Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ο κυρ-Κώστας και η κυρά-Φρόσω είναι παντρεμένοι για 50 χρόνια και έχουν περάσει τα 70. Όλη του τη ζωή ο κυρ-Κώστας ονειρευόταν ένα ζευγάρι παπούτσια από δέρμα κροκοδείλου και αποφάσισε ότι ήρθε επιτέλους η στιγμή για να τα πάρει.


ΔΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ.

"Έναρξη λειτουργίας Παιδικών Σταθμών Δήμου Αλμωπίας για τη σχoλική χρονιά 2013-14".

Ο Πρόεδρος του ΚΕ.Κ.Π-Α σε συνεργασία με τη διευθύντρια του νομικού προσώπου και αφού έλαβαν  υπόψιν τους:
1. Την έλλειψη παιδαγωγικού προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου (μόλις 7 Νηπιαγωγοί – Νηπιοβρεφοκόμοι).
2. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει καμία έγκριση για  εντεκάμηνες συμβάσεις.
3. Την ανάγκη προετοιμασίας των παιδικών σταθμών για την υποδοχή των νηπίων,
  
     Α ν α κ ο ι ν ώ ν ο υ μ ε

Την έναρξη λειτουργίας των παρακάτω παιδικών σταθμών του Δήμου Αλμωπίας, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013.
Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί που θα λειτουργήσουν και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι οι:

Α’ Παιδικός Σταθμός Αριδαίας,
 Β’ Παιδικός Σταθμός Αριδαίας,
Παιδικός Σταθμός Προμάχων,
 Παιδικός Σταθμός Λουτρακίου, 
Παιδικός Σταθμός  Σωσάνδρας,
 Παιδικός Σταθμός Ίδας.

Οι εγγραφές (εντολές τοποθέτησης) των νηπίων των ωφελούμενων μητέρων που έχουν επιλεγεί από τη Δράση Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που υλοποιείται από την ΕΕΤΑΑ θα πραγματοποιηθούν έως την Παρασκευή 13-09-2013 στους ανωτέρω παιδικούς σταθμούς.
Επιπλέον, τις προσεχείς ημέρες το Δ.Σ. του ΚΕΚΠΑ θα προχωρήσει στην επιλογή - εγγραφή νηπίων από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους γονείς λαμβάνοντας υπόψιν το διαθέσιμο παιδαγωγικό προσωπικό.
Το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό θα βρίσκεται στους κατά τόπους παιδικούς σταθμούς για τη σωστή προετοιμασία των σχολείων, από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013.
Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη Δ/νση του ΚΕΚΠ-Α στο τηλέφωνο 2384021442.
                                                                                       
                                                                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΚΠ-Α


                                                                                ΤΖΕΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ...


Από τον Μιζαντζίδη Αντώνη

Κάποιο απόγευμα, με ρώτησες «τι σημαίνει σ’ αγαπώ, τι σημαίνει αγάπη». Κι αν σου μίλησα διστακτικά, ήταν γιατί δεν είχα μια απάντηση ντυμένη με τα αισθήματά της. Και σου είπα πως αγάπη είναι ελευθερία, εμπιστοσύνη, ζεστασιά… Μα αργότερα, αισθάνθηκα ψεύτης για τις μισές αλήθειες μου.  Γιατί το ν’ αγαπάς δεν σημαίνει πως θα σ’ αγαπούν. Δεν μοιάζει με τον έρωτα όπου κάποιο συναίσθημα περιμένει ανταπόκριση για να μεγαλώσει.
 Η αγάπη τρέφεται και φουντώνει μονάχη της, δεν ζητάει να πάρει, να κερδίσει. Μονάχα να δώσει. Κουλουριάζεται στην αγκαλιά της καρδιάς και ζεσταίνεται με την ελπίδα.  Μα είναι και κτητική, δίχως να επιτρέπει ελευθερίες. Αν αγαπάς αληθινά, ανήκεις μονάχα σ’ έναν άνθρωπο. Κι όχι γιατί στο απαιτεί, αλλά επειδή στο ζητάει μόνη της η καρδιά σου.
 Να τι είναι αγάπη. Ένα άγγιγμα, μια ματιά, μια αγκαλιά κι ένα φιλί.  Να πιάνεις το χέρι του αγαπημένου σου και να αισθάνεσαι πως στα χέρια σου κρατάς ότι πιο πολύτιμο έχεις αγγίξει· να τον κοιτάζεις στα μάτια κι από μέσα τους να βλέπεις τον κόσμο σαν παραμύθι. Να σου χαρίζει μια αγκαλιά, να του χαρίζεις χίλιες· να σου χαρίζει ένα φιλί κι εσύ, να του χαρίζεις τον παράδεισο. Να φιλάς τα χείλη του, να φιλάς και την ψυχή του· να του χαρίζεις τα χέρια σου να πιάσει τη ζωή του. 
 Να τι είναι αγάπη. Να τι είναι το σ’ αγαπώ.  Να ξυπνάς το πρωί πλάι του και να μην μπορείς να τον αποχωριστείς· να ξυπνάς χώρια του και να ψάχνεις την πρώτη ευκαιρία να του πεις μια καλημέρα· να κλέβεις τις λέξεις του και να τις κάνεις υλικά για τις πιο όμορφές σου ιστορίες.
 Και στην απουσία, να μετράς τα πιο μικρά λεπτά σαν να είναι μέρες· να περιμένεις το βράδυ για να τον ονειρευτείς ξανά στην αγκαλιά σου. Γιατί αγάπη δεν είναι το να βρίσκεσαι με κάποιον που μπορείς να μοιραστείς τη ζωή σου μαζί του. Είναι το να βρίσκεσαι μ’ έναν άνθρωπο που δεν μπορείς να ζήσεις χώρια του.  Γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι να αγαπάς, μα δεν θυμάσαι το πώς έφτασες εκεί. 
 Κι αν νομίζεις πως μόνο μετά από χρόνια μπορεί κάποιος να ψιθυρίσει το σ’ αγαπώ, θα έλεγα πως κάνεις λάθος. Γιατί η αγάπη δεν χρειάζεται τον χρόνο για να δείξει τον εαυτό της. Τον χρειάζεται μονάχα για να τον αποδείξει.  Δεν σε νοιάζει αν θα πληγωθείς ή αν θα πονέσεις.
 Κάθε αγάπη είναι μοναδική, ακόμη και γι’ αυτούς που κάποια μοίρα τους χώρισε και σαν δυο χορδές στο ίδιο όργανο, μαζί ηχούν, μα ξέχωρα υπάρχουν. Μέχρι που μέσα στους καιρούς ανταμώνουν πάλι.  Κι ίσως εν τέλει αυτή να είναι η πιο αληθινή αγάπη.
 Να κλείνεις το φως, να ξαπλώνεις στο κρεβάτι και να ψιθυρίζεις «σ’ αγαπάω», ακόμη κι όταν δεν υπάρχει κανείς να σε ακούσει… 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΟΠΟΛΗ.

