Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ο Μιχάλης Μαυρίδης στο τιμόνι του ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Μιχάλης Μαυρίδης

Ανακοινώθηκε πριν λίγα λεπτά από τον ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ η συμφωνία με τον Μιχάλη Μαυρίδη, ο οποίος θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία του συλλόγου για τη νέα σεζόν του πρωταθλήματος Α1 της ΕΠΣ Πέλλας.

Βιογραφικό του νέου προπονητή, καθώς και λεπτομέρειες για την συμφωνία και τα σχέδια της διοίκησης για την επαναλειτουργία της Ακαδημίας της ομάδας και τον ρόλο του κ. Μαυρίδη, θα σας παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτηση.



Π. Τούμπης-Μ. Μαυρίδης-Α. Τανούρης

Π.Μούγιος-Π.Τούμπης-Μ.Μαυρίδης-Α.Τανούρης-Τ.Πουσίνης

Με τους ρεπόρτερ των "Π.Ν."


ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ



Αριδαία, 17/7/2016

ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Κατασκευή λωρίδων από γρανιτικό κυβόλιθο στο οδόστρωμα εντός της Τ.Κ. Λουτρακίου, προχώρησε ο Δήμος Αλμωπίας.
Στόχος της παραπάνω παρέμβασης είναι η μείωση ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων, καθώς πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη τουριστική κίνηση. Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιήθηκε κατόπιν σχετικής απαίτησης της τοπικής κοινωνίας και αποβλέπει στην ασφάλεια οδηγών και πεζών, καθώς κατά το παρελθόν έχουμε θρηνήσει θύματα εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας.
Παράλληλα, στο πρώτο τμήμα του δρόμου με κατεύθυνση από τα Λουτρά προς το χωριό, διευθετήθηκαν τα νερά που διασχίζουν το Λουτράκι και δημιουργούσαν προβλήματα και άσχημη εικόνα.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής είναι η επέκταση του παραπάνω έργου και σε άλλα σημεία του Λουτρακίου καθώς επίσης και στις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας. Όπως σημείωσε, η οδική ασφάλεια των πολιτών είναι πολύ σημαντική ειδικά όταν πρόκειται για μία περιοχή που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.
Το παραπάνω έργο κόστισε 10.328 ευρώ και εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015.


ΤΑ ΕΙΣΙΤΉΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΜΩΠΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ!!!
Ήρθε η ώρα να φωνάξεις, να πετάξεις ψηλά, να πανηγυρίσεις, να γίνεις ένα με το χορτάρι και να σταθείς ακόμα μια χρονιά στο πλάι της ομάδας που εκπροσωπεί την Αλμωπία στα σαλόνια των εθνικών κατηγοριών !
Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Λέσχη Φίλων Αλμωπού ενημερώνουν ότι ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας για την αγωνιστική σεζόν 2016-2017.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ:
1. ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 2016-2017 100€
2. ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΛΗ 2016-2017  80€
3. VIP ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (περιορισμένος αριθμός) 150€
ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ:
• Τους εντός έδρας αγώνες για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής 2016-2017.
• Όλους τους εντός έδρας αγώνες του ΑΛΜΩΠΟΥ για το κύπελλο 2016-2017 (πλην του Τελικού).
• Αυτόματη εγγραφή μέλους στον Αλμωπό και τη Λέσχη Φίλων Αλμωπού.
• Άμεση πληροφόρηση στους κατόχους διαρκείας με email για τανέα της Ομάδας μας.
• Συμμετοχή σε ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΗΡΩΣΗ για ένα ταξίδι δύο ατόμων σε αγώνα του CHAMPIONSLEAGUE.

ΤΑ VIPΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

• Αριθμημένη Θέση.
• Καφέ/Αναψυκτικό και snack.
• Συλλεκτικό κασκόλ.
• 10% έκπτωση σε αξεσουάρ της ομάδας (κασκόλ, μπλούζες, καπέλα κλπ.)
Στοιχεία Επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους:
ΜΠΑΛΚΑΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: 6972500083
ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: 6977012820
Facebook: ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΑΛΜΩΠΟΥ https://www.facebook.com/almoposmembers/?fref=ts

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ: Ποιοί έρχονται, ποιοί φεύγουν



O ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ,που από τη νέα περίοδο θα αγωνίζεται στην Γ΄ Εθνική, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την συμφωνία του με ποδοσφαιριστές που σε συνεργασία με την τεχνική ηγεσία κρίθηκε απαραίτητο να παραμείνουν στην ομάδα. Η διοίκηση πιστή στο δόγμα της αξιοποίησης από την Αλμωπία αλλά και ευρύτερα του Ν. Πέλλας όπως και κάποιους εκτός που όμως προσέφεραν τα μέγιστα αγωνιστικά, αποφάσισε να ανανεώσει την συνεργασία με τους Χ.ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗ, Χ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, Α. ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ,  Γ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ,Θ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ,Γ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ,Ν.ΤΣΙΜΤΣΙΡΙΔΗ, Γ.ΚΩΣΤΑ,Γ.ΚΙΟΥΛΤΣΟΠΟΥΛΟ,Α.ΧΡΗΣΤΟΥ,Π.ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΛΟ,Μ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ,Β.ΠΑΠΑΣΥΜΕΩΝ,Γ.ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ,Γ.ΚΑΜΠΑΝΗ και Κ.ΚΑΠΟΥΣΟΥΖΗ.

Από την ομάδα του ΑΛΜΩΠΟΥ αποχωρούν οι Η.ΠΡΟΒΑΤΙΔΗΣ,Β.ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ,Σ.ΣΚΕΝΤΟΣ,Τ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ , Γ.ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ Τ.ΤΑΟΥΣΑΝΗΣ τους οποίους η Διοίκηση ευχαριστεί για την προσφορά τους και εύχεται κάθε επιτυχία στο μέλλον.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Μία ομάδα από άντρες κάθονται στη σάουνα και συζητούν για δουλειές και μετοχές όταν ξαφνικά χτυπάει ένα κινητό. 

