμε από τα βάσανα".

Με γοργά βήματα βγήκαμε έξω και κοιτώντας πάνω κάτω, μη μας δει κανείς 
μέσα στα σκοτάδια, συναντήσαμε τον τσιλιαδόρο και μπήκαμε στο αμάξι να φύγουμε.
Ένα κοπρόσκυλο άρχισε να μας γαβγίζει, αλλά τούριξα μια με το ρόπαλο από το παράθυρο
και έφυγε.

Απόλυτη επιτυχία είχαμε και τωρα μετά την μοιρασιά, θα συναντηθούμε σε μια βδομάδα
να σχεδιάσουμε το επόμενο χτύπημα.
Ευτυχώς που έχει πολλούς στόχους και μπορούμε να οικονομάμε, από τα κορόιδα που τα μαζεύουν 
για μας.

Κι αν αυτοί είναι τόσο μαλάκες και βρεθούν στο δρόμο μας, θα έχουν την τύχη του κωλόγερου.
Σε κλείνω τώρα γιατί έχω μια γρατσουνιά από τα νύχια του γέρου και με τσούζει πολύ.

Τα λέμε σύντομα......

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΣΤΕΡ

Σοκαριστική καμπάνια: Φωτογραφίζουν όσους λιποθυμούν στο δρόμο από το αλκοόλ και τους κάνουν πόστερ [εικόνες&βίντεο]

Η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες με τους πιο σκληρά εργαζόμενους στον κόσμο.
Έτσι, στο τέλος της εβδομάδας, οι Ιάπωνες άνδρες και γυναίκες αφήνουν τα μαλλιά τους κάτω και ξεχύνονται στα μπας με πολύ αρνητικές συνέπειες: κοιμούνται μεθυσμένοι σε διάφορα σημεία των πόλεων.
Ετσι, τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου μπορείτε να βρείτε χιλιάδες ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους. Στο Τόκιο, αυτό θεωρείται φυσιολογική συμπεριφορά, έτσι το προσωπικό ενός μπαρ αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ζήτημα.Η ιδέα ήταν να μετατρέψουν τους μεθυσμένους σε καμπάνια κατά του αλκοόλ. Αρχισαν λοιπόν να φωτογραφίζουν τους ανυποψίαστους... κοιμώμενους και με το υλικό που συγκέντρωσαν τοποθέτησαν τις πινακίδες σε ευδιάκριτα σημεία στους δρόμους του Τόκιο, στο πλαίσιο της καμπάνιας τους #nomisuig', που στα γιαπωνέζικα δηλώνει όσους ήπιαν πάρα πολύ.
Ενας εκπρόσωπος του μπαρ Taocho, ανέφερε σχετικά: «Οι Ιάπωνες έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα του χιούμορ και με αυτό τον τρόπο τους λέμε να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους».ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΕΦΗΒΑΙΟ ΤΟΥΣ

Απίθανες αντιδράσεις από γυναίκες που δεν έχουν δει ποτέ το εφηβαίο τους [βίντεο]

Πώς γίνεται μια ενήλικη γυναίκα να μην έχει δει ποτέ στη ζωή της το εφηβαίο της;

Φυσικά θα υπάρχει λόγος γι αυτό, εξ ου και ο Davey Wavey, ένας διαδικτυακός τηλεοπτικός αστέρας, έβαλε μια αγγελία με την οποία αναζητούσε γυναίκες που δεν είχαν δει ποτέ το αιδοίο τους. Το αποτέλεσμα της αναζήτησής τους αποτελεί μέρος ενός βίντεο που δείχνει τις γυναίκες να συζητούν γιατί δεν έχουν δει τους κόλπους τους - και στη συνέχεια ρίχνουν επιτέλους μια ματιά .

Οι γυναίκες που απάντησαν στην αγγελία είχαν μια σειρά από λόγους για τους οποίους δεν έχουν εξερευνήσει τους κόλπους τους, είτε για θρησκευτικούς λόγους και ανατομικούς λόγους, είτε έπειτα από ψυχολογικό τραύμα ή σεξουαλική κακοποίηση.