Φθινοπωριάζει στην Μονόπολη. Του Γιάννη Μακριδάκη
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ.
Όσο περισσότερο συμβιώνει κάποιος με τη γη και το οικοσύστημα, τόσο πιο ευδιάκριτη γίνεται στα μάτια του και στην ψυχή του η άθλια πραγματικότητα της Μονόπολης που παίζουν με πιόνια τους εαυτούς τους όσοι “ζούνε” μέσα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Παιχνίδι ύβρης ανούσιο, μάταιο, ανθυγιεινό, καταστροφικό εν τέλει για όλους, και για τους παίκτες και για τους μη μετέχοντες σ’ αυτό, οι οποίοι δέχονται τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της κατανάλωσης στις ζωές και στους βιοτόπους τους.

Με την προσδοκία μιας υποτιθέμενης προόδου και εξέλιξης έφτιαξε ο σύγχρονος άνθρωπος αυτό το σύστημα κι εντάχθηκε εντός του, στρατός καταναλωτών που απομυζεί και αφανίζει μέρα με τη μέρα τον πλανήτη και ταυτόχρονα, δίχως να του καίγεται καρφί γι αυτό, φέρνει στον κόσμο παιδιά, για το μέλλον των οποίων δήθεν νοιάζεται, λέει.

Όσο πιο κοντά στη γη είναι κανείς, όσο πιο κοντά στην διατροφική αυτάρκεια φτάνει με εργασίες καλλιέργειας και συλλογής τροφής, όσο πιο λιτός είναι, όσο πιο κοντά στη ζωή όπως ακριβώς την ορίζει η φύση ζει, τόσο πιο ευκρινώς νοιώθει την πλάνη που ζουν όσοι παίζουν Μονόπολη με τις ζωές τους. Όσοι δώσανε την υγεία τους και την ελευθερία τους ενέχυρο στο σύστημα που τους ταϊζει αρρώστιες και τους ασφαλίζει ταυτόχρονα. Όσοι απαξίωσαν τον πλούτο και τις αξίες και ανήγαγαν σε φυσικό πόρο τα κουπόνια που τους δίνουνε κάθε μήνα για να τα δίνουν με τη σειρά τους πάλι πίσω και να “ζουν”, παράγοντας απορρίμματα. Όσοι απαξίωσαν τις ζωές και το είναι τους κι εντάχθηκαν ως αριθμημένα γρανάζια στο σύστημα της μηχανής κυκλοφορίας του χρήματος, με την ελπίδα να προλάβουν κάποτε στα γεράματα να ζήσουν μερικά χρόνια ελεύθεροι, έστω και ασθενείς βαριά. Όσοι, δήθεν πετυχημένοι, κάνουνε ταξίδια και ψώνια, κάνουνε σόπινγκ θέραπυ, σπαταλούν φυσικούς πόρους δίχως να έχουν καν σκεφτεί ποτέ τι σημαίνει αυτό, ζουν μια ζωή ελαφρότητας, ματαιότητας και υποκρισίας, πεθαίνοντας μια μέρα έντρομοι και δίχως να χουν ζήσει.

Όσο πιο κοντά είναι κανείς στη γη, τόσο πιο όμορφο και ελπιδοφόρο τού φαίνεται το Φθινόπωρο που έρχεται να ρίξει τις βροχούλες του στο οικοσύστημα, να φυτρώσουνε οι σπόροι. Κι ακόμα πιο ελπιδοφόρο του φαίνεται, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, για το φύτρωμα των σπόρων του λόγου και της σκέψης στους ανθρώπους, το διαρκές φθινόπωρο που βιώνει το χρηματοοικονομικό σύστημα και ο βαρύς πολυετής χειμώνας που θα ακολουθήσει.