Ηθική νοημοσύνη, το επίκτητο χάρισμα


Τι είναι ηθική νοημοσύνη; Είναι απαραίτητη στη σημερινή εποχή; Τι κοινωνία δημιουργεί;
Είναι η αρετή που μας μαθαίνει να κάνουμε όλα αυτά που οφείλουμε και όχι αυτά που μας αρέσει να κάνουμε.
Ηθική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να ξεχωρίζεις το καλό απ’ το κακό, αλλά και να σέβεσαι τις αξίες των άλλων. Με άλλα λόγια, το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε σ ένα παιδί.
Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τύποι νοημοσύνης. Κάποιοι άνθρωποι έχουν το χάρισμα της μαθηματικής και φιλοσοφικής σκέψης, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ή ο Μπιλ Γκέιτζ. Κάποιοι άλλοι είναι συναισθηματικά προικισμένοι, για παράδειγμα οι μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Τζον Στάινμπεκ και η Άιρις Μέρντοχ, άνθρωποι δηλαδή που μπορούν να αποτυπώσουν ή να μεταφέρουν το συναίσθημά τους στο ευρύ κοινό.
Επίσης, υπάρχει η πρακτική νοημοσύνη. Είναι οι άνθρωποι που δίνουν λύσεις σε προβλήματα, μπορούν να φτιάξουν ένα αυτοκίνητο, να δώσουν λύση όταν πλημμυρίσει το υπόγειο ή να λύσουν εύκολα μια εξίσωση. Επιπλέον, υπάρχει και η αισθητική νοημοσύνη, αυτή που διαθέτουν οι καλλιτέχνες, οι ζωγράφοι και οι μουσικοί. Κάποιες φορές, ιδιαίτερα στους μουσικούς και στους συνθέτες, η ευφυΐα αυτή συνδυάζεται με μαθηματική ευφυΐα.
Τέλος, υπάρχει κι ένα άλλο είδος ευφυΐας, ίσως το λιγότερο γνωστό, η λεγόμενη ηθική νοημοσύνη. Πρόκειται για το είδος εκείνο της εξυπνάδας που συνδυάζει τη δύναμη του χαρακτήρα με την ορθή κρίση, δύο προσόντα που συνήθως απαξιώνουμε γιατί δεν τα θεωρούμε και τόσο σημαντικά. Είναι η αρετή που μας μαθαίνει να κάνουμε όλα αυτά που οφείλουμε και όχι αυτά που μας αρέσει να κάνουμε.

Τι είναι η ηθική νοημοσύνη;
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Robert Coles στο βιβλίο του The Moral Intelligence Of Children (Η ηθική νοημοσύνη των παιδιών) διατυπώνει την άποψη ότι τα παιδιά χρειάζονται κάτι περισσότερο από επιτυχία στις σπουδές τους και από την ικανότητα να τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους για μια ικανοποιητική ζωή.
Χρειάζονται συνείδηση, δηλαδή την ικανότητα να ερμηνεύουν αυτά που νιώθουν και να είναι σίγουρα γι’ αυτά που ξέρουν. Τα παιδιά με αναπτυγμένη την ηθική νοημοσύνη βιώνουν συναισθηματική ασφάλεια επειδή εμπιστεύονται την εσωτερική αίσθηση που διαθέτουν για να διακρίνουν το σωστό απ’ το λάθος, το καλό απ’ το κακό. Αυτό είναι που τα βοηθάει να αισθάνονται ισχυρούς δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους, όπως με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συμμαθητές τους.

