Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΛΓΑ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΛΓΑ ΜΕΧΡΙ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ


 Ιορδάνης Τζαμτζής: «Παράταση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ έως 30 Ιουνίου και πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το έτος 2013 την Πέμπτη 22 Μαΐου»


 Ο Βουλευτής Πέλλα κ. Ιορδάνης Τζαμτζής ενημερώνει τους αγρότες ότι δίδεται παράταση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ έως 30 Ιουνίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ δίνει παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και οι αγρότες θα μπορούν να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ έως 30 Ιουνίου.
 Υπενθυμίζεται οτι ο κ. Τζαμτζής έπειτα από συνεχής παρεμβάσεις, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο αλλά και με επαφές τόσο με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχο Βασίλη, όσο και τον Αντιπρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Μποτό Αργύρη, δικαιώνεται διότι δίνεται παράταση ενός τριμήνου επιπλέον για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ από τους αγρότες. 

 Επίσης, ο κ. Τζαμτζής ενημερώνει τους αγρότες ότι την Πέμπτη 22 Μαΐου ο ΕΛΓΑ θα πραγματοποιήσει πληρωμή που αφορά τις αποζημιώσεις των αγροτών που εκκρεμούν για το έτος 2013 από ζημιογόνα αίτια όπως χαλάζι, βροχόπτωση και ανεμοθύελλα. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ



Απάντηση σε «καταγγελίες» για τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας


Από το γραφείο  Έντυπων & Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης της Π.Ε. Πέλλας ανακοινώνεται:

«Καλωσορίζουμε τον κ. Μπόλαρη στα ζητήματα της Πέλλας με τα οποία αποφάσισε να ασχοληθεί λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές. 

Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια στα οποία ο κ Μπόλαρης διετέλεσε δυο φορές υπουργός του κ Παπανδρέου και απών επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το μόνο πράγμα για το οποίο έδειξε ενδιαφέρον για την Πέλλα είναι οι αβάσιμες κατηγορίες των νέων «φίλων» του, τις οποίες υιοθέτει χωρίς να μπει στον κόπο να επιβεβαιώσει αν ισχύουν. 

Από την επόμενη εβδομάδα όπου θα έχει ελεύθερο χρόνο και εάν συνεχίζει να έχει πραγματικό ενδιαφέρον για την Αυτοδιοίκηση και για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, οι πόρτες και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είναι ανοιχτές για να τον ενημερώσουν για όσα «καταγγέλλει» ώστε να μην χρειάζεται να υιοθετεί ψευδής και ανυπόστατες «πληροφορίες».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΄΄ΟΡΑΜΑ΄΄



Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη στο Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ»

Το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ» στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας επισκέφθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Πρόεδρος του Κέντρου κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο οποίος είχε συνάντηση με το Διευθυντή κ. Λάζαρο Σιάντση και τα στελέχη του Κέντρου.
Ο κ. Θεοδωρίδης ενημερώθηκε για τις δράσεις που υλοποίησε το Κέντρο το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2014 και περιλαμβάνουν εκπαιδεύσεις γονέων και εκπαιδευτικών, ενημερώσεις μαθητών σε σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και δημιουργία ομάδας εγκυμονούσων γυναικών για την ψυχολογική τους υποστήριξη. Επίσης, το Κέντρο πραγματοποίησε διαλέξεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο τα παιδιά και τη διαχείριση αυτών από δασκάλους και γονείς.
Ιδιαίτερα, ο κ. Θεοδωρίδης στάθηκε στο θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Π.Ε. Πέλλας με τη συνεργασία φορέων της περιοχής μας.  «Το πολύπλευρο έργο του Δικτύου είναι σημαντικό ειδικά αυτήν την περίοδο που συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες και θέλουν τη βοήθειά μας» τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης ο οποίος συνεχάρη τον κ. Σιάντση και τα στελέχη του Κέντρου για την εκδήλωση «Πασχαλινό Τραπέζι» που πραγματοποίησε το Δίκτυο τις ημέρες του Πάσχα και τη συγκέντρωση τροφίμων, παιχνιδιών και φαρμάκων από την οποία βοηθήθηκαν 250 οικογένειες στην Πέλλα.
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η αλληλεγγύη και η στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Σε τέσσερις βασικούς άξονες που αφορούν :
1. τη βελτίωση και διευκόλυνση της πρόσβασης για όλους τους συμπολίτες μας στις μονάδες υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης,
2. τη δημιουργία ίσων ευκαιριών και βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, απασχόλησης και μέριμνας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
3. την εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένων τοπικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και
4. την ενίσχυση και στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/5. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ. "ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ. ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ"