ΥΓ: Σήμερα έκοψα γλυκό πεπόνι και το χώρισα στα τέσσερα. Η σάρκα του για τους ανθρώπους, τα υπολείμματα της σάρκας μέχρι τον φλοιό για τις κότες, τα τσόφλια για την γη και τους σπόρους για του χρόνου. τίποτε δεν περίσσεψε για τα απορρίμματα…





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΡΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ.

Η μεγαλύτερη ειρωνεία του ντόπιου σύμπαντος
Συνειδητοποιείς πόσο μικρός είσαι αν πάς και σταθείς στους πρόποδες ενός βουνού και προσπαθήσεις να κοιτάξεις την κορυφή του.
Σκέψου τώρα πόσο μικρός είσαι σε σχέση με το μέγεθος μιας χώρας, ή σε σχέση με το μέγεθος της γης.
Και σκέψου ότι η γη μπροστά στον ήλιο είναι μια τοσοδούλικη σφαιρούλα, ο ήλιος μας μπροστά στο μέγεθος του γαλαξία μας είναι μια γραφική κουκίδα κι ο γαλαξίας μας μπροστά στο μέγεθος του σύμπαντος, θυμίζει θραύσμα κοχυλιού μέσα σε ωκεανό που ενώνει δύο ηπείρους...


Με άλλα λόγια εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε απλά μικροί. Δεν είμαστε καν μικροσκοπικοί. Το μέγεθος της ύπαρξης μας συγκρινόμενο με το μέγεθος του σύμπαντος [το οποίο ενδέχεται να είναι ένα από τα σύμπαντα εντός ενός ύπερσύμπαντος] μας καθιστά μικρότερους κι από ένα βακτήριο.

Είμαστε τόσο μικροί που ίσως να μην μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της μικρότητας μας.


Δεν νομίζω ότι η λέξη ''μικρός'' μπορεί να αποδώσει σωστά τις τεράστιες διαστάσεις της μικρότητας μας. Είμαστε τόσο μικροί που απαιτούνται περίπλοκες μαθηματικές πράξεις για να υπολογιστεί [κατά προσέγγιση] η μικρότητας μας.

Σας λέω πως είμαστε τόσο μικροί που αυτές οι γελοίες κουκίδες που ονομάζουμε πλανήτες, φτιάχνουν ανέκδοτα για να μας περιγράψουν.

  • Είμαστε τόσο μικροί που όποιος μας ανακαλύψει θα κερδίσει επιστημονικό βραβείο. Είμαστε πιο μικροί κι από κόκκο άμμου στη Σαχάρα.
  • Είμαστε τόσο μικροί που αν μαζευόμασταν και τα επτά δισεκατομμύρια και φωνάζαμε στεντορείως ''όχιιιιιιι δεν είμαστε μικροί'', θα ήταν σαν ένα έντομο να προσπαθούσε να ακουστεί κατά τη διάρκεια μιας ρόκ συναυλίας, τη στιγμή που εκατό χιλιάδες θεατές θα τραγουδούσαν δυνατά το ρεφρέν του αγαπημένου τους τραγουδιού.
  • Είμαστε πιο μικροί και από νάνομποτς στη σύριγγα επιστήμονα. Δεν έχουμε καν το μέγεθος που έχει μια λέξη μέσα στα δεδομένα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
  • Είμαστε τόσο μικροί που όλες οι αναλογίες που χρησιμοποίησα είναι λάθος!

Ε λοιπόν το γεγονός ότι πρόκειται να αυτοκαταστραφούμε εξαιτίας της μεγαλομανίας και της ηλιθιότητας των εξουσιαστών, συνιστά, κατά τη γνώμη μου, τη μεγαλύτερη ειρωνεία του σύμπαντος.



Σωτήρης Ανέστης





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ "π"=3.14 ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ!



Εκπληκτικό Video!!! Η μαθηματική σταθερά π=3,14 και η σχέση της με την μουσική
Τι σχέση έχει η μαθηματική σταθερά π=3,14 με την μουσική;
Η απάντηση στο καταπληκτικό βίντεο που ακολουθεί:


Η μαθηματική σταθερά - π - τι είναι; Είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία.

Είναι γνωστή επίσης... ως σταθερά του Αρχιμήδη (δεν πρέπει να συγχέεται με τον αριθμό του Αρχιμήδη).

Ο Αρχιμήδης καθόρισε την πρώτη επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδο με την οποία υπολογίζεται ο αριθμός.

Συνήθως χρησιμοποιείται η προσέγγιση π ≈ 3,14. Τα πρώτα 50 δεκαδικά ψηφία του π είναι:
3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510




Πηγή:
goodstory.gr

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ: "ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ".

