Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




 Νεαρά παρθένα θα έβγαινε ραντεβού για πρώτη φορά και συμβουλεύθηκε την γιαγιά της:

ΑΠΟΨΗ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Βλέποντας την δημιουργική και άκρως επαινέσιμη κινητικότητα της δημοτικής αρχής, η οποία πραγματικά αποδίδει κατά την άποψή μας εξαιρετικό έργο στην πολύπαθη Αλμωπία μας, θα θέλαμε σαν ισότιμοι και ισόνομοι πολίτες, να φέρουμε στην επιφάνεια μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, που υπάρχει στους Προμάχους.

Στα νοτιοανατολικά του χωριού λοιπόν, στον δρόμο προς το μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα, υπάρχει ένας τεράστιος χώρος, πολλών στρεμμάτων, το παλιό φυλάκιο, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τον στρατό στον δήμο.
Οι παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά, ότι ο τεράστιος χώρος, έχει περιέλθει στην εγκατάλειψη και το μεν κτίριο του φυλακίου σαπίζει και διαβρώνεται, ο δε περιβάλλον χώρος χρησιμοποιείται από πολλούς χωριανούς.
Ως σημείο διάβασης των πολλών επισκεπτών του μοναστηριού, αποτελεί ένα θλιβερό θέαμα και θα λέγαμε ότι προσβάλλει την αισθητική όλων.
Κατά καιρούς έχουν γίνει προτάσεις, για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση του τεράστιου οικοπέδου, που και ο χώρος θα έπαιρνε όμορφη όψη, και θα μπορούσε να αποδώσει έσοδα, τόσο στον δήμο που θα το εκμεταλλεύονταν, όσο και σε κάποιους κατοίκους, που θα εργάζονταν εκεί.
Ιδέες έχουν πέσει πολλές για τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου, όπως η κατασκευή ενός πρότυπου αγροτικού πανδοχείου, η δημιουργία ενός καφενείου, ενός καταστήματος πώλησης παραδοσιακών προϊόντων του χωριού, η κατασκευή εστιατορίου, ενός πρότυπου αγροκτήματος ή ακόμη ακόμη  ενός πάρκινγκ για τα πολλά λεωφορεία, που επισκέπτονται το μονή.
"Μεγάλα και ουτοπικά σχέδια", θα έλεγε κάποιος, αλλά θεωρούμε ότι αν οι αρμόδιοι του δήμου ασχοληθούν εντατικά, οργανωμένα και ψάξουν σε προγράμματα της Ε.Ε., θα μπορούσε το παραμελημένο και ερειπωμένο φυλάκιο, να αποτελέσει υπόδειγμα και φάρο, για πολλά άλλα τέτοια σημεία, που υπάρχουν διάσπαρτα στην ευρύτερη Αλμωπία.
Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο και για να αρχίσει η υποβαθμισμένη μας επαρχία να αποτελεί πόλο έλξης περισσότερων επισκεπτών, θα πρέπει τα μάτια των αρμόδιων, εκτός από τα λουτρά Πόζαρ, να στραφούν και σε άλλες περιοχές, που διαθέτουν δυναμική και υπόσχονται πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη του τόπου.
Θεωρούμε ότι η επαρχία μας δεν πάσχει από άτομα με δυνατότητες, αλλά χρειάζονται έναν μπούσουλα, έναν οδηγό που θα τους δώσει το έναυσμα για να ξεδιπλώσουν τα πολυσχιδή χαρίσματά τους.
Αυτή τη σπίθα, που θα βάλει φωτιά στην ατμομηχανή του τρένου της ανάπτυξης, θα μπορούσε να τη δώσει είτε ο δήμος είτε ο εμπορικός σύλλογος είτε το επιμελητήριο είτε ο σύλλογος μηχανικών και θα αποτελούσε την αφετηρία μιας νέας και ελπιδοφόρου αρχής, αποδεικνύοντας ότι η Αλμωπία ΜΠΟΡΕΙ και σε δύσκολους καιρούς να ζωντανέψει μέσα από τις στάχτες της. 
   

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ ΣΤΗ ΔΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 11 π.μ.