Οι επτά βασικές αρετές της ηθικής νοημοσύνης
Στο βιβλίο Building Moral Intelligence (Χτίζοντας την Ηθική Νοημοσύνη) ο καθηγητής Dr Michele Borba και συγγραφέας του βιβλίου δίνει ένα σαφές πλάνο για το πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά τις αρετές της ηθικής νοημοσύνης. Αυτές λοιπόν είναι επτά και καθεμία μπορεί να διδαχτεί με συγκεκριμένους τρόπους.
Ενσυναίσθηση:
Είναι η ικανότητα να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.
Για να την αποκτήσει το παιδί θα πρέπει να το βοηθήσουμε να καλλιεργήσει την ευαισθησία του, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, αλλά και να του δείξουμε τον τρόπο να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων.
Συνείδηση:
Είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις το σωστό και να μπορείς να το κάνεις.
Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ηθική ανάπτυξη στην οικογένεια, να διδάξουμε στο παιδί να ξεχωρίζει το καλό απ’ το κακό και να ενισχύσουμε την ηθική του ανάπτυξη (να βοηθάει, για παράδειγμα, όσους έχουν ανάγκη).
Αυτοέλεγχος:
Είναι η ικανότητα να ελέγχουμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας και να λειτουργούμε με τον τρόπο που έχουμε μάθει πως είναι ο σωστός.
Καλό είναι να διδάξουμε ως προτεραιότητα την αρετή της αυτοπειθαρχίας. Επίσης, να μάθουμε στο παιδί να θέτει στόχους και να βάζει τα δυνατά του για να τους πραγματοποιήσει.
Σεβασμός:
Είναι το να δείχνεις πως εκτιμάς τους άλλους φροντίζοντάς τους, αλλά και μιλώντας τους με πολιτισμένο τρόπο.
Για να βοηθήσουμε το παιδί θα πρέπει να του διδάξουμε το σεβασμό αφού πρώτα το… σεβαστούμε. Πρέπει επίσης να του μάθουμε την αρετή της ευγένειας δίνοντας έμφαση στους καλούς τρόπους. Είναι ένα εφόδιο που θα έχει για όλη του τη ζωή.
Καλοσύνη:
Το να νοιάζεσαι για την ευημερία και τα αισθήματα των άλλων.
Διδάσκοντας στα παιδιά την αξία της καλοσύνης, αλλά και μαθαίνοντάς τα να επαναστατούν στη φτώχεια και στη μιζέρια τα εισάγουμε στη δύσκολη αξία της καλοσύνης.
Ανεκτικότητα:
Το να σέβεσαι τις αξίες και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων ακόμη κι αν διαφωνείς με τα πιστεύω τους.
Από πολύ νωρίς τα μικρά παιδιά πρέπει να μάθουν και να τους γίνει συνείδηση πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, θρησκείας ή εμφάνισης.
Δικαιοσύνη:
Το να διαλέγεις την ανοιχτόμυαλη συμπεριφορά και να συμπεριφέρεσαι δίκαια στους άλλους.
Μάθετε στο παιδί σας τι είναι δικαιοσύνη, διδάξτε του να συμπεριφέρεται δίκαια καθώς και τους τρόπους να αντιδρά στο άδικο.
Πώς θα χτίσετε την ηθική νοημοσύνη του παιδιού
Μια άλλη επίσης ενδιαφέρουσα άποψη για την ηθική νοημοσύνη είναι αυτή της αμερικανίδας ψυχολόγου και ειδικής σε θέματα ανατροφής Mimi Doe. «Η διανοητική και η συναισθηματική αντίληψη είναι σημαντικές», λέει η ψυχολόγος «στην ερώτηση όμως για το τι μετράει περισσότερο, το μυαλό ή η καρδιά, συνήθως ξεχνάμε την ψυχή.
Και αυτή είναι που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού». Μέσω της ιστοσελίδας της για την πνευματική ανατροφή των παιδιών, η Ντο παρέχει συμβουλές και υποστήριξη στους γονείς που θέλουν να αναθρέψουν ηθικά τα παιδιά τους.
Να σκέφτεστε θετικά
Τα παιδιά ανταποκρίνονται πάντα στις υψηλές ή χαμηλές προσδοκίες των γονιών τους, γι’ αυτό τοποθετήστε τον πήχη ψηλά. Να εμπιστεύεστε τις επιλογές του παιδιού σας. Προτιμήστε να πιστεύετε ότι θα κάνει το σωστό και όχι το λάθος. Και περιμένετε από αυτό να δείχνει σεβασμό σε σας, στους άλλους και στον εαυτό του. Πάνω απ’ όλα, όμως, να πιστεύετε ότι θα έχει μια ευτυχισμένη ζωή.
Αποφεύγετε να διαβάζετε δυσάρεστες έρευνες και να φοβάστε διαρκώς για το μέλλον του. Στην εποχή του υλισμού και της «τοξικής παιδικής ηλικίας» είναι εύκολο να μας κατακλύσει ο φόβος ότι οι ζωές των παιδιών μας πήγαν στραβά με κάποιον τρόπο. Κι όμως, η παιδική ηλικία μπορεί να είναι ακόμα μια περίοδος διασκέδασης και αθωότητας και να έχει πολλά ηλιόλουστα απογεύματα με παιχνίδια στην πλατεία.
Μάθετε να ζείτε τη στιγμή
«Τα παιδιά το καταλαβαίνουν όταν δεν είστε πραγματικά συγκεντρωμένοι σε αυτά», μας λέει η Ντο. Η αφηρημάδα και η συνεχής έγνοια για άλλα πράγματα εκλαμβάνεται από εκείνα ως αδιαφορία. Όπως χαρακτηριστικά είπε ένα τετράχρονο παιδί: «Μαμά, μπορείς να με ακούσεις με το μπροστινό μέρος του προσώπου σου;» Το πιο σημαντικό πράγμα λοιπόν που μπορείτε να διαθέσετε στο παιδί σας είναι ο χρόνος σας.
Και αν αφιερώσετε χρόνο, θα μπορέσετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη στιγμή. Πολύ συχνά, πολύτιμες στιγμές μάς προσπερνούν γιατί είμαστε πολύ απασχολημένοι για να τις διακρίνουμε ή ανησυχούμε για κάτι που έχει ήδη περάσει ή μας απασχολεί κάτι άλλο που μπορεί να συμβεί ή και να μη συμβεί. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να αφιερώσετε όλη σας την προσοχή στο παρόν.
Κατεβάστε ταχύτητα
Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν θέλετε να απολαύσετε τις ώρες που περνάτε με τα παιδιά σας. Αναπτύξτε δομές και υιοθετήστε συνήθειες στη ζωή σας που να δίνουν και σε σας και σε εκείνα χώρο να αναπνεύσετε.