Απαντάμε στην κρίση με αλληλεγγύη και ενότητα

Ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΑ Αλμωπίας στηρίζει τους μαθητές (μέλη οικογενειών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση), διοργανώνοντας δράσεις για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών την Πέμπτη 5, την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013.
Συγκεντρώνουμε: σχολικές τσάντες, σχολικά βιβλία και βοηθήματα.
Κασετίνες, τετράδια, στυλό, μολύβια, γόμες, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, φόρμες γυμναστικής κι αθλητικά είδη είτε καινούρια είτε σε πολύ καλή κατάσταση.
Χώροι Συγκέντρωσης: α) Περίπτερο Δήμου Αλμωπίας στην Κεντρική Πλατεία Αριδαίας, β) Παλιό Δημαρχείο Αριδαίας (γραφεία του Βοήθεια στο Σπίτι Αριδαίας) & Δημοτικό Κατάστημα Εξαπλατάνου(γραφεία του Βοήθεια στο Σπίτι Εξαπλατάνου)  και  γ) Γραφεία της ΔΗΚΕΑ, στο ισόγειο του Δημαρχείου Αριδαίας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα 2384350284 & 2384350207 & 2384350212.
Παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου:
1) 11π.μ. : street tennis, στον κεντρικό πεζόδρομο της Αριδαίας από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας.
2) 6.30 – 7.30 μ.μ.: Επίδειξη και εκμάθηση πολεμικών τεχνών από τον Αθλητικό Σύλλογο "Κένταυρο Αριδαίας", στην κεντρική πλατεία Αριδαίας.
3) 7.30 – 8.30 μ.μ.: Παιδαγωγικό εργαστήρι χορού από το Κέντρο Τεχνών "Εν Χορώ" στην κεντρική πλατεία Αριδαίας, με επίδειξη και εκμάθηση:
•Βασικών αρχών μπαλέτου / ρυθμικής αγωγής / χορογραφίας/ αυτοσχεδιασμού και κλήρωση για δωρεάν μαθήματα χορού.
HIP-HOP χορογραφιών από την ομάδα hiphop dance του Κέντρου Τεχνών "Εν Χορώ".
4) 8.30 – 9.30 μ.μ.: Επίδειξη και εκμάθηση πολεμικών τεχνών από τον Αθλητικό Σύλλογο Καράτε" Αλμωπία", στην κεντρική πλατεία Αριδαίας.
Οι εκδηλώσεις κλείνουν με την επίδειξη και εκμάθηση του σύγχρονου χορού zumba από το Κέντρο Τεχνών "Εν Χορώ".



Το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αλμωπίας

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ!

Αυτή είναι η ιστορία του Πέτρου. Και αξίζει να τη διαβάσεις για να τον βοηθήσεις!Ήταν στην Πέμπτη Δημοτικού όταν μια μέρα άρχισα να παρατηρώ τον Πέτρο. Έναν συμμαθητή μου από την πρώτη δημοτικού που ποτέ δεν του έδωσα καμία σημασία, ώσπου μια μέρα ο δάσκαλος μας του αγόρασε μια τυρόπιτα από το κυλικείο του σχολείου και του την πρόσφερε.

Ο Πέτρος την πήρε με χαμηλωμένα μάτια λέγοντας του ευχαριστώ. Μου ήρθε παράξενο που ο δάσκαλος έκανε κάτι τέτοιο. Την επόμενη μέρα ένας άλλος δάσκαλος του σχολείου μας, έδωσε κάτι άλλο από το κυλικείο στον Πέτρο. Ο Πέτρος είχε μπει πια για τα καλά στο στόχαστρο της παρατήρησης μου.

Ανακάλυψα ότι οι δάσκαλοι και ο διευθυντής του σχολείου είχαν ένα ιδιαίτερο πάρε δώσε με τον Πέτρο. Πότε κάτι από το κυλικείο, πότε ένα τετράδιο ή ένα βιβλίο, κάποιες τσάντες με ρούχα ή τρόφιμα που έδιναν κάθε τόσο στην γιαγιά του, σιγανές συζητήσεις που κατέληγαν πάντα με ένα "ευχαριστώ για αυτά που κάνετε, να σας έχει ο Θεός καλά, αν δεν ήσασταν εσείς..." και άλλα πράγματα που μου τραβούσαν όλο ένα και πιο πολύ την προσοχή, εξάπτοντας την φαντασία μου όλο ένα και περισσότερο.

Δεν μοιράστηκα τις σκέψεις μου με κανέναν συμμαθητή μου ή φίλο μου κι άφηνα την ιστορία να με συναρπάζει σαν συνωμοτικό σενάριο ταινίας, βάζοντας τον εαυτό μου σε ρόλο Σέρλοκ Χολμς. Έγινα η κρυφή σκιά του δόλιου συμμαθητή μου, τόσο καλά κριμένη σκιά που δύσκολα θα την έβλεπε κάποιος ανυποψίαστος. Αλλά δυστυχώς όλα τα ωραία πράγματα τελειώνουν γρήγορα.

Ένα πρωινό στην αυλή του σχολείου είδα τον αδελφό μου να φορά το καλό μπουφάν του ή αυτό νόμιζα ότι είδα, πλησίασα να του μιλήσω… αλλά δεν ήταν αυτός. Από πίσω πλάτη όπως τον έβλεπα εγώ ήταν ίδιος ο αδελφός μου. Ψηλός ξανθός , μα σαν πλησίασα το τοπίο άλλαξε, το μπουφάν το φορούσε ο Πέτρος, του ζήτησα συγγνώμη για το λάθος και έφυγα με μια ζαλάδα αφάνταστη και με χιλιάδες ερωτήματα. Ναι, του έμοιαζε του αδελφού μου, αλλά ο αδελφός μου ήταν δυο χρόνια μεγαλύτερος μου και είχε τελειώσει το δημοτικό, πήγαινε γυμνάσιο δεν θα μπορούσε να είναι αυτός...!!