               Συνάδελφοι αγρότες & κτηνοτρόφοι

          Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα επιβίωσης με τα προαπαιτούμενα μέτρα του ψηφισμένου από κυβέρνηση & τα περισσότερα κόμματα 3ου μνημονίου ( αύξηση ΦΠΑ στα εφόδια από το 13% στο 23%, αύξηση της φορολογίας από το 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο των εισοδημάτων-ενισχύσεων-αποζημιώσεων, υπερτριπλασιασμό της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%, τριπλασιασμός της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ,…). Έρχεται να δέσει αυτή η κατάσταση με την νέα ΚΑΠ 2015-2020,  που μειώνει δραστικά τις ενισχύσεις έως και 50% μέχρι το 2019. Το πρώτο βήμα περικοπών προχωράει με την ανακοίνωση των «κουτστουρεμένων» Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2015.
        Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι !
        Σαν να μην έφταναν όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια : εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας, υπέρογκο κόστος παραγωγής με αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα, λιπάσματα, σπόρους κλπ., συνέχιση του Ρώσικου εμπάργκο στις εξαγωγές των προϊόντων μας, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια, χωράφια, αποθήκες, στάνες, περικοπές των συντάξεων του ΟΓΑ μαζί με την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών του εισφορών κατά 12,5%, χαράτσια για ΟΣΔΕ - ΕΛΓΑ - γεωτρήσεις, αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, κλπ.
Έρχονται τώρα να μας ζητήσουν και πίσω, όσα αναγκάστηκαν να δώσουν τα προηγούμενα χρόνια σαν απάντηση στις τότε δίκαιες και μαζικές κινητοποιήσεις και τα πολυήμερα μπλόκα σε όλη τη χώρα.
Ψήφισε η κυβέρνηση τροπολογία στη Βουλή για επιστροφή 320 εκατ. ευρώ από το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη», παρακρατώντας άμεσα 45 εκατ. ευρώ από την προκαταβολή των ενισχύσεων για το έτος 2015, τα δε υπόλοιπα σε δόσεις το επόμενο διάστημα. Μόνη εξαίρεση μόνο όσοι πήραν μέχρι 100 ευρώ και οι ….πεθαμένοι !  Αν μπορούσαν θα τα έπαιρναν και απ’αυτούς !
          Ξέρουμε που αποβλέπουν αυτά τα αντιαγροτικά μέτρα, τα «μαγείρεμένα» από τους δανειστές με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα κόμματα  του μνημονιακού τόξου και που οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά στην καταστροφή και την παράδοση του πρωτογενή τομέα της χώρας μας  σε λίγους νεοτσιφλικάδες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
          Και όλα αυτά τη στιγμή, που στη συντριπτική μας πλειοψηφία αδυνατούμε να πληρώσουμε την Εφορία και είμαστε ανασφάλιστοι στον ΟΓΑ, ακόμη και με τα σημερινά ασφάλιστρα.
        Σας καλούμε να οργανώσουμε τη δική μας αγωνιστική απάντηση σ’αυτές τις - πέρα για πέρα - αντιαγροτικές & φοροληστρικές πολιτικές, να απαντήσουμε δυναμικά σ’αυτούς που φορτώνουν τη δική τους καπιταλιστική οικονομική κρίση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, γιατί δεν πρέπει να καταδικαστούμε στην ανέχεια εμείς & τα παιδιά μας για να σωθούν τα κέρδη των λίγων.   
Αν δεν τους σταματήσουμε, θα μας γονατίσουν !
          Δεν πάει άλλο! Οργανώνουμε την πάλη μας! Με τους αγώνες μας θα διεκδικήσουμε την επιβίωση μας ανατρέποντας τις πολιτικές που μας οδηγούν στην φτώχεια, τον αφανισμό και το ξεκλήρισμα.
       Συντονίζουμε & κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας με συμμετοχή στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Αγρ. Μπλόκων την Κυριακή 6 Δεκέμβρη στον Παλαμά - Καρδίτσας.

        Όλοι στον Αγώνα !  Αντίσταση !  Αντεπίθεση !  Προοπτική !

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ "ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ"


Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπου Κασίμη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2/11, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Σχεδίου διατοπικής συνεργασίας LEADER με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», στην αίθουσα συσκέψεων της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το σχεδιασμό και την υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας προβολής εκλεκτών προϊόντων και εδεσμάτων, από 55 δήμους της ελληνικής επικράτειας, έχει αναλάβει η εταιρία Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ ΟΤΑ, την οποία εκπροσώπησαν στην εκδήλωση οι κκ. Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθυντής της εταιρίας, και Σωτήριος Μπόλης, Σύμβουλος αναπτυξιακών δράσεων και Υπεύθυνος του έργου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές».

