Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ ΟΜΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΣΤΡΑ.

Όσκαρ Ουάιλντ: Είμαστε όλοι στο βούρκο όμως μερικοί κοιτάζουμε τ' άστρα

Πριν από 113 χρόνια, ο κόσμος έχασε τον μεγάλο και πολυτάλαντο Όσκαρ Ουάιλντ, ποιητή, μυθιστοριογράφο, θεατρικό συγγραφέα και κριτικό. Ο Ουάιλντ έφυγε πρόωρα, σε ηλικία 46 ετών από μηνιγγίτιδα, άπορος και μόνος στο Παρίσι. Το μυθιστόρημα, «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι» προκάλεσε την βικτοριανή ηθική και τον οδήγησε ακόμη και στη φυλακή. Αποτελεί έως και σήμερα το γνωστότερο έργο του.


«Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι», εκδόθηκε το 1891. Τον Ιούλιο του 1890, παρουσιάζεται στο περιοδικό Lippincott της Philadelphia η ιστορία ενός άνδρα που δεν γεράζει ποτέ, όμως σε αντίθεση με το άψογο παρουσιαστικό του, το πορτρέτο φέρει τα σημάδια της φθοράς του.


Στο Λονδίνο, η εφημερίδα «Daily Chlonicle», χαρακτήρισε την ιστορία «ακάθαρτη», «δηλητηριώδη» και «γεμάτη από τις αποπνικτικές οσμές της ηθικής και πνευματικής σήψης». Η «St. James Gazette», την έκρινε ως «βρώμικη» και «αηδιαστική» ενώ πρότεινε να διωχθεί ο συγγραφέας.

Υπάρχει ένα μόνο πράγμα χειρότερο από το να μιλάνε για σένα κι αυτό είναι να μη μιλάνε για σένα.

Πιο δυσοίωνη ήταν μια σύντομη αναφορά στον «Scots Observer», σύμφωνα με την οποία, παρόλο που «ο Ντόριαν Γκρέι» ήταν ένα έργο υψηλής λογοτεχνικής ποιότητας, διαπραγματευόταν «θέματα που άπτονται μόνο στο Τμήμα Εγκληματικών Ερευνών ή σε μια ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών», καθώς και ότι θα ήταν ενδιαφέρον κυρίως για τους «εκτός νόμου ευγενείς και διαστρεμμένα αγόρια που μεταφέρουν τηλεγραφήματα» - ένας υπαινιγμός για το πρόσφατο τότε σκάνδαλο της Cleveland Street για έναν ανδρικό οίκο ανοχής στο Λονδίνο.

Τα βιβλία που ο κόσμος αποκαλεί ανήθικα είναι τα βιβλία που δείχνουν στον κόσμο τη δική του αισχρότητα.

Σε πέντε χρόνια από τότε, στις 25 Μαΐου του 1895, ο Ουάιλντ βρέθηκε αντιμέτωπος με την καταδίκη για «διάπραξη άσεμνων πράξεων με ορισμένους άνδρες».

Ο σάλος που προκλήθηκε δεν προκαλεί έκπληξη: Κανένα έργο της κυρίαρχης αγγλόφωνης μυθιστοριογραφίας δεν είχε έρθει τόσο κοντά στο να εκφράσει ανοιχτά την ομοφυλοφιλική επιθυμία. Οι πρώτες σελίδες, λίγες αμφιβολίες αφήνουν ότι ο Basil Hallward, ο ζωγράφος του πορτραίτου του Ντόριαν Γκρέι, είναι ερωτευμένος με το «θέμα» του. Μόλις ο Ντόριαν ανακαλύπτει τις θεϊκές του δυνάμεις, προχωρά σε διάφορες ειδεχθείς πράξεις, συμπεριλαμβανομένης και της δολοφονίας. Όμως για τις βικτοριανές ευαισθησίες η πιο ανείπωτα έκνομη πράξη του θα ήταν ότι διέφθειρε νέους άνδρες.

Είμαστε όλοι μέσα στο βούρκο, όμως μερικοί από εμάς κοιτάζουμε τ' άστρα.

Στις δίκες εναντίον του Όσκαρ Ουάιλντ το 1895, οι αντίπαλοι δικηγόροι διάβασαν φωναχτά αποσπάσματα από τον «Ντόριαν Γκρέι», αποκαλώντας το «σοδομιτικό βιβλίο». Ο Ουάιλντ φυλακίστηκε, όχι γιατί αγαπούσε ερωτικά νέους άνδρες αλλά επειδή έδειξε αυτή του την επιθυμία, και ο «Ντόριαν Γκρέι» έγινε το κυρίαρχο έκθεμα της «ξεδιαντροπιάς» του για την κοινωνία της εποχής.