May 14, 2014




Αυτή τη μέρα θα γίνουν πολλές ενέργειες και διάφορες εκδηλώσεις παγκοσμίως. Θα ακουστεί η πραγματικότητά μας, η καθημερινότητά μας. Έστω για μια ημέρα θα είναι στο επίκεντρο η «ασθένεια με τα 1000 πρόσωπα». (φωτογραφία: Έλενα Κουμίδου – μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης Ανθρώπων με ΣΚΠ)
Έτος 2014. 146 χρόνια πέρασαν από την ανακάλυψη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης ή Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας από τον Γάλλο νευρολόγο Jean-Martin Charcot, το 1868. Κι όμως ακόμη υπάρχουν πολλοί που δε γνωρίζουν ή νομίζουν ότι γνωρίζουν τι είναι η ΣΚΠ. 
  • Τι είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ);
Η ΣΚΠ είναι μια ανίατη, μέχρι στιγμής, ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα για άγνωστους λόγους επιτίθεται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), συγκεκριμένα στη μυελίνη, ουσία που βοηθάει να μεταφέρονται τα μηνύματα-εντολές από το ΚΝΣ στα ανάλογα εκτελεστικά όργανα (μύες, αδένες).
Έτσι, ανάλογα με τα σημεία του νευρικού συστήματος που έχουν υποστεί απομυελίνωση (καταστροφή της μυελίνης), μερικά από τα συμπτώματα που μπορούν να κάνουν δύσκολη τη ζωή μας είναι: διαταραχές της αίσθησης (αλλαγή στην αίσθηση των χεριών ή των ποδιών, όπως μούδιασμα), προβλήματα στην όρασημυϊκή ατροφίακατάθλιψηπροβλήματα στον προσανατολισμό και την ομιλίαεξάντλησηνοητική βλάβηπροβλήματα με την ισορροπίαπόνοςμόνιμη αναπηρία (σε προχωρημένες περιπτώσεις).
Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ορατά στους άλλους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πολλές φορές τη δυσπιστία των συνανθρώπων μας ακόμη και των γιατρών. Η περίοδος ύφεσης των συμπτωμάτων δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ίαση, που δεν έχει επέλθει ακόμη.
Δεν είναι μεταδιδόμενη ασθένεια, ούτε κληρονομική, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι συνδυασμός περιβαλλοντολογικών και γενετικών παραγόντων αυξάνει τον κίνδυνο.
Οι θεραπείες που υπάρχουν μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, χωρίς να μπορούν όμως να τη θεραπεύσουν.  
  • Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης
Θεσπίστηκε το 2009, από την Διεθνή Ομοσπονδία Πολλαπλής Σκλήρυνσης -Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) και εορτάζεται την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Φέτος είναι η Τετάρτη 28 Μαΐου 2014.
Γιορτή; Μα γιατί είναι γιορτή;
Είναι γιορτή επειδή εκτός από εμάς που, πλέον, έχουμε μάθει να μην κρυβόμαστε και να αναφερόμαστε στη νόσο ανοιχτά, υπάρχουν πολλοί συνασθενείς που δυσκολεύονται. Οι λόγοι είναι κυρίως προσωπικοί. Ίσως ο βασικότερος είναι η σκέψη της απόρριψης, της επίκρισης, της μη αποδοχής. Ο καθένας βιώνει τον «ανήφορο» με το δικό του τρόπο και είναι εντελώς δικός του. Όμως μέσω αυτής της κινητοποίησης υπάρχει η πιθανότητα να μη βλέπει μπροστά του τόσα εμπόδια.
Είναι γιορτή, επειδή την επομένη της Τετάρτης ίσως υπάρξει έστω και ένας άνθρωπος με ΣΚΠ που θα πάρει θάρρος και θα εκφραστεί, θα βγει έξω και θα μιλήσει για το πρόβλημά του.
Είναι γιορτή, επειδή την επομένη της Τετάρτης ίσως υπάρξει έστω και ένας άνθρωπος που θα ευαισθητοποιηθεί και θα σκεφτεί πέρα από το εγώ του, θα ακούσει και θα σεβαστεί το συνάνθρωπο που πάσχει από ΣΚΠ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ γίνεται, για έκτη φορά, έκκληση για αλληλεγγύη και υποστήριξη σε πάνω από 2,3 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων πάνω από 500.000 ζουν στην Ευρώπη και περίπου 10.000-12.000 στην Ελλάδα.
Βοηθήστε να ευαισθητοποιήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά περισσότερο στην Ελλάδα. Ας δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι θα καταλάβουν τι είναι Πολλαπλή Σκλήρυνση και η δημόσια κοινωνική στήριξη θα βοηθήσει στη βελτίωση των ευκαιριών στον τομέα της απασχόλησης και της εκπαίδευσης, καθώς και στην αλλαγή πολιτικής απέναντι στους πάσχοντες.
«Μπερδεύομαι. Έχω έντονα συναισθήματα, γέλιο, κλάμα, θυμός…
Πολλές φορές νιώθω αφόρητο πόνο. Είμαι εξουθενωμένη.
Μερικές φορές τραυλίζω. Ξεχνάω πράγματα.
Πέφτω. Χρειάζομαι τη βοήθειά σου. Νιώθω αδυναμία.
Οι υποτροπιάσεις μου είναι σκληρές. Παθαίνω κατάθλιψη.
Κάποιες φορές χρησιμοποιώ μπαστουνάκι/καροτσάκι. Έχω μουδιάσματα.
Έχω αϋπνία. Κοιμάμαι πολύ. Δεν αντέχω το κρύο ή τη ζέστη.
Πνίγομαι ακόμη και με το σάλιο μου.
Κάποιες φορές, το άγγιγμά σου με πονάει. Κάποιες φορές νιώθω αβοήθητη.
Τρικλίζω όταν περπατάω. Έχω προβλήματα όρασης.
Τρέμω. Πονάει το κεφάλι μου.
Αυτή είναι μόνο μια μικρή λίστα με τα συμπτώματα τα οποία αντιμετωπίζω μέρα με τη μέρα, γι’αυτό όταν παραπονιέμαι μην είστε δύσπιστοι, τα συμπτώματά μου είναι πραγματικά.
Και παρ’ όλα αυτά, γελάω ακόμη και κάτω από τη σκιά αυτού του τέρατος που λέγεται Σκλήρυνση κατά πλάκας. Είμαι ακόμη εδώ, παλεύω ακόμη και κανείς δεν μπορεί να μου το στερήσει αυτό.»
(Πρωτότυπο Κείμενο στα Αγγλικά: https://www.facebook.com/WereNotDrunkWeHaveMs)
Μετάφραση: Ζωή Μακρή - Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης Ανθρώπων με ΣΚΠ
Ξαφνικά μπορεί να καταρρεύσω, έτσι στα καλά καθούμενα… Το μόνο που σου ζητάω είναι να είσαι παρών και να μου χαμογελάσεις. Αν θες άπλωσέ μου το χέρι σου να πιαστώ, να σηκωθώ.
Ξαφνικά μπορεί να καταρρεύσω, έτσι στα καλά καθούμενα… Το μόνο που σου ζητάω είναι να είσαι παρών και να μου χαμογελάσεις. Αν θες άπλωσέ μου το χέρι σου να πιαστώ, να σηκωθώ. (φωτογραφία από εδώ)
  • Ποιοι είμαστε;
Είμαστε η διαδικτυακή ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό να προσφέρει στήριξη και θετική σκέψη σε όλους τους πάσχοντες. Μέχρι σήμερα αριθμεί περίπου 4.500 μέλη, αποτελείται κυρίως από πάσχοντες αλλά και από ανθρώπους που μας στηρίζουν είτε έχουν άτομο που πάσχει από ΣΚΠ στον κοντινό ή μακρινό τους περίγυρο είτε όχι. Τα μέλη της ομάδας έχουν γίνει πλέον μια παρέα και προσφέρουν χαμόγελα και αγκαλιές ο ένας στον άλλο μιας και κάθε τόσο γίνονται συναντήσεις είτε απλά για να γνωριστούμε καλύτερα είτε με συγκεκριμένο σκοπό, όπως την πραγματοποίηση κάποιας δράσης, πάντα σε σχέση με τη ΣΚΠ. 
Την Τετάρτη 28 Μαϊου μέλη και φίλοι της Ομάδας Αλληλεγγύης Ανθρώπων με ΣΚΠ, θα μοιράσουμε έντυπο υλικό στην πλατεία Συντάγματος (Αθήνα), στην πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη) και σε όλες τις κεντρικές πλατείες της χώρας.
Είναι γιορτή! Είναι υπενθύμιση σε όλους ότι υπάρχουμε, ζούμε, παλεύουμε κάθε μέρα κι είμαστε δυνατοί!
Το σύνθημα της ομάδας μας φέτος είναι: Κανείς μόνος. Ελάτε όλοι.
Βγείτε από την μοναξιά σας να γίνουμε μια μεγάλη αλυσίδα αγάπης και αλληλεγγύης.
Κανείς μόνος πια με την ΣΚΠ!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
 