Στο σχέδιο αυτό συμμετέχει και ο Δήμος Αλμωπίας, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Μπίνο και κατά τη διάρκεια της παραπάνω εκδήλωσης υπέγραψε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε και στην οποία συμμετείχε και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Χατζηγιαννίδης. Όπως δήλωσε ο κ. Μπίνος, «στοχεύουμε στην προβολή των τοπικών μας προϊόντων και προς αυτή την κατεύθυνση δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ


Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), συμμετείχε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Χρήστο Χουρσόγλου και κ. Γιώργο Χατζηγιαννίδη.

Κατά την συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση, στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. να επιλέξει τις μορφές αντίδρασης, με πρώτη το κλείσιμο των Δήμων και την πορεία στην Bουλή αιρετών και εργαζομένων, την ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αλμωπίας, «σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει όλοι οι Δήμαρχοι να προχωρήσουμε σε ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς η αφαίμαξη των Δήμων θα πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα». Και συμπλήρωσε: «Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να ξεπερνάμε τις μεγάλες δυσκολίες που προκύπτουν εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης. Αν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, θα οδηγήσουν τους Δήμους σε αδιέξοδο». Τέλος, ο κ. Μπίνος ζήτησε την κατανόηση του κόσμου για τυχόν δυσλειτουργίες και διαβεβαίωσε ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, για να διατηρήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ένα καλό επίπεδο και τόνισε ότι «πλέον, βρισκόμαστε συνεχώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».




ΣΕ 9 ΗΜΕΡΕΣ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


Μετράμε αντίστροφα για να ανάψουμε όλοι μαζί το δέντρο μας και να ξεκινήσουμε ένα μαγικό Χριστουγεννιάτικο ταξίδι! 

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις της εορταστικής περιόδου. Φέτος για πρώτη χρονιά, θα δημιουργηθεί ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό στον χώρο πίσω από το Δημαρχείο Αριδαίας, το οποίο θα χαρίσει πολλά χαμόγελα και θα προσφέρει ένα άκρως εορταστικό κλίμα σε ολόκληρη την πόλη. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει πιθανότατα στις 13 Δεκεμβρίου 2015 και θα διαρκέσει για ολόκληρη την εορταστική περίοδο.
Ήδη, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες σύσκεψη με τη συμμετοχή Πολιτιστικών, Μορφωτικών, Λαογραφικών Συλλόγων, του Εμπορικού Συλλόγου, ανθρώπων της τοπικής αγοράς, εκπροσώπων του Ωδείου, Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και απλών πολιτών, όπου ακούστηκαν πολλές απόψεις. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε μια συντονιστική επιτροπή που θα συνεπικουρήσει τη μεγάλη αυτή διοργάνωση.
Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των συλλόγων και των άλλων τοπικών φορέων, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα συμμετοχής και συνεργασίας. Με φιλανθρωπικό χαρακτήρα που να αρμόζει στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε μέσα απ’ όλες αυτές τις δράσεις όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας που το έχουν πραγματική ανάγκη. Αυτό θα επιτευχθεί και με τη συνεργασία του νεοσύστατου Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αλμωπίας. Και φυσικά, με παράλληλες εκδηλώσεις στα χωριά.

Όπως παραδέχτηκαν όλοι, το «κλειδί» για την επιτυχία όλων αυτών των εκδηλώσεων, κρύβεται μέσα σε δύο λέξεις: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ! Γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος. Το σύνθημά μας για το 1ο Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Αλμωπίας: «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ»!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



             Σας καλούμε να έρθετε στις 7 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00΄π.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

 ΘΕΜΑ 1ο
Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2015.

ΘΕΜΑ 2ο  
ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ "ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΕ ΑΡΙΔΑΙΑΣ" .

ΘΕΜΑ 3ο   
ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ''ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΚΩΝ''.

ΘΕΜΑ 4ο  
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ''ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ'' ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ' 31098/30-10-2015 ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ.

ΘΕΜΑ 5ο  
Έγκριση του τρόπου εκτέλεσης, έγκριση της μελέτης και καθορισμός των όρων δημοπράτησης του Πρόχειρου Διαγωνισμού με τίτλο «Υλοποίηση της πράξης Bee-conomy - ΥΠ.2-Δράσεις Πληροφόρησης και Δημοσιότητας», του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA «Ελλάδα- πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007 – 2013».