Το χειρότερο πράγμα με τους φανατικούς είναι η ειλικρίνεια.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ πέθανε στις 30 Νοεμβρίου του 1900, σε ένα υποβαθμισμένο ξενοδοχείου στο Παρίσι, σε ηλικία 46 ετών. Σχεδόν μέσα σε μια νύχτα, ένας θρύλος γεννήθηκε: Ουάιλντ ο μάρτυρας της ομοφυλοφιλίας, Ουάιλντ ο ηθικός επαναστάτης. Ένα εκκολαπτόμενο κίνημα δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων τον «αγκάλιασε» ως ήρωα που περιφρονήθηκε.

Είναι λυπηρό να το σκέφτεται κανείς, αλλά η μεγαλοφυΐα διαρκεί περισσότερο από την ομορφιά.

Όταν ο Graig Rodwell, το 1967, άνοιξε ένα γκέι και λεσβιακό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη, το ονόμασε «The Oscar Wilde Memorial Bookshop» και μετά τις ταραχές στο Stonewall το 1969 ο Rodwell χρησιμοποίησε τη λίστα διευθύνσεων του βιβλιοπωλείου για να βοηθήσει να οργανωθεί η πρώτη παρέλαση υπερηφάνειας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άλλοι άνθρωποι. Οι σκέψεις τους είναι απόψεις κάποιου άλλου, οι ζωές τους μία μίμηση, τα πάθη τους μια αναφορά.

«Για τον κόσμο φαίνομαι, από δική μου πρόθεση, ένας ερασιτέχνης καλλιτέχνης και απλώς ένα δανδής- δεν είναι σοφό να δείχνει κανείς την καρδιά του στον κόσμο», έγραψε κάποτε ο Ουάιλντ. Δεν θα πρέπει λοιπόν να υποθέσουμε ότι μας αποκαλύφθηκε η ψυχή του όταν έγινε ένα gay σύμβολο ή όταν κανονικοποιήθηκε σε ευρύτερους κύκλους ως ο «πατέρας» του «Να είσαι ο εαυτός σου».

Μόνο οι ρηχοί άνθρωποι δεν κρίνουν από την εξωτερική εμφάνιση. Το πραγματικό μυστήριο του κόσμου είναι το ορατό, όχι το μη ορατό.

Ο αισθητισμός του Ουάιλντ, η φανατική του λατρεία για την ομορφιά, ήταν ίσως το πιο βαθύ και πιο μόνιμο από τα πάθη του. Ίσως μονάχα η απειλή της δίωξης να τον εμπόδισε από το να εκφράσει ελεύθερα τη δική του σεξουαλικότητα στο έργο του. Το άσχημο τέλος του «Ντόριαν Γκρέι» -που μαχαιρώνει σε παροξυσμό το πορτραίτο του- δείχνει έναν άντρα που χάνει τη μάχη με τη δημόσια εικόνα του.


Πηγές:

-Alex Ross, «How Oscar Wilde painted over “Dorian Gray”», The New Yorker, 8-8-2011.

-«Όσκαρ Ουάιλντ», Βικιφθέγματα.

Επιμ: Κατρίν Αλαμάνου για το tvxs.gr

"ΓΕΝΕΘΛΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ THRILER ΤΟΥ ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ.ΕΣΠΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.

«Γενέθλια» για το Thriller του Μάικλ Τζάκσον - Εσπασε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων και άλλαξε την ιστορία της μουσικής