Κοίταξα γύρω και όλοι μοιάζαμε. Μη σε γελά αυτό που λέω, δεν ήμασταν πανομοιότυπα ανδρείκελα, ούτε παράκρουση είχα πάθει...ήμασταν όλοι παιδιά. Παιδιά του σχολείου που έπαιζαν στο διάλειμμα στην ίδια αυλή. Σε αυτό ήμασταν όλοι ίδιοι .

Όταν γύρισα σπίτι μου το μεσημέρι είπα στην μητέρα μου τι έγινε. Η μητέρα μου νοιάστηκε πιο πολύ για της αντιδράσεις του Πέτρου πάρα για τις δίκες μου .
"Δεν πιστεύω να είπες κάτι στο παιδί για το μπουφάν ;" ,με ρώτησε σχεδόν έντρομη .
" Όχι τι να του πω , ότι το μπουφάν του μοιάζει με το αδελφού μου; Και γιατί νομιζόμαστε για το τι θα πει ο Πέτρος".

Ξαφνικά ο Πέτρος θέμα συζήτησης εντόνου προβληματισμού μέσα στο σπίτι μας. Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Πέτρος, τόσα χρόνια ούτε είχα δει ότι υπάρχει και τώρα το μπουφάν του αδελφού μου στα χέρια του, η έγνοια της μάνας μου, ο εκλεκτός των δασκάλων. Ο κόσμος άρχισε να γυρνά γύρω από τον ΠΕΤΡΟ. Σαν να γκρεμίζονταν ο κόσμος γύρω μου και χτίζονταν από την αρχή.

Κατά ένα παράδοξο τρόπο αυτό έγινε...

"Αχ, παιδί μου", είπε η μάνα μου καθώς με αγκάλιαζε κρατώντας με κοντά της, σαν από φόβο να μην φύγω."Αυτό το παιδάκι και η αδελφούλα του είναι ορφανά, έχασαν την μάνα τους και τον πατέρα τους. Τα μεγαλώνει η γιαγιά τους, δόξα τον θεό που υπάρχει και αυτή και δεν είναι τα παιδιά σε κανένα ίδρυμα. Αλλά χήρα και αυτή τι να τα κάνει, με μια μικρή συνταξούλα πως να τα ζήσεις, γριά γυναίκα στην ηλικία της, γιαγιά σου είναι".

Πραγματικά στην ηλικία της γιαγιάς μου, καθώς είπε και η μάνα μου, το πρόσωπο του ανθρώπου δεν γερνά από τα χρόνια, το τσακίζει και το χαράζει η στεναχώρια και η δυστυχία που ζούμε...Τα προβλήματα μας τσακίζουν, η πάλη με την ζωή... Περάσαν πολλά χρονιά για να καταλάβω τι ακριβώς έλεγε η μάνα μου. Το καταλάβαινα κάθε φορά και περισσότερο σαν κοίταζα τις δικές της χαρακιές στο πρόσωπο και τώρα τις δικές μου.

"Έζησε τον πόλεμο, πέρασε την κατοχή την πείνα την φτώχεια την στέρηση,και ακόμα την περνάει, μαζί με τα εγγόνια της, τα ορφανά", τσάκισε η φωνή της και τα μάτια της είχαν βουρκώσει καθώς μιλούσε σφίγγοντας με πιο κοντά της ακόμη περισσότερο.
"Έχασε τον άντρα της τον προστάτη του σπιτιού της και έχασε και τον γιο της και την νύφη της... πόσα να αντέξει ο άνθρωπος παιδί μου. Και η Παναγία να ήταν, θα λύγιζε".

Η μάνα μου είχε ήδη λυγίσει και μόνο που τα έλεγε .

"Να , βοηθάμε όλοι, όσο μπορούμε και οι δάσκαλοι στο σχολείο από το υστέρημα τους, γιατί το σχολείο δεν είναι μόνο να σας μάθει να γράφετε και να διαβάζετε είναι να σας κάνει ανθρώπους, να σας δώσει ιδανικά, αξίες να νιώθετε και να κατανοείτε και η γειτονιά βοηθάει, όσο μπορούμε, ο κάθε ένας μας, σε φτωχογειτονιά είμαστε, μα υπάρχουν άνθρωποι που είναι ακόμα πιο φτωχοί από εμάς και έχουν την ανάγκη να τους απλώσουμε το χέρι μας και να τους νοιαστούμε. Και το μπουφάν δεν του έκανε πια του αδελφού σου, να το πετάξω κρίμα παιδί μου το καλό του ήταν, μα έτσι γρήγορα που μεγαλώνετε, δεν του έκανε το έδωσα στο παιδάκι να το φορέσει να ζεσταθεί, να χαρεί και αυτό. Μην του πεις τίποτα του παιδιού, ούτε σε κανένα άλλο παιδάκι να πεις αυτά που σου είπα για τον Πέτρο, έχω τον λόγο σου. Μην στεναχωρηθεί το παιδί, δεν πρέπει".

Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το δάκρυ που κύλισε στο μάγουλο της, μόνο το σκούπισε γρήγορα, μην την δω να κλαίει. Η μητέρα μου είχε γεννηθεί λίγο πριν τον πόλεμο, είχε δει και αυτή πολλά. Έζησε την κατοχή την φτώχεια την στέρηση. Ήξερε πως είναι. Ήξερε όμως πιο πολύ πως είναι να είσαι άνθρωπος και να απλώνεις το χέρι σου να κρατήσεις ένα άλλο ανθρώπινο χέρι . Να το κρατήσεις, όχι περιστασιακά να ελεημονείς , μα πραγματικά να νοιαστείς, να είσαι δίπλα του και να συμπονέσεις μαζί με αυτόν που υποφέρει . Στο χωριό που έζησε έτσι ξεπέρασαν τον πόλεμο, την κατοχή.