ΘΕΜΑ 6ο  
Παράταση σύμβασης του έργου ¨Επέκταση Χ.Υ.Τ.Α 1ης διαχειριστικής ενότητας Ν.Πέλλας (Χ.Υ.Τ.Α. Αλμωπίας) και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος Βιολογικού¨»

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας και
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Ακατάλληλο νερό στην Τ.Κ. Νότιας, Δήμου Αλμωπίας στην Π.Ε. Πέλλας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, που διενεργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, Αποχέτευσης Αλμωπίας, οι κάτοικοι της Τ.Κ. Νότιας, του Δήμου Αλμωπίας, υδροδοτούνται με ακατάλληλο νερό.
Συγκεκριμένα από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, προκύπτει ότι στο νερό εντοπίστηκε υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης, η αύξηση της περιεκτικότητας είναι παροδική και με όριο τα 10 mgr/l, ανιχνεύτηκε στα 18 mgr/l. Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η βλάβη που προκάλεσε την αύξηση αυτή, εντοπίστηκε και έχει διορθωθεί, παρόλα αυτά όμως οι κάτοικοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το νερό ως πόσιμο μέχρι τη διενέργεια του επόμενου ελέγχου.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και αφορά την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της Τ.Κ. Νότιας, άλλωστε όπως βεβαιώνουν και οι επιστήμονες, το αρσενικό είναι συσσωρευτικό στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν αποβάλλεται ποτέ.
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής εμπορευματο­ποίησης των υδάτινων πόρων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθήθηκε συστηματικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει να προωθεί η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Σύμφωνα όμως με τις λαϊκές ανάγκες, το νερό, είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή και γι αυτό, πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για
·      Να δοθεί με κρατική ευθύνη η δυνατότητα υδροδότησης της Τ.Κ. Νότιας του Δήμου Αλμωπίας, με κατάλληλο πόσιμο νερό, χαμηλής τιμολόγησης.
·      Τη χορήγηση, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής 

ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΡΣΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


Επανάσταση στην  θεραπεία των κιρσών φέρνει  νέα μέθοδος με την χρήση κόλλας, η οποία παρουσιάστηκε στο 29ο Ετήσιο Φλεβολογικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου των Φλεβολόγων, το οποίο  έγινε στο Ορλάντο της Φλόριδας των ΗΠΑ (12-15 Νοεμβρίου ).
«Η νέα μέθοδος βασίζεται  στη έγχυση κυανοακρυλικής κόλλας (VenaSealTM) μέσα στην φλέβα, η οποία κολλάει τα τοιχώματα και εξαφανίζει τους κιρσούς»αναφέρει ο διαπρεπής φλεβολόγος      κ Μάριος Βαλσάμης.

Η νέα θεραπεία βρίσκεται στο τελικό πειραματικό στάδιο των κλινικών μελετών και σύμφωνα μετά τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο υπόσχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα  στην εξαφάνιση των κιρσών που ταλαιπωρούν εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύντομα αναμένεται να βγει στο εμπόριο και θα αποτελέσει ένα πανίσχυρο όπλο στην φαρέτρα των φλεβολόγων για την θεραπεία των κιρσών.
« Εισάγουμε  μέσα στη φλέβα  καθετήρα και με την καθοδήγηση υπερήχων τον οδηγούμε στο πιο ψηλό σημείο της χαλασμένης φλέβας, εκεί που γινόταν παλιά το χειρουργείο. Τότε αρχίζει η έγχυση της κόλλας»εξηγεί ο κ Βαλσάμης και συνεχίζει
 «Εγχέουμε ελάχιστη ποσότητα κόλλας και συγχρόνως συμπιέζουμε το δέρμα πάνω από τη φλέβα για να κολλήσουν τα τοιχώματα της. Έτσι εξαφανίζονται οι κιρσοί».
 
            ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗ Η ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η νέα θεραπεία είναι  :
  • Aπλή,
  • Aσφαλής,
  • Γίνεται χωρίς τοπική αναισθησία,
  • Με την έγχυση ελάχιστης ποσότητας κόλλας.
 Εφαρμόζεται σε αίθουσα χειρουργείου και μοιάζει πολύ στο ενδοαυλικό laser, η έγχυση της κόλλας δεν ενοχλεί και γι αυτό δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία.
Αν η νέα θεραπεία, που φαίνεται εξαιρετικά απλή και ασφαλής στις αρχικές μελέτες, αποδειχθεί ότι κλείνει τις φλέβες μόνιμα , τότε θα είναι η ιδανική μέθοδος στο άμεσο μέλλον για τη θεραπεία των μεγάλων κιρσών.
Βέβαια επανάσταση έχουν ήδη δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν εδώ και λίγα χρόνια στη θεραπεία των κιρσών, οι τεχνικές του "Ενδοαυλικού - Ενδοφλεβικού Laser" και η "Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία με Αφρό".
Ανώδυνα  χωρίς τραυματισμούς και χωρίς νοσηλεία θεραπεύονται οι κιρσοί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κλασικό χειρουργείο ,που εφαρμόζεται πάνω από 60 χρόνια ,να τείνει πια να εγκαταλειφτεί.
Σήμερα λοιπόν, για την αντιμετώπιση των κιρσών οι φλεβολόγοι χρησιμοποιούν:
  • Το ενδοαυλικό laser (laser ablation), ή ραδιοσυχνότητες. Τοlaser  με τη θερμότητα  καταστρέψει τη φλέβα. Γίνεται με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας και την εισαγωγή στον αυλό της παθολογικής φλέβας μιας οπτικής ίνας laser, ή μιας ίνας ραδιοσυχνοτήτων που καυτηριάζουν τη φλέβα. Η επιζήμια φλέβα νεκρώνεται και απορροφάται από τον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό νεκρώνει τη φλέβα που δημιουργεί τους κιρσούς. Οι κιρσοί είτε θα μικρύνουν και θα χαθούν με το καιρό, είτε τους αφαιρούν με μικροφλεβεκτομές  την ώρα της διαδικασίας. Ο ασθενής φεύγει σε λίγη ώρα για το σπίτι του περπατώντας και την επομένη πάει στη δουλειά του. Σε εκτεταμένους κιρσούς που γίνονται αρκετές φλεβεκτομές, μπορεί να χρειαστούν 2-3 μέρες απουσία από την εργασία. Η μέθοδος είναι απλή, ασφαλής και έχει καλά και διαρκή αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Είναι όμως επεμβατική, χρειάζεται αρκετή τοπική αναισθησία, γίνεται σε αίθουσα χειρουργείου για να μην υπάρχουν μικρόβια και έχει ορισμένες φορές λίγες ημέρες ανάρρωση. Δεν προσφέρει ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμαγιατί οι μικροί κιρσοί και τα αντιαισθητικά φλεβίδια δεν εξαλείφονται και θα χρειαστούν αργότερα σκληρυντικές ενέσεις.
  • Τις  σκληρυντικές ενέσεις. Ο σκληρυντικές ενέσεις  καταστρέφουνχημικά την φλέβα. Με την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία εισάγεται στη φλέβα, με τη βοήθεια μιας βελόνας και με εξειδικευμένους υπερήχους, ειδικές ουσίες, ή αφρούς που την νεκρώνουν. Η μέθοδος γίνεται στο ιατρείο με ασφάλεια, χωρίς προφυλάξεις, περιορισμούς, ανάρρωση, τομές, ούτε βέβαια αναισθησία. Απαιτούνται μερικές επισκέψεις ανάλογα με την έκταση των κιρσών και αντιμετωπίζονται συγχρόνως οι μικροί κιρσοί και τα αντιαισθητικά φλεβίδια, πετυχαίνοντας ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης η Σκληροθεραπεία των Ευρυαγγειών με Αφρό δίνει εξαιρετικά και ταχύτατα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των αντιαισθητικών σπασμένων αγγείων του δέρματος.
Σχεδόν πάντα, μετά τις θεραπείες που προαναφέραμε, μένουν στα πόδια αντιαισθητικά αγγεία, όπως μέτριοι, μικροί κιρσοί, δικτυωτές φλέβες καθώς και ευρυαγγείες, που δυστυχώς ασχημαίνουν τα πόδια μας. Αυτά τα αντιαισθητικά αγγεία μπορούν να θεραπευθούν μόνο με σκληρυντικές ενέσεις. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία για το αισθητικό αποτέλεσμα, ο φλεβολόγος  να έχει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη θεραπεία των φλεβών με σκληρυντικές ενέσεις. Η τέχνη των σκληρυντικών ενέσεων μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αισθητικά αποτελέσματα, αλλά αν δεν εκτελεστεί σωστά μπορεί να γεμίσει τα πόδια μας με σημάδια και ουλές.
«Αυτό που υπογραμμίστηκε στο συνέδριο  είναι ότι για να θεραπεύσουμε  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φλεβικό μας πρόβλημα, ο γιατρός μας θα πρέπει να έχει πολύ καλές γνώσεις  και μεγάλη εμπειρία στις παθήσεις των φλεβών των κάτω άκρων. Γιατί και η πιο μικρή ευρυαγγεία στα πόδια μας είναι φλεβολογικό και όχι δερματολογικό πρόβλημα!»καταλήγει ο κ Βαλσάμης
 