Το Thriller είναι το 6o στούντιο άλμπουμ του Αμερικανού καλλιτέχνη Μάικλ Τζάκσον. Κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 1982, από την Epic Records, ως διάδοχος του, εμπορικά επιτυχημένου, άλμπουμ του Τζάκσον, Off the Wall. Το Thriller διαθέτει παρόμοια είδη μουσικής όπως το Off the Wall, όπως pop, rock, R&B και post-disco.
Οι ηχογραφήσεις διεξήχθησαν μεταξύ Απρίλιου και Νοεμβρίου το 1982 στα Westlake Recording Studios στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, με προϋπολογισμό παραγωγής 750.000 δολάρια, με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς. Ο Τζάκσον έγραψε τα 4 από τα 9 κομμάτια του άλμπουμ. Σε περίπου 1 χρόνο, το Thriller έγινε, και παραμένει ως σήμερα, το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 65-110 εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως, και το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ στις ΗΠΑ.
Εφτά από τα 9 κομμάτι του άλμπουμ κυκλοφόρησαν ως singles, και όλοι έφθασαν στο Τοp#10 του Billboard Hot 100. Το άλμπουμ επίσης κέρδισε 8 (τα περισσότερα στην ιστορία) Grammy Awards το 1984.
Το Thriller επιβεβαίωσε την άποψη για τον Τζάκσον ως τον εξέχοντα ποπ αστέρα του αιώνα, και τον βοήθησε να σπάσει κάποιους φυλετικούς φραγμούς χάρη στις εμφανίσεις του στο MTV και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν στον Λευκό Οίκο. Οι ταινίες μικρού μήκους για το Thriller, το Billie Jean και το Beat It εμφανίζονταν συχνά στο MTV. Το 2001, κυκλοφόρησε μια ειδική έκδοση του άλμπουμ, με επιπλέον ηχητικές συνεντεύξεις, ένα demo recording και το τραγούδι Someone In the Dark, ένα τραγούδι που έλαβε Γκράμι στο ομώνυμο άλμπουμ της ταινίας E.T. the Extra-Terrestrial.
To Thriller έλαβε την 20η θέση στον κατάλογο του Rolling Stone, 500 Greatest Albums of All Time, το 2003, και έλαβε την 3η θέση στην Εθνική Επιτροπή Ηχογράφησης Εμπορευμένων στο Definitive 200 Albums of All Time. Η ταινία μικρού μήκους για το τραγούδι Thriller διασώθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στο Εθνικό Μητρώο Καταγραφής των ΗΠΑ, καθώς θεωρήθηκε «πολιτιστικά σημαντικό».





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΣΤΟΛΙΣΑΝ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ!

Στόλισαν τη χωματερή με Χριστουγεννιάτικα στολίδια -Μια πρωτότυπη διαμαρτυρία στην Ηλεία [εικόνες]

Γιορτές στη χωματερή των Λιμνών, στην Ηλεία, είναι αποφασισμένοι να κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι εδώ και μέρες φυλάνε την είσοδο, προκειμένου να μην γίνεται εναπόθεση σκουπιδιών.
Οι κάτοικοι περιμένοντας και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τη λειτουργία της χωματερής στις 18 Δεκεμβρίου δηλώνουν πιστοί στο πνεύμα των Χριστουγέννων στολίζοντας το δικό τους Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με το ilialive, οι κάτοικοι ξεκίνησαν τις ετοιμασίες για το στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ενός δέντρου, όπου τα στολίδια είναι σκουπίδια και άλλα στολίδια που δημιούργησαν από μόνοι τους από ότι αξιοποιήσιμο μπορεί να βρουν.









ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

Η ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΩΝ HUNGER GAMES.

Η τέλεια παρωδία των Hunger Games από τη Sesame Street
Αυτή την περίοδο ζούμε στον πυρετό της δεύτερης ταινίας που βασίζεται στην τριλογία Hunger Games, με τίτλο Catching Fire.   Αφού η Κάτνις κέρδισε στους προηγούμενους αγώνες, πώς γίνεται να υπάρχει δεύτερο (και τρίτο!) μέρος;
 Η απάντηση είναι η εξής:
 «Η Κάτνις Έβερντιν έχει επιστρέψει σπίτι ασφαλής μετά τη νίκη της στους 74ους Αγώνες Πείνας μαζί με τον συμπαίκτη της Πίτα Μέλαρκ. Η νίκη τους σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους και να ξεκινήσουν μια "Περιοδεία της Νικης" σε όλες τις περιφέρειες. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, η Κάτνις αισθάνεται ότι η επανάσταση σιγοβράζει αλλά η Κάπιτολ έχει ακόμα τον έλεγχο καθώς ο Πρόεδρος Σνόου προετοιμάζει τους 75ους Αγώνες Πείνας - ένα διαγωνισμό που μπορεί να αλλάξει την Πάνεμ για πάντα.»
   Στο Hungry Games η Cookieness Evereat επιστρέφει επίσης – και ξεφεύγει από μαϊμούδες και δυνατούς ανέμους.






ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ.