Έπιασαν σφιχτά ο ένας το χέρι του άλλου, νοιάστηκαν ο ένας για τον άλλο, έδωσαν ο ένας στον άλλον το υστέρημα τους. Αυτό προσπαθούσε να μου μάθει τόσα χρονιά , να νοιάζομαι και να απλώνω το χέρι στους ανθρώπους. Ξέρεις πιο ΄ναι το πολυτιμότερο που μπορείς να πάρεις από έναν άνθρωπο...όχι τα λεφτά του, μα την αγάπη του.

Ο Πέτρος της ιστορίας μας τελείωσε το δημοτικό και έπιασε δουλειά στα δώδεκα του χρόνια. Έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του καθώς είπαν όλοι, τι ευθύνες μπορούσε να έχει ένα δωδεκάχρονο παιδί, δεν το κατάλαβα,το μόνο που κατάλαβα ήταν ότι μεγάλωσε νωρίς, πολύ νωρίς.

Σε λίγες μέρες θα ανοίξουν πάλι τα σχολειά. Τα προαύλια θα γεμίσουν φωνές από παιδιά , σε μια γωνιά θα είναι και ο "Πέτρος" με τα χέρια σταυρωμένα , δεν θα τα απλώσει να ζητήσει τίποτα δεν το έκανε τότε, δεν θα το κάνει πότε. Εμείς πρέπει να το κάνουμε...

Εμείς πρέπει να απλώσουμε το χέρι να νοιαστούμε τον "Πέτρο" που πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι ένας σε όλο το σχολείο , μα ένας σε κάθε τάξη, αν όχι και παραπάνω.

Από την 1 έως τις 10 Σεπτεμβρίου τα σχολειά θα είναι ανοιχτά, η διεύθυνση του σχολείου, τα γραφεία των δασκάλων ή των καθηγητών, θα είναι ανοιχτά. Ας περάσουμε, να βοηθήσουμε τους δασκάλους, τους καθηγητές του "Πέτρου" να μπορέσουν να του δώσουν από εμάς την αγάπη μας, ένα τετράδιο, μια κασετίνα, ένα κουτί με μπογιές, να ζωγραφίσει με τα δικά μας χρώματα και τα δικά του χέρια την ζωή, κάνοντας την πολύχρωμη και όχι μαύρη και γκρι, μα ανθρώπινη και ζεστή. Όλοι έχουμε κοντά μας στην γειτονιά μας ένα σχολείο, όλοι περάσαμε από την σχολική αυλή.

Ας περάσουμε και πάλι....

Ας κάνουμε μια επίσκεψη κρατώντας ένα δώρο για τον "Πέτρο".

Καλή σχολική χρονιά "Πέτρο".

Έλα αρχίζουμε μαζί...!!!

της Ελευθερίας Μεταξά





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΧΡΩΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ "ΤΙΤΑΝΙΚΟ".



Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο γνωστά πλοία στον κόσμο και η ιστορία του «καταραμένου» παρθενικού ταξιδιού του έχει εμπνεύσει σενάρια, βιβλία, μπλογκ και ταινίες. Μία άλλη πτυχή του «Τιτανικού» ανέδειξε ο Ρώσος φωτογράφος Anton Logvynenko, προσθέτοντας με πολλή λεπτομέρεια και ακρίβεια χρώμα στις φωτογραφίες του πλοίου. Ο Logvynenko πήρε τις αυθεντικές φωτογραφίες του πλοίου και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία τους έδωσε τα αυθεντικά τους χρώματα.

 Το πρότζεκτ, υπενθυμίζει η Daily Mail, παρουσιάστηκε πέρσι για την 100η επέτειο του πρώτου και τελευταίου ταξιδιού του «Τιτανικού» αλλά φέτος γνώρισε και πάλι τη δημοφιλία καθώς το ανέδειξαν εκ νέου πολλά μπλογκ.







Ο «Τιτανικός» παρέσυρε στο θάνατο, σε εκείνο το μοιραίο ταξίδι της 15ης Απριλίου 1912, 1517 ανθρώπους.

Εκτός από το τραγικό τέλος του, το πλοίο είναι γνωστό και για την πολυτέλεια που το χαρακτήριζε, και ο Logvynenko ανέδειξε την ποιότητα των εσωτερικών του χώρων με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες...


























ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΜΑΥΡΑ ΑΥΓΑ: ΤΡΩΣ ΕΝΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ!


Στην Ιαπωνία το Εθνικό Πάρκο Owakudani, που σημαίνει«Η μεγάλη καυτή κοιλάδα», το οποίο βρίσκεται στην ορεινή πόλη Hakone, είναι γνωστό για τις θερμές πηγές του αλλά και για το απόκοσμο τοπίο που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.