Σύνταξη-Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Αποστολοπούλου - μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης Ανθρώπων με ΣΚΠ

ΠΗΓΗ.../www.diekdikw.gr/

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕΣ ΑΝ ΠΡΟΣΕΒΑΛΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN;

Ο Ισπανός Pablo Pineda είναι ο πρώτος δάσκαλος με σύνδρομο Down και βραβευμένος ηθοποιός για την ταινία "Εμείς οι δύο"
Ο Ισπανός Pablo Pineda είναι ο πρώτος δάσκαλος με σύνδρομο Down και βραβευμένος ηθοποιός για την ταινία "Εμείς οι δύο" 

Σε ένα παντοπωλείο, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ένας υπάλληλος με σύνδρομο Down τοποθετεί τα πράγματα σε σακούλες. Μια πελάτης είναι εξοργισμένη μαζί του επειδή καθυστερεί. Εκδηλώνει την αντίδραση της με φωνές, κινήσεις των χεριών, και προσπαθεί να πιάσει κουβέντα με άλλους πελάτες του καταστήματος ώστε να μοιραστεί την αγανάχτηση της.

 Πως αντιδρούν αυτοί; Δε είναι μια αληθινή σκηνή αλλά ένα από τα 30 σενάρια με πρωταγωνιστή έναν ηθοποιό με σύνδρομο Down και άλλους ηθοποιούς  στους ρόλους των αγαναχτισμένων πελατών, που έγιναν με σκοπό να καταγράψουν τις αντιδράσεις του κόσμου στα πλαίσια ενός κοινωνικού πειράματος.

 Οι αντιδράσεις των πελατών που παρακολουθούν τις προσβολές ποικίλουν. Κάποιοι αδιαφορούν. Άλλοι, στέλνουν σιωπηλά μηνύματα συμπαράστασης στον ταμία ή συνεχίζουν χωρίς να συμβαίνει τίποτα. 

Την εντονότερη αντίδραση την έχει ένας πελάτης που η αδερφή του έχει σύνδρομο Down και την καλύτερη μια καθηγήτρια παιδιών με ειδικές ανάγκες.  Εκνευρισμένη μίλησε για τα δικαιώματα των παιδιών στην δουλειά και την ζωή βάζοντας τον αγενή πελάτη στην θέση του.


 Ο καθένας μπορεί να βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα από αυτό το κοινωνικό πείραμα. Η αλήθεια πάντως είναι, έτσι όπως φάνηκε στο βίντεο, ότι όταν το θέμα δεν σε αφορά άμεσα δεν αντιδράς τόσο έντονα.

 Η σιωπή πάντως αρκετές φορές μοιάζει με συνενοχή. 




Υ.Γ Εξίσου άσχημο είναι το να δείχνεις αυτούς τους ανθρώπους στο δρόμο με το δάχτυλο και να τους κριτικάρεις μόνο και μόνο επειδή ζουν ανάμεσά σου.