Ο Jimmy Hoffman φωτογραφίζει καρέ-καρέ τη μεταμόρφωση μιας πεταλούδας στην Βορειοανατολική Ισπανία. 

Η φωτογραφία της ημέρας

ΣΟΚ: ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΕΣ ΣΕ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ.

Σοκ: Τα καρτέλ ναρκωτικών κρέμασαν δύο ανήλικες κάτω από γέφυρα στο Μεξικό (Φωτογραφία)
Τα άψυχα κορμιά δύο ανήλικων βρέθηκαν να αιωρούνται κάτω από γέφυρα της περιοχής Ζακατέκας, στο Μεξικό.
Η 16χρονη και η 17χρονη έπεσαν θύματα των καρτέλ των ναρκωτικών, καθώς κατηγορήθηκαν ότι συνεργάζονταν με αντίπαλη ομάδα εμπόρων ουσιών.

Μάλιστα, ο φόβος των οικογενειών των δύο γυναικών είναι σε τέτοιο επίπεδο που ζήτησαν από τις τοπικές αρχές να μην ερευνήσουν την υπόθεση.

Όπως αναφέρει ο Τύπος του Μεξικό, οι δύο νεαρές γυναίκες είχαν εξαφανιστεί λίγες ημέρες πριν απαγχονιστούν, ενώ φέρονται να είχαν επαφές με την ομάδα «Cártel de los Zetas» και οι απαγωγείς τους απαιτούσαν να μάθουν πληροφορίες για τη δράση των ανταγωνιστών τους.

Την ίδια ώρα, σοκάρει η αποκάλυψη ομαδικού τάφου όπου εντοπίστηκαν 58 σοροί, στην περιοχή Λα Μπάρκα.

Σύμφωνα με τη μεξικανική αστυνομία οι άνθρωποι υπέστησαν βασανισμό πριν δολοφονηθούν, ενώ η πληροφορία για την ομαδική ταφή τους, έδωσαν μέλη των καρτέλ ναρκωτικών που συνελήφθησαν.


ΥΠΕΡ-ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Click on the slide!
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι του Σαββάτου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα στο Ιόνιο τις απογευματινές ώρες. 
Μάλιστα, από το μεσημέρι θα χιονίσει σε όλα τα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας και της Πελοποννήσου και πιθανόν σε περιοχές της ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο πάνω από 700 μετρά.

Αναλυτικά, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα στο Ιόνιο κατά τις απογευματινές ώρες. Από το μεσημέρι θα χιονίσει σε όλα τα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας και της Πελοποννήσου και πιθανόν σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο πάνω από 700 μετρά.

Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα φτάσουν στο Ιόνιο τα 8 και σταδιακά τα 9 μποφόρ.

Με χιόνια και καταιγίδες μας υποδέχεται ο Δεκέμβριος...

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις μεσημεριανές ώρες της 1ης Δεκεμβρίου αρχικά στο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στη Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Χιονιά θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας.

Οι ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν στα πελάγη τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ.

Θα συνεχιστεί και την Δευτέρα η κακοκαιρία

Την Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, είναι πιθανόν να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά, το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Τι καιρό θα κάνει μέχρι και την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου:

Παροδικές νεφώσεις στη Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, αναμένουμε την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου. Στην υπόλοιπη χωρά θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες, ενώ χιονιά θα εκδηλωθούν στα ορεινά και πιθανόν σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση από βορρά προς νότο.

Τέταρτη, 4, και Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου:

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νοτιά σποραδικές καταιγίδες περιμένουμε την

Τέταρτη, 4, και την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για το Σάββατο έχει ως εξής:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν αρχικά στα δυτικά και αργότερα και στα υπόλοιπα και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. από το μεσημέρι θα χιονίσει στη δυτική Μακεδονία στα ορεινά και πιθανώς και σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα.

Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από μείον 1 ως 13 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, όπου τα φαινόμενα πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες θα είναι έντονα. από το μεσημέρι θα χιονίσει στα ορεινά και πιθανώς και σε περιοχές της ηπείρου με υψόμετρο πάνω από 700 μετρα.

Ανεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στο ιόνιο 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 4 ως 17 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιονιά στα ορεινά

Ανεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 3 ως 17 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά.

Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 09 ως 19 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.

Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 ως 19 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Ανεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 5 ως 16 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Ανεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 1 ως 12 βαθμούς κελσίου.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΑΛΗΤΗΣ.


altΉταν ο απόλυτος αλήτης.