«Φοβάμαι ότι πρόκειται να είναι άσχημο », λέει μια γυναίκα που περιλαμβάνονται στο βίντεο. «Δεν έχω δει τον κόλπο μου, γιατί τον καλύπτει το στομάχι μου», λέει μια άλλη.Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ. ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ

Ο σκοτεινός κόσμος των αναβολικών: Τι επίδραση έχουν στο σώμα και τι κινδύνους ε

Τα αναβολικά στα γυμναστήρια ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο, με το θάνατο 5 αθλητών σε μόλις ενάμιση χρόνο. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, οι απαγορευμένες ουσίες, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και οι συνέπειες τους για τον οργανισμό είναι ολέθριες.

Το Εθνος της Κυριακής επικοινώνησε με χρήστες αναβολικών, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων αλλά και ειδικούς ιατροδικαστές και τοξικολόγους, παρουσιάζοντας μία ολοκληρωμένη άποψη για το πώς διακινούνται αυτές οι ουσίες και τι επιδράσεις έχουν στο σώμα.

Οπως εξηγεί ο 34χρονος Γιώργος, χρήστης αναβολικών τα τελευταία 10 χρόνια, μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής «Τα αναβολικά γίνονται σε κύκλους για να μη διαλύσεις τα πάντα μέσα σου. Ο κάθε κύκλος διαρκεί ανάλογα με τα αποτελέσματα που θες να πετύχεις και τις αντοχές του σώματος σου. Εγώ κάνω από 8 – 10 βδομάδες. Κάποιοι κάνουν παραπάνω. Σταματώ 1-2 μήνες για να ξεκουραστεί το σώμα, να επανέλθει η ορμονική ισορροπία και ξαναξεκινώ»

Η εύκολη και γρήγορη μυική δύναμη όμως έχει και συνέπειες, αφού, όπως εξηγεί ο Γιώργος «Καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου, έχω στυτική δυσλειτουργία, κάνω ανήσυχο ύπνο, ατροφούν οι όρχεις μου. Μετά το τέλος του κύκλου πέφτω σε κατάθλιψη και χρειάζομαι φάρμακα για αποθεραπεία.»

Οσο για το που μπορεί να βρει κανείς τα αναβολικά, η κατάσταση φαίνεται πώς είναι ανεξέλεκγτη. Ο Γιώργος, μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής, εξηγεί ότι γνώρισε τα αναβολικά από ένα φίλο που έκανε εντατική χρήση. Αρχικά τους τα παρείχε ένας φαρμακοποιός, παράγωγα τεστοστερόνης χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ. Πλέον αγοράζει από ένα κατάστημα με όργανα γυμναστηρίου και συμπληρώματα διατροφής και κοστίζουν από 150 μέχρι 200 ευρώ ο κάθε κύκλος.

Μία από τις κυριότερες οδούς που τα αναβολικά και οι παράνομες ουσίες φτάνουν στην Ελλάδα είναι μέσω του διαδικτύου και του ταχυδρομείου. Αμέτρητες ιστοσελίδες παρέχουν στεροειδή σε χάπια και ενέσεις καθώς και φάρμακα για την αποθεραπεία μετά από κάθε κύκλο. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, τα αναβολικά παράγονται συχνά σε παράνομα εργαστήρια σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία και η Μαλαισία.

Οι πλέον διαδεδομένες αναβολικές ουσίες, είναι τα στεροειδή και οι ορμόνες, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης ινσουλίνες και διουρητικά, σύμφωνα με τον αθλίατρο του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών όμηρο Εμμανουηλίδη.

Οι νέοι στον κόσμο του bodybuilding δυστυχώς φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στη χρήση αναβολικών. Οπως εξηγεί ο 33χρονος bodybuilder Γιάννης Γιαντζόγλου που διατηρεί γυμναστήριο στις Σέρρες μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής, «τα παιδιά που παίρνουν αναβολικά πωρώνονται και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα. Ξεκινούν ακόμη κι από τα 17. Κάποιοι παίρνουν ακόμη και αναβολικά που απευθύνονται σε ζώα, βόδια, ταύρους, άλογα ιπποδρόμου, επειδή είναι πιο φτηνά. Ομως είναι και πιο τοξικά». Ωστόσο θεωρούνται κατά μία έννοια σχεδόν ''απαραίτητα'' , αφού όπως διευκρινίζει «στις μεγάλες κατηγορίες κιλών δεν μπορείς να επιβιώσεις χωρίς αναβολικά»