Βασικό αξιοθέατο της περιοχής είναι η περίφημη «Death Valley» (σ.σ. «Η κοιλάδα του θανάτου») όπου είναι συγκεντρωμένες διάφορες θειούχες πηγές σε διαφορετικά χρώματα ανάλογα με τα στοιχεία που περιέχονται στο νερό.
Εκεί οι επισκέπτες φτάνουν περπατώντας μέχρι το Kuro-Tamago -ή αγορά των «μαύρων αυγών της ζωής»- όπου η κατανάλωση ενός και μόνο κατάμαυρου αυγού θα τους προσφέρει 7 χρόνια επιπλέον στη ζωή τους, σύμφωνα με τους γιαπωνέζικους θρύλους. Μόλις 5 αυγά μπορεί κάποιος να αγοράσει το χρονο, ενώ η κατανάλωση περισσότερων από ένα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ειδικότερα, τα αυγά προέρχονται από κότες και το μαύρο χρώμα στο τσόφλι τους οφείλεται στον βρασμό τους μέσα στις θειούχες πηγές της περιοχής.




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΝΤΟΥΜΠΑ'Ι' : ΧΑΝΕΙΣ ΚΙΛΑ, ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΧΡΥΣΟ!!!

Δεν θα πιστεύετε τι κάνουν στο Ντουμπάι για να αναγκάσουν τον κόσμο να χάσει κιλά!
Αναρωτιόμαστε πότε θα γίνει κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα!

Θέλετε να χάσετε κιλά αλλά και μόνο το ενδεχόμενο της δίαιτας και της στέρησης αγαπημένων λιχουδιών σας τρομοκρατεί; Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι εσείς θα χάνετε κιλά και θα... πληρώνεστε; Μήπως θα το σκεφτόσασταν πιο σοβαρά;

Κι όμως, στο Ντουμπάι η δίαιτα πληρώνεται και μάλιστα αδρά! Λόγω των αυξημένων ποσοστών παχυσαρκίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα τελευταία χρόνια, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας ιδιότυπος διαγωνισμός όπου κάθε άνθρωπος ο οποίος θα υποβάλει τον εαυτό του σε διαδικασία δίαιτας, θα αμοίβεται με χρυσό! Έτσι, για κάθε 2 γραμμάρια που χάνονται, η επιβράβευση είναι το αντίστοιχο βάρος σε χρυσάφι!

Μέχρι στιγμής, ο μεγάλος κερδισμένος του διαγωνισμού είναι ένας άντρας ο οποίος κατάφερε να χάσει 22 κιλά και να πάρει 3 γραμμάρια χρυσού για κάθε κιλό που έχασε! Όχι κι άσχημα... Μήπως να μεταναστεύσουμε όλοι Ντουμπάι;



ΒΑΣΙΛΗΣ: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ.

Συναυλία για τα 40 χρόνια μουσικής πορείας
Στο Θέατρο Βράχων  ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιορτάζει φέτος σαράντα χρόνια στην δισκογραφία και το γιορτάζει επί σκηνής.

Μετά την απίστευτη επιτυχία της συναυλίας στο Θέατρο Πέτρας που συγκέντρωσε πάνω από 10.000 θεατές, δίνει το νέο του ραντεβού στο θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη.

Μια συναυλία με χαρακτήρα γιορτής που θα συνοψίσει σε τρεις ώρες μια σαραντάχρονη διαδρομή γεμάτη σημαντικές στιγμές, χιλιάδες πωλήσεις δίσκων, σπουδαίες συνεργασίες, άπειρες συναυλίες, πολλή συγκίνηση και εκατοντάδες ρεφρέν.

ΟΙ U2 ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΜΟΥΣ ΧΗΝΥ.

Οι διάσημοι της Ιρλανδίας αποχαιρέτησαν τον Σέιμους Χίνι
«Ο Σέιμους Χίνι ήταν ένας μεγάλος δημοκράτης που μπορούσε να συναναστραφεί βασιλιάδες, προέδρους και απλούς ανθρώπους» άκουσαν οι εκατοντάδες πενθούντες που παρέστησαν τη Δευτέρα στην κηδεία του σπουδαίου νομπελίστα ιρλανδού ποιητή.
Αυτή ακριβώς η ικανότητα του Σέιμους Χίνι, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 74 ετών, να μπορεί να παντρέψει βασιλιάδες και απλούς ανθρώπους - «να μιλήσει με την ίδια ευθύτητα και ανθρωπιά στον Βασιλιά της Σουηδίας και σε έναν γείτονά του στο Ντέρι» όπως είπε ο Μπρένταν Ντέβιν που εκφώνησε τον επικήδειό του.

Aνάμεσα στο πλήθος που συνέρρευσε για να τον αποχαιρετήσει τη Δευτέρα στο κοιμητήριο του Ντόνιμπρουκ, στο νότιο Δουβλίνο, αρκετοί διάσημοι στάθηκαν πλάι σε απλούς γείτονες του Χίνι για να πουν το ύστατο «χαίρε» στον ποιητή.

Στην κηδεία, παρέστησαν και τα τέσσερα μέλη των U2, ο Μπόνο, ο Ετζ, ο Ανταμ Κλέιτον και ο Λάρι Μιούλεν. Παρών ήταν ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς καθώς και ο Τζέρι Ανταμς που μαζί με τον Μάρτιν ΜακΓκίνες εκπροσώπησαν το Σιν Φέιν. Τον Σέιμους Χίνι αποχαιρέτισε και ο σπουδαίος ιρλανδός ηθοποιός Στίβεν Ρία. Και μαζί τους εκατοντάδες απλοί πολίτες.