Αναρχοαυτόνομος που λένε.

Δεν είχε μόνιμη δουλειά, γυρνούσε από δω και από κει. Κάθε βράδυ έβγαινε, ποτέ του δεν είχε σταθερή σχέση. Τα ρούχα του, το βλέμμα του, ο τρόπος που περπατούσε. Γεμάτα αντίδραση. Όλα το έδειχναν όμως. Κάτι ζητούσε διαφορετικό, μα το έψαχνε σε λάθος δρόμο.

Έμενε στη γειτονιά μου και τον είχα δει πολλές φορές. Στην αρχή δε μιλούσαμε, αλλά μια φορά στην εξώπορτα της εισόδου της πολυκατοικίας μας μιλήσαμε και από τότε λέγαμε ένα “γεια”.

Κάποιο απόγευμα, γυρνώντας κατάκοπος απ’τη δουλειά, τον είδα να κάθεται στο μικρό πάρκο της γειτονιάς μας. Σκυφτός σε μια κούνια. Προβληματισμένος. Συννεφιασμένο πρόσωπο….

Ο δρόμος μου με πήγαινε προς τα εκεί. Δίστασα να τον προσεγγίσω. Όχι γιατί δεν ήθελα, αλλά γιατί πολλές φορές είναι καλύτερα να αφήνεις κάποιον μόνο του τέτοιες στιγμές. Τελικά, πλησίασα. Στάθηκα για λίγο ακίνητος δίπλα του. Δε σάλεψε…

- Τι έχεις, Γιάννη; Όλα καλά, αδερφέ;

Αργοσήκωσε το πρόσωπό του και είδα τα κόκκινα (μάλλον είχε κλάψει πιο πριν) μάτια του να’χουν κάτι το πρωτόγνωρο. 

- Ρε, δεν πάει άλλο ρε φίλε, μου λέει. Δε μπορώ άλλο έτσι ρε…

- Τι έγινε;

- Εσύ που’ χεις σχέση με εκκλησίες και τέτοια για πες μου… Ο Θεός είναι σαν το τσιγάρο; Τον ευχαριστιέσαι;

- Αυτό δε μπορώ να στο αποδείξω, του απαντώ. Πρέπει να το ψάξεις μόνος σου. Γιατί ρωτάς;

- Ρε, μου έχουν συμβεί περίεργα πράματα τον τελευταίο μήνα που δε μπορώ να στα πω. Μόνο πες μου… Ξέρεις καναν παπά που να’ ναι καλός; Δηλαδή να γουστάρεις να μιλήσεις μαζί του;

- Ναι, αδερφέ. Ξέρω κάποιους.

- Θέλω να πάω, ρε.

- Να πας. Έχεις όρεξη να πας Άγιο Όρος; Εκεί θα σε στείλω.

Του σύστησα κάποιον γνωστό μου γέροντα σε μια μονή του Αγίου Όρους. Του κανόνισα διαμονητήριο, καραβάκι κλπ και πήγε.
Οι μέρες πέρασαν. Κάθε φορά που γυρνούσα κοιτούσα δεξιά-αριστερά το δρόμο μπας και τον πετύχω πουθενά. Μάταια όμως.

Πέρασε ένας μήνας περίπου. Ώσπου κάποιο πρωινό τον πέτυχα. Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα μπροστά μου. Λες και έβλεπα άλλον άνθρωπο.

- Πού χάθηκες ρε φίλε; του λέω.

- Άγιο Όρος ήμουν. Εκεί έκατσα στον παπα-Διονύση.

- Όλο αυτό τον μήνα ήσουν μέσα στο Όρος;

- Ναι, αδερφέ.

- Και;

- Αδερφέ, θα ξαναπάω πάλι. Σε λίγες μέρες. Το μέρος εκείνο έχει κάτι το μαγικό. Έκοψα το κάπνισμα!

- Άντε ρε!

- Ναι. Ρε, ο Θεός με αγαπάει ρε. Ακόμα και μένα τον αλήτη… Δε το πίστευα ρε, αλλά να’ ναι καλά και ο παπα-Διονύσης. Άγιος άνθρωπος. Σαν πατέρας μου ήταν. Με βοήθησε να τα ξεπεράσω όλα….

Ο Γιάννης από τότε άλλαξε ριζικά. Το καταλάβαινες. Φαινόταν. Τα μάτια του πλέον έδειχναν ξεκάθαρα μια απίστευτη αλλαγή. Τον έβλεπα και δεν το πίστευα.