Η χρόνια χρήση αναβολικών οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις στο θάνατο, όπως αναφέρει στο Εθνος της Κυριακής η Χαρά Σπηλιοπούλου, καθηγήτρια ιατροδικαστικής και τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ: «Πολλά συστήματα του οργανισμού πλήττονται, κυρίως το συκώτι , αλλά και η καρδιά και το πεπτικό. Τα αναβολικά ενοχοποιούνται επίσης και για μυοκαρδιοπάθεια, αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο καρδιακής απολογίας»

Στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν χάσει τη ζωή τους 5 άτομα από τον κόσμο του bodybuilding. Το Γενάρη του 2013, ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες bodybuilders βρέθηκε νεκρός στο γυμναστήριο του στο Αγρίνιο σε ηλικία 60 ετών. Τρεις μήνες αργότερα ένας 29χρονος πέθανε στη Σύρο, ενώ τον περασμένο Απρίλιο έπεσε νεκρός ένας bodybuilder σε παραλία της Εύβοιας. Τα επόμενα δύο θύματα ήταν ένας 45χρονος αθλητής από τη Χαλκίδα και ένας 54χρονος που είχε σταματήσει το άθλημα για μία δεκαετία.

Τα στατιστικά είναι τουλάχιστον ανησυχητικά, αφού, ακόμα κι αν ο χρήστης τα διακόψει, οι παρενέργειες τους στο σώμα είναι ισόβιες. «Μπορεί κάποιος να κάνει χρήση στα 20 και να του προκύψουν προβλήματα στα 50» εξηγούν οι ειδικοί.


ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ 10ΕΥΡΩ

Ερχεται τον Σεπτέμβριο το νέο 10ευρω -Τι πρέπει να προσέχουμε [εικόνα]

Τα πρώτα χαρτονομίσματα του νέου των 10 ευρώ αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στις 23 Σεπτεμβρίου. Από τώρα, όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε την ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.
Με ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που περιλαμβάνει αρκετές μεταβαλλόμενες εικόνες, η ΕΚΤ προσπαθεί να κάνει τις επιχειρήσεις... φιλικές προς το νέο τραπεζογραμμάτιο και ταυτόχρονα να τις ενημερώσει για τους τρόπους αποφυγής πλαστών χαρτονομισμάτων.
Σημαντικό σημείο της ενημέρωσης καταλαμβάνει η ανάγκη τα μηχανήματα ανίχνευσης που έχουν όλες οι επιχειρήσεις, να είναι συμβατά με το νέο χαρτονόμισμα. Συγκεκριμένα το ενημερωτικό φυλλάδιο παροτρύνει τα καταστήματα και τις μικρές επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι τα μηχανήματα επεξεργασίας χαρτονομισμάτων και οι συσκευές εξακρίβωσης της γνησιότητας χαρτονομισμάτων που διαθέτουν έχουν προσαρμοστεί, ώστε να δέχονται το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ.
Το φυλλάδιο υπενθυμίζει στους φορείς, που κατ' επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά, τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν για την προσαρμογή του εξοπλισμού τους, ώστε να δέχεται το νέο χαρτονόμισμα. Τους υπενθυμίζει επίσης ότι η γνησιότητα των χαρτονομισμάτων επαληθεύεται εύκολα και χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, με τη μέθοδο των τριών ελέγχων (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία).
Η διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου ξεκίνησε σήμερα στη Φινλανδία και στην Εσθονία και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διάθεσή του σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Όσοι επιθυμούν να παραγγείλουν επιπλέον αντίτυπα του ενημερωτικού φυλλαδίου, μπορούν να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο www.nea-trapezogrammatia-euro.eu.


ΤΟΥΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ 170 ΕΚ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Τους έμειναν στα ταμεία 170 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα -Αντί να τα δώσο

Επιβεβλημένη μοιάζει, πλέον, η επανεξέταση των εισοδηματικών ορίων για το κοινωνικό μέρισμα, καθώς μετά από την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης υποβολής αιτήσεων στις 30 Μαίου, πάνω από το μισό κονδύλι των 450 εκατ. ευρώ μένει αδιάθετο, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προ μηνός εκτιμήσεις ότι στο τέλος της διαδικασίας θα μείνουν αζήτητα τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ εάν δεν αλλάξουν τα κριτήρια.