Για παράδειγμα, ξεκινήστε δέκα λεπτά νωρίτερα για το ραντεβού με το γιατρό, για να μπορέσετε να περπατήσετε με το παιδί στο πάρκο που βρίσκεται στο δρόμο για το ιατρείο και να σταματήσετε για να μυρίσετε τα λουλούδια. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι που βοηθούν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τον ψυχισμό τους και τα κάνει να αισθάνονται ότι ζουν σε έναν θαυμαστό κόσμο.
Να επιβραβεύετε και τη συλλογική προσπάθεια
Παρακολουθείτε το παιδί σας που παίζει ποδόσφαιρο. Στο τέλος του αγώνα τρέχει προς το μέρος σας ζητώντας την επιβράβευση. Εσείς του λέτε: (α) «Ουάου! Ήσουν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο. Είσαι πραγματικά εκπληκτικός» ή (β) «Τι καταπληκτική ομάδα που έχετε, όλοι σας δουλέψατε έξοχα. Ήταν ένα συναρπαστικό παιχνίδι».
Όλοι μπαίνουμε στον πειρασμό να υιοθετήσουμε την πρώτη επιλογή επειδή τα παιδιά λατρεύουν τους επαίνους και διψούν για την αποδοχή των γονιών τους. Καλύτερα όμως να επιλέξετε τη δεύτερη. «Υπενθυμίζοντας στο παιδί ότι είναι μέρος ενός συνόλου -σε αυτή την περίπτωση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας- αποκτά την αίσθηση ότι συνυπάρχει δημιουργικά και σε σχέσεις εξάρτησης με τους άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι στοιχείο-κλειδί για την ανάπτυξη μιας υγιούς συνείδησης», λέει η ψυχολόγος.
Γίνετε χαρούμενοι
Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε για την ευτυχία του παιδιού σας, χρειάζεται πρώτα να αναζητήσετε τη δική σας. Τα παιδιά μπορούν να δουν πέρα από τα ψεύτικα χαμόγελα. Αν εκτιμάτε τον εαυτό σας, το παιδί σας θα το νιώσει και αυτό θα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα μαθήματα ζωής. Η Μίμι Ντο μιλά για ένα δίλημμα που αντιμετώπισε κάποιο Σάββατο πρωί, όταν δεν μπορούσε να αποφασίσει αν θα πήγαινε στο μάθημα της γιόγκα (η «εγωιστική» επιλογή) ή αν θα έμενε στο σπίτι για να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο παρέα με τα παιδιά της (η επιλογή της «καλής μητέρας»).
Τελικά, αποφάσισε η μικρή της κόρη για εκείνη: «Μου είπε να πάω επειδή μετά το μάθημα της γιόγκα είμαι καλύτερος άνθρωπος και πιο καλή παρέα», θυμάται η Ντο. Όταν είστε χαρούμενοι και χαλαροί, αντανακλάτε θετική ενέργεια. Είναι μεταδοτική. Μην προσποιείστε ότι είστε οι τέλειοι γονείς, απλώς να είστε χαρούμενοι. Τόσο απλά.
Βρείτε την ψυχή σας
Δεν χρειάζεστε την επίσημη θρησκεία για να έρθετε σε επαφή με την ψυχή σας. «Λαμβάνω συνεχώς γράμματα από γονείς που λένε ότι έχουν ανάγκη και πραγματικά διψάνε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα πνευματικό σπίτι, αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, επειδή έχουν απομακρυνθεί από την οργανωμένη θρησκεία», εξηγεί η Ντο. «Ωστόσο, η πνευματικότητα έρχεται από μέσα μας. Είναι το να έρθουμε σε επαφή με την εσώτερη αίσθηση του θαυμασμού και της χαράς και με το τι σημαίνει να είμαστε σε επαφή με τους άλλους ανθρώπους».
Κάνετε τα πιστεύω σας πράξεις
«Τα παιδιά είναι άγρυπνοι φρουροί της ηθικής των μεγάλων –ή της έλλειψής της», επισημαίνει ο καθηγητής Ρόμπερτ Κόουλς. «Ένα παιδί θα ψάξει για ενδείξεις σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται και σίγουρα θα βρει πολλές από τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι γονείς ζούμε τη ζωή μας». Με άλλα λόγια, μη μένετε στα λόγια. Κάνετε τα πιστεύω σας πράξη.
Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε...
Τα μικρά παιδιά είναι πνευματικά από τη φύση τους. Δεν χρειάζεται να τους μάθετε να βιώνουν το θαυμασμό και τη χαρά. Επίσης, έχουν έναν φυσικό δεσμό με τους άλλους ανθρώπους και με το σύμπαν, αλλά η κουλτούρα μας τον καταστρέφει. Όταν γίνεστε γονείς, έχετε μια καλή ευκαιρία να επανεκτιμήσετε τις αξίες σας και να επανασυνδεθείτε με τον δικό σας πνευματικό εαυτό.
«Η εγκυμοσύνη είναι το σημείο εκκίνησης για τόσες πολλές μητέρες», λέει η Ντο. «Είναι η περίοδος κατά την οποία επανασυνδέονται με την πνευματικότητά τους. Τι θα μπορούσε να είναι πιο πνευματικό από μια νέα ζωή που μεγαλώνει μέσα μας;»
Το κλειδί είναι να διατηρήσουμε αυτό το συναίσθημα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της ανατροφής του παιδιού. «Πολύ συχνά η φυσική πνευματικότητα των παιδιών συνθλίβεται από καλοπροαίρετους γονείς που ενδιαφέρονται να δουν αποτελέσματα και από ένα ανταγωνιστικό σχολικό σύστημα», προειδοποιεί η Ντο. «Ό,τι κι αν συμβεί, όμως, μην αφήσετε την αίσθηση θαυμασμού του παιδιού σας να μαραθεί και να σβήσει».
...και ποτέ δεν είναι αργά
Όλοι οι γονείς τα θαλασσώνουν μερικές φορές, μην ανησυχείτε. Μάθετε να λέτε συγγνώμη και να προχωράτε. Είναι πάντα χρήσιμη μια δεύτερη ευκαιρία τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο τους δείχνετε και πώς να αντιμετωπίζουν τα δικά τους λάθη.
Ηθική νοημοσύνη για μια πιο έξυπνη κοινωνία
Το χτίσιμο της ηθικής νοημοσύνης δεν είναι βοηθητικό μόνο για το παιδί, αλλά και για όλη την κοινωνία. Με άλλα λόγια, η ηθική εξυπνάδα είναι το αντίδοτο στη μιζέρια και στην απώλεια της ελπίδας. Ένα ηθικά εκπαιδευμένο άτομο μπορεί να κυριαρχήσει στον άκρατο αυθορμητισμό του, να πολεμήσει τη βία και την κατάθλιψη. Είναι αντίδοτο στη βίαιη συμπεριφορά και μπορεί να δώσει υπόσταση σε μια άδεια ζωή.
Η ηθική νοημοσύνη είναι ίσως η πιο ανθρωποκεντρική απ’ όλες και σίγουρα εκείνη που μπορεί να συμβάλλει στο χτίσιμο μιας πιο δίκαιης και ευτυχισμένης κοινωνίας.