Για να μη σας κουράζω, απλά να σας πω ότι ο Γιάννης βρήκε δουλειά και γνώρισε και μια καλή κοπέλα.

Κάποια μέρα χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού μου. Ήταν ο αποχαιρετισμός. Θα μετακόμιζε αλλού. Θα παντρευόταν.
Από τότε έχασα τα ίχνη του. Όμως, είμαι σίγουρος ότι όπου και να’ ναι θα με θυμάται και μένα στην προσευχή του.

Τέτοιοι άνθρωποι σαν τον Γιάννη έχουν σπουδαίες δυνατότητες. Κρύβουν μια τεράστια δυναμική μέσα τους. Και, άμα γνωρίσουν το Χριστό, άμα διοχετεύσουν εκεί την αγάπη τους, γίνονται πολύ σπουδαίοι.

Μπήκε μέσα στην βασανισμένη καρδιά του ο Χριστός και έκανε τα πάντα καινούρια… Έκανε τον Γιάννη καινούριο. Έκανε το Γιάννη ευτυχισμένο…




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ... ΡΕΕΙ ΓΑΛΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ!


1Με σύνθημα "Λίγο γάλα για πολλούς"

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο διαφορετικό από τα άλλα, που θα... ρέει γάλα θα στηθεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ, στα Γιαννιτσά. 
Το "Δέντρο της Αγάπης" στήνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, ο Σύλλογος Αθλούμενων Δικηγόρων Γιαννιτσών και Φίλων "Δικαιόπολις", σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.) και καλούν όλους τους κατοίκους των Γιαννιτσών να έρθουν στην πλατεία Γκόνου Γιώτα, φέρνοντας κουτιά με γάλα εβαπορέ ή σακχαρούχο, που στη συνέχεια θα προσφερθεί σε άπορες οικογένειες.

Με σύνθημα "Λίγο γάλα για πολλούς", οι διοργανωτές καλούν όποιον θέλει να συνεισφέρει ώστε να μεγαλώσει όσο περισσότερο το ξεχωριστό αυτό δέντρο, που θα στηθεί από κουτιά γάλακτος τοποθετημένα πάνω σε ξύλινες παλέτες. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΕΩΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΛΓΑ


ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 29-11-2013
          ΕΛΓΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ – ειδικότερα οι γεωτεχνικοί - στην παράσταση που έδωσε η διοίκηση του ΓΕΩΤΕ.Ε.Ε. με τον πρωτοεμφανιζόμενο εκπρόσωπό της κύριο Δελέπογλου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του ΕΛΓΑ. Μετά τον ανεκδιήγητο εκπρόσωπο του ΓΕΩΤΕΕ κύριο Καλφούντζο που τον Φεβρουάριο του 2009 είχε ψηφίσει σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ υπέρ της πρότασης της τότε διοίκησης Κατσαρού, για την προσφυγή του ΕΛΓΑ εναντίον γεωτεχνικών που μονιμοποιούνταν με απόφαση του Α.Σ.Ε.Π. σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004 ("Παυλόπουλου"), τώρα μας προέκυψε ο απερίγραπτος κύριος Δελέπογλου. Ο εν λόγω κύριος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ καταψήφισε την πρόταση του εκπροσώπου των εργαζομένων του ΕΛΓΑ με την οποία ζητούνταν η απόσυρση των δικαστικών προσφυγών της διοίκησης του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μην απολυθούν και άλλοι συνάδελφοί μας.
Έτσι η καταψήφιση αυτής της πρότασης οδηγεί σε απόλυση και άλλους γεωτεχνικούς εκτός από αυτούς που έχουν ήδη απολυθεί με δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Εύγε στην διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ (!!!) Ίσως δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα καυτά προβλήματα των γεωτεχνικών διότι τους απασχολεί η υποχρεωτική τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων των γεωτεχνικών, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, προκειμένου να χορηγήσουν την βεβαίωση αναγγελίας επαγγέλματος.
Εξάλλου δεν τρέφουμε αυταπάτες για τον ρόλο της τωρινής διοίκησης του ΓΕΩΤΕΕ διότι η εθελοδουλεία και ο συμβιβασμός της είναι στο ημερήσιο ρεπερτόριο του θιάσου της.
Εύγε και πάλι εύγε(!!!). Άξιος ο μισθός τους.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΛΓΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...