Έως την περασμένη Παρασκευή είχαν εγκριθεί άλλες περίπου 100.000 αιτήσεις, στις οποίες αντιστοιχούν κάτι παραπάνω από 60 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μετά από την πρώτη και τη δεύτερη φάση υποβολής έχουν διατεθεί περίπου 200 εκατ. ευρώ συνολικά. Οι... ισορροπίες δεν αλλάζουν από τις περίπου 25.000 αιτήσεις (επί συνόλου 62.000) που ελέγχονται και αναμένεται να πάρουν τελική έγκριση, αφού υπολογίζεται ότι άλλες 25.000 αιτήσεις της δεύτερης φάσης θα "κοπούν" λόγω ανακριβών στοιχείων.

Με αυτά τα δεδομένα, σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της εβδομάδας στο ΓΛΚ, θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα εξαντληθεί το αδιάθετο κονδύλι. Η πρώτη δεξαμενή νέων δικαιούχων θα είναι οι περίπου 75.000 νέοι άνεργοι του 2013, που θα "αποτυπωθούν" στις φετινές δηλώσεις, ενώ σημαντικός εκτιμάται ότι θα είναι και ο αριθμός των πολιτών που το 2013 "έπεσαν" κάτω από τα εισοδηματικά όρια του μερίσματος. Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση ή απόρριψη των αιτήσεων γίνεται τώρα με βάση τα εισοδήματα του 2012 και όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όλες οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί θα επανεξεταστούν με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, όπου αποτυπώνονται τα εισοδήματα του 2013.

Στη περίπτωση που παραμείνει αδιάθετο ποσό και μετά από αυτό τον διπλό επανέλεγχο των αιτήσεων, τότε θα ενεργοποιηθεί η απόφαση για διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, η οποία θα συνοδευθεί από ισόποση απομείωση των επιδομάτων για τους νέους δικαιούχους, χωρίς το ποσό που θα απομένει να είναι μικρότερο των 200 ευρώ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

της Χριστίνας Κατσαντώνη 
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε πρόσφατα μια επίμονη διαφωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο με θέμα το ποια γλώσσα μιλούσε ο Ιησούς. «Ο Ιησούς ήταν σε αυτό τον τόπο, άρα μιλούσε εβραϊκά» υποστηρίζει ο Νετανιάχου. «Οχι» διαφώνησε ο Πάπας. «Ο Ιησούς ήξερε εβραϊκά, αλλά μιλούσε αραμαϊκά». Τελικά ποια ή ποιες γλώσσες μιλούσε ο Ιησούς; Το BBC απευθύνθηκε σε ειδικούς καθηγητές γλωσσολογίας, που έχουν αφιερώσει χρόνια μελέτης στο θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα: ο Ιησούς ήξερε τα εβραϊκά, αλλά στην καθημερινότητά του χρησιμοποιούσε κυρίως τα αραμαϊκά, όπως και τα ελληνικά!

Ο Ιησούς ήξερε ελληνικά

Είναι κοινώς και παγκοσμίως αποδεκτό ότι ο Ιησούς υπήρξε. Η παρουσία του ως ιστορικού προσώπου δεν αμφισβητείται, άρα οι ιστορικοί και ειδικοί γλωσσολόγοι μπορούν -βάσει των στοιχείων που έχουν εντοπιστεί- να διαλευκάνουν ποια γλώσσα μιλούσε ο γιος ενός ξυλουργού από τη Γαλιλαία στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με τον επίτιμο καθηγητή αραμαϊκών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δρ. Σεμπάστιαν Μπροκ, και ο πάπας και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχουν σε κάποιο ποσοστό ο καθένας δίκιο. Ο Ιησούς γνώριζε εβραϊκά, που εκείνη την εποχή ήταν η γλώσσα των λογίων και των γραφών, όμως στην καθημερινή ζωή του μιλούσε αραμαϊκά, όπως κάθε άλλος νέος της εποχής και της τάξης του. Γι' αυτό και τα αραμαϊκά ήταν η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Μελ Γκίμπσον στην ταινία του, «Τα Πάθη του Χριστού».
Από εκεί και πέρα, τα λατινικά και τα ελληνικά ήταν άλλες δύο από τις διαδεδομένες γλώσσες της εποχής. Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Κατζ, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα λατινικά ήταν η γλώσσα του νόμου και των Ρωμαίων στρατιωτών, οπότε θεωρείται απίθανο να είχε μάθει ο Ιησούς λατινικά -πέρα από ελάχιστες λέξεις.
Αντιθέτως, τα ελληνικά ήταν μια πολύ κοινή γλώσσα της εποχής, άρα όπως δηλώνει ο Κατζ, «ο Ιησούς σίγουρα ήξερε αρκετά ελληνικά, όχι όμως και άπταιστα».
Εγραφε ή απλώς σχεδίαζε;
Οπως καταλήγει το δημοσίευμα, όλα τα στοιχεία και οι μελέτες οδηγούν στο συμπέρασμα: ο Ιησούς χρησιμοποιούσε αραμαϊκά (ως πρώτη, «μητρική» γλώσσα του), χρησιμοποιούσε τα εβραϊκά για ακαδημαϊκά θέματα, και μιλούσε αρκετά καλά τα ελληνικά σε καθημερινές επαφές του!
Σε ό,τι αφορά τη γραφή, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία ότι ο Ιησούς μπορούσε να γράψει σε οποιαδήποτε γλώσσα. Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη αναφέρει σε κάποιο σημείο ότι ο Ιησούς έγραφε, ήταν όμως μια μεμονωμένη αναφορά και ουδείς γνωρίζει ποια γλώσσα αφορά. Οπως δηλώνει ο δρ. Μπροκ, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καν αν ήξερε να γράφει ή απλώς σχεδίαζε...ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ UNDER PRESSURE