 Πόσες κοινωνίες έχουν ξεπεράσει αυτό το στάδιο για να περάσουμε στο δικαίωμα στην εργασία και για αυτούς τους ανθρώπους;

 Πόσες κοινωνίες δεν θεωρούν αυτούς τους ανθρώπους πολίτες βήτα κατηγορίας(σ.σ όπως συμβαίνει με πολλές μειονότητες); 

Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, που αφορά(και) τον καθένα από εμάς προσωπικά. 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

"ΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑΖΑΝ ΚΑΤΙ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ".

Magnify Image

«Θέλω την ελευθερία, το δικαίωμα της έκφρασης, το δικαίωμα του καθενός σε όμορφα, λαμπερά πράγματα»

Εmma Goldman: Η φωνή μιας γυναίκας που αγκάλιασε την αναρχία 
Από την Ανδρονίκη Κολοβού 

   Η Emma Goldman αφιέρωσε τη ζωή της στη δημιουργία μιας ριζικά νέας κοινωνικής τάξης.


   Πεπεισμένη ότι η πολιτική και οικονομική οργάνωση της σύγχρονης κοινωνίας ήταν θεμελιωδώς άδικη, αγκάλιασε τον αναρχισμό για το όραμα που προσέφερε. Την ελευθερία, την αρμονία και την πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη. Για δεκαετίες αγωνίστηκε ακούραστα ενάντια στην ανισότητα, την καταπίεση και την εκμετάλλευση.


   Γεννημένη στη Λιθουανία στις 27 Ιουνίου 1869, η Emma Goldman, έφυγε για την Αμερική το 1885 με την ετεροθαλή αδελφή της Helen Zodokoff. Δούλεψε για μερικά χρόνια σε ένα εργοστάσιο υφασμάτων και το 1887 παντρεύτηκε τον συνάδελφό της, Jacob Kersner.


   Φλογερή ρήτορας και ταλαντούχα συγγραφέας, έγινε ένθερμη υποστηρίκτρια της ελευθερίας της έκφρασης , της σεξουαλικής ελευθερίας και του ελέγχου των γεννήσεων, της ισότητας και της ανεξαρτησίας για τις γυναίκες, της εκπαίδευσης, της συνδικαλιστικής οργάνωσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.


   Φυλακίστηκε το 1893 στο Blackwell’s Island όταν προέτρεψε τους άνεργους εργάτες, λέγοντας: «Να ζητήσετε δουλειά. Αν δεν σας δώσουν δουλειά, ζητείστε ψωμί. Αν δεν σας δώσουν δουλειά ή ψωμί, πάρτε το ψωμί». 

Magnify Image

Γνωστή ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» και μία από τους δύο πιο επικίνδυνους αναρχικούς στην Αμερική, συχνά παρενοχλούνταν ή συλλαμβάνονταν σε διαλέξεις, ενώ κάποιες φορές της απαγόρευαν το δικαίωμα να μιλάει. Επιμένοντας στο δικαίωμα να εκφραστεί ελεύθερα, η Goldman έγινε μια εξέχουσα φυσιογνωμία στην θέσπιση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου στην Αμερική.

   Το 1916, συνελήφθη και φυλακίστηκε ξανά για την διανομή προκηρύξεων υπέρ της αντισύλληψης.   Το 1917, η Emma Goldman με τον Alexander Berkman συνελήφθησαν για τρίτη φορά, για συνωμοσία στην παρακώλυση της στρατολόγησης και καταδικάστηκαν σε 2 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 $. Μετά το τέλος της καταδίκης, εκτοπίστηκε στη Ρωσία, όπου συνέχισε να συμμετέχει σε κοινωνικά και πολιτικά κινήματα. 


Magnify Image


Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, βοηθώντας τις δυνάμεις κατά του Φράνκο στην Ισπανία μέσω διαλέξεων και άντλησης κεφαλαίων. Υποκύπτει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και πεθαίνει στον Καναδά στις 14 Μαΐου του 1940. Θάφτηκε στο Σικάγο, κοντά στους τάφους των αναρχικών του Haymarket.

   Η επιγραφή στον τάφο της αναγράφει: «Η ελευθερία δε θα κατέβει στον λαό, ο λαός πρέπει να ανυψωθεί στην Ελευθερία».   


   Βίντεο από το ντοκιμαντέρ "Anarchism in America" 




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ Η ΕΛΛΑΔΑ

Magnify Image

Την πρώτη θέση στην Ευρώπη - με συντριπτικό ποσοστό- καταλαμβάνει η Ελλάδα, σε διεθνή έρευνα για τον αντισημιτισμό.   Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την Anti - Defamation League, ένας στους τέσσερις ενήλικες σε όλο τον κόσμο, εκφράζει αντιεβραϊκά συναισθήματα.

   Η ADL Global 100 Index, κατονομάζει αντισημίτες, όσους απαντήσουν σε έξι ή περισσότερες από τις έντεκα ερωτήσεις στην έρευνα, «μάλλον» ή «οπωσδήποτε».

   Η έρευνα, την οποία η ADL ονομάζει «Η ευρύτερη έρευνα αντι-Εβραϊκών συμπεριφορών που έχει διεξαχθεί», βρήκε το χαμηλότερο επίπεδο του αντισημιτισμού στο Λάος , με μόλις 0,2% του πληθυσμού των ενηλίκων να εκφράζουν τέτοιου είδους απόψεις. Το υψηλότερο επίπεδο αντισημιτισμού βρέθηκε στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αγγίζοντας το 93%.

   Η Ελλάδα εμφανίζεται ως η πιο αντισημιτική χώρα στην Ευρώπη, με ποσοστό 69%, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Σουηδία, με μόλις 4% των ενηλίκων να έχουν αντισημιτικές απόψεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό κυμαίνεται στο 9%.