www.valsamisveins.gr, Τηλ. επ: 210 3624777

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ & ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ



       Σε αγωνιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις & πορείες σε Έδεσσα & Γιαννιτσά προχώρησε το ΠΑΜΕ στην Πέλλα. Με αγωνιστικό παλμό και με συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών , αυτοαπασχολούμενων & νεολαίας πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις  στους «Μ.Καταρράκτες» της Έδεσσας & στη Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στα Γιαννιτσά.
       Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες στις δύο πόλεις του Νομού με τα πανό του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ των αγροτών  με συνθήματα  «Εργατιά-Αγροτιά – Μια φωνή και μια γροθιά», «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση - Δεν είναι για παζάρια & για διάλυση», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά - Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι - Τώρα με το ΠΑΜΕ επίθεση & πάλη», για το δικαίωμα στη δουλειά, για την απαλλαγή από τις αντεργατικές πολιτικές συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  & της ΕΕ με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.
     ►  Η συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης ( ΠΑΣΥ ) Πέλλας Γιάννη Σουμελίδη, δηλώνοντας το αγωνιστικό παρών της αγροτιάς στην απεργιακή συγκέντρωση  των εργαζομένων, διεκδικώντας λύσεις στα χρονίζοντα ιδιαίτερα αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και δίνοντας για άλλη μια φορά την έμπρακτη απάντηση πως, όλοι μαζί, μπορούμε να ανατρέψουμε τις βάρβαρες πολιτικές. Κατήγγειλε την άγρια φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ & τα μειωμένα κονδύλια της νέας ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ για τη γεωργία, που όλα μαζί βαράνε στο «ντορό» της συγκέντρωσης γης & παραγωγής σε λιγότερα χέρια «ισχυρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων» και το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
      Κεντρικός ομιλητής από τη γραμματεία Ν.Πέλλας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Κεσίσογλου, επισημαίνοντας : «Το είπαμε και θα το ξαναπούμε, γιατί είναι εξαιρετικά επίκαιρο και βαθειά αληθινό: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έρχεται να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
      Επιχειρηματικοί όμιλοι, Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, όλα όσα έχουμε χρυσοπληρώσει με κόπο, αίμα και ιδρώτα, εμείς και οι προηγούμενες γενιές, ενώ η κυβέρνηση ικανοποιεί πλήρως της απαιτήσεις τους. Καταργούν εντελώς το δικαίωμα στη σύνταξη και την ασφάλιση για τις νεότερες γενιές. Καταργούν τη σύνταξη και στη θέση της θεσμοθετούν ένα φιλοδώρημα. Καταδικάζουν τους φτωχούς αυταπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες στη δουλειά μέχρι τα βαθειά γεράματα, μέχρι τον τάφο.
       Ρωτάμε: Ποιος οικοδόμος μπορεί να μείνει στο μαδέρι, στη σκαλωσιά μέχρι τα 67; Ποια εποχιακή εργάτρια στα κονσερβάδικα και στα διαλογητήρια, ποια νοσηλεύτρια μπορεί να δουλεύει χωρίς ανάσα μέχρι αυτή την ηλικία; Ποιανού εμποροϋπαλλήλου, ποιανού μεταλλεργάτη, τα χέρια και τα πόδια θα αντέξουν;
      Να γιατί λέμε πως προχωρούν σε ένα τεράστιο προμελετημένο αντεργατικό έγκλημα.
      Την κοινωνική ασφάλιση δεν μας τη χάρισε κανείς. Με το δικό μας αγώνα την κατακτήσαμε! Δικός μας κόπος, δικό μας αίμα είναι! ».