Μία πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την ενημέρωση του κόσμου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη ζωή των ασθενών με τη νόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη με τον τίτλο Under Pressure (Υπό Πίεση).

Hδη τα πρώτα βίντεο που δείχνουν πώς οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας ( MS ) ζουν την καθημερινή τους ζωή Under Pressure σε 12 χώρες της Ευρώπης , σαρώνουν στο Διαδίκτυο.
Διάσημοι φωτογράφοι έχουν τονίσει την κατάσταση των ατόμων που πάσχουν από ΣΚΠ με μεγάλη δεξιοτεχνία και ευαισθησία. Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν το θάρρος , την επιμονή και την ψυχική αντοχή με την οποία αυτοί οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στις καθημερινές πιέσεις.
Τα πορτρέτα απεικονίζουν επίσης τις συνθήκες που επικρατούν σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες , και τις αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των κρατών αυτών στην προσέγγισή τους προς τα κράτη μέλη . Και αυτό είναι ο στόχος  του έργου «Υπό πίεση»: δείχνει τις διαφορές μεταξύ των εθνικών συστημάτων υγείας και κοινωνικών πολιτικών, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις ζωές των ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας - προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.
Με Under Pressure , EMSP ελπίζει να προωθήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα των ατόμων με ΣΚΠ σε όλη την Ευρώπη , για τη βελτίωση της ευημερίας και της ποιότητας ζωής τους και για τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζουνΠηγή: http://www.onmed.gr/...

.http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=433621

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ                                                                                                                         
Ο στρατιώτης Χαραλάμπους παρουσιάζεται στην πρωινή αναφορά της μοίρας και ζητά τριήμερη άδεια γιατί θα γίνει πατέρας.