   Ο διευθυντής της ADL, Abraham H. Foxman, σημείωσε ότι τα ευρήματα για την Ελλάδα οδήγησαν ήδη τον πρωθυπουργό να απευθύνει πρόσκληση στην ADL, ώστε να συζητηθούν πιθανές θεραπείες.

   Το πιο αποδεκτό στερεότυπο είναι ότι «Οι Εβραίοι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ, από ό, τι στη χώρα που ζουν», με το 41% των συμμετεχόντων στην έρευνα σε 101 χώρες και τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα,να υποστηρίζουν ότι «ίσως είναι αλήθεια».

   Το δεύτερο πιο αποδεκτό στερεότυπο, από το 32% των ερωτηθέντων, είναι ότι «Οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στον κόσμο των επιχειρήσεων».

   Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι μόνο το 54% των ερωτηθέντων είχε ακούσει για το Ολοκαύτωμα.

   Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα στη Δυτική Ευρώπη, όπου το 94% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν ακούσει γι 'αυτό και τα χαμηλότερα στην υπο-Σαχάρια Αφρική με 24%.

   Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των μουσουλμάνων έχει αντισημιτικές απόψεις σε σύγκριση με το 24% των χριστιανών.   Ωστόσο, ο Jeffery Liszt, ο οποίος  είχε και την επίβλεψη για την Anzalone Liszt Grove Research, δήλωσε ότι οι αντισημιτικές απόψεις είναι περισσότερο συνδεδεμένες  με την περιοχή παρά με τη θρησκεία. Ο Liszt, στηρίζει την άποψή του στο γεγονός ότι το 75% των μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχει αντισημιτικές απόψεις , ενώ μόνο το 18% των μουσουλμάνων στην υπο - Σαχάρια Αφρική εκφράζει  παρόμοια συναισθήματα.

   Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική είναι προέκυψαν οι πιο αντισημιτικές περιοχές, ενώ λιγότερο αντισημιτική εμφανίζεται η Ωκεανία, ακολουθούμενη από την Αμερική.

   Οι αντισημιτικές συμπεριφορές είναι σχετικά χαμηλές στις αγγλόφωνες χώρες, με ποσοστό 13%, σε σύγκριση με το 30% στις ισπανόφωνες χώρες.

   Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι μεταξύ του 74% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι δεν είχαν συναντήσει ποτέ ένα άτομο εβραϊκής καταγωγής, το 25%, έτρεφε αντισημιτικές διαθέσεις.

   Στην έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Νεοϋορκέζο φιλάνθρωπo Leonοard Stern, ερωτήθηκαν 53.100 ενήλικες σε 102 χώρες. Το περιθώριο σφάλματος της δειγματοληψίας είναι συν ή μείον 0,97 ποσοστιαίες μονάδες για τα αποτελέσματα σε όλα τα έθνη που συμμετείχαν στην έρευνα και κυμαίνεται για τα αποτελέσματα από μεμονωμένα έθνη. Όλες οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2013 και Φεβρουαρίου 2014. 

  Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι 102 χώρες και τα ποσοστά της Ελλάδας:

   Οι Εβραίοι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ από [αυτή τη χώρα / τις χώρες που ζουν]   60% 

  Οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στον κόσμο των επιχειρήσεων  85% 

  Οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές  82%

   Οι Εβραίοι εξακολουθούν να μιλάνε πάρα πολύ για αυτό που τους συνέβη στο Ολοκαύτωμα 60%

   Οι Εβραίοι δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο, παρά μόνο στο είδος τους 53% 

  Οι Εβραίοι ασκούν πολύ μεγάλο έλεγχο, στις παγκόσμιες υποθέσεις 74%

   Οι Εβραίοι ασκούν πολύ μεγάλο έλεγχο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών  69%

   Οι Εβραίοι πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους  42% 

  Οι Εβραίοι ασκούν μεγάλο έλεγχο στα διεθνή μέσα 68%

   Οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων στον κόσμο 38%

   Οι άνθρωποι μισούν τους Εβραίους για τον τρόπο που συμπεριφέρονται 47%

   Στο ερωτηματολόγιο σχετικά με το Ολοκαύτωμα προέκυψε πως το 11% των ερωτηθέντων δεν το είχε ακουστά. 1% θεωρεί πως το Ολοκαύτωμα δε συνέβη ποτέ και 26% παραδέχεται μεν την ιστορία του, αλλά θεωρεί πως ο αριθμός νεκρών που του έχει αποδοθεί είναι αρκετά υπερβολικός. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

BLAIR WITCH PROJECT;

Πραγματικό Blair Witch Project; Δύο γυναίκες ακούν μία τρομακτική παιδική φωνή σε δάσος και βλέπουν ένα φάντασμα [εικόνες]

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δύο γυναίκες, οι οποίες αποφάσισαν να κατασκηνώσουν σε ένα δάσος στο Μπρίστολ θα έφευγαν άρον άρον από εκεί, καθώς θα βίωνα μία από τις πιο τρομακτικές στιγμές στη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας άκουσαν τη φωνή ενός παιδιού, ενώ τράβηξαν με τη φωτογραφική τους μηχανή μία φιγούρα, η οποία, όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για φάντασμα. Οι ίδιες παρομοιάζουν τα όσα έζησαν με την ταινία The Blair Witch Project, προσπαθώντας ακόμα να βρουν απαντήσεις για το τί πραγματικά συνέβη στη δική τους περίπτωση.