     ►  Τη συγκέντρωση των Γιαννιτσών άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό  του ο Δημήτρης Κουρτελής από μέρους των αγροτών της ΠΑΣΥ καταγγέλλοντας  «τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της συγκυβέρνησης, που έρχονται να προστεθούν στις απλήρωτες για μήνες παραγωγές για αγρότες & κτηνοτρόφους, στο κάθε μέρα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, στα ανελέητα χαράτσια, στα αυξημένα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ χωρίς την κάλυψη όλων των ζημιών ( π.χ. περσινές ζημιές στα Ροδάκινα, κλπ.), στις ζημιές από το συνεχιζόμενο εμπάργκο της Ρωσίας,κλπ. Πρέπει η φτωχομεσαία αγροτιά να δίνει καθημερινά & συντονισμένα πανελλαδικά τη δική της αγωνιστική απάντηση σ’αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές».
       Κεντρικός ομιλητής από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ο Θανάσης Τσαμαλδούπης από το ΠΑΜΕ Υγείας & την τοπική γραμματεία Πέλλας του ΠΑΜΕ.
        Στην ομιλία του ανέφερε :
     «Απεργούμε σήμερα και διαδηλώνουμε, γιατί  τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση κι αυτά που ετοιμάζει να φέρει μέσα στο Δεκέμβρη και τους επόμενους μήνες, θα είναι η ταφόπλακα για την κοινωνική ασφάλιση, τη σύνταξη, τις παροχές υγείας- πρόνοιας και θα φέρουν νέα πλήγματα σε μισθούς και συντάξεις.
       Απεργούμε, διαδηλώνουμε και επιστρέφουμε κατάμουτρα στην κυβέρνηση και τα αφεντικά της τα αντιλαϊκά τους νομοσχέδια και μέτρα!  Αρνούμαστε την άθλια ζωή που μας επιφυλάσσουν!
      Ας το πάρουν χαμπάρι κι ας το νιώσουν καλά «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε»!
      Είμαστε εδώ στο δρόμο του αγώνα, αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα για να σταματήσουμε τα εγκλήματα της συγκυβέρνησης Σύριζα- ΑΝΕΛ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγαλοεπιχειρηματιών που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα γίνονται για το καλό μας και πως είναι αναγκαία και  αναπόφευκτα.
Αναγκαίος και αναπόφευκτος είναι ο δρόμος του αγώνα για να ξεμπερδέψουμε μια για πάντα με δαύτους. Να ξεμπερδέψουμε με τη σαπίλα και τα παράσιτα της κοινωνίας, με αυτούς που καθημερινά μας πίνουν το αίμα, μας πνίγουν στα χρέη, στην ανεργία και στα προβλήματα.
      Είναι έγκλημα για την υγεία του λαού μας να κλείνουν κλινικές, να καταρρέουν ολόκληρα νοσοκομεία, όπως το νοσοκομείο των Γιαννιτσών, του οποίου το κλείσιμο μεθοδεύεται μέσα στο 2016, και επίσημα πλέον σύμφωνα με τα λόγια του σημερινού διοικητή του, και κέντρα υγείας από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού, να πεθαίνουν παιδιά και ενήλικες που θα μπορούσαν να ζήσουν! Είναι έγκλημα!
     Είναι έγκλημα για τη μόρφωση των παιδιών μας τα χιλιάδες κενά στα σχολεία σε δασκάλους και καθηγητές.
     Είναι έγκλημα οι απολύσεις, η απλήρωτη δουλειά που παίρνουν πλέον μαζικές διαστάσεις.

      Γιατί χωρίς εμάς τους εργαζόμενους, γρανάζι δε γυρνά. Εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου και εμείς πρέπει να τον καρπωνόμαστε», έκλεισε την ομιλία του ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θανάσης Τσαμαλδούπης.

ΤΥΧΕΡΟΣ ΜΕ ΠΕΝΤΑΡΙ ΣΤΟ ΤΖΟΚΕΡ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των "Π.Ν.", το τυχερό πεντάρι του ΤΖΟΚΕΡ, που έπεσε την περασμένη εβδομάδα στην Αλμωπία, σε πρακτορείο της Αριδαίας, ανήκει σε κάτοικο των Προμάχων.

Το χρυσό δελτίο κερδίζει περίπου 67.000 ευρώ και ευχόμαστε στον υπερτυχερό, καλοφάγωτα.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...