Ο Guardian υπολόγισε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στριμώχτηκαν στην εκκλησία και έπειτα στο κοιμητήριο της ενορίας της οικογένειας Χίνι για να αποχαιρετίσουν τον σπουδαιότερο ιρλανδό ποιητή μετά τον Γέιτς.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΟΣΙΟΣ;


1Στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους (Μωσαϊκός Νόμος) επικρατούσε η άποψη ότι Άγιος είναι μόνο Ένας, ο Θεός.

Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ο Απόστολος Παύλος αποκαλεί Αγίους όλους τους βαπτισμένους Χριστιανούς, που ζουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, που αγωνίζονται για την σωτηρία της ψυχής τους και που επιδιώκουν να κατακτήσουν την Βασιλεία του Θεού (Ρωμ. α',7 - Α' Κορ. α',1-2 - Εβρ. ς',10).

Στον 4ο αιώνα ο τίτλος «Άγιος» αρχίζει να αποδίδεται μόνο σε λίγους εκλεκτούς «φίλους του Θεού», που ξεχωρίζουν για το μαρτύριο τους, για την ζωή τους και για τα θαύματά τους.

Ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας όμως τονίζει: «Άγιος είναι εκείνος που είναι καθαρός από κακία και αμαρτήματα». 
Πρώτη από όλους τον τίτλο της «Υπέρ Αγίας» έλαβε η Παρθένος Μαρία. Ακολούθησαν οι Απόστολοι του Κυρίου. Οι Άγγελοι καθώς και πολλά από τα «Δίκαια» πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης δεν θα μπορούσαν να μην πάρουν τον τίτλο αυτόν, όπως φυσικά Άγιος δεν θα μπορούσε να μην ονομαστεί και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο Βαπτιστής.
Σιγά-σιγά άρχισε να διαμορφώνεται μία ιεράρχηση στην ταξινόμηση των Αγίων.

Οι ομάδες (χοροί) των Αγίων έχουν ως εξής:


Δίκαιοι. Είναι όλοι οι «Δίκαιοι» που έζησαν προ Χριστού έχοντας πίστη στον Έναν και Μοναδικό Θεό και ήλπιζαν ή προφήτευσαν τον ερχομό του Μεσσία - Χριστού.

Απόστολοι και Αποστολικοί Πατέρες. Τον τίτλο αυτό πήραν οι μαθητές του Κυρίου και οι μαθητές αυτών.

- Μάρτυρες. Ονομάζονται όλοι όσοι μαρτύρησαν για την πίστη τους, βασανίσθηκαν και θανατώθηκαν ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μεγάλους διωγμούς. οι Μάρτυρες είναι χιλιάδες:
Γυναίκες, άντρες, νέοι, γέροι και παιδιά, και φυσικά δεν είναι όλοι γνωστοί.

Μεγαλομάρτυρες. Όσοι από τους Μάρτυρες υπέστησαν μεγάλα βασανιστήρια και θανατώθηκαν με φρικτό - βάρβαρο τρόπο, έχουν πάρει από την Εκκλησία αυτόν τον τίτλο.

Ιερομάρτυρες. Ονομάζονται όσοι από τους Μάρτυρες ήταν Ιερωμένοι.

Οσιομάρτυρες. Οι μοναχοί, οι ασκητές και οι ερημίτες έλαβαν αυτόν τον τίτλο.

Νεομάρτυρες. Έτσι ονομάζονται οι Άγιοι που μαρτύρησαν επί Τουρκοκρατίας.

Ομολογητές. Ονομάζονται οι Άγιοι που διώχθηκαν και βασανίσθηκαν, που ομολόγησαν την πίστη τους, αλλά που τελικά δεν θανατώθηκαν.

Όσιοι. Οι Άγιοι (ερημίτες, αναχωρητές, ασκητές...) που εγκατέλειψαν τον κόσμο και αφιερώθηκαν εξ ολοκλήρου στον Θεό. Τον λάτρεψαν σε ερήμους και σε κακοτοπιές με
πίστη και εγκαρτέρηση για όλη τους την ζωή και τελικά «κοιμήθηκαν εν ειρήνη», ονομάσθηκαν Όσιοι.

Οσιοπαρθενομάρτυρες. Έτσι ονομάζονται οι γυναίκες μοναχές, μάρτυρες της πίστης που θανατώθηκαν με μαρτυρικό τρόπο.

Ισαπόστολοι. Όλοι όσοι έκαναν αποστολικό έργο ισάξιο των Αποστόλων ονομάσθηκαν έτσι.

Πατέρες της Εκκλησίας. Οι μοναχοί, οι κληρικοί και ιδιαίτερα οι Επίσκοποι που διακρίθηκαν για το έργο τους δικαίως κατέχουν αυτόν τον τίτλο.

Απολογητές. Όλοι όσοι ανέλαβαν να υπερασπιστούν τον Χριστιανισμό απέναντι σε φιλοσόφους, ηγεμόνες, βασιλείς και αυτοκράτορες, θεωρητικά ή γραπτά, με επιστολές ή
με τον λόγο τους αναγορεύτηκαν σε «Απολογητές» της πίστης μας.

- Θεολόγοι. Φυσικά τρεις μόνο κατέχουν αυτόν τον τίτλο. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Ιωάννης ο Θεολόγος και ο Συμεών ο νέος Θεολόγος. Αυτοί όχι μόνο Θεολόγησαν με τα
γραπτά τους, αλλά και με το παράδειγμα της ζωής τους. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...