Ολα συνέβησαν την πρώτη νύχτα όταν η Lola Swan και η Kate Channon έστησαν τη σκηνή τους σε ένα πυκνό δάσος, κοντά στο Μπρίστολ.
Ηταν βράδυ όταν οι δύο γυναίκες ξαφνικά άκουσαν μία παιδική φωνή να λέει: «Ερχεται το τελικό χτύπημα». Oπως αναφέρει η μία γυναίκα στη Daily Mail, βγήκε να δει τι συνέβη και αντίκρισε ένα φάντασμα.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγαμε περίεργους θορύβους που θύμιζαν βήματα. Στη συνέχεια ακούσαμε ξύλα να σπάνε» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι δύο γυναίκες διαπίστωσαν πως κάποιος είχε πάρει το σφυρί που είχαν μαζί τους.


«Ηταν μία πολύ τρομακτική εμπειρία. Μετά τα μεσάνυχτα μαζέψαμε τη σκηνή και φύγαμε από αυτή την κόλαση», είπε η Σουάν.









ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΗΤΟΥ ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

Ο εγγονός του διαβόητου διοικητή του Αουσβιτς, Ρούντολφ Ες, καλεί τους Ευρωπαίου

Ο Ράινερ Ες ήταν 12 ετών όταν έμαθε ότι ο παππούς του, ο Ρούντολφ Ες, ήταν ο διαβόητος διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς που εκτελέστηκε μετά τη νίκη των Συμμάχων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα ο Ράινερ, στα 48 του χρόνια πλέον, στρατολογήθηκε από μια σουηδική οργάνωση για να πείσει τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές με την ελπίδα ότι θα βάλουν στο περιθώριο την ακροδεξιά.

Ο μικρός Ράινερ φοιτούσε σε οικοτροφείο και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ο κηπουρός του σχολείου του φερόταν άσχημα. Μέχρι την ημέρα που ένας δάσκαλος του εξήγησε ότι ο παππούς του ευθυνόταν για το θάνατο τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου αθώων Εβραίων.

"Αγνοούσα τα πάντα για το Άουσβιτς, δεν ήξερα τίποτα για την οικογένειά μου παρά μόνο ότι ο παππούς πολέμησε στον πόλεμο, όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι. Για έναν 12χρονο, ήταν τεράστια η αποκάλυψη", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το βάρος της αποκάλυψης και της οικογένειάς του μετατράπηκε από τον Ράινερ Ες σε κινητήριο μοχλό του αγώνα του κατά της ακροδεξιάς. Σε τέτοιο βαθμό που σήμερα είναι το βασικό πρόσωπο της εκστρατείας που ξεκίνησε η σουηδική οργάνωση κατά της ανόδου των νεοναζιστών στην Ευρώπη, με αφορμή και τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Η εκστρατεία που τιτλοφορείται "Μην ξεχάσετε ποτέ. Να ψηφίζετε" αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κινήματος της Σοσιαλδημοκρατικής Νεολαίας της Σουηδίας (SSU). Η οργάνωση θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι "την αυξανόμενη απειλή των νεοναζιστών", είναι να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και να ψηφίσουν. "Το να έχουμε τον Ράινερ σε πρώτο πλάνο αποδεικνύει ότι εκείνος δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεχάσει και ότι ούτε κι εμείς πρέπει να ξεχάσουμε", τόνισε ο γενικός γραμματέας του SSU, Γκάμπριελ Βίκστρεμ.

Μολονότι πολλά μέλη της οικογένειάς του προτίμησαν να "θάψουν" το παρελθόν και να συνεχίσουν τη ζωή τους, ο Ράινερ Ες πέρασε περισσότερα από 20 χρόνια κάνοντας έρευνες τόσο για τις δικές του ρίζες όσο και για τον ναζισμό.

Η θεία του η Μπριγκίτε, ένα από τα πέντε παιδιά του παππού, επέλεξε επίσης τη σιωπή. Μόλις πέρσι, σε ηλικία 80 ετών και ετοιμοθάνατη από καρκίνο, αποφάσισε να αφηγηθεί την ιστορία της στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ. Η Μπριγκίτε έφυγε από τη Γερμανία για να ακολουθήσει καριέρα μανεκέν στην Ισπανία. Εκεί γνώρισε έναν Αμερικανό μηχανικό, τον ακολούθησε στις ΗΠΑ και τελείωσε την καριέρα της σε μια πολυτελή μπουτίκ της Ουάσινγκτον, η ιδιοκτήτρια της οποίας ήταν Εβραία. Μολονότι η θεία τελικά αποκάλυψε την ταυτότητά της, η ιδιοκτήτρια όχι μόνο δεν την απέλυσε αλλά φύλαξε και το "μυστικό" της.

Ο Ρούντολφ Ες ήταν ο μακροβιότερος διοικητής του Άουσβιτς και εκείνος που δοκίμασε διάφορες μεθόδους για να επιταχύνει την "τελική λύση", δηλαδή την εξόντωση των Εβραίων, μέχρι να καταλήξει στη χρήση του εντομοκτόνου Zyklon B. Συνελήφθη από τους Συμμάχους το 1946 και απαγχονίστηκε την επόμενη χρονιά κοντά σε ένα από τα κρεματόρια του Άουσβιτς.

"Προκάλεσε μεγάλο πόνο στην οικογένειά μας, όχι μόνο στα παιδιά του αλλά και στους απογόνους του για τις επόμενες δεκαετίες. Από γενιά σε γενιά, κουβαλάμε τον ίδιο σταυρό, αυτόν που εκείνος έβαλε στους ώμους μας", είπε ο Ράινερ.