Φωτογραφία άρθρου: Ronda de la paz y la eterna primavera, Maugdo Vasquez Lopez





Πηγή kids.in.gr

"Ευχαριστώ" Paulo Coelho


Ευχαριστώ όλους εκείνους που γελούν με τα όνειρά μου, εμπνέουν τη φαντασία μου.

Ευχαριστώ όλους όσους με γεμίζουν ψέματα, μου δίνουν τη δύναμη της αλήθειας.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που δεν έχουν πιστέψει σε μένα, μου έμαθαν πως μετακινούνται τα βουνά.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με πολεμούν, προκαλούν το θάρρος μου.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που ήθελαν να μου επιβάλουν περιορισμούς, μου δίδαξαν την αξία της ελευθερίας.

Ευχαριστώ όλους όσους μου έχουν προκαλέσει σύγχυση, έχει γίνει σαφής η θέση μου.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με έχουν εγκαταλείψει, μου έδωσαν χώρο για να δημιουργήσω.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με έχουν προδώσει, όσους καταχράστηκαν τα αισθήματα μου, μου επέτρεψαν να είμαι προσεκτικός.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με έχουν βλάψει, με έμαθαν να αναπτύσσομαι μέσα από τον πόνο.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που διαταράσσουν την ηρεμία μου δημιουργώντας μου προβληματα, μου έδωσαν δύναμη να τα αντιμετωπίζω.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που με έριξαν στο έδαφος, μου έδωσαν την ευκαιρία και τη δύναμη να μάθω να σηκώνομαι.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που έχουν κερδίσει εις βάρος μου, μου έδειξαν ότι όλοι είναι σε θέση να χάσουν.

Το πιο σημαντικό, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με αγαπούν όπως κι εγώ.

Σας ευχαριστώ.





Paulo Coelho – Εγχειρίδιο του Πολεμιστή του Φωτός

Τεστ: Είναι αγάπη ή ερωτικό πάθος;


Ποιες είναι οι διαφορές τους; Γιατί συχνά τα μπερδεύουμε;

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια 


1. Tο τεστ του χρόνου
– η αγάπη μεγαλώνει και ριζώνει με το πέρασμα του χρόνου, ενώ το ερωτικό πάθος ξεκινάει σαν πυροτέχνημα και σύντομα σβήνει σαν πυροτέχνημα…

2. Tο τεστ του βάθους γνώσης
– η αγάπη τρέφεται από τη βαθιά γνωριμία, από την εκτίμηση που έχει κανείς για τα χαρακτηριστικά του άλλου στο σύνολό τους.  Το ερωτικό πάθος επικεντρώνεται σε ένα ή δύο επιφανειακά χαρακτηριστικά του άλλου, και τα άτομα ποτέ δεν γνωρίζουν σε βάθος ο ένας τον άλλον…  

3. Tο τεστ του σημείου επικέντρωσης
– στην αληθινή αγάπη το άτομο επικεντρώνεται στον άλλον.   Στο ερωτικό πάθος κανείς επικεντρώνεται στις δικές του ανάγκες.

4. Tο τεστ της μοναδικότητας
– στην αληθινή αγάπη το άτομο επικεντρώνει τα συναισθήματα και το χρόνο του σε ένα άτομο. Στο ερωτικό πάθος κάποιος μπορεί να είναι ‘τρελός και παλαβός’ ή να βλέπει συγχρόνως 2 ή και παραπάνω άτομα…

5. Tο τεστ της ασφάλειας και της υπευθυνότητας Security and Responsibility
– στην αληθινή αγάπη υπάρχει αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ερωτευμένους.  Το άτομο που αγαπά αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στο αγαπημένο του πρόσωπο.  Στο ερωτικό πάθος τα άτομα είτε ακολουθούν τυφλά τον άλλον και τον εμπιστεύονται χωρίς να έχουν χειροπιαστές αποδείξεις, είτε αγνοούν την ανεύθυνη συμπεριφορά του..

6. Tο τεστ της επένδυσης και εργασίας
– στην αληθινή αγάπη ο ερωτευμένος άνθρωπος επενδύει πραγματικά στο έτερο του ήμισυ και δουλεύει πραγματικά για το καλό και των δύο.  Στο ερωτικό πάθος στα αρχικά στάδιο του το ερωτευμένο άτομο χάνει τον προσανατολισμό του, τις φιλοδοξίες του, τους στόχους του και επικεντρώνεται πρόσκαιρα στον αντικείμενο του πάθους του, μέχρι να ‘ξεκολλήσει’…

7. Tο τεστ της επίλυσης προβλημάτων
– στην αληθινή αγάπη το ζευγάρι αντιμετωπίζει τα προβλήματά του μαζί, με ειλικρίνεια και συνεργατικότητα, με στόχο να τα επιλύσει.   Στο ερωτικό πάθος οι ερωτευμένοι είτε αγνοούν τα προβλήματα είτε την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια όταν διαπιστώσουν την ύπαρξή τους…  

8. Tο τεστ της απόστασης
– στην αληθινή αγάπη υπάρχει κατανόηση για την έννοια της απόστασης, δηλαδή την ανάγκη του καθενός να έχει τα προσωπικά του ενδιαφέροντα και τη δική του ζωή, πέρα από τη σχέση.  Στο ερωτικό πάθος οι δύο άνθρωποι γίνονται ένας, αλλά αυτό επειδή είναι πλασματικό δεν κρατάει για πολύ…

9. Tο τεστ της έλξης
– στην αληθινή αγάπη δε μετράει ιδιαίτερα η φυσική έλξη και η εξωτερική εμφάνιση, ή έχει ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με άλλα χαρακτηριστικά του ατόμου.  Στο ερωτικό πάθος η φυσική έλξη και η εξωτερική εμφάνιση έχουν τεράστια σημασία...