ΙΑΣΙΜΟΣ ΚΑΤΑ 90% Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑΙάσιμος σε ποσοστό 90% είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου όταν διαγνωστεί  έγκαιρα!
 Αυτό  τονίζουν οι επιστήμονες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας επιζώντων καρκίνου  , η οποία έχει καθιερωθεί την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου.
 «Η επιστημονική αυτή διαπίστωση πρέπει να σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου  ιδίως μεταξύ των ανδρών» αναφέρει ο Διευθυντής χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.
Για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όλους ,μετά το 50ό έτος της ηλικίας να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση. Μάλιστα αυτό πρέπει να γίνεται, ανάλογα με τα ευρήματα και το οικογενειακό ιστορικό, ανά πενταετία ή και συχνότερα.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία παγκόσμιων επιστημονικών μελετών σε αρχόμενο στάδιο, τα ποσοστά ίασης φθάνουν το 90%, ενώ
 συνολικά πάνω από το 60% των ασθενών επιβιώνουν περισσότερο από 5 χρόνια. Η πρόγνωση φυσικά εξαρτάται από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση. Σημαντικός παράγοντας για την πρόγνωση είναι  επίσης η ποιότητα της χειρουργικής πράξης.
Το 90% των περιπτώσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου παρουσιάζονται σε ηλικίες άνω των 50χρόνων και συχνότερα σε άνδρες. Στις ανεπτυγμένες χώρες, ο κίνδυνος ενός ενήλικα να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου είναι 6% ή 1 στους 18!
« Έχει διαπιστωθεί ότι με τη διάδοση του κολονοσκοπικού ελέγχου και την εκτέλεση ενδοσκοπικής πολυπεκτομής αλλάζει η φυσική ιστορία της νόσου και μειώνονται τα κρούσματα καρκίνου. Επιπλέον, ακόμη και αν υπάρχει ήδη καρκίνος, με το συχνό έλεγχο επιτυγχάνεται η πρώιμη διάγνωση, που οδηγεί σε ίαση» προσθέτει  ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.
Δυστυχώς όμως, όπως μας εξηγεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, οι άνθρωποι  παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων  και τα συμπτώματα, καθυστερούν να πάνε στο γιατρό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μόλις το 35% των καρκίνων  να διαγιγνώσκονται πρώιμα, το 38% με τοπικά προχωρημένη νόσο και το 22% με μεταστάσεις!
                      ΥΠΟΠΤΑ  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συνήθως η ξαφνική αλλαγή των συνηθειών του εντέρου πρέπει να μας βάλει σε υποψίες και να μας οδηγήσει στο γιατρό. Συγκεκριμένα:
Ø Ανεξήγητη διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή το αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει πλήρως
Ø Αίμα στα κόπρανα, ανοιχτόχρωμο ή σκούρο.
Ø Κόπρανα στενότερα απ ότι συνήθως 
Ø Γενικά κοιλιακά συμπτώματα, όπως πόνος, πολλά αέρια, τυμπανισμός, "κράμπες" του εντέρου.
Ø Απώλεια βάρους αγνώστου αιτιολογίας, με ή χωρίς ανορεξία
Ø Αδυναμία και εύκολη κόπωση
Ø Αναιμία - Σιδηροπενία (δηλ. χαμηλός αιματοκρίτης ή χαμηλός σίδηρος σε τυχαία εξέταση αίματος)
Ø Έμετοι
Ø Ίκτερος (κιτρίνισμα στα μάτια και στο δέρμα)
                ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστά. Παρόλα αυτά, μεγάλες διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο. Συγκεκριμένα:
Ø Ηλικία ( 9 στους 10 πάσχοντες είναι άνω των 50χρόνων)
Ø Διατροφή ( κόκκινο κρέας ,ευθύνη στο ζωικό λίπος)
Ø Αλκοόλ  ( επιβαρύνει την προδιάθεση)
Ø Πολύποδες (Κάποιοι τύποι πολυπόδων ενέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου)
Ø Κληρονομική νόσος (οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση)
Ø Βεβαρυμμένο προσωπικό ιστορικό ( γυναίκες με ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, μήτρας ή μαστού)
Ø Ελκώδης κολίτιδα,
Ø Βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό
Ø Κάπνισμα
Ø Παχυσαρκία

«Αν τροποποιούσαμε τον τρόπο ζωής μας και δίναμε σημασία στους παράγοντες κινδύνου, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν» καταλήγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος!
                      ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ –ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Χειρουργική θεραπεία (κλασική η λαπαροσκοπική) είναι η πιο συχνή αντιμετώπιση για καρκίνο παχέος εντέρου. Ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο και τμήμα του κοντινού υγιούς εντέρου καθώς και του περιοχικούς λεμφαδένες. Η λαπαροσκοπική προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα στον ασθενή.
Συνήθως υπάρχει η δυνατότητα να ξαναενώσει τα τμήματα του εντέρου, αλλιώς πρέπει να δημιουργηθεί παρά φύσει έδρα (περίπου 15% των καρκίνων). Η λαπαροσκοπική χειρουργική ευτυχώς έχει μειώσει ακόμα χαμηλότερα το ποσοστό δημιουργίας παρά φύσει έδρας (κολοστομία).
Σημαντική αύξηση της επιβίωσης των αρρώστων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου έχει φέρει η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η βελτίωση στις χειρουργικές τεχνικές, η χορήγηση αποτελεσματικότερης συμπληρωματικής χημειοθεραπείας και οι συνδυασμοί χημειοθεραπείας και μονοκλωνικών αντισωμάτων στη μεταστατική νόσο.
www.axiarchos.gr  Τηλ. 2107296584, 6938340082

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Νίκος Γαραντζιώτης τηλ. 6932232466, 210 5026051
E-MAIL: ngara@otenet.gr.     FAX:  210 5058795.  www. cosmosep. gr

FACEBOOK: Cosmos ΕπικοινωνίαTWITTER: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...