Ο Ράινερ Ες, που φοράει με υπερηφάνεια το αστέρι του Δαβίδ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε αφιερώσει όλη του την ενέργεια στην ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών απέναντι στους κινδύνους του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. "Οι ακροδεξιοί δεν είναι ηλίθιοι. Διευρύνουν τις τάξεις τους, κερδίζουν έδαφος, πολύ αργά αλλά και πολύ αποτελεσματικά", τόνισε. "Είμαι πολύ επιθετικός απέναντι τους. Όποτε μπορώ να δράσω εναντίον τους, το κάνω", παραδέχτηκε.

Στο πλαίσιο των ερευνών του ο Ράινερ Ες γνωρίστηκε με πολλούς επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Συμμετείχε μάλιστα και σε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο Ισραήλ. "Είναι κάπως δύσκολο να επισκεφθείς το Ισραήλ, όντας εγγονός ενός κατά συρροή δολοφόνου", σημείωσε. Την εποχή εκείνη, όπως θυμάται, είχε συναντηθεί με μια ομάδα φοιτητών που τον ρώτησαν τι θα έκανε εάν είχε προλάβει να γνωρίσει τον παππού του.

Μολονότι σήμερα χαρακτηρίζει "υπερβολικά αυθόρμητη" την απάντησή του, την εποχή εκείνη δεν το σκέφθηκε καθόλου όταν δήλωσε αβίαστα: "Θα τον σκότωνα".






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

EUROPA LEAGUE: Η ΣΕΒΙΛΛΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ

Στη Σεβίλη το Europa League -Επικράτησε στα πέναλτι της Μπενφίκα

Η τελευταία ομάδα που είχε κατακτήσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και μετέπειτα Γιουρόπα Λιγκ, ήταν η Σεβίλλη το 2007 κόντρα στην Εσπανιόλ. Τελικά, παραμένει τελευταία! Η ομάδα του Ουνάι Έμερι αποδείχθηκε πιο ψύχραιμη και μετά το 0-0 στην κανονική διάρκεια του αγώνα και την παράταση, πανηγύρισε την κούπα αφού επικράτησε 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι. Η κατάρα του Γκούτμαν τελικά ακολουθεί ακόμα τους Λουζιτάνους εν έτει 2014!

Δύναμη, πάθος, δίψα για το τρόπαιο. Στοιχεία που πολλές φορές οδηγούν σε ματς που θυμόμαστε για χρόνια, πολλές φορές όμως αλληλοεξουδετερώνουν τους αντιπάλους. Αυτό συνέβη στο Τορίνο. Σεβίλλη και Μπενφίκα είχαν έστω και λίγες καλές στιγμές αλλά περισσότερο πρόσεχαν να μην εκτεθούν και...οδήγησαν τον τελικό στα πέναλτι. Χωρίς γκολ σε 120 λεπτά αγώνα και η διαδικασία του άγχους ήταν αυτή που έκρινε τελικά τον κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ για το 2014.

Α' Μέρος

Όποιος περίμενε ότι το πρώτο δεκάλεπτο δεν θα είναι νευρικό, χωρίς σκληρά μαρκαρίσματα και νευρικές μεταβιβάσεις, έπεσε εντελώς έξω. Η Μπενφίκα προσπάθησε από το πρώτο λεπτό να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και η Σεβίλλη έδειξε την ξεκάθαρη επιλογή της να οδηγήσει το ματς στις σκληρές επεμβάσεις για να σπάει το ρυθμό, ψάχνοντας παράλληλα τις κόντρα επιθέσεις.

Οι Πορτογάλοι πάντως κατάφεραν να καταγράψουν την πρώτη καλή στιγμή στο ματς, έστω και από στημένη μπάλα. Στο 15ο λεπτό, ο Μπέτο απομάκρυνε σε κόρνερ προσπάθεια του Γκαράι ενώ λίγο αργότερα ο Ζορζ Ζεσούς αναγκάστηκε στην πρώτη του αλλαγή αφού ένα από τα σκληρά μαρκαρίσματα των Ισπανών, υποχρέωσε τον Σουλεϊμάνι να αποχωρήσει αφήνοντας τη θέση του στον Αντρέ Αλμέιδα.

Η αλλαγή αποσυντόνισε τους Πορτογάλους και ο Μπακά βρέθηκε λίγα εκατοστά πιο πίσω από εκεί που έπρεπε στο ημίωρο του αγώνα, με τον Ομπλακ να μπλοκάρει την μπάλα. Στο 38' και στο 40' οι Σεβιγιάνοι καρδιοχτύπησαν τους Λουζιτάνους, όμως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία άνηκε σε αυτούς, με τον Μπέτο να αρνείται το 1-0 με διπλή προσπάθεια. Ημίχρονο στο 0-0.

Β'Μέρος

Η Μπενφίκα ξεκίνησε στο 2ο ημίχρονο με διάθεση να μην ακολουθήσει το ρυθμό και το στιλ που είχε επιλέξει η Σεβίλλη. Στο 48ο λεπτό, ήρθε η πρώτη μεγάλη φάση για τους παίκτες του Ζεσούς με τον Περέιρα να βρίσκει ωραία τον Λίμα, το σουτ του οποίου κόντραρε ο Παρέχα. Όμως και η Σεβίλλη αποφάσισε να παίξει ποδόσφαιρο. Πέντε λεπτά αργότερα απάντησε με τον Ρέγες να αστοχεί από πλεονεκτική θέση έπειτα από πάσα του Ράκιτιτς. Ο ίδιος παίκτης δεν κατάφερε να νικήσει τον Ομπλακ ούτε στο 61' και ενώ λίγο νωρίτερα η Μπενφίκα είχε ζητήσει δύο φορές πέναλτι. Η Σεβίλλη συνέχισε να απειλεί. Στο 71΄ο Φάτσιο έπιασε την κεφαλιά όμως ο Ομπλάκ ήταν σε καλή θέση και μπλόκαρε και κάπου εκεί ανέλαβε δράση η Μπενφίκα. Ο Λίμα στο 84' ανάγκασε τον Μπέτο στην απόκρουση της βραδιάς ενώ στην εξέλιξη της φάσης Γκαράι έπειτα από άστοχη έξοδο του τερματοφύλακα των Ισπανών, έστειλε την μπάλα άουτ. Ο ίδιος στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, είχε μια ακόμη τελευταία ευκαιρία όμως από το ύψος του πέναλτι, έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ. 90Λεπτο, στο 0-0 και παράταση.