10. Tο τεστ της τρυφερότητας
– στην αληθινή αγάπη η τρυφερότητα χρειάζεται το χρόνο της για να ανθίσει και όταν εμφανιστεί τείνει να παραμείνει.  Στο ερωτικό πάθος, η τρυφερότητα εκδηλώνεται άμεσα, αλλά σβήνει και σύντομα...

11. Tο τεστ της σταθερότητας
– η αληθινή αγάπη έχει ρίζες και διάρκεια στο χρόνο και τις αντιξοότητες.  Το ερωτικό πάθος ανάβει γρήγορα και σβήνει γρήγορα...

12. Tο τεστ της υπομονής
– η αληθινή αγάπη ξέρει να περιμένει: είτε να περιμένει ώστε το άλλο άτομο να τελειώσει με κάποια υποχρέωση, είτε να έρθει κοντά αν βρίσκεται μακριά, είτε να περιμένει μέχρι το γάμο, κλπ.  Το ερωτικό πάθος είναι ανυπόμονο, θέλει να τα παρασύρει όλα, να ανατρέψει τα πάντα, ώστε εδώ και τώρα οι ερωτευμένοι να είναι μαζί.




"Ζήσε όταν ζεις" Ίρβιν Γιάλομ


Απόσπασμα από το βιβλίο του Ίρβιν Γιάλομ, Όταν έκλαψε ο Νίτσε, εκδόσεις Άγρα.


- Τι θα συνέβαινε αν κάποιος δαίμονας σου έλεγε ότι αυτή τη ζωή -όπως τη ζεις τώρα και όπως την έχεις ζήσει στο παρελθόν- πρέπει να τη ζήσεις ξανά, αμέτρητες φορές;
Και χωρίς να συμβαίνει τίποτα καινούργιο; Όπου κάθε πόνος και κάθε χαρά κι ό,τι ήταν άφατα μικρό ή μεγάλο στη ζωή σου, θα επιστρέφει σε σένα, όλα στην ίδια διαδοχή και ακολουθία; Φαντάσου την αιώνια κλεψύδρα της ύπαρξης ν’ αναποδογυρίζει ξανά και ξανά και ξανά. Και κάθε φορά, αναποδογυρίζουμε κι εσύ και γω, απλοί κόκκοι στη διαδικασία.

-Προτείνεις ότι κάθε πράξη που κάνω, κάθε πόνος που νιώθω, θα βιώνεται συνεχώς στην αιωνιότητα;

- Ναι, η αιώνια επανάληψη σημαίνει ότι κάθε φορά που επιλέγεις μια πράξη, θα την επιλέγεις αιώνια. Και ισχύει το ίδιο για κάθε πράξη που δεν κάνεις, κάθε εμποδισμένη σκέψη, κάθε επιλογή που απέφυγες. Και όλη η αβίωτη ζωή θα μένει να φουσκώνει μέσα σου, αβίωτη για όλη την αιωνιότητα. Κι η αδιόρατη φωνή της συνείδησής σου θα σου διαμαρτύρεται αιώνια. Τη σιχαίνεσαι αυτή την ιδέα; Ή σ’ αρέσει;

- Τη σιχαίνομαι.

- Τότε ζήσε με τέτοιο τρόπο που να σου αρέσει η ιδέα..!! Δεν διδάσκω, Γιόζεφ, ότι ο άνθρωπος οφείλει ν’ αντέχει τον θάνατο ή να «συμβιβάζεται» μαζί του. Ακολουθώντας αυτή την κατεύθυνση, προδίδεις τη ζωή σου! Το μάθημα που σου διδάσκω είναι: Να πεθαίνεις τη σωστή στιγμή!

-«Να πεθαίνεις τη σωστή στιγμή». Η φράση αυτή προκάλεσε ένα σοκ στον Μπρόιερ. Η ευχάριστη απογευματινή βόλτα είχε αποκτήσει θανάσιμη σοβαρότητα.«Να πεθαίνεις την κατάλληλη στιγμή; Τι εννοείς; Σε παρακαλώ, Φρήντριχ, δεν το αντέχω, σ’ το ‘χω πει πολλές φορές, να μου λες κάτι τόσο σημαντικό με τόσο αινιγματικό τρόπο. Γιατί το κάνεις αυτό;»

– Θέτεις δυο ερωτήματα. Σε ποιό από τα δυο να απαντήσω;

-Σήμερα, πες μου για το να πεθαίνει κανείς τη σωστή στιγμή.

– Ζήσε όταν ζεις! Ο θάνατος χάνει τη φρίκη του, αν κάποιος πεθάνει έχοντας εξαντλήσει τη ζωή του! Αν ο άνθρωπος δεν ζει στη σωστή στιγμή, τότε δεν μπορεί ποτέ να πεθάνει τη σωστή στιγμή.

- Και τι σημαίνει αυτό; ξαναρώτησε ο Μπρόιερ, νιώθοντας ακόμη πιο μπερδεμένος.

- Ρώτησε τον εαυτό σου, Γιόζεφ: έχεις εξαντλήσει τη ζωή σου;

- Απαντάς στην ερώτηση με ερώτηση. Φρήντριχ!

- Κάνεις ερωτήσεις που γνωρίζεις την απάντησή τους, αντέκρουσε ο Νίτσε.

- Αν γνώριζα την απάντηση, γιατί να ρωτήσω;

- Για ν’ αποφύγεις να μάθεις τη δική σου απάντηση!

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Νίτσε παρέμενε προσηλωμένος: έγνεφε επιδοκιμαστικά με το κεφάλι σε κάθε ερώτηση. Τον Μπρόιερ δεν τον παραξένευε αυτό. Δεν είχε ποτέ συναντήσει ασθενή που να μην απολάμβανε κρυφά την εξέταση της ζωής του στο μικροσκόπιο. Κι όσο μεγαλύτερη η μεγέθυνση, τόσο χαιρόταν ο ασθενής.

Η χαρά να σε παρατηρούν ήταν τόσο μεγάλη που ο Μπρόιερ πίστευε ότι ο αληθινός πόνος των γηρατειών, του πένθους, του να ζεις αφού οι φίλοι σου έχουν πεθάνει, ήταν η απουσία εξονυχιστικής παρατήρησης -η φρίκη του να ζεις μια ζωή που δεν την παρατηρεί κανείς.






Το διαβάσαμε: psychorropia.gr

Το σύνδρομο της Σταχτοπούτας


Το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας (Cinderella complex) περιγράφηκε για πρώτη φορά από την Colette Dowling, η οποία χρησιμοποίησε τον όρο για να αναφερθεί στον φόβο των γυναικών για ανεξαρτησία.

Γράφει η Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc


Πρόκειται για μια ασυνείδητη επιθυμία της γυναίκας να δέχεται τη φροντίδα των άλλων. Αναφέρεται στη συναισθηματική, οικονομική ή άλλη εξάρτηση της γυναίκας από τον άνδρα.
Σύμφωνα με την Dowling, η γυναίκα με το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας δεν έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να ανταπεξέλθει μέσα στον κόσμο, για αυτό αναζητά τη στήριξη και την προστασία ενός άνδρα. Ταυτόχρονα, όμως, βιώνει απογοήτευση για τις τάσεις εξάρτησης που έχει.
Πρόκειται για γυναίκες που φοβούνται την ανεξαρτησία και αυτό που η ανεξαρτησία σημαίνει, ενώ νιώθουν μια ψυχολογική ανάγκη να αποφύγουν την ανεξαρτησία, ενώ ελπίζουν να σωθούν μέσα από τους άλλους, από αυτούς που θα αναλάβουν την φροντίδα τους.
Αυτός θεωρείται ο βασικός λόγος που κρατά αιχμάλωτη τη γυναίκα, η οποία κυριεύεται από ένα σύνολο απωθημένων στάσεων και φόβων, με αποτέλεσμα να μην εκφράζει και να μην αναδεικνύει τις ικανότητές της. Δίνεται αρκετή έμφαση στον άλλο και οι γυναίκες με το συγκεκριμένο σύνδρομο θεωρούν ότι η ευτυχία τους και η απόδοση ενός νοήματος στη ζωή εξαρτάται από τον άλλο.
Ακόμη και όταν η γυναίκα προσπαθεί να γίνει ανεξάρτητη και να ανταποκριθεί στα σύγχρονα γυναικεία πρότυπα δεν τα καταφέρνει, γιατί βιώνει μια εσωτερική σύγκρουση, περιμένοντας τον άνδρα που θα μπορέσει να της δώσει τη σταθερότητα και την προστασία που έχει ανάγκη και θα της προσφέρει την ευτυχία που χρειάζεται. Έχει πείσει τον εαυτό της ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει μια ολοκληρωμένη γυναίκα, που θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής.
Και τι καταφέρνει τελικά; Καταφέρνει να κάνει επιλογές που την οδηγούν σε δυσλειτουργικές σχέσεις και σχέσεις εξάρτησης, στις οποίες νιώθει εγκλωβισμένη και αδύναμη να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να σεβαστεί τον εαυτό της. Βιώνουν έντονο άγχος και αγωνία για αποδοχή, ενώ έχουν την πεποίθηση ότι η ανεξαρτησία καταστρέφει τη θηλυκότητα.
Η γυναίκα με το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας καταλήγει να μην πιστεύει στον εαυτό της και τις δυνατότητές της, να μην μπορεί να υπάρξει ως αυτόνομη προσωπικότητα και να θεωρεί την ευτυχία της ταυτόσημη με τον ερχομό του πρίγκιπα. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μαθημένο πρότυπο, που ακολουθεί κάποιες γυναίκες, οι οποίες θεωρούν ότι η ευτυχία τους εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες και ότι μόνο κάτι εξωτερικό μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους.
Οι ίδιες θέτουν εμπόδια στο δρόμο προς την ανεξαρτησία και την εξέλιξη, είτε γιατί δεν έχουν αυτοπεποίθηση, είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο δυναμικό, καθώς από μικρή ηλικία έχουν μεγαλώσει μαθαίνοντας να υποχωρούν και να εξαρτώνται από τους άλλους. Από μικρή ηλικία αναπτύσσουν την πεποίθηση ότι για να επιβιώσουν θα πρέπει να αναζητήσουν την προστασία από τους άλλους.
Για να μπορέσει μια γυναίκα να ξεπεράσει το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσει ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία προέρχεται από το εσωτερικό της, από τις δυνάμεις που η ίδια διαθέτει και από τα στοιχεία του χαρακτήρα που έχει ή που μπορεί να καλλιεργήσει.
Για να εδραιωθεί μια εσωτερική κατάσταση ανεξαρτησίας και δύναμης θα πρέπει η γυναίκα να απαλλαγεί από τις τάσεις εξάρτησης που φέρει. Είναι σημαντικό να πιστεύει στον εαυτό της και να κάνει όνειρα που η ίδια μπορεί να πραγματοποιήσει, χωρίς δεκανίκια, χωρίς υποχωρήσεις και χωρίς απογοητεύσεις. Να θέσει όνειρα και στόχους που θα καταφέρει να υλοποιήσει με ρεαλιστικό και προσγειωμένο τρόπο, χωρίς εξιδανικεύσεις και ψευδαισθήσεις.
Αν το γενικεύσουμε λίγο το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας το μάθημα που παίρνουμε είναι ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε να λυθούν τα προβλήματά μας ή να γίνουν αλλαγές στη ζωή μας με μαγικούς τρόπους απ' έξω, χωρίς να καταβάλουμε κόπο και προσπάθεια, χωρίς να χρειαστεί να απογοητευτούμε.
Ας περιμένουμε, λοιπόν, τον πρίγκιπα που θα διώξει μακριά τη μιζέρια και θα μας δώσεις τη θέση που μας αξίζει ή ας βρούμε τρόπους να δράσουμε και να κάνουμε τη ζωή μας όπως εμείς θέλουμε; Η επιλογή είναι μόνο δική μας. Κανένας πρίγκιπας δεν θα μας σώσει από τα προβλήματά μας και κανένας μάγος δεν θα εξαφανίσει τις δυσκολίες από τη ζωή μας. Αν θέλουμε να έχουμε στιγμές ευτυχίας στη ζωή μας θα πρέπει να τις φέρουμε…