Παράταση

Στο ξεκίνημα της παράτασης, η Σεβίλλη έδειχνε κουρασμένη και στο 8ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου ο Λίμα ανάγκασε τον Μπέτο σε δύσκολη επέμβαση, έπειτα από εκτέλεση φάουλ. Ο Καρντόζο πήρε τη θέση του Σικέιρα με τον Ζεσούς να τα παίζει όλα για όλα και τον Μπριχ να προσπαθεί να κρατήσει τα νεύρα των παικτών σε χαμηλά επίπεδα με «προσεγμένες» αλλά αρκετές κίτρινες κάρτες λόγω των σκληρών μαρκαρισμάτων. Στο 100' ο Μπάκα ξεχύθηκε με όσες δυνάμεις είχε στην κόντρα και προσπάθησε να πλασάρει με το εξωτερικό δεξί τον Ομπλάκ, όμως η μπάλα δεν του έκανε το χατήρι, περνώντας ελάχιστα άουτ! Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους της παράτασης, ο Έμερι έκανε αλλαγή στην αλλαγή αντικαθιστώντας τον Μαρίν με τον Γκαμέιρο, ψάχνοντας και αυτός με τη σειρά του, το γκολ που θα λύτρωνε την ομάδα του!

Το δεύτερο ημίχρονο της παράτασης είχε ακόμη πιο χαμηλό ρυθμό αφού η κούραση απέκτησε εντελώς πρωταγωνιστικό ρόλο πλέον στον αγωνιστικό χώρο. Ο Γκαμέιρο στο 110' απείλησε με σουτ μέσα από την περιοχή, όμως έστειλε την μπάλα από δύσκολη γωνία στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Η Μπενφίκα προσπάθησε να απαντήσει στο 115' όμως η προσπάθεια του Αντρέ Γκόμεζ δεν είχε ευτυχή κατάληξη και το ματς οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι αφού δεν άλλαξε κάτι ούτε στα δύο λεπτά των καθυστερήσεων της παράτασης.

Πέναλτι

Μπενφίκα:Λίμα και 1-0

Σεβίλλη:Μπάκα και 1-1

Μπενφίκα: Καρντόζο και απέκρουσε ο Μπέτο στη δεξιά του γωνία

Σεβίλλη: Εμπιά και 2-1

Μπενφίκα:Ροντρίγκο και αποκρούει ο Μπέτο στην αριστερή του γωνία

Σεβίλλη:Κόκε και 3-1

Μπενφίκα:Λουιζάο και 3-2

Σεβίλλη: Γκαμέιρο και 4-2

Συνθέσεις:

Σεβίλλη: Μπέτο – Κόκε, Μορένο, Φάτσιο, Παρέχα -Καρίσο, Εμπιά - Ράκιτιτς, Ρέγιες (Μαρίν 78', Γκαμέιρο 103')), Βιτόλο (Φιγκέιρα 110') Μπακά.

Μπενφίκα: Ομπλάκ - Μάξι Περέιρα, Λουϊζάο, Γκαράι, Σικέιρα (Καρντόζο 98')- Αμορίμ, Αντρέ Γκόμες, Γκαϊτάν (Καβαγιέρο 118'), Σουλεϊμάνι (Αντρέ Αλμέιδα 25'), Ροντρίγκο, Λίμα.

Διαιτητής:Μπριχ






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ 17.800 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

«Ανάσα» για 17.800 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες: Ποιούς αφορά η αναστολή πληρ

Πτηνοτρόφοι, κτηνοτρόφοι, αλλά και πυρόπληκτοι ή σεισμόπληκτοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, που έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ζητήσουν την αναστολή καταβολής χρεολυσίων για ένα έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο συνολικός αριθμός των εν δυνάμει ενδιαφερόμενων είναι 17.800, ενώ το σύνολο των δανείων που μπορούν να ρυθμιστούν ανέρχεται στα 2,4 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ ευρώ είναι εγγυημένα από το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών, οι εν εν δυνάμει δικαιούχοι είναι οι εξής:

ΠΤΗΝΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: 4.700

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ: 8.900

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: 1.225

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΙΔΙΩΤ. ΕΠΙΧ.): 375

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 150

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ: 2.450

Οι βασικές κατηγορίες:

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΘΡΑΚΗΣ - ΞΑΝΘΗΣ - ΡΟΔΟΠΗΣ - ΕΒΡΟΥ: 246.217.630

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΚΙΛΚΙΣ: 30.417.608

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΙΛΚΙΣ - ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΦΛΩΡΙΝΑΣ: 40.341.702

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ: 97.465.148

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ: 195.661.755

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΡΑΜΑΣ: 88.104.351

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 11.061.017

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: 100.387.793

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΕΛΛΑΣ - ΣΕΡΡΩΝ: 67.447.456

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: 31.613.113

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ 29.449.151

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΤΗΝΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ: 184.779.382

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΥΡΟΠΑΘΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ: 443.764.598

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ: 312.018.658






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...