"Το να φαντάζεσαι μια γυναίκα είναι πράξη πίστεως" Μπόρχες


«Με κάποια θλίψη, ανακαλύπτω ότι πέρασα όλη μου τη ζωή σκεπτόμενος τη μια ή την άλλη γυναίκα.
Πίστευα ότι έβλεπα χώρες, πόλεις, υπήρχε όμως πάντα κάποια γυναίκα που λειτουργούσε σαν οθόνη ανάμεσα στα αντικείμενα και σ' εμένα. [...]
Θα προτιμούσα κάποτε να μπορώ να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στην απόλαυση της μεταφυσικής, της γλωσσολογίας ή σε άλλα αντικείμενα». «Αξίζει τον κόπο να δυστυχήσεις πολλές φορές για να αισθανθείς ένα λεπτό ευτυχισμένος». «Το να φαντάζεσαι μια γυναίκα είναι πράξη πίστεως».
Το κάθε ποίημα, με τον καιρό, είναι μια ελεγεία. Δικές μας είναι μονάχα οι γυναίκες που μας άφησαν, και που δεν είναι δεμένες με της βραδιάς την αγωνία, τους πανικούς και την τρομοκρατία της ελπίδας. Δεν υπάρχουν παράδεισοι άλλοι από τους χαμένους παραδείσους.

Ερωτικό προαίσθημα
Ούτε κι αν νιώθω τόσο δικό μου αυτό το φωτεινό, σα γιορτή,
μέτωπό σου
ούτε κι αν συνηθίσω το κορμί σου, ακόμα μυστηριακό και σιω-
πηλό, ακόμα κοριτσίστικο,
ούτε την αδιάκοπη πορεία της ζωής σου, που μια γίνεται λόγια,
μια σιωπές,
τίποτα πιο αινιγματικό δε θα μπορέσεις να μου δώσεις
πέρ' απ' το να κοιτάζω τον ύπνο σου
τυλιγμένο μες στην αγρύπνια των χεριών μου.
Σαν από θαύμα ξαναγίνεσαι παρθένα, από την αθωωτική αγνό-
τητα του ύπνου
αμέριμνη, λαμποκοπώντας σα μια χαρούμενη στιγμή που τη
διαλέγει η ίδια η μνήμη,
να μου χαρίσεις τούτο τ' ακρογιάλι της ζωής σου, π' ούτε κι εσύ
η ίδια ακόμα δεν το ξέρεις.
Θα ξεχυθώ μες στη γαλήνη σου
να εξερευνήσω την πιο απόμακρη ακτή σου
κι ίσως σε δω, πρώτη φορά,
έτσι όπως θα πρέπει να σε βλέπει κι ο Θεός,
με γκρεμισμένο το μύθο του Χρόνου,
δίχως τον έρωτα, χωρίς εμένα.





ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΛΜΩΠΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΛΜΩΠΟΥ ανακοινώνει στον φίλαθλο κόσμο ότι, μετά από την περσινή επιτυχημένη πορεία της ομάδας και την ομόφωνα αποδεκτή εισήγηση του προπονητικού τιμ για την φετινή λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος από την  νέα διοίκηση του συλλόγου , ανανεώνει την συνεργασία του ΑΛΜΩΠΟΥ με τον προπονητή των επιτυχιών Γιώργο Τυριακίδη και τον βοηθό του Γιάννη Κανωτίδη, τους εύχεται τα καλύτερα και τους διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί διπλά τους, για να πετύχουμε όλοι μαζί μια αποδοτική χρονιά για τον ΑΛΜΩΠΟ της καρδιάς μας.

Καλή επιτυχία! 

Επίσης....

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αλμωπού κάνοντας πράξη την θέληση  του φιλάθλου κόσμου της Αλμωπίας,εκτιμώντας την προσπάθεια, την ανιδιοτέλεια και την  μακροχρόνια παρουσία του ποδοσφαιριστή  του συλλόγου  Νίκου Παπαδόπουλου στην αθλητική οικογένεια ,τον ορίζει Τεχνικό  Διευθυντή των αγωνιστικών τμημάτων του Αλμωπού, τον συγχαίρει για την μακρόχρονη αθλητική του ιστορία και ζητά από αυτόν να μεταλαμπαδεύσει στα νέα παιδιά του συλλόγου τα αθλητικά του πιστεύω, που τον βοήθησαν σε αυτήν την λαμπρή αθλητική σταδιοδρομία.
Συγχαρητήρια Νικόλα!
Είσαι πάντα μέσα στην καρδιά μας. 
Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο ρόλο σου.






Το γραφείο τύπου του ΑΛΜΩΠΟΥ.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...